sdgdsf

Nederland, België - Zuid-Limburg, 5 dagen Plateau van Margraten, Geuldal en de Vlaamse Voerstreek

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels

Wandelen door het glooiende mergelland van Zuid-Limburg en de Belgische Voerstreek. Je begint deze wandelvakantie in Valkenburg met haar kastelen, ruïnes en mergelgrotten. Je beklimt het plateau van Margraten, loopt hier langs akkers met een weids uitzicht, en passeert gehuchtjes als Wolfshuis en Speulder op je weg naar Gulpen. Van hier volg je 's Neerlands mooiste rivier, de Geul, via Mechelen en Cottessen naar Teuven in België en ligt de verrassende Voerstreek klaar om verkend te worden. De laatste dag volg je het riviertje de Gulp, steek je donkere hellingsbossen door en daal je af door holle wegen in het Gerendal, terug naar Valkenburg. Onderweg zie je markante witte vakwerkhoeves, oude watermolens en talrijke kapelletjes en veldkruizen.

Uniek aan deze reis

 • Het fraaie Geul- , Geren- en Gulpdal
 • Kijkje in de Voerstreek
 • Pittoreske dorpjes, kastelen en hoeves
 • Plateau van Margraten
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

Nederland, België - Zuid-Limburg

 In het kort ziet het programma er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst in Valkenburg, overnachting Valkenburg 
 • Dag 2: wandeling naar Gulpen, overnachting in Gulpen
 • Dag 3: wandeling naar Teuven België, overnachting in Teuven (België)
 • Dag 4: rondwandeling door de Voerstreek, overnachting in Teuven (België)
 • Dag 5: wandeling terug naar Oud-Valkenburg, einde reis

In het uiterste zuiden van ons land ligt het prachtige Limburgse heuvelland. De wandeling voert door de fraaiste gedeelten van Zuid-Limburg en de Belgische Voerstreek. Al wandelend kun je genieten van de veelzijdigheid van dit gebied. Kronkelende beken, vele bronnen, graslanden, hellingbossen, heggen, holle wegen en boomgaarden wisselen elkaar af. Beekjes zoals de Geul en de Gulp hebben hier brede valleien uitgesleten in de zachte mergel. Je vindt ook droge dalen of zogenaamde grubben, beekbeddingen uitgeslepen tijdens de ijstijd. Nu bieden ze een voedzame bodem voor bijzondere planten. De typische vakwerkstijl van de boerenhoeven, de opmerkelijke geologie, de taal en de zuidelijk aandoende sfeer geven Limburg een aparte status in Nederland.

Dag 1

Je reis start met een overnachting in Valkenburg. Als je hier op tijd arriveert dan kun je een fraaie rondwandeling maken in de omgeving, of je verkent het gezellige stadje Valkenburg.

NB: is je startdag op een vrijdag of zaterdag dan moet je een nacht bijboeken in Valkenburg want het minimumverblijf is dan 2 nachten.

Overnachting in

Valkenburg

Dag 2

Je verlaat Valkenburg en volgt een van de mooiste riviertjes van Nederland, de Geul, in westelijke richting. Je wandelt door de beeldentuin van het Chateau St. Gerlach, een befaamd hotel dat gehuisvest is in het voormalige Norbertinessenklooster. De bijbehorende kapel van St. Gerlach, uit het jaar 1201 is nu een pelgrimsoord. Loop zeker binnen in het mooiste barokke kerkje van ons land en leer van haar interessante geschiedenis. Dan begint de klim, langs de Meertensgroeve met haar kudde landgeiten, naar het Plateau van Margraten, voor een fantastisch uitzicht over het unieke Zuid-Limburgse landschap. In de ondergrond zit hier kalksteen en in feite loop je hier over een voormalige zeebodem waarop 70 miljoen jaar geleden dikke lagen kalkskeletjes werden afgezet.
Tenslotte daal je af over het Krijtlandpad en wandel je zo het kleine bergstadje Gulpen in waar je overnacht.

Wandeling: 18 km; 185 m stijgen en 170 m dalen; 5 uur wandeltijd

Overnachting in

Gulpen

Dag 3

In Gulpen komen de twee riviertjes de Gulp en de Geul bij elkaar. Je start de dag met een 'beklimming' van de Gulperberg, met daar boven op het Maria Monument. Via Wittem, met haar kasteel (nu een chique hotel) en klooster (dat je kunt bezoeken) daal je af naar de Geul. Je volgt, het soms drassige pad, langs de meanderende rivier met huizenhoge populieren, naar het sympatieke dorpje Mechelen. Ook daarna blijft het Geuldal je route en passeer je de gehuchten Hurpesch en Camerig. Omdat de rivier over grote stukken vrij mag stromen zijn her en der de oevers afgekalfd, ontstaan grintbanken en verlegd de rivier continu haar loop. In de Heimansgroeve zie je 330 miljoen jaar oude gesteentelagen aan de oppervlakte, het oudste stukje Nederland. Net voordat je de grens overgaat bij Cottessen steek je de Geul over om westwaarts te gaan. Je wandelt door het Bovenste Bosch, waar de zeldzame hazelmuis en eikelmuis leeft, beklimt de 252 m hoge Hakkenberg waar je alsnog de grens overgaat, en via Kasteel van Sinnich daal je af naar het Belgische dorpje Teuven.

Wandeling: 16,5km; 300m stijgen en 220m dalen; 4,5 uur wandeltijd

Overnachting in

Teuven in België of Slenaken in Nederland

Dag 4

Vandaag maak je een rondwandeling door de Voerstreek. Dit is een uniek Nederlandstalig stukje België, bron van vele jaren taalstrijd, maar voor de wandelaar een mooi kleinschalig landschap met vriendelijke mensen. De wandeling brengt je naar kasteel de Commanderie in St-Martens-Voeren met een forellenkwekerij en de bron van het riviertje de Voer, waar de streek naar vernoemd is.

Wandeling: 14 km; 250 m klimmen en dalen; 4 uur wandeltijd

Overnachting in

Teuven in België of Slenaken in Nederland

Dag 5

Via Slenaken verlaat je de Voerstreek. Je volgt voor langere tijd het riviertje de Gulp, dat zich diep heeft ingeslepen in het landschap. Niet voor niets heeft deze omgeving de bijnaam 'Klein Zwitserland'. Dan volgt een fraai stuk door het befaamde Gerendal, met in het voorjaar een zee van orchideeën, een schaapskudde, en eindigt je route bij het bijzonder fotogenieke Kasteel Genhoes en Kasteel Schaloen in Oud-Valkenburg.

Hier pak je de bus terug naar Valkenburg om je bagage of auto op te halen. of je wandelt de extra 2 km.

Wandeling: 17km; 200m stijgen en 290 m dalen; 5 uur wandeltijd

Optionele uitbreiding
Wil je na je wandeling nog even nagenieten, boek dan een extra nacht in het hotel in Valkenburg

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De hotels zijn allen verschillend wat betreft sfeer en ligging, maar beschikken altijd over comfortabele kamers voorzien van douche en toilet.

In Valkenburg overnacht je in een kleinschalig hotel met slechts 15 kamers, in het centrum. Is je startdag op een vrijdag of zaterdag, dan moet je een nacht bijboeken in Valkenburg want het minimumverblijf is dan 2 nachten.
In Gulpen overnacht je in een gezellige en gastvrije herberg met 4 of 8 kamers, waar je ook uitstekend kunt dineren. Op dag 3 en 4 overnacht je in Teuven in België. In Teuven ligt de gemoedelijke herberg in de gezellige kern van het dorp. Check-in op woensdag is hier niet mogelijk. Kom je hier op dinsdag aan (check-in) dan kun je gewoon dinsdag en woensdag. Heeft deze geen beschikbaarheid, of is je aankomst op een woensdag dan overnacht je in Slenaken in Nederland.  In Slenaken overnacht je net buiten het (drukke) centrum in een familiehotel met mooi uitzicht. Aangezien Slenaken een iets duurdere accommodatie is, wordt voor deze wijziging een toeslag berekend.

Over de maaltijden

Het ontbijt is iedere ochtend inclusief. De lunch koop je zelf onderweg of je bestelt tegen een vergoeding een lunchpakket in het hotel.

Het hotel in Valkenburg heeft geen restaurant, maar er zijn ruim voldoende mogelijkheden in de directe omgeving. In de herberg van Gulpen kun je uitstekend dineren. Op dag 3 en 4 in Teuven of Slenaken wordt een prima avondmaaltijd geserveerd en is inclusief. In Teuven is op woensdag geen diner mogelijk (ontbijt kan wel gewoon), en ook niet op donderdag, behalve tijdens vakanties en feestdagen.. Indien je hier op die dagen verblijft zul je hiervoor een korting op je reisovereenkomst vinden. In Teuven zijn meerdere mogelijkheden binnen 100 meter lopen voor diner. In Slenaken is in de maanden april t/m oktober het verblijf van zondag t/m dinsdag op basis van ontbijt, en van woensdag t/m zaterdag op basis van ontbijt en diner. In de maanden november t/m maart is het verblijf in Slenaken alleen op vrijdag-zaterdag mogelijk, en op basis van ontbijt en diner. 

Inbegrepen

 • Overnachtingen op basis van logies met ontbijt
 • 2 diners in Slenaken of Teuven
 • wandelroutes in SNP-route app
 • digitale reisinformatie
 • bagagevervoer Valkenburg-Gulpen-Teuven (of Slenaken)-Valkenburg

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • lunches
 • verblijfsbelasting
 • diner Valkenburg en Gulpen
 • eventuele transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Je maakt mooie wandelingen door heuvelachtig terrein, soms over smalle asfaltweggetjes, maar hoofdzakelijk over onverharde wegen en voetpaden. Sommige voetpaden kunnen stenig zijn. De hoogteverschillen zijn niet groot. Een enkele keer is er een korte steile klim of afdaling.

Je wandelt met de SNP navigatie-app op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg zelf dus voor een goed opgeladen smartphone en eventueel een powerbank. In je reispakket staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. We adviseren een extra nacht in Gulpen
Het is ook mogelijk aan het eind een nacht in Valkenburg bij te boeken, dat is wel zo relaxed.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Je reist naar Valkenburg waar je de auto parkeert. Dit kan niet bij het hotel. Na de reis haal je de auto hier weer op.

Trein informatie

Je reist heen per trein naar Valkenburg en terug per trein vanaf Valkenburg.

Je kunt dit arrangement maken tussen 1 maart en 31 december. Reserveer tijdig indien je dit arrangement in een weekend wilt boeken want dan hebben de hotels veelal weinig beschikbaar. Op dag 3 en 4 overnacht je in Teuven in België. Check-in op woensdag is hier niet mogelijk. Kom je hier op dinsdag aan (check-in) dan kun je gewoon dinsdag en woensdag verblijven. Heeft deze geen beschikbaarheid, of is je aankomst op een woensdag dan overnacht je in Slenaken in Nederland. De accommodatie in Slenaken is van november t/m maart gesloten van zondag t/m donderdag. Voor overnachten in Slenaken geldt een toeslag.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar zuid-Limburg ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Het is niet mogelijk je hond mee te nemen.

Ga je binnenkort op reis naar België bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/belgie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/belgie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen mee te nemen.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum(GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

301076-N-102.jpg

Nederland, België - Zuid-Limburg

Plateau van Margraten, Geuldal en de Vlaamse Voerstreek

Wandelvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.