Griekenland - Kreta, 15 dagen Rondreis met huurauto van oost naar west

« Terug naar overzicht
Privéreis - Natuur Rondreizen

Actieve rondreis inclusief huurauto langs agriturismos

Doorkruis met een huurauto van Lassithi tot Sfakia de mooiste uithoeken van landelijk Kreta. Ervaar het beste dat dit landschappelijk zeer gevarieerde eiland te bieden heeft: Minoïsche paleizen, verlaten kloven en hoogvlaktes, dromerige dorpjes, kliffen en baaitjes. Kreta is een eiland waar alle zintuigen van kunnen genieten: prachtige natuur, rijke cultuur, geurende kruiden, heldere luchten, zacht klimaat en heerlijk eten. Speel tavli op het dorpsplein en verblijf in de origineelste accommodaties op de mooiste plekken. Van een oude landbouwnederzetting tot een statig landhuis of een stijlvol appartement bij een agriturismo. De meest bijzondere rondreis die je op Kreta kunt maken!

Uniek aan deze reis

 • Bijzondere verblijven
 • Huurauto inclusief
 • Minoïsche en klassieke oudheden
 • Van oost naar west: bergen en zee
 • Verrassend binnenland
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Griekenland - Kreta, rondreis oost-west

Kreta is een mini-continent op zich. Griekenlands grootste eiland heeft een ongekende variatie aan landschappen: steile klifkusten, vruchtbare vlaktes, hoge bergen tot ruim 2400 m, diepe kloven, verborgen bergdorpen, fraaie stranden, historische steden….. Kreta heeft ook een heel eigen historie en volgens de mythologie begon hier eigenlijk Europa. Het Minoïsche rijk  was de eerste grote Europese beschaving. Kretenzers wonen op Kreta, niet in Griekenland.

Op dit meer dan boeiende eiland hebben we een rondreis ontwikkeld die je alle facetten van het eiland laat ervaren, behalve dan die van de drukke toeristenplaatsen. Wij gaan rechtsaf, waar veel toeristen linksaf gaan. Zo verken je het verrassend rustige binnenland, maar we weten ook nog de laatste rustige strandjes te vinden. Van oost naar west rijd je via de mooiste weggetjes langs bijzondere opgravingen, door oude landbouwdorpjes en langs indrukwekkende natuur. We bieden je diverse wandelingen, geven tips voor bezienswaardigheden die je niet in reisgidsen vindt en leiden je langs vele verborgen plekjes.

De accommodaties zijn een verhaal apart. We durven rustig te stellen dat je overnacht in een aantal van de meest bijzondere onderkomens die Kreta te bieden heeft. Het zijn altijd plaatsen waar met respect voor historie en omgeving gebouwd of gerenoveerd is. Van een traditionele landbouwnederzetting tot een fraai bergresort: overal heb je het comfort van een eigen appartement of huisje en overal geniet je van de befaamde Kretenzische gastvrijheid, filoxenia.

Dag 1

Knossos, Lassithi
Autorit: Heraklion - Lassithi: 55-95 km
Indien je vandaag in de ochtend aankomt, is er nog tijd voor een bezoek aan de beroemde Minoïsche opgravingen van Knossos (dit kan afhankelijk van de vluchttijden ook nog op dag 15).
Via een extra rondrit door het binnenland kun je via een Minoïsche villa en de bijzondere muziekschool van Ross Daly in Choudetsi rijden (met interessant museumpje van oude instrumenten). Ook kun je wijn proeven bij de moderne proeverij van wijnhuis Boutari of het museum bekijken van de grootste schrijver die Kreta ooit heeft gekend: Nikos Kazantzakis.

Hoe dan ook rijd je op gegeven moment via grote weg langs de noordkust, waarbij je het drukke Chersonissos letterlijk links laat liggen als je rechtsaf slaat richting het landbouwplateau van Lassithi. Deze bijzondere hoogvlakte op ca. 800 m. boven zeeniveau is aan alle kanten omsloten door hoge bergen en vormt een wereld op zich. In de fraaie herberg waar je overnacht is het massatoerisme heel erg ver weg.

Overnachting in

Agios Konstandinos (Lassithi) - Vassilikata

Dag 2

Lassithi-hoogvlakte
Na het ontbijt moet je beslist even rondzwerven door de straatjes van het dorpje waar je verblijft. Dan in de auto voor de start van een rondrit over het Lassithi-plateau. Op ruim 800 m boven zeeniveau rijd je hier over een plateau zo vlak als Nederland, maar wel met op de achtergrond de ruim 2100m hoge berg Dikti. Men leeft hier voornamelijk van de landbouw en in vroegertijden stond het hier vol met kleine windmolentjes, nodig om water op te pompen. Nu gebeurt dat meestal mechanisch maar ook de oude molentjes zijn nog steeds te zien.
Onderweg kun je bij Tzermiado een korte wandeling maken voor het mooiste uitzicht. Een bezoek waard is de druipsteengrot Dikteon Andron, waar volgens de mythologie de Griekse oppergod Zeus is opgegroeid. Dan is het folkloremusuem in Agios Georgios nog een aanrader alvorens naar het knusse gastenverblijf terug te keren.

Overnachting in

Agios Konstandinos (Lassithi) - Vassilikata

Dag 3

Van Lassithi naar Aspros Potamos
Autorit Lassithi - Aspros Potamos: 110 - 140 km
Via een slingerende weg door een groen dal verlaat je het Lassithiplateau. Je zet koers naar de Dorische stad Lato bij het dorpje Kritsa, waar ook een bijzonder Byzantijns kerkje met de oudste en fraaiste fresco's van Kreta te vinden is. Vervolgens duik je nog verder terug in de oudheid bij de Minoïsche opgraving van Gournia. Hier geen groot paleis, maar een beeld van hoe de 'gewone' bevolking geleefd moet hebben tijdens de Minoïsche beschaving.
Hierna kun je kiezen voor een snellere route via Ierapetra en de zuidkust, of een landschappelijk fraaiere maar langere route langs de noordkant. Hoe dan ook kom je uit op een bijzondere plek nabij Makris Gialos, in het rivierdal van Aspros Potamos, waar je de komende twee dagen verblijft.

Overnachting in

Makris Gialos - Aspros Potamos

Dag 4

Aspros Potamos, Kato Zakros, Vaï
Voor een dagje rust (denk aan een extra overnachting) met een boekje is Aspros Potamos dé plek. In de namiddag even naar een klein strandje en dan een koel drankje en een heerlijke maaltijd...
Wil je wat actievers dan is er in de vallei nog een mooie wandeling te maken, maar je kunt natuurlijk ook in de auto stappen voor een ontdekkingstocht door het uiterste oosten van Kreta.
Aan de oostkust ligt het misschien wel mooist gelegen Minoïsche paleis van Kreta: Kato Zakros. En omdat je dan toch in de buurt bent moet je beslist ook naar het beroemde palmenstrand van Vaï: een tropische verrassing op Kreta... Deze ca. 140 km lange rondrit voert je ook nog langs het indrukwekkende klooster Moni Toplou.

Overnachting in

Makris Gialos - Aspros Potamos

Dag 5

Van Aspros Potamos naar Ano Zaros
Autorit: ca. 140 km
Je volgt de zuidkust tot bij het badplaatsje Mirtos. De kleine boulevard is een prima plek voor een koffiestop. Of toch nog even verder het binnenland in naar het beschaduwde pleintje van Mithi?
De weg slingert zich nu via de uitlopers van het Diktigebergte naar het westen. Na het streekcentrum Ano Viannos daal je af naar de grote Messara-vlakte, al sinds de oudste tijden het belangrijkste landbouwgebied van Kreta. Het is dan ook niet voor niets dat je hier diverse sporen van de oude beschavingen vindt. Vlak na het landbouwstadje Agii Deka liggen links en rechts de uitgestrekte ruïnes van Gortyna, Kreta's belangrijkste stad in antieke en Romeinse tijd.
Van Gortyna is het niet ver meer naar Ano Zaros, in de voetheuvels van het Idi-gebergte. Hier wordt een van de bekendste bronwaters van Kreta gewonnen en in het kristalheldere meertje Votomos zwemmen forellen. Vlakbij deze idyllische plek vind je het volgende onderkomen.

Overnachting in

Ano Zaros - Idi Hotel

Dag 6

Rondom Ano Zaros
Vanuit de accommodatie waar je verblijft is een mooie wandeling te maken. Je kunt naar een prachtig bos, bronnen, kloosters of een verscholen grot wandelen. Van een korte rondwandeling rondom het meertje Votomos tot een tocht door een machtige bergkloof naar het groene eikenbos van Rouvas. De klooftocht is imposant, maar niet moeilijk en via een goed pad; een echte aanrader!
Maar vandaag verblijf je ook op een prima plek voor een rustig dagje met een boekje bij het zwembad in de lommerrijke tuin van het hotel.

Overnachting in

Ano Zaros - Idi Hotel

Dag 7

Messara, Phaestos, Komos Beach
We stellen voor dat je vandaag afdaalt naar de Messara-vlakte, waar diverse archeologische opgravingen te vinden zijn, waaronder het Minoïsche paleis van Phaestos, de villa van Agia Triada en het Romeinse Gortys. Ook de strandgrotten van Matala en het kleine volkenkundig museum van Vori zijn een bezoekje waard.

Strandliefhebbers gaan naar Komos beach. Vanaf het aardige badplaatsje Kalamaki kun je hier kilometerslange strandwandelingen maken. Het strand is verderop begrensd door met tamarisken begroeide duintjes, waar je altijd (ook in het hoogseizoen) een eigen plekje kunt vinden. Onderweg kun je nestplaatsen van zeeschildpadden ontdekken. Loop je ver genoeg, dan vind je het Minoïsche Komos, waarschijnlijk de haven van het paleis van Phaestos. Je kunt hier wellicht archeologen nog echt aan het werk zien, want het blootleggen van oude fundamenten, straten e.d. is nog in volle gang!

Overnachting in

Ano Zaros - Idi Hotel

Dag 8

Van Ano Zaros naar Askifou
Autoroute: ca. 180 km inclusief bezoek bezienswaardigheden.
Door de uitlopers van het Ida-gebergte westwaarts. Bij Agia Galini daal je af naar de kust, waar je iets verderop nog een paar zeer rustige en nog niet door massatoerisme bedorven stranden vindt. Na deze opfrissing aan zee rijd je door naar de omgeving van Moni Preveli, een klooster met historie. Helaas is het nabij gelegen palmenstrand in 2010 door brand grotendeels verwoest; interessant is het nog wel om te kijken in hoeverre het zich weer weet te herstellen.
Via het Venetiaanse fort van Frangokastello slinger je het binnenland van Sfakia in, waar op de Askifou-hoogvlakte het volgende onderkomen staat.

Overnachting in

Askifou

Dag 9

De zuidkust van Sfakia
Je kunt vanuit Askifou een prachtige bergwandeling maken, of door de soms zeer smalle Imbroskloof omlaag lopen. Per taxi kun je terug naar Askifou.
Je kunt ook per auto af te dalen naar de spectaculaire kust tussen Chora Sfakion en Loutro. In dat gebied heeft SNP diverse wandelingen uitgezet van diverse lengtes en zwaartes. Een bootverbinding tussen Chora Sfakion en Loutro (alleen per boot bereikbaar) maakt diverse variaties mogelijk.
Top-wandelattracties zijn de diepe Aradenakloof en het kustpad dat langs kliffen en een strandje met zoetwaterbronnen voert. Loutro is een idyllisch gelegen (maar wat toeristisch) dorpje in een mooie baai en het boven de Aradenakloof gelegen plateau van Anopolis is van adembenemende schoonheid. Je kunt ook op de boot blijven zitten vanaf Loutro en doorvaren naar Agia Roumeli. Vanaf daar kan het uiteinde, inclusief het spectaculaire smalle deel, van de beroemde (maar drukke) Samariakloof bezocht worden.

Overnachting in

Askifou

Dag 10

Van Askifou naar Vamos
Autoroute: Askifou-Vamos via Asi Gonia/ Argiroupolis: 75 km
Een bergweg langs bijna vergeten dorpjes brengt je naar de groene omgeving van Argiroupolis, het antieke Lappa. De weelderige plantengroei hier is te danken aan een aantal grote bronnen; het is niet voor niets dat hier al sinds de verre oudheid een nederzetting was! Bij deze bronnen zijn enkele idyllische tavernes waar je ook midzomer door klaterend water en schaduw heerlijk koel kunt zitten. Via een oud voetpad kun je naar het fraaie dorpje, waar een korte rondwandeling langs de restanten van het oude Lappa gemaakt kan worden.

Via het enige natuurlijke zoetwatermeer van Kreta (Lake Kournas) rijd je naar het oude dorp Vamos, in het verleden een rijk landbouwcentrum. In één van de gerenoveerde fraaie oude dorpshuizen ga je vandaag en morgen overnachten.

Overnachting in

Vamos - Vamos Appartementen

Dag 11

Rondom Vamos
Het streekcentrum Vamos in de vruchtbare streek Apokoronas is een prachtig oud dorp met veel grote huizen, die gebouwd zijn in historische tijden van voorspoed. Enkele van die dorpshuizen zijn nu gerestaureerd tot villas. Het is een aangenaam wandelingetje door de oude straatjes en het parkje, eindigend in een klein kafeneion. Of je wandelt wat verder over oude paden rond het dorp en de agrarische omgeving, waarin her en der interessante historisch overblijfselen te vinden zijn. Met een auto ben je snel in de historische binnensteden van Rethymnon en Chania en ook zijn fraaie zandstranden bij Kalives of Georgioupolis snel bereikt (ca. 5-10 km).

Overnachting in

Vamos - Vamos Appartementen

Dag 12

Van Vamos naar Axos
Lengte autotocht tussen 80 en 120 km.
Na het afscheid van Vamos zet je koers naar het misschien wel beroemdste klooster van Kreta: Arkadi. Na de bezichtiging van deze historische plek kun je een rondrit door de Amari-vallei maken, de westelijke grens van het Ida-massief en één van de fruitschuren van Kreta. Hier verzeilt zelden een toerist en de dorpjes behoren tot de fraaiste van Kreta, net als de vergezichten in het vroege voorjaar: bloeiende bloesembomen tegen de witbesneeuwde bergtoppen. Vergeet het romantische vervallen klooster Moni Asomaton niet!

Verder richting Axos zijn de ruïnes van Archea Eleftherna te vinden, vanwaar je een prachtige korte wandeling kunt maken door de tussen de olijfgaarden gelegen restanten van de antieke en Romeinse stad. Langs de mooie druipsteengrotten van Zoniana bereik je het dorpje Axos en het volgende onderkomen.

Overnachting in

Axos - Enagron

Dag 13-14

Rondom Enagron
Maak een van de korte wandelingen in de omgeving, vul je waterfles bij een bron, drink een kopje koffie bij de grote plataan in Axos en proef de befaamde honing. Klim naar de antieke acropolis van deze in de oudheid belangrijke plaats. Geniet daar van het uitzicht en laat tussen de schaarse overblijfselen je fantasie werken. Of maak eens een tochtje met een ezel, zoals de Kretenzers al eeuwen lang doen en laat het goedaardige dier je dagrugzak en een lekker picknick vervoeren.
Met de auto kun je naar de Nida-hoogvlakte, die slechts bewoond wordt door herders, en dan alleen nog in de zomer. Je passeert enkele mitata, stenen herdershutten, en kunt een korte wandeling maken naar de grot waar volgens de mythologie Zeus is opgegroeid. Een andere bezienswaardige grot is de Sfentoni-grot, met fraaie druipsteenvormen.
Na afloop heerlijk relaxen bij het prachtig gelegen zwembad.

Overnachting in

Axos - Enagron

Dag 15

Einde
Na een laatste heerlijke ontbijt eindigt je vakantie op Kreta, tenzij je natuurlijk nog extra rustdagen of een verlenging heeft bijgeboekt. Vanuit Enagron bereik je via de kortste route in ruim 1 uur het vliegveld van Heraklion, waar je de huurauto weer inlevert. Indien je een late vlucht hebt zou je vandaag nog een van de programmaonderdelen van dag 14 kunnen doen of alsnog Knossos bezoeken als je dat nog niet gedaan hebt.

NB Programma

Het dag tot dagprogramma bevat suggesties voor diverse activiteiten, die niet persé in de hier gepresenteerde volgorde gedaan hoeven te worden. Per dag zijn er diverse alternatieven voor autotochten, museumbezoek, wandelen of gewoon genieten op mooie plekken. Het hier gepresenteerde programma is slechts een voorbeeld; in de reisdocumentatie tref je nog meer mogelijkheden aan.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in een aantal van de meest bijzondere, landelijke gelegen accommodaties die op Kreta te vinden zijn. We kiezen niet voor overdadige luxe, wel voor bijzondere sfeer, bijzondere locaties en goede service.

Vaak zijn onze accommodaties gerenoveerde historische gebouwen. We bieden op de meeste locaties het comfort van een eigen appartement/studio of huisje, meestal met een extra zitruimte, terras of balkon en soms een klein keukentje (een koelkastje is bijna overal aanwezig). Hier staat de traditionele 'filoxenia' (griekse gastvrijheid) nog hoog in het vaandel en je bent er, zowel qua locatie als ambiance, ver van het massatoerisme aan de noordkust. Er is airconditioning/ verwarming en voor koelere tijden is er regelmatig een open haard. Voor alles liggen alle accommodaties rustig en in een natuurlijke setting, behalve in Vamos waar je in het oude dorp verblijft.
Een zwembad is te vinden bij de accommodaties in Ano Zaros en Askifou en afhankelijk van waar je precies overnacht ook in Axos. Aspros Potamos ligt dichtbij zee; de huisjes waar je hier in verblijft zijn zeer sfeervol, maar basic ingericht en met alleen elektriciteit via zonne-energie, dus wel zeer duurzaam. Boek je een kamer met gescheiden bedden, dan krijg je in Aspros Potamos een groter appartement, waardoor de prijs hoger is dan voor een tweepersoonsbed. In Agios Konstandinos en Vamos overnacht je in traditionele dorpshuizen.

Bij het dagprogramma staat per dag een link naar gedetailleerde informatie over alle accommodaties, met daarbij ook foto's.

Over de maaltijden

Je verblijf tijdens dit arrangement is op basis van logies en ontbijt. Het ontbijt is zeer gevarieerd van olijven tot loukoumades, boerenkazen, Griekse yoghurt met heerlijke honing, fruit en eigen gemaakte jams. Je hebt de vrijheid zelf te kiezen waar  je wilt dineren en omdat je in appartementen verblijft kun je er desgewenst zelfs zelf koken. Maar wij raden je aan jezelf lekker te laten verwennen met diverse wellicht onbekende Griekse gerechten, zeker omdat uit eten gaan hier nog steeds relatief goedkoop is.
Op het Lassithiplateau kun je prima eten bij de traditionele taverne van de accommodatie.
De accommodatie Aspros Potamos serveert zelf geen avondeten. In het nabij gelegen Makris Gialos zijn enkele toeristische tavernas; gemiddeld niveau.
In Zaros heeft de accommodatie een uitstekende taverna; hier zul je zeker goed typisch Grieks eten. Een andere tip is het eten bij het meertje Votomos (forel!); gemiddelde kwaliteit, maar een heerlijk terras en ook populair bij de Kretenzers zelf.
Op het Askifouplateau is er weinig keuze; er zijn wat tavernas in de omliggende kleine dorpjes, maar bij de accommodatie kun je ook prima eten.
In Vamos zijn twee uitstekende tavernas, met traditonele gerechten met prima ingredienten. Ook op bijzondere locaties.
Bij Enagron is de beste eetgelegenheid weer bij de accommodatie zelf. Ook hier is de keuken gekwalificeerd met het certificaat van "de goede Kretenzische smaak". Wij denken dat je de beste keuzes kunt maken als je daar à la carte eet en jezelf laat adviseren door Afroditi. In Axos zelf zijn een tweetal zeer typische dorpstavernas waar eenvoudige kost geserveerd wordt en waar je eet met de dorpelingen.

Info kindvriendelijkheid

Overal zullen kinderen zich thuis voelen. Op een aantal locaties is een zwembad en er is veel buitenruimte. Bijna overal overnacht je in een appartementje waar een kleine kitchenette is, zodat je ook zelf iets kleins te eten kunt maken of drankjes in de koelkast kwijt kunt.

Bij alle accommodaties is het ook mogelijk om er met (kleine) kinderen te verblijven. Let er wel op dat in de traditionele (oude) huizen wel regelmatig trappen en afstapjes zijn waar je op moet letten. Een kinderbedje is meestal gratis verkrijgbaar. Hotel Idi in Zaros en Enagron in Axos hebben zelfs speeltoestellen. Ook de zee is meestal niet ver weg, behalve in Axos.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • huurauto
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • verzekeringen

Huurauto inbegrepen

Bij deze reis is een huurauto inbegrepen van dag 1 t/m dag 15 (= 15 dagen x 24 uur), inleveren en ophalen op het vliegveld van Heraklion of Chania. De huurauto die je meekrijgt is qua (bagage-)ruimte en motorvermogen afgestemd op het aantal personen waarmee gereisd wordt. De volgende autohuurcategorieën zijn inbegrepen. Let wel: het gaat om categorieën, waarbij genoemde merken een voorbeeld zijn!

 • bij 1 persoon: categorie A, Toyota Yaris, 4-deurs met airco
 • bij 2 personen: categorie BBA, VW Polo, 4-deurs met airco
 • bij 3-4 personen: categorie DBB, Ford Focus, 4-deurs met airco

Indien je een grotere auto wenst, dan dien je dat bij boeking aan te geven en betaal je een toeslag. Klik hier voor meer informatie over de huurvoorwaarden.

Ter plaatse te betalen

 • Toeristenbelasting/ klimaatadaptatietax (Climate resilience tax): afhankelijk van hotelcategorie tussen ca. € 0,75 en € 5,- pppn)

Over de activiteiten

Bij dit arrangement ontvang je een reispakket met op diverse plaatsen een aantal wandelsuggesties, voorzien van routebeschrijvingen en kaartmateriaal. Alle wandelingen zijn facultatief, je kunt het dus zo actief maken als je zelf wil. De meeste wandelingen zijn voor iedereen te maken met een redelijke conditie, maar voor de liefhebbers zijn ook enkele wat pittiger wandeltochten opgenomen. Als je wilt wandelen raden we ten zeerste aan om (lichte, klasse B) bergwandelschoenen te dragen, gezien de stenige voetpaden op Kreta.

Geschikt voor kinderen

Een reis die alles in zich heeft waardoor ook (iets oudere) kinderen hier zeker van zullen genieten. Wandelingen zijn nooit erg lang, maar wel vaak uitdagend. Denk aan een aantal spectaculaire kloven als de Zaroskloof of de 'klauterkloof' met palmenstrand bij Preveli. Aansprekende oudheden, als de Minoïsche paleizen van Knossos en Zakros, het palmenstrand bij Vai en het autovrije Loutro, maken de reis zo afwisselend en uitdagend dat geen kind zich zal vervelen. De autoroutes zijn kort, met onderweg tal van mogelijkheden voor een gezellig terrasje, zwemmen of struinen door een dorpje. Een dagje naar de stad Rethimno, tijdens de verplaatsing van Chora Sfakion naar Axos, is ook een belevenis. Een boottocht en korte wandeling (vanuit Chora Sfakion) in de wereldberoemde Samariakloof is natuurlijk ook een prachtige excursie met de kinderen. Maar je kunt ook naar de imposante ijzeren brug over de imposante afgrond van de Aradenakloof rijden; vanaf de brug worden soms bungiejumps gemaakt. En natuurlijk is overal zwemgelegenheid.

Extra dagen

Wil je meer rust nemen om Kreta te ontdekken, dan zijn bij alle accommodaties extra overnachtingen te boeken. In de reisdocumentatie staan genoeg suggesties voor enkele dagen extra verblijf! Met name Makris Gialos, Zaros en Axos lenen zich goed voor een extra lang verblijf gezien de mogelijke activiteiten.

 • Makris Gialos (Aspros Potamos): in onze ogen de meest bijzondere verblijfslocatie. Heerlijk om hier een of meer rustige dagen in te plannen. Diverse rustige strandjes nabij.
 • Zaros (Idi): een typisch Grieks hotel met een grote groene tuin, met zwembad. In de erg fraaie omgeving, zijn meerdere korte wandeltochten mogelijk zijn.
 • Axos (Enagron): en ook de laatste verblijfplaats is een plek om meer van te genieten, net als de boeiende omgeving met diverse wandelmogelijkheden.

Extra's

Verlengingshotels

Halepa (Chania)

Hotel Halepa in Chania is gehuisvest in een statig neoklassiek pand, met daarbij een nieuw aangelegde vleugel met modernere kamers. Het hotel is gelegen in de chique wijk Halepa, op 15 min. lopen van de Venetiaanse haven. De inrichting van het hotel is verzorgd, met klassiek aandoende inrichting in de oude vleugel, en modernere in de nieuwe vleugel.
Het hotel heeft een ruime tuin met terras, maar er is ook een stijlvolle lounge met zelfs een open haard voor de frissere avonden in herfst en het vroege voorjaar. Er is een bar en een restaurant. Vanaf het sfeervolle dakterras heeft u prachtig uitzicht over de stad richting zee.
De kamers zijn ruim, in stijl ingericht, hebben verwarming en airconditioning en beschikken over internettoegang.

Hotel Arkadi (Chania)

Prima, zeer gunstig gelegen, modern middenklassehotel in Chania met een vriendelijke receptie, waar tevens een lounge is.

Marin Dream Hotel (Heraklion)

Gelegen tussen de haven en het oude centrum, vlakbij het busstation, is dit een ideaal stadshotel in Heraklion. Relatief rustig gelegen en modern hotel met goed uitgeruste kamers en vriendelijke service.
Er is een restaurant en een bar en van een aantal kamers heeft u zicht op de oude haven.
De kamers beschikken over een balkon, fraaie badkamer, airco, satelliet TV, internettoegang en een safe.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een vlucht op Heraklion of Chania.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven van charter, Transavia en lijndienstvluchten.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Aangezien je vanaf de luchthaven per huurauto verder reist, ben je niet gebonden aan uiterste aankomst- en/of vertrektijden. Naar de eerste accommodatie op de Lassithi hoogvlakte is het iets meer dan een uur rijden.

De beste seizoenen qua temperatuur zijn natuurlijk het voor- en najaar. In het voorjaar is Kreta met name tot eind april één grote bloemenzee met veel orchideeën. Vanaf eind april en in mei zie je de bloemen vooral in de bergen; dan wordt het langs de kust vaak al warm neemt de bloei van vooral bolgewassen af. Wel staan vanaf medio mei de kloven vol met bloeiende oleanders.
In het najaar, en vooral vanaf tweede helft september en in oktober, heerst er een Dionysisch feest met al het fruit dat hier geoogst kan worden; bovendien is dan de zee nog heerlijk warm om te zwemmen.In de zomer wordt het door de vrijwel altijd waaiende Meltemi-wind zelden te heet (rond 30 graden) en in ons reisgebied zult u zelfs dan niet veel toeristen tegenkomen: ook middenin de zomer ervaart u het echte Kreta. Natuurlijk buiten een aantal bekende toeristiche hotspots als de Samariakloof, de grote Minoïsche opgravingen en de drukke toeristenplaatsen langs de noordkust. Maar ook de winterperiode heeft haar charmes omdat er dan vrijwel nergens toeristen zijn en zelfs de beroemde opgraving van Knossos rustig is. 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Kreta ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Over de accommodaties:

Vrijwel alle accommodaties zijn gebouwd met natuursteen uit de omgeving en hebben daarom een zeer goede isolatie. De huisjes bij Aspros Potamos zijn extra bijzonder omdat ze deels in de rotsen uitgehouwen zijn. Hier is alleen elektriciteit van zonnepanelen, die zorgen dat in elk geval de koelkast het doet en de meest noodzakelijke verlichting. 

Bij deze reis heb je de beschikking over een huurauto.

Ga je binnenkort op reis naar Griekenland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/griekenland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/griekenland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Griekenland is goed geregeld. Het is niet moeilijk om een Engels sprekende dokter te vinden. Zelfs in kleinere dorpen en op eilanden is altijd een Health Centre te vinden. Toeristen, die uit één van de EU landen komen hebben recht op gratis medische hulp. Echter, een goede reisverzekering is noodzakelijk, omdat daarmee ook bezoeken aan privé-klinieken en verblijven in (vaak betere) niet-staatsziekenhuizen vergoed worden. In vergelijking met Nederland gaat het er zeker in de staatsziekenhuizen allemaal wat chaotischer en minder servicegericht aan toe.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Malaria
In de Evrosdelta in het noordoosten van Griekenland komt tijdens de maanden mei t/m oktober mogelijk Malaria voor. Bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen in verband met Malaria zijn extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Grieken zullen over het algemeen altijd bereid zijn u belangeloos te helpen als u onverhoopt in de problemen komt. Wordt u toch bestolen of raakt u iets kwijt dan moet u daar voor uw verzekering een politieverklaring van kunnen overleggen. In Griekenland is dit vaak een omslachtige en tijdrovende activiteit. Lang niet altijd kan men u bij de politie (astinomía) in het Engels te woord staan en bureaucratie en achtergebleven automatisering zorgen voor een trage verwerking. Tip: doe geen aangifte van diefstal (=misdrijf) maar van vermissing (= geen misdrijf); dit verkort te procedure aanzienlijk en is voor uw verzekering in de regel voldoende.
Het landelijke alarmnummer voor politie, ambulance en brandweer is 112. Noteer via uw accommodatie het plaatselijke nummer van politie of dokterspost.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Kreta_Lex_2012_Lato.jpg

Griekenland - Kreta

Rondreis met huurauto van oost naar west

Actieve rondreis inclusief huurauto langs agriturismos

Zwaarte
Comfort
Natuur Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.