Schluchtensteig Zwarte Woud Duitsland

Duitsland - Zwarte Woud, 5 of 8 dagen Avontuurlijke wandel- en klautertocht door fraaie kloven

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Trektocht langs hotels en Gasthöfe

Het zuidelijke Zwarte Woud verrast met wilde natuur rondom de imposante Wutachschlucht, Schluchsee en Wehraschlucht. Deze uitdagende trektocht volgt de Schluchtensteig, een van Duitslands ‘Top Trails’. Hikend van hoogvlakten met vergezichten tot mysterieuze diepten van ruige kloven, eindig je met een blik op de fraaie Schluchsee als je kiest voor de 5-daagse reis. Maar je kunt ook 'all-inclusive' gaan en de hele tocht uitlopen via het mooie Sankt Blasien, Todtmoos en eindigen in Wehr, vlakbij het Rijndal.

Kleine familiehotelletjes en een in het groen verborgen Gasthof, zorgen voor een goede nachtrust.

Uniek aan deze reis

 • De ruige kant van het Zwarte Woud
 • Korte en lange variant
 • Het spoor van water
 • Klauteren en Schwarzwalder Kirschtorte
 • Puur natuur onderweg – gezelligheid ‘s avonds
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

De grootste canyon van Duitsland

De Schluchtensteig in het Zwarte Woud is een verrassend leuke wandelroute. Een van Duitslands Top Trails, het neusje van de zalm op wandelgebied bij onze oosterburen. Lees verder...

Dag tot dag

Duitsland - Süd Schwarzwald, Schluchtensteig

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Aankomst in het historische stadje Stühlingen. Het plaatsje ligt pal tegen de Duits-Zwitserse grens, gevormd door het riviertje de Wutach.

Stühlingen heeft enkele bijzonderheden te bieden, zoals de kleine middeleeuwse stadskern met het fraaie Rathaus, het hoog gelegen Schloss Hohenlupfen en een kapucijnenklooster. 

Overnachting in

Stühlingen

Dag 2

Vanaf Schloss Hohenlupfen kom je via een aanvankelijk glooiend terrein in een mooi en oorspronkelijk deel van het Wutachdal terecht. Je kruist zichtbaar en onzichtbaar de historische spoorlijn ‘Sauschwänzle’ die zich met sierlijke bochten, deels door tunnels, als een ‘varkensstaart’ omhoog slingert door het steeds smaller wordende dal van de Wutach, naar Blumberg. Kromme oude bomen, enorme varens en steile rotspartijen begeleiden je door het oostelijke deel van de Wutachschlucht naar Blumberg.

Van Stühlingen naar Blumberg: 19 km, 560 m stijgen en 320 m dalen. Wandelduur: ongeveer 6 uur.

Overnachting in

Blumberg

Dag 3

Vanuit Blumberg maak je een uitdagende tocht naar de in de Wutach-schlucht gelegen Schattenmühle. Je begint meteen met het ‘Schluchtensteig’-gevoel en daalt steil af naar een fraaie, in de diepte gelegen waterval van de Schleifenbach. Nu eens loop je over smalle, stenige en soms ‘gezekerde’ paden langs de uitgesleten buitenbochten van het riviertje, dan weer over de brede oevers in de binnenbochten of hoog op de hellingen van het smalle dal, met mooie uitzichten. Je komt uit bij het eenvoudige, maar idyllisch gelegen Landgasthof Schattenmühle.

Van Blumberg naar Schattenmühle, 20 km, 410 m stijgen en 430 m dalen. Wandelduur: ongeveer 6,5 uur.

Overnachting in

Schattenmühle

Dag 4

Het loont zeker de moeite een stukje de spectaculaire smalle Lotenbachklamm in te lopen (3,6 km en 100 meter stijgen en dalen extra). Langs de Wutach en het 'Räuberschlössle' kom je in de Haslachschlucht. Via een steil zigzagpad klim je uiteindelijk de kloof uit via het afgelegen Schwendetal en door een klassiek almenlandschap met karakteristieke Hinterwälder-koeien. Nog een stuk door het bos en dan afdalen naar Lenzkirch. In de diepte kun je de Schluchsee zien. Het kan ook zijn dat je onderkomen nog iets verderop is, in Oberfischbach.

Van Schattenmühle naar Lenzkirch of Oberfischbach: 19 km,  640 m stijgen en  300 m dalen. Wandelduur: ongeveer 6 uur.

Overnachting in

Lenzkirch of Oberfischbach

Dag 5

Einde arrangement bij de 5-daagse reis of vervolg van de route naar St. Blasien bij de 8-daagse reis.

Lenzkirch of Fischbach zijn door de nabijheid van de Schluchsee, leuke plekken om een of meer dagen langer te blijven.

Bij de 8-daagse reis gaat de wandeling vandaag kort bergopwaarts, maar al snel daal je af naar de mooi gelegen Schluchsee. Even genieten bij het meer en opladen voor de klim naar het hoogste punt van de Schluchtensteig: de Bildstein (1134 m), met uitzicht over het hele Zwarte Woud tot aan de Alpen. Via een glooiend traject door oude bossen en langs oude Schwarzwalder boerderijen daal je af naar het Albtal door de Bannwaldschlucht en langs de Windberg waterval. Dan zie je de imposante dom van Sint Blasien opdoemen in het gelijknamige kuuroord.

Wandeling Fischbach - St. Blasien: 20 km, 440 m stijgen en 740 m dalen, wandelduur 6,5 uur, 

Overnachting in

St. Blasien (8-daagse reis)

Dag 6

Vanaf het Albtal begint de dag met een pittige stijging tot de uitzichttoren op de 1039 m hoge Lehenkopf. Daarna volgt een typisch Schwarzwalder plateau op ruim 1000 m hoogte, met enkele prachtige boerderijen. Onderweg is er uitzicht op de Alpen en het mooie dorp Ibach, voordat je stevig gaat dalen naar het Wehra-dal. Door de nauwe Howeraschlucht bereik je tenslotte Todtmoos.

Wandeling van St. Blasien naar Todtmoos: 18 km, 575 m stijgen, 535 m dalen, wandelduur ca. 6 uur.

Overnachting in

Todtmoos

Dag 7

De laatste etappe van de Schluchtensteig is meteen de zwaarste, maar wellicht ook de mooiste. Door het tussen brede alpenweiden gelegen idyllische gehucht Schwarzenbach volg je de loop van het Wehradal in eerste instantie via makkelijke paden. Snel daarna versmalt het dal zich tot een diepe kloof en krijgt het pad deels een alpien karakter, met her en der zelfs kabels ter beveiliging. Hier komt tredzekerheid van pas! Je wisselt enkele malen van oever, met bijbehorende hoogteverschillen, maar ook met fraaie uitzichten op het steile dal. Als je tenslotte beneden je een stuwmeer ziet opdoemen, weet je dat het niet heel ver meer is naar het einddoel van vandaag en de hele tocht: het dorp Wehr, waar heerlijke terrasjes lonken.

Wandeling van Todtmoos naar Wehr: 23,5 km, 490 m stijgen en 950 m dalen, wandelduur ca. 8 uur.

Overnachting in

Wehr

Dag 8

Einde van de wandelreis. Je kunt een transfer terug naar het beginpunt van de reis boeken (ca. 1 uur) of per bus of trein verder/ terug reizen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in familiare en kleinschalige dorpshotels van gemiddeld 3* niveau met elk hun eigen charme. Enkele van onze accommodaties zijn gebouwd in de rustieke Schwarzwalderstijl en ingericht met veel hout. Diep in de Wutachschlucht verblijf je sfeervol in een ‘uhrig’ Gasthof, dat wat eenvoudiger is. De nacht in de omgeving van de Schluchsee kan de overnachting in het leuke dorpje Lenzkirch op de hoogvlakte of in Fischbach, wat meer nabij het meer zijn.
Bij het 8-daagse vervolg overnacht je in St. Blasien vlakbij de statige Dom, in Todtmoos is je overnachting rustiek te noemen en in Wehr is de uitstraling klassiek met een modern tintje.
Doordat we met kleine familieonderkomens werken met elk een beperkt aantal kamers, kunnen we niet exact van tevoren aangeven in waar je op elke plek precies overnacht. We boeken uiteraard de op het moment van boeken beste accommodaties.

In Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' meestal verstaan: één grote ombouw, met 2 matrassen (waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden. 
Wil je twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, dan kun je dit melden bij boeking. We kijken dan wat mogelijk is.

Over de maaltijden

Ontbijt wordt verzorgd door de hotels. Lunch kun je meestal inkopen in de dorpjes waar je verblijft, of je bestelt dit de avond tevoren bij de accommodatie. Dit is met name nodig op dag 4, na het verblijf middenin de Wutachschlucht. 
Je kunt het avondeten gebruiken in de verblijfsaccommodaties, maar ook in andere eetgelegenheden in de dorpen of stadjes.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 3x (5 dgn) of 6x (8 dgn) bagagevervoer (1 stuk pp, max. 20 kg)
 • gratis openbaar vervoer met de gastenkaart
 • digitale reisinformatie
 • brochure Schluchtensteig (ter plekke)
 • wandelpas (om stempels te verzamelen)
 • toeristenbelasting (Kurtax)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Je volgt in het algemeen duidelijke paden en kleine weggetjes. Diep in de kloven kunnen de paden smal en door vocht glibberig en stenig zijn. Je komt regelmatig korte, steile stukken tegen. Enige tredzekerheid en geen last van hoogtevrees komen van pas bij sommige passages met trapjes en langs hoogtes. De afstanden zijn pittig, tot boven 20 km per dag. Dit alles maakt dat de tocht vraagt om een goede conditie, zin in avontuur en enig doorzettingsvermogen.

Geschikt voor kinderen

Door het beperkt aantal wandeldagen, de afwisseling en het avontuurlijke karakter van de tocht zullen sportieve en avontuurlijke kinderen en tieners zich onderweg zeker vermaken. Mits ze van stevig wandelen houden natuurlijk. Bovendien is overal water dat uitnodigt tot verfrissende rustpauzes.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Een tip is de accommodatie nabij de Schluchsee, die uitnodigt tot een dagje nabij, op of in het water. Vanuit Wehr ben je zo bij de Rijn en maar 40 km vanaf de interessante stad Basel.

Extra's

Aanvullende opties

Hond mee

Het is mogelijk om je hond mee te nemen bij deze wandelreis. Wel dien je die middels deze service bij te boeken, zodat we daar bij de toewijzing van de kamers rekening mee kunnen laten houden.

Voorwaarden:

Deze service dien je bij te boeken wanneer je je hond mee wilt nemen op deze wandelreis. Ter plaatse zijn er dan geen kosten meer.

 • De kosten voor de 5 daagse reis bedragen € 75,-
 • De kosten voor de 8 daagse reis bedragen € 130,-

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht – Stühlingen is ca. 650 km. Hier zijn genoeg gratis parkeerplaatsen voorhanden. De parkeerruimte bij het hotel is beperkt, maar in het dorp is gratis parkeergelegenheid voorhanden. 
Na afloop van de reis kun je na afloop van de 5-daagse reis per bus in ruim 2 uur per bus (met overstap) terug naar Stühlingen om de auto op te halen. Sneller en gemakkelijker (maar uiteraard duurder) is het om een georganiseerde transfer bij ons boeken, die in 1 uur bij het beginpunt van de reis brengt.
Vanaf eindpunt van de 8-daagse reis, Wehr, is de reis terug naar Stühlingen per bus en trein wat minder lang dan vanaf Fischbach/ Schluchsee, maar nog steeds met enkele keren overstappen. Ook hiervoor kun je een georganiseerde transfer boeken. In plaats van ca. 2 uur doe je er dan 1 uur over.

 

Trein informatie

Met de bus reis je verder, in ca. 30 minuten naar Stühlingen.
Voor de terugreis vanaf de Schluchsee (5-daagse reis) kun via een korte busrit naar Titisee en dan met de trein verder naar Freiburg, waar aansluiting is op het ICE netwerk naar Nederland.
Voor de terugreis vanaf Wehr (8-daagse reis) reis je in ca. 15 min. met de bus naar Wehr-Brennet in het Rijndal. Vervolgens naar Basel, waar je goede verbindingen per ICE naar Nederland hebt.

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Lauchringen   08:08 - 15:54 1
Titisee– Amsterdam CS  15:08 - 21:58   1

 

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Lauchringen   08:08 - 15:54 1
Wehr-Brennet– Amsterdam CS  09:42 - 17:29   2

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor informatie over reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

Je kunt dit arrangement starten van begin april tot medio oktober.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar het Zwarte Woud ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.  

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal. 
Carmacal 305088 A en B Zwarte Woud Duitsland

Wandeletappes dag 5 t/m 7
Bij de controle van de wandelroutes ter plekke was het niet mogelijk alle routes na te lopen in verband met extreme (weers)omstandigheden en een flink stuk omleiding vanwege (bos-)werkzaamheden. Daarom ontbreken bij dag 6 en 7 tijdelijk de vertrouwde SNP routebeschrijvingen. Wel zijn deze routes in onze wandelapp beschikbaar, zijn de markeringen ter plekke in orde en ligt er, zolang de SNP routebeschrijvingen niet volledig zijn, ter plekke een Duitstalig wandelgidsje klaar. 
Het is de bedoeling dat zomer 2024 ook deze dagen een complete SNP wandelbeschrijving hebben.

Ga je binnenkort op reis naar Duitsland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/duitsland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/duitsland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Schluchtensteig Zwarte Woud Duitsland

Duitsland - Zwarte Woud

Avontuurlijke wandel- en klautertocht door fraaie kloven

Trektocht langs hotels en Gasthöfe

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.