813105banner4

Kroatië - Nationale Parken, 8 dagen Paklenica, Plitvice en Krka

« Terug naar overzicht
Privéreis - Natuur Rondreizen

Actieve rondreis per auto langs hotels

Tussen Split en Zagreb toont Kroatië zich van haar mooiste kant. De kustlijn, de rivierdalen en de bergen van Dalmatië zijn van een ongekende schoonheid en zijn beschermd in de vorm van Nationale Parken met een sterk uiteenlopend karakter. De kloven en kalkbergen met hun unieke endemische flora van Velebit en NP Paklenica, de wirwar van kale eilandjes van Kornati. Het intens blauwe water van de natuurlijke en door travertijnrichels afgedamde meren van Plitvice en de stroomversnellingen van de Krka rivier. De sportieve natuurliefhebbers komt hier al wandelend, fietsend, mountainbikend, raftend, kajakkend of kanoënd helemaal aan zijn trekken. En dan zijn er nog de Dalmatische kuststeden Zadar, Sibenic, Trogir en Split. Ware pareltjes van Venetiaanse en Romeinse architectuur.

Uniek aan deze reis

 • De mooiste nationale parken van Kroatië
 • Reisinformatie met tal van suggesties voor een actieve vakantie
 • Trogir; Sibenic en Zadar: de parels van de Dalmatische kust
 • Verblijf in aangename hotels
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Vijf tips om de drukte te vermijden

De Meren van Plitvice zijn prachtig en niet voor niets een van de populairste vakantiebestemmingen in Kroatië. Om deze meren in rust te kunnen bekijken geeft Anne vijf tips! Lees de tips hier.

Dag tot dag

Kroatië - Nationale Parken

Kroatië,  land met een warm mediterraan hart aan de Adriatische zee, is een uitgelezen bestemming voor een autovakantie! De bergen van de Balkan duiken bij het Velebitgebergte steil in zee en stromend water heeft diepe kloven in het kalksteenmassief gesleten. De Paklenicakloven vormen het hart van het gelijknamige Nationale Park. De bloemenweelde is in het voorjaar en de vroege zomer overweldigend; een prachtig wandelgebied. Vlakbij heeft het intens azuurblauwe water van de Zrmanjarivier een diepe kloof in het kale rotslandschap getrokken en vormt een perfecte kajak, kano en raftrivier.
Het beroemdste natuurwonder van Kroatië mag in deze reis natuurlijk niet ontbreken: Plitvice Nationaal Park. Een aaneenrijging van heldere meren, die op natuurlijke wijze door travertijnrichels worden opgestuwd. Als er veel water in de meertjes staat, stromen deze over en vormen een prachtige reeks watervallen. Een paradijs voor wandelaars, natuurliefhebbers en fotografen. In de omringende loofbossen kun je eindeloos mountainbiken.

Tussen Split en Zadar is het Dalmatische landschap vriendelijk en zacht glooiend. Een deel van het laagland is na de laatste ijstijd door de zee overspoeld en de hogere heuveltoppen steken nu als ontelbare kleine eilandjes boven zee uit. Een aantal van die droge kalkeilandjes vormen nu het Kornati nationaal park, dat je per boot kunt bezoeken. Net achter de kust ligt de vallei van de Krka rivier, die over een aantal travertijnrichels stroomt en zo een fotogenieke aaneenschakeling van watervallen vormt. Je kunt hier vanuit het vriendelijke dorp Skradin mooi kanoën, kajakken, wandelen en fietsen. 

Tijdens deze rondreis per (huur)auto verken je de afwisselende en rijke Dalmatische natuur, maar ook  prachtige steden met een Romeinse oorsprong en een cultuur met sterke Venetiaanse invloeden liggen. Split, Trogir, Sibenik en Zadar zijn stuk voor stuk pareltjes en een lust voor het oog Het is hier heerlijk toeven op de vele terrasjes, aan de kades of in een van de vele uitstekende restaurants! Je verblijft in vriendelijke, betaalbare hotelletjes aan de rand van respectievelijk Paklenica Nationaal Park, Plitvice Nationaal Park en Krka Nationaal Park. Je krijgt een uitgebreid reisinformatiepakket mee met wandelroutes, wandelsuggesties, fiets-, kano, kajak- en raftsuggesties.

