Langlaufen vanuit comfortabel hotel
Uniek aan deze reis
- Comfortabel fjellhotel
- Goed gespoorde loipes
- Schitterend landschap
- Sneeuwzeker
- GPS-tracks aanwezig
Het Wadahl Høgfjellshotell is een modern, comfortabel hotel in een prachtige omgeving, 933 meter boven de zeespiegel, vlakbij de Peer Gyntweg. Het hotel beschikt over een binnenzwembad, sauna, lounge met open haard en een restaurant met een prachtig uitzicht op het Gålåvatnet meer en de Jotunheimen.
De dag begint natuurlijk met een uitgebreid Noors ontbijt buffet. Tijdens het ontbijt maak je je eigen lunchpakket klaar. Natuurlijk krijg je koffie, thee of warme bessensap mee. Vergeet dus je lunchtrommel en thermosfles niet. ’s Avonds is er een smakelijk buffet, met voldoende vegetarische keuze.
Je langlauft over een heuvelachtig plateau met af en toe een stevige klim. Er is een geleidelijke opbouw in de zwaarte van de tochten. De loipes zijn uitstekend geprepareerd, zodat de dagafstanden van tussen de 15 en de 26 km geen probleem zijn.
In de dagrugzak heb je extra kleding, lunchpakket, thermosfles en fototoestel. Vanwege het heuvelachtige terrein is deze reis geschikt voor ten minste licht gevorderden: minimaal een week langlaufervaring (een langlauf cursus gevolgd en deze met goed gevolg afgesloten, of andere vergelijkbare ervaring). Met name het afdalen moet je goed beheersen! Een goede conditie en uitrusting (kleding) zijn uiteraard noodzakelijk om deze tocht met plezier te doen.
Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, dan ontmoet je de groep op de luchthaven Oslo-Gardermoen of in het hotel.
De afstand Utrecht-Gala is ca. 1500 km, afhankelijk van de route die je kiest. Je kan je auto parkeren bij de accommodatie. Zorg voor goede winterbanden. In ieder geval zijn op de laatste, stijgende, 20 km de wegen helemaal wit. Op snelwegen en voor sommige tunnels betaal je tol, die geïnd wordt door je op www.epass24.com aan te melden.
Er zijn meerdere goede veerverbinding, vaak met een nachtelijk verblijf aan boord. Bv. van Kiel naar Oslo of van Hirtshals naar Larvik (Color Line). Maar de favoriet is de verbinding tussen Eemshaven/Emden en Kristiansand met Holland Norway Lines. Vanaf Kristiansand is het nog ca. 500 km naar Gala.
Je kan comfortabel naar Noorwegen met de nachtboot van Eemshaven/Emden naar Kristiansand, aankomst om 10.00 uur. Zowel in Eemshavan als Kristiansand meert de boot aan op loopafstand van het treinstation. Als de veerboot uit Emden vertrekt is er een shuttle bus vanaf het station van Groningen (zie www.hollandnorwaylines.com).
Je stapt 's middags op de boot van Holland Norway Lines. De volgende ochtend om 10 uur loop je van de boot naar het station van Kristiansand en neem je de trein en/of bus naar Vinstra (ca. 8 uur reistijd, kijk op Vy.no of Entur.no). Voor de laatste 25 km van Vinstra Stasjon naar Hotel Wadahl kun je via SNP een transfer bestellen.
Op de heenweg kan je vanuit Kristiansand meestal wel in één dag in Vinstra komen. Maar een overnachting onderweg in bv. Lillehammer, leuk plaatsje, maakt het meer ontspannen. Dan kan je ook mikken op het busje dat de rest van de groep ophaalt van station Vinstra.
Voor de terugweg wordt het wrs. lastig om de vertrektijd van de boot (15 uur) in één dag te halen vanuit Vinstra.
Dan kan je het best een overnachting in Oslo invoegen; leuk om de Noorse hoofdstad te verkennen.
Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, vlieg je met KLM naar Oslo-Gardermoen v.v.
Vluchtschema
KL 1143 Amsterdam - Oslo vertrek om 10:05 aankomst 11:55 uur
KL 1150 Oslo - Amsterdam vertrek om 18:55 aankomst 20:55 uur
Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.
Bij onze groepsvluchten is ruimbagage inbegrepen.
Op het vliegveld Oslo-Gardermoen stappen we op de trein (de reisleider heeft tickets) naar Vinstra. Soms is het 2e deel van deze reis met een bus. In Vinstra worden we opgehaald door een busje van het hotel.
In het binnenland van Noorwegen is het weer in december en januari overwegend stabiel, maar het kan zeer koud zijn. Normaal gesproken komt het kwik overdag niet boven de –10 graden Celsius en er kunnen periodes voorkomen dat de temperatuur beneden de –20 graden blijft. Zolang het niet te hard waait zijn deze lage temperaturen geen beletsel om buiten actief bezig te zijn. Integendeel, de krakende kou en de laagstaande zon in een pastelgekleurde hemel zorgen voor een heel bijzondere sfeer, die nergens anders te vinden is. Wel moet uw uitrusting hierop berekend zijn. Dit wil zeggen een warme muts op het hoofd, enkele lagen wol of fleece voor het bovenlichaam, een maillot onder een winddichte broek voor de benen en zeer warme handschoenen of wanten. Als het erg koud is kunnen er buiten geen lange pauzes worden gemaakt. Als er geen overdekte lunchgelegenheid is, maak je daarom op een dag meerdere korte pauzes (5-10 minuten) waarin snel wat gegeten en gedronken wordt.
Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Peer Gynt ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.
Voor het langlaufen in gespoorde loipes gebruik je wax ski’s . De SNP reisleider zal je leren hoe de ski's iedere morgen gewaxed moeten worden. De wax krijg je ter plaatse van de SNP-reisleider. Je betaalt ter plaatse ongeveer 900 Noorse kronen voor de huur van het materiaal voor de hele week.
Het weer kan variëren van zeer koud en guur tot zonnig, windstil weer. Ook fikse sneeuwstormen met harde wind kunnen voorkomen. Je uitrusting (kleding) moet dus van een goede kwaliteit zijn. Verder raden we je aan om een goede thermosfles mee te nemen om gedurende de tochten je thee of koffie warm te houden en een lunchtrommel om je zelfgesmeerde boterhammen in op te bergen.
In Noorwegen is het verplicht om in de sauna badkleding te dragen.
Paklijst:
• Dagrugzak (35 liter)
• Bergschoenen, niet te krap, want dan krijg je koude tenen
• Slippers of sloffen voor binnen
• Zwemkleding voor de sauna
• Fleece
• Lange onderbroek of legging
• Gamaschen om sneeuw uit je schoenen te houden
• Handschoenen, muts, sjaal
• Wind- en waterdichte jas en broek
• Zonnehoed of pet
• Zonnebrandcrème en lippencrème met UV-filter
• Zonnebril en of skibril
• Zakmes (niet in handbagage)
• Snacks (bijv. mueslirepen, zakjes soep)
• Metalen thermosfles en lunchtrommel
• Sporttape (tegen blaren)
• GELDIG paspoort
• Kopieën van reisdocumenten
• Pinpas of creditcard (in Noorwegen is contant geld bijna uitgestorven)
Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Daarnaast heeft de reisleider voor deze reis ook onze aanvullende winterscholing gevolgd, waardoor hij extra is getraind op het gebied van lawine- en sneeuwkunde. Maak kennis met de reisleiders.
Ga je binnenkort op reis naar Noorwegen bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/noorwegen. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.
Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/noorwegen/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.
Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!
Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Gezondheidscentra
De meeste gemeenten beschikken over gezondheidscentra met huisartsenspreekuren. Voor een apotheek kunt je vaak terecht in een winkelcentrum.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.
Muggen
Vooral eind juni en de eerste helft van juli komen veel muggen voor. Dit kan plaatselijk zeer verschillend zijn. In moerassige gebieden en in de berkenzone komen veel meer muggen voor dan boven de boomgrens in rotsachtig terrein. Eind augustus zijn er nauwelijks nog muggen. Het is raadzaam een goed anti-muggen middel mee te nemen en het verdient aanbeveling te wandelen met lange broek en lange mouwen.
Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).
Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)