protea banner 288120

Zuid-Afrika - Westkaap en Oostkaap, 15 dagen Kaaps Schiereiland, De Hoop & Tsitsikamma

« Terug naar overzicht
Privéreis - Natuur Rondreizen

actieve rondreis per huurauto langs guesthouses, cottages en hotels

Brede zandstranden, ruige rotskusten, woeste binnenlanden en een lieflijke 'countryside'. Met een huurauto en een goede routebeschrijving op zak, verken je in eigen tempo de mooiste natuurgebieden van de provincies Westkaap en Oostkaap. Onderdeel van de reis vormt Zuid-Afrika's beroemde Route 62. Via de fraaie Brede Rivier vallei rijd je door de achtertuin van wijngaarden door lieflijke dorpjes als Montagu en Tulbagh. De vermaarde Tuinroute van Mossel Bay tot Port Elizabeth dankt zijn naam aan het zesde florarijkdom ter wereld, het fynbos. De meest kleurrijke 'ambassadeurs' zijn de erica's en protea's. Ga op zoek naar pinguïns op het Kaaps schiereiland, maak dagwandelingen in de Cederbergen en verken de hoge zandduinen in het De Hoop Nature Reserve waar tot aan dicht aan de kust Zuidkapers en dolfijnen zijn te zien. Je besluit deze actieve rondreis in het In het mooiste kustpark van Zuid-Afrika, het Tsitsikamma Nationaal Park.

Uniek aan deze reis

 • Bewandel hoge zandduinen en het kustpark De Hoop Nature Reserve
 • Cederbergen 71000 hectare wildernis
 • Lieflijke Route-62 langs pittoreske dorpjes
 • Slechts 1300 km rijden dus veel tijd buiten de auto
 • Verken nationale parken Wilderness en Tsitsikamma
 • Huurauto inbegrepen
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Zuid-Afrika - Kaapstad, Route-62 en de Tuinroute

Rondom de Tafelberg en de 12 Apostelen ligt een van ’s werelds mooiste steden: Kaapstad. Na een bezoek aan het Kaapse schiereiland vervolg je de reis met je huurauto langs Blaubergstrand en Melkbosstrand omhoog richting het Cedergebergte. De Cederbergen, wier naam is ontleend aan de zeldzame Clanwilliam ceders, strekken zich uit over een enorm wildernisgebied ter grootte van 71.000 hectare. Het is de ideale outdoorplek in een prachtig onherbergzaam gebied waar je perfect kunt wandelen en met de auto kunt rondreizen en genieten van de uitzichten. Met een verblijf in het De Hoop Nature Reserve heb je niet alleen kans om bontebokken waar te nemen, zebra's, elandantilopen en struisvogels, maar ook walvissen. Vrouwtjes Zuidkapers komen elk jaar (van juni tot en met november) voor de kust hun jongen baren en voeden alvorens ze weer voor het ruime sop kiezen naar de diepe Arctische wateren. 

Het Wilderness National Park beschermt een aantal meren met veel vogels. Vanuit je verblijf in rustieke houten huisjes aan de Touw-rivier kun je de Kingfisher Trail bewandelen naar een mooie of kanoën over de Touw-rivier. Het plaatsje Wilderness ligt wonderschoon ingeklemd tussen de Indische Oceaan, de Touw-rivier en het heuvelachtige achterland en het biedt veel mogelijkheden om heerlijk uit eten te gaan. Het toeristische plaatsje Knysna is bekend om haar oesterteelt, zijn lagunes die uit een mozaïek van zandkusten, rietbedden, modderplaten en zilte moerassen bestaan. Ook is Knysna het startpunt voor een townshiptour waar je kennismaakt met een andere wereld waarin hard wordt gewerkt om allerlei maatschappijlijke problemen op te lossen, hoe een 'kindergarten' werkt en hoe inventief mensen zijn in het vinden van werk. Ook is Knysna het startpunt om met een krachtige motorboot de Indische Oceaan op te gaan op zoek naar dolfijnen en walvissen.

Onderweg naar Tsitsikamma kun je genieten van een puike kustwandeling in het Robberg Nature Reserve. Op dit schiereiland wandel je over goed gemarkeerde paden met hier en daar wat kort klauterwerk met zicht op zeeleeuwen, zeevogels en bultruggen (periode juni t/m oktober). Het laatste kustpanorama tijdens deze actieve rondreis staat je te wachten bij je verblijf in Storms River Village. Met het Tsitsikamma Nationaal Park op steenworpafstand, het eerste marinepark van Zuid-Afrika, verken je de ruige kustlijn langs de Indische Oceaan met zijn fynbos en goed gemarkeerde wandelroutes. Ook het plaatsje zelf is een heerlijke plek om te roetsjen door de bomen met een canopy traject of te genieten van een opvallend 'jaren '60' restaurant en het ernaast gelegen Tsitsikamma Brewery waar heerlijke biertjes worden getapt. Deze reis eindigt in Port Elizabeth waar je je reis makkelijk met een binnenlandse vlucht kunt voortzetten naar Durban, terug naar Kaapstad of via Johannesburg naar huis.

Dag 1

Bij aankomst op de moderne en veilige luchthaven in Kaapstad, worden jullie verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiger. Met een privétransfer word je in ongeveer 30-45 min., afhankelijk van de verkeersdrukte, naar een prachtig gerenoveerd boutique guesthouse in de wijk Sea Point gebracht. Na een lange vlucht raden wij niemand aan zelf naar het centrum van Kaapstad te rijden, waarbij je ook nog eens links moet rijden.

De accommodatie dateert uit ca. 1900. Het is zeer mooi gerestaureerd met de nadruk ligt op kleuren en de sfeer van vroeger. In de keuken, of buiten bij mooi weer, wordt er aan 1 grote tafel gegeten. Middels het gratis WiFi netwerk kunnen jullie het thuisfront op de hoogte brengen van jullie goede aankomst. Het guesthouse ligt op loopafstand van het V&A Waterfront met zijn grote aantal restaurantjes, barretjes en winkels. Per taxi verplaats je je zo naar de Greenmarket en de Compagniestuinen.

Overnachting in

Kaapstad - Antrim Villa

Dag 2

Nadat je huurauto vanochtend bij het hotel is afgeleverd, kan de vakantie beginnen. Tijdens de komende twee vrije dagen bepaal je zelf wat je gaat doen. Wij geven je natuurlijk wat tips:

 • met de kabelbaan (of lopend!) naar de Tafelberg; ervaar het prachtige panorama met het fynbos florarijkdom bovenop de berg waar het heerlijk wandelen is
 • bezoek de Kirstenbosch Nationale Botanische Tuin
 • verken het historische stadscentrum Kaapstad met de gezellig drukke Groenmarkt en Compagnietuinen
 • V&A Waterfront: winkels, restaurantjes, terrasjes, zeeaquarium Two Oceans
 • Robben Island Museum; vanuit de haven dagelijks vertrek naar Robbeneiland waar Nelson Mandela gevangen heeft gezeten
NB: De Table Mountain Cableway sluit elk jaar voor onderhoud voor een periode van 3 weken (eind juli t/m begin augustus). Buiten deze onderhoudsperiode is de kabelbaan altijd open, uiteraard onder voorbehoud van de weersomstandigheden. Mocht de kabelbaan gesloten zijn, dan wandel je op dag 3 via de Platteklif Gorge naar beneden.

Overnachting in

Kaapstad - Antrim Villa

Dag 3

Vandaag kun je een dag uittrekken om het Kaapse Schiereiland te verkennen. Het maakt deel uit van het 'Cape Floristic Kingdom' en kent een grote verscheidenheid aan plantensoorten (8500 soorten). Over de Chapman's Peak Drive, een 9 km lange adembenemend mooie weg met spectaculaire uitzichten over de oceaan, rijdt je naar het zuiden. Je kunt een bezoek brengen aan de pinguïnkolonie Boulder's Beach bij Simon's Town. Op het einde van het schiereiland ligt het Kaap de Goede Hoop Nationaal Park. Wanneer je van Cape Point naar Kaap de Goede Hoop wandelt heb je een prachtig uitzicht over de woeste zee rondom de Kaap. Naast de kleurrijke flora, die met name in het voorjaar het park omtovert tot een ware bloemenzee, komen er bonteboken, struisvogels en elanden voor.

Mocht je interesse hebben voor een bezoek aan Robbeneiland, dan lees je in het SNP informatiepakket meer hoe je dit zelf kunt regelen.

Overnachting in

Kaapstad - Antrim Villa

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Cape Malay Cooking Experience

Spreek al je zintuigen aan met de specerijen die gebruikt worden in de bereiding van de Cape Malay keuken. Om van deze smakelijke kookles te genieten, maak je eerst kennis met de wijk Bo-Kaap. Tegenwordig een hippe wijk waarin de historische panden er kleurrijk bij staan. Maar eens was dit een achtergestelde wijk met de eerste generaties die afstamden van de slaven uit Maleisië die door de Nederlandse kolonisten met VOC-schepen naar de Westkaap werden gehaald en te werk werden gesteld op plantages en de verblijven van de Nederlandse kolonisten. Met de inheemse Malay'ers kwam ook hun cultuur en traditie mee die tot op de dag van vandaag in ere wordt gehouden. Na een eenvoudige wandeling van een uur door de wijk Bo-Kaap vertelt de gids over de historie van deze huidige levendige islamitische wijk waarin de oudste moskee van Kaapstad staat. In dé specerijenwinkel stap je binnen in een wereld van masala’s, linzen, aromatsche rijstsoorten, een keur aan kruiden zoals kruidnagel, nootmuskaat, koriander en komijn. Je krijgt over van alles uitleg en natuurlijk is dit dé kans om wat voor thuis mee te nemen. Met de interactieve kookles die volgt bij de gastvrouw thuis, leer je hoe je een traditionele curry moet bereiden, roti, samosa's, chili bites en sambal. Natuurlijk is het na afloop “aan tafel” en geniet je van je eigen bereide lunch. Smaaklik eet!

Inbegrepen:

 • wandeling door Bo Kaap (ca. 1 uur)
 • bezoek non profit organisatie Monkeybiz (kunstproject)
 • kookles met gebruik van alle ingrediënten
 • Engelssprekende gastvrouw
 • lunch met sapje

Extra Informatie:

 • Start:  10.00 uur
 • Einde: 13.00 uur
 • Internationale groep (ca. 6 deelnemers)

Dag 4

Vanuit Kaapstad kun je er voor kiezen met een leuke omweg naar de Cederbergen te rijden. Je rijdt dan via de provinciale kustweg (R27) langs Bloubergstrand en Melkbosstrand naar het noorden. Vergeet niet om af en toe om te kijken. Het uitzicht op Kaapstad met de imposante Tafelberg op de achtergrond is prachtig. Wie weet is de berg gedrapeerd in wolken, lokaal beter bekend als het 'tafelbergkleedje'.

Vlak voordat je het Westcoast NP passeert, zou je kunnen afslaan naar het pittoreske kustplaatsje Yzerfontein om daar te gaan lunchen. Vervolg je weg via de R315. Via het lieflijke plaatsje Darling, rijd je door naar Algeria, het hart van de Cederbergen. Hier verblijf je de komende nachten in een fraaie cottages. Deze huisjes zijn zelfvoorzienend dus je doet onderweg inkopen om je maaltijden zelf te bereiden in je eigen keukentje.
De Cederbergen, wier naam is ontleend aan de zeldzame Clanwilliam ceders, strekken zich uit van de Middelberg pas in Citrusdal tot aan het noorden bij de Pakhuis pas bij Clanwilliam. Het wildernisgebied ter grootte van 71.000 hectare bestaat uit ruig bergachtig gebied waarmee het een ideale outdoorplek vormt voor wandelaars!

Leer het wijngebied kennen! Voordat je naar de Cederbergen afreist kun je de wijnlanden rondom Stellenbosch verkennen. Verblijf in een rustige buitenwijk van de bruisende wijn- en studentenstad Stellenbosch, de 2e oudste stad van Zuid-Afrika. De stad beschikt over veel monumentale Kaaps-Hollandse gebouwen en bruist door de vele studenten en toeristen met trendy winkels, restaurants en pubs en een grote diversiteit aan wijnhuizen in de omgeving.

Dagafstand: 260 km rijden (3,5 uur)

Overnachting in

Cederbergen, Algeria - Algeria Cottages

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Westkaap * Stellenbosch Eikenstad

Welkom in Stellenbosch, ook wel de 'eikestad' genoemd. Met straten die zijn omzoomd met eikenbomen en een mix van fraaie Kaapshollandse huizen en vele moderne horecagelegenheden, is het heerlijk toeven in deze tweede oudste stad van Zuid-Afrika. In de stad wier naam is ontleend aan de Nederlandse gouverneur Simon van der Stel, wemelt het van de vele studenten en natuurlijk toeristen. Stellenbosch vormt het kloppend wijnhart in Zuid-Afrika en is daarmee een perfecte basis om de vele wijnhuizen in de omgeving te verkennen. Met wine-, chocolate- en olive-tastings verwen je je smaakpapillen. Iets actiefs doen? Beklim de Helderberg! Op nog geen 5 minuten rijden van het centrum verblijf je in een Toscaanse villa die rustiek ligt aan het einde van een doodlopende weg.

Dag 5

De Cederbergen zijn een onderdeel van het Kaaps florarijkdom en bedekt met typische fynbosvegetatie. De nationale bloem van Zuid-Afrika, de protea, is de vlaggendrager. Naast de laurel protea en de zeldzame snow protea groeien hier wilde rooibos en red disa. Het gebied is ook rijk aan wilde dieren zoals stekelvarkens, honingdas, de Kaapse otter en het aardvarken. De ‘lucky few’ krijgen wellicht de zeldzame luipaard te zien, doch bij een pootafdruk mag je al blij zijn. Ook een aantal kleinere katachtigen komen hier voor zoals de Afrikaanse wilde kat, de lynx, vleermuisvos, aardwolf en de Kaapse vos. Meer voorkomende dieren zijn bavianen, dassies (hyrax), reebokantilopen, klipspringers, duikers en de grijsbokken.

Vandaag en morgen vul je zelf in wat je gaat doen. Op basis van het extreme klimaat (zeer koud in de wintermaanden tot zeer heet in de zomermaanden), bepaal je hoe zwaar je het voor jezelf wilt maken. De wandeling die we aanbevelen is een halve dagwandeling (eventueel uit te breiden met nog eens 3 uur) naar een waterval. Vanaf de cottages in Algeria voert een mooie wandeling de bergen in naar een waterval. Het pad voert vrij steil de helling op met prachtige vergezichten over de Algeria vallei, de Uitkykrivier en de omringende bergen. Na ongeveer 2 tot 2,5 uur bereik je de Middelberg waterval. Aan de voet is een kleine pool waar je in de zomer heerlijk kunt badderen en afkoelen. Het is ook een perfecte plek om te picknicken. De afdaling duurt maximaal 1,5 uur.

Overnachting in

Cederbergen, Algeria - Algeria Cottages

Dag 6

Vandaag raden we je aan dagwandeling te maken naar het Maltese Cross, een wandeling van ongeveer 5-7 uur. De wandeling voert door de vallei naar het begin van de klim. Wind en water hebben in dit deel van de Cederbergen prachtig geërodeerde rotsvormen gecreëerd waartussen je omhoog klimt. Eenmaal boven gekomen word je beloond met een schitterend panorama over de omringende bergen en natuurlijk op het Maltese Cross, een van de grootste en mooiste rotsformaties hier. Je loopt hetzelfde pad terug naar beneden waarbij alles er weer anders uit ziet. De wandeling is goed gemarkeerd, af en toe moet je even zoeken naar het juiste pad. De langste klim van vandaag is 350m en de langste afdaling is 350m. De paden zijn goed begaanbaar, af en toe steil met soms hoge op- en afstappen die vooral voor kleine mensen lastig kunnen zijn.

Wandelinfo: 8 km (heen en terug), 450m stijgen, 450m dalen, laagste punt is 1013m boven zeeniveau en het hoogste punt is 1408m

Overnachting in

Cederbergen, Algeria - Algeria Cottages

Dag 7

Vandaag een lange reisdag die je langs fraaie historische plaatsjes voert langs de fameuze R62. Nadat je Gouda bent gepasseerd, ligt 10 km verderop de lieflijke plaats Tulbagh in de Breede rivier vallei. De eerste gebouwen dateren uit 1743 toen voortrekkers zich hier vestigden. Veel huizen in Tulbagh zijn in Kaap-Hollandse stijl gebouwd. De Oude Kerk is een van de oudste in Zuid-Afrika. Rij verder naar het nabij gelegen Victoriaanse plaatsje Montagu, gelegen tussen twee bergketens. De komende twee nachten overnacht je in het Montagu Country Hotel.

Dagfstand: 275 km rijden (4 uur)

Overnachting in

Montagu - Montagu Country Hotel

Dag 8

In de nabije omgeving van Montague verken je de Langebergen te voet. Je loopt over goed gemarkeerde trails als de Badskloof Trail (2,4 km) of de Aasvoëlkrans Trail (3,2 km) die je naar een 430m hoog gelegen uitzichtpunt voert. Vanaf daar heb je een geweldig zicht op de Kogmanskloof-rivier en de tunnel met daarop het Engels vervallen fort. Langere trails zijn ook mogelijk voor de meer geoefende wandelaar (Cogmanskloof van 12,1 km en de Bloupunt van 15,6 km).

Met een huurfiets verken je historische gebouwen als de Nederduitse Gereformeerde Kerk, Montagu Museum of Hick’s Art Gallery. Natuurlijk fiets je even op de Long Street naar de Montagu Factory Shop waar gedroogd fruit wordt verkocht, gezond krachtvoer voor onderweg. In de Montagu Nature Garden verken je met een makkelijke wandeling (1,7 km) de flora van de drie belangrijkste biotopen: vetplanten (succulents), fynbos en renosterveld.

Overnachting in

Montagu - Montagu Country Hotel

Dag 9-10

Een redelijk korte rit brengt je in het kustreservaat De Hoop Nature. Dit is in 1957 opgericht als een experimenteel project waar beschermde diersoorten zoals de bontebok en de Kaapse zebra werden gefokt om te worden verkocht aan andere reservaten. Vanaf 1970 stelde De Hoop zich ten doel de florarijkdom te beschermen. Van de 8600 planten- en bloemensoorten die tot het Kaapse fynbos worden gerekend, komen er alleen al 1500 soorten in De Hoop voor.

In het park zijn meerdere wandelroutes uitgezet. Mits de vegetatie niet wordt plat getrapt, mag je overal wandelen. De rit naar de hoge zandduinen van Koppie Alleen is geweldig. Speur de horizon af om de Zuidkapers (walvissoort) te kunnen spotten (juni t/m november). Naar schatting komen elk jaar 120 Zuidkapers vanaf de arctische wateren naar de kust om te kalven. De Hoopvlei is een van de 16 wetlands in Zuid-Afrika die op de lijst staat van de Ramsar Convention. Een internationale erkenning van een uniek natuurgebied waarin een 16 km lang meer is ontstaan in de Sout River waarin de monding compleet is afgeblokt van de oceaan door hoge zandduinen. Het gebied is een el dorado voor wadvogels. Je overnacht de komende twee nachten in het De Hoop Nature Reserve.

Dagafstand: 115 km rijden (2 uur)

Overnachting in

De Hoop Nature Reserve - De Hoop Collection

Dag 11

Vanuit De Hoop rijd je landinwaarts naar een van Zuid-Afrika’s oudste dorpjes, Swellendam. Met veel historische panden op de nationale monumentenlijst is het beslist een bezoekje waard, evenals het Drostdy Museum in een prachtig pand. De beroemde tuinroute (autoweg) begint officieel bij de stad Mossel Bay.

In de middag arriveer je op je volgende natuurbestemming, het Wilderness National Park. Dit park beschermt een aantal meren met veel vogels. Vanuit je verblijf in rustieke houten huisjes aan de Touw-rivier in het Wilderness National Park heb je een keur van outdoor-activiteiten die je kunt ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan 'standup paddling', wandelen over de Kingfisher Trail of kanoën over de Touw-rivier door het mooie natuurgebied. Vlakbij Wilderness bevindt zich een mooi strandje, heerlijk beschut waar ook de locals naartoe gaan. Je leest er meer over in het SNP informatiepakket!

Dagafstand: 280 km rijden (3,5 uur)

Overnachting in

Wilderness National Park - Ebb & Flow Restcamp

Dag 12

Vanuit Wilderness kun je de activiteiten ondernemen die we bij de vorige dag hebben beschreven. Je kunt ook het nabij gelegen plaatsje Knysna bezoeken. Door de Knysna Heads stroomt het water van de Indische Oceaan de lagune binnen waarmee het een estuarium creëert dat tot nationaal park is uitgeroepen. De lagune leent zich voor allerlei watersportactiviteiten, de leukste is wel om met een halve of hele dagtocht de open zee op te gaan op zoek naar dolfijnen en walvissen. De lagune bestaat uit een mozaïek van zandkusten, rietbedden, modderplaten en zilte moerassen. Knysna is tevens het grootste centrum van de oesterteelt in Zuid-Afrika. Kenners beweren dat de Knysna-oesters de beste ter wereld zijn. Een bezoek aan de Knysna Oyster Company op Thesen Island mag niet ontbreken. Ook de stad zelf, met haar wandelpromenade,  is leuk om te verkennen en beslist een aanrader voor een heerlijke lunch waar je meer over leest in het SNP-informatiepakket.

Overnachting in

Wilderness National Park - Ebb & Flow Restcamp

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Knysna Whale Watching

In de haven op Thesen Island in de lagune van Knysna, ligt de speedboot klaar om je mee te nemen door de Knysna Heads het ruime sop op. Op de Indische Oceaan ga je op zeok naar de Southern Right Wales (Zuidkapers) en bulruggen. Wie weet stuiten we ook nog op dolfijnen en orca's die hier sporadisch worden waargenomen. Het belooft een enerverende tocht te worden uitgevoerd oor een organisatie die gecertificeerd is door Fair Trade Tourism. De boten dienen een veilige afstand tot de walvissen te bewaren van minimaal 50 meter . 

Inbegrepen:

 • bootexcursie 
 • Engelssprekende gids
 • Zwemvest 

Extra Informatie:

 • Start:  09.30, 12.00 of 15.00 uur 
 • Duur excursie: 1,5 - 2 uur
 • Internationale groep: minimaal 4, maximaal 25 deelnemers
 • Voor kinderen tot en met 11 jaar geldt een korting van ca. 20%

Dag 13

Vanwege de korte rit naar je eindbestemming van vandaag Storms Rivier Village, heb je alle gelegenheid om onderweg een puike kustwandeling te maken in het Robberg Nature Reserve nabij Plettenbergbaai. De langste wandeling van bijna 10 km (duur max. 4 uur) voert je over een goed gemarkeerd pad met hier en daar wat kort klauterwerk over rotsen. Met deze kustwandeling zie je op enkele plaatsen zeeleeuwen kolonies en als je geluk hebt een silhouet van een witte haai. Zeevogels rusten uit op afgelegen stukjes strand. Wees niet verbaasd als je hier bultruggen ziet springen (periode juni t/m oktober). De wandeling in Robberg kun je inkorten tot 2 km. 

Bij aankomst in Stormsrivier, net even ten noorden van het Tsitsikamma National Park, verblijf je in een remake van een authentiek Kaaps dorp dat uit cottages is opgetrokken die rondom een grote tuin liggen. Het dorpje straalt rust uit! Na gedane arbeid is het genieten in het restaurant ‘Marilyn’s 60’s Diner’. Te midden van oude auto’s, motoren en afbeeldingen van Marilyn Monroe en Elvis verorber je de heerlijkste hamburgers, salades, ‘Shake, Rattle & Roll’ shakes en ‘Boerewors & Fries’. Eén deur verderop bevindt zich de Tsitsikamma Micro Brewery waar sinds 2014 zeven heerlijke ales en een witbiertje ambachtelijk worden gebrouwen.

Dagafstand: 150 km rijden (2 uur)

Overnachting in

Storms River Village - nabij Tsitsikamma NP - Tsitsikamma Village Inn

Dag 14

Tsitsikamma is vermaard om zijn grillige kustlijn waar langs je eenvoudige wandelingen kunt maken over hangbruggen over de Stormsrivier. Je kunt ook kiezen voor een kanotocht op de rivier die je dieper de kloof invoert. Pal naast je accommodatie bevindt zich een fraai bos waardoor je kunt ziplinen en fietsen.

Overnachting in

Storms River Village - nabij Tsitsikamma NP - Tsitsikamma Village Inn

Dag 15

Afhankelijk van hoe je je reis voortzet met bijvoorbeeld een doorvlucht vanaf Port Elizabeth naar Durban, Johannesburg of terug naar Kaapstad, lever je de huurauto vandaag weer in op de luchthaven van Port Elizabeth.

Dagafstand: 190 km rijden (2 uur)

Verlengen met fraaie wildparken! Breng een bezoek aan het Addo Elephant National Park of verwen jezelf in het Kariega Game Reservaat en sluit je reis af in stijl.

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Oostkaap * Addo Elephant NP

Het Addo Elephant Nationaal Park ligt in de Sunday River Vallei aan de rand van de Zuurbergen. Het park is opgericht in 1931 toen er nog maar 11 olifanten leefden. Inmiddels zijn het er ruim 450!, de kans dat u ze gaat zien is groot tijdens het maken van uw gamedrives met eigen huurauto. Het park staat bekend om haar unieke flora, die u op weinig andere plaatsen in de Kaapprovincie zult aantreffen.

Oostkaap * Kariega Game Reserve

Op bijna 1.5 uur rijden vanaf Port Elizabeth ligt het Kariega Game Reserve. Dit malariavrij 'big five' privé wildreservaat ter grootte van 10.000 hectare bevat maar liefst 5 verschillende ecosystemen. Met meer dan 25 zoogdiersoorten en 280 getelde vogelsoorten, biedt Kariega een heerlijk verblijf voor natuurliefhebbers. Of je nu in de Main Lodge, Ukhozi Lodge of de River Lodge verblijft, het zal je aan niets ontbreken. Maak gamewalks in een daarvoor speciaal uitgezet gebied, laat je door deskundige rangers per safarivoertuig rondrijden of vaar stroomafwaarts over de Bushmann's rivier naar de Indische Oceaan om de hoge zandduinen waar te nemen en te lunchen op desolate zandstranden.

NB Programma

 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens de reis verblijf je in goede B&B's, cottages en hotels, geselecteerd vanwege de bijzondere ligging en sfeer.

In de Cederbergen verblijf je in cottages die zijn voorzien van 1 of 2 slaapkamers, WC, douche, beddengoed, handdoeken, zitkamer en een open keuken met elektrisch fornuis. Je bereidt hier je eigen maaltijden. Uiteraard bevindt zich buiten een braaiplek. Elektriciteit is via gas of zonne-energie.

In Wilderness verblijf je in het nationale park in cottages die aan de Touw-rivier liggen. Oom hier bereid je zelf de maaltijden. Mocht je geen puf hebben om zelf te koken, vind je in de plaats Wilderness restaurants. De cottages zijn voorzien van 1 of 2 slaapkamers, WC, douche (warm en koud stromend water), beddengoed, handdoeken, zitkamer met open keuken met elektrisch fornuis en een braaiplek.

Nabij het Tsitiskamma National Park verblijf je in het dorpje Stormsriver in een Victoriaanse stijl opgetrokken hotel waarbij rondom de tuin vrijstaande huisjes liggen. 

Bij de meeste accommodaties zijn driepersoonskamers beschikbaar, behalve bij het verblijf in Kaapstad, Montagu en Tsitsikamma. Tijdens het verblijf in deze plaatsen verblijf je in een combinatie van een twee- en een eenpersoonskamer. De reissom is hier op gebaseerd.

Over de maaltijden

Het eten in Zuid-Afrika is van een uitstekend niveau. De grote mix aan etnische groeperingen heeft er voor gezorgd dat de gerechten van een zeer uiteenlopend niveau zijn. Zo staan de Afrikaners natuurlijk bekend om hun stevige gerechten zoals potjiekos (stoofgerecht) maar natuurlijk ook ok de braai. Een camping of een picknick-plek zonder barbecue-faciliteiten is in Zuid-Afrika ondenkbaar. Van lambshops, T-bonesteaks, boerewors tot struisvogels, Afrikaners zijn grote liefhebbers van vlees. Heel veel vlees! De aanwezigheid van de nazaten van de Maleisische slaven hebben geleid tot een fusion keuken van allerlei curries en andere heerlijke aromatische gerechten. Je betaalt voor een goede lunch ca. ZAR 60-100 (€ 6-10 pp) en een diner ZAR 100-150 (€ 10- 15 pp).

Inbegrepen

 • privé transfer luchthaven Kaapstad - hotel
 • 9 overnachtingen o.b.v. logies en ontbijt
 • 5 overnachtingen o.b.v. logies (Cederbergen & Wilderness NP)
 • 14 dagen autohuur (incl. verzekeringen en ongelimiteerde km's)
 • landarrangement en huurauto volledig CO2 gecompenseerd
 • Entrees Cederbergen, De Hoop Nature Reserve en Wilderness NP
 • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • maaltijden en entrees voor zover niet inbegrepen
 • excursies
 • bijkomende kosten huurauto (o.a. brandstof, hotelaflevering en 'one way drop off')
 • uitgaven van persoonlijke aard (o.a. fooien)

Huurauto inbegrepen

In Zuid-Afrika rijdt men links. Dat is in het begin misschien even raar, maar went heel erg snel. Wegen zijn een stuk rustiger dan in Nederland, routes worden goed aangegeven met borden en wegnummering. Voor de veiligheid rijd je alleen bij daglicht. De totale afstand die je op deze reis rijdt tussen de overnachtingsplekken bedraagt ongeveer 1300 km.
Standaard inbegrepen bij deze reis is een categorie BW, een autotype SUV, bijvoorbeeld de Toyota Urban Cruiser. In deze auto zit je hoger voor een beter zicht op het (soms slechte) wegdek, kun je veiliger over onverharde wegen rijden, en heb je een betere kijk om het wild te spotten in de parken.

 • bij 1-4 personen: categorie BW (Toyota Urban Cruiser SUV of gelijkwaardig) - , automaat, 2WD, 4-deurs, airconditioned
 • bij 5-6 personen: categorie NSA (Toyota Fortuner SUV of gelijkwaardig) - automaat, 2WD, 4-deurs, airconditioned

Indien de voorkeur uitgaat naar een luxe auto, een 4WD of een auto waarin tot wel 8 personen kunnen worden vervoerd, laat het ons weten. Wij adviseren hierin graag.

Klik hier voor de algemene informatie over autohuur Zuid-Afrika en de huurvoorwaarden.

Ter plaatse te betalen

'One way drop off'-kosten voor de huurauto.

Extra dagen

Je kunt overal extra dagen boeken. 

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een heenvlucht op Kaapstad en een terugvlucht vanaf Port Elizabeth.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.

Algemeen

Zuid-Afrika is een land dat je het hele jaar door kunt bezoeken. Je kunt deze reis dan ook het gehele jaar en op iedere dag van de week starten.

Houdt er wel rekening mee dat de seizoenen in Zuid-Afrika precies tegengesteld zijn aan die van Nederland. De Zuid-Afrikaanse zomer loopt grofweg van december tot en met februari, de Zuid-Afrikaanse winter loopt ongeveer van juni tot en met augustus. Aangezien Zuid-Afrika een enorm groot land is, zijn er flink wat regionale variaties in het klimaat. Het weer van een bepaalde regio wordt met name bepaald door de hoogte- en geografische ligging ervan. De meeste SNP reizen gaan door een flink gedeelte van het land, daarom zul je op vakantie vaak een combinatie van verschillende klimaten aantreffen

De winters zijn in Zuid-Afrika veelal koel en droog. Met uitzondering van de Kaap, daar regent het dan net het meest. Vaak zijn er uitermate veel zonne-uren in deze tijd van het jaar. Overdag kun je meestal genieten van lekkere temperaturen van 15 tot 20 graden, maar ’s nachts kan het flink afkoelen, in de berggebieden tot zelfs onder het vriespunt. Alleen aan de zuidoostelijke subtropische kust is de temperatuur van het water en de lucht dan wel hoog genoeg voor een strandverblijf. De winter is vanwege de kalere begroeiing overigens de beste tijd voor het zien van wild in de wildparken.

De zomers zijn in Zuid-Afrika in het binnenland overal warm tot heet en er valt in deze periode grofweg de meeste neerslag van het jaar. Behalve in de Kaap-regio. Aan de westzijde van het land valt overigens vaak zo weinig neerslag, dat je van een woestijnklimaat kunt spreken. Waar de zuidkust nog redelijk gematigde temperaturen kent, is het aan de oostkust en in het Krugerpark in de zomer vaak erg vochtig en warm, er is dan ook sprake van zwoele zomeravonden. Van oktober tot en met mei kan in deze regio malaria voorkomen.

Door de lokale schoolvakanties zijn december en januari de drukste maanden van het jaar wat betreft toerisme.  


Voor deze reis

De kustgebieden langs de zuidkust van Zuid-Afrika staan onder invloed van de warme golfstroom. Temperaturen kunnen oplopen tot 40 oC in de zomer (oktober tot en met maart) en tot 20 oC in de winter (april t/m september). Temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn in de wintermaanden groter dan in de zomermaanden. 's Ochtends kan het altijd fris aanvoelen, in de wintermaanden kan het zelfs afkoelen tot 5 oC. De provincies Westkaap en Oostkaap - waar deze reis zich afspeelt - kennen een natte winter en een droge warme tot hete zomer. De meeste neerslag valt er in de maanden juni t/m augustus. In de maanden december t/m februari kunnen de temperaturen in het binnenland zeer hoog oplopen, met name in het binnenland bij Cederbergen, Tulbagh en Montagu. 

De meeste neerslag in het zuiden van Zuid-Afrika valt in de maanden juni t/m augustus, maar net zoals in vele andere landen heeft klimaatverandering ook in Zuid-Afrika al een tijd geleden zijn intrede gedaan. Het heeft geleid tot steeds onvoorspelbaardere weerspatronen. In de periode oktober 2017 t/m maart 2018 was het extreem droog in Kaapstad en het gebied dat tot aan Hermanus reikt. In de periode april t/m oktober 2018 viel er zoveel neerslag dat de gehele Westkaap-regio in 2019 totaal geen problemen zou ondervinden van droogte. Er stond voldoende water in de dammen om mensen, land en bedrijven van water te voorzien. Alle accommodaties zijn altijd prima voorzien van voldoende water, doch men spreekt alle reizigers meer aan op verantwoordelijk waterverbruik. En laten we eerlijk zijn, daar staan wij bij SNP volledig achter. 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Zuid-Afrika ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Over onze lokale partner

Duurzaamheid wordt door de partner van SNP in Zuid-Afrika omarmd. Zij formuleren duurzaamheid zelf als volgt:

"To support the innovative cultures of the African People by developing and enhancing responsible tourism opportunities for the local communities"

Veel activiteiten op het kantoor van onze partner zijn verduurzaamd om water en elektriciteit te besparen. Via het inspirerende platform www.alive2green.com verkrijgt het veel feiten en informatie over hoe men haar eigen CO2 uitstoot kan verlagen. Elk jaar plant het personeel nieuwe bomen in Kaapstad bij een community project waarmee de jaarlijkse CO2 uitstoot van het bedrijf volledig wordt gecompenseerd. Men heeft tevens een stichting opgericht die wordt gefund door maximaal elk jaar 10% van hun winst waarmee lokale gemeenschappen in duurzame intiatieven worden ondersteund. Men verstrekt voorlichting aan lokale reisleiders om via hen klanten goed in te lichten over de verboden handel in producten gemaakt van bedreigde diersoorten, om waterflessen te hervullen en niet te vervuilen, et cetera. Men moedigt het personeel alle overbodige pennen te doneren die naar The Recycle Swop Shop worden gebracht. In de wijken rondom deze winkel kunnen kinderen zwerfafval verzamelen waarvoor ze punten krijgen die ze kunnen gebruiken om artikelen ‘aan te schaffen’ die aan de winkel zijn gedoneerd, zoals pennen, papier, kleding en toiletspullen.

In januari 2014 werd de partner van SNP in Zuid-Afrika de eerste agent die het hoogste certificaat van Travelife ontving: Travelife Certified. Hiermee onderkennen zij dat Travelife in Europa een belangrijke organisatie is die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint, begeleidt en certificeert in het verduurzamen van hun bedrijfsprocessen. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen.  Denk hierbij aan verantwoord management, sociaaleconomische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf weer getoetst voor de handhaving van de status.

In Zuid-Afrika betaal je met de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). In Zuid-Afrika kun je vrijwel overal terecht met je creditcard en pinpas. Pinnen kan in de meeste steden mits je in het bezit bent van een pinpas voorzien met het vignet Cirrus, Visa, American Express of Master Card. 

Tijdens je reis dien je op een aantal bijkomende kosten te rekenen zoals permits (Cederbergen: ZAR 40 pp voor de wandeling naar de waterval, ZAR 60 pp voor de wandeling naar het Maltese Cross), andere optionele excursies, maaltijden (voor zover niet inbegrepen), drankjes en fooien plus de kosten die behoren bij de huurauto (zie apart tabblad 'Autohuur Zuid-Afrika'). De kosten van levensonderhoud liggen wat lager dan in Nederland en België, je betaalt voor een goede lunch circa ZAR 70-120 pp. en een diner ZAR 100-180 pp.

Houd rekening met een bedrag van min. € 350 per persoon aan uitgaven tijdens de reis. Wij merken hierbij op dat het gaat om een indicatie en dat de daadwerkelijke uitgaven persoonsafhankelijk zijn.

Van SNP krijg je een uitgebreid informatiepakket met tips voor wandelingen en excursies zoals deze in het dag-tot-dag- programma zijn vermeld. 
Het SNP-informatiepakket is afgestemd op de standaardreis en je persoonlijke aanpassingen (andere route of extra nachten) worden daarin niet verwerkt. Wel vind je tevens informatie in je reispakket van de door jou geboekte aanvullende bouwstenen. In sommige parken kun je ter plaatse een gedetailleerde kaart ontvangen of kopen. Het totale SNP-informatiepakket is specifiek gericht op de natuurlijke belevingen. Het wordt dan ook aangeraden om hiernaast een algemene reisgids van Zuid-Afrika aan te schaffen.
Tevens krijg je vooraf in de Mijn SNP-omgeving digitaal het Nederlandstalige pakket van het lokale agentschap, met routebeschrijvingen (hierin zijn wel persoonlijke aanpassingen verwerkt) en lokale informatie en de vouchers.
Met name in de steden kan het soms wat lastig zijn om de routebeschrijving naar je hotel te volgen. Een navigatiesysteem kan je daarbij helpen. Dit kun je optioneel vooraf huren bij de auto of je neemt je eigen navigatie mee, of je gebruikt een navigatie app.

 • reistas (bij voorkeur zachte koffers)
 • dagrugzak
 • goede wandelschoenen en sandalen/slippers
 • zomerkleding, zwemkleding (periode okt-apr)
 • zonnebrandolie, zonnehoedje, zonnebril en lippencrème (periode okt-apr)
 • regenkleding
 • zaklamp
 • paspoort
 • pinpas (Mastercard, Cirrus, American Express, Diners Club), cash en creditcard
 • fotokopieën van je paspoort en verzekeringspapieren
 • enige EHB- benodigdheden zoals sporttape (breed, zware kwaliteit), jodium, middel tegen blaren bv. Second Skin, vitaminen, muggenstift en een koortswerende pijnstiller bv. paracetamol.

Er vindt elk jaar onderhoud plaats aan de kabelbaan naar de top van de Tafelberg. Deze staat normaliter elk jaar gepland in een periode van maximaal 2 weken in de maanden juli en augustus. Tijdens deze periode is de kabelbaan gesloten. Buiten deze onderhoudsperiode is de kabelbaan altijd open, uiteraard onder voorbehoud van de weersomstandigheden.

24 mei 2019: Goed nieuws voor het reizen met minderjarigen naar Zuid-Afrika! De Zuid-Afrikaanse overheid heeft na vele jaren de regels omtrent het reizen met minderjarigen (< 18 jaar) versoepeld. De belangrijkste aanpassing is dat als een minderjarige met beide (biologische) ouders reist, en de achternamen overeenkomen, er géén geboorteakte of uittreksel daarvan getoond hoeft te worden. Een geldig paspoort is dan voldoende. In de meeste gevallen maakt deze aanpassing het reizen naar Zuid-Afrika met kinderen gemakkelijker. Voor de volledige informatie verwijzen we je naar het kopje Reisdocumenten Zuid-Afrika.

Ga je binnenkort op reis naar Zuid-Afrika bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/zuid-afrika. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Huur je ter plekke een auto kijk dan op: https://www.anwb.nl/vakantie/zuid-afrika/reisvoorbereiding/verkeer. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, infrastructuur en pechhulp.

Regels voor minderjarigen (jonger dan 18 jaar) die naar en vanuit Zuid-Afrika reizen:

 • De minderjarige reist met beide (biologische) ouders. Als de achternaam van de minderjarige overeenkomt met één van de (biologische) ouders, dan hoeft alleen een geldig paspoort getoond te worden. Als de achternaam van de minderjarige niet hetzelfde is als die van beide ouders moet er naast een geldig paspoort een origineel of een uittreksel van de geboorteakte getoond kunnen worden
 • Als een minderjarige reist met één van de (biologische) ouders, dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
  • toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder of wettige voogd die niet mee reist. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort  van de ouder die toestemming geeft;
  • een brief die speciale omstandigheden aangeeft; of
  • een rechterlijk bevel waarbij aan de huidige ouder volledige voogdij is toegezegd.
  • in het geval waarbij een ouder is overleden moet een overlijdensakte getoond kunnen worden.
  • in het geval er maar één ouder op de geboorte akte staat dan moet deze of een uittreksel daarvan getoond kunnen worden.
 • Als een minderjarige reist met een volwassene anders dan met één of beide (biologische) ouders dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
 • Toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder(s) of wettige voogd die niet mee reist/reizen. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort/de paspoorten van de ouder(s) die toestemming geeft/geven;
 • Contactgegevens van de persoon die de minderjarige ontvangt of opvangt op de bestemming.
 • Als een minderjarige alleen naar Zuid-Afrika reist, dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
 • Toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder(s) of wettige voogd die niet mee reist/reizen. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort/de paspoorten van de ouder(s) die toestemming geeft/geven (of toestemming van één ouder, samen met een rechterlijk bevel waarbij aan de huidige ouder volledige voogdij is toegezegd of een overlijdensakte; en
 • Een brief van de persoon die de minderjarige ontvangt/opvangt in Zuid-Afrika, inclusief de adres- en contactgegevens, paspoort informatie en kopie van het paspoort van deze persoon. 

Passagiers die arriveren zonder de nodige documenten krijgen 24 uur om aan de benodigde documenten te komen. Alle documenten moeten in het Engels zijn, behalve de geboorteakte of uittreksel daarvan. De toestemmingsbrief of het toestemmingsformulier mag maximaal 6 maanden oud zijn bij aankomst in Zuid-Afrika. Ouders met geadopteerde kinderen die geen geboorteakte of uittreksel hiervan hebben van het kind moeten de adoptiepapieren kunnen laten zien als hier om wordt gevraagd. 

Indien je je niet houdt aan bovenstaande regels, kun je bij de incheckbalie reeds geweigerd worden op de vlucht, dan wel door de immigratie in Zuid-Afrika.

NB: deze samenvatting kan ieder moment gewijzigd worden door Immigrations van South-Africa. Check daarom ook altijd hun informatie op Travel with children to South Africa

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Voor een verblijf in Zuid-Afrika van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Voor een verblijf in Lesotho van minder dan 14 dagen heb je geen visum nodig. Voor een verblijf in Swaziland heb je een visum nodig dat u bij aankomst in het land kosteloos kunt verkrijgen.
Wel moet je voor deze 3 landen beschikken over reserveringsbevestigingen van accommodaties, een vliegticket voor de terug- of doorreis en kunnen aantonen voldoende financiële middelen te hebben voor de duur van je verblijf. Je paspoort moet voor elk van deze landen minstens 1 lege visumpagina bevatten en nog 30 dagen na vertrek uit het land geldig zijn..

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee je zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Zuid-Afrika

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Zuid-Afrika zijn in het algemeen te vergelijken met die in Europa.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruik je medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit huis mee voor de duur van je verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over je medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat j eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kun je met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van o.a. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draag je lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter beschermt tegen felle zon (lange broek en lange mouwen). Draag een hoofddeksel of hoofddoek

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, o.a. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Zuid-Afrika, Lesotho of Swaziland binnenkomt, is een gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland zelf komt geen gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer je onderstaande gebieden bezoekt.

Malaria
In Zuid-Afrika komt in sommige delen van het land (o.a. in laag gelegen gebieden van de provincie Mpumalanga (incl. Kruger Park), de noordelijke provincie Limpopo en het noordoosten van de provincie KwaZulu-Natal, evenals in de laag gelegen delen van Swaziland (Big Bend, Mhlune, Simunye en Tshaneni), het hele jaar malaria voor. Het risico verschilt echter per streek en per reisperiode, maar is het grootst van oktober t/m mei (zomer). Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen malaria worden anti-malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen

Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings) inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?

Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, maar je hebt (te) weinig tijd voor het maken van een afspraak of het komt vaak niet uit op een goed moment. Thuisvaccinatie.nl biedt een mooi alternatief door bij bij je thuis langs te komen komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren ze regelmatig tijdens bijeenkomsten. De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

In Zuid-Afrika kan, met het nemen van enkele maatregelen, goed gereisd worden. Het verschil tussen arm en rijk is groot en een Europese toerist wordt vaak als rijk gezien.

Money-belt
Vooral in de drukke centra van grote steden en op plaatsen als busstations en luchthavens is het belangrijk goed op je spullen te letten. Geld en waardevolle papieren kun je het beste altijd in een zogenaamde money-belt onder je kleding bewaren.

Veilig met de auto
Wil je met de auto reizen door Zuid-Afrika dan raden wij je aan maatregelen te nemen. Zo kun je het beste de ramen gesloten laten en de deuren op de knip doen. Het meenemen van lifters wordt afgeraden.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

ZA_Cederbergen_uitzicht_WEB.jpg

Zuid-Afrika - Westkaap en Oostkaap

Kaaps Schiereiland, De Hoop & Tsitsikamma

actieve rondreis per huurauto langs guesthouses, cottages en hotels

Zwaarte
Comfort
Natuur Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)