Argentinië, Chili - Patagonië, 18 of 21 dagen Torres del Paine en Los Glaciares te voet

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en refugios

Wat overtreft het ontdekken van het uitgestrekte Patagonische landschap te voet? Niets! Met deze actieve wandelvakantie wandel je zes dagen door Chili's mooiste nationale park, Torres del Paine. Je volgt hierbij het bekende W-circuit. Het landschap bestaat uit loofbomen zoals lenga en ñirre: open, lichte bossen met een soortenrijke kruidlaag. Tegen de achtergrond van intens gekleurde meren en grillige rotsformaties staan in het voorjaar grote gebieden in een vuurrode gloed door de rode bloem van de struik nothro. Aanschouw de imposante 60 meter hoge ijsmuur van de Perito Moreno gletsjer en maak een korte wandeltocht over de gletsjer. Aan de voet van de Monte Fitz Roy en Cerro Torre in het nationale park Los Glaciares maak je heerlijke dagwandelingen langs de meren Torre en De los Tres. Na het winderige en koude Ushuaia en Tierra del Fuego, zal het bruisende Buenos Aires vervreemdend overkomen, maar beslist een wereldstad om gezien te hebben!

Uniek aan deze reis

 • Optionele verlenging in Vuurland
 • Fraaie accommodaties
 • Magnifiek uitzicht Fitz Roy bergketen met gletsjer Piedras Blancas aan je voeten
 • Wandeling op de gletsjer Perito Moreno
 • W-circuit in iconisch wandelparadijs Torres del Paine
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Argentinië, Chili - Patagonië

Je kunt bij deze reis kiezen tussen 2 varianten. In het kort ziet het programma voor de 21-daagse reis - inclusief Vuurland - er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst Santiago de Chile, overnachting Santiago de Chile
 • Dag 2: verblijf Santiago de Chile, overnachting Santiago de Chile
 • Dag 3: vliegen naar Puerto Natales, overnachting Puerto Natales
 • Dag 4: bus en boot naar Torres del Paine, wandelen naar Ref. Grey, overnachting Ref. Grey
 • Dag 5: wandeling via Grey gletsjer naar Ref. Paine Grande, overnachting Ref. Paine Grande
 • Dag 6: wandeling naar Refugio Los Cuernos, overnachting Refugio Los Cuernos
 • Dag 7: wandeling naar Refugio Chileno, overnachting Refugio Chileno
 • Dag 8: wandeling via de Torres naar Refugio las Torres, overnachting Refugio Torre Central
 • Dag 9: bus naar Puerto Natales, overnachting Puerto N
 • Dag 10: bus naar El Calafate, overnachting El Calafate
 • Dag 11: wandeling Perito Moreno, overnachting El Calafate
 • Dag 12: bus naar El Chaltén, overnachting El Chaltén
 • Dag 13-14: wandelingen Los Glaciares, overnachting El Chaltén
 • Dag 15: wandeling, bus naar El Calafate, overnachting El Calafate
 • Dag 16: vliegen naar Ushaia, overnachting Ushaia
 • Dag 17: excursie Tierra del Fuego, overnachting Ushaia
 • Dag 18: vrije dag, overnachting Ushaia
 • Dag 19: vliegen naar Buenos Aires , overnachting Buenos Aires
 • Dag 20: vrije dag Buenos Aires, overnachting Buenos Aires
 • Dag 21: naar het vliegveld, einde arrangement

 • Bij de 18-daagse reis sla je Vuurland over en vlieg je op dag 16 van El Calafate terug naar Buenos Aires. Hier breng je de laatste 2 nachten van de reis door.

  Voor meer details kijk je bij de betreffende programmadag.

  Dag 1

  Deze enerverende wandelvakantie door het zuiden van Patagonië begint met een privé-transfer (met Engelssprekende gids) van de internationale luchthaven naar de stad. Je verblijft in een aangenaam hotel in de levendige wijk Providencia, met tal van restaurants en winkels.

  Overnachting in

  Santiago de Chile, wijk Providencia

  Dag 2

  Verken vandaag de stad. Met de metro op 5 minuten loopafstand zit je zo in het koloniale centrum met het presidentiële paleis La Moneda, het centrale plein Plaza de Armas, de kleurrijke markthallen van de ‘Mercado Central’, het prachtige postkantoor, een aantal belangrijke musea en enkele andere klassieke en cruciale gebouwen, pleinen en parken. Op de top van de Cerro San Cristobal ‘waakt’ een groot wit Mariabeeld met gespreide armen over de vallei waarin Santiago zich bevindt. Hiervandaan heb je een prachtig uitzicht over de vallei en de stad. 

  Overnachting in

  Santiago de Chile, wijk Providencia

  Dag 3

  Met een privé transfer reis je van het hotel naar de luchthaven van Santiago voor de binnenlandse vlucht naar Puerto Natales. Na aankomst op het vliegveld van Puerto Natales word je naar je hotel gebracht. Je overnacht in een uitstekend hotel in het centrum.

  NB: op dagen dat er geen vlucht gaat van Santiago naar Puerto Natales of deze vlucht niet beschikbaar is, boeken we een vlucht naar Punto Arenas. Bij aankomst op het vliegveld van Punta Arenas stap je op de openbare bus naar het havenstadje Puerto Natales. De rit door het uitgestrekte Patagonische landschap duurt 3,5 uur.

