Azuurblauwe baaitjes 2

Spanje - Menorca, 8 dagen Azuurblauwe baaien langs de Camí de Cavalls

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en hostel

Menorca is het kleine zusje van Mallorca en het groenste, meest authentieke eiland van de Balearen. Een prima plek om te genieten van de Middellandse Zee: van azuurblauwe baaien, witte zandstranden, grillige kliffen, golvende heuvels, kromgewaaide bomen, authentieke stadjes, dobberende bootjes en de beste visrestaurants. Je loopt over een oud ruiterpad, dat door Engelse bezetters in de achttiende eeuw langs de hele kust werd aangelegd en recentelijk als GR is gemarkeerd. Al wandelend geniet je van een verrassend en afwisselend landschap, met steeds weer de blik op de zee.

Uniek aan deze reis

 • Authentieke havenstadjes
 • Bijzondere planten- en dierenwereld
 • Op en top kustwandeling
 • Unieke eilandsfeer
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Spanje - Menorca

De wandeltocht begint en eindigt in het havenstadje Mahón, eens een belangrijke uitvalsbasis voor handelsschepen. Van daar loop je het eiland rond, geholpen door enkele taxiritten om de minder mooie stukken te vermijden. Eerst ga je noordwaarts door het natuurpark s’Albufera, langs de grillige kustlijn naar de Kaap Favaritx. Onderweg passeer je de robuuste verdedigingstorens uit de Engelse tijd. Verder wandel je naar het winderige vissersdorpje Fornells, waar je overnacht in een eenvoudig pension annex dorpskroeg. 

Dan volgen drie etappes langs de nauwelijks bewoonde noordkust, over steile kliffen, door landbouw-, moeras- en duingebieden, en dwars door een bizar landschap van eindeloze muurtjes en conisch gevormde geitenstallen. Menorca is sinds 1993 een Unesco Biosphere Reserve vanwege de bijzondere planten- en dierenwereld. Onderweg is er tijd genoeg om een duik in zee te nemen of om te zonnen op een stil strandje. Je verblijft een paar dagen in het vriendelijke havenstadje Ciutadela, de historische tegenpool van Mahón, maar zusterlijk verenigd door de enige doorgaande weg van het hele eiland.

De laatste twee etappes voeren langs de drukker bezochte zuidkust, waar gelukkig nog genoeg natuur over is. Hier doorkruis je barrancos (kloven), mediterrane bossen en een cultuurlandschap van ommuurde weilanden en akkers. Terug in Mahón ben je helemaal doortrokken van de unieke sfeer van dit kleine eiland...

Dag 1

Aankomst in Mahón, een havenstad, gelegen op een heuvel boven een langgerekte en dus goed te verdedigen baai. Vanwege zijn strategische positie werd het eiland afwisselend bezet door Engelse (viermaal), Franse (driemaal) en Spaanse troepen in een periode van nauwelijks 150 jaar (eind zeventiende, begin negentiende eeuw). Tijdens het Engelse protectoraat werden handel en piraterij door schepen uit Mahón, toegelaten tot in alle uithoeken van de Middellandse Zee. Daardoor bloeide de economie op en kreeg de in oorsprong middeleeuwse stad haar huidige vorm. Mahón heeft een sfeervol stadscentrum, met statige herenhuizen en een aantal bezienswaardige monumenten, zoals de Iglesias de San Francesc en Santa María (met indrukwekkend orgel) en het Teatre Principal.

Overnachting in

Mahón

Dag 2

Transfer naar vissersdorp Es Grau, tevens begin van natuurpark s’Albufera. Na een laatste kop koffie in de lokale kroeg, begin je de wandeling over de goed bewegwijzerde Camí de Cavalls. Deze route gaat door een uitgestrekt gebied van moerasland en duingebieden rondom een enorme lagune. Naarmate je Kaap Favaritx nadert, wordt de kust schraler en rotsiger. De enige vrolijke en exotische noot in het landschap is de fel-roze bloeiende carpobrotus. Dan doorkruis je een gebied met de grootste dichtheid aan endemische flora van Menorca (verschillende soorten dicht en prikkend struikgewas, die door de locals allemaal 'socarell' worden genoemd). Tot slot kom je langs een zoutwinningsgebied. Vanuit het vakantieoord Port d’Addaia is er een korte transfer naar het meest noordelijke vissersdorp van het eiland: Fornells.
Wandeling: max.19 km, 240 m stijgen en 200 m dalen, 6 uur.

Overnachting in

Fornells

Dag 3

Je wordt naar Cap de Cavalleria gebracht (twintig minuten). Hier pak je de Camí de Cavalls weer op en volgt de ruige en onbewoonde kustlijn over het meest heuvelachtige gedeelte van het eiland. Op en af gaat het over de kliffen en door een landschappelijk mozaïek van weilanden, moerasland en gedrongen mediterrane bosschages. Onderweg kun je een groot aantal vogels zien, waaronder de visarend, vale gier, rode wouw, dwergarend, slechtvalk en torenvalk. Op dit deel van de route is er één strand met café-restaurant en verder niets dan zee, wind en natuur tot aan het ophaalpunt bij Cala S’Aloc. Na de wandeling is er een transfer terug naar Fornells.
Wandeling: 17 km, 360 m stijgen en 310 m dalen, 6 uur. 

Overnachting in

Fornells

Dag 4

Vanaf Fornells word je terug naar de plek gebracht waar de wandeling gisteren eindigde: Platja Cala del Pilar. Van hier af vervolg je de Camí de Cavalls, die zich ditmaal gedurende tien kilometer van de kust verwijderd om een landtong te doorkruisen. Aan het begin zijn er nog wat heuvels te nemen, maar gaandeweg wordt het landschap opener en agrarischer. Hier wordt de lokale kaas (Queso de Mahón) geproduceerd en zijn dus overal (Friese zwartbont!) koeien te zien, maar ook indrukwekkende boerenhoeves uit de zeventiende en achttiende eeuw. Aan het einde van deze relatief eenvoudige dag, word je vanaf Cala Morell naar het vriendelijke plaatsje Ciutadella gebracht, waar je de komende drie nachten verblijft.
Wandeling: 14 km, 200 m stijgen en dalen, 4 uur. 

Overnachting in

Ciutadella

Dag 5

's Ochtends word je terug naar Cala Morell gebracht, waar je de kustroute weer oppikt. In dit sjieke vakantieoord zijn grotwoningen te bezichtigen uit het Talaiotische tijdperk (1500-300 voor Chr). De lucht is zwaar van mediterrane geuren (rozemarijn, cistus, kamille), maar verder groeit er heel weinig op dit droge en hobbelige karstplateau. De tramuntana-wind kan hier behoorlijk spoken. Daarom zijn overal manshoge muurtjes opgetrokken van gestapelde kalksteen. Huizen zie je hier niet, alleen bizarre geitenstallen in de vorm van een bruidstaart, geïnspireerd op de Talaiotische bouwkunst. Aan het eind bereik je de toeristische kustplaats Cales Piques, van waar je per bus of te voet verder gaat naar het mooie havenstadje Ciutadella.
Wandeling: 14 km, 125 m stijgen en 150 m dalen,  4,5 uur. 

Overnachting in

Ciutadella

Dag 6

Je wordt terug naar Son Xoriguer gebracht, waar je de wandeling vervolgt. Met de rug gekeerd naar de hoogbouw, vervolg je de struintocht langs de kust. Het landschap is aanvankelijk nog vrijwel vlak. Je ziet akkerland afgewisseld met bossen van eiken, dennen en wilde olijven, waarachter schitterende strandjes schuil gaan, zoals de Platges de Son Saura en de Cala en Turqueta. Aan het einde wordt het landschap ruiger, herhaaldelijk doorsneden door barrancos (droge beekdalen). Na aankomst in het levendige kustplaatsje Cala Galdana, word je naar Ciutadella teruggebracht.
Wandeling: 14,5 km, 120 m stijgen en dalen, 4,5 uur.

Overnachting in

Ciutadella

Dag 7

De laatste wandeldag begint met een transfer terug naar Cala Galdana. De wandeling begint met een korte doorsteek naar het strandje Cala Mitjana, gelegen aan de rand van een steeneikbos, waar nog resten van houtskoolovens te zien zijn. Dan gaat het landinwaarts via de Camí de Cavalls naar het strand van Santo Tomas. Langs het lange strand van Son Bou wandel je uiteindelijk naar het eindpunt van de tocht. Aan het einde van de wandeling wacht een taxi je op en word je naar Mahón gebracht.
Wandeling: 18 km, 190 m stijgen en dalen, 5,5 uur. 

Overnachting in

Mahón

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Mahon overnacht je de eerste en laatste nacht in een modern en comfortabel ****-hotel dat gunstig gelegen is, op 100m van het busstation en ca 10 minuten lopen van het oude centrum en de winkels, terrasjes en de restaurants aan de haven. het hotel heeft een dakterras met zwembad, een jacuzzi, sauna en fitness-ruimte. In het vissersdorp Fornells verblijf je 2 nachten in een wat eenvoudiger Hostal. In het vriendelijke stadje Ciutadella slaap je 3 nachten in een goed *** hotel in het centrum van het stadje en kun je ‘s avonds de lokale specialiteiten Arroz Caldoso of Caldereta de Marisco proeven in Restaurante Balear, het beste visrestaurant van Menorca met privé vissersvloot.

Over de maaltijden

Elke ochtend wordt er in de accommodaties waar je verblijft een eenvoudig Spaans ontbijt geserveerd. Lunches zijn te koop in de dorpjes en stadjes of te bestellen bij de accommodaties. Voor het avondeten vind je in Mahón, Fornells en Ciutadella restaurants op loopafstand van, of zelfs in, de hotels en kies je dus zelf waar je gaat dineren.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer op dag 2, 4 en 7
 • transfers op dag 2, 3, 4, 5 (alleen ochtend), 6 en 7
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • diners en lunches
 • eventuele entrees
 • eventuele bustransfer middag dag 5
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • ecotax (€ 1 tot € 4 per persoon per nacht).

Over de activiteiten

Je maakt afwisselende wandelingen, voornamelijk langs de kust. De hoogteverschillen op Menorca zijn beperkt: het hoogste punt is de Monte Toro van 357 m (waar je overigens niet komt). Wel zijn er, lopend langs de kust, steeds korte klimmetjes en afdalingen, die toch aardig in de kuiten gaan zitten. Je wandelt over (on)verharde weggetjes en (soms) stenige wandelpaden.
Er zijn vrijwel dagelijks korte transfers van de accommodaties naar het begin van de wandeling en terug.

Extra dagen

Bij dit arrangement kun je overal een extra (rust)dag boeken. Fornells is een leuk vissersdorp met weinig toeristen. Ciutadella is een levendig stadje, vooral bekend om zijn goede visrestaurants.

Extra's

Transfers

Transfer van Mahón Airport naar de eerste accommodatie in Mahón (vanaf € 60,- per boeking)

Als je deze optionele transfer boekt word je na aankomst op Menorca Airport naar de eerste accommodatie in Mahón gebracht.

Voorwaarden: De prijs is per boeking.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Mahon (Menorca).

Transavia vliegt van midden april tot en met september rechtstreeks naar Mahon op dinsdag, donderdag en zondag.

SNP regelt graag de vlucht naar je reisbestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf de luchthaven Mahon neem je een taxi of bus naar het centrum van Mahon (5 km). Je kunt deze transfers ook bijboeken. Zie onder 'Extra's'.

Dit arrangement is te boeken van begin april tot half juli en van begin september tot eind oktober. De warmte in de zomer kan het wandelen zwaarder maken. Voor- en najaar zijn heerlijke en kleurrijke periodes voor een wandelvakantie.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Menorca ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Ga je binnenkort op reis naar Spanje bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/spanje. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/spanje/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check voor verdere informatie de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

azuurblauwe_baaitjes.jpg

Spanje - Menorca

Azuurblauwe baaien langs de Camí de Cavalls

Wandelvakantie langs hotels en hostel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.