Spanje - Murcia & País Valenciano, 8 dagen Ontdekkingen voorbij de Costa Blanca

« Terug naar overzicht
Privéreis - Natuur Rondreizen

Rondreis met (huur)auto langs sfeervolle hotels

Het achterland van de Costa Blanca is een verrassend mooi land, dat door maar weinig toeristen wordt bezocht. De provincie Murcia en de kalkbergen van de País Valenciano hebben de natuurliefhebber van alles te bieden. Je kunt er prachtige wandelingen maken, eeuwenoude Moorse stadjes bezoeken of verborgen valleien verkennnen vol palmen en fruitbomen, die sterk aan Noord-Afrika doen denken. Er zijn relaxte fietstochten te maken over vlakke ‘via verdes’ en fraaie steden te bekijken, zoals de pelgrimsstad Caravaca de la Cruz en het levendige Murcia, waar deze rondreis eindigt. Een uitgebreid Nederlandstalig SNP-reispakket met tal van wandel- en fietsroutes en tips helpt je om elke dag een keuze te maken. Verblijf in sfeervolle hotels.

Uniek aan deze reis

 • Afwisseling van vriendelijke valleien en ruige kalkgebieden
 • Einde in de mooie stad Murcia
 • Ontdek de onbekende en weinig bezochte provincie Murcia
 • Te gast in sfeervolle en comfortabele hotels
 • Uitgebreid reispakket met wandelingen, fietsroutes en tips
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

De tuin van Europa

Lex van den Bosch ging je voor naar 'de tuin van Europa'. Lees op Op Pad hoe hij de nog weinig ontdekte provincie Murcia, vol geschiedenis en Spaanse cultuur, heeft ervaren. 

Dag tot dag

Spanje - Murcia & País Valenciano

Tijdens deze autovakantie verken je de kalkheuvels en valleien van de provincie Murcia en de País Valenciano. Enkele kilometers landinwaarts, achter de witte stranden en de grote toeristencomplexen van de Costa Blanca, ontvouwt zich een oer-Spaans landschap. Daar zie je witte dorpjes tegen de heuvels liggen en een mediterrane vegetatie van olijf-, sinaasappel- en amandelbomen, die de bergen in februari een witte gloed geven. Dit is de País Valenciano, waar de rondreis begint met een verblijf in een stijlvol hotel aan de voet van de Sierra de Mariola. Te midden van het groene, bloemrijke heuvelland liggen majestueuze kalkmassieven, die met hun steile wanden hoog boven het landschap uitsteken. Je vindt er de ruïnes van kastelen uit een ver verleden, toen het achterland nog het strijdtoneel was van de Moren en de koning van Aragón. Een prachtig wandelgebied!
Dan wacht een reisdag door een zeer afwisselend landschap naar de provincie Murcia. Het landschap wordt droger naarmate je verder het binnenland in rijdt. Het droge landschap, doorsneden met valleien die gevuld zijn met oases van palmbomen en fruitgaarden, doet sterk aan Noord-Afrika denken. Murcia is het ondergeschoven kindje van het Spaanse koninkrijk. Een kleine provincie die amper aandacht krijgt en waar nooit spectaculaire dingen gebeuren. Ondanks de nabijheid van de witte stranden van de Costa Blanca, komen er maar weinig buitenlandse toeristen. Het is kortom een authentieke provincie, waar de liefhebber behalve rust en gastvrijheid, nog het èchte Spanje kan vinden. Vanuit een afgelegen en prachtig verbouwde watermolen verken je de streek rondom de pelgrimsstad Caravaca de la Cruz, die rijk is aan barokke kerken, kapelletjes en kloosters. Je kunt hier mooie wandelingen maken, en fietstochten over een tot fietspad omgebouwd spoorwegtracé, een zogenoemde ‘via verde’. De rondreis eindigt in de gezellige stad Murcia, met haar indrukwekkende Gotische kathedraal.
De reis is ook uitstekend te combineren met een bezoek aan de stad Valencia!

Dag 1

Na aankomst op het vliegveld van Alicante, Valencia of Málaga, rijd je naar Bocairent. Dit ligt in het hart van de País Valenciano, aan de voet van de Sierra de Mariola. De rit vanaf Alicante is circa 90 km, vanaf Valencia circa 100 km, en vanaf Malaga 540 km. Bocairent is een oud dorp, dat op een rotsheuvel is gebouwd waarin al eeuwen geleden grotwoningen waren. Het stadje heeft een oud middeleeuws centrum met een mooie kerk en een klein archeologisch museum. Als je tijd genoeg hebt, kun je vandaag al een korte rondwandeling door het dorp maken, of een wandeling vanaf het dorp Agres naar de Montcabrer, de hoogste top van de Sierra de Mariola (10 km, 670 m stijgen en dalen, 4 uur).

Overnachting in

Bocairent - Hotel L'Estacio

Dag 2

Vandaag kun je vanuit Bocairent een afwisselende rondwandeling maken door de kloof Barranc des Tarrongers naar het klooster Ermita del Sant Cristi. Je kunt tijdens de wandeling een uitstapje maken naar een aantal natuurlijke zwembaden. De wandeling is 11,5 km, 430 m stijgen en dalen, duur circa 5 uur, maar is gemakkelijk in te korten. Je keert dan per taxi terug naar Bocairent (niet inclusief). Als je geen zin in wandelen hebt, kun je in Agres het heiligdom Madre de Deus bezoeken, als je dat gisteren niet al hebt gedaan. Een dagje aan het zwembad van het hotel en een bezoek aan het dorp Bocairent kan natuurlijk ook!

Overnachting in

Bocairent - Hotel L'Estacio

Dag 3

In het kleine natuurpark Carrascal de la Font Roja kun je een prachtige rondwandeling maken via een bergkam naar de piek Cim del Menejador (1357 m). Bij mooi weer word je getrakteerd op vergezichten over de Sierras de Mariola, Aitana en Aixorta, misschien zelfs de Costa Blanca. Aan te raden is om daarna op zijn Spaans uitgebreid te lunchen in de restaurants in de omgeving, die minimaal op vrijdag, zaterdag en zondag geopend zijn; tijdens het hoogseizoen vrijwel elke dag. De wandeling is 6,5 km, 300 m stijgen en dalen, duur 3,5 uur. Je kunt ook het centrum van Alcoy bezoeken met een hoge concentratie aan modernistische en verrassende industriële bouwwerken. Beroemd zijn ook de modernistische graftombes op het ‘nieuwe’ kerkhof (uit 1889) en de catacomben op het oude kerkhof, dat na een cholera-epidemie werd gesloten omdat het te dicht bij het centrum lag.


Overnachting in

Bocairent - Hotel L'Estacio

Dag 4

Vandaag wacht een lange maar zeer gevarieerde autoroute van maximaal 250 km (circa 4,5 - 5 uur) langs uiteenlopende landschappen, van zeer droog tot uitbundig groen. Je hebt de hele dag de tijd om alle landschappen in je op te nemen en foto na foto te nemen. Je komt langs woestijnachtige geërodeerde zandheuvels, uitgestrekte fruitgaarden, met dennen begroeide kalksteenbergen, akkers op hoogvlakten en een onverwacht stukje Afrika in het Ricote-dal. De route kun je inkorten door aan het begin of aan het einde de snelweg te nemen, maar je hebt toch een hele dag tot je beschikking en je mist veel als je de snelweg neemt. Het Ricote-dal is een oude Moore enclave. Daar begon in 1228 de Andalusische koning Inb Hud een tienjarige strijd tegen de Moorse dynastie van de Almohaden.  Deze oorlog leverde hem de heerschappij op over grote delen van Zuid-Spanje. Nog steeds is het een betoverend mooi dal met palmbomen en fruitgaarden tegen een woest decor: haast een Oosterse oase, waar je een korte wandeling kunt maken (8 km, 2,5 uur, 175 m stijgen en dalen). Moratalla is een oud plaatsje met een donjon en hooggelegen kerk, van waar je een mooi uitzicht hebt. Je verblijft vanavond in een tot hotel verbouwde watermolen in de vallei van de Rio Argos. 

