Oostenrijk - Lechtal, 8 dagen Wandelen over de koninklijke Lechweg

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en pensions

De rivier de Lech stroomt door een van de laatste min of meer natuurlijke rivierlandschappen in de Alpen. In het karstgebied bij de Formarinsee ontspringt een onschuldig bergbeekje, dat zich al snel met donderend geraas door een diepe kloof stort om aan het einde van de week tot rust te komen tussen uitgestrekte grindbanken op een vlakke dalbodem. De Lechweg, die begint in het dorp waar onze koninklijke familie vakantie viert, is een relatief gemakkelijke wandeltrektocht door het fraaie Alpenlandschap.

Uniek aan deze reis

 • Fraaie natuurlijke rivierloop
 • Prima wandelhotels
 • Relatief lichte Alpenwandelroute
 • Vakantiedorp van Oranje
 • GPS-tracks aanwezig
 • Je hond mag mee
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Artikel - De achtergrond van deze reis

Wie in het Lechtal wandelt, voelt zich de koning te rijk. Het landschap zit vol juwelen: van het saffierblauwe rivierwater tot aan een goudkleurige kerktoren in het hoofddal, op 1000 meter hoogte. Lees meer over deze reis...

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

Oostenrijk - Lechtal

De Lechweg heeft de titel Leading Quality Trail gekregen van de European Ramblers Association. Dit op basis van de perfecte markering, het gevarieerde landschap, de goede paden, veiligheid en mooi vormgegeven rustbanken. De route is niet ontworpen voor berggeiten, maar voor iedereen die van wandelen houdt. De hoogteverschillen zijn (voor de Alpen) beperkt en er is altijd de mogelijkheid de route in te korten per bus.
SNP wil deze fraaie wandeltrektocht ook graag aanbieden aan wandelaars met wat minder goede conditie en/of weinig ervaring in de bergen. Daarom is gekozen voor niet al te lange dagetappes en dat betekent dat in 8 dagen niet de hele 125 km lange route tot Füssen volbracht kan worden. Het standaardprogramma eindigt daarom bij de 'Lechzopf', de uitgestrekte, geheel natuurlijke grindbanken, die uniek in Europa zijn. Optioneel is de Lechweg, met twee extra overnachtingen, prima tot Füssen te vervolgen.

Dag 1

Aankomst in Lech am Arlberg op 1440m hoogte, een mondaine wintersportplaats met een hoog gehalte aan luxe hotels. In de zomer is het een stuk rustiger, maar de mooie omgeving wordt steeds populairder bij wandelaars.

Overnachting in

Lech am Arlberg

Dag 2

In een half uur rijd je met de bus naar de Formarinsee (1870m). Na een blik op het blauwe meer in de diepte kun je ervoor kiezen een rondje van 3,7 km om het meer te maken of gelijk te beginnen aan de Lechweg terug naar Lech. Vanaf de bron van de Lech loop je steeds zeer dicht langs het frisse, heldere beekje. Deels is er een geheel nieuw pad met houten plankiers en bruggetjes aangelegd. Afwisselend over weide en door bos daal je geleidelijk af, met enkele korte klimmetjes. Vlak voor Lech kom je langs het dorpje Zug en wandelt het laatste stuk over een mooi vlak pad naar je hotel. Wandeling: 14 km, 130m, stijgen 540m dalen, 5 uur lopen

Overnachting in

Lech am Arlberg

Dag 3

Langs het koninklijk hotel verlaat je Lech om enige tijd met fraaie vergezichten op hoogte bovenlangs het dorp te lopen. De Lech verdwijnt langzaam maar zeker in een diepe, smalle kloof. Via een smal pad gaat de Lechweg hier bovenlangs en komt bij een idyllisch plekje aan de rivier uit. Na een pauze en hapje eten heb je genoeg energie voor de klim naar het dorp Warth. Het eindpunt is hier al in zicht, maar de diepe kloof van de Krumbach zorgt voor een lange maar erg mooie omweg. Bij een vriendelijke boerderij kan op het terras nog een laatste versterking genomen worden voor de laatste stijgende meters naar het gehucht Lechleiten. Hier heb je vanaf het terras een paradijselijk uitzicht. Wandeling: 14,5 km, 400m stijgen, 300m dalen, 5,5 uur lopen.

Na de wandeling rijd je met de bus terug naar Lech, om daar te overnachten. De volgende dag neem je dan weer de bus naar Lechleiten om de Lechweg te vervolgen.