Dag 1

Aankomst in het dorpje Starigrad-Paklenica, dat aan een afgesloten zeearm ligt. De ligging is spectaculair: onderaan het indrukwekkende Velebitgebergte en aan de uitgang van de twee Paklenicakloven, die het hart van het gelijknamige nationale Park vormen.

Overnachting in

Starigrad-Paklenica - Hotel Vicko

Dag 2

Starigrad-Paklenica ligt aan de uitgang van de kloof Vela Paklenica  (de ‘Grote’ Paklenicakloof), terwijl de Kleine Paklenicakloof (Mala Paklenica) op maar een paar minuten rijden ligt. Beide kloven, met hun steile kalkwanden vormen de natuurlijke toegang tot de hoge naaldbossen en bergweiden van het Velebitgebergte dat tot bijna 2000m rijkt en een ongekende rijkdom aan bloemen , planten, vogels en insecten kent. Biologen roemen het gebied vanwege de vele endemische plantensoorten. Je kunt hier wandelingen maken die uiteenlopen van een paar uur tot een lange dag en zo kennismaken met de bergwereld van de Balkan. De kloven zijn ook geliefd bij klimmers en de vele grotten van het massief trekken speleologen uit heel Europa aan. Als je geen zin hebt in een wandeling of alleen een kort tochtje doet, kun je ’s middags Zadar bezoeken; misschien wel de mooiste en zeker de meest ‘Venetiaanse’ van de Dalmatische steden. Of bezoek een mosselkwekerij in het haventje van Starigrad.
Wandeling: max. 14 km, 750 m stijgen en dalen, 5,5 uur.

Overnachting in

Starigrad-Paklenica - Hotel Vicko

Dag 3

Op weg naar meren en watervallen van Plitvice Nationaal Park raden we je sterk aan via de diepe Zrmanja Canyon te rijden. Deze kloof sluit het indrukwekkende massief van het kustgebergte van Velebit aan de zuidzijde af. Het azuurblauwe water van de Zrmanjarivier heeft een diepe kloof in het gortdroge kalklandschap uitgesleten. Maak een wandeling (11 km, 500 m stijgen en dalen, 5 uur) door de kloof van de Krupa, een zijrivier van de Zrmanja, langs de oude brug Kudin Most. 
Vervolgens zet je koers naar Nationaal Park Plitvice, het ‘mooiste natuurwonder’ van Kroatië.

Overnachting in

Plitvice - Plitvice Ethno House

Dag 4

Het Nationale Park Plitvice is een van de oudste van Europa.  Het landschap doet heel anders aan dan aan de kust: de Middellandse Zee lijkt hier te midden van deze typisch centraal Europese loofbossen ver weg. Het park bestaat uit een aaneenschakeling van grotere en kleinere meertjes met water variërend van  diep blauw tot donker groen. De natuurlijke stuwmeren worden afgedamd door bemoste en begroeide travertijnrichels, sommige meer dan 50m hoog, waar het water overheen sijpelt, of stort, al naar gelang de watertoevoer en het seizoen. Je kunt hier prachtige wandelingen maken over goed onderhouden paden en plankieren.

Overnachting in

Plitvice - Plitvice Ethno House

Dag 5

NP Krka ligt bijna 200km naar het zuiden, maar zijn dankzij de nieuwe snelweg toch binnen enkele uren bereikt. Zodoende heb je vanmorgen nog voldoende tijd Plitvice verder te verkennen. De groene omgeving van het park leent zich uitstekend voor tal van sportieve activiteiten. Maak bv. een fietstochtje langs de Baracevegrotten. Op weg naar Krka raden we je aan een korte wandeling te maken bij het fraaie Vranskomeer (wandeling: 5 km, 240 m stijgen en dalen, 1,5 uur). Aan het eind van de middag kom je aan in Skradin, dat aan de rand van het Krka Nationaal park ligt.

Overnachting in

Skradin - Hotel Skradinski Buk

Dag 6

De Krka rivier vormt een diepe vallei in het lichtglooiende kalklandschap dat zich tussen Split en Zadar uitstrekt. Vlakbij het dorp Skradin, dat aan de rand van het nationale park ligt, liggen de beroemde watervallen: het water van de rivier stroomt hier met veel gebruis over een reeks travertijnrichels. Deze vormen de natuurlijke stuwdam van het Visovacko Jesero, dat  de bovenloop van de vallei vult. Maak een wandeling over het vlonderpad langs de watervallen en verken met de auto de rest van het Nationaal Park.
Ook kun je een boottocht maken incl. bezoek aan het klooster Viscovac dat op een eilandje in het meer ligt. Of ga kajakken op de Krka rivier en het Prokljan meer.

Overnachting in

Skradin - Hotel Skradinski Buk

Dag 7

Vandaag stellen we je voor een bezoek te brengen aan het Kornati nationaal Park. Dit park is alleen per boot te bereiken en beslaat een groot aantal kleine, onbewoonde kalkeilandjes, in feite de heuveltoppen van na de laatste ijstijd ondergelopen heuvellandschap. In de vele verscholen baaitjes kun je heerlijk zwemmen. Ook de onderwaterwereld bij de eilanden is binnen de grenzen van het park beschermd; snorkel mee dus. Aan het eind van de middag is het heerlijk flaneren door de marmeren straten van het tegen een heuvel aangebouwde stadje Sibenik, dat verscholen in de baai ligt die de monding van de Krka rivier vormt.

Overnachting in

Skradin - Hotel Skradinski Buk

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement. Vlieg je vanaf Split en heb je tijd, dan is het zeker aan te raden het prachtige stadje Trogir te bezoeken, dat op een paar minuten van het vliegveld ligt. 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis verblijf je in drie goede hotels. Voor meer informatie klik je op de link in het dag-tot-dagprogramma.
De standaard accommodatie in Plitvice (Ethno House) heeft geen eenpersoonskamers, alleen tweepersoonskamers voor alleengebruik. Omdat dit een nogal dure optie is boeken we in Plitvice een kamer in Big House als je een eenpersoonskamer wenst.

Over de maaltijden

Tijdens dit arrangement is het ontbijt op alle dagen inbegrepen. Voor de rest laten we in dit land met zoveel eetgelegenheden de keuze graag aan jou over. In het reispakket vind je restauranttips.

Info kindvriendelijkheid

Het hotel in Starigrad-Paklenica ligt vlakbij het strand. In de buurt van het hotel in Plitvice is geen zwemgelegenheid maar de wandelingen in het Nationaal Park kunnen prima worden aangepast aan de wensen van ieder kind. Wandelen over vlonderpaden over het water, een ritje met de toeristentrein en een boottochtje over de meren zullen alle kids weten te waarderen. Gezien de vele verschillende mogelijkheden voor activiteiten in de omgeving is ook de accommodatie in Skradin een leuke plek om te verblijven voor gezinnen met kinderen. 

