Duitsland - Rheinsteig, 6 dagen Beleef de Rheinsteig: wandelen langs de Rijn

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en pensions

Beleef het mooiste deel van de 320 kilometer lange Rheinsteig, een klassieker onder de Duitse lange-afstandswandelroutes. Het pad slingert over de steile wanden van het Rijndal, met uitzicht op de druk bevaren rivier in de diepte. De geschiedenis heeft haar sporen achtergelaten langs deze drukke verkeersader, in de vorm van middeleeuwse vakwerkstadjes en een niet aflatende serie burchten en ruïnes. Uiteraard bezoek je de plek waar verleidelijke sirenen schepen laten vergaan, vereeuwigd door Heinrich Heine in het Lied van de Loreley.

Uniek aan deze reis

 • Grote afwisseling
 • Prima overnachtingsplekken
 • Veel burchten en historie
 • Vriendelijke vakwerkstadjes
 • Wandelen met zicht op de Rijn
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Duitsland - Rheinsteig

Het Rijndal ten zuiden van Koblenz is uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed Oberes Mittelrheintal, vanwege de bijzondere combinatie van natuurschoon en cultuurhistorie. Het enorme belang van de Rijn als vervoersader wordt weerspiegeld in fraaie vakwerk- en herenhuizen aan de oever, maar ook in de vele burchten hoog op de hellingen. De verschillende ridders en koningen uit de rijke geschiedenis wilden allemaal hun invloed hebben en vooral tol heffen.

De Rheinsteig laat je alle aspecten van dit bijzondere rivierdal zien. De ene keer wandel je door een levendig plaatsje aan de oever, dan weer met een zingende leeuwerik langs graanvelden of door fraaie, stille loofbossen om bij een mooi opgeknapte burcht te genieten van het uitzicht.

De Rheinsteig is eenvoudig per trein bereikbaar.

Dag 1

Aankomst in het levendige vakwerkstadje Braubach am Rhein, onder de imposante Marksburg, gebouwd in de twaalfde eeuw en een van de best behouden burchten langs de Rijn. Bij de VVV is een folder met historische stadswandeling te krijgen.

Eventueel kun je Koblenz bezoeken, een eeuwenoude stad aan de samenvloeiing van Moezel en Rijn. Voor de Bundesgartenschau in 2011 zijn er fraaie parken aangelegd en tevens een gondelbaan naar de bezienswaardige vesting Ehrenbreitstein. Koblenz ligt 10 kilometer ten noorden van Braubach en is met de trein eenvoudig te bereiken. Wil je Koblenz wat uitgebreider bezoeken, dan raden we een extra nacht in Braubach aan.

Overnachting in

Braubach

Dag 2

Vanuit de Altstadt van Braubach loop je meteen omhoog naar de Marksburg. Na een eventueel bezoek aan de burcht daal je af langs de Martinskapelle en begint een lange klim over de steile buitenbochtoever. Eenmaal boven is er uiteraard een fraai uitzicht over Marksburg.

De Rheinsteig gaat verder over een bospad het Dinkholder Tal in, gevolgd door een klim naar de gelijknamige uitzichtberg (282 meter), Nog tweemaal gaat de route een bebost, stil zijdal in. Tot slot, bovenlangs het dorp Osterspai, bereik je via akkers en boomgaarden het eindpunt Filsen. In de Biergarten bij het station wacht je op de trein die je in luttele minuten naar Braubach terugbrengt.

Wandeling: 15 km, 450 m stijgen en dalen, 5 uur lopen. 

Overnachting in

Braubach

Dag 3

Vanuit Braubach neem je de trein naar Filsen, om daar de Rheinsteig te vervolgen.

Het begin van de etappe is een pittige klim met schitterend zicht op de fraaie stad Boppard en de drukte op de Rijn. Je wandelt langs boom- en wijngaarden die vanwege de steilte en slechte bereikbaarheid, verlaten en verwilderd zijn. Na een afwisselend stuk keert op het gezellige terras van Burg Liebenstein het uitzicht op de rivier terug. Na een stevige klim bereik je een boerendorpje op het plateau boven het Rijndal. Tot slot daal je af naar Kestert aan de rivier.

Wandelduur: 16 km, 430 m stijgen en dalen, 5,5 uur lopen.

Overnachting in

Kestert

Dag 4

’s Ochtends varen de Rijnaken bij wijze van spreken door de ontbijtzaal. Daarna volgt meteen een pittige klim. Gelukkig is er in Oberkestert gelegenheid om koffie te drinken.

Daarna wandel je verder door fraai loofbos en relatief vlak akkerland, met weids uitzicht en grote bloemenrijkdom, naar een gebied waar vroeger enige mijnbouw was. Na een flinke afdaling wordt de Wellmicher Bach bereikt, waar vele watermolens vroeger het meel maalden en hout zaagden. Je klimt vervolgens naar Burg Maus, die een kat- en muis-spel speelt met Burg Katz bij St. Goarshausen, een aantal kilometers verderop. 

