Wandelen op Gotland

Zweden - Gotland, 8 dagen Wandelvakantie op een paradijselijk eiland

« Terug naar overzicht
Nieuw
Privéreis - Wandelen

Wandelrondreis met (huur)auto langs hotel, stuga en B&B

Gotland, de Parel van de Oostzee, heeft veel te bieden. Een mild en zonnig klimaat, heerlijke kusten met Raukar (rotspilaren), het historische stadje Visby, het Bergman eiland Fårö en een uitzonderlijke bloemenrijkdom. Je rijdt met de auto van plek naar plek en maakt, vanuit drie comfortabele onderkomens ontspannen wandeltochten, met zicht op het heldere water van de Oostzee.

Uniek aan deze reis

 • Heerlijke (kust) wandelingen
 • Bijzondere flora, zeker in het voorjaar
 • Met zorg uitgekozen overnachtingsplaatsen
 • Unesco Werelderfgoed in ommuurd Visby
 • Zonnig en mild klimaat
 • Bezoek aan Bergman eiland Farö
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

Zweden - Gotland

In het kort ziet het programma er als volgt uit:

 • Dag 1 aankomst in Visby
 • Dag 2 wandeling rond Lickershamn, overnachting Visby
 • Dag 3 wandeling rond Hallshuk, overnachting Kappelshamn
 • Dag 4 wandelen op Fårö, overnachting Kappelshamn
 • Dag 5 wandelen rond Blå Lagunen, overnachting Kappelshamn
 • Dag 6 wandelen rond Katthammarsvik, overnachting Ljugarn 
 • Dag 7 wandelen van Sandviken naar Ljugarn, overnachting Ljugarn 
 • Dag 8 vertrek
Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Aankomst in Visby op Gotland, de best bewaarde handelsstad van Noord-Europa (Unesco World Heritage). Tussen de 12e en 14e eeuw was Visby het belangrijkste centrum van de Hanze in de Oostzee. Het historische centrum, omgeven door een 3,5 km lange stadsmuur met torens en poorten. dateert uit deze periode. We hebben een rondwandeling van ca. 6 km door Visby uitgezet, waarbij je ook de fraaie botanische tuin aandoet. In deze tuin, gelegen aan zee, veel planten en bloemen die elders niet gedijen in Zweden.

Overnachting in

Visby

Dag 2

Het is ca. 35 km rijden van Visby naar Lickershamn waar de wandeling begint. Een van Gotland’s grootste rotspiramides is ‘Jungfrun’ 11 meter hoog vanaf de klif en 27 meter boven zeeniveau.  Jungfrun is 8000 jaar geleden uit het gesteente gehouwen door de zee en ligt nu in natuurreservaat ‘Jungfruklint’. De naam Jungfru is afgeleid van een 200 jaar oud verhaal over de jungfru Öllegård.
Tijdens de afwisselende wandeling door bossen, langs de kust (zwemmen mogelijk) en over de klif kom je nog door twee andere natuurreservaten. Wandeling ca. 14 km, 4 uur lopen.

Overnachting in

Visby

Dag 3

Je rijdt noordwaarts naar Kappelshamn (45 km). Hier is de overnachtingsplek voor de komende dagen. Onderweg maak je een fijne wandeling naar Hallshuk, een nederzetting van vissers, gesticht nabij de ooit lucratieve visgronden. Het 25 m hoge klif bij Hallshuk biedt een ongeëvenaard uitzicht over land en zee. Je loopt eerst door de, deels beboste, binnenlanden en terug langs het (kiezel)strand, met kans op het vinden van fossielen. Wandeling ca. 16 km, 5 uur lopen.

Overnachting in

Kappelshamn

Dag 4

Fårö is vooral bekend als het eiland waar de wereldberoemde Zweedse regisseur Ingmar Bergman, van de jaren zestig tot zijn dood in 2007, een groot deel van zijn leven doorbracht. Daarnaast is het van een ongekende ruige schoonheid, met aan de kust vele Raukar, rotspiramides in grillige vormen, maar ook het Sudersand, een van de beste stranden van Zweden. Je bereikt Fårö vanaf het hoofdeiland Gotland, met een veerpont vanaf Fårösund (6 minuten, gratis). Aan de overkant staat een fiets voor je klaar, waarmee je in een uur naar het begin van de wandeling, bij de iconische Helgumannen vissershuisjes, peddelt. Hier laat je de fiets achter en maakt een fraaie wandeling van ca. 12 km (ca. 4 uur lopen) langs oude boerderijen en het Natuurreservaat Langhammar. 
Voor of na de wandeling kun je het Bergman Center bezoeken. 

Overnachting in

Kappelshamn

Dag 5

Gotland bestaat voornamelijk uit kalksteen. Al sinds de middeleeuwen wordt deze steen gewonnen om bv. kerken van te bouwen. Na de Dertigjarige Oorlog werd steen van Gotland een gewild handelsartikel voor vestingwerken rond de Oostzee. Oude groeves, zoals die waar je vandaag gaat wandelen, kunnen vol water lopen. Het heldere water van Blå Lagunen is onderdeel van het Naturreservat Bästeträsk, dat op de nominatie staat om Nationaal Park te worden. De wandeling gaat deels langs de kust, met de vissershuisjes Groståde. Na afloop kan je heerlijk zwemmen in de Lagune. Wandeling ca. 14 km, 4,5 uur lopen.

Overnachting in

Kappelshamn

Dag 6

Je verlaat je fijne huisje en rijdt ca. 55 km naar Katthammarsvik aan de oostkust van Gotland. Hier begin je de wandeling door Grogarnsberget natuurreservat. Je beklimt een heuvel van 30 m met mooi uitzicht over het landschap van dennenbomen, kleine moerassen en rotsen. De beroemde bioloog Carl Linnaeus bezocht dit gebied in 1714 en genoot van de omgeving. Aan het einde van de wandeling kom je langs zijn favoriete uitzichtpunt: Linneaus Utsikten. Wandeling: 19,5 km, ca. 5,5 uur lopen.
Na de wandeling rijd je nog 15 km naar de B&B waar je overnacht.

Overnachting in

Ljugarn

Dag 7

Je rijdt naar Ljugarn. Hier parkeer je de auto en wordt door de taxi opgepikt en naar het beginpunt van de wandeling gebracht. Je maakt een afwisselende wandeling die de kustlijn volgt, met oa. een paar verlaten vissersdorpjes en de inmiddels bekende Raukar. De gehele wandeling is duidelijk aangegeven door oranje markers, maar je kan ook delen over het strand lopen. Na de fraaie Raukar bij Folhammer, loop je het levendige kustplaatsje Ljugarn binnen. Wandeling ca, 15 km, ca, 5 uur lopen.

Overnachting in

Ljugarn

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in 3 totaal verschillende onderkomens, waar het heerlijk toeven is na een dag wandelen. Uiteraard steeds met een eigen badkamer.
In Visby is dit een comfortabel en zeer sfeervol hotel op een groene plek binnen de stadsmuur.
In Kappelshamn verblijf je in een stuga, een modern huisje in de natuur. Er is een zithoek, keukenhoek, slaapkamer, badkamer en terras. Je kan hier bij aankomst een sauna / hottub reserveren.
In Ljugarn ben je te gast in een met smaak opgeknapte B&B, waar veel aandacht aan het eten wordt geschonken. Je zit er heerlijk onder de oude lindeboom in de tuin.

NB. Als het met de beschikbaarheid van de accommodaties beter uitkomt, kunnen we de trip ook in omgekeerde volgorde vastleggen. Dat maakt voor de activiteiten niet uit.

Maaltijden

In Visby en Ljugarn staat er 's ochtends een uitgebreid ontbijtbuffet voor je klaar. In Visby maak je je eigen lunchpakket tijdens het ontbijt en in Ljugarn krijg je een kant en klaar lunchpakket mee. 
In Visby is veel keuze in eethuisjes. In Ljugarn iets minder, daarom wordt er in het verblijf op verzoek ook gekookt.
Bij de Stuga in Kappelshamn zorg je zelf voor de maaltijden. Er is een keukenhoek in de stuga en de supermarkt is niet ver weg. Maar je kan uiteraard ook een eethuisje opzoeken.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • 4 ontbijten
 • 4x lunchpakket
 • parkeerplaats in Visby
 • fietshuur op dag 4
 • taxi transfer op dag 6 
 • Wandelroutes in SNP route-app
 • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Je wandelt over gravelpaden, karrensporen en (soms stenige) wandelpaden. De hoogteverschillen blijven beperkt, Gotland is een vlak eiland, de hoogteverschillen per wandeling zijn niet meer dan 100 m. Alle wandelingen lopen deels langs het water, met mooie pauze- en zwemplekken.
NB. Onder en boven de waterlijn zorgen speciale algen in de brakke Oostzee ervoor dat rotsen spekglad zijn. Let hier goed op als je wilt gaan zwemmen.

De wandelingen zijn met zorg uitgezet, deels over gemarkeerde paden, maar ook over niet-gemarkeerde routes. De rondwandelingen kan je in 2 richtingen lopen, handig ivm de vaak stevige wind.
Je wandelt met de SNP navigatie-app op je smartphone. Je krijgt dus van SNP geen papieren kaartmateriaal of routebeschrijving mee.

Tijdens deze week verplaats je je regelmatig met de auto (je eigen auto of een huurauto). Om bij de wandeling op het eiland Faro te komen is een huurfiets inbegrepen, zodat je niet met de auto in de rij voor de veerboot hoeft te staan. Voor de laatste wandeling word je door een taxi weggebracht, zodat je terug kunt wandelen naar Ljugarn.

Extra dagen

Je kunt overal een (rust)dag bij boeken. We raden aan dit zeker in Visby te doen, omdat er in deze plaats veel te zien en te doen is. In het kustplaatsje Ljugarn kan je bij de B&B eventueel fietsen huren.

Als je met de auto naar Zweden gaat is het leuk om op heen- of terugweg halverwege 2 nachten op het Deense eiland Møn te boeken en een rondwandeling over de bekende kliffen van Møn te maken.

Uiteraard kan je de reis uitbreiden met een verblijf in Stockholm, een stad waar veel te zien en doen is, maar waar je ook mooie en interessante wandelingen kan maken. We voegen er een toe aan de reisinformatie.

 

 

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Oskarshamn is ca. 1150 km. Hier neem je de veerboot naar Visby. Op Gotland is bij alle accommodaties parkeergelegenheid. Je gebruikt de auto om naar het begin/eindpunt van de wandelingen te rijden en naar het volgende overnachtingsadres.

Het is leuk om op heen- of terugweg (ongeveer halverwege) 1 of 2 nachten op het Deense eiland Møn te boeken. Als je er 2 nachten blijft kan je een rondwandeling over de bekende kliffen van Møn maken.

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retour naar Kalmar 
Dit is een lange reis die je het best kunt onderbreken met een overnachting in een interessante stad, zoals Hamburg en/of Kopenhagen.

Vanuit Kalmar is het nog 80 km (ca. 1,5 uur) met de bus naar Oskarshamn, waar je de veerboot naar Visby neemt.

Als je de reis naar Gotland wilt combineren met Stockholm, dan kan je vanuit Stockholm met de trein eenvoudig in Nynäshamn komen en daar de veerboot pakken.
De beste optie is dan de EuroNight nachttrein van Hamburg naar Stockholm.

Je kan de treinreis naar Zweden ook combineren met de nachtboot van Kiel naar Göteborg.
De veerboot van Stena Line vertrekt op 500 m van Kiel Hbf.
In Göteborg is het 300 m lopen naar de halte van de tram die je naar het centraal station brengt (5 km).
Dan is het nog 6-7 uur met trein en bus naar Oskarshamn (zie www.vy.se)

In Visby kan je een auto huren (die heb je nodig om naar de wandelingen en accommodaties te rijden).

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Veerboot informatie

Vanuit Nynäshamn en Oskarshamn op het Zweedse vasteland gaan er veerboten naar Visby op Gotland. De oversteek duurt ca. 3 uur, zie www.destinationgotland.se/en/
Als je met de auto vanuit het zuiden komt is Oskarshamn de logische haven (ca. 1150 km vanaf Utrecht).
Vlieg je naar Stockholm-Arlanda en huur je daar een auto, dan is Nynäshamn het dichtst bij (ca. 100 km)

Er ging een veerboot van Rostock in Duitsland naar Visby, zie www.hansadestinations.com.
Helaas is nog niet duidelijk of deze veerdienst een doorstart maakt.

Vlucht informatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Stockholm-Arlanda (ca. 45 km ten noorden van het centrum).

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail:info@snp.nlof telefoonnummer: 024 3277000

Vanaf het vliegveld reis je verder met een huurauto.
In Scandinavië kan je tegen concurrerende tarieven elektrische auto's huren. De infrastructuur voor elektrisch rijden is goed.

Je kunt deze reis op elke dag starten van begin mei tot eind oktober.
Eind juni is er een belangrijke bijeenkomst van de Zweedse politiek en is heel Visby volgeboekt
Half juli is de Stockholm Week, met muziek festivals waar vooral veel jonge mensen op afkomen. Het hotel in Visby ligt op enige afstand van de drukte.
In de eerste helft van Augustus is er een Middeleeuwse week. Er zijn markten, lezingen, muziek en festivals rond dit thema. Leuk om mee te maken (zie www.visitgotland.se).

TIP
Bezoek Visby tussen half mei en half juni en je zult getrakteerd worden op een wilde bloemen explosie. Omdat Gotland afgelegen ligt, heeft het wilde bloemen die op andere plekken in Europa uitgestorven zijn. Van wilde orchideeën tot valeriaan. 

Ga je binnenkort op reis naar Zweden bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/zweden. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/zweden/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Apotheek
Voor medicijnen kun je terecht bij de ‘apotek’. In de grote steden is tevens een 24-uurs apotek-dienst voorhanden.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer op Mijn SNP.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Zweden - Gotland

Wandelvakantie op een paradijselijk eiland

Wandelrondreis met (huur)auto langs hotel, stuga en B&B

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.