Spanje - Sierra de Guara, 8 dagen Kloven en gieren van de Somontano

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit twee hotels

Het grootste en mooiste klovengebied van Europa ligt aan de voet van de Spaanse Pyreneeën in het natuurpark Sierras y Canyones de Guara. Tijdens prachtige wandelingen ervaart u de rust en ruigte van het verlaten landschap, waar gieren en arenden rondcirkelen. U verblijft in het unieke, van oorsprong Moorse, vestingplaatsje Alquezar en twee nachten in het landelijke Lecina waar uitstekende locale gerechten en wijnen geserveerd worden. Uitgesleten kloven met rotstekeningen in de overhangen, geurende mediterrane kruiden, steeneikenbossen, schapen en geiten in verlaten dorpjes, rotslijsters en kanaries zijn een greep uit wat u onderweg zult zien. Hoogtepunt van de reis is een bezoek aan een voederplaats voor gieren.

Uniek aan deze reis

 • Moors vestingstadje Alquezar
 • Spectaculaire kloven van de Guara
 • Uniek bezoek gieren voederplaats
 • Verblijf in vriendelijke hotels
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Spanje - Sierra de Guara

In het voor- en najaar geniet u tijdens deze wandelvakantie naar de Sierra de Guara van de indrukwekkende natuur met grote rijkdom aan flora en fauna. Aan de horizon de altijd aanwezige besneeuwde bergtoppen van de Pyreneeën, die voor spectaculaire vergezichten zorgen. De grote geologische variatie: conglomeraat, kalk- en zandsteenformaties en karstverschijnselen maken de Sierra de Guara tot een bijzonder mooie streek en een perfecte wandelbestemming.
De charme van de Sierra de Guara ligt in de ontmoeting van ruig landschap, zoals diepe kloven met kristalheldere beken, rotsige hellingen én mediterrane cultuur: olijf- en amandelboomgaarden en wijnbouw. Deze combinatie dankt de streek aan het heersende microklimaat: veel zon, doordat het gebied omsloten wordt door verschillende bergruggen, die de regenwolken uit het noorden, oosten en westen tegenhouden. Tussen de plukjes steeneiken, geuren de hellingen heerlijk naar tijm, rozemarijn, lavendel, bonenkruid en rotsthee.
De grillige rotswanden worden bewoond door vale gieren en andere roofvogels, in de vroege ochtend op de rotskammen ongeduldig wachtend op gunstige thermiek. De hele wandelreis worden we voortdurend vergezeld door deze majestueuze vogels. Op één van de ochtenden maakt u op een heel spectaculaire manier kennis met deze rotsbewoners als we een van de voederplaatsen bezoeken en we heel dicht bij de vogels kunnen komen!
Alquézar heeft op cultureel gebied veel te bieden: op een rots, die hoog uittorent boven het dorp, staat een vesting die uit de Moorse tijd stamt. De vesting, nu bekend als Colegiata,  was in de middeleeuwen kerk, klooster, kasteel en school tegelijkertijd.
Het dorp ademt een warme, gezellige sfeer en het lichtspel bij zonsondergang geeft de huizen, de daken en de hele omgeving een zachte en homogene abrikooskleurge tint.
Het is heerlijk ronddolen in de smalle steegjes van het dorp, dat in de vorm van een halve maan gedrapeerd ligt op de flanken onder de Colegiata. De aanwezige terrasjes en restaurants geven Alquézar een levendige en prettige sfeer. Hier verblijven we de eerste drie nachten in een vriendelijk, gemoedelijk en comfortabel dorpshotel.
Dan maken we een uitstapje naar Lecina,  één van de best bewaarde geheimen van de Sierra de Guara. Een uit natuursteen opgetrokken, authentiek gehucht met slechts zes vaste bewoners. De bouwstijl is typisch voor de Pyreneese bergdorpen: de op verdediging gerichte versterkte huizen, de karakteristieke schoorstenen en de leistenen daken. Hier zijn we twee nachten te gast in een authentiek hotel.  Ana is een uitstekende kok en Miguel Angel een innemende gastheer.
De Sierra de Guara, Alquézar en Lecina spreken tot een ieders verbeelding. Aan het einde van uw wandeldag wacht u een goede maaltijd, vergezeld van een heerlijke Somontano wijn en daarna een comfortabel bedje.....

Dag 1

Vlucht naar Barcelona. Na aankomst in Barcelona rijden we in een gecharterde bus in 3 uur naar Alquézar in Aragon, aan de voet van de Sierra de Guara. De verrassing zit in het laatste stuk van de rit, door het dal van de Rio Vero met mediterrane sfeer, zich vernauwend tot een kloof waar bovenuit het monumentale stadje Alquézar torent. Bij vroege aankomst maken we een rondwandeling door het historische stadje. Alquézar heeft op cultureel gebied veel te bieden: op een rots, die hoog uittorent boven het dorp, staat een vesting die uit de Moorse tijd stamt. De vesting, nu bekend als Colegiata,  was in de middeleeuwen kerk, klooster, kasteel en school tegelijkertijd. Het dorp ademt een warme, gezellige sfeer en het lichtspel bij zonsondergang geeft de huizen, de daken en de hele omgeving een zachte en homogene abrikooskleurge tint. Het is heerlijk ronddolen in de smalle steegjes van het dorp, dat in de vorm van een halve maan gedrapeerd ligt op de flanken onder de Colegiata. De aanwezige terrasjes en restaurants geven Alquézar een levendige en prettige sfeer. ´s Avonds dineren we in een restaurantje in het stadje.

Overnachting in

Alquézar - Hotel Villa de Alquezar

Dag 2

Onze eerste wandeling is gemakkelijk, maar daarom niet minder interessant! Het klovenstelsel waar deze wandeling doorheen leidt biedt een grote botanische rijkdom. Afdalend door een smalle kloof bereiken we de bodem van de diep uitgesleten kloof van de Rio Vero en volgen deze stroomafwaarts tot een mooie waterval, waar we picknicken en heerlijk kunnen zwemmen. Daar waar het klovenlandschap van de Sierra de Guara zich opent naar het dal van de rio Vero vinden we de idyllisch gelegen uit de 12de eeuw stammende watermolen en romaanse brug van Fuente Baños. Over een conglomeraatkam stijgend, hebben we prachtig uitzicht. Het pad voert ons door olijf- en amandelboomgaarden en door de 'matorral', het mediterrane halfopen landschap van laag struikgewas en verwilderde akkers. Na Asque slingert de landweg eerst nog door cultuurlandschap en via de kloof Lumos en een tweede prachtig gelegen romaanse brug bereiken we Alquézar. We bezoeken we de 16de eeuwse Colegiata, met 12de eeuwse kloostergang, gebouwd op de resten van het voormalige moorse grensfort Al Qasr. De Nederlands sprekende gids vertelt over legenden, de opkomst, teloorgang en wederopleving van Alquézar. Vanavond is het diner niet inbegrepen en kunt u uit eten in een van de restaurantjes van het dorp. Lengte 11 km, duur 4,5 uur, 500m stijgen en dalen. 

Overnachting in

Alquézar - Hotel Villa de Alquezar

Dag 3

Vandaag wandelen we naar het hoger gelegen dorpje Lecina, waar we 2 nachten verblijven. Onze bagage wordt vandaag vervoerd.De wandeling gaat veelal over goede paden en stenige bergpaden, af en toe een beetje klauteren en door droge kloven. De altijd watervoerende kloof van de rio Vero doorwaden we vijfmaal. In de kloven lopen we over grove kiezels en paden. Bij hoogwater volgen we een alternatieve route langs de rand van de kloof van de rio Vero. Vanaf het pasje San Lucas daalt de tocht af naar de idyllisch gelegen middeleeuwse brug Villacantal, vervolgens door de droge bedding van de kloof Lumos en via een bergkam langs enkele grotten met prehistorische rotstekeningen. Dan wandelen we door een eikenbos naar een kam met wederom prachtige uitzichten op de besneeuwde Pyreneeën en een uitzichtpunt met gieren op ooghoogte. Dit is een perfecte picknickplek! Vervolgens gaat het dalend door de kloof van de Rio Vero met oversteken door het koele water en dan weer omhoog. Via een 7de eeuws kapelletje en een oude watermolen naar Lecina, waar we een van de grootste steeneiken van de wereld bezoeken. Lecina is een uit natuursteen opgetrokken, authentiek gehucht met slechts zes vaste bewoners. De bouwstijl is typisch voor de Pyreneese bergdorpen: de op verdediging gerichte versterkte huizen, de karakteristieke schoorstenen en de leistenen daken. Hier zijn we twee nachten te gast in een authentiek hotel.  Lengte 12,5 km, 5 uur, 750m stijgen en 600m dalen.

Overnachting in

Lecina

Dag 4

Vanuit Lecina maken we een afwisselende rondwandeling van 5,5 uur via de plaatsjes Betorz en Almazorre. Stijgend naar Betorz lopen we door open mediterraan eikenbos naar het bijna verlaten dorpje en onderweg hebben we kans op prachtige orchideeën zoals het de bruine orchis, vogelnestje en het rode bosvogeltje. De route naar Almazorre leidt door een open heuvellandschap met nooit vervelende uitzichten op de Pyreneeën. We kruisen de Rio Vero en stijgen naar Almazorre, een ware uitkijkpost over de Somontano. We picknicken bij een verlaten watermolen en een mooie zwemplek. We steken de  Rio Vero nogmaals over en we vervolgen onze weg over een eeuwenoud pad tussen stenen muren van droog metselwerk door het fraaie heuvellandschap met vele kreekjes. ´s Avonds laten we ons wederom verrassen door Ana en Miguel-Angel. Lengte 16 km, duur 5,5 uur, 575m stijgen en dalen.

Overnachting in

Lecina

Dag 5

Vanuit Lecina wandelen we terug naar Alquézar; onze bagage wordt opnieuw vervoerd. We dalen tussen eeuwenoude muren af in het hier brede dal van de Rio Vero. Door gevarieerd glooiend cultuur- en boslandschap, met uitzicht op dorpjes en de steeds aanwezige Pyreneeën op de achtergrond. De oostelijke waterscheiding van de Rio Vero volgend met uitzichten in ruige kloven opent zich een nieuw vergezicht en daarna de meanderende kloof Lumos met tegen de horizon de contouren van Alquézar. Steil afdalend in de kloof Lumos gaat de wandeling verder. We volgen de Rio Vero met mooie zwemplekjes en door de smalle kloof de la Fuente stijgen we naar Alquézar.
De wandeling voert grotendeels over goede land- en boswegen en paden en gedeeltelijk over een spoor door laag mediterraan struikgewas. Het laatste stuk van de route kiest de gids afhankelijk van de tredzekerheid van deelnemers en de weersomstandigheden voor een eenvoudige route over landwegen en goede bergpaden of voor het smalle pad langs de rand van de kloof Lumos en steil afdalend naar de bodem van deze kloof. Slecht weer route: 16 km, 5,5 uur, 550m stijgen en 650m dalen. Goed weer route: 14 km, 5 uur, 600m stijgen en 700m dalen.  Vanavond slapen we weer in het hotel in Alquezar. Het diner is niet inbegrepen.

Overnachting in

Alquézar - Hotel Villa de Alquezar

Dag 6

Met een midibus rijden we vroeg in de ochtend in ca. 45 min naar een parkeerterrein op een afgelegen plek in de bergen. Van daar wandelen we in ca 20 minuten naar de plek waar ons een uniek spektakel wacht: het bijvoeren van de gieren die hier in grote aantallen voorkomen. Na de onuitwisbare oog in oog ervaring met een 200-tal hongerige vale gieren, aasgieren en waarschijnlijk een enkele lammergier, vertrekken we naar onze picknickplek bij een oude oliemolen. Hier start onze middagwandeling van 5 uur. Eerst langs olijf- en amandelboomgaarden vervolgens door een klovenlandschap naar de Ermita de La Virgen de la Viña. Een ideale plek om even te verpozen en te genieten van de uitzichten. Met een beetje geluk vinden we de bijzondere Jasiusvlinder (Charaxes jasius). Een oude schaaproute volgend dalen we af in een vochtige kloof met populierenbos waar de wilde zwijnen zich thuis voelen. Stijgend door mediterrane ruigten bereiken we het gehucht San Pelegrin, bewoond door één familie met een enorme schaapskudde en waar de varkens nog vrij rondlopen. Bij San Gregorio genieten we van weidse uitzichten over de Pyreneeën en de vlakte van Huesca en dalen we over een oud geitenpad naar Alquézar. Ochtendwandeling totaal 2 km, 0,5 uur. Middagwandeling 14,5 km, 5 uur, 600m stijgen en dalen. Ook vanavond is het diner niet inbegrepen.

Overnachting in

Alquézar - Hotel Villa de Alquezar

Dag 7

We maken vandaag een rondwandeling die begint met een klim over goede paden, via een zuidhelling tot  de  top Tozal Deros Tiestos. Op het pasje San Lucas opent zich een verrassende blik in de kloof van de Rio Vero met loodrechte kalkmassieven, nestplaatsen van aasgieren en slechtvalk. Vervolgens over de bergkam met uitzichten op de besneeuwde toppen van de Pyreneeën naar een oude veekraal Quizans, waar we prehistorische rotstekeningen vinden. We stijgen verder naar een top en dalen af in de smalle kloof Chimiachas, in het voorjaar een ware bloemenzee. Onze picknickplek van vandaag is bij een grot met de aansprekende rotsschildering van een hert. In de kloof naar de grot Chimiachas kan het glibberig zijn en er komen enkele klimmetjes en korte afdalingen  in voor (eventueel met gebruik van handen). Terug wandelend kunnen we enkele middeleeuwse ijsputten bezoeken en lopen we via de  aflopende passerelle langs de rotswand van de Payuala kloof terug naar Alquézar.  Lengte 12,5 km, duur 6 uur, 700m stijgen en dalen. ’s Avonds besluiten we de week met een goed diner in een restaurant in Alquézar. 

Overnachting in

Alquézar - Hotel Villa de Alquezar

Dag 8

Na het ontbijt en een laatste rustige ochtend wacht het afscheid van Alquézar en de Sierra de Guara en aanvaarden we de terugreis  naar Barcelona (ca 3 uur). Vlucht Barcelona naar Amsterdam.

NB Programma

Het programma van de eerste en de laatste dag kan in verband met mogelijke veranderingen in vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden.Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes.De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De eerste 2 dagen en de laatste 3 dagen verblijft u in het dorpje Alqézar in  Hotel Villa Alquezar. Het dorpje aan de voet van de kalkbergen van de Sierra de Guara is vermaard vanwege de diepe kloven en ruige kliffen. Hotel Villa de Alquézar is gevestigd in een smaakvol, opgeknapt, oud huis in het midden van het historisch deel van Alquézar. Het hotel ademt vanuit elke hoek kalmte, vriendelijkheid en weldadige rust uit.Het hotel heeft 31 comfortabele en sfeervolle kamers, alle met airconditioning, t.v. eigen badkamers. Een aantal kamers hebben een terras of balkon vanwaar u prachtige uitzichten heeft over het middeleeuwse dorp, de Colegiata (Moorse burcht) en de canyon van de rivier de Vero. Het hotel beschikt over een zwermbad metr bar en terras met uitzicht. Verder beschikt het hotel over een mooie, grote tuin, een bar, een ruimte met open haard.  Klasse ***, 5 nachten.
Op dag 3 en 4 ben je te gast in een eenvoudig maar zeer sfeervol dorpshotel in het middeleeuwse dorpje Lecina. Hotel La Choca was een groot 17de-eeuws huis dat in 1992 in ere is hersteld en veranderd in een klein hotel met 8 kamers met badkamer. De oorspronkelijke plattelandsstijl is gehandhaafd, met de originele natuurstenen vloeren en muren en oude houten balken. De meubels en volkskeramiek zijn antiek. Het hotel heeft een: restaurant, bar en een terras en wifi in de algemene ruimtes. Het hotel heeft alleen twee- en driepersoonskamers met eigen badkamer en 2 appartementen. De appartementen zijn in een nabij gelegen verbouwde oude boerderij “Casa Mur”, gerenoveerd in 2000. Het avondeten is een bijzondere, onvergetelijke ervaring, Ana is een uitstekende kok en Miguel Angel een innemende gastheer. Klasse **, 2 nachten.

Over de maaltijden

Tijdens deze reis zijn alle ontbijten inbegrepen, evenals een lunchpakket op dag 2 t/m 7. Vier diners zijn eveneens inclusief: op de eerste en de laaste avond gaan we uit eten in een klein dorpsrestaurant in Alquézar en op dag 3 en 4 wacht een smaakvol diner in het hotel in Lecina. Op de overige avonden kunt u zelf een keuze maken uit een van de restaurantjes in Alquézar.

Inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • overnachting in hotels op 2-persoonskamers (7 nachten) op basis van logies en ontbijt
 • diensten SNP-reisleider
 • transfer vliegveld Barcelona- Alquézar v.v. per gecharterde bus
 • bagagevervoer Alquézar-Lecina v.v.
 • entree La Colegiata Alquézar + rondleiding met Nederlandse gids
 • rondleiding door Alquézar met Nederlandse gids
 • 4 avondmaaltijden: 2 in Alquézar op dag 1 en dag 7 en 2 in Lecina: op dag 3 en 4
 • 6 lunchpakketten
 • gierenvoedering en de betreffende transfers op dag 6

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • 3 avondmaaltijden: op dag 2, 5 en 6
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Over de activiteiten

De wandelingen tijdens deze reis zijn niet bijzonder zwaar, maar toch is een goede wandelconditie vereist. U wandelt dagelijks over afwisselend goed begaanbare paden en kleine schapenpaadjes, die stenig kunnen zijn en soms overwoekerd zijn met struikgewas. Sommige trajecten door de kloven voeren over veilige en en stevig in de rotswanden verankerde 'pasarelas': metalen stellages met een leuning die een aantal meter boven het water zijn aangelegd. Mensen met veel hoogtevrees kunnen dit als lastig ervaren. Op 1 dag moeten we een aantal keren een ondiepe rivier doorwaden (enkel tot knie diep). De wandelingen variëren in lengte van 5 tot 6 uur. De hoogteverschillen lopen uiteen van 500 tot 700 meter stijgen en dalen. De lengte van de wandelingen varieert van 12 tot 16 kilometer.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Reist u met eigen vervoer, dan ontmoet u de groep op het vliegveld van Barcelona, of in Alquézar in de eerste accommodatie.

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand tussen Utrecht en Alquézar is 1450 km.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met KLM naar Barcelona v.v.

Vluchtschema
KL 1669 Amsterdam - Barcelona vertrek om 10.20 aankomst 12.35 uur
KL 1670 Barcelona - Amsterdam vertrek om 13.20 aankomst 15.45 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.

Bagagevrijdom: bij de KLM moet je voor veel bestemmingen voor ieder stuk ruimbagage betalen. Raadpleeg voor vertrek de website van de KLM wat de bagageregels zijn voor jou bestemming.

Het voorjaar, vroege zomer en het najaar zijn zeer geschikte wandelperiodes in dit deel van Aragon, dat in de luwte van de Pyreneeën ligt. De bergen van de Pyreneeën zorgen dat de meeste neerslag en buien die met westenwinden worden aangevoerd de Sierra de Guara niet bereiken. Het is dan ook een relatief droog gebied. Toch is er in het voor- en najaar altijd kans op een buitje (mn in oktober). Omdat de regio relatief hoog ligt is het in mei nog niet extreem heet, al kunnen temperaturen tot 30°C wel voorkomen. U dient wel rekening te houden met frisse ochtenden en een enkele bui.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Sierra de Guara ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Alleen drankjes en overige persoonlijke uitgaven en drie diners zijn voor eigen rekening. Hiervoor heeft u aan ca € 125,- wel voldoende
Bij aankomst op de luchthaven van Barcelona en in Alquézar kunt u pinnen.

Vanaf het vliegveld van Barcelona worden we met een gecharterde bus naar de eerste accommodatie in Alquézar gebracht. Tijdens de wandelweek zijn er vrijwel geen transfers, behalve naar de gierenexcursie. Aan het einde van de wandelweek worden we weer met een gecharterde bus naar het vliegveld van Barcelona teruggebracht.

Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis door de Sierra de Guara te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan wanneer u vermoeid aan de start verschijnt. Een goede training is om in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen te maken. Zo kunt u uw conditie bijspijkeren en uw voeten en schoenen weer aan elkaar laten wennen.

U maakt dagwandelingen vanuit 2 verblijfplaatsen. U wandelt met een dagrugzakje met daarin de lunch, één of meerdere veldflessen (minimaal 2 liter), een warm kledingstuk, regenkleding en eventueel een verrekijker of fototoestel. Tijdens de 2 verplaatsingsdagen wordt de overige bagage vervoerd. 

 • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • in verband met mogelijk overgewicht of verlies adviseren wij u uw wandelschoenen tijdens de vlucht aan te trekken of in uw handbagage te vervoeren 
 • schoenvet
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding, bijv. gore-tex jack en fleecevest
 • lange wandelbroek (i.v.m. struikgewas)
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje 
 • anti-insectenmiddel
 • eventueel: uitschuifbare wandelstokken (ook handig bij beekdoorwadingen)
 • dagrugzakje (35 liter)
 • grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • eventueel: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • handdoek voor rivierdoorwadingen
 • tevas of  gymschoentjes (met goede zool) die nat mogen worden
 • zwemkleding
 • eventueel reischeques en/of pinpas
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals pijnstillers, rekverband, breed sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)

Er zijn momenteel geen mededelingen.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Voor Spanje heeft u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig is voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Spanje (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Spanje erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U heeft deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. De groene kaart hoeft niet aan de grens te worden getoond. Aan de grens kan een kortetermijnverzekering worden gesloten voor 8, 15 of 30 dagen. De verzekering heeft alleen betrekking op personenschade. Een aparte groene kaart voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg is aan te raden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

SierradeGuara1.jpg

Spanje - Sierra de Guara

Kloven en gieren van de Somontano

Wandelvakantie vanuit twee hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 403 klanten