In St. Goarshausen kun je een stukje flaneren over de boulevard naar het beroemde Loreleybeeld. Vervolgens loop je naar je hotel in het dorpje, óf er wacht nog een pittige klim naar een hogerop gelegen wandelhotel. Dit is een spectaculair stuk van de Rijn, met steeds zicht op de imposante Burg Rheinfels en de kleurrijke gevels van St. Goar aan de overkant. 

Wandeling: 13 of 16 km, 430 of 580 m stijgen en 430 m dalen, 4,5 tot 5,5 uur lopen.

Overnachting in

St. Goarshausen-dorp of St. Goarshausen-Heide

Dag 5

Indien je in het dorp St. Goarshausen hebt overnacht begin je met een pittige klim naar de burchten Katz und Maus. Vanuit St. Goarshausen-Heide is het niet ver meer naar de legendarische Loreley-rots. Als je vroeg op pad gaat, zal het hier nog niet zo druk zijn en kun je deze bijzondere plek rustig op je laten inwerken.

De Rheinsteig gaat verder door wijngaarden en stille loofbossen, met steeds weer uitzichten op dit smalle stuk van het Rijndal. Na het dorpje Dörscheid kijk je van grote hoogte op het vakwerkstadje Kaub en het eilandje Pfalzgrafenstein, met een klein kasteel. Rond Kaub worden de hellingen gebruikt voor de wijnbouw.

Als je op tijd aankomt in Kaub is het leuk om het Lotsenhaus (klein museumpje van rivierloodsen) te bekijken en naar Burg Pfalzgrafenstein te varen.

Wandeling: 18 of 21 km, 430 of 580 m stijgen, 590 m dalen, 6-7 uur lopen.

Overnachting in

Kaub

Dag 6

Na het ontbijt eindigt het arrangement. Als je auto in Braubach staat, kun je per trein terugreizen om je auto op te halen. Maar er zijn meerdere mogelijkheden.

 • Als je wat later weg kunt, dan kun je eerst nog een korte wandeling maken. Mogelijke wandelingen zijn de Rheinsteig ongeveer 10 kilometer lang volgen tot het station van Lorchhausen (niet door SNP beschreven), of de Kulturweg rond Burg Gutenfels, De bagage kun je in overleg met het hotel daar stallen.
 • Als je de Rheinsteig verder wilt volgen naar het mooie vakwerkstadje Rüdesheim, kun je twee nachten in Kaub bijboeken en met behulp van de trein in twee etappes doorwandelen (Kaub - Lorch: 15 km, 450 m stijgen en dalen, Lorch - Rüdesheim: 5 uur + 21 km, 650 m stijgen en dalen, 7 uur). Deze etappes zijn niet door SNP beschreven, maar wel beschikbaar in de SNP Route app. De etappe van Kaub naar Lorch bevat wel een paar lastige passages. Deze zijn te vermijden door de oude Höhenweg te volgen.
 • Een leuke optie is om tijdens een extra dag in Kaub, met de boot een paar mooie, bezienswaardige plaatsen aan de overkant van de Rijn te bezoeken, zoals Bacharach en Oberwesel. 
 • Doorgaans kun je van mei t/m september ook per boot terug naar Braubach. Buiten die periode lukt dat meestal niet. (check de website van de Kölner-Düsselforfer Schiffahrten want de vaarschema's kunnen wijzigen).

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Waar mogelijk hebben we gekozen voor rustig gelegen accommodaties direct aan de wandelroute. Veel hotels bevinden zich echter nabij de Rijn, maar daar heb je last van zowel autowegen als spoorlijn. Vanwege de beperkte ruimte tussen Rijn en berghelling, ondervinden overnachtingsadressen in Kestert en Kaub altijd enige geluidsoverlast; hier zijn geen goede (rustiger) alternatieven voorhanden. In St. Goarshausen proberen we een hotel wat verder van de Rijn te boeken, maar dit zal niet altijd mogelijk zijn.

In Braubach overnacht u in een kleurrijke bed&breakfast in de historische kern, in Kestert in een prima hotel aan de Rijn, in St Goarshausen in een wandelhotel halverwege het plateau (niet bereikbaar per openbaar vervoer) of in het dorp zelf, en in Kaub weer in een mooi opgeknapt vakwerkstadje aan de Rijn. Altijd op kamers met privé badkamer.

NB. Bovenstaande geldt voor de standaard verblijven. Soms wordt uitgeweken naar een alternatief.

In Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' meestal verstaan: één grote ombouw, met 2 matrassen (waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden.
Wilt u twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, dan kunt u dat melden en dan kijken we wat mogelijk is.

Over de maaltijden

De overnachtingsadressen verzorgen een prima wandelontbijt. Een lunchpakket koopt u zelf in de dorpjes of u eet onderweg wat in een restaurantje (op maandag zijn veel horeca gelegenheden gesloten, soms ook op dinsdag). In St. Goarshausen zijn er geen winkels in de buurt, daar krijgt u een lunchpakket mee.

