Huttentocht Vierwoudstedenmeer Zwitserland Nidwaldner Hohenweg

Zwitserland - Vierwoudstedenmeer, 5 dagen Over de Nidwaldner Höhenweg

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Bergwandelvakantie langs hotel en berghutten

In het hart van Zwitserland volg je de Nidwaldner Höhenweg hoog boven het beroemde Vierwoudstedenmeer met begin en eind in het historische plaatsje Stans. Je blijft onder de 2000 m en loopt heel afwisselend op de grens van bos en weides, met regelmatig een alm boerderij of gasthaus. Je overnacht bij een fraai bergmeer en op een geweldige uitzichtplek. Om al te lange stijgingen en afdalingen te vermijden kan je gebruik maken van gondelbanen, die weer mooi aansluiten op de trein en de bus. Een echte Zwitserse wandeltocht met optioneel of gedeeltelijk bagagevervoer.

Uniek aan deze reis

 • Het klassieke Zwitserland
 • Höhenweg met schitterende vergezichten
 • Prachtig gelegen overnachtingsplekken
 • Hoog boven het Vierwoudstedenmeer
 • Het fraaie plaatsje Stans
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Zwitserland - Vierwoudstedenmeer

Beknopt programma van deze trip:

 • Dag 1 aankomst in Stans
 • Dag 2 trein naar Engelberg, wandeling naar Bannalp
 • Dag 3 wandeling naar Brisenhaus
 • Dag 4 wandeling naar Niederbauen, met gondel en bus naar Stans
 • Dag 5 vertrek

Voor meer info, kijk je bij het dag- tot dag programma.

Dag 1

Aankomst in het plaatsje Stans in Nidwalden, een van de oudste kantons van Zwitserland. Stans ligt niet ver van Luzern en heeft een mooi oud centrum.

Als je met de nachttrein reist of een extra nacht in Stans boekt kan je een fraaie wandeling maken over de Bürgenberg, een schiereiland in het Vierwoudstedenmeer. Je loopt na enige tijd over de Felsenweg (een uitgehakt pad langs de rotswand boven het meer) naar de 160 meter hoge Hammetschwand-lift, een vrijstaande constructie uit 1905. Uitzicht verzekerd! Voor de wandeling maak je vanuit Stans een korte rit met bus en trein naar de Bürgenberg. De route is langer of korter te maken door eerder of later uit de bus te stappen. Wandeling: 12 km, 575 m stijgen en 800 m dalen, 5,5 uur.

Overnachting in

Stans

Dag 2

Na het ontbijt neem je de trein naar Engelberg (30 min). Engelberg is een toeristisch plaatsje op 1000 m hoogte tussen de bergen. Je kan hier nog de laatste inkopen doen voor de komende dagen.
Rustig begin je te stijgen over de Benediktusweg, met een afwisseling van bos en weides. Als je boven de boomgrens komt wordt het uitzicht steeds beter, met als hoogtepunt de Walegg (1943 m). Hier begint de afdaling naar de Bannalpsee (1586 m). 
Wandeling ca. 15 km, 1200 m stijgen en 600 m dalen, ca. 7,5 uur. Je kan eventueel de eerste 500 hoogtemeters met de gondelbaan afleggen.

Overnachting in

Bannalp

Dag 3

De kortste route naar het Brisenhaus gaat over een erg smal graatje en is niet voor iedereen geschikt. Daarom neem je de gondelbaan naar beneden naar Oberrickenbach (900 m) en begint daar aan de mooie wandeling om het Brisen massief via de Nidwaldner Höhenweg. Het is een mooie afwisseling van bos en steeds wisselende uitzichten, met aan het eind een stevige klim naar het Brisenhaus op 1753 m hoogte. Op het terras met het schitterende uitzicht vergeet je je moeie benen snel. Wandeling 13,5 km, 1150 m stijgen en 300 m dalen, ca. 6,5 uur.

Overnachting in

Brisenhaus

Dag 4

Vanuit het Brisenhaus volg je de Nidwaldner Höhenweg onderlangs de Heitliberg. Steeds vaker krijg je zicht op het Vierwoudstedenmeer en tot het laatst blijf je op hoogte lopen. Bij Niederbauen (1570 m) sta je recht boven het turkooizen meer. Met de gondel daal je 800 m af naar Emmetten waar je op de bus naar Stans stapt. Wandeling 12 km, 500 m stijgen en 700 m dalen, ca. 5 uur lopen. 

Overnachting in

Stans

Dag 5

Na het ontbijt eindigt het arrangement. Je reist naar huis of een volgende bestemming in Zwitserland.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Stans overnacht je aan het begin en eind in een comfortabel hotel midden in het fraaie plaatsje op een kamer met privé badkamer. In Bannalp slaap je in een Berggasthaus op een eigen kamer en sanitair op de gang. Het schitterend gelegen Brisenhaus heeft alleen slaapzalen en eenvoudig sanitair (geen douche). Hiervoor neem je een eigen lakenzak + kussensloop en handdoek mee. Er zijn wel dekbedden en kussens aanwezig.

Over de maaltijden

In Stans is het ontbijt inbegrepen. Voor de lunch kan je hier inkopen doen. Voor het avondeten kan je op meerder plekken terecht.
In Bannalp en Brisenhaus is het ontbijt en avondeten inbegrepen. Een lunchpakket kan je hier bestellen.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen met ontbijt
 • 2x avondeten
 • Bagagevervoer (niet naar/van Brisenhaus, 1 koffer/tas van max 15 kg per persoon)
 • Digitale reisinformatie 

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • alle openbaar vervoer en eventuele kabelbanen (ca. Sfr.55 p.p.)
 • eventuele toeristenbelasting
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting

Over de activiteiten

Je loopt over goed gemarkeerde en begaanbare bergpaden, die uiteraard wel stenig of steil kunnen zijn en soms minder geschikt voor mensen met hoogtevrees.
De wandelingen kunnen op enkele plekken ingekort worden door gebruik te maken van Seilbahnen.
De bagage kan niet vervoerd worden naar en van het Brisenhaus. Voor deze overnachtingen neem je zelf wat extra bagage mee. Neem hiervoor een dagrugzak van minstens 40 liter mee. De hoofdbagage wordt naar de volgende overnachtingsplaats Stans gebracht.
Als je géén gebruik wilt maken van het bagagevervoer, dan kan je dit bij boeking aan geven.

Standaard krijg je eenvoudig kaartmateriaal bij de routebeschrijvingen. Handig is het downloaden van de SwitzerlandMobility app.

Extra dagen

Je kunt bij deze reis in Stans een extra nacht boeken. Bv. om een inloopwandeling te maken over de Bürgenberg, een schiereiland in het Vierwoudstedenmeer. Of om een bezoek te brengen aan het historisch centrum van Luzern (kort stukje met de trein).

Extra's

Aanvullende opties

Korting geen bagagevervoer

Omdat je bagage alleen naar de Bannalp vervoerd kan worden, kan je er ook voor kiezen om de hele tocht zonder bagagevervoer te doen.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Stans is ca. 825 km. Tijdens je overnachting in Stans kun je de de auto bij het hotel parkeren, mits voldoende plek. Tijdens de trektocht is het advies te parkeren op Parkplatz C (Gemeindeplatz), richtprijs € 5 per dag.

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retour Stans.
Het hotel ligt op loopafstand van het station.

Klik hier voor bus- en treintijden in Zwitserland.

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. Geef in het opmerkingenveld aan het einde van het boekingsformulier aan dat je een treinvoorstel wilt ontvangen en wij sturen je vrijblijvend een schema en prijs. Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen.

Kinderen t/m 14 jaar reizen in Duitsland gratis, zij betalen alleen zitplaatsreservering van 4 euro per traject.

Nachttrein:

Het is ook mogelijk om met de nachttrein naar Zwitserland te reizen met onderstaand schema:

Amsterdam 20:28 – Basel 06:20 - Zurich 08:39
Zurich 21:34 -  Basel 23.13 – Amsterdam 09:05

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. Geef in het opmerkingenveld aan het einde van het boekingsformulier aan dat je een treinvoorstel wilt ontvangen en wij sturen je vrijblijvend een schema en prijs. Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen.

Klik hier hier (Veelgestelde vragen->Treinen en tickets) voor meer informatie over deze App en reizen per trein.

Treintickets kun je ook zelf boeken via onder meer de volgende sites:
www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

Je kunt deze reis dagelijks starten van half juni tot eind september. Probeer op vrijdag en zaterdag een overnachting in Bannalp en het Brisenhaus te vermijden. Hier kan het in het weekend erg druk zijn.

Ga je binnenkort op reis naar Zwitserland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/zwitserland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/zwitserland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. U kunt het beste een ziektekostenverzekering afsluiten waarbij u ook verzekerd bent voor repatriëring om gezondheidsredenen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Huttentocht Vierwoudstedenmeer Zwitserland Nidwaldner Hohenweg

Zwitserland - Vierwoudstedenmeer

Over de Nidwaldner Höhenweg

Bergwandelvakantie langs hotel en berghutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.