Duitsland - Rheinsteig, 6 dagen Beleef de Rheinsteig: wandelen langs de Rijn

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en pensions

Beleef het mooiste deel van de 320 kilometer lange Rheinsteig, een klassieker onder de Duitse lange-afstandswandelroutes. Het pad slingert over de steile wanden van het Rijndal, met uitzicht op de druk bevaren rivier in de diepte. De geschiedenis heeft haar sporen achtergelaten langs deze drukke verkeersader, in de vorm van middeleeuwse vakwerkstadjes en een niet aflatende serie burchten en ruïnes. Uiteraard bezoek je de plek waar verleidelijke sirenen schepen laten vergaan, vereeuwigd door Heinrich Heine in het Lied van de Loreley.

Uniek aan deze reis

 • Grote afwisseling
 • Veel burchten en historie
 • Vriendelijke vakwerkstadjes
 • Wandelen met zicht op de Rijn
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Mooiste wandelroutes Europa

Een overzicht van de mooiste wandelroutes van Europa? Lees dit artikel met de 21 mooiste wandelroutes van Europa

Dag tot dag

Duitsland - Rheinsteig

Het Rijndal ten zuiden van Koblenz is uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed Oberes Mittelrheintal, vanwege de bijzondere combinatie van natuurschoon en cultuurhistorie. Het enorme belang van de Rijn als vervoersader wordt weerspiegeld in fraaie vakwerk- en herenhuizen aan de oever, maar ook in de vele burchten hoog op de hellingen. De verschillende ridders en koningen uit de rijke geschiedenis wilden allemaal hun invloed hebben en vooral tol heffen.

De Rheinsteig laat je alle aspecten van dit bijzondere rivierdal zien. De ene keer wandel je door een levendig plaatsje aan de oever, dan weer met een zingende leeuwerik langs graanvelden of door fraaie, stille loofbossen om bij een mooi opgeknapte burcht te genieten van het uitzicht.

De Rheinsteig is eenvoudig per trein bereikbaar.

Dag 1

Aankomst in het levendige vakwerkstadje Braubach am Rhein, onder de imposante Marksburg, gebouwd in de twaalfde eeuw en een van de best behouden burchten langs de Rijn. Bij de VVV is een folder met historische stadswandeling te krijgen.

Eventueel kun je Koblenz bezoeken, een eeuwenoude stad aan de samenvloeiing van Moezel en Rijn. Voor de Bundesgartenschau in 2011 zijn er fraaie parken aangelegd en tevens een gondelbaan naar de bezienswaardige vesting Ehrenbreitstein. Koblenz ligt 10 kilometer ten noorden van Braubach en is met de trein eenvoudig te bereiken. Wil je Koblenz wat uitgebreider bezoeken, dan raden we een extra nacht in Braubach aan.

Overnachting in

Braubach

Dag 2

Vanuit de Altstadt van Braubach loop je meteen omhoog naar de Marksburg. Na een eventueel bezoek aan de burcht daal je af langs de Martinskapelle en begint een lange klim over de steile buitenbochtoever. Eenmaal boven is er uiteraard een fraai uitzicht over Marksburg.

De Rheinsteig gaat verder over een bospad het Dinkholder Tal in, gevolgd door een klim naar de gelijknamige uitzichtberg (282 meter), Nog tweemaal gaat de route een bebost, stil zijdal in. Tot slot, bovenlangs het dorp Osterspai, bereik je via akkers en boomgaarden het eindpunt Filsen. De trein brengt je in luttele minuten naar Braubach terug.

Wandeling: 14 km, 450 m stijgen en dalen, 5 uur lopen. 

Overnachting in

Braubach

Dag 3

Vanuit Braubach neem je de trein naar Filsen, om daar de Rheinsteig te vervolgen.

Het begin van de etappe is een pittige klim met schitterend zicht op de fraaie stad Boppard en de drukte op de Rijn. Je wandelt langs boom- en wijngaarden die vanwege de steilte en slechte bereikbaarheid, verlaten en verwilderd zijn. Na een afwisselend stuk keert op het gezellige terras van Burg Liebenstein het uitzicht op de rivier terug. Na een stevige klim bereik je een boerendorpje op het plateau boven het Rijndal. Tot slot daal je af naar Kestert aan de rivier.

Wandelduur: 16 km, 430 m stijgen en dalen, 5,5 uur lopen.

Overnachting in

Kestert

Dag 4

’s Ochtends varen de Rijnaken bij wijze van spreken door de ontbijtzaal. Daarna volgt meteen een pittige klim. Gelukkig is er in Oberkestert gelegenheid om koffie te drinken.

Daarna wandel je verder door fraai loofbos en relatief vlak akkerland, met weids uitzicht en grote bloemenrijkdom, naar een gebied waar vroeger enige mijnbouw was. Na een flinke afdaling wordt de Wellmicher Bach bereikt, waar vele watermolens vroeger het meel maalden en hout zaagden. Je klimt vervolgens naar Burg Maus, die een kat- en muis-spel speelt met Burg Katz bij St. Goarshausen, een aantal kilometers verderop. 

In St. Goarshausen kun je een stukje flaneren over de boulevard naar het beroemde Loreleybeeld. Vervolgens loop je naar je hotel in het dorpje, óf er wacht nog een pittige klim naar een hogerop gelegen wandelhotel. Dit is een spectaculair stuk van de Rijn, met steeds zicht op de imposante Burg Rheinfels en de kleurrijke gevels van St. Goar aan de overkant. 

Wandeling: 13 of 16 km, 430 of 580 m stijgen en 430 m dalen, 4,5 tot 5,5 uur lopen.

Overnachting in

St. Goarshausen-dorp of St. Goarshausen-Heide

Dag 5

Indien je in het dorp St. Goarshausen hebt overnacht begin je met een pittige klim naar de burchten Katz und Maus. Vanuit St. Goarshausen-Heide is het niet ver meer naar de legendarische Loreley-rots. Als je vroeg op pad gaat, zal het hier nog niet zo druk zijn en kun je deze bijzondere plek rustig op je laten inwerken.

De Rheinsteig gaat verder door wijngaarden en stille loofbossen, met steeds weer uitzichten op dit smalle stuk van het Rijndal. Na het dorpje Dörscheid kijk je van grote hoogte op het vakwerkstadje Kaub en het eilandje Pfalzgrafenstein, met een klein kasteel. Rond Kaub worden de hellingen gebruikt voor de wijnbouw.

Als je op tijd aankomt in Kaub is het leuk om het Lotsenhaus (klein museumpje van rivierloodsen) te bekijken en naar Burg Pfalzgrafenstein te varen.

Wandeling: 18 of 21 km, 430 of 580 m stijgen, 590 m dalen, 6-7 uur lopen.

Overnachting in

Kaub

Dag 6

Na het ontbijt eindigt het arrangement. Als je auto in Braubach staat, kun je per trein terugreizen om je auto op te halen. Maar er zijn meerdere mogelijkheden.

 • Als je wat later weg kunt, dan kun je eerst nog een korte wandeling maken. Mogelijke wandelingen zijn de Rheinsteig ongeveer 10 kilometer lang volgen tot het station van Lorchhausen (niet door SNP beschreven), of de Kulturweg rond Burg Gutenfels, De bagage kun je in overleg met het hotel daar stallen.
 • Als je de Rheinsteig verder wilt volgen naar het mooie vakwerkstadje Rüdesheim, kun je twee nachten in Kaub bijboeken en met behulp van de trein in twee etappes doorwandelen (Kaub - Lorch: 15 km, 450 m stijgen en dalen, Lorch - Rüdesheim: 5 uur + 21 km, 650 m stijgen en dalen, 7 uur). Deze etappes zijn niet door SNP beschreven, maar wel beschikbaar in de SNP Reis app. De etappe van Kaub naar Lorch bevat wel een paar lastige passages. Deze zijn te vermijden door de oude Höhenweg te volgen.
 • Een leuke optie is om tijdens een extra dag in Kaub, met de boot een paar mooie, bezienswaardige plaatsen aan de overkant van de Rijn te bezoeken, zoals Bacharach en Oberwesel. 
 • Doorgaans kun je van mei t/m september ook per boot terug naar Braubach. Buiten die periode lukt dat meestal niet. (check de website van de Kölner-Düsselforfer Schiffahrten want de vaarschema's kunnen wijzigen).

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Waar mogelijk hebben we gekozen voor rustig gelegen accommodaties direct aan de wandelroute. Veel hotels bevinden zich echter nabij de Rijn, maar daar heb je last van zowel autowegen als spoorlijn. Vanwege de beperkte ruimte tussen Rijn en berghelling, ondervinden overnachtingsadressen in Kestert en Kaub altijd enige geluidsoverlast; hier zijn geen goede (rustiger) alternatieven voorhanden. In St. Goarshausen proberen we een hotel wat verder van de Rijn te boeken, maar dit zal niet altijd mogelijk zijn.

In Braubach overnacht je in een kleurrijke bed&breakfast in de historische kern, in Kestert in een prima hotel aan de Rijn, in St Goarshausen in een wandelhotel halverwege het plateau (niet bereikbaar per openbaar vervoer) of in het dorp zelf, en in Kaub weer in een mooi opgeknapt vakwerkstadje aan de Rijn. Altijd op kamers met privé badkamer.

NB. Bovenstaande geldt voor de standaard verblijven. Soms wordt uitgeweken naar een alternatief.

In Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' meestal verstaan: één grote ombouw, met 2 matrassen (waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden.
Wil he twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, dan kan je dat melden en dan kijken we wat mogelijk is.

Over de maaltijden

De overnachtingsadressen verzorgen een prima wandelontbijt. Een lunchpakket koop je zelf in de dorpjes of je eet onderweg wat in een restaurantje (op maandag (en soms ook dinsdag) zijn de meeste horeca gelegenheden gesloten). In St. Goarshausen zijn er geen winkels in de buurt, daar krijg je een lunchpakket mee.

In de overnachtingsplaatsen laten we de keus voor het avondeten graag aan jezelf over. Soms kan er bij het hotel gegeten worden (bv. in Kestert en een van de hotels St. Goarshausen), maar overal zijn er meerdere restaurantjes voorhanden.

Inbegrepen

 • 5 overnachtingen
 • 5 ontbijten
 • 1 lunchpakket
 • bagagevervoer op dag 3, 4 en 5
 • digitale reisinformatie
 • wandelroutes in SNP Reis app

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • transfers
 • eventuele boottocht (Kaub-Braubach is ca. 25 euro pp.)
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

De Rheinsteig kent pittige hoogteverschillen, daarom hebben we de dag etappes niet te lang gemaakt. Je kunt op veel plekken afdalen naar de rivier om per trein de wandeling in te korten.
Je wandelt langs de hellingen boven de rivier over (bos) wandelpaadjes. Op het plateau vooral over (on) verharde landwegen en rond dorpjes over asfaltweggetjes. Er zijn enkele korte stukjes over rotsen en stenige paadjes, die wat lastiger zijn. De route is zeer goed gemarkeerd en er is af en toe horeca onderweg om uit te rusten van de inspanningen. Je wandelt met de SNP navigatie-app op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Braubach wordt aanbevolen voor een extra dag om met boot en/of trein Koblenz te bezoeken. Als u een extra nacht in Kaub bijboekt kunt u de Rheinsteig vervolgen tot het mooie plaatsje Rüdesheim. In Kestert en St.Goarshausen is weinig te doen.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Braubach is ca. 340 km. Parkeren is op drukke dagen niet eenvoudig vanwege ruimtegebrek tussen Rijn en bergwand. In Braubach zijn er parkeerplaatsen aan de Rijnoever. Is daar geen plek dan kun je de auto eventueel alvast in Kaub zetten, waar ook parkeerplaatsen aan de Rijn zijn. Op moment van schrijven zijn er nog gratis parkeerplaatsen; dit verandert mogelijk in de toekomst. Evt. kun je daar wel betaald parkeren (gering tarief) bij het station. 

Vanuit Kaub kun je per trein of boot terug naar Braubach.

Trein informatie

De accommodaties zijn op loopafstand van de stationnetjes.

Terugreis per boot van Kaub naar Braubach voorlopig niet mogelijk klik hier voor meer informatie.
Indien je met de boot vanuit Kaub helemaal terug wilt varen naar Braubach dan is dat door gewijzigde vaarschema's voorlopig niet meer mogelijk. Wat nog kan is per trein naar St. Goarshausen en dan verder per boot. 

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Braubach   08:08 - 12:35 2
Kaub – Amsterdam CS 11:36 - 17:28   1

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor informatie over reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

U kunt dit arrangement starten van begin maart tot eind november. Reserveer tijdig indien u dit arrangement in een (voorjaars-) weekend wilt boeken. In het voorjaar kunt u genieten van bloesems in de fruitbomen, bloemrijke graslanden en (zolang de bomen nog niet vol in blad zijn) extra veel uitzicht. De zomer is mooi met groene hellingen en wuivend graag op de akkers. Het kan warm zijn op de zuidhellingen. In de herfst zijn er schitterende kleuren, rijp fruit en wijnfeesten. Een bijzonder spektakel is ‘Rhein in Flammen’ (verlichte burchten en vuurwerk, zie www.rhein-in-flammen.com ).
Bedenk dat het buiten het seizoen heerlijk rustig is, maar dat er onderweg ook minder horeca geopend zal zijn. Eten kan in elk geval altijd.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Ga je binnenkort op reis naar Duitsland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/duitsland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/duitsland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

f1.jpg

Duitsland - Rheinsteig

Beleef de Rheinsteig: wandelen langs de Rijn

Wandelvakantie langs hotels en pensions

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.