Rondreis door het merengebied van Chili en Argentinië

Argentinië, Chili - Lake District, Patagonië, 18 dagen Rondreis langs de mooiste parken in het merengebied

« Terug naar overzicht
Nieuw
Privéreis - Natuur Rondreizen

Actieve rondreis met huurauto langs hotels

Een rondreis door het Lake District in Centraal Chili en Argentinië langs de mooiste nationale parken. In het merengebied - ideaal om per huurauto te verkennen - rijd je vanuit Pucón naar nationale parken als Puyehue, Villarrica en Huerquehue. Maak kennis met oeroude araucariabossen, zie besneeuwde toppen van vulkanen in Patagonië en geniet van de weerspiegeling van de lucht in kristalheldere meren.  In Argentinië is outdoor mekka Bariloche je uitvalsbasis en laatste stop voor je naar de Argentijnse hoofdstad vliegt. Het bruisende Buenos Aires is wel even een overgang na al het natuurgeweld. Het vormt een prachtig sluitstuk van een enerverende actieve rondreis.

Uniek aan deze reis

 • Self-drive merendistrict
 • Spectaculaire tweedaagse Andesdoorsteek met bus en boot
 • Huurauto inbegrepen
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Argentinië, Chili - Patagonië & Lake District

In het kort ziet het programma van de reis er als volgt uit:

 • Dag 01: aankomst Santiago de Chile, overnachting Santiago
 • Dag 02: vrije dag Santiago de Chile, overnachting Santiago
 • Dag 03: vliegen naar Freire, rijden naar Malalcahuello, overnachting Malalcahuello
 • Dag 04: vrije dag Malalcahuello, overnachting Malalcahuello
 • Dag 05-06: rijden naar Pucón, overnachting Pucón
 • Dag 07-08: rijden naar San Martin de los Andes, overnachting San Martin de los Andes
 • Dag 09: rijden naar Villa lo Angustura, overnachting Villa lo Angustura
 • Dag 10-11: rijden naar Puyehue, overnachting Puyehue
 • Dag 12-13: rijden naar Puerto Varas, overnachting Puerto Varas
 • Dag 14: Cruce Andino - deel 1, overnachting Peulla
 • Dag 15: Cruce Andino - deel 2, overnachting Bariloche
 • Dag 16: vrije dag Bariloche, overnachting Bariloche
 • Dag 17: vliegen naar Buenos Aires, overnachting Buenos Aires
 • Dag 18: einde reis

Dag 1

Deze enerverende rondreis door het Merendistrict en Patagonië begint met een privé-transfer (met Engelssprekende gids) van de internationale luchthaven naar de stad. Je verblijft in een aangenaam hotel in de levendige wijk Providencia met tal van restaurants en winkels.

Overnachting in

Santiago de Chile - Panamericana Hotel Providencia

Dag 2

Verken vandaag de stad. Met de metro op 5 minuten loopafstand zit je zo in het koloniale centrum met het presidentiële paleis La Moneda, het centrale plein Plaza de Armas, de kleurrijke markthallen van de ‘Mercado Central’, het prachtige postkantoor, een aantal belangrijke musea en enkele andere klassieke en cruciale gebouwen, pleinen en parken. Op de top van de Cerro San Cristobal ‘waakt’ een groot wit Mariabeeld met gespreide armen over de vallei waarin Santiago zich bevindt. Hiervandaan heb je een prachtig uitzicht over de vallei en de stad.

Overnachting in

Santiago de Chile - Panamericana Hotel Providencia

Dag 3-4

Je wordt bij je hotel opgepikt en naar de luchthaven van Santiago bracht voor de binnenlandse vlucht naar Freire, 20 km ten zuiden van Temuco. Na aankomst stap je in je huurauto en het avontuur kan beginnen! Je rijdt in ongeveer 2 uur (140 km) naar Malalcahuello, een rustig dorpje aan de rand van het gelijknamige park. In dit park vind je diverse inheemse flora, zoals de Araucariabomen, immens hoge en wel 2000 jaar oude slangendennen die inmiddels zeldzaam in de wereld zijn. Reserva Nacional Malalcahuello ligt rond de vulkaan de Lonquimay (2865m). Rijd naar de Passo Lolco en wandel naar de Cráter Navidad, een kleine puist op de noordoostflank van de vulkaan. Hoewel de krater maar klein lijkt in verhouding tot de vulkaan zelf, is er wel een lavaveld van 10 kilometer lengte dat nog altijd nauwelijks begroeid is en doet denken aan een landschap op Mars. Vanaf het uitzichtpunt kijk je er prachtig op uit. Malalcahuello biedt diverse wandel mogelijkheden, waaronder de sendero piedra santa trekking. Morgen heb je alle gelegenheid het park te verkennen

Overnachting in

Malalcahuello - Suizandino Lodge

Dag 5-6

Je rijdt in ongeveer 4 uur (210 km) naar Pucón. Vertrek vroeg zodat je de tijd hebt om te wandelen in het Conguillío nationaal park. Er zijn veel mogelijkheden om de benen te strekken en het ongerepte natuurschoon van het park te bewonderen. Eén van de hoogtepunten is de laguna arcoiris, ofwel regenboog lagune. Het diepgroene en turquoise water is zo helder dat je de bodem van de lagune kunt zien, maar ook weerspiegelingen van de bomen rondom het meer. Je rijdt verder zuidwaarts door het park, langs de Llaima vulkaan. Maak beslist ook een stop bij de Truful Truful watervallen voordat je het park verlaat. Daarna reis je door naar Villarica voordat je afbuigt naar het oosten richting Pucón. Het stadje Pucón is prachtig gelegen aan de voet van de Villarica vulkaan en de oevers van het gelijknamige meer. In de omgeving van het toeristische stadje kun je verschillende mooie parken bezoeken waaronder - een echte aanrader - het nationaal park Huerquehue. Wandel hier door oerbossen, langs meren en door bossen van Araucariabomen. Ook een mooie tocht is die naar de flanken van de Villarrica vulkaan (2847m).

Overnachting in

Pucón - Hotel Gerónimo

Dag 7-8

Je steekt de grens over naar Argentinië en koerst naar San Martin de los Andes. Dit bergdorp ligt diep in de Andes aan de oevers van Lago Lacar. Op je vrije dag in San Martin de los Andes kun je een stuk gaan kanoën of een boottochtje maken over het meer. Of ga wandelen in Nationaal Park Lanin, aan de voet van de besneeuwde Laninvulkaan.  

Overnachting in

San Martin de los Andes - La Casa de Eugenia

Dag 9

Vandaag staat je een prachtige autorit te wachten over de 'weg van de 7 meren'. Wegnummer 40 slingert tussen San Martin de los Andes en Villa la Angostura om bergen, meren en ruisende bossen. Villa la Angostura is een relaxed stadje tussen Nationale Parken Arrayanes en Nahuel Huapi. 

Overnachting in

Villa La Angostura - Hosteria Verde Morada

Dag 10

Je reist naar het Parque Nacional Puyehue. De naam 'puyehue' betekent in de Indiaanse taal Mapuche 'plaats van de visjes'. Het zijn deze visjes in de vele meren en beken die de naamgever zijn van het meer en het nationale park. Nabij Aguas Calientes kun je overgoed gemarkeerde wandelpaden langs de watervallen Salto del Indio, La Princesa en Repucura wandelen, alle gevoed door het water van de rivier Gol Gol. Op de weg terug naar de lodge liggen een aantal warmwaterbronnen waaronder die van het exclusieve Puyehue Wellness & Spa Resort. Wat toegankelijker zijn de thermale baden van Termas Aguas Calientes waarbij je in het met 39 °C warmwaterbuitenbad kunt zitten langs de rivier Chanleufú. Het dampende water staat in schril contrast met het koude smeltwater dat zich een weg baant naar de Grote Oceaan.

Overnachting in

tussen Lago Puyehue en Rupanco - Lodge El Taique

Dag 11

Een vrije dag. Sta relaxt op en geniet van het lekkere ontbijt dat door de lodge wordt geserveerd,. 

Door de centrale ligging van de lodge tussen de meren van Puyehue en Rupanco in, kun je vele kanten op. Op nog geen half uur rijden vanaf de lodge ligt de 280 meter hoge waterval van Calzoncillo, beslist een bezoek waard. Met slechts een half uurtje heen en weer wandelen geniet je van deze waterval die in twee gedeeltes naar beneden valt om in het Rupanco meer uit te komen. Tevens geniet je hier van fraaie uitzichten op de vulkanen Osorno en Puntiagudo en de berg Sarnoso. Ook kun je het Nationaal Park Puyehue verkennen met zijn zo kenmerkende Valdiviaans regenwoud bestaand uit vooral hoge boomsoorten zoals coihue, tineo en ulmo. Tegen de boomgrens tref je loofbomen aan zoals lenga en ñirre. Lenga-bossen zijn open lichte bossen met een soortenrijke kruidlaag. In het voorjaar worden gehele gebieden in een vuurrode gloed gezet door de rode bloem van de struik nothro. Boven de boomgrens, die hier ligt op ca. 1500 meter, kom je in het landschap van vulkanen terecht.

Overnachting in

tussen Lago Puyehue en Rupanco - Lodge El Taique

Dag 12

Het reisdoel van vandaag is Puerto Varas, een idyllisch plaatsje aan de oevers van het Lago LLanquihue. Puerto Varas staat onder veel Chilenen bekend als de ‘rozenstad’. Met helder weer domineert de Osorno-vulkaan aan de horizon. De plaats is beroemd om zijn historie vanwege de eerste Europese settlers van Duitse afkomst die in opdracht van de toenmalige president Manuel Montt een ontwikkelingsproject opstartten. De plaatselijke bouwstijl herinnert veel aan die in het zuiden van Duitsland. De stad straalt daardoor een voor Europeanen vertrouwde sfeer uit. Vanwege de mooie ligging van de stad met talrijke bezienswaardigheden nabij, trekt de stad veel natuurliefhebbers aan. Ook onder de Chilenen is Puerto Varas een populaire plaats. 

Besluit deze dag met een wandeling over de promenade langs het meer van LLanquihue. Geniet van het uitzicht op de Osorno. Rondom het plaatselijke dorpsplein zijn er vele winkeltjes waarin je o.a. de lapis lazuli steen kunt vinden die zijn meestal blauwe kleur verkrijgt door het mineraal lazuriet. Er is een ruime keuze aan goede vis- en vleesrestaurants  en cafés waar de smaak van lokaal gebrouwen biertjes van de tap je zal verrassen.

Overnachting in

Puerto Varas - Hotel Kalfú

Dag 13

Trek er vandaag op uit om de omgeving van Puerto Varas te verkennen. Op nog geen 30 km vanaf Puerto Varas ligt in oostelijke richting de spectaculaire waterval van Petrohué in het Vicente Pérez Rosales NP. Tegen de achtergrond van de Osorno-vulkaan is dit een prachtplek om te bezoeken! Aan weerszijden van de weg van Puerto Varas naar deze watervallen zie je de puinresten nog van de uitbarsting in april 2015 van de vulkaan Calbuco. Ook een bezoek aan het Alerce Andino Nationaal Park is de moeite waard voor het maken van mooie wandelingen door dicht regenwoud en over met Alerces begroeide berghellingen. Ten noorden van Puerto Varas liggen kleine plaatsjes als Frutillar, Llanquihue en Puerto Octay die alle musea beschikken die een helder beeld schetsen van het leven in de 19e eeuw. Rijd naar Puerto Montt en neem de veerboot naar het grootste eiland voor de kust van Chili, Chiloé. Het eiland staat bekend om zijn vele houten kerken, agrarische gemeenschappen, groene heuvels én de pinguins in het noordwesten die je met een leuke boottocht kunt bezoeken. Aansluitend kun je heerlijk eten in een van de strandtentjes. Bij terugkeer in Puerto Varas lever je de huurauto in.

NB: Het inleveren van de huurauto in Puerto Varas kan alleen door-de-weeks en vóór 17.00 uur. Valt deze dag voor jou op zaterdag of een zondag dan lever je de auto in op de luchthaven van Puerto Montt. Vervolgens keer je weer terug naar je hotel in Puerto Varas (20km). Je kunt hiervoor via ons een transfer boeken.

Overnachting in

Puerto Varas - Hotel Kalfú

Dag 14

's Morgens vroeg word je opgehaald bij de accommodatie in Puerto Varas voor de 'Cruce Andino': de komende twee dagen reis je per boot en bus dwars door de Andes naar Argentinië. Vanuit Puerto Varas reis je naar Nationaal Park Vicente Pérez Rosales. Onderweg heb je spectaculair uitzicht op vulkanen en karakteristieke huizen. In Petrohué stap je over op een catamaran voor de oversteek van Lago Todos los Santos. Dit meer wordt ook wel het 'emerald lake' genoemd door de prachtige blauw-groene kleur. Vulkanen en bergen spiegelen in het water. De oversteek duurt ca. 1,5 uur. Aan het begin van de middag kom je aan in Punta Peulla. De rest van de dag kun je rustig bijkomen van alle indrukken of een wandeling maken in de omgeving.

Overnachting in

Peulla

Dag 15

Na het ontbijt en nog wat uurtjes ter vrije besteding ga je verder met het tweede deel van je Andes-doorsteek. Je stapt op de bus die je in ca. 2 uur naar Porto Frias brengt. Op dit traject passeer je de Chileens/Argentijnse grens. Bij aankomst in Porto Frias stap je aan boord van een catamaran die je over het blauwgroene water van het meer naar Puerto Alegre brengt. Na een ritje van een paar kilometer met de bus sta je weer aan de oevers van een prachtig meer, in Puerto Blest. Een laatste oversteek per catamaran voert over het Nahuel Huapimeer naar Puerto Pañuelo. Het laatste deel van de Andesdoorsteek is een busrit naar Bariloche. Deze fascinerende stad is prachtig gelegen aan de zuidoevers van het Nahuel Huapi meer en wordt omringd door uitgestrekte bossen en besneeuwde bergtoppen. Dit maakt Bariloche de ideale uitvalsbasis voor tal van outdoor activiteiten.

Overnachting in

Bariloche - Hotel Las Marianas

Dag 16

Vandaag heb je een vrije dag om Bariloche en haar omgeving te verkennen. Bariloche is dé wintersport bestemming van Argentinië en wordt ook wel het Zwitserland van Argentinië genoemd. Je vindt er naast diverse ‘Zwitserse’ chalets ook talloze snoepwinkeltjes en chocolatiers die hun eigen chocolade maken. Mocht je meer willen weten over de oorsprong van chocola breng dan tevens een bezoek aan het chocolade museum, op loopafstand van je accommodatie.

In de zomermaanden (onze winter) is Bariloche een echte outdoor bestemming. De omgeving van Bariloche biedt diverse mogelijkheden voor wandelen, fietsen, kayakken, paardrijden of bergbeklimmen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Isla Victoria, gelegen midden in het Nahuel Huapi meer of huur een fiets voor een tocht over de circuito chico (kleine omloop) ten westen van de stad. Een tocht van circa 27 kilometer over grotendeels autoluwe wegen. Onderweg word je meermaals beloond met prachtige vergezichten

Overnachting in

Bariloche - Hotel Las Marianas

Dag 17

Met een privé-transfer word je van het hotel opgehaald voor de rit naar het vliegveld van Bariloche. Je vliegt naar Buenos Aires waar je in de loop van de dag aankomt. Bij aankomst op het vliegveld van Buenos Aires heb je wederom een privé transfer naar het hotel dat strategisch ligt in het centrum van Buenos Aires. Het regeringspaleis op Plaza de Mayo ligt op loopafstand evenals de 'obelisk', het icoon op de Plaza de la República gebouwd in 1936 ter ere van de 40e verjaardag van de stad Buenos Aires. Een andere bezienswaardigheid is El Cabildo, een fraai Spaans koloniaal museum dat een goed overzicht van de beginperiode van de Argentijnse onafhankelijkheid geeft. Vergeet natuurlijk niet begraafplaats La Recoleta; Evita Perron ligt hier begraven.Verder tref je in de nabijheid van het hotel talloze barretjes en restaurants. 

De rest van de dag kun je deze bruisende stad verkennen waarin je de Europese invloeden waarneemt. Er zijn verschillende kleurrijke wijken, elk met een eigen karakter en aantrekkingskracht. Ook zijn er verschillende musea die een bezoek waard zijn. La Boca is een bekende volkswijk met veel cafés waar vroeger de tangomuziek is ontstaan is. Al lopende door de wijk hoor je uit veel huizen tangomuziek klinken. Het straatje El Caminito was vroeger verloederd, maar ligt er na een opknapbeurt van de Argentijnse schilder Quinquela Martin fris bij. Alle huizen hebben nu verschillende felle kleuren en er zijn allerlei beeldhouwwerken neergezet. Er is elke dag een kunstmarkt en het wordt het wel het ‘Place du Têtre' van Buenos Aires genoemd.

Overnachting in

Buenos Aires

Dag 18

Na je ontbijt staat de laatste privé transfer op het programma naar de internationale luchthaven van Buenos Aires.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in middenklasse hotels met eigen sanitair. Alle hotels beschikken over driepersoonskamers, behalve in Buenos Aires. De reissom van een driepersoonskamer is bij dit hotel gebaseerd op een twee- en een eenpersoonskamer.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • transfers volgens programma
 • 11 dagen autohuur incl. verzekering, ongelimiteerd aantal km, airport-belasting en grensoverschrijding
 • 2-daagse excursie Puerto Varas - Peulla - Bariloche per bus en boot
 • digitale reisinformatie
 • wegenkaart Chili (krijg je ter plaatse)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • luchthaven/hotel transfers voor zover niet vermeld bij 'inbegrepen'
 • binnenlandse vluchten (Santiago-Temuco; Bariloche-Buenos Aires)
 • persoonlijke uitgaven (o.a. fooien)

Ter plaatse te betalen

 • entreegelden nationale parken (ca. USD 10 pp per park)
 • toeristenbelasting Buenos Aires (ca. USD 1,50 pppn)
 • one way drop off kosten huurauto Puerto Varas (ca. USD 325)

Huurauto inbegrepen

Bij deze reis is een huurauto inbegrepen van dag 3 t/m dag 13 (= 11 dagen). Je haalt de auto op het vliegveld van Freire op en levert deze in Puerto Varas in. De volgende huurauto is inbegrepen:

 • categorie D (Nissan X-Trail 4x2 of vergelijkbaar) - 4 deurs, 2-3 volwassenen
 • categorie J (Mitsubishi L200 4x2 Katana of vergelijbaar) - 4 deurs, 4 volwassenen

Tegen betaling van een toeslag regelen we graag een upgrade.
Voor een overzicht van de huurvoorwaarden klik hier

Over de activiteiten

Deze reis is gekwalificeerd als een zwaarte 2 reis. Nergens hoef je met je persoonlijke bagage te wandelen. De elementen der natuur kunnen de dagactiviteiten ook zwaarder maken. Ondanks dat deze rondreis in de 'zomermaanden' plaatsvindt in Patagonië, het weer kan elk moment omslaan naar regen en krachtige poolwinden waardoor de gevoelstemperatuur makkelijk rond het vriespunt kan liggen. Met warme kleding en een goede basisconditie is deze rondreis met wandelingen prima te doen. 

Extra dagen

Je kunt overal extra nachten boeken. In de reis is één overnachting in Buenos Aires inbegrepen. Het is echter zeer de moeite waard hier langer te blijven. Buenos Aires is het bruisende politieke, culturele en economische hart van Argentinië waar je genoeg te zien is voor minimaal één extra dag. Verder is een langer verblijf aan te raden in Bariloche. Een nachtje extra in Malacahuello geeft je meer tijd om Conguillío te verkennen, zodat je dit niet op de verplaatsdag naar Pucon hoeft te doen.

Extra's

Transfers

Transfer vliegveld Puerto Montt - hotel Puerto Varas (dag 13) (vanaf € 22,- per persoon)

Reservering voor een privétransfer vanaf het vliegveld van Puerto Montt naar je hotel in Puerto Varas. Boek deze transfer als je op dag 13 je huurauto inlevert op het vliegveld van Puerto Montt in plaats van in Puerto Varas. Het inleveren van de huurauto in Puerto Varas kan alleen door-de-weeks en vóór 17.00 uur.

Voorwaarden: Geef de transfer bij boeking aan.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een heenvlucht op Santiago de Chile en een terugvlucht vanaf Buenos Aires.

De KLM vliegt 3x per week via Buenos Aires op Santiago de Chile, de snelste verbinding voor een relaxt begin van je reis in Chili. British Airways onderhoudt een directe vlucht vanaf London Heathrow op Santiago de Chile: 4x per week op dinsdag/woensdag/vrijdag en zondag.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
E-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Chili is een langgerekt land met een lengte van ongeveer 4300 kilometer. Het ligt langs het Andes gebergte, wat in het zuiden bijna geruisloos overgaat in Vuurland (geen hooggebergte), een eilandengroep met een koel zeeklimaat waarbij het weer voor weinigen uitnodigend is om zich er permanent te vestigen. Argentinië is eveneens een zeer groot land dat voornamelijk wordt gedomineerd door de pampa's. Het Andesgebergte is tevens de grens tussen Chili en Argentinië. In zijn algemeenheid geldt dat de oostzijde van de Andes een droger klimaat kent dan de westzijde van de Andes. 

 

Deze reis wordt gekenmerkt door een aantal verschillende klimaatzones: 

 • Santiago de Chile (aanvang van de reis); de hoofdstad van Chili ligt op ruim vijfhonderd meter hoogte in een laagvlakte tussen de Chileense kustbergen en het Andes gebergte. Voor Chileense begrippen heeft het een zeer aangenaam mediterraan klimaat. Tijdens de lokale zomer die duurt van november tot en met februari loopt de thermometer overdag op naar 25 tot 30 graden °C, met soms uitschieters tot 35 graden °C of hoger. In de periode oktober tot aan april is het heerlijk weer, er valt haast geen druppel regen in deze maanden.
 • Merendistrict (regio van Temuco tot aan Puerto Montt); het klimaat in deze regio van Chili wordt omschreven als een gematigd zeeklimaat vanwege de ligging ingeklemd tussen het Andesgebergte en de zee die nimmer ver weg is. De zomers zijn te vergelijken met die in Nederland/België. Oftewel met regelmaat een flinke bui. De koude golfstroom Humboldt zorgt voor iets lagere temperaturen dan men op deze breedte zou verwachten.  De temperatuur is behaaglijk in de zomer (20 graden °C). Grote verschillen in temperatuur tussen zomer en winter heb je haast niet. Hier kun je inderdaad hagel, regen en zonneschijn op elk moment van de dag hebben, ook in de zomermaanden!
 • Patagonië; het klimaat in dit immens grote gebied (ca. 15x zo groot als Nederland) is zeer onvoorspelbaar. Op een dag kun je te maken krijgen met meerdere seizoenen: regen in de ochtend, heerlijk warm weer in de middag en daarna een stevige koude arctische wind. In de reisperiode van deze reis (oktober tot en met april) is de kans op sneeuw alleen aanwezig in oktober en april en uiteraard in de hoger gelegen gebieden. In de zomermaanden kan het stevig waaien, met duidelijk minder wind aan het begin van de lente (oktober) en het einde van de herfst (maart, april). De hoeveelheid neerslag is gering. Gezien de breedtegraad ver van de evenaar zijn de dagen er lang en de temperatuur relatief laag met overdag gemiddelde temperaturen tussen de 15-18 °C. De gebieden ten oosten van het Andes gebergte (Argentinië) liggen in de regenschaduw van het Andes gebergte en zijn daarom erg droog. Het gebied kent enkel toendra begroeiing. Hoe zuidelijker men komt in Patagonië (Chili én Argentinië) des te kouder en natter het wordt, maar het regent er niet zoveel als in het merendistrict. Het meest zuidelijke puntje (daar waar Ushuaia ligt) kent een arctisch klimaat. Hier zijn de zomers erg koel. Vanwege het zeer koude klimaat in de wintermaanden mei t/m september, wordt deze reis niet aangeboden in deze periode. Accommodaties zijn in deze periode vaak gesloten, wandelpaden zijn ondergesneeuwd en wegen niet tot moeilijk begaanbaar.
 • Buenos Aires (einde van de reis); in de hoofdstad van Argentinië wordt het klimaat omschreven als een gematigd vochtig subtropisch klimaat. De zomermaanden (okt – maart) zijn warm, waarbij het zelfs zeer warm tot heet is in de maanden januari en februari. Het voordeel van de warme tot hete zomermaanden is dat het minder druk op straat is. Regen valt er gedurende het gehele jaar. De luchtvochtigheid kan vaak erg hoog liggen van 80-100%. In de wintermaanden (mei t/m september) is het koud en relatief droger dan in de zomermaanden. Incidenteel vriest het er. De lente- en herfstmaanden zijn overgangsperiodes waarin het weer onstabiel is en temperaturen enorm kunnen verschillen.

Over onze lokale partners 

Onze partner in Argentinië is sinds enige tijd bezig met het verduurzamen van alle activiteiten binnen en buiten het bedrijf. Zo verzamelen ze plasticdoppen voor de 'Fundación Garrahan' wat ten goede komt aan het plaatselijke ziekenhuis. Het reispersoneel krijgt gedurende het jaar een aantal trainingen met als motto ‘Think localy, act globaly’ om ervoor te zorgen dat zij samen met de gasten een zo klein mogelijke impact maken op het milieu. Men steunt en promoot lokale initiatieven om het toerisme in de omgeving op gang te helpen en de werkgelegenheid te vergroten. Daarnaast organiseren ze samen met andere lokale instanties verschillende projecten die de natuur ten goede komt. Een voorbeeld hiervan is de herbebossing in delen van de provincie Misiones. 

Onze partner in Chili heeft een eigen ecologisch label ontwikkeld genaamd Pro Nature. Het label staat voor een minimale impact op de natuur in combinatie met de stimulering van positieve duurzame elementen met reizen die dit label verkrijgen. Men vertrouwt erop dat gezien hun goede reputatie in Chili meerdere partners in de toerisme-industrie dit initiatief zal volgen. De partner van SNP in Chili heeft verschillende beleidsmaatregelen genomen die zijn ontwikkeld om hen te helpen sociale verantwoordelijkheid bij bedrijven te realiseren. 

Een van de belangrijkste doelen in de nabije toekomst is leveranciers op een lijn te krijgen en zich te houden aan basisrichtlijnen voor duurzaamheid. Verder hoopt men dat in 2019 de nationale duurzame certificering wordt verkregen die bekend staat als "Sello S" die wordt uitgegeven door Sernatur.  De partner van SNP heeft de status van Travelife Partner behaald. Deel uitmaken van Travel Life heeft hen ‘opgevoed’ hun sterke en zwakke punten met betrekking tot duurzaamheid beter te begrijpen. Hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid willen ze blijven verbeteren met als doel uiteindelijk het label van Travelife Certified te verkrijgen. 

Travelife is een toonaangevende organisatie die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint, managet en certificeert op het gebied van verduurzaming. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen.  Denk hierbij aan verantwoord management, sociaaleconomische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf weer getoetst voor de handhaving van de status.

CO2 voetafdruk
Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Patagonië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

De munteenheid is Argentinie is de Argentijnse Peso. De munteenheid in Chili is de Chileense Peso. Kijk voor de actuele wisselkoersen op www.oanda.com of op www.xe.com.

Pinnen kan bijna overal in Argentinië en in Chili. In Argentinië is het pinbedrag per dag gemaximeerd en worden zeer hoge transactiekosten in rekening gebracht (soms oplopend tot € 10). Met de creditcards VISA en Mastercard kun je in beide landen terecht. Commissies bedragen vijf tot tien procent van de prijs. Het betalen met cash US$ is vaak wel mogelijk, maar hierbij zijn de koersen wat ongunstiger. Gangbaar is om in de lokale valuta te betalen. Bij het wisselen van cash US$ krijg je in Argentinië vaak een betere koers.
Ook in Chili is het handig onderweg wat contant geld bij de hand te houden voor tol, entrees van sommige Nationale Parken, parkeren en voor het geval de credit card een keer niet werkt.

Let op dat bij binnenlandse vluchten met Aerolineas Argentinas een bagagelimiet geldt van maximaal 15 kilo per persoon.
Neem het volgende mee op reis:

 • Rugzak
 • Fleece jack
 • Handschoenen
 • Regenkleding
 • Eventueel een lakenzak
 • Muts
 • Warme kleding
 • Wind- en waterdicht jack
 • Luchtige kleding voor overdag
 • Zonnehoed of pet
 • Zwemkleding
 • GELDIG paspoort
 • Zonnebril
 • Zaklamp
 • Drinkflessen
 • Handdoeken
 • EHBO-eenvoudige middelen
 • Waterdichte plastic zakken om kleding etc. in te verpakken
 • Evt. fotocamera  

Ga je binnenkort op reis naar Argentinië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/argentinie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Ga je binnenkort op reis naar Chili bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/chili. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Huur je ter plekke een auto kijk dan op: https://www.anwb.nl/vakantie/chili/reisvoorbereiding/verkeer. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, infrastructuur en pechhulp.

Voor een verblijf in Argentinië van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Verlenging met nog eens 90 dagen is mogelijk. Je paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet je beschikken over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van je verblijf.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Argentinië (zie nuttige adressen).

SNP service visumverplichtingen
SNP bied je een extra service waarmee je je kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Argentinië

Voor een bezoek aan Chili van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Je paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet je beschikken over over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van je verblijf.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Chili (zie nuttige adressen).

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt je een extra service aan om je te informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Chili

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat je maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
In Argentinië staat de gezondheidszorg en de verkrijgbaarheid van medicijnen op hoog niveau. Medische behandelingen in privé-klinieken zijn prijzig.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruik je medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van je verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat je eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kun je met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van o.a. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium en zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draag je een bril, hang deze met een koortje om je nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van je bril.
 • Draag je lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
In Chili zijn de medische voorzieningen goed.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat je eet en drinkt.

EHBO
Het is verstandig om enkele EHBO-spullen mee te nemen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draag je een bril, hang deze met een koortje om je nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van je bril.
 • Draag je lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.

Hoogteziekte
Tijdens je reis in Chili (3.800-4.880 m) kun je last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun je lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dien je zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heb je ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij je dringend je arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag)
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via je gids of hotel)
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte'. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Aanbevolen
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Argentinië binnenkomt, wordt Gelekoorts-vaccinatie aanbevolen. In Argentinië zelf komt ook Gelekoorts voor, mn. in onderstaande gebieden.
Malaria prophylaxis wordt aanbevolen, zeker wanneer je onderstaande gebieden bezoekt.

Gelekoorts
Gelekoorts komt voor in Noord-Argentinië langs de grens met Brazilië en Paraguay, in gebieden lager gelegen dan 2.300 m in delen van de provincies Corrientes, Chaco, Formosa, Jujuy, Misiones en Salta. 

Malaria
Malaria komt alleen in het noordelijke laagland van Argentinië voor langs de grens met Bolivia (provincie Salta) en Paraguay (provincies Chaco en Misiones) voor. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts. 

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, maar hebt weinig tijd door je drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost je veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het jou uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl bied je namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wil je die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kun je jezelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij jou thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij jou thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Teken
De Ziekte van Lyme (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken en komt vrijwel overal ter wereld voor. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschrmingsadviezen verwijzen wij naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
Je gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door je drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost je veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het jou uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl bied je namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wil je die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kun je jezelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij jou thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij jou thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Zoals overal elders in Zuid-Amerika moet je ook in Argentinië rekening houden met diefstal. Let daarom, vooral in de grote steden, extra goed op je geld en waardevolle spullen.

De meeste Chileense steden zijn redelijk veilig, maar zoals in iedere stad zijn ook hier buurten minder pluis. Je doet er verstandig aan je waardevolle bezittingen, reisdocumenten en geld in een tasje onder uw kleding te dragen of achter te laten in een kluis in je hotel. Verder dien je op luchthavens, bij busstations, in steden of op andere openbare gelegenheden op je hoede te zijn voor zakkenrollers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

het_koude_meer.jpg

Argentinië, Chili - Lake District, Patagonië

Rondreis langs de mooiste parken in het merengebied

Actieve rondreis met huurauto langs hotels

Zwaarte
Comfort
Natuur Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.