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • lunches en diners
 • huurauto (bij te boeken)
 • eventuele excursies of materiaalhuur

Ter plaatse te betalen

 • entree NP Paklenica: EUR 6 tot EUR 10 p.p.p.d.
 • entree NP Plitvice: EUR 25 (apr-mei en sep-okt) tot EUR 40 (jun t/m aug) p.p.p.d.
 • entree NP Krka: EUR 20 (apr t/m jun en sep-okt) tot EUR 40 (jul-aug) 
Voor Nationaal Park Plitvice geldt een maximum aantal bezoekers per dag. Je bezoekt dit park tijdens de reis op dag 4 en evt. 5. Het wordt sterk aangeraden kaarten vooraf online te reserveren. Boek je kaarten tenminste 2 dagen van tevoren via ticketing.np-plitvicka-jezera.hr

Over de activiteiten

We hebben voor jou een aantal fraaie autotochten uitgezet, die langs de mooiste nationale parken en steden voeren. Ons reispakket biedt diverse mogelijkheden om naast bezoeken en excursies ook een korte of langere wandeling te maken. Bovendien vind je in het pakket diverse suggesties voor fietstochten, mountainbike tochten, fietshuur, kano-, kajak- en raftexcursies. Vanzelfsprekend kan je met behulp van het kaartmateriaal en de SNP reisinformatie je reisprogramma volledig aan je eigen wensen aanpassen.

Extra dagen

Je kunt in iedere accommodatie extra nachten boeken.

Speciale verzekering

Als je ter plekke een kajak- of raftexcursie wilt boeken dien je voor deze activiteit een extra buitensportverzekering af te sluiten. Als je die niet hebt afgesloten, controleer dan ter plekke of het excursiebedrijf deze verzekering in de kosten van de excursie heeft opgenomen.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Tragos (Trogir)

In het hart van het historische centrum van Trogir vind je Hotel Tragos. Het hotel maakt deel uit van een barok 18e eeuws paleis. De comfortabele kamers beschikken alle over een eigen badkamer, TV, airconditioning en gratis wifi. Het restaurant van het hotel is gevestigd in de gerenoveerde wijnkelder; men serveert Dalmatische en Kroatische specialiteiten. 's Zomers kun je ook buiten dineren op de sfeervolle binnenplaats. 
Het vliegveld van Split bevindt zich op slechts 5km van Trogir. 

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand van Utrecht naar Starigrad-Paklenica is ruim 1500km. Je kunt gratis parkeren bij de accommodaties in Starigrad en Plitvice. Bij het hotel in Skradin betaal je EUR 3,- per dag voor een parkeerplaats. Reis je met je eigen auto vanuit Nederland, dan kun je overwegen de reis in een andere volgorde te boeken: bv. eerst Plitvice, dan Skradin en tenslotte Starigrad-Paklenica. Geef dit duidelijk aan bij boeking. Je dient er al dan wel rekening mee te houden dat in de reisinformatie de volgorde zoals vermeld op de website wordt aangehouden.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Split, Zadar of eventueel heen op Zagreb en terug vanaf Split.

Transavia vliegt vanaf april 2/3 keer per week vanaf Rotterdam naar Zadar en 5 keer per week naar Split.

Vanaf Amsterdam vliegt Transavia 3 keer per week naar Split.

Vlieg je heen op Zagreb dan adviseren we de reis in een andere volgorde te boeken: eerst Plitvice, dan Starigrad-Paklenica en tenslotte Skradin. Geef dit duidelijk aan bij boeking.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Nota bene
Vluchttijden van charters zijn pas kort voor vertrek bekend.

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Je reist vanaf de luchthaven per huurauto verder. De eerste accommodatie in Starigrad-Paklenica ligt op 140 km, ca. 2 uur rijden van het vliegveld van Split. De afstand tussen vliegveld Zadar en de eerste accommodatie in Starigrad-Paklenica is slechts 50km. Vlieg je heen op Zadar dan raden we aan de reis te starten in Plitvice; de afstand Zagreb - Plitvice is ca. 150km.

Terugreis
Vanuit de laatste accommodatie in Skradin rijd je in ca. 1 uur (70km) naar zowel het vliegveld van Split als het vliegveld van Zadar. Als je een late heenvlucht en/of vroege terugvlucht van of naar Split hebt kun je overwegen een extra nacht in Split of Trogir bij boeken.

Autohuur optioneel

Huurauto nodig?
Boek deze tegelijk met je vlucht. Wij bieden je via onze partner Sunny Cars scherpe prijzen.
klik hiervoor een overzicht van alle mogelijkheden, prijzen en aanbiedingen.

NB: Je hebt een creditcard op naam van de bestuurder als borg nodig.

Voor boeking van een huurauto op de Sunny Cars site gelden de algemene voorwaarden van Sunny Cars. Klik hier om deze te lezen.

Je kunt dit arrangement dagelijks starten van half april tot eind oktober. Het voorjaar begint vroeg, kent heerlijke temperaturen en een uitzonderlijke bloemenpracht. In de zomermaanden kan het zeer warm worden (soms te warm om te wandelen of te fietsen) en is het drukker aan de kust. De kustplaatsen zijn m.n. in augustus erg druk. Het najaar is prima om te wandelen, te fietsen, kanoën of kajakken en de zee is tot laat in het jaar op zwemtemperatuur.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Paklenica, Plitvice en Krka ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 
Over onze lokale agent 

De lokale partner van SNP voor deze reis probeert de negatieve impact van het toerisme zoveel mogelijk te beperken. Tegelijkertijd draagt ze bij aan de versterking en bescherming van lokale gemeenschappen door hen actief te betrekken in hun reisprogramma’s. 

Onze lokale partner is deelnemer aan het Travelife-programma. Travelife is een belangrijke organisatie die agenten en touroperators traint, begeleidt en certificeert in het verduurzamen van hun bedrijfsprocessen. Onze agent heeft als doel in de toekomst certificering van Travelife te bemachtigen. Onze partner heeft al wel het ISO 9001:2008 certificaat in haar bezit, een internationaal erkende kwaliteitsstandaard in het toerisme. 

Ga je binnenkort op reis naar Kroatië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/kroatie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/kroatie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Er zijn ziekenhuizen en klinieken in alle grotere steden. Centra voor eerste hulp en ambulante gezondheidszorg zijn er in alle lokale centra. Buitenlandse toeristen betalen geen medische behandeling als tussen Kroatië en het land van herkomst een overeenkomst bestaat betreffende gezondheidszorg. Geneeskundige kosten bij personen uit landen waarmee geen overeenkomst is gesloten, moeten direct volgens de bestaande prijsopgave worden betaald.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Apotheken
Apotheken zijn geopend van 08.00 tot 19.00 uur, op zaterdagen tot 14.00 uur. In de grotere steden is er altijd een dienstdoende apotheek die 24 uur geopend is. Voor patiënten in levensgevaar bestaat de mogelijkheid van noodtransport per helikopter en per speedboot.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed, zie verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.
Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Wegen en de openbare ruimte zijn veilig en de politie is verantwoordelijk voor de bescherming en veiligheid van zowel de bewoners als de bezoekers van het land. De misdaadcijfers in Kroatie zijn vrij laag en geweldsdelicten komen niet veel voor. Ook diefstal komt weinig voor, al is het risico op drukke trein en busstations natuurlijk wel groter..

Landmijnen
Sommige afgelegen gebieden van Kroatië zijn nog niet volledig van landmijnen gevrijwaard. Deze omvatten het Donau-gebied in oostelijk Slavonië en Krajina. Het is onverstandig om in dit gebied af te dwalen en verlaten dorpen te bezoeken. Zie voor verder informatie: Reisadvies Kroatië | Ministerie van Buitenlandse Zaken (nederlandwereldwijd.nl)

Policija
De politie (policija) zal het de toeristen niet gauw lastig maken, tenzij ze natuurlijk de wet overtreden. De politie is zeer behulpzaam in Kroatië.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Plitvice.jpg

Kroatië - Nationale Parken

Paklenica, Plitvice en Krka

Actieve rondreis per auto langs hotels

Zwaarte
Comfort
Natuur Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.