Azuurblauwe baaitjes 2

Spanje - Menorca, 8 dagen Azuurblauwe baaien langs de Cami de Cavalls

Cookies op SNP

De website van SNP maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

wandelvakantie langs hotels en hostel

Menorca is het kleine zusje van Mallorca en het groenste, meest authentieke eiland van de Balearen. Een prima plek om te genieten van de Mediterranée; van azuurblauwe baaien, witte zandstranden, grillige kliffen, golvende heuvels, kromgewaaide bomen, authentieke stadjes, dobberende bootjes en de beste visrestaurants. Al lopend over een oud ruiterpad, dat door Engelse bezetters in de 18e eeuw langs de hele kust werd aangelegd en recentelijk als GR is gemarkeerd, geniet u van een verrassend en afwisselend landschap, met steeds weer de blik op zee.

Uniek aan deze reis

 • Authentieke havenstadjes
 • Bijzondere planten en dierenwereld
 • Op en top kustwandeling
 • Unieke eilandsfeer
 • GPS tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Spanje - Menorca

De wandeltocht begint en eindigt in het havenstadje Mahón (ook wel Maó geschreven), eens een belangrijke uitvalsbasis voor handelschepen. Vandaar trekt u lopend rond het eiland, geholpen door enkele taxiritten waardoor je de minder mooie stukken vermijdt. Eerst noordwaarts door het natuurpark s’Albufera en langs de grillige kustlijn naar de Kaap Favaritx en het winderige vissersdorpje Fornells, waar u overnacht in een eenvoudig pension annex dorpskroegje. Je passeert robuuste verdedingstorens uit de Engelse tijd. Dan volgen drie etappes langs de nauwelijks bewoonde noordkust, over steile kliffen, door landbouw-, moeras- en duingebieden, en dwars door een bizar landschap van eindeloze muurtjes en conisch gevormde geitenstallen. Menorca is sinds 1993 een UNESCO Biosphere Reserve vanwege de bijzondere planten en dierenwereld. Hiervan zult je vooral in het noordelijke deel veel meekrijgen. Onderweg tijd genoeg om even een duik in zee te nemen of te zonnen op een stil strand. Je verblijft dan een paar dagen in het vriendelijke havenstadje Ciutadela, de historische tegenpool van Mahón, maar zusterlijk verenigd door de enige doorgaande weg van het hele eiland. De laatste twee etappes voeren door de drukker bezochte zuidkust, maar waar gelukkig nog genoeg natuur over is. Hier doorkruis je  barrancos, mediterrane bossen en een cutuurlandschap van ommuurde weilanden en akkers. Weer terug in Mahón ben je helemaal doortrokken de unieke sfeer van dit kleine eiland...

Dag 1

Aankomst in Mahón, een havenstad, gelegen op een heuvel boven een langgerekte en dus goed te verdedigen baai. Vanwege haar strategische positie werd het eiland afwisselend bezet door Engelse (4x), Franse (3x) en Spaanse troepen in een periode van nauwelijks 150 jaar (eind 17e, begin 19e eeuw). Tijdens het Engelse protectoraat, dat handel en piraterij door Mahoneese schepen toeliet tot in alle uithoeken van de Middellandse zee, bloeide de economie op en kreeg de in oorsprong middeleeuwse stad haar huidige vorm. Een sfeervol stadscentrum, met statige herenhuizen en een aantal bezienswaardige monumenten, zoals de Iglesias de San Francesc en Santa María (met indrukwekkend orgel) en het Teatre Principal.

Overnachting in

Mahón

Dag 2

Transfer naar vissersdorp Es Grau, tevens begin van Natuurpark s’Albufera. Na een laatste kop koffie in de lokale kroeg, start de wandeling van maximaal 19 km (6 uur, 250 m stijgen en 200 m dalen) over de goed bewegwijzerde Cami de Cavalls door een uitgestrekt gebied van moerasland en duingebieden rondom een enorme lagune. Naarmate je Kaap Favaritx nadert, wordt de kust schraler en rostiger. De enige vrolijke en exotische noot in het landschap is de fel-roze bloeiende Carpobrotus. Dan doorkruis je een gebied met de grootste dichtheid aan endemische flora van Menorca (verschillende soorten dicht en prikkend struikgewas, die door de locals allemaal Socarell worden genoemd) en tot slot passeer je een zoutwinningsgebied. Vanuit het vakantieoord Port d’Addaia is er een korte transfer naar het meest noordelijke vissersdorp van het eiland: Fornells.

Overnachting in

Fornells

Dag 3

Je wordt naar Cap de Cavalleria gebracht (20 min.). Hier pak je de Cami de Cavalls weer op en volgt gedurende 17 km (6 uur, 350 m stijgen en 300 m dalen) de ruige en onbewoonde kustlijn door het meest heuvelachtige gedeelte van het eiland. Op en af gaat het over de kliffen en door een landschappelijk mozaiek van weilanden, moerasland en gedrongen mediterrane bossages, waar een groot aantal vogels gespot kan worden, waaronder de Visarend, Vale Gier, Rode Wouw, Dwergarend, Slechtvalk en Torenvalk. Onderweg één strand met café-restaurant en verder niets dan zee, wind en natuur tot aan het ophaalpunt bij Cala S’Aloc. Na de wandeling is er een transfer terug naar Fornells.

Overnachting in

Fornells

Dag 4

Vanaf Fornells wordt je terug naar de plek gebracht waar de wandeling gisteren eindigde:  Platja Cala Pilar. Van hier vevrolg je de Cami de Cavalls, die zich ditmaal gedurende 10 km van de kust verwijderd om een landtong te doorkruisen. Aan het begin zijn er nog wat heuvels te nemen, maar gaandeweg wordt het landschap opener en agrarischer. Hier wordt de lokale kaas (Queso de Mahón) geproduceerd en zijn dus overal (Friese zwartbont!) koeien te zien, maar ook indrukwekkende boerenhoeves uit de 17e en 18e eeuw. Aan het einde van deze relatief eenvoudige dag (14 km, 4 uur, 200 m stijgen en dalen), wordt je vanaf Cala Morell naar het vriendelijke plaatsje Ciutadella gebracht, waar je de komende 3 nachten verblijft.

Overnachting in

Ciutadella

Dag 5

's Ochtends wordt je terug naar Cala Morell gebracht, waar je de kustroute weer oppikt. In dit sjieke vakantieoord, zijn grotwoningen te bezichtigen uit het Talaiotische tijdperk (1500-300 v. chr). De lucht is zwaar van mediterrane geuren (Rozemarijn, Cistus, Kamille), maar verder groeit er heel weinig op dit droge en hobbelige karstplateau. De tramuntana wind kan hier behoorlijk spoken en daarom zijn overal menshoge muurtjes opgetrokken van gestapelde kalksteen. Huizen ziet u niet; alleen bizarre geitenstallen in de vorm van een bruidstaart; geïnspireerd op de Talaiotische bouwkunst. Na 14 km (4,5 uur, 125 m stijgen en 150 m dalen) bereikt u de toeristische kustplaats Cales Piques, vanwaar u per bus of te voet verder gaat naar het mooie havenstadje Ciutadella.

Overnachting in

Ciutadella

Dag 6

Per lijnbus reis je naar  Son Xoriguer, waar je de wandeling vervolgt. Met de rug gekeerd naar de hoogbouw, vervolg je de struintocht langs de kust (14,5 km, 4,5 uur, 125 m stijgen en dalen). Het landschap is aanvankelijk nog vrijwel vlak; akkerland afgewisseld met bossen van eiken, dennen en wilde olijven, waarachter schitterende strandjes schuil gaan, zoals de Platges de Son Saura en de Cala en Turqueta. Aan het einde wordt het landschap ruiger, herhaaldelijk doorsneden door barrancos (droge beekdalen). Na aankomst in het levendige kustplaatsje Cala Galdana, wordt je naar Ciutadella teruggebracht.

Overnachting in

Ciutadella

Dag 7

De laatste wandeldag begint met een transfer terug naar Cala Galdana.  De wandeling begint met een korte doorsteek naar het strandje Cala Mitjana, gelegen aan de rand van een steeneikbos, waar nog resten van houtskoolovens zijn te zien. Dan gaat het via het kustpad "El Litoral"  via de baaitjes Cala Trebaluger en Cala Escomada naar het strand van Santo Tomas. Langs het lange strand van Son Bou, wandel je uiteindelijk naar het eindpunt van de tocht (totaal 18 km, 5,5 uur, 190 m stijgen en dalen). Aan het einde van de middag reist u per openbare bus naar Mahón (let op deze bus rijdt niet op zondagen. In dat geval dien je een taxitransfer bij te boeken. Zie 'Aanvullende Opties".)

Overnachting in

Mahón

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Mahon overnacht je de eerste en laatste nacht in een klein, comfortabel hotelletje aan een rustig straatje in het oude centrum, op loopafstand van winkels, terrasje en de restaurants aan de haven. In het vissersdorp Fornells verblijf je 2 nachten in een wat eenvoudiger Hostal. In het vriendelijke stadje Ciutadella slaapt je 3 nachten in een goed *** hotel in het centrum van het stadje en kun je ‘s avonds de lokale specialiteiten Arroz Caldoso of Caldereta de Marisco proeven in Restaurante Balear, het beste visrestaurant van Menorca met privé vissersvloot.

Over de maaltijden

Elke ochtend wordt er in de accommodaties waar je verblijft een eenvoudig Spaans ontbijt geserveerd. Lunches zijn te koop in de dorpjes en stadjes of te bestellen bij de accommodaties. Voor het avondeten vindt je in Mahón, Fornells en Ciutadella restaurants op loopafstand van, of zelf in, de hotels en kies je dus zelf waar je gaat dineren.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer op dag 2, 4 en 7
 • transfers op dag 2, 3, 4, 5, 6 (alleen 's middags) en 7 (alleen ochtend)
 • SNP-reisdocumentatie
 • kaartmateriaal

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • diners en lunches
 • eventuele entrees
 • bustransfer 's middags dag 7
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • ecotax (€0,50 tot € 1,50 per persoon per nacht).

Over de activiteiten

Je maakt afwisselende wandelingen, voornamelijk langs de kust. De hoogteverschillen op Menorca zijn beperkt: het hoogste punt is de Monte Toro van 357 m (waar u overigens niet komt). Wel zijn er, lopend langs de kust, steeds korte klimmetjes en afdalingen, die toch aardig in de kuiten gaan zitten. Je wandelt over (on)verharde weggetjes en (soms) stenige wandelpaden.
Er zijn vrijwel dagelijks korte transfers van de accommodaties naar het begin van de wandeling en terug.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Fornells is een leuk vissersdorp met weinig toeristen. Ciutadella is een levendig stadje, vooral bekend om zijn goede visrestaurants.

Heen- en terugreis

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Mahon (Menorca)

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf de luchthaven Mahon neemt u een taxi of bus naar het centrum van Mahon (5 km). Vanaf Palma de Mallorca neemt u een taxi of bus naar de haven (10 km) en vaart dan naar Mahon. Reserveren kan via www.overtocht.nl.

Airporthotel

Schiphol PARK-SLEEP-FLY ARRANGEMENT
Begin uw vakantie relaxed met een overnachting in het comfortabele Courtyard by Marriott Hotel. `s Avonds op uw gemak naar Schiphol reizen, luxe overnachten, genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet en gratis airport shuttle. Reist u milieubewust en comfortabel per trein, dan kunt u met de gratis hotelshuttle eenvoudig vanaf Schiphol het hotel bereiken. Indien u toch voor de auto kiest, kunt u uw auto tot 16 dagen gratis parkeren bij het hotel; daarmee kost uw overnachting amper meer dan de prijs van lang parkeren op Schiphol!
Meer informatie.

Extra's

Verlengingshotels

acc12546att88.jpg

Hotel Sant Agusti

Hotel San Agustí is een modern stadshotel dat kan bogen op een oude traditie. Het is het oudste hotel van Barcelona (1840), ondergebracht in het volledig gerenoveerde historische gebouw waar vroeger (1720) het Convent van Sint Augustinus resideerde. Het ligt op een rustige locatie aan een plein in het stadscentrum, 50 meter van de Ramblas en vlakbij het operahuis Liceu en de Boqueria markt. Sant Augusti heeft 75 kamers die van alle gemakken zijn voorzien met goed uitgeruste badkamers. Continentaal ontbijt, restaurant service, lounge en koffiebar. Vrije internet en e-mail service voor de gasten. Een vriendelijke en familiaire atmosfeer.

acc14875att88.jpg

Hotel Misión de San Miguel (Palma de Mallorca)

Hotel UR Mision San Muguel is een charmant, klein hotel dat in het oude centrum van Palma de Mallorca ligt. Het hotel is gesitueerd rondom een mooi binnenplein en ademt daardoor een rustige sfeer uit, terwijl het toch middenin het centrum van de stad ligt. Het hotel is goed per openbaar vervoer te bereiken en heeft een privé parking. De kamers zijn modern en comfortabel ingericht en beschikken over een goede badkamer, airco, satteliet tv en een kluisje.  Het hotel beschikt over een restaurant en bar.

Transfers

Transfer van Son Bou naar Mahón (dag 7)

Optionele taxitransfer van het eindpunt van de wandeling op dag 7 (Son Bou)  naar de  laatste accommodatie in Mahón. Deze transfer is ter vervanging van de lijnbus, die op zondagen niet rijdt

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Praktische informatie

U kunt dit arrangement boeken van begin april tot half juli en van begin september tot 25 oktober. De warmte in de zomer kan het wandelen zwaarder maken. Voor- en najaar zijn heerlijke en kleurrijke periodes voor een wandelvakantie.

28-4-16: per 1-7-16 wordt er door de Spaanse overheid op alle eilanden  van de Balearen een ecotax geheven. De hoogte van deze tax loopt uiteen van €0,50 per persoon per nacht (voor campings, guesthouse, pensions etc) tot € 2,- per persoon per nacht (voor luxe 5* en 4+* hotels)

Voor Spanje heeft u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig is voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Spanje (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Spanje erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U heeft deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. De groene kaart hoeft niet aan de grens te worden getoond. Aan de grens kan een kortetermijnverzekering worden gesloten voor 8, 15 of 30 dagen. De verzekering heeft alleen betrekking op personenschade. Een aparte groene kaart voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg is aan te raden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

azuurblauwe_baaitjes.jpg

Spanje - Menorca

Azuurblauwe baaien langs de Cami de Cavalls

wandelvakantie langs hotels en hostel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaar o.b.v. kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat.  Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen