Frankrijk - Haute-Savoie, 4 dagen Balcons du Mont Blanc

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Minitrek langs berghutten en hotel

Deze korte trektocht bovenlangs de vallei van Chamonix levert de mooiste uitzichten op de toppen en gletsjers van het Mont Blanc massief. Je loopt door de schitterende natuur van de Aiguilles Rouges met zijn vele bergmeren en over de top van de Brévent (2525m). Na twee nachten in schitterend gelegen berghutten een comfortabel hotel in het dal.

Uniek aan deze reis

 • Afsluiting in comfortabel hotel
 • Fraai gelegen berghutten
 • Goed te combineren met Tour du Mont Blanc.
 • Grote kans op steenbokken en gemsen
 • Onvergetelijke vergezichten op de Mont Blanc
 • GPS-tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

De Mont Blanc in vier reizen

De hoogste berg van West-Europa, de Mont Blanc (4808 meter en een beetje), duikt in meerdere wandelreizen van SNP op. Onbetwiste klassieker is de negendaagse Tour du Mont Blanc. Maar er zijn ook alternatieven. Lees verder...

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

Frankrijk - Haute-Savoie

De Mont Blanc staat bovenaan menig bucket-list. De top van Europa's hoogste is niet voor iedereen haalbaar, maar er omheen lopen vaak wel. Als je veel tijd hebt loop je de hele Tour du Mont Blanc, heb je minder tijd kies dan voor de panoramische Balcons du Mont Blanc.
Door de goede bereikbaarheid van Chamonix en het treintje dat onderin het dal rijdt is deze minitrek in elke vakantie in te bouwen.

Dag 1

Je start de wandeling op de grote parkeerplaats in Le Tour (net boven Montroc-le-Planet op 1460m hoogte). Dit is het eindpunt van onze Tour du Mont Blanc arrangement (reiscode 304040), hetgeen de combinatie van beide arrangementen erg makkelijk maakt. Onderlangs een beboste heuvelrug gaat het, via treinstation Montroc-le-Planet, richting Tré le Champ, waar je de weg oversteekt en via het Sentier Botanique begint te klimmen. Door het bijzondere rotslandschap van de Aiguilles Rouges bereik je de Lacs des Chésérys (2211m), een geweldige plek met groots uitzicht op bekende bergen en gletsjers in het Mont Blanc massief: les Drus, la Mer de Glace, les Aiguilles de Chamonix, le Mont Blanc du Tacul, l'Aiguille du Goûter en uiteraard de Mont Blanc zelf. Het is niet ver meer naar Refuge du Lac Blanc (2350m). Hier kan je nog een rondje om het meer lopen en/of op zoek gaan naar de overblijfselen van Glacier Blanc. Wandelduur: 8 km, 1150m stijgen, 250m dalen, 4,5 uur lopen.
Indien je overnachting is geboekt in Refuge de la Flégère, loop je nog 3 km verder (dalend). Refuge de la Flégère (1877m) ligt op de route van Refuge du Lac Blanc naar Refuge de Bellachat, dus dit betekent dat je morgen 3 km minder loopt.

Indien je de Balcons du Mont Blanc niet in combinatie met de Tour du Mont Blanc wil boeken, dan kunnen we tevoren een nacht reserveren in het laatste hotel in Les Houches (geef dit aan bij boeking). Je begint deze dag dan met een treinrit van Les Houches naar Montroc-le-Planet (vertrek elk uur, reistijd 45 min). De wandeling wordt 1 km en 100m stijgen langer.  Deze treinrit is niet inbegrepen en kost ca €15,- pp).

Overnachting in

Refuge du Lac Blanc of Refuge La Flégère

Dag 2

Vandaag loop je de hele dag op (grote) hoogte, met de mooiste vergezichten. Je vervolgt de route bovenlangs de vallei van Chamonix, langzaam dalend, naar Refuge de la Flegere (1877m). Verder over de Tour de Pays du Mont Blanc naar Planpraz, gelegen onder de Brévent. Hier begint de klim naar Col de Brevent (2368m) en verder naar de top van Le Brevent (2525m). Via het Grand Balcon, een bergrug met onovertroffen vergezichten boven het Lac du Brevent, bereik je Refuge de Bellachat (2152m). Wandelduur: 13 km, 800m stijgen, 1000m dalen, 5,5 uur lopen.

Overnachting in

Refuge de Bellachat

Dag 3

Helaas daal je vandaag weer af naar de bodem van de vallei. Maar voor het zover is, maak je eerst nog een mooi uitstapje via Col de Bellachat naar de Aiguillettes des Houches (2285m).
Dan echter definitief naar beneden, naar het Parc Animalier le Merlet (1500m). Als je nog geen steenbok, gems, marmot of hert hebt gespot, kan je dat hier doen (je betaalt entree en er is horeca). Daarna het laatste stuk door fraai hellingbos dalen naar Les Houches (950m).
Wandelduur: 11 km,250m stijgen, 1450m dalen, 5 uur lopen.

Overnachting in

Les Houches

Dag 4

Na het ontbijt eindigt het arrangement. Het hotel ligt op een steenworp van het treinstation.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht 2 nachten in een eenvoudige berghut op een slaapzaal. Er is eenvoudig sanitair. Het gebrek aan comfort wordt meer dan goed gemaakt door de waanzinnig mooie ligging van beide refuges.
De laatste nacht is in een comfortabel 3*** hotel in les Houches, nabij Chamonix, waar je, met mooi zicht op de bergen, kunt nagenieten van de gelopen tocht. 

Je dient voor de berghutten zelf voor een handdoek, lakenzak en kussensloop te zorgen (overal zijn dekens aanwezig).

NB. Refuge Bellachat heeft beperkte capaciteit. Als je de trip laat boekt kan hier geen slaapplaats meer beschikbaar zijn. Het enige alternatief is vertrekken op een andere datum. Of met de gondel van de Brevent afdalen naar Chamonix, daar overnachten in een hotel en de volgende ochtend terug omhoog met de gondel, voor de laatste wandeling naar Les Houches. 

Over de maaltijden

Zowel in de berghutten als in het hotel worden ontbijt en avondeten voor je verzorgd.
Op de eerste wandeldag kan je zelf een lunchpakket meenemen uit het dal. Voor de andere 2 wandeldagen kan je ter plekke eventueel een lunchpakket bestellen. 

Inbegrepen

 • 2 overnachtingen in berghut op slaapzaal
 • 1 overnachting in 3*** hotel
 • 3 ontbijten en diners
 • Wandelroutes in SNP route-app
 • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • eventuele transfers (zoals eventuele treinreis op dag 1)
 • overige maaltijden
 • bagagevervoer (is niet mogelijk)
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Je wandelt in hooggebergte waarbij je aanzienlijke hoogteverschillen overbrugt. De dagetappes zijn echter niet al te lang, zodat je in alle rust kunt genieten van de vergezichten.
Je loopt over stenige, soms steile, paden. In het begin van de zomer kunnen sneeuwvelden op het pad voorkomen. Bergwandelervaring en een goede conditie zijn vereist. Vanwege het hoogalpiene karakter van de wandelingen achten wij deze reis niet geschikt voor wandelaars die alleen op pad willen. Je wandelt met de SNP navigatie-app op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee.

Bagagevervoer is niet mogelijk op de Balcons du Mont Blanc. Je zult dus zelf een en ander voor de 2 nachten in de berghut meedragen (denk aan handdoek, lakenzak, toiletspullen, mueslireepjes, etc). Eventuele overtollige bagage kun je in het hotel in Les Houches achterlaten (als je daar hebt overnacht) of in de accommodatie in Montroc / Le Tour. In het laatste geval moet je hier na de tocht terugkeren om je spullen op te halen.

Geschikt voor kinderen

De tocht rond de Mont Blanc kan een mooi avontuur zijn voor sportieve tieners.

Extra dagen

Je kan bij dit arrangement een extra (rust)dag boeken in Les Houches. Vanuit Les Houches kun je met de kabelbaan Houches-Bellevue aan de andere kant van de vallei omhoog en een wandeling naar de Glacier de Bionnassay maken (hier kom je ook langs op de eerste wandeling van de Tour du Mont Blanc, 304040).

Als je dit arrangement niet combineert met de de Tour du Mont Blanc, dan raden we vooraf een overnachting in Les Houches aan, om op tijd aan de eerste wandeling te kunnen beginnen.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Les Houches is ca. 1000 km. Je kunt de auto parkeren op een openbare parkeerplaats. Zie www.leshouches.com (onder Prepare your stay/Transports/Car Park) voor de opties.
Als je van te voren een nacht in Les Houches bijboekt, kun je de auto gedurende de trektocht in de ondergrondse parkeergarage van Hotel du Bois achterlaten voor ca. €5 per dag.

trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Les Houches.

Aangezien er bij dit korte arrangement op de eerste dag al direct wordt gewandeld, moet je, wanneer je vanuit Nederland of België met de trein arriveert, een extra overnachting in Les Houches bij boeken. De volgende dag neem je vervolgens de trein (45 min) naar Montroc-le-Planet waar de eerste wandeling begint. 
Voor de terugreis stap je in Les Houches (op loopafstand van laatste hotel) in de trein..

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
In de richting van de Alpen en Valence/Avignon zijn er echter ook verbindingen (met name in de zomer) die vanuit Brussel om Parijs heen gaan, zodat je niet met de metro de stad hoeft te doorkruisen. Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Geneve.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf Geneve-Airport reis je per bus naar Les Contamines-Montjoie.
Er gaan rechtstreekse shuttlebusjes tussen Geneve Airport en de vallei van Chamonix (ca. 1 uur, 15 min).

Klik hier of hier voor informatie over shuttlebusjes tussen Geneve en de vallei van Chamonix.
Je kan ze vooraf zelf reserveren, klik als bestemming de plaats aan waar je de eerste/laatste overnachting hebt (in de meeste gevallen Les Houches)

Klik hier voor treintijden.

Je kan dit arrangement starten van midden juni tot eind september.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Mont Blanc ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal. 

 

 

 

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Fot01_bellachat-brevent1.jpg

Frankrijk - Haute-Savoie

Balcons du Mont Blanc

Minitrek langs berghutten en hotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 701 klanten