Overnachting in

Caravaca de la Cruz - Hotel El Molino del Rio

Dag 5

Na de lange reisdag van gisteren, is er vandaag weer alle tijd voor een wandeling. Je hebt de keuze uit twee wandelingen: een korte rondwandeling van twee uur over gravelwegen door de landelijke omgeving van het hotel (6 km, 100 m stijgen en dalen, 1,5 uur), of een langere wandeling van circa vier uur (12,5 km, 120 m stijgen en 250 m dalen, 4,5 uur) naar de kasteelburcht van Caravaca. De enorme kloosterburcht, die overal bovenuit tornt, herbergt al meer dan 750 jaar een stukje van het ‘echte’ kruis en trekt jaarlijks drommen pelgrims aan. De kerk heeft een mooie barokke façade en het uitzicht is schitterend. Ook is er een museum met religieuze voorwerpen. We raden aan om na de wandeling in Caravaca te gaan lunchen en een van de vele musea te bezoeken, in het bijzonder Caballos de Vino en Museo de la Fiesta. Daar wordt uitgelegd en verbeeld hoe in dit kleine stadje een doorsnee feest, gestoeld op de christelijke en Moorse traditie, in vijftig jaar tijd is uitgegroeid tot een bijzondere happening waarbij prachtig uitgedoste paarden een hoofdrol spelen. Meer dan zestig buurtschappen doen eraan mee. Zij zijn het hele jaar bezig met het verzinnen, naaien en borduren van de kostuums. Als je te voet naar Caravaca bent gegaan, neem je een taxi terug naar het hotel (20 minuten). 

Overnachting in

Caravaca de la Cruz - Hotel El Molino del Rio

Dag 6

Vandaag is het tijd voor iets heel anders, bijvoorbeeld een dagje fietsen over de Via Verde del Noroeste, een oud spoorwegtracé dat tot fietspad is omgebouwd. Bij een lokale fietsverhuurder in Caravaca kun je een fiets huren en met fiets en al in een busje naar het beginpunt worden gebracht. Vanaf Bullas is het 39 km (300 m stijgen en dalen), vanaf Mula 45 km, maar vrijwel vlak. Voel je meer voor een cultureel uitje, dan suggereren we een route waarbij je de gelegenheid hebt wat op te steken over de vroege historie van de streek (in het bijzonder de Romeinen). Je komt ook langs een zeer interessant museum met een indrukwekkende privé-collectie aan etnische muziekinstrumenten.

Overnachting in

Caravaca de la Cruz - Hotel El Molino del Rio

Dag 7

Deze laatste dag rijd je naar de stad Murcia, een aangename provinciestad met een levendig centrum rondom de kathedraal. Ook is er een bijzonder museum, opgedragen aan de Murciaanse beeldhouwer Salzillo (1707-1783), die doorgaat voor de beste Spaanse beeldhouwer uit de barok. In Murcia kun je ook een fiets huren om een tocht te maken naar (bijvoorbeeld) het heiligdom Santuario de la Fuensanta of door de moestuinen aan weerszijden van de rivier de Segura, ook wel La Huerta genoemd (18 km, 125 m stijgen en dalen). De snelste weg naar Murcia gaat in één uur over de snelweg. Maar, als je niet wil gaan fietsen, is het aan te raden om vanaf Mula te kiezen voor binnenweggetjes. Je gaat dan via Casas Nuevas en Natuurpark Sierra de Espuña naar Alhama de Murcia voordat je koers zet naar de stad. Alhama is gebouwd aan de voet van een groot kasteel en heeft een mooi oud centrum met onder meer resten van een Moors en Romeins badhuis. Voor het diner heb je vanavond ruime keuze uit restaurants in het centrum van de stad, vlak bij het hotel.

Overnachting in

Murcia - Hotel Cetina

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement. De rit naar Alicante is 75 km, die naar Valencia 230 km, naar Málaga 400 km.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft tijdens deze rondreis in 3 hotels, elk met zorg geselecteerd, vanwege de bijzondere ambiance of unieke ligging. Meer informatie over deze accommodaties vind je onder 'Van Dag tot Dag'. 

LET OP: Bij start op zondag, maandag of dinsdag verblijf je in Bocairent niet in Hotel l'Estacio, maar in het iets kleinere maar bijzonder sfeervolle en comfortabele boutique-hotel L'Agora in de bovenstad.

Over de maaltijden

Tijdens deze reis zijn alle ontbijten inbegrepen. Meestal is het ontbijt in Spanje eenvoudig.  In Bocairent kun je dineren in het, bij de locals geliefde, restaurant van het hotel, of in een van de restaurantjes van Bocairent. In Caravaca de la Cruz kun je, als je het dit enkele dagen van tevoren reserveert, dineren in Molino del Rio. Je proeft hier van de heerlijke lokale keuken, producten van de eigen boerderij en tuin, en van het eigen gebrouwen bier. Maar je kunt ook gebruik maken van het keukentje in het appartement, of uit eten in het stadje Caravaca de la Cruz, dat ca 10 km verderop ligt.
In Murcia is een ruime keuze aan restaurants, in alle prijsklassen, op loopafstand van het hotel.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • digitale reisinformatie 

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • (huur)auto
 • benzinekosten
 • tolgeld en parkeergelden
 • overige maaltijden
 • entrees
 • eventuele fietshuur
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Tijdens deze rondreis door de provincie Murcia en de kalkbergen van de País Valenciano bieden wij je dagelijks een keur aan suggesties: bezienswaardigheden, restaurants, wandelingen, fietstochten of andere activiteiten. Bij dit arrangement ontvang je een reispakket met diverse gedetailleerd beschreven wandelroutes. De zwaarte van de routes is uiteenlopend. Je kunt de reis dus zo inspannend maken als je zelf wilt. Vrijheid staat voorop, heb je geen zin in lichamelijke inspanning dan hoeft er ook niets.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Murcia is een heerlijke stad om een extra dagje te verblijven.  De accommodatie bij Caravaca de la Cruz is heerlijk rustig gelegen. En vanuit Bocairent kun je meerdere dagwandelingen maken.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Silken Puerta Valencia

Hotel Silken Puerta Valcencia is een modern en comfortabel stadshotel op ca 15 minuten lopen van het stadscentrum van Valencia en van de beroemde bouwwerken van archtiect Calatrava. De kamers zijn ruim, modern en comfortabel ingericht. Verder is het hotel voorzien van alle faciliteiten, zoals een ruime bar, ontbijtruimte, grote lobby en restaurant. Het hotel beschikt ook over een parkeergarage.

Hotel Eurostars Centrum Alicante

In het hart van Alicante ligt het moderne en comfortabele ****-hotel Eurostars Centrum Alicante. Het hotel ligt op 10 minuten lopen van het treinstation van Alicante en op 12 minuten lopen van het metro- en tramstation Alicante Luceros. De kamers zijn ruim, modern en van alle gemakken voorzien. De kamers beschikken over een prima badkamer, gratis wifi, flatscreen tv en minibar. Het hotel beschikt over een ontbijtbuffetrestaurant, een bar, een ruime lounge, fitnessruimte een parkeergarage.  Er is ook een dakterras.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Als je per auto reist, is de afstand van Utrecht naar Murcia, ca 1950 km. De hotels in Bocairent en Caravaca de la Cruz beschikken over eigen parkeergelegenheid. Het standaardhotel in het centrum van Murcia heeft een eigen parkeergarage.

Vluchtinformatie

Deze reis is het beste te combineren met een rechtstreekse vlucht op Alicante of Valencia.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
E-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

 

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

De rit vanaf Valencia airport naar Bocairent is 110 km, ca 1,15 uur. Vanaf Alicante airport: 85 km, ca 1 uur. Vanaf Malaga airport is het wat langer: 530 km, 5 uur.

Autohuur optioneel

Huurauto nodig?
Boek deze tegelijk met uw vlucht. Wij bieden u via onze partner Sunny Cars scherpe prijzen.

klik hiervoor een overzicht van alle mogelijkheden, prijzen en aanbiedingen.
NB: U heeft een creditcard op naam van de bestuurder als borg nodig.

Voor boeking van een huurauto op de Sunny Cars site gelden de algemene voorwaarden van Sunny Cars. Klik hier om deze te lezen.

Je kan dit arrangement het gehele jaar dagelijks starten. Houd er echter rekening mee dat de zomermaanden zeer warm kunnen zijn. Een auto met airco is dan onmisbaar.
Murcia kent een uitgesproken mediterraan klimaat met een meestal droog en aangenaam warm voor- en najaar, een zachte, maar vaak natte winter en hete en droge zomers. De meeste kans op een regenachtige dag heb je in de periode november t/m eind februari. Eind februari tot eind maart is de periode dat de amandelbomen in bloei staan. In april en mei is de bloemenpracht in de velden, weilanden en wegbermen op haar mooist. September en oktober kennen vaak aangenaam warm en stabiel weer.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Murcia & País Valenciano ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Tijdens deze reis maak je voor de verplaatsing gebruik van je eigen auto of een huurauto.

21-12-23: 
Bij start op zondag, maandag of dinsdag verblijf je in Bocairent niet in Hotel l'Estacio, maar in het iets kleinere maar bijzonder sfeervolle en comfortabele boutique-hotel L'Agora in de bovenstad.

Ga je binnenkort op reis naar Spanje bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/spanje. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/spanje/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check voor verdere informatie de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Murcia en Pais Valenciano

Spanje - Murcia & País Valenciano

Ontdekkingen voorbij de Costa Blanca

Rondreis met (huur)auto langs sfeervolle hotels

Zwaarte
Comfort
Natuur Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.