  Overnachting in

  Puerto Natales

  Dag 4

  Vanochtend vroeg vertrek je per openbare bus van Puerto Natales naar het nationale park Torres del Paine. Dit beroemde park is genoemd naar de als vingers uit de steppe omhoog rijzende Torres (torens) en Cuernos (horens) del Paine. Onderweg heb je de kans om Andescondors waar te nemen. Het park is door de Unesco tot 'World Heritage Site’ verklaard. Er leven hier vele soorten vogels en zoogdieren, waaronder, nandoes (soort struisvogel), guanaco's (lama-achtigen) en de zeldzame poema, die zich echter niet snel laat zien. Na aankomst in het park vaar je met een boot over het intens blauwe meer Lago Pehoe in ongeveer een half uur naar het Paine Grande gebied: een heerlijk begin van je Torres del Paine avontuur.

  Met een lunchpakket voor onderweg, wandel je vanaf de refugio Paine Grande door naar de adembenemende Grey gletsjer. De wandeling over het pad 'camino de los vientos' neemt ca. drie à vier uur in beslag. Zoals de naam al doet vermoeden, waait het hier vaak. Het pad stijgt licht tot ca. 260 meter, daarna daalt het met prachtig uitzicht op de Grey gletsjer en het Lago Gray waarin altijd ijsbergen drijven. Je overnacht in refugio Grey.

  Wandeling: 11 km, ca. 3,5 uur, 350m stijgen en 150m dalen

  Overnachting in

  Torres del Paine (refugio Grey)

  Dag 5

  Vandaag heb je de ochtend om te genieten van de adembenemend mooie Grey gletsjer. Je begint s’ ochtends met een stijgend pad door het bos, om bij een prachtig uitzichtpunt te komen. Hier zie je hoe de gletsjer afkalft in het melkblauwe water. Enorme ijsblokken breken af en spatten met een oorverdovend lawaai uiteen op het water. Via hetzelfde pad terug naar Refugio Grey, vanaf hier is het weer ca. drie à vier uur terugwandelen naar de refugio Paine Grande. Mocht je daar nog energie over hebben, dan kan je zuidwaarts wandelen langs het Lago Pehoe.

  Wandelinfo: 16 km, ca. 6 uur, stijgen ca. 550 meter, dalen ca. 650 meter

  Overnachting in

  Torres del Paine (refugio Paine Grande) - Refugio Paine Grande

  Dag 6

  Vandaag wandel je naar Refugio Francés of Refugio Los Cuernos, gelegen aan het Lago Njordenskjöld. Je wandelt langs de zuidkant van de gletsjer Glaciar del Francés, een redelijk vlak stuk. De wandeling duurt ca. vier uur. Je kunt vanaf het Camp Italiano de beroemde Valle Francés in wandelen. Als je deze prachtige tocht maakt, reken dan op negen wandeluren waarbij flink gestegen en later gedaald moet worden over een pad dat zeker dichtbij de gletsjer wat te wensen over laat. Maar de natuur is fantastisch en ook de uitzichten zijn adembenemend. De laatste twee uur loop je ook weer over het pad tussen de refugio Paine Grande en de refugio los Cuernos.

  Wandelinfo: 17 km (tot Mirador Francés, halverwege de Valle Francés), duur ca. 8 uur (tot refugio Francés + 1 uur voor Cuernos), stijgen ca. 400 meter, dalen ca. 400 meter

  Overnachting in

  Torres del Paine (refugio Cuernos)

  Dag 7

  Je loopt van de refugio los Cuernos langs het Lago Nordenskjöld naar de refugio Chileno. De hoogteverschillen op de kaart lijken weliswaar niet groot, maar het pad langs het meer golft voortdurend op en neer, zodat deze relatief eenvoudige wandeling toch stevig is. Onderweg geniet je van het mooie meer, de fraaie natuur en –als je het treft- de uitbundige wolkenluchten. Aan het eind klim je gestaag naar Refugio Chileno.

  Wandeling: 12 km (vanaf Frances 14km), ca. 5 uur, 600m stijgen en 200m dalen

  Overnachting in

  Torres del Paine (refugio Chileno)

  Dag 8

  Deze dag heb je de tijd om de zware klim naar de basis van de Torres te maken. De wandeling is zwaar omdat grote delen over ruig terrein gaan en zeker het laatste stuk behoorlijk stijgt. De beloning is echter navenant. Het prachtige zicht op de granietpieken waar het park zijn naam aan ontleent is zeer de moeite waard. Het verdient dan ook aanbeveling om minstens een uur voor dit moment van genieten uit te trekken. Je wandelt via dezelfde route weer terug naar refugio Chileno en daalt vanaf daar in ca. 2 uur nog verder af naar refugio Torre Central.

  Wandeling: 12 km, duur ca. 6 uur, ca. 500m stijgen en 800m dalen

  Overnachting in

  Torres del Paine (refugio Torre Central)

  Dag 9

  In de loop van de dag pak je de bus naar Laguna Amarga van waar je met een gereserveerde bus weer terug naar Puerto Natales reist.

