Cyprus - Natuur en cultuur, 8 dagen Verborgen schoonheid op het eiland van Aphrodite

« Terug naar overzicht
Privéreis - Natuur Rondreizen

Actieve rondreis met huurauto langs appartement en hotels

Op zoek naar de mooiste natuur van Cyprus kun je om twee dingen niet heen: ten eerste de eeuwenoude cultuur die je overal onderweg tegenkomt en ten tweede de Godin Aphrodite. Je voelt je één met de lokale bevolking in tot appartementen verbouwde traditionele huizen in de heuvels in het zuiden. Je wordt een vorser van bossen en bergen in het groene Troödos gebergte en ten slotte baadt je in de weelde rond Aphrodite op het prachige schiereiland Akamas. Het eiland kent een zeer divers landschap, van strand tot uitgestrekte bossen en hoge bergen. Geniet van de mooiste wandelingen en culturele bezienswaardigheden uit alle tijden, maar ook van de stranden en de heerlijke keuken. Je overnacht in dorpshuizen en mooi gelegen hotels met veel vrijheid door het gebruik van een huurauto en last but not least: door het milde klimaat is Cyprus het hele jaar door een leuke bestemming.

Uniek aan deze reis

 • Autohuur inclusief
 • Badplaatsjes en groene bergen
 • Drie locaties: korte rijafstanden
 • Het hele jaar een aangename bestemming
 • Oudheden en mozaïeken van Pafos
 • GPS-tracks aanwezig
 • Huurauto inbegrepen
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Cyprus - Natuur en cultuur

Cyprus, het eiland van Aphrodite, de Griekse godin van de liefde en de schoonheid. Wie de moeite neemt om de fraaie dorpjes, boeiende opgravingen, groene bergen van Troödos of het zonovergoten en ongerepte Akamas-schiereiland te verkennen, zal dit beamen. Talrijke door archeologen blootgelegde opgravingen en herontdekte schatten herinneren aan de Hellenistische en Romeinse tijd. Om maximale flexibiliteit te geven, is bij deze reis een huurauto inbegrepen. Vanuit het authentiek gebleven dorp Tochni of Kalavasos ontdek je de verrassende kustheuvels, en natuurlijk ook de kust zelf. Opgravingen liggen om de hoek.

Het lommerrijke bergdorp Pano-Platres is de uitvalsbasis om te wandelen in de groene bergen van Troödos, waar verlaten kloosters in de Goudeik-bossen verscholen liggen. Langs de paden ligt een bont palet van aan basalt verwante gesteentes, mineralen en kussenlava’s. Niet alleen Aphrodite, maar ook Cyprus zelf werd uit het schuim der golven geboren.

Het in het westen gelegen schiereiland Akamas met haar grillige kust, kleine baaitjes en krijtwitte mergelstrandjes waar zeeschildpadden hun eieren nog aan het strand toevertrouwen biedt een totaal ander gezicht. De kleurrijke bloemenvelden van orchideeën, narcissen en irissen doet vermoeden dat Aphrodite ook hier haar sporen heeft achtergelaten, aangezien haar schreden in bloemtapijten veranderden. 

 

Dag 1

Aankomst op Cyprus. Zowel vanaf Larnaca airport als Paphos airport kun je indien gewenst snel naar je eerste overnachtingslocatie.
Bij vroege aankomst is er genoeg tijd om wat onderweg te doen. Vlakbij de luchthaven van Larnaca ligt een imposant zoutmeer en de bezienswaardige Hala Sultan Tekke moskee, met omliggend park. In de zomer is het zoutmeer opgedroogd, maar als er water staat kun je er flamingo’s vinden. 
Vanaf Paphos kun je tussenstops maken bij de 'Rots van Aphrodite' en de Romeinse opgravingen van Kourion.

Overnachting in

Tochni of omgeving - Cyprus Villages, Tochni

Dag 2

Deze dag leent zich goed voor een eerste verkenning van landelijk Cyprus. De dorpjes Tochni en Kalavasos zijn deels gerestaureerd en leuk om even rond te struinen; dat kan op een rondwandeling.
In de directe omgeving zijn veel opgravingen te bezichtigen. Tenta (nabij Kalavasos), de neolithische opgravingen bij Chirokitia en antiek-Romeins Amathous en Kourion (nabij Lemesos) zijn de meest indrukwekkende bezienswaardigheden binnen een straal van 40 kilometer. En dan is het heerlijk eindigen bij zee, zoals Governor’s beach en de nabij gelegen witte rotsen van Kaap Dolos.
Rondwandeling Tochni-Kalavasos: 9 km, 220 m stijgen en dalen, 3,5 uur.

