Vietnam - Noord- en Zuid-Vietnam actief en avontuurlijk, 17 dagen Off the beaten track door het land van de rijzende draak

« Terug naar overzicht
Privéreis - Rondreizen

Actieve natuurrondreis met verblijf in hotels, ecolodges en homestays

Ben je in voor een actieve en avontuurlijke rondreis door Vietnam en niet per se op zoek naar de veel bezochte 'highlights', ga dan met ons 'off the beaten track' en laat je verrassen door relatief stille en nog authentieke locaties. Maak een trekking langs kalkbergen en rijstterrassen van het Pu Luong Nature Reserve en slaap bij de locals thuis. Bezoek het Primate, Turtle, Pangolin & Carnivore Rescue Center in Cuc Phuong NP en ga bij het ontwaken van het regenwoud op zoek naar de ‘singing apes’ in Cat Tien National Park. Maak vanuit een ecolodge een zwerftocht per kajak door de schilderachtige Lan Ha Bay - het stille evenbeeld van het overlopen Ha Long-  en tart je schoenzolen in de Nao K’lang Mountains. Maak kennis met de befaamde streetfood van Hanoi aan de hand van een lokale expert, proef sfeer in Ho Chi Minh City en wordt helemaal zen op het exotische Whale Island.

Uniek aan deze reis

 • Tweedaagse trekking langs homestays in Pu Luong Nature Reserve
 • Bezoek natuurbeschermingsprojecten
 • Inclusief tijdbesparende vlucht Hanoi - Ho Chi Minh City
 • Relaxen op onbewoond eiland in lodge
 • 'Singing apes' - gibbons in Cat Tien NP
 • Verblijf in jungle lodges en goede hotels
 • Weinig transfers, veel wandelingen
 • Gegidste zeekajaktocht Lan Ha Bay
Zwaarte
Comfort

Deze reis wordt georganiseerd in samenwerking met de Volkskrant

SNP Natuurreizen en de Volkskrant organiseren elk jaar samen een aantal inspirerende lezersreizen.

Dag tot dag

Vietnam - Noord- en Zuid-Vietnam actief en avontuurlijk

In het kort ziet je programma voor de komende 17 dagen er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst Hanoi, culturele tour, overnachting hotel in Hanoi
 • Dag 2: transfer naar de Mai Chau Valley, start 2-daagse trekking in Pu Luong Nature Reserve, overnachting homestay
 • Dag 3: trekking in Pu Luong Nature Reserve, overnachting homestay
 • Dag 4: transfer naar Cuc Phuong National Park, wandeling en bezoek Rescue Center, overnachting hotel in Tam Coc
 • Dag 5: boottocht in Van Long Nature Reserve, bezoek tempels, terugfietsen naar hotel, overnachting hotel in Tam Coc
 • Dag 6: ochtend vrij, middag transfer naar Cat Ba Island, overnachting ecolodge op Cat Ba Island
 • Dag 7: boot- en kajaktocht in Lan Ha Bay, overnachting ecolodge op Cat Ba Island
 • Dag 8: transfer naar vliegveld Hanoi, vlucht naar Saigon, overnachting hotel in Saigon
 • Dag 9: ochtend vrij bezoek Saigon, middag transfer naar Cat Tien National Park, overnachting ecolodge in Cat Tien NP
 • Dag 10: ochtend Gibbon-safari, middag bezoek Rescue Center, overnachting ecolodge in Cat Tien NP
 • Dag 11:  halve dagwandeling in Cat Tien NP, middag vrij, overnachting ecolodge in Cat Tien NP
 • Dag 12: transfer naar Dalata, overnachting in hotel in Dalat
 • Dag 13: ochtendwandeling Tuyen Lam Lake, middag vrij in Dalat, overnachting in hotel in Dalat
 • Dag 14: ochtendwandeling Langbiang Mountain, middag transfer, overnachting hotel op Whale Island
 • Dag 15: vrij verblijf op Whale Island, zwemmen, snorkelen, kajakken, overnachting hotel op Whale Island
 • Dag 16: vrij verblijf op Whale Island, zwemmen, snorkelen, kajakken, overnachting hotel op Whale Island
 • Dag 17: transfer naar Nha Trang Airport en vertrek vlucht

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

 

 

Dag 1

Aankomst in Hanoi. Je wordt verwelkomd door de gids en chauffeur en naar het hotel in de binnenstad van Hanoi gebracht. Je zult merken dat Hanoi een prettige, bruisende stad is. Franse, Chinese en Russische invloeden zijn in alle uithoeken terug te vinden. De kooplui vervoeren hun waren overwegend te voet met een juk over de schouder; het aantal motoren is fameus. Het is heel leuk om op je gemak de oude wijk te verkennen. Buiten het centrum worden grote grijze communistische gebouwen afgewisseld met kapitale Franse villa’s. Grote stadsmeren geven Hanoi een open karakter en laten haar letterlijk ademen.

In de namiddag neemt een gids je mee door het oude stadscentrum, door een wirwar van straatjes, op zoek naar het beste streetfood en de leukste nachtmarkten. Proef lokale gerechten als Bun Cha, Pho, egg coffee en Bahn Mi. Her en der krijg je uitleg over hoe het gerecht wordt gemaakt en krijg je een kijkje achter de schermen. Het belooft zowel een culturele als culinaire speurtocht van ongeveer 2,5-3 uur te worden.

Maaltijden inbegrepen
Streetfood-proeverijen

 

Overnachting in

Hanoi - La Sante Hotel

Dag 2

Na het ontbijt verlaat je Hanoi en word je in 3-4 uur (170 km) naar de Mau Chai Valley gereden. Na Hoa Binh wordt het landschap steeds bergachtiger en kom je in het thuisland van de Muong en White Thai etnische minderheden.

Na de lunch bij een lokale familie volgt nog een korte transfer naar Ban Hang. Hier start je tweedaagse trekking door het Pu Luong Nature Reserve, een prachtig landschap van karstbergen, rijstvelden en regenwoud. Bagage wordt vervoerd naar de overnachtingsplek, dus je loopt alleen met wat benodigdheden voor de dag. Je ziet de boeren aan het werk in de velden, kinderen komen je lachend tegemoet in de dorpjes. Na ongeveer 2 uur (6 km; 350 m klimmen en dalen) bereik je Eo Ken Village, waarna een korte verplaatsing je in Kho Muong brengt voor de overnachting in een homestay, dus bij een lokale familie thuis. Een mooie gelegenheid om meer te weten te komen over het dagelijkse leven van de dorpelingen.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, lunch, diner

Overnachting in

Pu Luong Nature Reserve - Homestay Kho Muong

Dag 3

Word wakker van het kraaien van de haan, de geluiden van de jungle en het op gang komende dorp. Je neemt afscheid van je gastfamilie en start de tweede dag van je trekking door Pu Luong Nature Reserve. Het landschap is verbluffend mooi en de dorpjes die je passeert, zoals Ban Uoi en Ban Lan, zijn erg authentiek. Na 4,5-5 uur (15 km; 300 m klimmen en dalen) eindigt de trekking in Ban Huou, waar je opnieuw in een eenvoudige homestay verblijft. Als je wilt, kun je je gastvrouw meehelpen met het prepareren van het avondeten.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, lunch, diner

 

Overnachting in

Pu Luong Nature Reserve - Homestay Ban Huou

Dag 4

Na het ontbijt verlaat je Pu Luong en word je in ongeveer drie uur naar Cuc Phuong National Park gereden. Dit is het oudste en grootste natuurpark van Vietnam, met een ligging van 300 tot 600 meter boven zeeniveau. Hierdoor is het klimaat net iets koeler, gemiddeld 24 graden. Je bezoekt het Primate Rescue Center waar onder andere zeldzame Delacour's Langur-apen worden gehouden en gerehabiliteerd worden om terug te keren naar de jungle. Mogelijk tref je er ook pangolins (schubdieren), een van de meest bedreigde diersoorten van Azië, en de bintoerong (beermarter).

In de middag maak je een trekking van ongeveer drie uur door het regenwoud. Aansluitend volgt een transfer van 1 uur 45 minuten (55 km) naar Tam Coc.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, lunch

Overnachting in

Tam Coc - Tam Coc Rice Fields Resort

Dag 5

Je begint de dag in alle vroegte (voor de toeristen arriveren) met een tocht van 1 uur per bamboe roeibootje in het Van Long Nature Reserve. Geniet van de stilte, de vogels, en de adembenemende landschappen als uit een aquarel. Van Long wordt ook wel het evenbeeld van Ha Long Bay genoemd, maar dan op het vasteland. Aansluitend bezoek je de Dinh- en Le-tempels, bovenop de toppen van de kalkbergen, gewijd aan de koningen Dinh en Le, de stichters van de voormalige hoofdstad Hoa Lu uit de tiende eeuw. Na het bezoek fiets je in 2 uur (20 km) over veelal rustige wegen terug naar je hotel in Tam Coc. De middag kun je vrij besteden.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Tam Coc - Tam Coc Rice Fields Resort

Dag 6

Lekker rustig opstaan, genieten van je ontbijt en de koelte van de ochtend. Loop op eigen gelegenheid wat rond totdat je chauffeur je naar Cat Ba Island brengt, ongeveer 170 km (3,5 uur) rijden. Hiervoor neem je een veerboot. Je overnacht in een heerlijke lodge, prachtig gelegen. Rondom de ecolodge zijn diverse korte wandelingen op eigen gelegenheid te maken.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Cat Ba Island - Cat Ba Eco Lodge

Dag 7

Na het ontbijt word je naar de pier gebracht, waar de boot om 9.15 uur vertrekt. Je maakt met een groep een tocht door de schitterende Lan Ha Bay. Dit is het evenbeeld van de wereldberoemde Ha Long Bay, maar dan nog veel stiller omdat het nog niet ontdekt is door het massatoerisme. Zodra je met de boot een mooi afgelegen plekje hebt gevonden ga je per kajak verder, onder leiding van je gids. Je peddelt langs kalkstenen kliffen die hoog uit het turquoise water oprijzen. Na een uitgebreide lunch op de boot ga je verder met je kajaktocht. Op de terugweg naar de haven bezoek je een drijvend dorp en maak je een 'praatje' met enkele vissers. Al met al een actieve en boeiende manier om dit geweldige landschap te ontdekken.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, lunch

Overnachting in

Cat Ba Island - Cat Ba Eco Lodge

Dag 8

Na het ontbijt brengt de chauffeur je direct naar het vliegveld van Hanoi (3 uur rijden) voor de binnenlandse vlucht (2 uur en 10 minuten) naar Ho Chi Minh City (Saigon). Afhankelijk van het tijdstip van deze vlucht heb je de tijd om rustig rond te kijken in deze wereldstad. Het is een goed idee om vanavond in ieder geval de nachtmarkt en eetkraampjes van Ben Thanh uit te proberen. Je hebt per slot van rekening al enige ervaring opgedaan met het Vietnamese streetfood!

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Ho Chi Minh City - Elios Hotel

Dag 9

Ho Chi Minh City (HCMC) is de levendige economische hoofdstad van Vietnam. Vanuit je hotel in het centrum van de stad kun je makkelijk te voet enkele van de highlights van de stad op eigen gelegenheid bezoeken.  Wandel naar het park met het Paleis van de Onafhankelijkheid en bezoek de kathedraal Notre Dame, het symbool van de Franse semi-koloniale architectuur in Vietnam (in 2019 onder renovatie en alleen van buiten te bezichtigen). Boeiend is een bezoek aan het Central Post Office en de Ngoc Hoang Temple (Jade Emperor). Deze laatste ligt wel buiten het bewandelbare centrum, maar een cyclotaxi of brommertje brengt je er zo naar toe, en dat is al een belevenis op zich. Sluit af met een drankje en fantastisch uitzicht vanaf  het Skydeck op de 49e verdieping van de Bitexco Financial Tower. 

In de middag volgt een transfer per auto naar het Cat Tien National Park, zo'n 165 km ten noordoosten van Ho Chi Minh (4-4,5 uur) rijden waar je in een lodge aan de rand van het park verblijft.
In de avond word je in een groep per jeep van het park met een ranger door het regenwoud en door bamboebossen naar de graslanden van Nui Tuong gereden. Je gaat op zoek naar het wild dat in dit natuurpark voorkomt, zoals sambar herten, wilde zwijnen, maar ook civetkatten, lori's, pangolins (schubdier) en nachtvogels.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Cat Tien National Park - Cat Tien Jungle Lodge

Dag 10

Cat Tien National Park is een natuurpark met een oppervlakte van ongeveer 750 vierkante kilometer. Het wordt door relatief weinig toeristen bezocht omdat het van de meest gangbare routes af ligt. Dat belooft dus veel goeds! Waar het park onder meer om bekend staat, zijn de gibbons, oftewel 'singing apes'. Deze ochtend ga je dan ook bij het ontwaken van de jungle (rond 4.30 uur) op pad. Luister goed en hopelijk hoor je het onvergetelijke geluid van de gibbon, en natuurlijk ook de andere geluiden van de jungle. De gids zal proberen je dichter naar de apen toe te leiden zodat je ze ook kunt zien.

Op de terugweg bezoek je het Gibbon Rescue Center waar illegaal verhandelde apen worden opgevangen zoals yellow-cheeked gibbons en Delacour langoeren. Je wandelt in 1,5 uur terug naar de lodge om op te frissen en te lunchen.

In de middag bezoek je ook nog een tweede Rescue Center waar beren en wilde katten worden getraind om terug te keren in de wildernis. Al met al zijn er veel mogelijkheden om het spaarzame wild van Vietnam in de kijker te krijgen.

NB Mogelijk wordt de Gibbon-ochtendexcursie verplaatst naar de volgende ochtend. Dat is afhankelijk wanneer er beschikbaarheid is omdat je maar met maximaal vier personen gaat.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, lunch

Overnachting in

Cat Tien National Park - Cat Tien Jungle Lodge

Dag 11

Vanaf de lodge brengt een jeep je naar het startpunt van de wandeling. Een boeiende doch korte wandeling van 5 kilometer (2 uur) brengt je door het regenwoud naar Crocodile Lake. Hier maak je met een ranger een boottochtje, op zoek naar de naamgevers van dit meer. Terug gaat over hetzelfde pad en daarna met de jeep terug naar de lodge, waar je lekker de middag voor jezelf hebt. Het is ook mogelijk vanaf de lodge zelf nog wat te ondernemen in het natuurpark, of in het hele kleine dorpje waar je overnacht.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, lunch

Overnachting in

Cat Tien National Park - Cat Tien Jungle Lodge

Dag 12

In de ochtend volgt een transfer naar de stad Dalat, 250 km (5-6 uur) rijden. Dalat is een middelgrote stad met 400.000 inwoners, maar met een heel aantrekkelijke ligging. De stad ligt op zo'n 1500 meter hoogte, en wordt omgeven door de ruim 2000 meter hoge bergen van het Lam Vien Plateau. Door deze hoge ligging is het er relatief koel, vergeleken bij de rest van Vietnam. Om die reden zijn er tijdens de Franse koloniale tijd veel buitenverblijven door de Fransen gebouwd in de stad. Door het gunstige klimaat groeien er veel bloemen en die sieren de brede lanen. Ook is er beduidend minder verkeer. Dat alles tezamen maakt van Dalat een aantrekkelijke bestemming.

Wandel over de boulevard langs het centraal gelegen Xuan Huong-meer. Bezoek het oude treinstation met een paar antieke locs of verbaas je over de architectuur van het Crazy House. En natuurlijk mag je de Dalat Night Market niet overslaan.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Dalat - Muong Thanh

Dag 13

Vandaag een dagtocht vanuit Dalat. De gids pikt je op bij het hotel voor een transfer van veertig minuten naar Tuyen Lam Lake (Paradise Lake). Hier brengt een boot je naar het startpunt van de wandeling. Totaal 9 km, 2,5-3 uur lopen. Het pad klimt ongeveer driehonderd meter geleidelijk door de jungle en dennenbossen. Het laatste stukje gaat vrij steil, tot op de top van Nao K'lang Mountain op 1700 meter hoogte. Van hier heb je een mooi zicht op de omgeving, de stad en op de Langbiang Mountains, waar je morgen zult wandelen.

Na de lunch daal je af, door boerenland en bossen naar de auto die je terugbrengt naar het hotel. Onderweg bezoek je het Truc Lam Zen Monastery, een van de weinige zen-boeddhistische kloosters van het land. De rest van de middag is vrij te besteden in Dalat.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, lunch

Overnachting in

Dalat - Muong Thanh

Dag 14

Een klein stukje buiten Dalat begint je wandeling  naar de top van Langbiang Mountain, met 2169 meter de hoogste berg van zuidelijk Vietnam. Het pad leidt je door aardbeienvelden, koffieplantages en dennenbossen. Hier op hoogte is het lekker koel. Duur ongeveer 3 uur.

Na de wandeling volgt een transfer van 250 km (5 uur rijden) naar Nha Trang aan de oostkust, en reis je door naar Whale Island, een paradijselijk eilandje voor de kust. 

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

 

Overnachting in

Whale Island - Whale Island Resort

Dag 15-16

Whale Island is een onontdekt paradijsje in Vietnam. Buiten die ene visser die aan de andere kant van het eiland woont, is er hier niemand, wat het eenvoudigweg fantastisch maakt. Een buitengewone kans om tot rust te komen op je eigen onbewoonde eiland. 

Wandel in 2 uur rondom het eiland, of in 20 minuten naar een uitzichtpunt voor een fantastische zonsondergang. Huur een kajak en peddel rondom het eiland tussen drijvende vissershuisjes naar het vasteland (kleine oversteek alleen bij rustig water te maken) en bezoek de Whale Temple. Leen een snorkeluitrusting (beter is het om je eigen materiaal mee te nemen) en verken de onderwaterwereld of ga mee voor een gegidste duik. Er is een duikschool aanwezig voor een introductieduik, of, als je al een brevet hebt, kun je mee de zee op. De accommodatie ligt op een afgelegen plek in een prachtige baai. Het is het enige resort in de omgeving.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Whale Island - Whale Island Resort

Dag 17

De ochtend ter vrije besteding, check-out van het hotel is 12.00 uur. Heb je een internationale vlucht geboekt dan vertrekt deze over het algemeen in de namiddag of avond. Transfer van Whale Island naar Nha Trang Airport (150 km-3 uur rijden) is inbegrepen. Boek dus de terugvlucht vanaf Nha Trang, of vervolg je reis naar andere delen van Vietnam.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

NB Programma

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Overnachtingen zijn in goede middenklasse ( ***-****) hotels en lodges met privé sanitaire voorzieningen, airconditioning, TV en in ieder geval altijd wifi in de gemeenschappelijke ruimtes en vaak ook op de kamer. Het hotel op Whale Island waar je de reis eindigt heeft geen airconditioning maar wel een afkoelende bries uit zee. Alle hotels hebben ook een restaurant en zwembad (behalve de hotels in Hanoi en Ho Chi Minh). Hotels in Hanoi en Ho Chi Minh hebben een moderne, meer zakelijke inrichting terwijl de hotels op het platteland en nabij de natuurparken meer een authentieke uitstraling hebben, gebruikmakend van natuurlijke bouwmaterialen als hout, natuursteen en riet of palmbladeren. Tijdens de wandelingen in Phu Luong slaap je twee nachten in een homestay bij mensen thuis. In dit gebied zijn geen gewone hotels. Hier slaap je in een ruimte die je deelt met andere reizigers, met matrassen op de grond en een klamboe daarboven. Sanitaire voorzieningen zijn erg eenvoudig en deel je met andere gasten (mits die er zijn). Geen wifi of zwembad. De WC is buiten. Je moet zelf voor een lakenzak en kussensloop zorgen. Een eenvoudig verblijf maar wel dé gelegenheid om in contact te komen met de lokale bevolking. De gastheer/gastvrouw wordt speciaal opgeleid en de homestays moeten voldoen aan wettelijke eisen.

Over de maaltijden

De Vietnamese keuken is erg smakelijk. De pho (met sjalotjes en peterselie gekruide miesoep geserveerd met varkensvlees of kip) wordt door de lokale bevolking als ontbijt, lunch en avondeten gegeten. Andere populaire ontbijtgerechten zijn kleefrijst, rijstepap, gebakken deeg en rijstkoeken met ei in het midden, maar voor ons zijn brood of pannenkoeken ook verkrijgbaar als ontbijt. In de vroege ochtend staan overal langs de straten krukken en lage tafeltjes waar de arbeiders en schoolkinderen aanschuiven om van een ontbijt te worden voorzien. Een van de meest traditionele gerechten in Vietnam is de loempia. Bij de meeste maaltijden wordt de nuoc mam, gegiste vissaus, gebruikt. Rijstschotels met een keur van al klaargemaakte en roergebakken gerechten worden veel als lunch en diner gegeten. De meeste eetbare delen van een dier zijn in een of andere vorm verkrijgbaar. In het noorden eet men graag gestoofde hond! In Hanoi zijn zaken als appels, sinaasappels, bananen, stokbrood, smeerkaas, vis, vlees en een groot assortiment aan groentes verkrijgbaar. Verder naar het noorden neemt de diversiteit iets af. Stokbrood bijvoorbeeld is er nauwelijks meer te koop.  Vrijwel overal kun je gesteriliseerd water kopen, en daarnaast zijn frisdranken en bier ook vrijwel overal verkrijgbaar. De steden bieden een keur aan restaurants aan waar je smakelijke Vietnamese gerechten kunt verkrijgen. De overige plaatsen waar je verblijft, hebben beduidend minder keuzemogelijkheden.

In de homestays wordt er door de familie voor je gekookt.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen volgens programma
 • alle transfers volgens programma per airconditioned auto of minibus met eigen chauffeur
 • alle maaltijden zoals in dag-tot-dag-programma
 • binnenlandse vlucht van Hanoi naar Ho Chi Minh City
 • Engels sprekende gidsen
 • excursies (exclusief entreegelden) en wandelingen volgens programma
 • kaart Vietnam en boekje 'Te gast in Vietnam'

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • visumkosten
 • entreegelden
 • fooien

Ter plaatse te betalen

 • alle entreegelden
 • visumkosten voor Vietnam
 • fooien en persoonlijke uitgaven
 • Over de activiteiten

  Deze reis bestaat eigenlijk uit 2 reizen. Eerst maak je een rondje vanuit Hanoi waarbij we getracht hebben zo min mogelijk uren in een auto door te brengen, zodat er meer tijd is voor actie: lekker fietsen, wandelen en kajakken. Daarna vlieg je naar Ho Chi Minh voor een tweede rondje, wederom met beperkte transfers. 
  Alle wandelingen zijn onder begeleiding van een lokale gids en duren meestal niet langer dan 3 uur, behalve detocht op dag 3, die duurt wel 4,5 uur. De paden leiden je door rurale landschappen van akkertjes en rijstvelden, waar je de lokale bevolking aan het werk ziet, afgewisseld met stukjes jungle en ander natuurgebied. De zwaarte wordt voor een belangrijk deel bepaald door het grillige klimaat. De tropische buien maken de paden, die ook door de lokale bevolking gebruikt worden, glad en lastig begaanbaar. Stevig ingelopen hoge wandelschoenen mét goed profiel zijn noodzakelijk vanwege de soms modderige en met boomwortels overgroeide jungle- en bergpaden.

  Je wandelt uitsluitend met wat benodigdheden voor de dag in je dagrugzakje. De rest van je bagage wordt steeds vervoerd met de auto.

  Extra dagen

  Tijdens deze reis kun je er voor kiezen verlengingsnachten in te bouwen. Indien je ergens extra overnachtingen boekt komen er mogelijk meerkosten bij voor de gids en/of chauffeur. Deze meerkosten zijn op aanvraag en worden na de boekingsaanvraag met je gecommuniceerd.

  Praktische informatie

  Vluchtinformatie

  Kies bij deze reis voor een heenvlucht op Hanoi en een terugvlucht vanaf Nha Trang. Houd u er bij de planning van zowel uw heen- als terugreis rekening mee, dat u - door een later tijdstip van vertrek - pas een dag later aankomt op uw bestemming.

  Bij binnenlandse vluchten mag je maar 1 stuk bagage, max 23 kg, inchecken, naast 1 stuk handbagage.

  SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
  e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

  Door zijn uitgestrektheid is Vietnam te verdelen in drie klimatologische zones: het zuiden, centraal-Vietnam en het noorden.

  • Het zuiden (Mekong) kent een nat en een droog seizoen. Het natte seizoen valt ongeveer van mei tot oktober. Dit houdt in dat er dan vaak korte, hevige buien zijn, meestal in de namiddag. Het droge seizoen is van november tot april. De gemiddelde temperatuur is het hele jaar 30-35 graden..
  • Het regenseizoen in het centrale deel van het land loopt van november tot februari. Dan zijn de dagtemperaturen gemiddeld 27 graden. Het droge seizoen is van juni tot oktober, hoewel ook dan af en toe een regenbui mogelijk is. Aan de kust is het dan warm, met dagtemperaturen van 32-35 graden.
  • In het noorden zijn de winters (november tot april) koel (overdag 20-25, 's nachts 12-19), in de bergen zelfs koud (overdag 13-15, 's nachts 7-13), en er valt weinig neerslag . Februari is een prachtige maand vanwege de perzik en pruimenbomen in bloesem. De zomer (mei tot oktober) wordt gekenmerkt door hoge temperaturen (overdag 30-32 en 's nachts 20-24) en korte, hevige buien.

  In het natte seizoen zullen de paden modderiger zijn, zul je met name op junglepaden bloedzuigers kunnen tegenkomen (geheel ongevaarlijk alleen beetje akelig om te zien, aangeraden wordt om dan speciale 'sokjes' te dragen) en kunnen wegen tijdelijk omgeleid worden. Maar de regen brengt ook verfrissing en het is overdadig groen.
  Verblijf op het strand kun je beter niet in een nat seizoen plannen. In de zomermaanden kun je dan het beste in midden-Vietnam een strandverblijf plannen, in Zuid-Vietnam het beste in de wintermaanden.

  Algemeen kan gesteld worden dat deze reis het gehele jaar gemaakt kan worden, waarbij de meest geschikte maanden oktober tot en met april zijn. Van 24-29 januari 2020 is Lunar Tet, nieuwjaar. Het wordt afgeraden in deze periode te reizen omdat het overal zeer druk is en de services minder. Vanaf 30 januari is alles weer normaal geworden.

   

   

  Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Vietnam ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
  Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
  Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

  Onze lokale partner in Vietnam 

  De SNP agent in Vietnam heeft een groot aanbod aan ‘home stays’ door het hele land. De organisatie co-financiert de aanschaf van matrassen en dekens en helpt tevens met de financiering van de aanleg van toilet/badkamer. De eigenaren ontvangen een training hoe een goed gastheer te zijn. Tevens is men bezig met de constructie van meerdere ecolodges om juist het ecotoerisme te stimuleren. De lodges zijn zo ontworpen dat de CO2 footprint zo laag mogelijk is. Het bedrijf creëert banen voor de bevolking en steunt lokale goede doelen. De agent is lid van Asiatica, een non-profit organisatie die zich inzet voor bevolkingsgroepen in afgelegen gebieden in het noordwesten van Vietnam. Ook geeft men ieder jaar een donatie aan ‘Just a drop’, een organisatie die wereldwijd zorgt voor de aanleg van waterbronnen. Daarnaast volgt de agent alle principes van duurzame toerisme, men creëert werkgelegenheid voor lokale mensen, beschermt het milieu door middel van schoonmaakacties en blijft voortdurend op zoek naar nieuwe initiatieven.
  Om plastic afval te beperken krijg je per dag geen wegwerpflesjes water mee, maar staat er in de auto een 20 liter waterfles voor zuiver en veilig drinkwater. Als je een eigen veldfles meeneemt kun je die steeds blijven aanvullen.

  Travelife

  Travelife is een toonaangevende organisatie die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint, managet en certificeert op het gebied van verduurzaming. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen.  Denk hierbij aan verantwoord management, sociaaleconomische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf weer getoetst voor de handhaving van de status. 

  Deze partner van SNP heeft een introductie cursus Travelife gevolgd en is daarmee 'engaged'. Het staat in de planning voor 2019 om de volledige Travelife certificering door te lopen.

  Na aankomst kun je in Hanoi op het vliegveld of downtown pinnen of geld (USD of EU) wisselen. Voor maaltijden die niet in de reissom zijn inbegrepen moet je rekenen op € 2 - € 10 per maaltijd. De ervaring leert dat je aan € 250 genoeg hebt voor deze reis voor maaltijden, drankjes, entrees en fooien.
  In een land als Vietnam is het gebruikelijk fooien te geven. Voor de gids is 7-8 USD per gewerkte dag een mooie fooi. Voor een chauffeur is dit 5-6 USD per gewerkte dag. Iemand die de bagage naar je kamer brengt kun je USD 1 geven, in een restaurant geef je eigenlijk niets. Deze bedragen geef je het beste in Vietnamese Dong, als reisgezelschap samen en niet per persoon.
  Neem eventueel vanuit Nederland een bedrag euro's of USD mee in contanten. In praktisch alle steden en op het vliegveld kun je pinnen en geld wisselen.

  Je reist tijdens deze reis hoofdzakelijk per prive auto of minibus met privé chauffeur. Met een binnenlandse vlucht reis je van Hanoi naar Ho Chi Minh City.

  • gemakkelijke wandelschoenen met stevige zool en goed profiel.
  • dagrugzak
  • lichte en luchtige, ruimzittende kleding (denk aan minimaal een lange broek en een blouse met lange mouwen)
  • een warme trui, fleece jack of sweater
  • zwemkleding en zwemschoentjes
  • lakenzak en kussensloop
  • een licht regenjack of poncho
  • paraplu (inklapbaar) voor regen en zon
  • enige EHBO spullen zoals Betadine zalf, een goede pincet, watervaste pleisters, Norit, Immodium, medicijnen, verbandmiddelen, Azaron
  • zonnehoed, zonnebril, zonnebrandolie
  • insectenwerend middel (bijvoorbeeld van tropenzorg)
  • eventueel een verrekijker
  • zaklamp voor avond/vroege ochtend excursies
  • geldig paspoort en visum
  • kopieën van waardepapieren

  Met ingang van 7 maart 2020 worden bezoekers van het land Vietnam bij binnenkomst verplicht een medisch formulier af te geven. Dit om de uitbraak van besmettelijke ziektes, waaronder het Cornovirus, in te perken.
  Het medisch formulier kun je downloaden op https://suckhoetoandan.vn/khaiyte .Kies voor de Engelse taal, vul het in, print het uit en geef het bij aankomst op het vliegveld af aan Immigrations.
  Het is ook mogelijk ter plaatse een formulier in te vullen en af te geven.

  12 maart
  Daarnaast is het regelen van een e-visum via de website tijdelijk opgeschort, wederom in verband met de corona crisis. Heb je al een e-visum geregeld dan is dat niet langer geldig voor je reis. 
  Via ons agentschap zullen we een Visa Authorisation Letter voor je aanvragen (voorlopig gratis). Hiermee krijg je bij aankomst op het vliegveld een Visa on Arrival waarvoor je $ 25 betaald in cash voor een maximaal verblijf van 30 dagen..
  Het is ook mogelijk zelf een visum via de Vietnamese Ambassade in Nederland aan te vragen.

  Voor een verblijf in Vietnam hebt u een paspoort nodig, dat nog minstens 6 maanden geldig is na afloop van de reis.

  N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

  N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Vietnam (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

  Medisch paspoort
  Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

  Voor een verblijf in Vietnam kun je een e-visum aanvragen via de website van de Vietnamese immigratiedienst door het invullen van een aanvraagformulier, en het vooraf betalen van het visum (juli 2018: US$ 25) volgens de instructies op de website.

  https://evisa.xuatnhapcanh.gov.vn/web/guest/trang-chu-ttdt 

  Je krijgt vervolgens een individuele code om op de website te controleren wat de status van de aanvraag is, en voor het afdrukken van de E-visa wanneer deze is verstrekt. De Vietnamese immigratiedienst kan een e-visum afgeven voor een verblijf van maximaal 30 dagen met een single entry (enkele binnenkomst). Voor een langer verblijf of een visum voor multiple entry (meerdere binnenkomsten) dien je de visa aan te vragen bij de Vietnamese ambassades of consulaten. Het e-visum is geldig voor 28 internationale grensovergangen, waaronder de vliegvelden van Hanoi en Ho Chi Minh City. 

  De geldigheid van je paspoort dient minimaal 1 maand langer te zijn dan de datum waarop de geldigheid van je visum afloopt, Je paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet je beschikken over een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over e-tickets voor de heen- en terugreis.

  NB! Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Vietnam (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

  Visum voor reizen Zuid-Vietnam en Cambodja
  Het is niet mogelijk op bovenstaande manier een e-visum aan te vragen als je het land verlaat middels een boottocht over de Mekong rivier naar Cambodja (reiscode 117310 Zuid-Vietnam en Cambodja groepsreis en 726005 Zuid-Vietnam en Cambodja individueel)
  Daarom bieden we bij deze 2 reizen de service aan dat we een Visa Authorisation Letter (of Invitation Letter) voor je regelen via ons agentschap. Kosten hiervan bedragen in € 16 p.p.(2019). Hiervoor hebben we een paspoortkopie nodig. Je krijgt deze Visa Authorisation Letter dan persoonlijk thuisgestuurd en deze moet je meenemen op reis, tesamen met 2 standaard paspoortfoto's. Het is je eigen verantwoording hieraan te voldoen. Let dus op dat je zonder deze brief geen toegang tot Vietnam hebt! Bij aankomst op het vliegveld van Hoh Chi Minh vul je een formulier in, die je voorziet van de foto die je mee hebt genomen. Je krijgt dan tegen betaling van US$ 25 in contant geld het officiele toeristenvisum (single entry). Indien je wilt dat wij het Visa Authorisation Letter voor je regelen dan geef je dat bij boeking aan. Zoniet, dan gaan wij ervan uit dat je het visum zelf regelt.

  Visum voor Cambodja
  Indien je een reis naar Vietnam combineert en onderweg de grens met Cambodja overgaat krijg je ter plaatse met een Europees paspoort een Visa On Arrival. Hiervoor moet je paspoort nog minstens 6 maanden geldig zijn, je moet 2 paspoortfoto's bij hebben en je moet US$ 35 contant en gepast betalen in briefgeld (1x 20, 1x 10 en 5x 1).

  SNP service visumverplichtingen
  SNP biedt een extra service waarmee je je kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

  VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Vietnam

  Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

  Gezondheidszorg
  De gezondheidsvoorzieningen in Vietnam zijn niet te vergelijken met die in de Westerse wereld. Ook komen er ziekten voor die bij ons niet (meer) bestaan.
  N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

  Medicijnen
  Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
  N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

  Hygiëne
  Met de hygiëne in Vietnam is het niet zo slecht gesteld. Men kookt vrijwel altijd het water, gebruikt in de meer ontwikkelde gebieden ijskasten om voedsel/drank in te bewaren en ook de persoonlijke hygiëne is erg belangrijk. Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt. Wees voorzichtig met oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Vegetariërs kunnen voldoende aan hun trekken komen met oa. tofu (tahu), noten en vis. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater (ca. € 0,60/l). Wees voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

  EHBO
  U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

  Praktisch

  • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
  • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof te dragen of in te doen!
  • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
  Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
  Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

  Verplicht
  Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Vietnam binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Vietnam zelf komt geen Gelekoorts voor.

  Aanbevolen
  Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer je onderstaande gebieden bezoekt.
  Bijzonderheden: Buiktyphusvaccinatie wordt aanbevolen bij een reis in Vietnam van meer dan 2 weken. Laat je informeren over de risico’s op besmetting met mazelen en Japanse Encefalitis.

  Malaria en Knokkelkoorts (Dengue)
  In Vietnam komt het hele jaar malaria voor, m.u.v. de grote steden, de vallei van de Rode rivier en de kustgebieden van Midden-Vietnam. Op de centrale hoogvlakte beneden 1.500 m hoogte en ten zuiden van 18° NB, de provincies Dak Lak, Gia Lai en Kon Tum, en in de zuidelijke provincies Ca Mau, Bac Lieu en Tay Ninh is een hoog risico op Malaria.
  Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria, Knokkelkoorts en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen malaria worden anti-malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied altijd direct contact op met een arts.

  Zikavirus (& dengue en chikungunya)
  Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

  Teken
  De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

  Algemeen en persoonlijk advies inentingen
  Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

  Vaccinaties halen tijdrovend?

  Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, maar je hebt (te) weinig tijd voor het maken van een afspraak of het komt vaak niet uit op een goed moment. Thuisvaccinatie.nl biedt een mooi alternatief door bij bij je thuis langs te komen komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren ze regelmatig tijdens bijeenkomsten. De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

  • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
  • buiten kantooruren en in weekenden
  • vaccinatie door erkende artsen
  • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

  Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

  Een westerse vrouw kan zonder problemen alleen door het land reizen. Een van de redenen is dat de vrouw thuis meer te zeggen heeft dan de man, hoewel de man het hoofd is van het gezin.

  Bekijk wat deze reis kost

  Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

  Vietnam - Noord- en Zuid-Vietnam actief en avontuurlijk

  Off the beaten track door het land van de rijzende draak

  Actieve natuurrondreis met verblijf in hotels, ecolodges en homestays

  Zwaarte
  Comfort
  Rondreizen
  Privéreis

  Welke variant kies je?

  Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

  Reisgezelschap & Accommodaties

  Wanneer wil je vertrekken?

  Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

  ma di wo do vr za zo
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
  Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

  Wanneer wil je vertrekken?

  Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

  Start datum
  Aantal dagen
  Beschikbaarheid
  Prijs p.p.
  Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
  -text

  Kunnen we je helpen?

  Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

  SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten