d

Frankrijk - Hautes Alpes, 8 dagen Met E-mountainbike over de hoogste cols

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Mountainbike vakantie langs hotels en auberge

Maak een majestueuze mountainbike tocht door de Franse Hautes Alpes, laveer tussen de imponerende toppen van de Ecrins en de Queyras. Beklim bekende cols uit de Tour de France, zoals de Col du Galibier (2645m) en de Col d'Izoard (2360m). Fiets voornamelijk over onverharde wegen en paden door de natuur en laat de soms drukke asfaltwegen zoveel mogelijk links liggen. Kom op plekken waar je anders nooit zou zijn gekomen en geniet na de inspannende tochten van een heerlijke voedzame maaltijd. Nieuw in 2018

Uniek aan deze reis

 • met e-bike naar ongekende hoogten
 • Historische forten van Vauban
 • Col d'Izoard en Col du Galibier
 • Gezellige binnenstad van Briancon
 • Lokale ondersteuning
 • Schitterend berglandschap
 • Sfeervolle overnachtingsplekken
 • Zonnig klimaat
 • E-bikehuur mogelijk
Zwaarte
Comfort

Hautes Alpes per mountainbike

Het kan! Per fiets een heuse alpenpas als de Col d’Izoard bedwingen terwijl je conditie toch niet super is. Hier het verhaal van vijf vrienden – waarvan vier al aardig op leeftijd en eentje met vrij weinig ervaring – die het deden. Zingend door de bergen! Lees verder...

Dag tot dag

Frankrijk - Hautes Alpes

De Franse Alpen zijn onder fietsers bekend vanwege de heroïsche gevechten op de beruchte Alpencols tijdens de Tour de France. Dwars door deze woeste bergen loopt een klimaatgrens met aan de zuidkant heerlijk zonnig en droog fietsweer. In dit gebied, tussen Ecrins en Queyras, hebben we een schitterende trektocht uitgezet, speciaal gericht op de immens populaire elektrische mountainbike. Met ondersteuning bereik je plekken waar je anders niet kon komen. Door asfaltwegen zoveel mogelijk te vermijden fiets je heerlijk rustig over onverharde wegen en paden door de natuur. Uiteraard wordt de bagage vervoerd en slaap je op fraaie plekken. Onderweg pik je nog wat cultuur mee, door de bijzondere Vauban forten (ooit gebouwd om Frankrijk tegen Italië te beschermen) te bekijken en de gezellige oude stad van Briancon te verkennen.

Dag 1

Aankomst aan de voet van de Ecrins. Als je op tijd bent kan je alvast mee naar de verhuurder om een geschikte e-mountainbike uit te zoeken en de eerste meters te maken.

Overnachting in

(of nabij) Champcella

Dag 2

Vanuit je overnachtingsadres maak je een mooie tocht in de omgeving om de geneugten van de e-bike te leren kennen.
Je gastheer kan je verschillende onverharde routes aanbevelen die meer of minder steil de bergen ingaan (25 tot 50 km). Mocht er nog wat aan het materiaal mankeren, dan kan dat vanmiddag bijgesteld worden.

Overnachting in

(of nabij) Champcella

Dag 3

Vandaag bereik je nog geen grote hoogtes, maar wel ga je op zoek naar het volgende onderkomen. Je daalt af naar het dal van de Durance en beklimt de op een fraai plateau gelegen fortificaties van Mont-Dauphin, niet zonder reden op de Unesco Werelderfgoedlijst. Via een mooi pad bereik je het levendige plaatsje Guillestre, de toegangspoort tot de Queyras, met vele terrasjes. In de spectaculaire, en erg smalle, Gorges du Guil is een stuk asfalt niet te vermijden. Mooi blijft het. Dan weer snel de rust opzoeken en over onverharde boswegen via het gehucht Montbardon verder de Queyras in. Totaal ca 50 km, 1100m stijgen en dalen.

Overnachting in

(of nabij) Aiguilles en Queyras

Dag 4

Een afwisselende klim, door bos, langs dorpjes en over weiden, brengt je van ca. 1400m naar het hoogste bewoonde dorp van Frankrijk: St Véran op 2000m. De Queyras staat bekend om zijn fraaie houten huizen en zonnewijzers (Cadran Solaire). In het dorp verscheidene winkeltjes en terrasjes die garant staan voor genoeg koolhydraten om het middagprogramma aan te kunnen. Je kan namelijk nog doorfietsen naar Chapelle de Clausis en voor de doorzetters zelfs naar Refuge de la Blanche (2500m). Dat kost even wat zweetdruppels, maar dan zit je ook op een wonderschoon terras tussen de 3000-ers. Bovendien heb je een super afdaling voor de boeg... Enjoy!
Totaal ca. 50 km en 1300m stijgen en dalen

Vind je asfalt niet erg dan kan je vandaag ook de Col Agnel, met 2744m de op één na hoogste Col in Frankrijk, beklimmen.

 

Overnachting in

(of nabij) Aiguilles

Dag 5

Had je het gister nog rustig aan kunnen doen, vandaag lukt dat niet meer. Via een breed bospad klim je naar Souliers, op 1800m hoogte. Onderweg een aantal fraaie uitzichtpunten, oa. op Chateau-Queyras in de diepte en Lac de Roue. Souliers is een schitterend gelegen bergdorpje, met zicht op de Grand Rochebrune - een piek van meer dan 3000m - waar je eventueel in een auberge wat kunt drinken. Je vervolgt de onverharde route naar Brunissard, laatste lunchgelegenheid voor je over de asfaltweg door de magnifieke Casse Deserte de Col d'Izoard (2360m) beklimt. 
Nadat je genoten hebt van het geweldige uitzicht daal je door het lariks bos af richting Briancon. Alvorens je hotel op te zoeken kan je de fortificaties boven de stad bezoeken. Totaal ca. 55 km, 1600m stijgen en dalen

Overnachting in

(of nabij) Briancon

Dag 6

Weinig mensen weten dat je de Col du Galibier (2645m) ook via de oude (onverharde) route kunt beklimmen. Een mooi avontuur!
Vanuit Briancon (1300m) peddel je het brede dal richting Col de Lautaret in en stijgt verder over allerlei onverharde weggetjes, eerst langs ski-nederzettingen en hogerop door kleine bergdorpjes. Nabij Col de Lautaret (2058m) begint de echte klim naar de Galibier. Even stevig aanpoten, maar dan heb je ook een van de iconen van de Tour de France te pakken. 
Via dezelfde route daal je met je lege accu af naar Briancon. Totaal ca. 70 km, 1600m stijgen en dalen.

We hebben vanuit Briancon een tweede schitterende, maar kortere, route uitgezet waarbij je eerst de Vallee de la Clarée een stuk in fiets en dan via het mini-gehucht Granon doorklimt tot de gelijknamige Col (2400m). Via de asfaltweg daal je aan de andere kant af naar Briancon. Totaal ca. 35 km, 1300m stijgen en dalen

De keuze is aan jou..

Overnachting in

(of nabij) Briancon

Dag 7

Na de beroemde cols, vandaag een tocht door wat minder bekend gebied, maar daarom niet minder mooi.
Je bedwingt een aantal lagere, maar venijnige cols op de oostelijke flanken van het Massif des Ecrins, waarvan de vergletsjerde toppen tot boven de 4000m rijken.
Moe, maar voldaan, keer je terug naar het beginpunt, waar je hartelijk wordt ontvangen. Totaal ca. 50 km, 1000m stijgen en dalen

Overnachting in

(of nabij) Champcella

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft 3 nachten in Champcella in een sfeervolle en gastvrije herberg. De 5 gastenkamers hebben elk een wastafel en er zijn drie douches en drie toiletten voor de gasten aanwezig.
De eigenaar is mountainbike specialist en kent alle paden op zijn duimpje. Hij zal je uitleggen hoe de week in zijn werk gaat en meegaan bij het aanmeten van de juiste fiets.
In de Queyras en in/nabij Briancon verblijf je in prima hotels op kamers met privé sanitair.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een goed ontbijt klaar en 's avonds (behalve in Briancon) wordt een heerlijk avondmaal bereid. Voor de overheerlijke streekgerechten wordt veel gewerkt met lokaal geteelde biologische producten. In Briancon kan je zelf een leuk restaurantje zoeken in het oude centrum.
Onderweg kan je een en ander inkopen voor een lunchpakket,  maar dit kan je ook in het hotel bestellen en soms kan je onderweg op een terrasje lunchen.

Inbegrepen

 • 7 overnachtingen
 • 7 ontbijten
 • 5 diners
 • bagagevervoer (1 tas/koffer van max 15 kg per persoon)
 • gebruik van GPS met mountainbikeroutes
 • lokale assistentie in geval van problemen met mens en/of materiaal
 • SNP reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • huurfiets (e-mountainbike ca. €330 per week, ter plekke te betalen)
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Deze mountainbike trektocht is uitgezet voor sportieve fietsers die gewend zijn in de bergen te fietsen en de overstap naar het mountainbiken willen maken. Genieten van de rust en de natuur op (on)verharde wegen, waar je nauwelijks rekening hoeft te houden met gemotoriseerd verkeer.
De tochten zijn uitgezet voor voor een E-mountainbike, maar sportievelingen kunnen het ook zonder hulpmotortje proberen. Het gevaar van de e-mountainbike is dat ongeoefende mountainbikers makkelijk op allerlei steile paadjes omhoog kunnen fietsen en dan in de afdaling door gebrekkige techniek in de problemen komen. De routes gaan daarom zoveel mogelijk over onverharde wegen en brede paden. Asfaltwegen (meestal stil) zijn vaak niet te vermijden, heel soms een smal pad. Geoefende mountainbikers kunnen een hoger percentage onverharde wegen en paden in de route opnemen dan minder geoefenden.
De routes zijn zo samengesteld dat je onderweg langs dorpjes en restaurants komt, waar je je eigen accu en die van de fiets weer kan opladen.  

Ter plekke is er een een meet&greet door een Nederlander die alle paden op zijn duimpje kent en op al je vragen een antwoord heeft. Hij heeft de routes uitgezet en gaat ook mee naar de fietsverhuurder om je een goede mountainbike uit te laten kiezen. Eventueel kan hij je, voor enkele dagen, ook lichtere of zwaardere tochten voorstellen.
Je krijgt geen routebeschrijvingen maar ontvangt ter plekke een gevulde GPS. Hiermee fiets je de tochten.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement geen extra dagen bijboeken.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die deze kosten dekt. Je kunt via ons bij a.s.r. een reisverzekering inclusief dekking voor bijzondere sportuitrusting afsluiten.

Meer informatie over onze verzekeringen

Extra's

Fietshuur

E-mountainbike

Hiermee reserveer je een kwalitatief goede e-mountainbike die geschikt is voor het af te leggen parcours.
Er zijn ter plekke meerdere modellen te huur. Samen met onze lokale partner ga je de fiets ophalen en je betaalt ter plekke (richtprijs 330 euro voor 6 dagen).

 NB. zeer sportieve fietsers kunnen uiteraard ook een (goedkopere) gewone mountainbike huren. Geef dit duidelijk aan.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Champcella is ca. 1200 km. Je kunt de auto bij de eerste accommodatie achterlaten waar je aan het eind van de week terugkeert om hem op te halen.

Treinreis

.

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Argentiere Les Ecrins .

Vanaf het station Argentiere Les Ecrins word je opgehaald en naar de accommodatie gebracht. Voor de terugreis word je weer naar het station gebracht. 

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
In de richting van de Alpen en Valence/Avignon zijn er echter ook verbindingen (met name in de zomer) die vanuit Brussel om Parijs heen gaan, zodat je niet met de metro de stad hoeft te doorkruisen. Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.
NB. Eigen fietsen kunnen niet mee in de hogesnelheidstrein naar Frankrijk. Je kunt via SNP een huurfiets reserveren.

Je kan dit arrangement starten op enkele zaterdagen in de zomer.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Franse Alpen ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

We raden sterk aan om een helm te dragen tijdens deze fietstocht.
Een aantal zaken niet vergeten mee te nemen, zoals helm, dagrugzak (met plek voor oplader van de accu), bidon of drinkzak, kleine EHBO set, bandenplakspullen.

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

c

Frankrijk - Hautes Alpes

Met E-mountainbike over de hoogste cols

Mountainbike vakantie langs hotels en auberge

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)