Aragon Sierra de Guara

Spanje - Aragón - Sierra de Guara, 8 dagen Kloven en gieren aan de voet van de Pyreneeën

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels, herberg en casa rural

Wandelvakantie in de Sierra de Guara in Aragón, tussen de besneeuwde bergtoppen van de Pyreneeën en de uitgestrekte, droge Ebrovlakte. Loop door spectaculaire kloven en geniet van adembenemende vergezichten in het grillige, desolate landschap van de Somontano (‘aan de voet van de berg’). Start in het eeuwenoude stadje Alquézar en trek het verlaten binnenland in. Overnacht in mooi en rustig gelegen, authentieke onderkomens.

Uniek aan deze reis

 • Adembenemende vergezichten
 • Cirkelende gieren
 • Diepe kloven
 • Fantastisch landschap
 • Naar keuze met of zonder bagagevervoer
 • Stille dorpjes
 • GPS tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Spanje - Aragón - Sierra de Guara

Aragón, met zijn indrukwekkende natuurschoon en rijke culturele erfgoed, vormt een ideaal decor voor deze wandelreis. Onderweg geniet u van de leegte, de rust en de grote rijkdom aan flora en fauna. Maar u merkt ook dat de streek al duizenden jaren bewoond wordt. Tijdens de wandelingen komt u langs oude water- en graanmolens, sneeuwputten, romaanse kapelletjes, (bijna) ontvolkte dorpen en prehistorische rotstekeningen, verscholen in rivierkloven en grotten.
De Sierra de Guara is een zeer zonnig gebied, doordat het omsloten wordt door verschillende bergruggen, die de regenwolken uit het noorden, oosten en westen tegenhouden. Dit schept goede voorwaarden voor een mediterraan cultuurlandschap van wijn-, amandel- en olijfboomgaarden. Tussen de plukjes steeneiken bespeurt u op de rotsige hellingen de aangename geuren van tijm, lavendel, rozemarijn, bonenkruid en rotsthee.
Grote roofvogels zoals steenarend, vale gier, lammer- en aasgier bewonen de grillige rotswanden. Het observeren van een wervelend wiel van tientallen opstijgende gieren blijft een fascinerende bezigheid. In 1988 werd de streek tot beschermd vogelgebied verklaard en in 1991 tot natuurpark. Vanwege de archeologische vindplaatsen, de meer dan 60 grotten met rotsschilderingen tot 24.000 jaar oud en het rijke cultuurbezit is het gebied rond de Rio Vero in 1998 ook nog door UNESCO erkend als werelderfgoed.
Lees ook het artikel Wandel tot rust in de vergeten bergen van Aragón, verschenen in Op Pad nr. 1, 2009.

Dag 1

Aankomst in Alquézar, in het Arabisch: Al Qasr (het kasteel). Alquézar is een pittoresk, middeleeuws dorp, spectaculair gelegen onder een berg met loodrechte rotswanden, gedomineerd door de vesting die erboven uittorent. Sporen van het Arabische verleden en het koninkrijk Aragón zijn te herkennen in de fraaie architectuur, het terrassenlandschap en de irrigatiewerken. Wanneer je vandaag op tijd arriveert, kun je nog een rondwandeling door het dorp en de imposante kloof van de Rio Vero maken.
Wandelduur: 2,5 km, 125 m stijgen en dalen, 1,5 uur lopen (uit te breiden met een uitstapje naar een uitzichtplateau, 0,5 uur extra).

Overnachting in

Alquézar

Dag 2

Vandaag kun je kiezen uit twee rondwandelingen vanuit Alquézar.
Of je maakt een wandeling van 4 uur via de kloof Rio Vero, over een prachtig gelegen romaanse brug en door een gevarieerd landschap naar het gehucht Asque en terug over een kam met olijf- en amandelgaarden en een tweede mooie romaanse brug. Wandelduur: 10 km, 300 m stijgen en dalen, 4 uur lopen.
Of je kiest voor een rondwandeling waarbij je twee grotten met prehistorische rotstekeningen aandoet en prachtige uitzichten op de Pyreneeën hebt. Wandelduur: 12 km, 550 m stijgen en dalen, 6 uur lopen.

Overnachting in

Alquézar

Dag 3

Tijdens deze mooie wandeling krijg je een goede indruk van de schoonheid van het ruige karstlandschap. Het begint al met spectaculaire uitzichten vanaf de rand van een diepe kloof. Na een afdaling bereik je kristalhelder water en rotspartijen. Prehistorische rotstekeningen treft je aan op prachtig gelegen plekken met exotische namen als Arpan, Mallata en Barfaluy. De wandeling eindigt in het verstilde middeleeuwse Lecina met zijn natuurstenen huizen. Je kunt kiezen uit een kortere en langere variant. 
Wandelduur: 11,5 of 14,5 km, 525 m stijgen, 400 m dalen, 5 of 6 uur lopen.

Overnachting in

Lecina

Dag 4

De wandeling van vandaag begint bij de eeuwenoude eik van het dorpje. Een attractieve route via het op een heuveltop gelegen Almazorre leidt je langs een oude olie- en graanmolen. De route gaat door een open heuvellandschap met stukken eikenbos en uitzicht op met dorpjes bespikkelde heuvels. Voor en na Almazorre steek je de Rio Vero over. Na Almazorre daal je weer af in de kloof en maak je aan de overkant van de rivier, een lange klim. Je wordt beloond met een mooi uitzicht op de lieflijke vallei met het einddoel van vandaag: Paules de Sarsa. Voor je daar aankomt, passeer je de heilige plaats Santa Maria de la Nuez.
Wandelduur: 12 km, 350 m stijgen, 250 m dalen, ca. 4,5 uur lopen.

Overnachting in

Paules de Sarsa

Dag 5

Een korte transfer brengt je bij het startpunt, daar waar de nulmeridiaan de weg kruist. Je wandelt door de ruige natuur naar de van ver zichtbare kerkspits van het spookdorp Bagüeste. Je wandelt langs de verborgen resten van Letosa en door Otín, een volgend verlaten dorp. Je vervolgt de route die je trakteert op adembenemende uitzichten op ruige wanden van de kloof van de Isuala en de gebeeldhouwde rotsformaties van de Mascúnkloof. Eventueel kan je nog een afdaling maken naar een prachtige waterval (een uur extra).
Wandelduur: 17 km, 600 m stijgen, 750 m dalen, ca. 6 uur lopen. In geval van hoge waterstanden in de kloven is er een mooie alternatieve wandeling (20 km, 380 m stijgen en 740 m dalen, 7 uur).

Overnachting in

Rodellar

Dag 6

De wandeling van vandaag gaat over een oud houtskoolbranderspad en laat je het minst toegankelijke deel van de Sierra de Guara zien. Het verpletterende uitzicht vanaf de rand van de kloof Balcez vraagt om een lunchpauze, waarbij je uitkijkt over het domein van de vale gier, steenarend en lammergier. In de verte zie je de Sierra de Sevil en de pieken van de Pyreneeën.
Wandelduur: 11 km, 600 m stijgen, 700 m dalen, ca. 5 uur lopen.

Overnachting in

Las Almunias

Dag 7

De route van Las Almunias naar Alquézar is een stevige wandeling, ooit afgelegd door een familie op weg van Otín naar het ziekenhuis van Barbastro, met hun doodzieke opa op een ezel. Nu een goed pad, destijds over nauwelijks begaanbare sporen, langs ontzagwekkende plekken als Tranco de Olas (stap van de reus) en Puente de Brujas (heksenbrug). De route gaat door een grillige kloof, om via een open landschap uit te komen bij het schilderachtige gehucht San Pelegrin. Vlak voor Alquézar heb je uitzicht op de gierenvoederplaats.
Wandelduur: 18 km, 550 m stijgen, 600 m dalen, ca. 6,5 uur lopen.

Overnachting in

Alquézar

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U overnacht in prima, smaakvol ingerichte hotels (Alquézar, Lecina en Las Almunias), een tot sfeervolle herberg verbouwde oude hoeve (Paules) en een casa rural (Rodellar), overal op kamers voorzien van douche en toilet.
Het hotel in Alquézar ligt midden in het middeleeuwse dorp en heeft een spa en een zwembad (het zwembad is een groot deel van het jaar open). De herberg in het gehucht Paules ligt iets buiten het dorp en beschikt over een zwembad, evenals het hotel in Las Almunias (beide zwembaden waarschijnlijk alleen in juli en augustus in gebruik).

Over de maaltijden

Het ontbijt gebruikt u dagelijks in de accommodaties.

Alquézar zijn de avondmaaltijden en lunchpakketten niet inbegrepen (3 nachten), in de overige overnachtingsplaatsen zijn diner en lunchpakket wél inbegrepen (4 nachten). Voor de avondmaaltijd kunt u in verschillende restaurants in diverse prijsklassen terecht. Het hotel beschikt over een café waar u ‘raciones’ kunt nuttigen (een ración is het grotere broertje van de tapa). Het lunchpakket kunt u in het hotel bestellen, maar u kunt ook in de kleine supermarkt en de bakkerswinkels zelf inkopen doen voor de lunch.

In Rodellar dineert u in het tegenover het hotel gelegen restaurant Florentino, dat ook voor het lunchpakket voor de dag erna zorgt. In de accommodaties te Lecina, Paules en Las Almunias gebruikt u de avondmaaltijd in het hotel en wordt het lunchpakket voor de volgende dag door de accommodastiehouder verzorgd. Behalve in La Choca te Lecina is de wijn bij de avondmaaltijd inbegrepen.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • diners op dag 3, 4, 5 en 6
 • 4 lunchpakketten
 • indien geboekt, bagagevervoer op dag 3, 4, 5, 6 en 7 (max 15 kg p.p.)
 • transfer op dag 5
 • SNP-reisdocumentatie, routebeschrijvingen en eenvoudig kaartmateriaal

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele entrees
 • eventuele overige transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Het gaat om prettige wandelingen van gemiddelde zwaarte. U kunt kiezen uit een variant met en een variant zonder bagagevervoer. De paden zijn zelden steil, maar soms dienen riviertjes doorwaad te worden. De routes zijn voldoende gemarkeerd. In totaal wandelt u 100 km. Dag 6 begint met een stevige klim, op andere dagen is het stijgen meer over de dag verspreid of is de stijging geleidelijker. Op enkele trajecten (bijvoorbeeld de rondwandeling naar Chimiachas te Alquézar) kunnen enkele stukken na regenval glibberig zijn, vooral in de kloven. U loopt stukken over onverharde landweggetjes, maar vaker over stenige paden. Soms over kleine geitenpaadjes door het struikgewas, soms door kloven; meestal droog, maar soms kan er na regenval water stromen. Wij raden u aan tijdens de wandelingen door kloven (dag 3, 4 en 5) watervaste sandalen (zoals Teva’s of Crocs) of sneldrogende sportschoenen mee te nemen. Verder is het meenemen van wandelstokken een aanrader: ze zijn een goede hulp bij het doorwaden van de rivieren, voor steun en het peilen van de diepte.
NB. In het geval van hevige of langdurige regen zijn de rivieren niet doorwaadbaar (dit komt niet vaak voor, maar het kan wel gebeuren, met name in het voorjaar). Op de programmadagen 2, 3 en 5 kunt u in dat geval voor het hoogwater alternatief kiezen. U kunt altijd om advies vragen.

Van SNP krijgt u routebeschrijvingen en eenvoudig kaartmateriaal mee. Indien gewenst kunt u in het supermarktje van Alquezar een topografische kaart van het wandelgebied kopen.

Geschikt voor kinderen

Deze actieve reis is ook zeker geschikt voor gezinnen met tieners (12+). De wandelingen zijn avontuurlijk en voeren langs diepe kloven en soms door beken, wat de wandelingen ook voor kinderen aantrekkelijk maakt. Het landschap is afwisselend met schitterende vergezichten. Er is genoeg te zien, te beleven en te ondernemen voor jong en oud!

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Wij adviseren Alquézar en Rodellar, vanwege de mogelijkheid om meerdere prachtige, gemarkeerde wandelingen te maken, onder andere in de Mascúnkloof en Lecina, vanwege de stilte en de rust.

Extra's

Verlengingshotels

acc12546att88.jpg

Hotel Sant Agusti (Barcelona)

Hotel San Agustí in Barcelona is een modern stadshotel dat kan bogen op een oude traditie. Het is het oudste hotel van Barcelona (1840), ondergebracht in het volledig gerenoveerde historische gebouw waar vroeger (1720) het Convent van Sint Augustinus resideerde. Het ligt op een rustige locatie aan een plein in het stadscentrum, 50 meter van de Ramblas en vlakbij het operahuis Liceu en de Boqueria markt. Sant Augusti heeft 75 kamers die van alle gemakken zijn voorzien met goed uitgeruste badkamers. Continentaal ontbijt, restaurant service, lounge en koffiebar. Vrije internet en e-mail service voor de gasten. Een vriendelijke en familiaire atmosfeer.

Aanvullende opties

diner en lunchpakket van Restaurante Casa Florentino in Rodellar tijdens uw extra nachten in Aparthotel Valle de Rodellar (vanaf € 35,- per persoon)

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Amsterdam - Alquézar is ca. 1450 km. Tot voorbij Toulouse heeft u snelweg. De rit dwars door de Pyreneeën is bijzonder mooi. Hier kunt u kiezen tussen de tunnel bij Vielha en de tunnel bij Bielsa (aan deze laatste tunnel wordt jarenlang gewerkt; vaak 's avonds gesloten en soms ook overdag, buiten de zomer - kijk op www.bielsa-aragnouet.org).
U kunt uw auto gedurende de wandelreis parkeren op het gratis dorpsparkeerterrein van het dorp, vlakbij het hotel.

Treinreis

Toelichting
U kiest een reis per dagtrein naar Barcelona. Vanuit Barcelona reist u per bus naar Barbastro (ca 3,5 uur). In de meeste gevallen zult u aansluitend op uw treinrit een extra nacht in Barcelona moeten boeken, omdat er anders geen aansluitende busverbindingen mogelijk zijn. Verdere informatie vindt u onder de heen- en terugreis per vliegtuig.

Treinschema

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Barcelona Sants   09:15 - 20:34 1
Barcelona Sants – Amsterdam CS 09:25 - 20:44 1

NB: Alle prijzen en tijden zijn onder voorbehoud.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Barcelona, Gerona of Reus.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Na aankomst op het vliegveld van Barcelona, Girona of Reus reist u per openbaar vervoer verder door naar Barbastro (ca. 3,5 uur). Vanuit Barbastro neemt u een taxi naar Alquézar (ca. 20 km). Afstand Barcelona – Alquézar is ca. 250 km, Girona – Alquézar 320 km en Reus - Alquézar 210 km.

Heenvlucht op Barcelona (BCN)
Barcelona is het makkelijkst, u hoeft het minst over te stappen en heeft bovendien de meeste vluchtmogelijkheden. Kies voor een vlucht die uiterlijk halverwege de middag aankomt. Vanaf het vliegveld (El Prat) neemt u de trein of een taxi naar het trein/busstation Barcelona Sants. Hier neemt u de bus naar Barbastro (richting Huesca). Er zijn snellere express-bussen. De reistijd van Barcelona Sants naar Barbastro bedraagt 2,5 tot 3,5 uur. Controleer de reistijden en kijk voor verdere informatie en verkoop kaartjes (reserveren wordt aanbevolen) op de website: klik hier. Vanuit Barbastro neemt u de taxi, een ritje van 20 km.

Heenvlucht op Girona (GRO)
Wanneer u in één dag naar de aankomstplek wilt reizen, dan dient u een vlucht te kiezen die vóór de middag landt in Girona. Vanaf het vliegveld neemt u een shuttlebus naar Barcelona, die aankomt op station Nord. Reistijd ca. 1,5 uur (afhankelijk van drukte op de weg). Vanaf station Nord neemt u de bus, metro of taxi naar station Sants, vanwaar de bus naar Barbastro vertrekt. Overige informatie bij heen- en terugvlucht Barcelona.

Heenvlucht op Reus
Vanaf het vliegveld neemt u de bus naar het trein/busstation Barcelona Sants. Er is een rechtstreekse busverbinding, afgestemd op Ryanair reizigers. Zie voor de reistijden en verdere informatie op de website: klik hier.Overige informatie bij heen- en terugvlucht Barcelona.

Terugreis:
Vanaf Alquézar kunt u de bus vroeg in de ochtend naar Barbastro nemen. Van hieruit kunt u de bus naar Barcelona of Lleida nemen, of u kunt via het hotel een taxi naar Barbastro bestellen. Iedere dag van de week kunt u halverwege de middag op het vliegveld van Barcelona, Girona of Reus zijn.

U kunt dit arrangement starten van 1 maart t/m 15 november (m.u.v. de maanden juli en augustus, wanneer het meestal te warm is om te wandelen).

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Aragón ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Honden worden niet geaccepteerd in Spaanse hotels.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor Spanje heeft u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig is voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Spanje (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Spanje erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U heeft deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. De groene kaart hoeft niet aan de grens te worden getoond. Aan de grens kan een kortetermijnverzekering worden gesloten voor 8, 15 of 30 dagen. De verzekering heeft alleen betrekking op personenschade. Een aparte groene kaart voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg is aan te raden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

SierradeGuara1.jpg

Spanje - Aragón - Sierra de Guara

Kloven en gieren aan de voet van de Pyreneeën

Wandelvakantie langs hotels, herberg en casa rural

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.3 beoordeeld door 377 klanten