Zuid-Afrika - Mpumalanga en KwaZulu-Natal, 14 dagen Zulu’s, zebra’s en woeste zeeën

« Terug naar overzicht
Gezien in SNP Special
Privéreis - Rondreizen

Rondreis per huurauto langs hotels

Wandelen in de Drakensbergen en safari's in Kruger N.P. worden afgewisseld met spectaculaire uitzichten rond de Blyde River Canyon, oorspronkelijke bevolkingsgroepen in Swaziland en een ontspannen verblijf nabij de grootste lagune van Zuid-Afrika in St. Lucia. Verken het iSimangaliso Wetland NP en maak een sunsetcruise om de krokodillen, nijlpaarden en vele vogelsoorten te spotten. De maritieme tegenhanger van de 'big five' is natuurlijk de bultrug. Deze magnifieke zoogdieren kun je van dichtbij observeren met een enerverende bootexcursie vanuit St. Lucia. Met deze selfdrive rondreis maak je kennis met het noordoosten van Zuid-Afrika waarin je geniet van het subtropische klimaat door het hele jaar heen.

Uniek aan deze reis

 • Drakensbergen is wandelparadijs!
 • Gemoedelijke mensen in kleurrijk Swaziland
 • "off the beaten track" verblijf Kruger
 • Ontspannen verblijf Sefapane Lodge en St. Lucia
 • Spot bultruggen (jun-aug)
 • Tendele restcamp mooist gelegen accommodatie in Zuid-Afrika
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Zuid-Afrika - Mpumalanga en KwaZulu-Natal

Nadat de huurauto is opgehaald op de luchthaven van Johannesburg, kan de Zuid-Afrika rondreis beginnen. Met een routeboek en het SNP-informatiepakket kun je in dit heerlijke 'autoland' niet meer verdwalen. Op de scheiding van het hoogveld en het laagveld ligt de Blyde River Canyon. De Blyde-rivier stroomt diep onder je voeten langs de Three Rondavels. Het profiel van deze rotsformatie lijkt op die van drie rondavels, de typische Zuid-Afrikaanse ronde hutjes. Door God’s Window zie je het laagveld liggen waarin het Krugerpark ligt. Houdt er rekening mee dat in de regenmaanden (sep-mrt) het 'raam van God' wel eens dicht kan zitten door laaghangende wolken of mist. Tijdens het verblijf in Kruger in het Tamboti Tented Camp geniet je van je privé terras van het uitzicht op de (droge) rivierbeding van de Timbavati. Heerlijk veel privacy in dit kleinschalige tentenkamp waarin je 's avonds de wilde verhalen rondom het kampvuur met reisgenoten kunt delen. Het tentenkamp vormt een mooie uitvalsbasis om de grote diversiteit aan wilde dieren in Kruger te spotten.

Met het verblijf in het Mlilwane wildreservaat maak je kennis met de Swazi-cultuur. Je kunt er heerlijk wandelen, paardrijden of picknicken bij een fraaie waterval. KwaZulu-Natal mag natuurlijk niet ontbreken met deze rondreis. Het iSimangaliso Wetland Park, Unesco erfgoed, bestaat uit verschillende ecosystemen zoals wetlands, moerassen, kustduinvegetatie en natuurlijk haar bewoners. Nijlkrokodillen, nijlpaarden en vogels in overvloed. Het nabij gelegen Hluhluwe-Umfolozi nationale park, het oudste park samen met Kruger in Zuid-Afrika, staat garant voor een ontmoeting met Kaapse buffels en neushoorns. Walvissen spotten? Met een snelle speedboot volg je de groepen bultruggen en heb je een grote kans op het zien van deze magnifieke zeezoogdieren. De beste tijd om dit vanuit St. Lucia te doen zijn de maanden juni, juli en augustus. In principe komen er walvissen voor van mei tot en met begin december. De glooiende heuvels met aan de einder de gekartelde en scherpe bergrichels van de ‘muur der speren’ staan in schril contrast met de kust. De Drakensbergen! Met recht een ‘hikers paradise'. Vanuit de chalets van Tendele Restcamp wandel je zo het nationale park Royal Natal in waarin je een keur hebt uit goed gemarkeerde wandelroutes. Wie weet spot je een groep eland-antilopen of de zeldzame lammergier!