Overnachting in

Lech

Dag 4

Hoog boven de Lech, met mooie vergezichten, stijg je licht naar 1600m hoogte. Daar begint de geleidelijke afdaling door soortenrijk bos naar de Lech, die bulderend uit een nauwe kloof komt vallen, maar snel rustiger wordt op de vlakke dalbodem rond Steeg. Hier heb je tijd voor een bezoek aan de Käserei, eventueel af te sluiten met een heerlijk ijsje. De laatste kilometers naar het plaatsje Holzgau zijn nagenoeg vlak en gaan afwisselend vlak langs de rivier of door bos en weide. Holzgau – Perle des Lechtals - was altijd een van de rijkere dorpen in het Lechtal en dat is te zien aan de grote huizen met bedrieglijke Luftlmalereien; pas van heel dichtbij wordt duidelijk dat uitbouwtjes en weelderig versierde vensterpartijen een illusie zijn. Wandeling: 17,5 km, 170m stijgen, 590m dalen, 6 uur lopen.

Overnachting in

Holzgau

Dag 5

Boven Holzgau verbindt de langste hangbrug van Oostenrijk de oevers van het diepe kloofdal van de Höhenbach. De brug is 200m lang en hangt meer als 100m meter boven de dalbodem, kortom een spectaculair begin van de dag. Denk je dat je niet tegen het lichte wiebelen en de blik door de stalen roosters kunt, dan is er ook een hangbrugloze variant van de wandeling.
Je gaat na de brug verder over de Panoramaweg met mooi zicht op het vlakke, groene dal, met de vele hooischuurtjes. Aangekomen bij de Lech begint de Lechweg gelijk weer te klimmen naar een mooi plateau, waar het mogelijk is met een kabelbaan naar de Jöchelspitze te gaan, voor fraai uitzicht. Via een kapel op een idyllische plek in het bos, daal je af naar de Lech om de laatste kilometers volledig vlak langs de oever te wandelen. In Elbigenalp is er een ronde van 1,5 km door het dorp uitgezet langs de bekende vakschool voor houtsnijwerk, de Geierwally Freillichtbühne en een leuk restaurant met lokale specialiteiten. Wandeling: 13,5 km, 450m stijgen, 540m dalen, 4,5 uur lopen (zonder dorpswandeling)

Overnachting in

Elbigenalp

Dag 6

Als je deze dag de Lechweg blijft volgen, wordt het een behoorlijk pittige wandeling. Gelukkig kan er op enkele manieren ingekort worden, lopend of met de bus. Het begin is mooi vlak, langs de Lech, maar al snel is er een klim te doen (om een stuk hoofdweg te vermijden). Daarna loop je tot Häselgehr heel ontspannen langs het steeds weer anders ruisende water van de Lech. Er beginnen al grote grindbanken te ontstaan. Van Häselgehr tot het gehucht Martinau loopt de Lechweg hoog boven het dal, afwisselend over brede bospaden, smalle paden en stenige, steile bergpaadjes. Regelmatig is er zicht op de mooie patronen in de rivier onder je. Deze etappe kun je ook onderlangs over de vlakke dalbodem afleggen. Bij Martinau groeien duidelijk meer loofbomen, een teken dat we langzaam in lager regionen komen. Via Vorderhornbach, met gouden-ui-kerk, bereikt u snel het rustige dorp Stanzach. Wandeling: 22 km, 430m stijgen, 520m dalen, 7,5 uur lopen. Indien tussen Häselgehr en Martinau het fietspad gevolgd wordt, is dit ca. 3,5 km korter en 400m minder stijgen en dalen.

Overnachting in

Stanzach

Dag 7

Op de laatste wandeldag hebben we een fraaie natuurwandeling over het mooiste, althans meest bijzondere, deel van de Lech voor je uitgezet. Het gaat om de uitgestrekte grindbanken ten noorden van Stanzach, waarop je je in Alaska waant en elk moment een grizzlybeer verwacht. Je vervolgt de Lechweg verder naar Weissenbach en met de bus terug te keren. Het eerste deel van dit traject gaat langs de Lech tot de hangbrug, dan verder naar de Johannesbrücke, om aan de overkant van de Lech door glooiende weiden het bedrijvige plaatsje Weissenbach binnen te lopen. Bij een leuk gasthaus wacht je op de bus. Wandeling: 12,5 km, 50m stijgen en 90m dalen, 4 uur lopen.
Vanuit Stanzach kun je nog naar een topje klimmen voor fraai uitzicht over de Lechzopf. Zo kun je ook een rondwandeling vanuit Stanzach maken. Vervolg dan je het (asfalt)fietspad langs de Lech en kruis even verder de Schwarzwasserbach, die ook al enorme grindbanken produceert. Je loopt verder door een bijzondere biotoop van ondiepe bronnen en heldere poelen met een rijk dieren en plantenleven. Via een brug kruis je de wild stromende Lech om aan de andere kant, dicht langs de oever, via de Lechweg met vele plekken om te luieren op een bankje of op een boomstam tussen de grindbanken, terug te wandelen naar Stanzach. Wandeling: 13 km, 70m stijgen en dalen, 4 uur lopen (voor topje: 3,8 km, 220m stijgen en dalen, 1,5 uur extra).

Overnachting in

Stanzach

Dag 8

Einde van het arrangement.

Het is mogelijk om de Lechweg helemaal af te lopen tot Füssen. SNP heeft de route weliswaar maar beschreven tot Weissenbach, maar inmiddels ben je een ervaren Lechweg-wandelaar. Je boekt een extra nacht in Stanzach en loopt (mbv. van de bus) van Weissenbach naar Pflach (18 km, 400m stijgen, 500m dalen) en de volgende dag van Pflach naar Füssen (17 km, 500m stijgen en dalen) waar we een hotel voor je kunnen boeken.
Het programma wordt als volgt:
Dag 7 lopen van Stanzach naar Weissenbach en terug met bus naar Stanzach
Dag 8 met bus van Stanzach naar Weissenbach, lopen naar Pflach, bus terug naar Stanzach, hotel in Stanzach
Dag 9 met bus van Stanzach naar Pflach en wandelen naar Füssen, hotel in Füssen (NB. het hotel in Stanzach kan tegen betaling uw bagage naar Füssen brengen)
Dag 10 naar huis of langer in Füssen blijven
Vanuit Füssen kun je eenvoudig met de trein naar huis. Ben je met de auto, dan neem je de bus van Füssen naar Lech (met overstap in Reutte, reistijd 3 uur).

Er zijn nog 2 opties om je verblijf te verlengen:

 1. Boek aansluitend onze wandelreis in de Allgau, die zich afspeelt de omgeving van het fraaie stadje Füssen, waar je o.a. een wandeling naar de beroemde Königschlösser maakt.
 2. Ook is het mogelijk alleen een verblijf van 1 of 2 nachten in Füssen bij te boeken (zie bij 'extra's').

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Allgäu, Königswinkel

Vanuit twee comfortabele familiehotels in Oberammergau en Füssen voert deze wandelvakantie je langs beroemde paleizen, kerken en kloosters in Königswinkel. Dit geldt als het mooiste gebied van de Duitse Alpen. Niet voor niets liet koning Ludwig de Waanzinnige in de 19e eeuw hier zijn buitenzinnige creaties bouwen. Schloss Linderhof, Hohenschwangau en Neuschwanstein behoren tot de beroemdste Duitse attracties, die je buiten de toeristenstromen kunt zien op originele wandelingen. 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in goede middenklasse hotels die ingericht zijn op wandelaars. Vaak heb je een kamer met balkon en uitzicht, altijd een privé badkamer.
In Elbigenalp overnacht je in een Lechtaler boerenhuis waar maar weinig gastenkamers zijn. Mocht daar geen plaats zijn, dan verblijf je 2 nachten in Holzgau en reist met de bus op en neer.
In alle hotels krijg je een Lechtal Card, waarmee je oa. gratis met de bus kunt reizen, vanaf aankomst in het hotel tot en met de dag van vertrek.

NB. Vooral in het hoogseizoen zal het lastig zijn om alle overnachtingsplekken volgens het hier gepresenteerde programma te reserveren. Vanwege de goede busverbinding is een afwijkend overnachtingsschema echter geen probleem. Alle hotels liggen binnen 200 m van een bushalte.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een voedzaam ontbijt voor je klaar. Lunchinkopen kun je in de dorpjes doen en onderweg zijn er genoeg horeca gelegenheden.
Op de meeste avonden wordt er een prima maaltijd geserveerd. Op de 2e en 3e avond in Lech laten we je echter de keuze om in het dorp uit eten te gaan en in Elbigenalp heeft het pension geen keuken. Daar kun je naar een sfeervol restaurantje lopen.

Inbegrepen

 • 7 overnachtingen
 • 7 ontbijten
 • 4 diners
 • bagagevervoer dag 3, 4, 5 en 6
 • digitale reisinformatie
 • wandelroutes in de SNP Reis App
 • originele wandelkaart (ontvang je ter plekke)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele entrees
 • transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

De Lechweg is een lange afstandspad van 125 km. Het begint in Oostenrijk bij de bron van de Lech, nabij de Formarinsee (1871m) en loopt langs de Lech naar Füssen in Duitsland. Omdat het wat saai alleen maar strak langs de rivier te lopen is, zijn er de nodige uitstapjes gemaakt naar interessante plekken in het Lechtal. De Lechweg is een lichter alternatief voor de vele zware lange afstandspaden in de Alpen. Dat is prima gelukt. Grote stijgingen komen niet voor, steile stukken zijn zoveel mogelijk vermeden en de paden zijn waar nodig voorzien van traptreden, een laag grind of houtschilfers tegen gladheid of plankiers.

Je hebt de keuze uit lichtere opties voor lastige passages.

Je wandelt met de SNP navigatie-app op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg zelf dus voor een goed opgeladen smartphone en eventueel een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken.

Extra dagen

Je kunt op elke overnachtingsplek een rustdag bijboeken. Met name in Lech am Arlberg zijn nog veel leuke dagwandelingen te maken, oa. met gebruik van de gondelbanen. Verder zijn Holzgau en Stanzach leuk voor een extra nacht.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel_Hirsch,_Fussen_(1).jpg

Hotel Hirsch (Füssen)

Het in Jugendstil gebouwde Hotel Hirsch in Füssen is al 4 generaties in handen van dezelfde familie. Dit aan de rand van de Altstadt gelegen hotel is stijlvol ingericht met Beiers antiek en biedt kamers met modern comfort zoals flatscreen-TV en wifi. In het restaurant worden smakelijke gerechten geserveerd en in de Biergarten is het 's zomers goed toeven onder het groene bladerdek. Hotel Hirsch ligt aan de rand van het historisch centrum van Füssen.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Lech am Arlberg is ca. 900 km. Je kunt bij het hotel parkeren. Aan het eind van de trektocht haal je met behulp van de bus je auto op (ca. 75 minuten). In Lech stap je uit op de Rüfiplatz.
Klik hier voor dienstregeling van de bus. Let op: de zomerdienstregeling loopt van 2e helft juni tot begin oktober. De winterdienstregeling is veel minder frequent en er rijden dan geen bussen tussen Lech am Arlberg en Holzgau/Reutte.

Trein informatie

Vanaf Langen am Arberg neem je de bus naar Lech am Arlberg (ca. 30 min). Stap uit op de Rüfiplatz. Aan het eind van de trektocht neem je de bus van Stanzach naar Reutte in Tirol (30 min) en stapt daar op de trein naar huis. Klik hier voor dienstregeling van de bus.

Let op: de zomerdienstregeling loopt van 2e helft juni tot begin oktober. De winterdienstregeling is veel minder frequent en er rijden dan geen bussen tussen Lech am Arlberg en Holzgau/Reutte.

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Langen am Arlberg   09:08 - 19:54 3
Reutte in Tirol – Amsterdam CS 11:58 - 21:58   2

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

Kinderen t/m 14 jaar reizen gratis op internationale reizen via Duitsland naar Oostenrijk. Zij betalen alleen zitplaatsreservering van 4 euro per traject. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Om een treinreis te kunnen boeken via SNP is het downloaden van de NS International App op je mobiele telefoon een voorwaarde. SNP geeft alleen mobiele treintickets uit, die via deze App beschikbaar zijn. Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over deze App en reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Je kunt dit arrangement starten van begin juni tot eind september. De exacte data zijn afhankelijk van de opening van de hotels op de route en zijn te zien in de prijstabel. Qua weer en klimaat is de zomerperiode in van juli t/m begin september het meest geschikt.  Vaak kun je ook al prima wandelen in juni, al kan er dan in de hoger gelegen delen nog sneeuw voorkomen. Daar staat tegenover dat het dan nog rustig is op deze trektocht, die hoogzomer heel populair (en dus druk) kan zijn.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Lechtal ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Eventuele kosten voor je huisdier dienen ter plaatse betaald te worden. Het kan zijn dat bij sommige overnachtingsadressen je hond niet in de ontbijtzaal en/of het restaurant wordt toegelaten.

Ga je binnenkort op reis naar Oostenrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/oostenrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/oostenrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kun je op vertoon van je paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advieskijk je op de website van het LCR of ITG.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

f9.jpg

Oostenrijk - Lechtal

Wandelen over de koninklijke Lechweg

Wandelvakantie langs hotels en pensions

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.