  Overnachting in

  Puerto Natales

  Dag 10

  Per gereserveerde openbare bus reis je van Puerto Natales naar El Calafate in Argentinië. Het is een lange reisdag door adembenemend mooi landschap.

  El Calafate ligt verspreid over de oever van Lago Argentino, het grootste meer van Argentinië en het derde grootste meer van Zuid-Amerika. Het stadje oogt wat rommelig, zonder ziel. Het is de bruisende uitvalsbasis voor het toerisme naar de vele gletsjers, meren, bossen en bergen aan de Argentijnse kant van de Zuidelijke IJskap. Veel mensen vinden de toeristendrukte en de vele winkels met prullaria, chocolade en excursies maar niets, anderen genieten juist van de levendigheid en de alternatieve sfeer die in de stad hangt. Troost je, het soort toerist dat hier komt houdt van de natuur! In El Calafate speelt het leven zich vooral af aan en rond de hoofdstraat, natuurlijk Avenida del Libertador geheten, zoals bijna alle hoofdstraten in Argentinië, met banken, restaurants en winkels. Geniet van een heerlijke koffie in café/bar La Esquina en 's avonds van goed eten in een van de vele restaurantjes.

  Overnachting in

  El Calafate

  Dag 11

  Vandaag staat de wandeling over de Perito Moreno gletsjer op het programma. 's Ochtends vroeg rijd je (met andere toeristen) naar het ca. 80 km verderop gelegen Brazo Rico. Bij de Bajo de las Sombras pier stap je aan boord van de boot waarmee je tot 500 meter, op veilige afstand, vanaf de Perito Moreno gletsjer komt. Dit is Zuid-Amerika's bekendste en meest imposante 'ijsrivier'. Het is één van de weinige gletsjers in de wereld die nog aangroeit. Regelmatig breekt er een stuk van deze 60 meter hoge neonblauwe ijsmassa af, dat vervolgens met een enorme knal in het meer beland. Onderweg geniet je van een lunchpakket. Na afloop van deze bezichtiging gaat het echte avontuur beginnen. Onder deskundige begeleiding ga je twee uur lang over de gletsjer lopen. Deze zogenaamde 'mini-trekking' - onder deskundige begeleiding van lokale gekwalificeerde gidsen - belooft een prachtige belevenis te worden. Aan het einde van de middag word je weer teruggebracht naar El Calafate.

  Perito Moreno gletsjer per boot!  Omdat de wandeling over de Perito Moreno gletsjer een leeftijdslimiet kent van maximaal 65 jaar (grens bepaald door lokale verzekeraars) bieden we als alternatief een gletsjerexcursie vanaf een boot aan. Geef bij boeking aan of je de minitrekking of excursie per boot wilt boeken.

  Overnachting in

  El Calafate

   

  Uitbreidingen

  Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

  Perito Moreno Gletsjer per boot

  Verken vanaf een boot varend over het Rico meer de Perito Moreno gletsjer. Vanaf El Calafate vindt de transfer plaats naar het ca. 75 km westelijk gelegen haventje Bajo de las Sombras. Daar ga je aan boord van een boot om vervolgens een paar km te varen naar het punt tot waar de boot mag komen. Omdat regelmatig enorme ijsrotsen van de gletsjer afbreken, zal de boot op een veilige afstand moeten liggen. Geniet van de uitzichten en wie weet ben je getuige van natuurgeweld als ijs afbreekt en met een oorverdovend geluid in het Rico meer valt. Deze excursie kent geen leeftijds maximum. Mocht je het wandelen op de gletsjer iets te uitdagend vinden, dan vormt deze bootexcursie een prachtig alternatief. 

  Belangrijke informatie vooraf

  • deze excursie vindt in een internationale groep plaats
  • voor leeftijden vanaf 16 jaar geschikt

  Bij de reissom is inbegrepen

  • gids-chauffeur
  • busvervoer El Calafate - haventje Bajo de las Sombras (retour)
  • boottocht Perito Moreno gletsjer (max. 1 uur)

  Dag 12

  Met een speciale bus rijd je naar El Chaltén. Onderweg stopt de bus op twee prachtige plekken: Lago Viedma en de pieken van Fitzroy. Na ca. 3 uur rijden kom je aan in El Chaltén, het dorpje dat 'outdoor' ademt. Omdat het aan de voet van het nationale park Los Glaciares ligt vormt het dé springplank voor heerlijke wandeltochten voor de komende dagen. In El Chaltén verblijf je in een fijn hotel. Precies wat je nodig hebt na een lekkere dag in de 'great outdoors' van Los Glaciares!

  Overnachting in

  El Chaltén

  Dag 13-14

  Je kan vanuit El Chaltén met dagwandelingen het Los Glaciares Nationaal Park verkennen. Dit nationale park is de Argentijnse equivalent van het Torres del Paine Nationaal Park. Het wordt gedomineerd door imposante bergen zoals de Cerro Fitz Roy en de Cerro Torre, een weids en leeg, met meren bezaaid landschap en een rijke dierenwereld met o.a. guanaco's, Patagonische hazen, nandoes en Andescondors. Maak een dagwandeling van ca. zes uur (heen en terug) naar het Lago de Torre met een fantastisch uitzicht op de Cerro Torre. Ook kan je de nog pittigere wandeltocht maken naar het Laguna de los Tres.

  De laatste drie kwartier volg je een pittig pad omhoog, maar het uitzicht over de Fitz Roy (3405m), Poincenot (3002m) en de Saint-Exupéry (2558m) met het gletsjermeer Laguna de los Tres is de beloning (enkel aan te raden bij goed weer en voor ervaren wandelaars). Of kies voor eenvoudigere tochten vanuit El Chaltén zoals die naar de Laguna Capri (4 uur) of de Chorillo del Salto (2 uur). El Chaltén zelf is ook de moeite waard om te verkennen, loop langs bij het Park Ranger Office aan het begin van het dorp en leer meer over de geschiedenis van dit jongste dorp (1985) van Argentinië en het nationale park Los Glacieres.

  Wandelinfo: 19 km +4 km voor Mirador Maestri (=MM), ca. 6 uur + 1,5 uur, stijgen ca. 200 meter (MM + 200 m), dalen ca. 200 meter (MM + 200 m).

  Overnachting in

  El Chaltén

  Dag 15

  Tot en met ver in de middag staat er niets op het programma, je bepaalt zelf of je er een inspannend of ontspannend dagje van gaat maken. Als wandelsuggestie geven we je graag als tip om vanaf het  bezoekerscentrum in het Los Graciares National Park naar de bergkam Loma del Pliegue Tumbado te wandelen. Het is een van de mooiste wandelingen in het park. Natuurlijk moet je een beetje geluk hebben met het weer om van deze tocht optimaal te kunnen genieten, maar als je dat hebt, geniet je van het allermooiste uitzicht op de hele omgeving en de bergen Torre en Fitz Roy. De wandeling is ca. vier uur heen en drie uur terug met 1000m niveauverschil. Tegen het einde van de middag keer je per bus weer terug naar El Calafate.

  Overnachting in

  El Calafate

  Dag 16

  Met een privé transfer word je van het hotel naar de luchthaven van El Calafate gebracht. Bij de 18-daagse variant van deze reis vlieg je naar Buenos Aires, waar je de laatste twee nachten van je reis doorbrengt. Bij de 21-daagse variant breng je eerst een bezoek aan het barre Vuurland. Je vliegt naar Ushuaia, de meest zuidelijke stad van het Zuid-Amerikaanse continent. Bij aankomst op de luchthaven van Ushuaia word je opgewacht voor je privé transfer naar een sfeervol familiehotel, waar je de komende nachten verblijft. De hoofdstraat Maipu is voorzien van veel souvenirwinkels, lunchrooms en restaurants

  Ushuaia, een voormalige pioniersstad, ligt aan het serene Beagle kanaal waar Charles Darwin in 1832 met het schip de Beagle over voer. De afgelegen ligging van Ushuaia was eind 19e eeuw de perfecte locatie voor een strafkolonie. Ook immigranten werden aangetrokken door de goudkoorts. Haar afgelegen ligging werd pas echt opgeheven in 1935 toen Ushuaia per vliegtuig kon worden bereikt. De stad doet met zijn ongeveer 55.000 inwoners modern aan. Ondanks de uitgestrekte ligging is het centrum klein en gemoedelijk. In de hoofdstraat Maipu tref je veel souvenirwinkeltjes, lunchrooms en restaurants. Tegen het centrum aan kun je een bezoek brengen aan het maritieme museum ‘Museo Maritimo de Uhsuaia’ of de oude gevangenis, die van 1896 tot en met 1947 dienst deed.

  Overnachting in

  Ushuaia

  Dag 17

  Vandaag staat de verkenning van het Tierra del Fuego Nationaal Park op het programma. Het nationale park, ter grootte van bijna 69.000 hectare, ligt op ongeveer een half uur rijden ten (noord)oosten van Ushuaia. De vegetatie van dit nationale park is geheel aangepast aan het barre klimaat van Vuurland. Inheemse bomen als de lenga (bladverliezende beuk) en de altijd groene guindo (Magellan's beuk) gedijen in de gematigde bossen van Vuurland. Tot aan het begin van de 20e eeuw woonden hier de Yamana-indianen. Zij konden zich prima in leven houden met visopbrengsten. Met de komst van kolonisten kwam er aan hun hun bestaan en cultuur een einde. Onder begeleiding van een Engelssprekende gids vertrek je 's ochtends in een (internationale) groep van maximaal 12 personen. Het is een actieve excursie waarbij je gaat wandelen, kanovaren en/of zeilen. Een lunchpakket is inbegrepen.

  Overnachting in

  Ushuaia

  Dag 18

  Je hebt een vrije dag vandaag. Je kunt een vaartocht maken over het Beagle kanaal, een wandeling naar de Martial gletsjer of een pinguïntocht waarbij je ’s ochtends een museum voor zeezoogdieren bezoekt waar ook onderzoek wordt verricht onder andere naar de zeldzame spitssnuitdolfijnen. ’s Middags bezoek je dan een eiland waar ezelspinguïns en magelhaen pinguïns broeden. Soms loopt er een verdwaalde koningspinguïn rond. In het SNP-reispakket tref je meer informatie over lokaal te boeken excursies. Het is ook leuk om door het overzichtelijke centrum van Ushuaia te wandelen. Naarmate de dag vordert, neemt het aantal toeristen in de straat Maipu toe. Liefhebbers van de Argentijnse keuken? Bezoek 's avonds beslist het restaurant La Estancia en ga voor de optie 'tenedor libre', het Argentijnse equivalent van 'zoveel als je kunt eten'. Het laat zich raden, veel verschillende vleessoorten direct vanaf de barbecue.

  Overnachting in

  Ushuaia

  Dag 19

  Met een transfer word je van je hotel naar de luchthaven gebracht voor de binnenlandse vlucht van Ushuaia naar Buenos Aires. Bij aankomst op de luchthaven heb je een privé transfer naar je hotel in de stad. De laatste twee nachten van je wandelreis verblijf je hier om de bruisende hoofdstad van Argentinië te verkennen.

  Overnachting in

  Buenos Aires

  Dag 20

  Verken in eigen tempo het centrum van Buenos Aires dat zich rond Plaza de Mayo bevindt. De naam van het plein wordt ontleend aan de datum 25 mei 1810 (mayo = mei), de dag van de eerste burgerregering. Tot eind 20e eeuw hebben de 'Dwaze Moeders' hier elke donderdag om aandacht gevraagd voor de verdwijning van hun geliefde familieleden. Aan het Plaza de Mayo ligt het Casa Rosada, het presidentiële paleis met zijn zalmkleurige muren. Ook tref je er de kathedraal waarin de bevrijder en held van Argentinië ligt begraven: generaal José San Martín. Nog meer bezienswaardigheden in deze monumentale stad staan in het SNP-reispakket beschreven.

  Overnachting in

  Buenos Aires

  Dag 21

  Na je ontbijt staat de laatste privé transfer op het programma naar de internationale luchthaven van Buenos Aires.

  Blader door het programma

  Reisdetail

  Over de accommodaties

  Je overnacht in middenklasse hotels met eigen sanitair. In Nationaal Park Torres del Paine overnacht je in refugio's (blokhutten) op een meerpersoonskamer. In de refugio's zijn beddengoed of slaapzakken aanwezig. Op dag 7 overnacht je in een tent op het kampeerterrein naast Refugio Chileno. Je kunt gebruik maken van het sanitairgebouw in de hut en je kunt in de hut terecht voor maaltijden. We reserveren de tent inclusief slaapzak en matje. 

  Over de maaltijden

  Het ontbijt is overal inbegrepen. Verder zijn tijdens de trektocht in Torres del Paine (5 nachten) ook lunchpakket en diner inbegrepen. Op dag 11 is een lunchpakket inbegrepen bij de excursie naar Perito Moreno. Boek je de 21-daagse reis, dan krijg je ook op dag 17 een lunchpakket in Tierra del Fuego.

  Inbegrepen

  • alle overnachtingen
  • alle ontbijten
  • 5 x lunchpakket berghutten
  • lunchpakket Perito Moreno (dag 11)
  • lunchpakket Tierra del Fuego (dag 17, alleen 21-daagse variant)
  • 5x diner in berghutten
  • transfers vliegvelden-hotel volgens programma
  • gebruik beddengoed en slaapzakken in berghutten
  • ferry Pudeto - Paine Grande (dag 4)
  • entree Torres del Paine
  • tickets openbare bussen (gereserveerd volgens programma)
  • excursie Perito Moreno in internationale groep
  • excursie Tierra del Fuego NP in internationale groep (alleen 21-daagse reis)
  • digitale reisinformatie
  • topografische kaarten Los Glaciares NP / regio El Chaltén / Torres del Paine (ter plaatse)

  Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis
  • overige maaltijden
  • binnenlandse vlucht Santiago de Chile - Puerto Natales of Punta Arenas
  • transfer busstation Puerto Natales - hotel Puerto Natales v.v.
  • 18-daagse reis: binnenlandse vlucht El Calafate-Buenos Aires
  • 21-daagse reis: binnenlandse vluchten El Calafate-Ushuaia en Ushuaia-Buenos Aires
  • persoonlijke uitgaven (o.a. drankjes, souvenirs en fooien)

  Ter plaatse te betalen

  • entrees Nationale Parken muv Torres del Paine (totaal ca. EUR 55 p.p.)
  • buskaartje Las Torres - Laguna Amarga (dag 9, ca. EUR 3,50 pp)
  • toeristenbelasting Buenos Aires

  Over de activiteiten

  Deze reis is gekwalificeerd met een zwaarte 4. Over het algemeen hoef je niet met je persoonlijke bagage te lopen, behalve tijdens je verblijf in Torres del Paine. Voor dit onderdeel is het van belang te weten dat je alle overtollige bagage - die je tijdens de trekking niet nodig hebt - achter kunt laten in het hotel in Puerto Natales. De dagwandelingen in het Los Glaciares NP en de wandelingen in Torres del Paine NP zijn prima te doen voor elke geoefende wandelaar. Het zijn eerder de elementen der natuur die het zwaar maken, dan de wandelingen op zich. Ook al vindt deze wandelreis in de 'zomer'-maanden plaats in Patagonië, het weer kan elk moment omslaan naar regen en krachtige poolwinden waardoor de gevoelstemperatuur makkelijk rond het vriespunt kan liggen. Met een goede voorbereiding (neem het advies in de paklijst ter harte) en een goede wandelconditie geniet je volop van deze reis.

  Extra dagen

  Je kunt overal extra nachten boeken, behalve in de hutten in Torres del Paine. Wil je nog wat meer van het stadsleven genieten, dan is een langer verblijf Buenos Aires zeer aan te bevelen.

  Praktische informatie

  Vluchtinformatie

  Kies bij deze reis voor een heenvlucht op Santiago de Chile en een terugvlucht vanaf Buenos Aires.

  De KLM vliegt 3x per week via Buenos Aires op Santiago de Chile, de snelste verbinding voor een relaxt begin van je reis in Chili. British Airways onderhoudt een directe vlucht vanaf London Heathrow op Santiago de Chile. Er wordt 4x in de week gevlogen (dinsdag/woensdag/vrijdag en zondag).

  SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
  E-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

  Chili is een langgerekt land met een lengte van ongeveer 4300 kilometer, het langste land ter wereld. Het ligt langs het Andes gebergte, wat in het zuiden bijna geruisloos overgaat in Vuurland (geen hooggebergte), een eilandengroep met een koel zeeklimaat waarbij het weer voor weinigen uitnodigend is om zich er permanent te vestigen. Argentinië is eveneens een zeer groot land dat voornamelijk wordt gedomineerd door de pampa's. Het Andesgebergte is tevens de grens tussen Chili en Argentinië. In zijn algemeenheid geldt dat de oostzijde van de Andes een droger klimaat kent dan de westzijde van de Andes. 

  Deze reis wordt gekenmerkt door een aantal verschillende klimaatzones: 

  • Santiago de Chile (aanvang van de reis); de hoofdstad van Chili ligt op ruim vijfhonderd meter hoogte in een laagvlakte tussen de Chileense kustbergen en het Andes gebergte. Voor Chileense begrippen heeft het een zeer aangenaam mediterraan klimaat. Tijdens de lokale zomer die duurt van november tot en met februari loopt de thermometer overdag op naar 25 tot 30 graden °C, met soms uitschieters tot 35 graden °C of hoger. In de periode oktober tot aan april is het heerlijk weer, er valt haast geen druppel regen in deze maanden.
  • Patagonië; het klimaat in dit immens grote gebied (ca. 15x zo groot als Nederland) is zeer onvoorspelbaar. Op een dag kun je te maken krijgen met meerdere seizoenen: regen in de ochtend, heerlijk warm weer in de middag en daarna een stevige koude arctische wind. In de reisperiode van deze reis (oktober tot half april) is de kans op sneeuw alleen aanwezig in oktober en april en uiteraard in de hoger gelegen gebieden. In de zomermaanden kan het stevig waaien, met duidelijk minder wind aan het begin van de lente (oktober) en het einde van de herfst (maart, april). De hoeveelheid neerslag is gering. Gezien de breedtegraad ver van de evenaar zijn de dagen er lang en de temperatuur relatief laag met overdag gemiddelde temperaturen tussen de 15-18 °C. De gebieden ten oosten van het Andes gebergte (Argentinië) liggen in de regenschaduw van het Andes gebergte en zijn daarom erg droog. Het gebied kent enkel toendra begroeiing. Hoe zuidelijker men komt in Patagonië (Chili én Argentinië) des te kouder en natter het wordt, maar het regent er niet zoveel als in het merendistrict. Het meest zuidelijke puntje (daar waar Ushuaia ligt) kent een arctisch klimaat. Hier zijn de zomers erg koel. Vanwege het zeer koude klimaat in de wintermaanden mei t/m september, wordt deze reis niet aangeboden in deze periode. Accommodaties zijn in deze periode vaak gesloten, wandelpaden zijn ondergesneeuwd en wegen niet tot moeilijk begaanbaar.
  • Buenos Aires (einde van de reis); in de hoofdstad van Argentinië wordt het klimaat omschreven als een gematigd vochtig subtropisch klimaat. De zomermaanden (okt – maart) zijn warm, waarbij het zelfs zeer warm tot heet is in de maanden januari en februari. Het voordeel van de warme tot hete zomermaanden is dat het minder druk op straat is. Regen valt er gedurende het gehele jaar. De luchtvochtigheid kan vaak erg hoog liggen van 80-100%. In de wintermaanden (mei t/m september) is het koud en relatief droger dan in de zomermaanden. Incidenteel vriest het er. De lente- en herfstmaanden zijn overgangsperiodes waarin het weer onstabiel is en temperaturen enorm kunnen verschillen.

  Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Patagonië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Ook zie je het verschil tussen de 18-daagse, en de 21-daagse reis.

  Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

  Over onze lokale partners 

  Onze partner in Argentinië is sinds enige tijd bezig met het verduurzamen van alle activiteiten binnen en buiten het bedrijf. Zo verzamelen ze plasticdoppen voor de 'Fundación Garrahan' wat ten goede komt aan het plaatselijke ziekenhuis. Het reispersoneel krijgt gedurende het jaar een aantal trainingen met als motto ‘Think localy, act globaly’ om ervoor te zorgen dat zij samen met de gasten een zo klein mogelijke impact maken op het milieu. Men steunt en promoot lokale initiatieven om het toerisme in de omgeving op gang te helpen en de werkgelegenheid te vergroten. Daarnaast organiseren ze samen met andere lokale instanties verschillende projecten die de natuur ten goede komt. Een voorbeeld hiervan is de herbebossing in delen van de provincie Misiones.

  Onze partner in Chili heeft een eigen ecologisch label ontwikkeld genaamd Pro Nature. Het label staat voor een minimale impact op de natuur in combinatie met de stimulering van positieve duurzame elementen met reizen die dit label verkrijgen. Men vertrouwt erop dat gezien hun goede reputatie in Chili meerdere partners in de toerisme-industrie dit initiatief zal volgen. De partner van SNP in Chili heeft verschillende beleidsmaatregelen genomen die zijn ontwikkeld om hen te helpen sociale verantwoordelijkheid bij bedrijven te realiseren. 

  Een van de belangrijkste doelen in de nabije toekomst is leveranciers op een lijn te krijgen en zich te houden aan basisrichtlijnen voor duurzaamheid. Verder hoopt men dat in 2019 de nationale duurzame certificering wordt verkregen die bekend staat als "Sello S" die wordt uitgegeven door Sernatur.  De partner van SNP heeft de status van Travelife Partner behaald. Deel uitmaken van Travel Life heeft hen ‘opgevoed’ hun sterke en zwakke punten met betrekking tot duurzaamheid beter te begrijpen. Hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid willen ze blijven verbeteren met als doel uiteindelijk het label van Travelife Certified te verkrijgen. 

  Travelife is een toonaangevende organisatie die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint, managet en certificeert op het gebied van verduurzaming. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen.  Denk hierbij aan verantwoord management, sociaaleconomische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf weer getoetst voor de handhaving van de status.

  De munteenheid is Argentinie is de Argentijnse Peso. De munteenheid in Chili is de Chileense Peso. Kijk voor de actuele wisselkoersen op www.oanda.com of op www.xe.com.

  Pinnen kan bijna overal in Argentinië en in Chili. In Argentinië is het pinbedrag per dag gemaximeerd en worden zeer hoge transactiekosten in rekening gebracht (soms oplopend tot € 10). Met de creditcards VISA en Mastercard kun je in beide landen terecht. Commissies bedragen vijf tot tien procent van de prijs. Het betalen met cash US$ is vaak wel mogelijk, maar hierbij zijn de koersen wat ongunstiger. Gangbaar is om in de lokale valuta te betalen. Bij het wisselen van cash US$ krijg je in Argentinië vaak een betere koers.
  Ook in Chili is het handig onderweg wat contant geld bij de hand te houden voor tol, entrees van sommige Nationale Parken, parkeren en voor het geval de credit card een keer niet werkt.

  De transfer van de luchthavens naar je hotel (v.v.) zijn inbegrepen. Verder reserveren wij tickets voor openbare bussen en regelen we de binnenlandse vluchten.

  De binnenlandse vluchten zijn niet inbegrepen. Bij de 18-daagse variant gaat het om de vluchten Santiago de Chile-Puerto Natales of Punta Arenas en El Calafate-Buenos Aires. Bij de 21-daagse variant gaat het om de vluchten Santiago de Chile-Puerto Natales of Punta Arenas, El Calafate-Ushuaia en Ushuaia-Buenos Aires. Bij het maken van een vrijblijvende offerte zoeken we altijd naar het op dat moment meest gunstige vluchttarief met vluchttijden die goed passen bij het reisschema. 

  • Ingelopen bergwandelschoenen
  • Warm ondergoed en bovenkleding
  • Wind- en waterdicht jack (liefst ademend) en regenbroek
  • Luchtige (ademende) kleding voor overdag
  • Warme trui/fleece
  • Handschoenen, muts of pet
  • Toiletspullen (bij voorkeur biologisch afbreekbaar)
  • Lippencvreme, zonnebrandcrème met hoge factor, handcrème (i.v.m. uitdroging).
  • Zonnebril, pet of ander hoofddeksel
  • Eventueel reservebril voor lenzendragers
  • Veldfles (minimaal 1 liter)
  • Zakmes (eventueel)
  • Zaklantaarn met extra batterij
  • GELDIG paspoort
  • Geld (zie 'geld mee op reis')
  • Handdoeken
  • Basis EHBO spullen, met o.a. insectenwerend middel
  • Waterdichte plastic zakken of vuilniszakken om kleding etc. in te verpakken
  • Lakenzak (eventueel)
  • Verrekijker/fotocamera
  • Kopieën van reis- en ziekteverzekering en van uw paspoort (laat een reserve-set kopieën thuis)

  Tijdens deze reis hoef je alleen tijdens de vijfdaagse trekking je bagage te dragen. Alle bagage die je niet nodig hebt tijdens deze trek laat je achter in het hotel in Puerto Natales, waar je na afloop weer terugkomt. Om deze reden raden wij je aan om een rugzak mee te nemen. Bij deze reis zijn de slaapzakken (bij refugio's Grey, Los Cuernos en Chileno) en de bedden met beddengoed (bij refugio's Paine Grande en Las Torres) bij de reissom inbegrepen. Kussens zijn niet aanwezig.

  Ga je binnenkort op reis naar Argentinië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/argentinie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

  Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

  Ga je binnenkort op reis naar Chili bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/chili. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

  Huur je ter plekke een auto kijk dan op: https://www.anwb.nl/vakantie/chili/reisvoorbereiding/verkeer. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, infrastructuur en pechhulp.

  Voor een verblijf in Argentinië van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Verlenging met nog eens 90 dagen is mogelijk. Je paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet je beschikken over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van je verblijf.

  N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Argentinië (zie nuttige adressen).

  SNP service visumverplichtingen
  SNP bied je een extra service waarmee je je kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

  VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Argentinië

  Voor een bezoek aan Chili van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Je paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet je beschikken over over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van je verblijf.

  N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Chili (zie nuttige adressen).

  SNP service visumverplichtingen
  SNP biedt je een extra service aan om je te informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

  VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Chili

  Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat je maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

  Gezondheidszorg
  In Argentinië staat de gezondheidszorg en de verkrijgbaarheid van medicijnen op hoog niveau. Medische behandelingen in privé-klinieken zijn prijzig.
  N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

  Medicijnen
  Gebruik je medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van je verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
  N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

  Hygiëne
  Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat je eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kun je met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van o.a. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

  EHBO
  Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium en zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

  Praktisch

  • Draag je een bril, hang deze met een koortje om je nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van je bril.
  • Draag je lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.
  • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
  Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
  Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

  Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
  N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

  Gezondheidszorg
  In Chili zijn de medische voorzieningen goed.
  N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

  Hygiëne
  Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat je eet en drinkt.

  EHBO
  Het is verstandig om enkele EHBO-spullen mee te nemen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

  Praktisch

  • Draag je een bril, hang deze met een koortje om je nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van je bril.
  • Draag je lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.

  Hoogteziekte
  Tijdens je reis in Chili (3.800-4.880 m) kun je last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun je lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dien je zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heb je ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij je dringend je arts te raadplegen.

  Acclimatisatietips
  Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

  • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
  • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag)
  • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
  • Rook niet.
  • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
  • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
  • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via je gids of hotel)
  Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte'. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

  Aanbevolen
  Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Argentinië binnenkomt, wordt Gelekoorts-vaccinatie aanbevolen. In Argentinië zelf komt ook Gelekoorts voor, mn. in onderstaande gebieden.
  Malaria prophylaxis wordt aanbevolen, zeker wanneer je onderstaande gebieden bezoekt.

  Gelekoorts
  Gelekoorts komt voor in Noord-Argentinië langs de grens met Brazilië en Paraguay, in gebieden lager gelegen dan 2.300 m in delen van de provincies Corrientes, Chaco, Formosa, Jujuy, Misiones en Salta. 

  Malaria
  Malaria komt alleen in het noordelijke laagland van Argentinië voor langs de grens met Bolivia (provincie Salta) en Paraguay (provincies Chaco en Misiones) voor. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts. 

  Algemeen en persoonlijk advies inentingen
  Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

  Vaccinaties halen tijdrovend?
  Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, maar hebt weinig tijd door je drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost je veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het jou uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl bied je namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wil je die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kun je jezelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij jou thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

  De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

  • vaccinatie en reisadvies bij jou thuis
  • buiten kantooruren en in weekenden
  • vaccinatie door erkende artsen
  • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
  Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

  Teken
  De Ziekte van Lyme (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken en komt vrijwel overal ter wereld voor. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

  Algemeen en persoonlijk advies inentingen
  Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschrmingsadviezen verwijzen wij naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

  Vaccinaties halen tijdrovend?
  Je gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door je drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost je veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het jou uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl bied je namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wil je die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kun je jezelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij jou thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

  De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

  • vaccinatie en reisadvies bij jou thuis
  • buiten kantooruren en in weekenden
  • vaccinatie door erkende artsen
  • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
  Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

  Zoals overal elders in Zuid-Amerika moet je ook in Argentinië rekening houden met diefstal. Let daarom, vooral in de grote steden, extra goed op je geld en waardevolle spullen.

  De meeste Chileense steden zijn redelijk veilig, maar zoals in iedere stad zijn ook hier buurten minder pluis. Je doet er verstandig aan je waardevolle bezittingen, reisdocumenten en geld in een tasje onder uw kleding te dragen of achter te laten in een kluis in je hotel. Verder dien je op luchthavens, bij busstations, in steden of op andere openbare gelegenheden op je hoede te zijn voor zakkenrollers.

  Bekijk wat deze reis kost

  Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

  AR_Los_Glaciares,_hike_Loma_del_Pliegue_Tumbado_02_WEB.jpg

  Argentinië, Chili - Patagonië

  Torres del Paine en Los Glaciares te voet

  Wandelvakantie langs hotels en refugios

  Zwaarte
  Comfort
  Wandelen
  Privéreis

  Welke variant kies je?

  Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

  Reisgezelschap & Accommodaties

  Wanneer wil je vertrekken?

  Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

  ma di wo do vr za zo
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
  Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

  Wanneer wil je vertrekken?

  Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

  Start datum
  Aantal dagen
  Beschikbaarheid
  Prijs p.p.
  Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
  Kirsten de Baar

  Kunnen we je helpen?

  Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.