Dag 1

Na aankomst op de internationale luchthaven van Johannesburg heb je een transfer met de shuttlebus (frequentie elke 30 minuten) naar een nabijgelegen goed middenklasse hotel. 

Overnachting in

Johannesburg

Dag 2-3

Na het uitgebreide ontbijtbuffet staat er een briefing gepland met onze agent om alle vragen te beantwoorden over bijvoorbeeld je reis, het autorijden en de veiligheid. Na afloop van dit gesprek, rijd je met de shuttlebus van het hotel naar de luchthaven alwaar de huurauto klaar staat. Na de normale formaliteiten kan de reis beginnen. Je rijdt over het Hoogveld richting het Kruger National Park. Na ca. 5 uur rijden arriveer je in het lieflijke plaatsje Graskop alwaar je de komende twee nachten verblijft in het Graskop Hotel.

De volgende dag heb je alle tijd om te voet of met de auto de omgeving te verkennen. Interessante mogelijkheden zijn een bezoek aan God's Window en Bourke's Luck Potholes in de bergen rondom de Blyde River Canyon. Rijdt beslist ook even naar het voormalige mijnstadje Pilgrim's Rest. Het ligt op slechts 10 km rijden vanaf Graskop. De Panorama route er naartoe is een lust voor het oog! In Graskop zelf bevinden zich vele kunstgaleries. Naast het Graskop Hotel ligt Harry's Pancakes....smullen maar.

Overnachting in

Graskop

Dag 4-6

In ongeveer 2 uur rijd je naar de Orpen-toegangspoort van het Kruger Nationale Park. De komende drie nachten verblijf je in het Tamboti Tented Camp dat op 2 km ten oosten van Orpen ligt in het Kruger nationale park. Het kleinschalige kamp - dat aan de meestal droge rivier Timbavati ligt - beschikt over een heerlijke 'boma', een omheinde ruimte in de open lucht waar het 's avonds goed toeven is rondom het kampvuur. Voor de vogelliefhebbers bevindt zich in de nabijheid een vogelschuilhut. Het kamp heeft een heerlijke 'bush-feeling', precies wat wij je willen meegeven met dit verblijf in Kruger. Verken met de huurauto in je eigen tempo de Afrikaanse bush van dit 350 kilometer lange wildpark. Impala's, bavianen, neushoornvogels en olifanten zie je vrijwel zeker, maar met enig geluk kun je ook andere spectaculaire diersoorten tegenkomen als leeuwen, neushoorns, cheeta's en nog heel veel andere dieren.  

Meer safari in het middelste gedeelte Kruger! Voordat jullie naar Tamboti rijden, biedt een verblijf in de gerieflijke 4* Sefapane Lodge - op 2 km vanaf de Phalaborwa-toegangspoort Kruger NP in - een uitstekende uitvalsbasis om middengedeelte van Kruger te verkennen. Klik op Kruger * Sefapane Phalaborwa Experience (reiscode 288272).

Meer safari in het wildrijke Manyeleti Game Reserve! Tussen de privé reservaten Sabi Sands en Timbavati ligt het wildrijke Manyeleti Game Reserve. In plaats van of na afloop van het verblijf in het Tamboti Safari Camp, is een verblijf in een luxe safaritent in Manyeleti de perfecte uitvalbasis voor game-activiteiten in het 23.000 hectare grote reservaat. Pure verwennerij voor de wildlife liefhebber. Klik op Kruger * Manyeleti Safari in Style (reiscode 288215).

Overnachting in

Kruger - Tamboti Tented Camp

Dag 7-8

Via Jeppe's Reef of Oshoek rijd je Swaziland in, het kleine koninkrijk dat z'n onafhankelijkheid verkoos boven opname in het grote Zuid-Afrika ten tijde van de afschaffing van de apartheid. Veel meer dan in Zuid-Afrika heeft de Swazi-bevolking haar rijke cultuur weten te behouden. De kleurrijke gewaden van de verschillende etnische bevolkingsgroepen bepalen in belangrijke mate het straatbeeld. Je overnacht de komende twee nachten in de fraaie beehives (traditionele Swazi hut) in het Mlilwane Game Sanctuary. Vanuit hier kun je het wildreservaat Mlilwane verkennen, een wildpark dat door de koning van Swaziland als zijn privé park wordt beschouwd. Verken voorts de Ezulwini-vallei met een bijzondere kaarsenfabriek en een openluchtmarkt vol met lokale souvenirs of rij richting het oosten en verken de heuvels van Sibabe Rock. Een prachtige monoliet waarop je wandelingen kunt maken. Ook kun je Mantenga Cultural Village bezoeken, waar je veel informatie verkrijgt over het leven in een Swazi-kraal. Door middel van een rollenspel ervaar je hoe de hiërarchische verhoudingen in een clan geregeld zijn.Tijdens de traditionele dans zie je hoe flegmatiek de 'krijgers' zijn. Houd je meer van de natuur, de nabijgelegen Mantenga Falls zijn prachtig om te zien.

Overnachting in

Mlilwane Game Sanctuary - Swaziland

Dag 9

Nadat u de eerste paar km op een onverharde weg hebt gereden om Mlilwane te verlaten, is de weg tijdens deze lange rijdag naar het zuiden goed geasfalteerd. Langs de suikerrietplantages van Swaziland bereikt u weer de grens met Zuid-Afrika. U rijdt het Koninkrijk van de Zulu's binnen, KwaZulu-Natal. Het is één van de kleinere provincies in Zuid-Afrika en bekend om zijn ongerepte natuur, prachtige stranden en subtropische plantengroei. U verblijft de komende drie nachten in de St.Lucia Wetlands Guesthouse.

Overnachting in

St. Lucia

Dag 10-11

Op deze twee vrije dagen heb je lekker de tijd om te ontspannen of om erop uit te trekken. Er valt in en rondom St. Lucia veel te ondernemen. Rijd bijvoorbeeld naar het op ca. 45 minuten gelegen oudste wildreservaat van Zuid-Afrika: Hluhluwe/Umfolozi Nationaal Park. Dit unieke 'big 5' park is beroemd om zijn grote verscheidenheid aan vogels en wilde dieren, in het bijzonder de zwarte en witte neushoorns. Je kunt ook een dagexcursie maken door het iSimangaliso Wetland Park (het voormalige Greater St. Lucia Wetland Park) over de lagune St. Lucia. Twee maal per dag (11 en 15 uur) vertrekken er bootexcursies de lagune op om de nijlpaarden, krokodillen en vele vogels te zien. Walvissen spotten? De beste tijd om dit vanuit St. Lucia te doen zijn de maanden juni, juli en augustus. In principe komen er walvissen voor van mei tot en met begin december. De excursie zal ca. 2 a 3 uur duren met maximaal 10 mensen aan boord. Het toeristische stadje St. Lucia biedt voorts een paar restaurants waar o.a. de visliefhebbers goed aan hun trekken komen.

Overnachting in

St. Lucia

Dag 12

Vandaag een lange rijdag van ca. 500 km naar het noordelijk gedeelte van het uKhahlamba Nationaal Park. Het einddoel van deze dag is het Royal Natal Nationaal Park dat met recht op de Unesco Werelderfgoedlijst staat! Het 'Amphitheater' ligt haast binnen handbereik. Deze 5 km lange basalten rotswand torent 1 km vanaf de basis als een ware draak boven het landschap uit. 

Overnachting in

Drakensbergen - Royal Natal NP - Thendele Restcamp - Royal Natal

Dag 13

De schoonheid van het Amphitheater ligt in de bijna perfecte symmetrie, met links de Sentinel en rechts de Eastern Buttress. De 'koninklijke' status verkreeg het park pas in 1947 na een bezoek van de Britse koninklijke familie. Vanaf de berg Mont-aux-Sources (3288m) ontspringen  de rivieren Thukela, Khubedu en Bilanjil. Het is de Thukela-rivier die nabij de Sentinel 614 meter naar beneden valt, waarmee het de 4e grootste waterval ter wereld is. In het Royal Natal NP zijn veel goed gemarkeerde dagwandelingen uitgezet, variërend van makkelijk tot pittig. Vanuit het Tendele restcamp - volgens velen met het mooiste uitzicht in geheel Zuid-Afrika (!) - zou je een pittige wandeling van ca. 4-5 uur kunnen ondernemen naar de Tugela Falls mits je over een goede conditie beschikt en een ervaren wandelaar bent. Een wat makkelijker wandeling is die naar de Tiger Falls, een wandeling van ca. 3-4 uur. Dit zijn maar twee voorbeelden van de vele wandelingen die zijn uitgezet. Tijdens de wandelingen heb je de kans elandantilopen, dik diks, klipdassies en bavianen te zien. Verder leven er mongoose, jakhalzen en otters maar deze dieren zijn behoorlijk schuw. Verder zijn er 200 vogelsoorten waarvan de lammergier en de black vulture de meest bijzondere zijn.

