uitzicht op de Picos

Spanje - Picos de Europa (noord), 8 dagen De groene zijde van de Picos

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs twee comfortabele hotels

De noordelijke, Asturiaanse kant van de Picos de Europa is een uitstekende entourage voor een bergwandelreis vanuit twee comfortabele familiehotels. Wandelingen van vier tot zes uur door zeer gevarieerde berglandschappen, met uitbundige bergflora in het voorjaar, aangename temperaturen in hartje zomer en glasheldere vergezichten in het najaar. Uniek aan de Picos is dat het er het hele jaar groen is dankzij het wisselvallige klimaat in Asturië (Asturias). De dorpjes zijn authentiek en je proeft van de smakelijke regionale keuken.

Uniek aan deze reis

 • Comfortabele hotels
 • De groene bergwereld van Asturië
 • Relaxte wandelvakantie
 • Spectaculair en ruig landschap
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Spanje - Picos de Europa (noord)

Het hooggebergte van de Picos bestaat uit een grillig karstlandschap waartussen rivieren diepe kloven hebben uitgesleten. Allerlei roofvogels, kleine zoogdieren en hordes gemzen voelen zich er uitstekend thuis. Liefhebbers van bergflora kunnen er hun hart ophalen. Deze lichte wandeltocht voert je langs de noordflank van het massief, in Asturië en Cantabrië, waar de witte kalkpieken ver uitsteken boven het lieflijke groen. Hier en daar liggen in zichzelf gekeerde dorpjes, geflankeerd door loofbossen en dicht struikgewas, schuilplaats voor everzwijnen, wolven en een enkele beer. Tijdens je voettocht overnacht je in comfortabele hotels, gelegen in sympathieke dorpjes als Sotres, het hoogst gelegen dorp in de Picos, en Arenas de Cabrales aan de voet van de Picos.

Dag 1

Aankomst in Arenas de Cabrales. Als je tijd hebt, maak je een wandeling naar de Romaanse dorpskerk Santa María de Llas, gelegen op een mooie plek aan een beek, omringd door eeuwenoude taxusbomen. Of je bezoekt het kaasmuseum in een natuurlijke grot, waar haarfijn wordt uitgelegd hoe in de Picos een pikante schimmelkaas wordt bereid, nog steeds op traditionele wijze.

Overnachting in

Arenas de Cabrales

Dag 2

Je begint deze wandelweek met een eenvoudige wandeling door en boven de weidecomplexen van Arenas en Poo, met mooie vergezichten over de Picos en het dal van de rivier de Casaño. Je volgen voornamelijk goed beloopbare landweggetjes door de bossen en weilanden. Op sommige schaduwrijke stukjes of in de buurt van koeienstallen kan het modderig zijn. Lengte 10 km, 4 uur, 400m stijgen en dalen..(11,5 km, 500m stijgen en dalen)

 

Overnachting in

Arenas de Cabrales

Dag 3

Na een transfer van dertig minuten loop je vanuit het authentieke dorpje Tielve door een feeëriek karstlandschap met stokoude beukenbomen naar Sotres, het hoogste dorp van de Picos de Europa. Je neemt voor vier dagen je intrek in een ruim opgezet familiehotel. Wandeling: 9 km, 500 m stijgen en 200 m dalen, 3,5-4 uur.

Overnachting in

Sotres

Dag 4

Vandaag verken je het oostelijke massief van de Picos de Europa, een grillig karstlandschap dat in de negentiende eeuw werd geëxploiteerd door rivaliserende mijnbouwbedrijven. Na een korte transfer volg je een oude mijnweg omhoog het massief in en krijgt steeds beter zicht over de omgeving: over de Picos en ook tot ver over zee. Na een pauze in de berghut Andara keer je via een geitenpad terug naar Sotres, of je maakt eerst nog een rondje door het hooggebergte. Je maakt goede kans om gemzen, gieren en arenden waar te nemen. Wandeling: 12,5 km, 500 m stijgen en 850 m dalen, 5-5,5 uur.

Overnachting in

Sotres

Dag 5

Op het programma staat een echte koninginnetocht, naar de voet van de mythische en markante bergtop Picu Urriellu, ook wel Naranja de Bulnes genoemd. Je wordt weggebracht naar het begin van het voetpad (op 1150 m hoogte), en klimt omhoog over een stenig voetpad naar het hart van de Picos. Een maanlandschap van robuuste schoonheid waar vooral gemzen, gieren en alpenkauwtjes zich thuis voelen. Wandeling: 17 km, 900 m stijgen en 1100 m dalen, 8 uur. Vind je dit te veel, dan kies je voor een van de wandelingen zoals beschreven onder dag 6.

Overnachting in

Sotres

Dag 6

Al naar gelang het weer en je vermoeidheid, besteed je de laatste dag in Sotres naar keuze: een pittige bergwandeling naar het Aliva-gletsjerdal (16,5 km, 730 m stijgen en dalen, 7,5 uur) of een wandeling (na een korte transfer) door de beukenbossen van het buurdorp Tresviso terug naar Sotres (11,5 km, 450 m stijgen en 550 m dalen, 4,5-5 uur), of een botanische rondwandeling door de hooilanden van het dorp (6 km, 250 m stijgen en dalen, 2 uur).

Overnachting in

Sotres

Dag 7

Je wandelt vandaag over landweggetjes en voetpaden naar het ingesloten dorpje Bulnes, dat niet per auto bereikbaar is. Bulnes is een authentiek bergdorp waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. In 2001 werd een kabeltreintje aangelegd door een tunnel naar het plaatsje Poncebos. Wandeling: 12 km, 300 m stijgen en 1050 m dalen, 5,5 uur. Natuurlijk kun je een ritje met deze trein maken, maar de wandeling over het oude voetpad door een spectaculaire kloof is echt een aanrader (circa 1,5 uur lopen extra). In Poncebos neem je de bus die je naar Arenas terug brengt, het beginpunt van de wandelreis.
NB: Een deel van deze wandeling is voor mensen met hoogtevrees niet aan te raden. Zij kunnen het treintje van Bulnes naar Poncebos nemen.

Je kunt er ook voor kiezen een wandeling door de spectaculaire Cares kloof te maken; een echte klassieker.  Dan word je eerst naar Poncebos gebracht en dringt van daar via een goed pad diep de kloof in. Via dezelfde route wandel je terug naar Poncebos, zodat je de wandeling zo lang kunt maken als je zelf wil (max. 22 km, max. 7 uur, max. 550m stijgen en dalen). In Poncebos neem je dan  de bus naar Arenas, of regel je een taxi. 

Overnachting in

Arenas de Cabrales

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in twee gastvrije familiehotels, op ruime kamers voorzien van privé badkamers.

Over de maaltijden

Voor het ontbijt wordt gezorgd en je lunches koop je zelf in de dorpswinkels. In Sotres is het avondeten inbegrepen. In Arenas kan je zelf een eethuisje uitzoeken.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 4 diners
 • transfers dag 3 (Arenas - Tielve), dag 4 (Sotres - Hitu Escarandi), dag 5 (Sotres - Pandebano), dag 6 (Sotres - Valle Sorba)
 • bagagevervoer op dag 3 en 7
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele entrees
 • persoonlijke uitgaven
 • transfer per lijnbus na wandeling dag 7 (Poncebos - Arenas)
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Omdat je een steeds een aantal dagen op dezelfde plek verblijft, kun je makkelijk een rustdag nemen. Op een aantal dagen is er een keuze uit meerdere wandelingen, die verschillen in lengte of zwaarte (dag 2, 6 en 7). Op een aantal dagen is er een transfer geregeld naar het beginpunt van de wandeling, zodat je niet altijd een rondwandeling maakt.  De wandeling op dag 7 is in te korten, zodat de afdaling wat minder zwaar is.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Iturrienea Ostatua (Bilbao)

Een ruraal hotel in hartje stad Bilbao? Het lijkt onmogelijk, maar Ivon en Carlos, de twee zakenpartners die samen Hotel Iturrienea Ostatua hebben opgericht, zijn er in geslaagd aan een oud stadshotel de uitstraling te geven van een gemoedelijk landelijk hotel in Baskische stijl met comfortabele kamers, een gezellige ontbijthoek en ruime entrée. Overal vindt u nog verschillende authentieke kenmerken zoals originele balken en steenwerk. De kamers zijn alle anders ingericht met antieke meubeltjes. Sommige kamers hebben een klein balkon, alle zijn voorzien van bad of douche en toilet. Op de binnenplaats is een klein herbarium met kikkers ingericht. Vanuit dit hotel loopt u in 20 minuten naar het Güggenheim museum via de modaine winkelstraten en gezellige steegjes van het oude centrum van Bilbao. In de directe omgeving heeft u keus genoeg aan restaurantjes. Het hotel beschikt niet over een eigen parking maar op enkele minuten lopen van het hotel zijn meerdere parkeergarages waar u voor langere periodes kunt parkeren.

Hotel Campoamor (Oviedo)

Hotel Campoamor in Oviedo is een modern 4-sterrenhotel in het historische en commerciële centrum van de hoofdstad van Asturië. Het San Franciscopark ligt om de hoek en de prachtige gotische kathedraal ligt op loopafstand. Het hotel beschikt over een restaurant waar u kunt genieten van specialiteiten als lamsvlees en traditionele visgerechten. Er is parkeergelegenheid bij het hotel. Alle kamers hebben een eigen badkamer en airco, TV en wifi.

Transfers

Taxitransfer van Bilbao Airport naar Arenas de Cabrales (vanaf € 274,- per boeking)

Taxitransfer van Bilbao Airport naar Arenas de Cabrales

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Taxitransfer van Arenas de Cabrales naar Bilbao Airport (vanaf € 274,- per boeking)

Taxitransfer van Arenas de Cabrales naar Bilbao Airport

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Transfer van Unquera naar Arenas de Cabrales (vanaf € 56,- per boeking)

Optionele taxitransfer van het busstation in Unquera naar  Arenas de Cabrales.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 6 personen.

Transfer van Arenas de Cabrales naar Unquera (vanaf € 56,- per boeking)

Optionele taxitransfer van Arenas de Cabrales naar busstation Unquera.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Taxitransfer van Santander Airport naar Arenas de Cabrales (vanaf € 150,- per boeking)

Taxitransfer van Santander Airport naar Arenas de Cabrales.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Taxitransfer van Arenas de Cabrales naar Santander Airport (vanaf € 150,- per boeking)

Taxitransfer van Arenas de Cabrales naar Santander Airport.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Taxitransfer van Oviedo Airport naar Arenas de Cabrales (vanaf € 211,- per boeking)

Taxitransfer van Oviedo Airport naar Arenas de Cabrales.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Taxitransfer van Arenas de Cabrales naar Oviedo Airport (vanaf € 211,- per boeking)

Taxitransfer van Arenas de Cabrales naar Oviedo Airport

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht- Arenas de Cabrales is ca. 1750 km. Je kunt de auto voor de duur van het arrangement achterlaten op de gratis publieke parkeerplaats nabij het hotel.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Bilbao, Santander of Oviedo.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vlucht op Bilbao (BIO) :
Je neemt de bus (lijn A3247) (of taxi) naar het centrale busstation (Terminal de Autobusses Garellano) van Bilbao. Van daaruit vertrekken heel regelmatig 'ALSA' bussen naar Unquera (o.a. om 12.30 en  15.30 uur; de laatste vertrekt om 18.15 uur, reistijd ca. 3 uur, reserveren sterk aanbevolen). Alleen de eindbestemming staat op de bus vermeld: Gijon.  In Unquera neem je de taxi naar Arenas de Cabrales (ca. 45 minuten, kosten ca €50,- voor maximaal 4 deelnemers per taxi).
Je kunt eventueel een taxitransfer reserveren voor deze laatste etappe of voor de hele reis van vliegveld naar het hotel in Arenas.

Vlucht op Santander (SDR):
Idem als vanuit Bilbao. Santander ligt tussen Bilbao en de Picos. De busreis is ca. 2 uur.
Er gaan enkele rechtstreekse bussen van Santander airport naar Llanes (duur ca. 2 uur). Van daar neem je dan een taxi naar Arenas de Cabrales (zelfde afstand en tarief als vanaf Unquera; ca. 45 minuten, kosten ca €50,- voor maximaal 4 deelnemers per taxi). let op: deze taxi's kun je het beste vooraf boeken  (bijvoorbeeld via ons: zie onder 'Extra's').

Vlucht op Oviedo (OVD) :
Vlieg je op Oviedo, dan neem je eerst een bus naar het centrale busstation van Oviedo (57 km, reistijd ca. 50 min, bij voorkeur reserveren). Van daaruit vertrekken bussen naar Arenas de Cabrales (reistijd ca. 2 uur, hoeft niet gereserveerd te worden). N.B. op weekend- en feestdagen is de dienstregeling beperkt.  In sommige gevallen dien je over te stappen in Arriondas of Cangas de Onis.
Je kunt eventueel een taxitransfer vanaf het vliegveld naar de eerste accommodatie reserveren.

Aan het einde van het arrangement maak je de reis in omgekeerde richting. Je kunt eventueel een transfer reserveren van Arenas de Cabrales naar vliegveld Oviedo of Bilbao.

Bustijden en -tickets
Kijk voor actuele bustijden op de website van ALSA. Je kan op deze website de buskaartjes zelf kopen. De website heeft een Engelse versie. Reserveren kan echter niet langer dan één maand van te voren. Het is zeer raadzaam om vooraf kaartjes te reserveren, aangezien de bussen vaak vol zitten, met name in de zomermaanden en op vrijdagen gedurende het hele jaar. Het advies om de buskaartjes te reserveren geldt voor alle bovenstaande ritten (inclusief de bus tussen vliegveld Oviedo en de stad), behalve de bussen tussen het vliegveld van Bilbao en het busstation in het centrum van Bilbao. 

Taxitransfers
Taxiritten kun je via SNP boeken: Kijk onder 'Extra's'.

TERUGREIS VANAF ARENAS DE CABRALES

Naar vliegvelden van Santander en Bilbao

Op weekdagen kun je de ochtendbus naar Llanes nemen, die aansluit op de bus naar het vliegveld van Santander en het vliegveld van Bilbao (er zijn rechtstreekse busverbindingen naar deze vliegvelden). Er gaat maar 1x een bus: om 9.00 uur (aankomst in Llanes om 9.55 uur)!  Voor meer informatie en reserveringen kijk op de website van ALSA.  

Als je vanaf Unquera wilt reizen, dan dien je een taxi te nemen (vooraf te boeken via SNP, zie onder 'Extra's').  Vanaf Unquera gaat de eerste bus naar Bilbao om 08.05 (en op zaterdag pas om 13.55 en op zondag pas om 17.05).

Je kunt dit arrangement starten van eind april t/m eind oktober. In de week rond 15 augustus (Maria Hemelvaart) is het in en rond Bilbao groot feest, waardoor de stad vol is en minder goed bereikbaar.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Picos de Europa ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.
 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Ga je binnenkort op reis naar Spanje bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/spanje. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/spanje/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check voor verdere informatie de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

adembenemende-panorama's.jpg

Spanje - Picos de Europa (noord)

De groene zijde van de Picos

Wandelvakantie langs twee comfortabele hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.