Wandelvakantie Opaalkust - Noord-Frankrijk

Frankrijk - Opaalkust, 5 dagen Wandelen met zicht op Engeland

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en chambres d'hôtes

Net over de Belgische grens loop je van de historische vissersplaats Boulogne-sur-Mer langs de Côte d'Opale naar Calais. Aan de overkant van het Kanaal schitteren de White Cliffs of Dover. Zelf loop je door het Parc naturel régional des caps et marais d'Opale, met als hoogtepunten Cap Griz-Nez en Cap Blanc-Nez. Een mooie afwisseling van kliffen en stranden.

Uniek aan deze reis

 • Langs Cap Blanc-Nez en Cap Gris-Nez
 • Historische vissersplaats Boulogne-s-Mer
 • Met zon en zuidwesten wind in de rug
 • Niet zo ver van huis
 • Schitterende stranden
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

Frankrijk - Côte d'Opale

Korte weergave van het programma

 • Dag 1 aankomst in Boulogne-sur-Mer
 • Dag 2 wandelen naar Audresselles
 • Dag 3 wandelen naar Wissant
 • Dag 4 wandelen naar Calais
 • Dag 5 einde arrangement

Bekijk het uitgebreide programma bij de losse dagen

Dag 1

Aankomst in Boulogne-sur-Mer, de grootste vissershaven van Frankrijk. Boven de historische binnenstad ligt op een heuvel de Vieille Ville, de versterkte bovenstad met imposante stadsmuren. Leuk om na aankomst deze stad te verkennen.

Als je een extra overnachting in Boulogne boekt kun je nog een mooie wandeling ten zuiden van de deze plaats maken. Deze wandeling begint in Pont de Brigues op ca. 5 km van Boulogne. Je kan hier makkelijk met trein, bus of taxi heen. Van Pont de Brigues loop je door glooiend boerenland naar de kust. Als je een langere wandeling wilt maken kan je een stuk door de duinen omlopen. Bij de kust pik je de GR120 op en loopt over smalle paadjes bovenlangs de kliffen naar Boulogne. Onderweg passeer je verschillende bunkers die in de Tweede Wereldoorlog de Atlantikwall vormden. Wandeling: 17-21 km, max. 300 m omhoog en omlaag, 5,5 - 7 uur lopen.

Overnachting in

Boulogne-sur-Mer

Dag 2

Direct vanuit het centrum pik je de GR120 langs de kust op. Na het kleurrijke Wimereux is er eerst een stukje klifkust, gevolgd door de Dunes de la Slack en het Fort d'Ambleteuse. Voordat je Audresselles bereikt gaat het pad het binnenland in om het estuarium van het riviertje de Slack te omzeilen. Kortom...een afwisselende wandeldag.
Wandelduur: 14,5 km, 140 m stijgen en dalen, 5 uur lopen.

Overnachting in

Audresselles

Dag 3

Je volgt het kustpad recht naar het noorden, waarbij de kliffen van Dover aan de overkant van het Kanaal steeds dichterbij komen. Het doel is de vuurtoren op Cap Gris-Nez. Vandaar loop je over een smalle duinenrij met links het brede strand en rechts wetlands naar het badplaatsje Wissant. Wandelduur: 13 km, 110 m stijgen en dalen, ca. 4,5 uur lopen.

Overnachting in

Wissant

Dag 4

Je koerst op de 158m hoge Cap Blanc-Nez, van verre herkenbaar aan de grote obelisk. Dit is een monument ter ere van de Dover Patrol, die er in de oorlog voor zorgde dat er geen Duitse onderzeeboten door het Kanaal voeren. Aan de overkant, op de kliffen van Dover, staat er ook een. Niet veel later loop je over de Kanaaltunnel, die een stukje landinwaarts begint. Dan over de Dunes du Fort Mahon naar Sangatte, de buurgemeente van Calais. Hier neem je de bus naar het centrum van Calais. Wandelduur: 17 km, 175 m stijgen en dalen, 6 uur lopen.

Overnachting in

Calais

Dag 5

Einde van het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in goede en sfeervolle hotels en een chambres d'hotes op kamers met een privé badkamer. Ze liggen allemaal op een steenworp van zee.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een heerlijk ontbijt klaar.
In de plaatsjes waar je overnacht kan je inkopen voor de lunch doen.
Voor het avondeten is er volop keuze uit leuke (vis) restaurantjes.

Inbegrepen

 • 4 overnachtingen
 • 4 ontbijten
 • bagagevervoer (één tas/koffer van max. 15 kg per persoon)
 • Wandelroutes in SNP route-app
 • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele entrees
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

De tocht voert door licht heuvelachtig terrein, over het algemeen over goed onderhouden paden en (on)verharde landweggetjes, met meerdere korte, maar pittige stijgingen en dalingen.

Je wandelt met de SNP navigatie-app op je smartphone. Je krijgt dus geen papieren kaartmateriaal of routebeschrijving mee.

Extra dagen

Je kan bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Vanuit Boulogne-s-Mer kan je een wandeling maken naar het duingebied ten zuiden van de havenplaats.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Côte d'Opale is ca. 350 km. Je kan de auto parkeren in Boulogne-s-Mer op een publieke parkeerplaats.  Aan het eind van het arrangement reis je per trein in ongeveer een half uur van station Calais-Ville naar station Boulogne-Ville terug. Als je na deze wandeltocht weer terug naar het noorden gaat, kan het handiger zijn op de eerste dag de auto in Calais neer te zetten (ook op een publieke parkeerplaats) en met de trein verder te gaan naar Boulogne-s-Mer. Dan kan je de laatste dag gelijk in de auto stappen.
Hou er rekening mee dat er in weekend minder treinen kunnen rijden.

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een heenreis naar Boulogne-Ville en een terugreis vanaf Calais-Ville.

In Boulogne is het hotel ca. 1,5 km van het station;
De laatste accommodatie is vlakbij station Calais-Ville.

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

Je kan dit arrangement starten van begin februari tot eind november. Reserveer tijdig indien je dit arrangement in een (voorjaars-) weekend of hoogzomer wilt boeken. Het is dan vrij druk aan de Franse kust en in de plaatsjes waar je overnacht.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Frankrijk ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Opaalkust

Frankrijk - Opaalkust

Wandelen met zicht op Engeland

Wandelvakantie langs hotels en chambres d'hôtes

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)