Overnachting in

Tochni of omgeving - Cyprus Villages, Tochni

Dag 3

Vanuit Tochni loop je naar het kleine dorpje Chirokitia, waar, via een natuurpad, een UNESCO Neolithische opgraving te bewonderen is. Na een leuk terrasje op het pleintje loop je door de velden terug.
Buiten Kalavasos wandel je nabij het verlaten oude dorpje Drapia door een wijdse vallei. Mooie uitzichten en een oude kopermijn begeleiden je op de route.
Wandelingen: 6-7 km, 100-170 m stijgen en dalen 2-2,5 uur.

Liever een dag met veel cultuur? Ga dan in een uurtje rijden naar de oude hoofdstad Nicosia, eventueel via het 'kantdorp' Lefkara. 
Of vandaag nog even naar het strand?

Overnachting in

Tochni of omgeving - Cyprus Villages, Tochni

Dag 4

Van Tochni ga je richting het Troödosgebergte, een UNESCO Geopark, waar je verblijft in Pano Platres. Je kunt via een mooie bergroute rijden, maar ook via Limassol. Het oude centrum is leuk om even te bezoeken en nabij de stad zijn nog de opgravingen van Amathous of Kourion. Als je op tijd in de bergen bent kun je nog naar het bezoekerscentrum of een wandeling door de koelte naar een mooie waterval maken, heen en weer of een wat steviger variant als rondwandeling. Of heb je meer zin in een wijnproeverij? Dan moet je in Omodhos zijn!
Wandeling: 3-10 km, maximaal 450 m stijgen en dalen, 1-4 uur.

Overnachting in

Platres - New Helvetia (Platres)

Dag 5

Een wandeldag in de bergen. Er is een prachtige rondwandelingen op hoogte (ca. 1850 m) nabij de top van de berg Olympos: het Artemis natuurpad. Je loopt grotendeels via de hoogtelijnen, dus zonder grote stijging en daling je hebt fraaie uitzichten. Omdat de wandeling relatief kort is, kun je in de middag nog prima naar Omodhos voor een afwisselende dag. Bossen, uitzichten, leuke bergdorpjes, mooie kerkjes met fresco's en bijzondere gesteenten zijn zo vandaag je deel. Natuurlijk kun je ook een van de lager gelegen kortere wandelingen doen die bij dag 4 beschreven staan, naar de Millomeri waterval of de Kaledonische waterval.
Wandeling: 7 km, max. 120 m stijgen en dalen, 2 uur.

Overnachting in

Pano Platres - New Helvetia (Platres)

Dag 6

Van Troödos naar het Akamasschiereiland zijn er diverse mogelijkheden om de dag in te vullen. Je kunt naar Stavros tsis Psokas, waar een prachtig kort natuurpad is met onderweg cederbomen en misschien mouflons. Dan kun je ook nog naar de unieke oudheden van Paphos (Koningsgraven, de Romeinse mozaïeken om de ruïnes van de oude Griekse stad en het daarnaast gebouwd kruisvaarders kasteel) te gaan bewonderen. Is er nog tijd en energie over dan tippen we de indrukwekkende Avakas kloof, die je vanaf een strand een eind in kunt lopen, afhankelijk van de waterstand. Bij Lara Beach is het daarna goed zwemmen. Vanaf hier is het ruim een half uur naar je volgende verblijfplaats.
Wandelingen: 4,5-3,5 km, 260-120 m stijgen en dalen, 1,5-2 uur.

 

Overnachting in

Polis - Natura Beach Hotel

Dag 7

Vandaag heb je de keuze uit twee korte wandelingen of alsnog naar de opgravingen van Paphos gaan, als daar gisteren geen tijd voor was. Een gevarieerde wandeling is de Smigies nature trail bij Neo Chorio over onverharde wegen en rotsige paadjes door een parklandschap, daarna door dennenbossen. Later krijg je prachtige vergezichten over de kust van Lara en loop je weer terug door de bossen van Smigies tot aan een picknickplaats. In het voorjaar veel orchideeën! Een volgende wandeling start bij Baths of Aphrodite. Daar heb je de keus tussen een frisse duik, genieten van het terras en een fraaie wandeling langs de Aphrodite Trail.
Wandelingen: 7-6,5 km, 320-160 m stijgen en dalen 3-2,5 uur.

Overnachting in

Polis - Natura Beach Hotel

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement. Je rijdt naar het vliegveld van Paphos of Larnaca.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht op 3 verschillende locaties op het eiland, in verschillende landschappen en elk met een eigen karakter. Overal vind je originaliteit, comfort, een vriendelijke entourage en een rustige, natuurlijke omgeving. Detailinformatie over de onderstaande accommodaties vind je bij het dag tot dagprogramma.

 • Je eerste onderkomen is in een gerenoveerd traditioneel dorpshuis in het dorpje Tochni of soms in het nabij gelegen Kalavassos, in de heuvels ten oosten van Limassol op zo'n 7km vanaf zee.
 • Tussen de bergbossen van het Troödosgebergte vind je in Pano Platres je hotel op bijna 1200 m. hoogte.  Hier overnacht je sfeervol in een van de oudste hotels van het eiland, daterend uit de jaren '20-'30 uit de vorige eeuw. Zowel buiten als binnen straalt het hotel een vintagesfeer uit, terwijl de kamers modern zijn. Een open haard voor de koudere wintermaanden en een heerlijk terras voor de zomer.
 • Nabij het Akamas natuurreservaat overnacht je op ca. 1,5 km buiten het badplaatsje Polis in een rustig gelegen en ecologisch gerund hotel direct aan zee. Een groene tuin met zwembad en de zee maken dit tot een fijne plek.

Nota bene: het kan voorkomen dat de hierboven beschreven accommodaties op de geselecteerde data geen beschikbaarheid hebben. Op elke plek hebben we een of meer vergelijkbare alternatieven die dan geboekt zullen worden van minimaal dezelfde kwaliteit.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een cypriotisch ontbijt voor je klaar, in buffetvorm. De lunch kun je onderweg inkopen en voor het diner kun je prima bij de accommodaties terecht of in een restaurantje in de buurt. In Tochni is de taverna van de organisatie die de huisjes beheert, ook meteen het leukste en beste van het dorp.

Info kindvriendelijkheid

Hoewel de onderkomens niet specifiek op reizen met kinderen of tieners zijn uitgezocht zul je je er met je gezin zeker thuisvoelen. In Tochni en omgeving verblijf je in een eigen huisje/ appartement met lekker veel ruimte. Bij de twee hotels is er de ruimte om je bij de accommodatie te vermaken met sport en spel. Er zijn tevens enkele te combineren kamers mogelijk met tussendeur. Bij elke overnachtingsplaats is een zwembad. Bedenk wel dat dit pas lekker is vanaf ongeveer mei tot medio oktober. Buiten die periode is het water meestal te koud.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • huurauto volgens 'all inclusive' en categorie aangepast aan het aantal personen
 • lokale assistentie
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • airco bij verblijf in Tochni of Kalavasos (optioneel, ca. € 3,50 per dag)
 • brandstof en eventuele tol
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Bij deze reis is een huurauto inbegrepen van dag 1 t/m dag 8 (= 7 dagen x 24 uur), inleveren en ophalen op het vliegveld van Larnaca of Paphos. Houd er rekening mee dat men op Cyprus aan de linkerkant van de weg rijdt!
De huurauto die je meekrijgt is qua (bagage-)ruimte afgestemd op het aantal personen dat geboekt heeft. We zorgen voor een auto waarmee je ook in de bergen uit de voeten kunt. De volgende autohuurcategorieën zijn inbegrepen. Let wel: het gaat om categorieën, waarbij genoemde merken een voorbeeld zijn!

 • voor 1 of 2 personen: categorie 'BB'; Opel Corsa of vergelijkbaar, 4-deurs met airco.
 • voor 3-4 personen: 'DB'; VW Golf of vergelijkbaar, 4-deurs met airco.
 • voor 5 of 6 personen zijn geen prijzen beschikbaar en is de autohuur op aanvraag. Ook upgrades voor boven genoemde categorieën zijn op aanvraag.

Klik hier voor meer informatie over de huurvoorwaarden.

Over de activiteiten

Doordat je met een huurauto reist hebben we  voornamelijk voor rondwandelingen gezorgd, een enkele wandeling naar bijvoorbeeld een waterval of uitzichtspunt daargelaten. Met een huurauto ben je natuurlijk zeer flexibel en je kunt ook andere activiteiten ondernemen dan wandelen. De nadruk ligt bij deze reis zowel op de natuur als op de cultuur. Je wandelt meestal over goede paden, zo’n 2 tot 4 uur per dag, soms verdeeld over twee mogelijke tochten. Soms is het pad smal en stenig of maak je een korte, steile afdaling. Tijdens de wandelingen bedragen de hoogteverschillen nooit meer dan enkele honderden meters: meestal tot 300 meter stijgen en tot 600 meter dalen. De afstanden die je rijdt naar de beginpunten van de wandelingen zijn gering (meestal rond 15 km). Op de verplaatsingsdagen rijd je uiteraard meer, maar doordat we op drie locaties zitten zijn er geen grote afstanden te overbruggen. Zo blijft elke dag echt 'vakantie'.

Geschikt voor kinderen

Deze reis zal zeker ook wat oudere kinderen (vanaf ca. 8 jaar) aanspreken. Er is zoveel te zien en te doen onderweg dat vervelen bijna niet mogelijk is. Naast leuke wandeldoelen kun je genoeg bekijken onderweg, is er strand en in de steden en dorpen is vertier en zijn winkels. Je bepaalt zelf wat je allemaal in je eigen reis stopt uit ons programma-aanbod. Zo kun je zelf bepalen hoe ver je wilt wandelen en wat je onderweg nog meer gaat doen. De reis is zeer afwisselend en op diverse manieren in te vullen.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Overal is genoeg te doen en te zien om een of meer dagen langer te blijven.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Paphos of Larnaca.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven .
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

 

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf het vliegveld Larnaca is het 30 minuten rijden naar de eerste accommodatie, vanaf Paphos ca. 1 uur, het laatste stuk altijd over smalle bergweggetjes (NB. Op Cyprus rijdt men links). Indien u ’s avonds aankomt op Cyprus en niet in het donker wilt rijden, kunt u eventueel een extra nacht in de buurt van het vliegveld bijboeken.

Van de laatste accommodatie naar Paphos Airport is het ca. 1 uur rijden en naar Larnaca ruim 2 uur. Omdat het vertrek vanaf Cyprus meestal niet vroeg is, zijn beide luchthavens een goede optie.

Je kunt dit arrangement het hele jaar door boeken. Wel zul je per seizoen de invulling van de reis wat moeten aanpassen. In de winter is het vaak langs de kust heerlijk wandelweer, maar kan in de bergen sneeuw liggen. In de zomer is het langs de kust te heet voor langere wandelingen. Voor- en najaar zijn uiteraard de beste reistijd. Reserveer jereis naar Cyprus tijdig i.v.m. de heen- en terug reis, de vliegtuigen zitten vaak snel vol.
In de zomer is het meestal zeer warm  en droog op Cyprus, behalve in de beboste bergen. Voor- en najaar zijn heerlijke, kleurrijke periodes op het eiland. Hoewel het in de wintermaanden normaal gesproken goed wandelweer is, kunnen periodes met regenachtig of koud weer voorkomen. Tot in het voorjaar kan er nog sneeuw liggen in de bergen. Sommige wandelingen zijn dan (gedeeltelijk) niet te doen, maar er is altijd een alternatief mogelijk.

Ga je binnenkort op reis naar Cyprus bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/cyprus. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Huur je ter plekke een auto kijk dan op: https://www.anwb.nl/vakantie/cyprus/reisvoorbereiding/verkeer. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, infrastructuur en pechhulp.

Noord-Cyprus
Voor inwoners van de EU met een geldig paspoort is er beperkte toegang tot Noord-Cyprus vanuit het zuiden. Alleen aan de grensovergang in Nicosia is een visum voor een dag te verkrijgen. Toeristen mogen Cyprus alleen binnenkomen via de internationale luchthavens van Larnaca en Pafos en de zeehavens van Limassol en Pafos.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Gezondheidszorg
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme en Tekenencefalitis.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Cyprus is een veilig land. Criminaliteit t.o.v. toeristen komt niet veel voor. Uiteraard moeten bezoekers, net als elders in de wereld, op hun persoonlijke bezittingen letten. Er zijn in het verleden enkele bomaanslagen geweest en auto’s in brand gestoken, met name in Limassol en Nicosia. Dit geweld kan worden toegeschreven aan de interne strijd in het criminele circuit.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Cyprus - Natuur en cultuur

Verborgen schoonheid op het eiland van Aphrodite

Actieve rondreis met huurauto langs appartement en hotels

Zwaarte
Comfort
Natuur Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.