bergachtige binnenland van Gran Canaria

Spanje - Gran Canaria, 8 dagen Kleurrijke snipper Afrika in de oceaan

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs bijzondere hotels

Voor wie La Gomera of La Palma kent, is landen op Gran Canaria even schrikken. Het landschap is dor, de bebouwing is rommelig en de akkers staan vol kasachtige constructies. Na het doorkruisen van de stuitend lelijke noordkust, komt er ter hoogte van Galdar opeens kleur in het landschap. Aan het einde van de snelweg wacht een waar wonder: het dal van Agaete. Dit blijkt een oase van bananen-, sinaasappel- en avocadoplantages opgeluisterd met witte dorpjes, exotische palmbomen en kleurige bougainvilles. Een kleurrijke snipper Afrika in de oceaan en de perfecte startplaats voor een SNP wandelvakantie.

Uniek aan deze reis

 • Exotisch vulkaanlandschap
 • Het hele jaar door
 • Onverwacht ruig
 • Sfeervolle en mooi gelegen hotels
 • Transfers naar vliegveld inbegrepen
 • GPS tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Spanje - Gran Canaria

Gran Canaria heeft meer te bieden dan oases in de woestijn. Doordat de hooggebergte (met toppen tot 1950m) fungeert als een vangnet voor vochtige bewolking vanuit de Atlantische Oceaan, is het Noorden veel groener dan het Zuiden en herbergt het eiland een zeer grote variëteit aan landschappen: van diep uitgesleten, kale barrancos tot uitgestrekte hoogvlaktes met weidegronden en daartussen laurisilvas, dennenbossen en lieflijke terraslandschappen met amandel- en cactustuinen. Het vulkanisme heeft een landschap gecreëerd dat vanuit de bergtoppen in het centrum (de zogenaamde Cumbre) uitwaaiert naar zee en steeds weer opnieuw verrast door zijn verticaliteit en contrasten. In het hart van de Cumbre staan twee markante pieken, de Roque Nublo en Bentayga, als rotsen in de branding overeind op de randen van de ravijnen.

Bekend is dat de Roque Nublo en Bentayga al in de vóór-spaanse tijd vereerd werden door de van oorsprong waarschijnlijk Berber bevolking die de Canarische Eilanden als eerste bezetten, de Guanches. Meer dan exotische namen, losse woorden en primitieve kunstvoorwerpen zijn helaas niet overgebleven van de Guanche cultuur. Maar het is goed mogelijk een voorstelling te maken van hoe ze geleefd moeten hebben, als je –al wandelend- rotswoningen passeert die op de meest onmogelijke plekken in de bergwanden zijn uitgegraven en gedeeltelijk nog steeds bewoond worden. De Spaanse bezetters vestigden zich voornamelijk in de vruchtbare dalen en gaven namen van bekende Spaanse steden, persoonlijkheden of heiligen aan de nieuwe dorpen en steden. Zij breiden ook het bestaande netwerk van voetpaden uit tot een officieel netwerk van voetpaden –de zogenaamde Caminos Reales- dat nog steeds bestaat en goed bewegwijzerd is.

Gebruikmakend van dit eeuwenoud netwerk van Caminos Reales, ontwierp SNP een pittige trektocht dwars door het gebergte, voor de liefhebbers van een inspannende vakantieweek. Doe je het liever wat rustiger aan, dan boek je de nieuwe 8-daagse rondreis met huurauto  (reiscode 821055) langs drie zeer sfeervolle landelijke hotels, waarbij je korte wandelingen combineert met culturele uitstapjes en dagjes aan (of op) zee.

Dag 1

Na aankomst op het vliegveld van Gran Canaria word je per taxi in nog geen uur naar het hotel in Agaete gebracht. Agaete ligt aan de rustige noord-west kant van het eiland. Je verblijft tussen een sinaasappel- en bananenplantage iets buiten het stadje. Een heerlijke plek om uit te rusten bij het zwembad. 

Overnachting in

Agaete

Dag 2

Na een uitgebreid ontbijt met vers sinaasappelsap, warme broodjes en allerlei zoet en hartig beleg begin je aan de wandeling bij de toegangspoort van het hotel. Zoals alle Canaren neem je bij droog weer de kortste weg: over de droge rivierbedding van de barranco, laverend tussen het hoge bamboe-achtige riet. Hier heb je meteen de kans om een lichte maar sterke wandelstok te vervaardigen, want die heb je gedurende de reis zeker nodig.
In het dorp San Pedro begint de klim over de Camino Real naar de Montaña Bibique (645m), een uitstekende rotspunt op een verder kale en steile rotswand, vanwaaruit je schitterend uitzicht hebt over het dal van Agaete. Wil je méér, dan loop je nog een stukje door richting de Mirador Vuelta de la Paloma (850m), vanwaaruit je verschillende dalen kunt overzien. De afdaling naar Puerto de las Nieves voert over een smal pad van gruis langs de rotswand. Met de bus of taxi gaat u terug naar Agaete.
Wandeling: 11 km, 550m stijgen en 650m dalen, 4,5 uur lopen

Overnachting in

Agaete

Dag 3

Vandaag verruil je de Afrikaanse oase voor het imposante hooggebergte van de Cumbre, waar je voor drie dagen je intrek neemt in een knus en comfortabel hotel in het hooggelegen dorp Tejeda. Na een taxi transfer van 10 minuten word je in de ochtend afgezet aan het einde van het dal (op 485m hoogte), waar het direct steil omhoog gaat over een oude Camino Real dwars door een verlaten barranco. Na 2 uur wandelen bent u al 555m hoger!
Helaas is de Camino Real vanaf het dorp Fagajesto een stuk onder het asfalt verdwenen, maar er is nauwelijks verkeer en het weggetje voert over een hoge bergrug met weidegronden, schapenstallen en kaasmakerijtjes aan weerszijden. Onderhoudend en wel zo relaxed voordat je aan de tweede steile klim van de dag begint: over voetpaden en gruis door de dennenbossen van Galdar klim je uiteindelijk naar 1715m hoogte. Dan volgt een afdaling naar het kruispunt van wegen Cruz de Tejeda. Tijd voor een glas koud bier of een warme chocolademelk, want ook al ben je met 25 graden in T-shirt vertrokken uit Agaete, op de bergkam hangt vaak een deken van wolken en mist, waardoor het ineens 15 graden kouder kan zijn. De rest van de afdaling naar Tejeda voert over de zuidzijde van een indrukwekkende krater annex barranco, met uitzicht tot aan zee.
Wandeling 16 km, 1200m stijgen en 650m dalen; 7-7,5 uur lopen.
Het is mogelijk om tot aan Fagajesto mee te rijden met de bagage en de wandeling zo 2,5 tot 5 km in te korten en uzelf zo’n 600m klimmen te besparen.

Overnachting in

Tejeda

Dag 4

Het schitterende berglandschap nodigt uit tot een flinke wandeling rondom de Roque Nublo, een alleenstaande rotsformatie die lijkt te balanceren aan de rand van een plateau. Ofschoon het niet de hoogste piek is van het eiland, is de Roque Nublo de beroemdste; een waar boegbeeld van Gran Canaria, dat vanaf allerlei punten van verre zichtbaar is. De wandeling begint bij de deur van het hotel. Na 1 km asfalt gaat het steil omhoog over zigzagpaadjes naar de basis van de Roque Nublo. Ongelooflijk dat er nog een rotsformatie van vulkanisch gesteente is blijven bestaan op deze hoogte, terwijl de omgeving volledig is geërodeerd en je honderden meters de diepte in kunt kijken.  
Tijdens de afdaling volg je een andere route terug door een stil dennenbos, naar een pas aan de weg waar de bus naar Tejeda langskomt.
Wandeling 13 km, 800m stijgen en 400m dalen, 5,5 uur lopen.  
Mis jede bus of wil je méér, dan loop je over een oude camino real (en stukjes asfalt) terug naar het dorp (extra: 7,25 km, 450m dalen en 75m stijgen, 2 uur lopen)

Overnachting in

Tejeda

Dag 5

Na drie inspannende tochten staat vandaag een rustige maar landschappelijk erg mooie wandeling op het programma over de bergrug Altavista, op de rand van het natuurpark Tamadaba en de immense oude vulkaankrater (de zgn caldera). Zelfs als de Cumbre onder een wolk schuil gaat, ligt deze zijarm van het gebergte vaak wel in de zon en kun je genieten van weidse vergezichten tot aan Tenerife. Bij gebrek aan een bus word je ’s ochtends weggebracht naar het beginpunt van de wandeling en ’s middags opgehaald in Artenara.
Wandeling 13,5 km, 750m stijgen en 650m dalen, 4,5 uur lopen.
Na de wandeling kun je het Kruiden Centrum in Tejeda bezoeken, waar de rijke medicinale cultuur van het eiland wordt toegelicht. Behalve een botanische tuin, omvat het een laboratorium en kun je verschillende soorten kruidenthee proeven. Tejeda heeft ook een klein etnografisch museum en een cultureel centrum met wisselende exposities. ’s Avonds is de zonsondergang vanaf het hotel(dak)terras, met op de voorgrond de markante piek Bentayga, niet te versmaden.

Overnachting in

Tejeda

Dag 6

Na een korte transfer van 10 min naar La Culata (1225m hoogte), begin je aan de oversteek van de Cumbre naar het groene noordelijke deel van het eiland. Eerst klim je (via een andere route dan eergisteren) naar de basis van de Roque Nublo (op 1620m). Dan volg je gedurende een uur de bergkam, waarbij je onderweg de mogelijkheid heeft om de hoogste piek van het eiland te beklimmen, de Pico de las Nieves (1951m). Tot slot daal je over voetpaden en landweggetjes af naar de accommodatie. Asfalt (uitsluitend bestemmingsverkeer) is helaas onvermijdelijk tijdens de laatste 2,5 km afdaling naar La Lechuza, waar het zwembad wacht.
Wandeling 12,5 km, 550m stijgen en 750m dalen, 5 uur lopen.
De beklimming van de Pico de las Nieves betekent 6 km, 230m stijgen en dalen en 2,5 uur lopen extra.

Overnachting in

La Lechuza - Vega de San Mateo

Dag 7

Op je laatste wandeldag in Gran Canaria heb je de keuze uit nóg een lange en pittige wandeling door de barrancos aan de noordzijde van de Cumbre rondom de Roque Saucillo (1735m). Het mooie aan de wandeling is, behalve de vergezichten, de vegetatie in de barrancos die duidelijk verschilt van Tejeda omdat in deze relatief vochtige omgeving allerlei soorten fruit, groenten en (van oudsher ook) kastanjebomen worden geteeld.
Wandeling 13,5 km, 750m stijgen en dalen, 6 uur lopen

Of je kiest voor een wat rustigere en afwisselende tocht door de dichter bevolkte landelijke omgeving van het historische plaatsje Teror. Voor deze laatste wandeling zijn wel transfers nodig per taxi en/of bus (niet inbegrepen).
Wandeling 15,5 km, 450m stijgen, 600m dalen, 4,5-5 uur lopen

Heb je genoeg van al het gewandel, dan ga je lekker een dagje uit naar las Palmas de Gran Canaria. Je begint met een wandeling naar San Mateo (45 min, 2,75 km, voornamelijk dalend)  waar je op de bus naar Las Palmas de G.C. stapt om de oude wijk La Vegueta te bezoeken. Vlak bij elkaar liggen interessante gebouwen in koloniale dan wel Castilliaanse stijl, zoals de Cathedraal Santa Ana en het herenhuis Casa de Colon, waar Columbus een tijdje logeerde, voordat hij aan de grote oversteek begon. Liefhebbers van oude landkaarten komen hier ook aan hun trekken. Om de hoek ligt het Museo Canario met de meest complete archeologische collectie van het eiland. Met de bus ga je terug naar San Mateo en lopend of per taxi verder naar het hotel.

Overnachting in

La Lechuza - Vega de San Mateo

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement. Je wordt weggebracht naar het vliegveld.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Op Gran Canaria overnacht je in goede en sfeervolle hotels, gelegen op bijzondere plekken. Uiteraard hebben alle hotels kamers met privé badkamer.
Nabij Agaete overnacht je in één van de meest bijzonder finca’s van het eiland. Deze authentieke hacienda ligt temidden van eeuwenoude sinaasappel, avocado, papaya en mango plantages. De finca beschikt over een zwembad,  restaurant en enkele stijlvolle salons.
Het hotel in Tejeda ligt in hoogste gedeelte van het eiland, vlakbij de mythische Roque Nublo en het mooie bergdorpje Artenara, met zijn haast alpiene bergweiden op weidse kammen. Dit hotel verwierf halverwege de 19e eeuw faam als bergpension voor dichters, schilders en andere romantische zielen en is, na 50 jaar gesloten geweest te zijn, recentelijk met smaak opgeknapt door de nieuwe ondernemende eigenaresse. Fonda de la Tea is een historisch dorpshotel in Tejeda, dat door de huidige eigenaresse tot een knus hotelletje is verbouwd. Zij zwaait ook de skepter over appartementen én een restaurant in het dorp waar je één nacht dineert (inclusief in reissom). In principe is dat de eerste avond van je verblijf in Tejeda, maar als die op een zondag of woensdag valt, is het restaurant gesloten en schuift de maaltijd door naar de volgende dag. NB. In de zomermaanden slaap je in een appartement waar je 's ochtends een mandje levensmiddelen krijgt en zelf je ontbijt klaar mag maken.
In La Lechuza ben je te gast in een historisch pand, nabij Vega de San Mateo. Het hotel is comfortabel ingericht en beschikt over een eigen restaurant en ommuurde tuin met zwembad. In de omgeving is verder niet veel te doen.
NB. In Tejeda en La Lechuza hebben de hotels geen tweepersoonsbedden. 

Over de maaltijden

Elke ochtend krijg je een uitgebreid Spaans ontbijt.
Op dag 1, 3  en op dag 6 (na een pittige wandeling) wordt er in het hotel waar je verblijft een goede maaltijd geserveerd. Op de overige avonden kun je zelf een restaurant uitkiezen of dineren in het hotel waar je verblijft. De lunch koop je in de dorpjes waar je verblijft of bestel je in het hotel.

Info kindvriendelijkheid

Deze karakteristieke hotels zijn zeker aan te bevelen voor gezinnen met tieners (12+). Het eerste en laatste hotel beschikken namelijk over een zwembad met een mooie (tropische) tuin. Het tweede hotel is gezellig, knus en ideaal voor natuurliefhebbers vanwege de prachtige ligging. Daarnaast is er gratis WiFi voor de gasten in de eerste twee accommodaties.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 3 diners (dag 1, 3 en 6)
 • transfer van het vliegveld naar het eerste hotel
 • transfer van het laatste hotel naar het vliegveld
 • transfers volgens programma op dag 3, 5 en 6
 • bagagevervoer op dag 3 en 6
 • SNP-reisdocumentatie en eenvoudig kaartmateriaal voor de wandelingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • overige (bus)transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Stevige wandelingen over veelal goede paden door heuvelachtig en bergachtig terrein. Enkele kilometers over rustige asfaltweggetjes zijn niet te vermijden. Er zijn flinke hoogteverschillen te overwinnen, met soms steile passages. Een redelijke conditie is vereist, al zijn de routes soms in te korten. Er zijn enkele hoogtevreesgevoelige passages, waarvan de meest duidelijke vermeden kunnen worden (omleiding is in de beschrijving verwerkt).

Geschikt voor kinderen

Voor actieve gezinnen met tieners (12+) is deze reis ook geschikt. De wandelingen zijn stevig en avontuurlijk, maar zeker niet te zwaar indien je beschikt over een redelijke conditie. De combinatie van de kust en stranden van Gran Canaria, met de wandelingen in het binnenland, maakt deze reis ook geschikt voor gezinnen.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra overnachting boeken.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Gran Canaria (LPA)

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven van charter, Transavia en lijndienstvluchten
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Vertrek- en aankomsttijden van charters worden ongeveer één week voor vertrek bekend. Houd er rekening mee dat met name in schoolvakantieperiodes deze tijden zeer vroeg of laat op de dag kunnen zijn.

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf het vliegveld word je in ca. 1 uur naar het eerste hotel gebracht.
Op de laatste dag word je ook weer teruggebracht (ca. 1 uur rijden).

U kunt dit arrangement boeken van 1 jan t/m 31 dec (muv augustus). Over het algemeen kennen de Canarische Eilanden het hele jaar door goed wandelweer: niet te warm, niet te koud. Op grote hoogte kan het, ook in de zomer, winderig, kil en mistig zijn.
In de winter is de kans op een korte periode met koud of regenachtig weer iets groter.
In de zomer kan het soms, vooral op schaduwloze hellingen in de zon, erg heet zijn. In de zomer is er minder aanbod aan winkels, eethuisjes en barretjes.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Gran Canaria ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

20-8-19: in verband met de bosbranden rond Tejeda (waar de 2e accommodatie in de reis ligt) wordt de reis t/m eind oktober niet meer aangeboden.  Zodra meer duidelijk is over de schade die de branden hebben aangericht, worden geboekte klanten geinformeerd over de voortgang van het programma en eventuele wijzigingen. Zoals het er nu uitziet hebben de branden gevolgen voor het programma van dag 3, 4 en 5.

Voor Spanje heeft u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig is voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Spanje (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Spanje erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U heeft deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. De groene kaart hoeft niet aan de grens te worden getoond. Aan de grens kan een kortetermijnverzekering worden gesloten voor 8, 15 of 30 dagen. De verzekering heeft alleen betrekking op personenschade. Een aparte groene kaart voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg is aan te raden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

IMG_0097.jpg

Spanje - Gran Canaria

Kleurrijke snipper Afrika in de oceaan

Wandelvakantie langs bijzondere hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.3 beoordeeld door 377 klanten