In de overnachtingsplaatsen laten we de keus voor het avondeten graag aan u zelf over. Soms kan er bij het hotel gegeten worden (bv. in Kestert en een van de hotels St. Goarshausen), maar overal zijn er meerdere restaurantjes voorhanden.

Inbegrepen

 • 5 overnachtingen
 • 5 ontbijten
 • 1 lunchpakket
 • bagagevervoer op dag 3, 4 en 5
 • digitale reisinformatie
 • wandelroutes in SNP route-app

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • transfers
 • eventuele boottocht (Kaub-Braubach is ca. 25 euro pp.)
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ongeveer 3 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

De Rheinsteig kent pittige hoogteverschillen, daarom hebben we de dag etappes niet te lang gemaakt. Je kunt op veel plekken afdalen naar de rivier om per trein de wandeling in te korten.
Je wandelt langs de hellingen boven de rivier over (bos) wandelpaadjes. Op het plateau vooral over (on) verharde landwegen en rond dorpjes over asfaltweggetjes. Er zijn enkele korte stukjes over rotsen en stenige paadjes, die wat lastiger zijn. De route is zeer goed gemarkeerd en er is af en toe horeca onderweg om uit te rusten van de inspanningen. Je wandelt met de SNP navigatie-app op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Braubach wordt aanbevolen voor een extra dag om met boot en/of trein Koblenz te bezoeken. Als u een extra nacht in Kaub bijboekt kunt u de Rheinsteig vervolgen tot het mooie plaatsje Rüdesheim. In Kestert en St.Goarshausen is weinig te doen.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Braubach is ca. 340 km. Parkeren is op drukke dagen niet eenvoudig vanwege ruimtegebrek tussen Rijn en bergwand. In Braubach zijn er parkeerplaatsen aan de Rijnoever. Is daar geen plek dan kunt u de auto eventueel alvast in Kaub zetten, waar ook parkeerplaatsen aan de Rijn zijn. Op moment van schrijven zijn er nog gratis parkeerplaatsen; dit verandert mogelijk in de toekomst.
Vanuit Kaub kunt u per trein of boot terug naar Braubach.

Trein informatie

De accommodaties zijn op loopafstand van de stationnetjes.

Terugreis per boot van Kaub naar Braubach voorlopig niet mogelijk klik hier voor meer informatie.
Indien je met de boot vanuit Kaub helemaal terug wilt varen naar Braubach dan is dat door gewijzigde vaarschema's voorlopig niet meer mogelijk. Wat nog kan is per trein naar St. Goarshausen en dan verder per boot. 

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Braubach   08:08 - 12:35 2
Kaub – Amsterdam CS 11:36 - 17:28   1

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

Kinderen t/m 14 jaar reizen in Duitsland gratis, zij betalen alleen zitplaatsreservering van 4 euro per traject. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor informatie over reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

U kunt dit arrangement starten van begin maart tot eind november. Reserveer tijdig indien u dit arrangement in een (voorjaars-) weekend wilt boeken. In het voorjaar kunt u genieten van bloesems in de fruitbomen, bloemrijke graslanden en (zolang de bomen nog niet vol in blad zijn) extra veel uitzicht. De zomer is mooi met groene hellingen en wuivend graag op de akkers. Het kan warm zijn op de zuidhellingen. In de herfst zijn er schitterende kleuren, rijp fruit en wijnfeesten. Een bijzonder spektakel is ‘Rhein in Flammen’ (verlichte burchten en vuurwerk, zie www.rhein-in-flammen.com ).

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

In Duitsland gelden een aantal afwijkende regels, met name voor het testbeleid. Tevens zijn er afwijkende regels per deelstaat; oriënteer je dus goed voor je op reis gaat. Een handig overzicht, met links naar de diverse deelstaten, vind je bijvoorbeeld op de website van het Duitslandinstituut.
Een andere handige website met informatie over het toerisme en covid-19 regels vind je hier.

Voor voor een verblijf in Duitsland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig. Daarnaast moet u aantoonbaar over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf en over documenten voor een volgende bestemming beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Duitsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Umweltplakkete
In een aantal Duitse binnensteden zijn alleen 'schone' auto's toegestaan. Hiervoor dient u een 'Umweltplakkete' (Milieuvignet) te hebben. Kijk bijvoorbeeld op de ANWB website (onder Vakantie / Duitsland) of dit voor uw reis van toepassing is en naar de voorwaarden - in veel Duitse steden kunt u zonder Umweltplattete het centrum niet in. Wij raden u aan het milieuvignet, indien nodig, van te voren in Nederland of België aan te schaffen. Dit kan via de website van de ANWB of VAB.

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse en Belgische rij- en kentekenbewijs wordt in Duitsland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

f1.jpg

Duitsland - Rheinsteig

Beleef de Rheinsteig: wandelen langs de Rijn

Wandelvakantie langs hotels en pensions

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (van 1 oktober tot 18 december is SNP op zaterdag gesloten).

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 1027 klanten