Italie Monti Sabini

Italië - Monti Sabini, 8 dagen Het balkon van Lazio

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en agriturismi

Deze wandeltocht gaat van dorp tot dorp, waar je kennismaakt met de Italiaanse gastvrijheid en de lokale traditionele keuken. Je wandelt door het tijdloze landschap van de Monti Sabini. Het vertrekpunt van de tocht is Greccio, een klein middeleeuws dorpje, om vervolgens te eindigen in Fara Sabina, bij de beroemde middeleeuwse abdij van Farfa. Onderweg overnacht je in sfeervolle en mooi gelegen agriturismo's en kleine hotelletjes, waar heerlijke, traditionele maaltijden worden geserveerd. Wie wil kan afsluiten met enkele dagen Rome, la città eterna.

Uniek aan deze reis

 • Beroemde abdij van Farfa
 • Onontdekte streek
 • Overnacht in eco-agriturismo
 • GPS-tracks aanwezig
 • Je hond mag mee
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Blog - 130 kilometer door de bush met een pot verf

Hoe kan een gebied als dit, vlak in de buurt van wereldstad Rome, vrijwel onontdekt zijn gebleven? Vier dagen lang wandelen en geen sterveling voor onze voeten, waar maak je dat nog mee? Lees verder...

Dag tot dag

Italië - Monti Sabini

Het karakteristieke mozaïeklandschap van Sabina (Lazio) met zijn middeleeuwse dorpen, olijfgaarden en bossen, werd meer dan 1000 jaar geleden gevormd door de abdij van Farfa. Gelegen aan de poorten van Rome biedt het ongerepte Sabina naast de eerste olijfolie D.O.P. van Italië, als vanaf een balkon zicht op de vlakte van Rieti en de hoogste toppen van de Centrale Appenijnen, zoals de Gran Sasso in het oosten. In het westen zien we de Tibervallei en de uitlopers van Umbrië.

Dag 1

Het ommuurde Greccio, met een uitzicht op de Valle Santa van Rieti, geeft meteen een goed beeld van wat deze wandelreis je gaat bieden: vriendelijke dorpjes en intieme stadjes waar toeristen nog zeldzaam zijn. Je logeert er in Hotel della Fonte, een historisch gebouw uit de 17de eeuw. Paolo en zijn echtgenote restaureerden een vervallen gebouw op het dorpsplein van Greccio en toverden het om tot een gezellig hotel.

Overnachting in

Greccio

Dag 2

Na een transfer van ca. 30 min wandel je via het Santuario di Greccio terug naar Greccio. Sint Franciscus koos deze plek uit om als kluizenaar te leven. Je kan de rots nog zien waarop hij sliep. Later ontstond hier, tegen een steile bergwand, een klooster. Wandeling: 16,5 km, 640m stijgen en 510m dalen, 5,5 uur lopen. De wandeling kan ingekort worden tot 12 km, door je eerder te laten ophalen (tegen kleine vergoeding).

Overnachting in

Greccio

Dag 3

Van Greccio klim je omhoog langs een mooi steil pad tot aan het kapelletje. Hier trok Francisco van Assisi zich terug om te mediteren. Geniet hier van het uitzicht op de Valle Santa en de omliggende bergen (op de voorgrond de Monte Terminillo, 2217 m). Hier ga je omlaag langs een mooi beukenbos naar de Prati di Cottanello: een heerlijke plek van bergweilanden waar koeien, varkens, paarden en schapen grazen, tussen de eeuwenoude moseiken. Van hier gaat het richting Vacone, maar eerst kom je nog langs de Kluizenarij (Eremo) van San Cataldo.
Wandeling: 15 km, 570m stijgen, 920m dalen, 6 uur lopen.

Overnachting in

Vacone

Dag 4

Wie de lange route kiest, gaat opnieuw de bergen in langs een eiken- en beukenbos. Bergweilanden met Maremmana koeien. Boven heb je een panorama over de Tibervallei, de vulkanische bergen van Viterbo, en de Soratteberg. Over landweggetjes daal je naar de vallei, naar het historische Casperia. De korte route gaat van naar Montasola en zo langs olijf- en wijngaarden naar Casperia. Hier ben je te gast in een klein palazzo uit 1500.
Korte wandeling: 10,5 km, 310m stijgen en 290m dalen, 4 uur lopen
Lange wandeling: 18 km, 940m stijgen en 920m dalen, 8 uur lopen.

Overnachting in

Casperia

Dag 5

Vandaag gaat het naar het hartje van de Monti Sabini; een tijdloos landschap vanwaar je bij mooi weer schitterende zichten hebt op het meer van Bracciano en de Tibervallei. Ook nu weer een korte en lange variant. Bij de korte variant wordt u een stukje op weg gebracht. Overnachting in een rustig gelegen agriturismo met zwembad in Monte San Giovanni.
Korte wandeling: 16,5 km, 690 m stijgen en 470 m dalen, 5 uur lopen (je kunt de route inkorten tot 11,5 km (350 m stijgen en 250 m dalen, 4 uur) door je een stuk weg te laten brengen)
Lange wandeling: 18,5 km, 1050m stijgen en 830 m dalen, 9 uur lopen.

Overnachting in

Monte san Giovanni

Dag 6

Vanuit de Fienile laat je de bergen achter je en loopt een zacht agrarisch landschap in. Schitterend uitzicht op het middeleeuwse heuveldorp Montenero. Vanavond overnacht je op de bio-boerderij van het Vlaams-Italiaanse echtpaar Elisabeth en Stefano in het natuurpark Gole del Farfa. Ze produceren hier olijfolie en Elisabeth kookt een heerlijk vegetarisch avondmaal. Bij mooi weer geniet je van het adembenemende uitzicht aan het zwembad.
Wandeling: 15 km, 380 m stijgen en 630 m dalen, 5 uur

Overnachting in

Mompeo - Elisabeth & Stefano

Dag 7

Van de agriturismo ‘Le Mole sul Farfa’ loop je over de rivier naar Castelnuovo di Farfa. Hier kan je je lunch kopen voor vandaag. Een korte stop in de bar en misschien ook in het Museo dell'Olio, alvorens verder te gaan naar de Abdij van Farfa. Op de heuveltop van San Martino bewonder je vervolgens de romantische ruïnes van een nooit afgewerkte, versterkte kerk. Vanaf hier heb je een panorama van 360° op de hele tocht. We zien ook de Tibervallei, de Monti Cimini, de Soratte, de Monti Lucretilli en recht voor ons het Longobardische dorp Fara Sabina. Kers op de taart: bij mooi weer is in het zuidwesten de koepel van de Sint-Pietersbasiliek van Rome te zien. Met in gedachten de vorige etappes en dromend van Rome, dalen we de berg af naar het kruispunt Quattro Venti. Je wordt hier opgehaald en teruggebracht naar de agriturismo.
Korte wandeling tot aan de Abdij: 6 km, 135 m stijgen en 185 m dalen, 2,5 uur lopen;
langere wandeling tot aan San Martino: 8 km, 540 m stijgen en 340 m dalen, 5 uur lopen.
Bij terugkomst is er een rondleiding van ca. 1,5 uur gepland door de (deels ondergrondse) resten van een Romeinse boerderij en aanpalende olijfgaard met bomen van meer dan 1000 jaar oud.

Overnachting in

Mompeo - Elisabeth & Stefano

Dag 8

Na het ontbijt eindigt je arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in met zorg uitgekozen, sfeervolle onderkomens, varierend van een hotelletje in een oud dorp tot een ecologische agriturismo midden in de natuur. Altijd met persoonlijke aandacht en goede verzorging. Er is altijd een privé badkamer. Op de meeste overnachtingsadressen is wifi beschikbaar.

Over de maaltijden

Het ontbijt wordt elke ochtend voor je verzorgd. Ook het avondeten, meestal bereid van streekproducten, is inbegrepen, behalve in  Casperia. Hier kun je uit eten in een nabijgelegen restaurantje. In Mompeo worden heerlijke vegetarische maaltijden geserveerd.
Lunchpakketten koop je in een dorpswinkel. Alleen in Monte San Giovanni krijg je voor de wandeling een lunchpakket mee, aangezien er geen winkels zijn.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 6 diners
 • 1 lunchpakket
 • bagagevervoer dag 3,4,5 en 6
 • transfer op dag 2 en dag 7 (aan eind van de wandeling)
 • rondleiding Villa Romana en oude olijfgaard
 • overslagstation Greccio - hotel in Greccio (dag 1) en Mompeo - Fara Sabina (dag 8) OF transfer Mompeo - Greccio als daar je auto staat
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele overige transfers en entrees
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Je wandelt over bospaden, wandelpaden, karrensporen, onverharde wegen en af en toe rustige asfaltweggetje. Een kompas kan handig zijn, hoewel de routes goed gemarkeerd zijn en de oriëntatie niet moeilijk. Doordat de route door heuvelachtig terrein voert, moet je rekening houden met af en toe flinke hoogteverschillen. Op de meeste dagen kun je kiezen uit een korte of langere route. Gebruik van wandelstokken is, vanwege het ongelijke terrein op sommige trajecten, zeer aan te bevelen.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Een leuke plek is bv. Casperia, waar je overnacht in een mooie B&B in het historisch centrum. Eventueel kun je hier meedoen aan een kookles. Of kies de rustig gelegen agriturismo met zwembad in Mompeo of Monte San Giovanni.

Extra's

Verlengingshotels

selene_3.jpg

Dharma Style Hotel (Rome)

Dharma Style Hotel in Rome ligt vlakbij Piazza della Repubblica en om de hoek bij treinstation Termini. Het hotel beschikt over een ontbijtruimte, receptie en biedt airco en gratis wifi, ook in de kamers. In je kamer vind je verder een eigen badkamer, TV en een minibar. 's Morgens staat er een uitgebreid ontbijtbuffet voor je klaar.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Greccio is ca. 1600 km. Je kunt je auto gratis parkeren op een onbewaakte parkeerplaats in het dorp. Vanuit de laatste accommodatie word je teruggebracht naar Greccio.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Rome.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000.

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Na aankomst op het vliegveld van Rome reis je per openbaar vervoer verder door naar je bestemming. Houd bij de keuze van je vlucht rekening met deze reistijd. Kies daarom bij voorkeur een ochtendvlucht heen en/of een middagvlucht terug. Je kunt natuurlijk ook altijd een extra overnachting boeken in Rome vooraf of na afloop van je reis.

Heenvlucht op Rome Leonardo Da Vinci/ Fiumicino Aeroporto ( FCO):
Vanaf Terminal A of B bereik je via de overdekte wandelgang het treinstation op het vliegveld. Hier neem je de trein naar station Roma Termini. Er is een directe non-stop trein die elk half uur gaat. Reistijd ca. 30 minuten.

Heenvlucht op Rome Ciampino (CIA):
Gebruikers van een Low Cost Carrier (Ryanair / Easyjet) kunnen gebruik maken van een speciale shuttlebus (Terravision) van de luchthaven rechtstreeks naar het treinstation Roma Termini. De bus vertrekt iedere 40 minuten. NB. Mocht je met een andere maatschappij vliegen dan reis je met busbedrijf Cotral.

Vanaf station Roma Termini reis je per trein, via Terni, naar Greccio. Dagelijks rijden meerdere treinen (in weekend minder frequent en met soms lange overstaptijd in Terni). Reistijd ca. 1,5 uur. Van station Greccio word je (mits je tevoren de aankomsttijd heeft doorgegeven) opgehaald door de accommodatiehouder.

Terugreis:
Vanaf Mompeo word je naar het station van Fara Sabina-Montelibretti gebracht en vandaar reis je met de trein rechtstreeks naar luchthaven Fiumicino (1,5 uur).

Naar vliegveld Ciampino is het wat lastiger. Je neemt de trein van Fara Sabina-Montelibretti naar Roma Tiburtina (40 min). Hier neem je de metro naar Roma Termini (richting Laurentina). Hier zoek je de bus naar vliegveld Ciampino (40 min, zonder file).

Voor meer informatie over de treindienstregeling klik je hier

Je kunt dit arrangement starten van eind maart tot eind november m.u.v. hoogzomer (half juli - eind aug). De zomermaanden, met name augustus, zijn meestal te warm om fijn te wandelen. Voorjaar en herfst zijn de beste seizoenen. In november (olijvenoogst!) kan het fris en regenachtig zijn, maar ook nog prima wandelweer.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Monti Sabini ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal. 

 

Ter plekke betaal je in totaal ca. 30 euro voor het verblijf van je huisdier

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Voor een verblijf in Italië heb je een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien je met de eigen auto naar Italië rijdt, ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als je bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Mazelen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft aan dat er in meerdere Europese landen een verhoging wordt gezien van het aantal mazelengevallen.
In Italië is een situatie gaande die enigszins vergelijkbaar is met die van Nederland in 2013/2014. Er zijn daar sinds begin 2017 tot nu toe 2400 gevallen van mazelen gemeld, verspreid over het land, met name onder niet-gevaccineerde personen. Daarom wordt er in Italië nu extra aandacht gevraagd voor de verspreiding van de ziekte en vaccinatie om deze te voorkomen. Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij Italianen thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het consultatiebureau of met een reizigersadvies- en vaccinatiebureau.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Cottanello2.jpg

Italië - Monti Sabini

Het balkon van Lazio

Wandelvakantie langs hotels en agriturismi

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten