Frankrijk - Morvan, Livradois en Chartreuse, 11 dagen Dwars door Frankrijk

« Terug naar overzicht
Nieuw
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit 3 chambres d'hôtes

We hebben drie schitterende middelgebergten in Frankrijk gecombineerd tot een afwisselende wandelrondreis met je eigen auto. De groene heuvels en meren van de Morvan, de uitgestrekte bossen en hoge weides van de Livradois, de bloemenweiden en kalkkliffen van de Chartreuse. Je overnacht bij Nederlanders die in deze fraaie regio's zijn neergestreken en een sfeervolle chambres d'hôtes runnen. Je wordt gastvrij ontvangen en ze kunnen je alles vertellen over de omgeving. Op elke plek zijn een flink aantal wandelingen beschreven, voor ieder wat wils....

Uniek aan deze reis

 • Drie totaal verschillende landschappen
 • Gastvrije ontvangst bij Nederlanders
 • Heerlijk wandelen
 • Vrijheid met eigen auto
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

Frankrijk - Morvan, Livradois en Chartreuse

Beknopt programma van deze trip:

 • Dag 1 aankomst in de Morvan
 • Dag 2 en 3 wandelingen in de Morvan
 • Dag 4 naar de Livradois
 • Dag 5 en 6 wandelingen in de Livradois
 • Dag 7 naar de Chartreuse
 • Dag 8, 9 en 10 wandelingen in de Chartreuse
 • Dag 11 einde van het arrangement

Voor meer info, kijk je bij het dag- tot dag programma.

Dag 1

Aankomst in het Parc Naturel Regional du Morvan. Als je vroeg bent kun je nog een korte inloopwandeling vanuit de verblijfplaats maken.

Overnachting in

Morvan

Dag 2-3 Morvan

In de Morvan heb je de keuze uit de volgende wandelingen

Anost
Slechts 4 km rijden naar het beginpunt bij het oude stationnetje Anost-Vaumignon. Afwisseling van weides, bossen en een mooi beekdal in de omgeving van het typische Morvan dorpje Anost, voorzien van supermarktje en horeca. Wandeling ca. 12 km, met 300 m stijgen en dalen.

Mont Beuvray
Rondwandeling om en over de Mont Beuvray, met 821 m een van de hoogste toppen van de Morvan. Er staan eeuwenoude eiken en beuken en je hebt fantastisch uitzicht. Deze plek is vooral bekend vanwege de opgravingen van het Keltische Oppidum de Bibracte. Voor of na de wandeling kun je het museum bezoeken. Wandeling ca. 9 km met 250 m stijgen en dalen. Ca. 30 min rijden van het onderkomen.

Lac de Settons
Dit is een van de vele stuwmeren in de Morvan, waarmee (drink) water wordt vastgehouden voor dichter bevolkte gebieden die aan de riviertjes liggen die in de Morvan ontspringen. Je wandelt in ca. 15 km om dit enorme stuwmeer door een afwisselend landschap. Ca. 30 min rijden naar het beginpunt.

Overnachting in

Morvan

Dag 4

Het  is 250 km rijden van de Morvan naar de Livradois. Neem de tijd voor deze route door het Franse binnenland. Leukste plek voor een lange stop is het meer dan 2000 jaar oude stadje Roanne. Aan het eind van de rit arriveer je bij je volgende onderkomen, een geïsoleerd gelegen omgebouwde watermolen aan de rand van het Parc Naturel Regional Livradois-Forez.

Overnachting in

Livradois

Dag 5-6 Livradois

In de Livradois Forez heb je de keuze uit de volgende wandelingen:

Korte rondwandeling
Vanuit het overnachtingsadres loop je in 6,5 km een leuk rondje door de afwisselende omgeving. Leuk voor de aankomstdag.

Chateau de Viverols
De Livradois is een omgeving die altijd al rijk was aan hout, wild en vis. Dit trok al vroeg de aandacht en er werden kloosters en kastelen gebouwd. De restanten van het kasteel van Viverols staan op een heuvel boven het dorp en je hebt er mooi uitzicht op de omgeving. Na wat gedronken te hebben loop je verder door de dalen van de Ligonne en de Ance. Wandeling 12 km met ca. 250 m stijgen en dalen.

St. Romain en St. Clément de Valorgue
Na ca. 15 km rijden wandel je door het dal van de Ance langs twee leuke dorpjes, met mogelijk koffie of een hapje eten in St. Clément. Afwisselende wandeling door open terrein, rustgevende bossen en uiteraard het beekdal. Wandeling 12 km met ca. 350 m stijgen en dalen.

Usson-en-Forez
Langere, afwisselende wandeling vanuit het overnachtingsadres naar het wat grotere dorp Usson-en-Forez gelegen op 930 m hoogte. Je loopt over een relatief vlak gebied met mooie vergezichten. Maar je moet eerst wel omhoog vanuit het dal van de Ance. Wandeling ca. 14 km, 275 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Livradois

Dag 7

Van de Livradois naar de Chartreuse is iets meer dan 200 km rijden, recht naar het oosten. Als je op tijd arriveert kun je de omgeving alvast verkennen.

Overnachting in

Chartreuse

Dag 8-10 Chartreuse

In de Chartreuse heb je de keuze uit oa, de volgende wandelingen:

Chateau de Montbel
Een verkenning van de directe omgeving. Je daalt af naar St.Pierre d'Entremont en verkent dit gedeelde plaatsje. Na een klim bereik je Chateau de Montbel, de ruïne van een van origine 14e eeuws kasteel. De kasteelheren hebben een mooie plek gekozen, met fijne vergezichten. Je komt terug bij de chambres d'hotes en kunt daar beslissen of je nog een middagrondje loopt langs wat gehuchten in de vallei.
Ochtendwandeling: 8 km, 350 m stijgen en dalen, ca 3,5 uur lopen, middagwandeling: 9 km, 370 m stijgen en dalen, ca 4 uur lopen

Charmant Som
Na een ritje van een half uur met de eigen auto begin je aan de klim naar de Charmant Som. Eerst langs weilanden, dan door een dicht sparren-beukenbos. Op het laatste stukje van de klim zie je het topkruis al staan. Van 1867 m hoogte heb je formidabel uitzicht, tot aan de Mont Blanc. Via een andere route daal je weer af naar Col de Porte en de auto.
Wandeling: 14 km, 600 m stijgen en dalen, 5,5 uur

Monastère de la Grande Chartreuse
We raden aan nog een bezoek te brengen aan het Monastère de la Grande Chartreuse. Het immense complex is zelf niet te bezoeken, wel het aanpalende museum. Je kan hier een mooie rondwandeling maken door het stiltegebied met als hoogtepunt de Col de la Ruchere (1407 m). Onderweg veel doorkijkjes op het klooster in de diepte.
Wandeling: 11,5 km, 700 m stijgen en dalen en 5 uur lopen.

Cirque St. Même
De rondwandeling voert, vanuit de accommodatie, langs weilanden door kleine gehuchten en St.Pierre d’Entremont via bospaadjes met mooie doorkijkjes naar de watervallen (cascades) van Cirque St. Même. Een geliefde plek om verkoeling te zoeken in de zomer en te genieten van het indrukwekkende amfitheater van kliffen en watervallen.
Wandeling: 15,5 km, 725 m stijgen en dalen, 7 uur lopen.

Overnachting in

Chartreuse

Dag 10

Einde van het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft op drie geheel verschillende plekken, gerund door gastvrije Nederlanders.

In de Morvan ben je te gast in een chambres d'hôtes in een pand dat voorheen een klein hotelletje was. Het ligt aan de rand van een dorpje en richt zich vooral op actieve gasten. De kamers zijn niet al te groot maar uiteraard met eigen douche en wc. 

In de Livradois is je verblijf een eeuwenoude watermolen, recent omgebouwd tot comfortabel gastenverblijf. Er heerst absolute rust op deze afgelegen plek aan de rivier. Elke kamer is hier anders, met uiteraard een eigen badkamer.

De chambres d'hôtes in de Chartreuse is een oud schoolgebouw, gelegen in het hart van dit fraaie massief. Vanaf het ruime terras heb je een supermooi uitzicht over de vallei en de bergen.
Binnen is er een gezellige verblijfsruimte met houtkachel. De kamers zijn sfeervol ingericht en hebben elk een privé badkamer. Alleen ligt de badkamer bij een aantal kamers aan de overkant van de gang.

Bij alle drie de adressen is er ook een familiekamer beschikbaar.

Over de maaltijden

’s Ochtends staat er altijd een uitgebreid ontbijt voor je klaar.
Onderweg tijdens de wandelingen kom je meestal geen horeca tegen waar je wat kan eten of drinken. Je kan voor een picknick wat lekkere dingen kopen in de nabijgelegen dorpjes. Of je vraagt aan de gastgevers of ze een lunchpakket kunnen klaarmaken.
Bij de eerste twee overnachtingsadressen wordt elke avond een heerlijke avondmaaltijden bereid.
Bij de derde chambres d'hotes in de Chartreuse, wordt op iedere dag, behalve donderdag, gekookt.
Er zijn in de Chartreuse daarom 3 avondmaaltijden inbegrepen in het basis arrangement. Als er geen donderdag in je verblijf valt kan je alsnog mee eten, maar dan betaal je ter plekke. Op donderdag is er in het dorp altijd een restaurantje open om te gaan eten.

Op verzoek kan je tijdens deze vakantie prima vegetarisch eten.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 9 diners
 • toeristenbelasting in Livradois
 • SNP digitale reisinformatie
 • SNP Route App

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis en overig vervoer
 • overige maaltijden
 • toeristenbelasting in Morvan en Chartreuse (ca. 0,75 euro p.p.p.n.)
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Je kunt het programma zo licht of zwaar maken als je zelf wilt. Er zijn wandelingen beschreven vanuit de overnachtingsplekken, maar ook wandelingen waarvoor je een stukje moet rijden. Je wandelt altijd over goed gemarkeerde wandelpaden en (on)verharde weggetjes die soms stenig en steil kunnen zijn, maar meestal goed begaanbaar. De gastheren en -vrouwen kunnen je veel informatie geven over de omgeving.

Geschikt voor kinderen

Ook sportieve tieners zullen dit een leuke wandelvakantie vinden

Extra dagen

Je kunt dit arrangement op elke overnachtingsplek naar believen verlengen. Er zijn overal meerdere wandelingen beschreven en de eigenaren hebben vele tips voor andere bezienswaardigheden.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand vanaf Utrecht naar de Morvan is ca. 750 km. Terug vanuit de Chartreuse is ca. 975 km. Je rijdt zelf van de ene accommodatie naar de andere en kunt overal op eigen terrein parkeren. Je gebruikt de auto een aantal keren om naar het begin van de wandeling te rijden.

Je kan dit arrangement starten van begin mei tot eind oktober.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Frankrijk ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis , uitgaande van de heen- en terugreis met eigen auto.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Je huisdier kan helaas niet mee. 

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

chartreuse

Frankrijk - Morvan, Livradois en Chartreuse

Dwars door Frankrijk

Wandelvakantie vanuit 3 chambres d'hôtes

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)