Mocht je je wandelavontuur willen vergroten, dan raden wij je beslist aan je reis hier met 1 of 2 dagen te verlengen. 

Overnachting in

Drakensbergen - Royal Natal NP - Thendele Restcamp - Royal Natal

Dag 14

In ca. 5 uur rijdt u weer terug naar Johannesburg. Mocht u nog wat puf over hebben, breng dan beslist een bezoek aan het Maropeng museum op de plaats van de Sterkfontein grotten. Deze plek werd wereldberoemd toen hier in 1947 (mrs. Ples) en in 1997 (Little Foot) werden ontdekt. Het zijn beide namen die archeologen aan deze hier gevonden schedels van onze voorouders hebben gegeven. Er is een groot vier verdiepingen tellend museum neergezet waarin u wordt meegenomen terug in de tijd. Afhankelijk van de vluchttijd van uw terugreis dient u op tijd de huurauto weer op het vliegveld van Johannesburg in te leveren.

NB Programma

 • De restcamps in het zuidelijk gedeelte van Kruger (Berg-en-Dal, Pretoriuskop, Lower Sabie, Crocodile's Bridge en Skukuza) zijn in de maanden juli, december en januari snel volgeboekt. Boek op tijd zodat wij de reservering van de restcamps op tijd in orde kunnen krijgen. Mochten ze toch volgeboekt zijn, dan bieden de noordelijker gelegen restcamps uitkomst (Satara, Orpen, Olifants of Letaba) of de hotels/lodges net even buiten het Kruger NP.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis verblijf je in een mix van middenklasse hotels, een fraai gelegen tented camp in Kruger en een bijzondere accommodatie in Swaziland, een zogenaamde 'beehive'. Bij alle accommodaties heb je de beschikking over een eigen badkamer met WC/douche, behalve tijdens je verblijf in Kruger (dag 4-6), waarin je gebruik maakt van gemeenschappelijke douches, toiletten en wastafels.

Over de maaltijden

Het eten in Zuid-Afrika is van een uitstekend niveau. De grote mix aan etnische groeperingen heeft er voor gezorgd dat de gerechten van een zeer uiteenlopend niveau zijn. Zo staan de Afrikaners natuurlijk bekend om hun stevige gerechten zoals potjiekos (stoofgerecht) maar natuurlijk ook ok de braai. Een camping of een picknick-plek zonder barbecue-faciliteiten is in Zuid-Afrika ondenkbaar. Van lambshops, T-bonesteaks, boerewors tot struisvogels, Afrikaners zijn grote liefhebbers van vlees. Heel veel vlees! De aanwezigheid van de nazaten van de Maleisische slaven hebben geleid tot een fusion keuken van allerlei curries en andere heerlijke aromatische gerechten. De kosten van levensonderhoud liggen wat lager dan in Nederland, U betaalt voor een goede lunch circa ZAR 60-100 (€ 6-10 pp) en een diner ZAR 100 - 150 (€ 10- 15 pp).

Duurzaamheid

 

Inbegrepen

 • 8 overnachtingen o.b.v. logies en ontbijt
 • 5 nachten o.b.v. logies (Tamboti-Kruger en Royal Natal NP)
 • Entrees nationale parken (ter waarde van € 60)
 • 13 dagen autohuur (incl. total cover en ongelimiteerde km's)
 • CO2 compensatie verreden kilometers met huurauto
 • boekje Te gast in Zuid-Afrika
 • SNP-informatiepakket en routebeschrijving

Niet inbegrepen

 • heen- en terugvlucht
 • overige maaltijden
 • optionele excursies
 • entree huurauto Royal Natal NP (ZAR 40 per dag)
 • bijkomende kosten huurauto (o.a. brandstof, lokale belastingen)
 • uitgaven van persoonlijke aard (o.a. fooien)

Huurauto inbegrepen

Afhankelijk van de samenstelling van je reisgezelschap zijn de volgende huurauto's inbegrepen bij de reissom:

 • bij 1 t/m 4 personen: categorie DB (Toyota Etios of vergelijkbaar) - 4 deurs, handgeschakeld
 • bij 5 en 6 personen: categorie DV (Toyota Avanza of vergelijkbaar) - 5 deurs, handgeschakeld

Indien de voorkeur uitgaat naar een luxe auto, een automaat of een auto waarin tot wel 10 personen kunnen worden vervoerd, laat het ons weten. Wij adviseren hierin graag. Voor een overzicht van de huurvoorwaarden klik hier.

Heen- en terugreis

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Johannesburg.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Praktische informatie

Het klimaat in Zuid-Afrika is afhankelijk van de hoogte van het gebied en de ligging t.o.v. de Atlantische- en Indische Oceaan die het land bijna geheel omsluiten. Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond in de zogenaamde subtropische zone. In vergelijking met andere landen op dezelfde breedtegraad liggen de temperaturen in de meeste gebieden wat lager. Dit komt vanwege de koude Bengula golfstroom die vanuit de Arctische wateren langs Kaapstad omhoog gaat richting de Namibische kust. In het centrale hoge gelegen gedeelte van Zuid-Afrika (Johannesburg ligt op 1753 meter hoogte!) zijn de temperaturen gematigd en heerst er een echt landklimaat: warme zomers en koude winters.
De kustgebieden langs de zuid- en oostkust staan onder invloed van de warme golfstroom. Temperaturen kunnen oplopen tot 40 graden in de zomer (oktober tot en met maart) en tot 25 graden in de winter (april tot en met september). Temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn in de wintermaanden groter dan in de zomermaanden. 's Ochtends kan het altijd fris aanvoelen, in de wintermaanden tot zelfs koud. Houdt rekening indien u bijvoorbeeld een vroege gamedrive maakt. Neerslag valt er in het noordoosten van Zuid-Afrika in algemeen niet veel, doch een tropische bui in de warme zomermaanden is beslist te verwachten!

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Zuid-Afrika ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

 

Over onze lokale agent 

Duurzaamheid wordt door de partner van SNP in Zuid-Afrika omarmd. Zij formuleren duurzaamheid zelf als volgt:

"To support the innovative cultures of the African People by developing and enhancing responsible tourism opportunities for the local communities"

In januari 2014 werd de partner van SNP in Zuid-Afrika de eerste agent die het hoogste certificaat van Travelife ontving: Travelife Certified. Hiermee onderkennen zij dat Travelife in Europa een belangrijke organisatie is die agenten en touroperators traint, begeleidt en certificeert in het verduurzamen van hun bedrijfsprocessen. Veel activiteiten op het kantoor van de agent zijn verduurzaamd om water en elektriciteit te besparen. Via het inspirerende platform www.alive2green.com verkrijgt het veel feiten en informatie over hoe men haar eigen CO2 uitstoot kan verlagen. Elk jaar plant het personeel nieuwe bomen in Kaapstad bij een community project waarmee de jaarlijkse CO2 uitstoot van het bedrijf volledig wordt gecompenseerd. Men heeft tevens een stichting opgericht die wordt gefund door maximaal elk jaar 10% van hun winst waarmee lokale gemeenschappen in duurzame intiatieven worden ondersteund. Men verstrekt voorlichting aan lokale reisleiders om via hen klanten goed in te lichten over de verboden handel in producten gemaakt van bedreigde diersoorten, om waterflessen te hervullen en niet te vervuilen, et cetera. Men moedigt het personeel alle overbodige pennen te doneren die naar The Recycle Swop Shop worden gebracht. In de wijken rondom deze winkel kunnen kinderen zwerfafval verzamelen waarvoor ze punten krijgen die ze kunnen gebruiken om artikelen ‘aan te schaffen’ die aan de winkel zijn gedoneerd, zoals pennen, papier, kleding en toiletspullen.

Tijdens je reis dien je op een aantal bijkomende kosten te rekenen zoals de maaltijden (voor zover niet inbegrepen), drankjes, fooien en optionele excursies plus de kosten die behoren bij de huurauto (zie apart tabblad 'Autohuur Zuid-Afrika'). Bij deze reis zijn de entrees van de nationale parken Kruger (3 dgn), Mlilwane Game Sanctuary (2 dgn) en Royal Natal (2 dgn) inbegrepen. De kosten van levensonderhoud liggen wat lager dan in Nederland, je betaalt voor een goede lunch circa ZAR 70-120 p.p. en een diner ZAR 100 - 180 p.p.

In Zuid-Afrika betaal je met de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). In Zuid-Afrika kun je vrijwel overal terecht met je creditcard en pinpas. Pinnen kan in de meeste steden mits je in het bezit bent van een pinpas voorzien met het vignet Cirrus, Visa, American Express of Master Card.

Houd rekening met een bedrag van minimaal € 450 per persoon aan uitgaven tijdens de reis. Wij merken hierbij op dat het gaat om een indicatie en dat de daadwerkelijke uitgaven persoonsafhankelijk zijn.

Ter plaatse ontvang je een handige 'roadatlas' met stadsplattegronden van de belangrijkste (grote) plaatsen en goede overzichtskaarten. Het staat je vrij om zelf vanuit Nederland een gedetailleerde kaart aan te schaffen. 

 • reistas (bij voorkeur zachte koffers)
 • dagrugzakje
 • goede wandelschoenen en sandalen/slippers
 • warme kleding (m.n. in de Drakensbergen)
 • zomerkleding, zwemkleding
 • zonnebrandolie, zonnehoedje, zonnebril en lippencrème
 • een goed insectenwerend middel
 • regenkleding
 • zaklamp
 • veldfles (min. 1 liter)
 • paspoort
 • pinpas (Mastercard, Cirrus, American Express, Diners Club), cash en creditcard
 • fotokopieën van uw paspoort en verzekeringspapieren
 • enige EHBO benodigdheden zoals sporttape (breed, zware kwaliteit), jodium, middel tegen blaren bv. Second Skin, vitaminen, muggenstift en een koortswerende pijnstiller bv. Paracetamol

Indien je reist met minderjarige kinderen (< 18 jaar) is de volgende informatie van belang. Voor minderjarige kinderen (onder de 18 jaar) is het vereist om in het bezit te zijn van een door de gemeente ondertekende geboorteakte van deze kinderen. Indien je deze geboorteakte niet bij de incheck op de luchthaven van vertrek kunt overleggen, worden deze minderjarige kinderen geweigerd om aan boord te gaan. Voor meer informatie verwijzen we je naar de informatie op de SNP website onder het kopje 'Reisdocumenten Zuid-Afrika' onder ‘Praktische Informatie’ en MijnSNP.

 • Voor een verblijf in Zuid-Afrika heb je een paspoort nodig, dat nog minstens 30 dagen geldig is na vertrek uit Zuid-Afrika én met twee lege bladzijden. Je hebt geen visum nodig voor Zuid-Afrika, wel krijg je bij aankomst een aantekening in je paspoort.
 • Voor een verblijf in Lesotho heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.
 • Voor een verblijf in Swaziland heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 3 maanden geldig is. 

Kinderen onder de 18 jaar dienen vanaf 1 juni 2015 van het Zuid-Afrikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken in het bezit te zijn van een officiële geboorteakte. Indien je afreist naar Zuid-Afrika, Namibië of Botswana, dan is het volgende van belang. Voor kinderen die nog geen 18 jaar zijn op het moment van aankomst in Zuid-Afrika (of Namibië, of Botswana), dien je een officieel geboortecertificaat en eventuele goedkeuringsdocumenten voor meereizende minderjarigen te overleggen. De volgende regels zijn van toepassing voor het reizen met kinderen onder de 18 jaar:

 • van ieder kind moet een officieel geboortecertificaat getoond kunnen worden, d.w.z. de geboorteakte van de gemeente waar het kind is geboren.
 • van de geboorteakte dient tevens een internationaal uittreksel te zijn in de Engelse taal
 • alleenreizende ouders hebben een toestemmingsformulier nodig van de niet-meereizende andere ouder (plus kopie van een identiteitsdocument van deze niet-meereizende ouder) OF een verklaring van overlijden van de andere ouder OF een rechterlijk bevel waarin staat dat de ouder de wettelijke voogdij heeft over het betreffende kind
 • begeleiders (bijvoorbeeld opa en oma's) hebben een toestemmingsformulier van beide ouders nodig plus kopieën van de identiteitsdocumenten van de ouder(s) of wettelijke voogd van het kind en contactgegevens van de ouders of wettelijke voogd van het kind

Het toestemmingsformulier (klik hier voor downloaden, zie link onder het kopje 'Wat betekent dit?') moet ondertekend zijn door een van de volgende instanties: 
1. de Zuid-Afrikaanse ambassade (kosteloos) 
2. Een erkende notaris 
3. De gemeente die het geboortecertificaat afgeeft (neem uw identiteitspapieren mee)

De kosten van deze ondertekening - waarmee de handtekening wordt gelegaliseerd (zogenaamde 'commissioner of oath') - zijn verschillend per gemeente (ca. € 13). Diegene die de toestemming geeft zal ook in eigen persoon aanwqezig moeten zijn bij een van de drie vermelde instanties. We raden je voorts aan een kopie van het paspoort van de ouder die toestemming geeft te laten afstempelen tegelijkertijd met het toestemmingsformulier. De praktijk heeft geleerd dat hier om gevraagd kan worden bij de grenscontrole.

Indien je je niet houdt aan bovenstaande regels, word je reeds bij de incheck-balie geweigerd op de vlucht, dan wel door de immigratie in Zuid-Afrika.

N.B. Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van je paspoort.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika. Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Zuid-Afrika van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig. Voor een verblijf in Lesotho van minder dan 14 dagen hebt u geen visum nodig. Voor een verblijf in Swaziland hebt u een visum nodig dat u bij aankomst in het land kosteloos kunt verkrijgen.
Wel moet u voor deze 3 landen beschikken over reserveringsbevestigingen van accommodaties, een vliegticket voor uw terug- of doorreis en kunnen aantonen voldoende financiële middelen te hebben voor de duur van uw verblijf. Uw paspoort moet voor elk van deze landen minstens 1 lege visumpagina bevatten.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Zuid-Afrika

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Zuid-Afrika zijn in het algemeen te vergelijken met die in Europa.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas.
Pas op met wat u eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kunt u met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter beschermt tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag een hoofddeksel of hoofddoek

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


Verplicht
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Zuid-Afrika, Lesotho of Swaziland binnenkomt, is een gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland zelf komt geen gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer je onderstaande gebieden bezoekt.

Malaria
In Zuid-Afrika komt in sommige delen van het land (o.a. in laag gelegen gebieden van de provincie Mpumalanga (incl. Kruger Park), de noordelijke provincie Limpopo en het noordoosten van de provincie KwaZulu-Natal, evenals in de laag gelegen delen van Swaziland (Big Bend, Mhlune, Simunye en Tshaneni), het hele jaar malaria voor. Het risico verschilt echter per streek en per reisperiode, maar is het grootst van oktober t/m mei (zomer). Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen malaria worden anti-malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen

Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?

Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, maar je hebt (te) weinig tijd voor het maken van een afspraak of het komt vaak niet uit op een goed moment. Thuisvaccinatie.nl biedt een mooi alternatief door bij bij je thuis langs te komen komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren ze regelmatig tijdens bijeenkomsten. De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

In Zuid-Afrika kan met het nemen van enkele maatregelen goed gereisd worden. Het verschil tussen arm en rijk is groot en een Europese toerist wordt vaak als rijk gezien.

Money-belt
Vooral in de drukke centra van grote steden en op plaatsen als busstations en luchthavens is het belangrijk goed op uw spullen te letten. Geld en waardevolle papieren kun je het beste altijd in een zogenaamde money-belt onder je kleding bewaren.

Veilig met de auto
Wilt u met de auto reizen door Zuid-Afrika dan raden wij u aan maatregelen te nemen. Zo kunt u het beste uw ramen gesloten laten en de deuren op de knip doen. Het meenemen van lifters wordt afgeraden.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

zebra_met_jong.jpg

Zuid-Afrika - Mpumalanga en KwaZulu-Natal

Zulu’s, zebra’s en woeste zeeën

Rondreis per huurauto langs hotels

Zwaarte
Comfort
Rondreizen
Privéreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen