west highland way

Groot-Brittannië - West Highland Way, 10 dagen Van Glasgow naar de Ben Nevis

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en B&B's

De West Highland Way, het beroemdste wandelpad van Schotland, voert je van Glasgow naar Fort William, aan de voet van de Ben Nevis, de hoogste berg van Schotland. Je wandelt langs de oevers van het grote Loch Lomond, over de leegte van Rannoch Moor en door de engte van Glen Coe. Een fraaie kennismaking met de Highlands, waarbij je overnacht in mooi gelegen bed & breakfasts en hotels.

Uniek aan deze reis

 • De echte Scottish Highlands
 • Een klassieker
 • Mooi gelegen B&B's
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Mooiste wandelroutes Europa

Een overzicht van de mooiste wandelroutes van Europa? Lees dit artikel met de 21 mooiste wandelroutes van Europa

Dag tot dag

Groot-Brittannië - West Highland Way

De West Highland Way, Schotlands beroemde lange-afstandswandelpad, heeft een totale lengte van 152 kilometer en verbindt Glasgow in Central Scotland met de hoogste berg, Ben Nevis (1342 m), bij Fort William. Je krijgt op deze wandelreis dan ook een prachtige dwarsdoorsnede te zien van de Schotse natuur en cultuur: van de glooiende heuvels rond de drukke stad Glasgow tot diep in de verlaten wildernis en ruige bergen van de Highlands. Wandelend tussen lochs en glens passeer je oude kasteelruïnes en mysterieuze battlefields waar de clans in vroeger tijden hun onderlinge vetes uitvochten. Je overnacht tijdens de Schotland-vakantie in sfeervolle bed & breakfasts en hotels, waar je na een pittige wandeling en een goede maaltijd kunt nagenieten bij een goed glas ’very old Scotch whisky’.

Dag 1

Aankomst in Milngavie, een voorstad van Glasgow.

Overnachting in

Milngavie

Dag 2

Rustige wandeling vanaf een voorstadje van Glasgow naar Drymen door de heuvelvalleien van het Schotse hoogland. Je loopt vanuit bosrijk gebied door een gecultiveerd landschap. De wandeling heeft meer een laagland-karakter, langs kleine heuvels met uitzicht op de hogere bergen verderop. De wandeling eindigt met uitzicht op Loch Lomond. Onderweg kom je langs een whiskystokerij en loop je gedeeltelijk over een oude treinbaan. Wandelduur: 19 km, 160 m stijgen en dalen, circa 5,5 uur lopen.

Overnachting in

Drymen

Dag 3

De route loopt door prachtig naald- en eikenbos en door ruig heidelandschap. Tijdens de wandeling heb je uitzicht over de heuvels en Loch Lomond. Dit prachtige meer bereik je halverwege de wandeling bij Conic Hill en de rest van de dag volg je de oever van het Loch in noordelijke richting. Wandelduur: 24 km, 440 m stijgen en 480 m dalen, circa 7,5 uur lopen

Overnachting in

Rowardenan

Dag 4

Langs Loch Lomond, Groot-Brittannië's grootste meer, wandel je afwisselend over de 'Bonny banks' en beboste oevers naar Inverarnan. Je hebt steeds uitzicht op de bergen aan de overkant van het water. Wandelduur: 22 km, 250 m stijgen en dalen, circa 6,5 uur lopen.

Overnachting in

Inverarnan

Dag 5

Via Glen Falloch, waar ook de weg en spoorlijn doorheen gaan, volg je de WHW in noordelijke richting naar de grillige heuveltoppen bij Crianlarich. Bovenlangs het dorpje gaat de route verder door het bos en later langs River Fillan naar Tyndrum. Wandelduur 20 km, 450 m stijgen en 240 m dalen, circa 6 uur lopen. Tyndrum is een klein dorpje met een VVV, een winkel en een café.
Als er in Tyndrum geen kamer kon worden gereserveerd, kan het zijn dat je al na 11 km in Crianlarich overnacht.

Overnachting in

Tyndrum of Crianlarich

Dag 6

Een kortere wandeling, voor een relaxte dag, tenzij je wordt uitgedaagd door een van de omringende bergtoppen. Je wandelt deels over een Old Military Road, evenwijdig aan weg en spoorlijn, met schitterende vergezichten over de Highlands. Wandelduur Tyndrum - Bridge of Orchy 11 km, 120 m stijgen en 170 m dalen, circa 3 uur lopen. Tyndrum - Inveroran is 16 km, circa 4,5 uur lopen. Als je overnacht hebt in Crianlarich, hier 10 km bij optellen (je kunt dan eventueel een stuk met de trein of bus doen).

Overnachting in

Inveroran óf Bridge of Orchy

Dag 7

De route over het westelijke deel van de Rannoch Moor is waarschijnlijk de mooiste van de WHW. Eerst zicht op Loch Tulla, daarna op de toppen rondom de weidse Moor, waaronder Ben Nevis. Aan het eind van de dag bereik je een van 's lands oudste 'inns', eenzaam in de ruige Highlands. Wandelduur: 16 km, 250 m stijgen en 160 m dalen, circa 5,5 uur lopen (vanaf Inveroran). Als je in Bridge of Orchy bent gestart, loop je vandaag 21 km, 450 m stijgen en 360 m dalen, circa 6,5 uur lopen.

NOOT: Omdat er in de omgeving van King's House hotel geen andere accommodaties zijn, kan het voorkomen dat er een accommodatie in Glencoe voor je wordt geboekt, wanneer King's House Hotel is volgeboekt. De transfer naar Glencoe en morgenochtend terug naar Glencoe zijn dan voor je geregeld. 

Overnachting in

Kingshouse

Dag 8

Vandaag klim je naar het hoogste punt van de 'Way', via de Devils Staircase (550 m). Vanaf de pas daal je geleidelijk af naar het, door mooie loofbossen omgeven, dorp Kinlochleven op zeeniveau. Wandelduur: 13 km, 340 m stijgen en 570 m dalen, circa 4,5 uur lopen.

Overnachting in

Kinlochleven

Dag 9

Vandaag een pittige klim naar de pas bij Lairigmor, met mooie vergezichten over Loch Leven en Glen Coe. Vervolgens daal je af naar de beboste vallei van Glen Nevis, aan de voet van Schotlands hoogste berg, de Ben Nevis. Tot slot loop je Fort William binnen, een wat grotere plaats aan Loch Linnhe. Wandelduur: 22 km, 490 m stijgen en 460 m dalen, circa 6,5 uur lopen. 

Overnachting in

Fort William

Dag 10

Na het ontbijt eindigt het arrangement.
Als je langer in Fort William blijft, kun je eventueel de Ben Nevis beklimmen. Dit is een zeer populaire wandeling en de route is eenvoudig te vinden. Wel is het een pittige klim (1300 m stijgen en dalen) over soms lastige paden. Daarbij staat de Ben Nevis bekend om het slechte weer dat vaak om de berg hangt.

NB Programma

NOOT: Omdat er in de omgeving van King's House hotel (dag 7) geen andere accommodaties zijn, kan het voorkomen dat er een accommodatie in Glencoe voor je wordt geboekt, wanneer King's House Hotel is volgeboekt. De transfer naar Glencoe en de volgende ochtend terug naar Glencoe zijn dan voor je geregeld. 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in kleinschalige bed & breakfast's, herbergen en hotels op kamers die vaak voorzien zijn van privé douche en toilet (hoe eerder je boekt hoe groter de kans op een privé badkamer).

NB. Vanwege de vele kleinschalige accommodaties en de grote belangstelling voor de West Higland Way kan het zijn dat het uiteindelijke overnachtingsschema iets afwijkt van het dag-tot-dag-programma. 

Let op: Omdat er in de omgeving van King's House hotel (dag 7) geen andere accommodaties zijn, kan het voorkomen dat er een accommodatie in Glencoe voor je wordt geboekt, wanneer King's House Hotel is volgeboekt. De transfer naar Glencoe en de volgende ochtend terug naar Glencoe zijn dan voor je geregeld. 

Let op: voor de maanden april en mei geldt dat wanneer je in het weekend in Kingshouse Hotel (dag 7) verblijft, een extra nacht aldaar verplicht is. 

Over de maaltijden

Elke ochtend krijg je een stevig Schots ontbijt. De lunch kun je onderweg inkopen en voor het avondeten kun je terecht in een lokaal restaurantje, pub of hotel.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer op dag 2,3,4,5,6,7,8 en 9 (1 koffer van max 18 kg p.p.)
 • digitale reisinformatie
 • watervaste Harvey Map West Highland Way XT40 1:40.000 (ontvang je ter plekke)
 • Engelstalig gidsje van West Highland Way (ontvang je ter plekke)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • lunches
 • diners
 • eventuele transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

De West Highland Way is een goed gemarkeerd lange-afstandspad (oa met paaltjes). In de eerste accommodatie je een uitgebreid informatiepakket met o.a. een gidsje en originele wandelkaart van de West Highland Way. Je loopt over goede paden en (on) verharde weggetjes, maar ook stukken door venige gebieden, die zeker bij regen, nat kunnen zijn. Bijzonder zijn de Military Roads waar veel van gebruik wordt gemaakt. Deze zijn in het midden van de 18e eeuw aangelegd, zodat de Engelse troepen snel bij opstandige Schotse clans konden komen. Tegenwoordig zijn het veelal halfverharde wandel- en mountainbikepaden. 

De routes staat ook in SNP navigatie-app op je smartphone. Zorg zelf dus voor een goed opgeladen smartphone en eventueel een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken.

Extra dagen

Je kan overal extra nachten bijboeken, behalve in Kingshouse (hier is verder ook niets te doen). Op de meeste overnachtingsplekken is niet veel te doen. Vanuit Tyndrum kun je met de trein naar het vriendelijke stadje Oban aan de westkust. In Kinlochleven is een grote (ijs)klimhal, je kan het museumpje van de oude aluminium smelter bekijken of een leuke wandeling maken. Vanuit Fort William kan je Groot-Brittannia’s hoogste berg, de Ben Nevis (1342m) beklimmen.
NB. Het reserveren van extra nachten kan het boekingsproces wat vertragen.

Extra's

Verlengingshotels

Argyll Hotel (Glasgow)

Het traditionele Argyll Hotel in Glasgow wordt door een familie gerund en ligt 800 meter van het Kelvingrove Art Gallery andMuseum. Het hotel biedt gratis WiFi en parkeergelegenheid, serveert gerechten met een goede prijs-kwaliteitsverhouding en heeft kamers met een eigen badkamer.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Glasgow is ca. 350 km (via veerverbinding IJmuiden-Newcastle).
In Milngavie is het erg lastig om de auto te parkeren voor de duur van de reis. Wel kunnen we proberen een kamer in de  Premier Inn te reserveren. Hier kun je de auto op de parkeerplaats (op eigen risico) achterlaten. Dit kost 10 pond per persoon extra. Een tweede optie is om naar het eindpunt Fort William te rijden en daar de auto achter te laten.
Terugreis
Vanaf Fort William kun je naar keuze in ca. 3 uur per Citylink bus naar Glasgow Buchanan Busstation (naast Queen Street Trainstation) óf via een ’scenic route’ per trein in ca. 4 uur naar Glasgow Queen Street Trainstation. Vandaar met de trein naar Milngavie (frequent, reistijd ca. 30 min).
 
Klik hier voor meer informatie over de treindienstregeling in Schotland.
Klik hier voor openbaar vervoer in Schotland in het algemeen.
NB. Bus- en treintickets zijn goedkoper als je ze (ver) van tevoren via internet koopt.

Trein informatie

Treinreizigers raden we aan om de nachtelijke oversteek per veerboot van IJmuiden naar Newcastle te maken. Van Newcastle neem je de trein, via Glasgow naar Milngavie (frequent, 3-4 uur reistijd).

Terugreis
Vanaf Fort William kun je naar keuze in ca. 3 uur per Citylink bus naar Glasgow Buchanan Busstation (naast Queen Street Trainstation) óf via een ’scenic route’ per trein in ca. 4 uur naar Glasgow Queen Street Trainstation. En vandaar verder naar Newcastle.

Klik hier voor meer informatie over de treindienstregeling in Schotland.
Klik hier voor openbaar vervoer in Schotland in het algemeen.

NB. Bus- en treintickets zijn goedkoper als je ze (ver) van tevoren via internet koopt.

Veerboot informatie

Voor alle veerbootverbindingen naar Engeland en Schotland kunt u uitstekend terecht bij Overtocht.nl.
Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

Voor meer informatie over de treindienstregeling in Schotland: klik hier.
Voor openbaar vervoer in Schotland in het algemeen: klik hier.

Wij raden u aan uw overtocht pas te reserveren nadat uw SNP arrangement bevestigd is.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Glasgow of Edinburgh.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

 

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Heenvlucht op Glasgow (GLA)
Vanaf het vliegveld van Glasgow reis je per bus naar Glasgow Central Station of Queen Street Station (frequent, reistijd 30 min). Van beide stations vertrekken er treinen naar Milngavie (frequent, reistijd 30 min). Je kunt ook een taxi nemen (ca. 25 km).

Heenvlucht op Prestwick Airport (PIK)
Vanaf het vliegveld van Prestwick reis je per bus naar Glasgow Central Station (frequent, reistijd 40 min) of per trein naar Glasgow Queen Street Station (frequent, reistijd 1 uur). Van deze stations vertrekken treinen naar Milngavie (frequent, reistijd 30 min). Je kunt ook een taxi nemen (ca. 25 km).

Heenvlucht op Edinburgh (EDI)
Vanaf het vliegveld ga je per bus naar Edinburgh Waverley Station (frequent, reistijd 30 min). Vandaar reist je per trein naar Milngavie met overstap in Glasgow (frequent, reistijd 2 uur)

Terugreis
Vanaf Fort William kun je naar keuze in ca. 3 uur per Citylink bus naar Glasgow Buchanan Busstation (naast Queen Street Trainstation) óf via een ’scenic route’ per trein in ca. 4 uur naar Glasgow Queen Street Trainstation. Vandaar verder naar het vliegveld van keuze.

Klik hier voor meer informatie over de treindienstregeling in Schotland.
Klik hier voor openbaar vervoer in Schotland in het algemeen.
NB. Bus- en treintickets zijn goedkoper als je ze (ver) van tevoren via internet koopt.

Je kunt dit arrangement starten van half april tot 10 oktober. De West Highland Way is een veel belopen lange-afstandspad, dus u dient vroegtijdig te reserveren, met name voor de maanden mei en juni. Indien je op een vrijdag of zaterdag wilt starten boek dan zeer vroeg, omdat Kingshouse (dag 7) vaak al lang van te voren vol zit.  Vaak zul je dan in Glencoe verblijven (met 2 extra transfers), omdat er geen andere accommodatie in de directe omgeving van Kingshouse is. Bij start op vrijdag of zaterdag in mei of juni is een extra nacht verblijf in Kingshouse sowieso verplicht.

De Bank Holidays zijn vrije maandagen, waardoor een lang weekend ontstaat en het overal druk wordt met bezoekers en veel gesloten is. Je kunt deze weekenden beter mijden voor je vakantie.
Klik hier voor de juiste data van Bank Holidays.
NB. Er zijn afwijkende Bank Holidays in Engeland, Schotland en Wales!

Let op: voor de maanden april en mei geldt dat wanneer je in het weekend in Kingshouse Hotel (dag 7) verblijft, een extra nacht aldaar verplicht is. 

Ga je binnenkort op reis naar Groot-Brittannië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/verenigd-koninkrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/groot-brittannie-en-noord-ierland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB.
Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Midges in Schotland
Midges zijn kleine steekvliegjes die, samen met muggen, op windstille dagen in groten getale rondvliegen boven de Schotse Moors. Insectenwerende middelen met DEET of een fijnmazig muggennet helpen hiertegen.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

West Highland Way

Groot-Brittannië - West Highland Way

Van Glasgow naar de Ben Nevis

Wandelvakantie langs hotels en B&B's

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.