transpyreneeen

Spanje - Catalonië - Aigües Tortes, 5 dagen Korte trekking door het mooiste Park van de Pyreneeën

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Minitrekking vanuit hotel en langs 2 berghutten

Verborgen in een uithoek van de Catalaanse Pyreneeën liggen de ruige granietbergen van het Aigües Tortes Nationaal Park. Het is een waar wandelparadijs, waar gletsjers tijdens de laatste ijstijden in het granietgebergte diepe kommen uitgesleten, die nu gevuld zijn met heldere bergmeertjes. Water is overal en als de voorjaarssneeuw is gesmolten, barst de natuur hier uit haar voegen. Je maakt vanuit het authentieke Val de Aran een korte trekking langs 2 prachtig gelegen berghutten, ver van de bewoonde wereld. 

Uniek aan deze reis

 • Bijzondere bergflora en fauna
 • Kaarmeren van Aigües Tortes Nationaal Park
 • Minitrekking in de Catalaanse Pyreneeën
 • Unieke cultuur van het Val de Aran
 • Verblijf in twee mooi gelegen berghutten
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Spanje - Aiguës Tortes

In het kort ziet je programma voor de 5 dagen van deze reis er als volgt uit: 

 • Dag 1: aankomst in Arties. Overnachting in Arties 
 • Dag 2: transfer naar startpunt trekking, wandeling naar Refugi d’Amtiges. Overnachting in berghut Amitges 
 • Dag 3: wandeling naar refugi de Colomers. Overnachting in berghut Colomers 
 • Dag 4: wandeling naar Pont de Ressec. Tranfser naar Arties. Overnachting in Arties 
 • Dag 5: einde arrangement 

Voor meer details klik je op de betreffende dag. 

Dag 1

Komend vanuit Nederland is de Vall de Aran goed te bereiken, aangezien de vallei slechts op 1 uur rijden van de snelweg tussen Toulouse en Bayonne is verwijderd en je niet de Pyreneeën hoeft over te steken. Reis je met de trein of vliegtuig, dan zul je eerst naar Barcelona moeten reizen, om daar via Lerida met trein en/of bus door te reizen naar Arties via Vielha. Dit kost zo’n 5 uur. Reis je met de trein naar Barcelona, dan heb je voor en ja je arrangement altijd een extra nacht nodig in Barcelona.  Je kunt per trein ook naar Montréjeau-Gourdan-Polignan aan de Franse kant van de bergen reizen, Van hier reis je in ca. 2 uur naar Arties, per bus en taxi via Bagnères de Luchon, of per taxi rechtstreeks in ruim 1 uur naar Arties. 

Arties is een typisch bergdorp dat van zowel zomer- als wintertoerisme profiteert, maar het ligt ver van de skiliften en pistes en de omgeving is authentiek. In het dorp zijn een paar gezellige caféetjes en restaurants plus een enkel supermarktje waar je lunchspullen voor morgen kunt inslaan. 

Overnachting in

Arties

Dag 2

Na het ontbijt word je met je bagage voor de komende 2 nachten in je rugzak een eindje op weg gebracht. Na een half uurtje rijden word je afgezet aan het einde van het dal de Ruda en begin je aan een gestage klim door een wijds berglandschap. Aan het begin doorkruis je wat naaldbossen, maar al snel kom je boven de boomgrens en volgt het meanderende riviertje Saboredo door de bergweiden omhoog naar de gelijknamige berghut. Met schitterrend uitzicht over een meertje, geniet je van een kop koffie, frisdrank of soepje alvorens je de laatste hoogtemeters aflegt naar de Pas Port de Ratera, op 2592 m. Daar begint de afdaling naar de Refugi d'Amitges, waar je 's avonds aanschuift aan lange tafels voor het diner en probeert in te schatten wie er gaat snurken vannacht en dus vermeden moet worden op de slaapzaal. 
Wandeling: 9,5 km, 750 m stijgen en 260 m dalen, duur 5 uur.

Overnachting in

de berghut Amitges

Dag 3

“Aigüestortes” is Catalaans voor ‘kronkelende wateren’ en verwijst naar alle riviertjes die dit natuurpark doorstromen en gevoed worden door meer dan 200 bergmeertjes die hier liggen en door de schurende werking van talloze gletsjers in de afgelopen honderdduizenden jaren het granietgebergte zijn uitgesleten. Als je vandaag via een andere route opnieuw de pas Ratera oversteekt, loont het de moeite om even de top Tuc de Ratera (2862m) te beklimmen en je blik te laten gaan over 50 van die meertjes die binnen de bergkom “Circ de Colomer” liggen. Eenmaal weer op de pas volg je het goed gemarkeerde lange afstandspad GR-11 tot aan de deur van de berghut Colomer. Ga vooral ná het eten even naar buiten om (bij helder weer) de sterren te zien weerkaatsen in het Lac de Colomèrs. Wandeling: 9,5 km, 610 m stijgen, 830 m dalen. duur 5 uur. Reken 1 uur extra voor de beklimming van de Tuc de Ratera (1,5 km, 270 m stijgen en dalen extra).

Overnachting in

de berghut Colomers

Dag 4

Tijdens de laatste wandeldag van deze mini-trektocht door het Nationaal Park van Aigües Tortes leg je de meeste kilometers af, maar je klimt een stuk minder. Opnieuw volg je de GR 11, maar een minder populaire variant, waardoor het een stuk stiller is op de paden en je meer kans maakt op een ontmoeting met ree, gems of marmot. De afdaling is lang, maar -met uitzondering van een kort stukje ná het stuwmeer Montcasau- geleidelijk. Alle tijd ook om stil te staan bij de vele bloemen, terwijl je van de alpiene zone afdaalt naar de begraasde bergweiden op de Plan de Nera. Tot slot loop je ‘uit’ over een brede landweg door een dennenbos naar de taxistandplaats bij de Pont de Ressec. De laatste kilometers houdt het vooruitzicht van een douche en zacht bed in het hotel in Arties je op de been. Na de wandeling brengt een taxi je weer naar Arties. 
Lengte 10 km, 240m stijgen en 970 m dalen, duur 4,5 uur. 

Overnachting in

Arties

Dag 5

Na het ontbijt eindigt het arrangement. Ben je niet met eigen vervoer, dan neem je de bus of een taxi naar Vielha en reist vandaar uit per bus verder naar Barcelona. Als je de trein hebt vanaf Montréjeau-Gourdan-Polignan neem je een taxi rechtstreeks naar dit station (1 uur rijden), of een taxi naar Bagnères-de-Luchon en van daar de bus naar Montréjeau-Gourdan-Polignan.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De eerste en laatste nacht verblijf je in een eenvoudig en gastvrij dorpshotel in het dorp Arties.  De kamers zijn vrij sober ingericht, maar hebben wel een eigen badkamer. Het hotel beschikt over een restaurant en een klein SPA-centrum met een jacuzzi.  Op dag 2 slaap je in de op 2360m hoogte gelegen berghut Amitges. De derde nacht slaap je in de berghut Colomers, die op 2130m hoogte ligt.  

In beide hutten verblijf je in een meerpersoonskamer of slaapzaal. Je slaapt in zogenaamde 'bunkbeds', stapelbedden voor meerdere personen. Er zijn matrassen, dekens of dekbedden en kussens aanwezig. Je neemt zelf een lakenzak, kussensloop en handdoeken mee. De sanitaire voorzieningen zijn eenvoudig, maar er zijn wel enkele douches met warm water (tegen betaling).  Er is een eetzaal en een kleine bar waar je versnaperingen en drankjes kunt krijgen.  

Over de maaltijden

In Arties is het ontbijt in het hotel inbegrepen. In het dorp zijn een aantal restaurants waar je kunt dineren en ook een winkeltje waar je je lunchpakket voor de eerste wandeling kunt kopen en wat extra versnaperingen voor tijdens de trekking (ook in de hut te verkrijgen, maar dan aanzienlijk duurder). In de berghutten is een eenvoudig maar voedzaam diner, ontbijt en een lunchpakket inbegrepen.  Drankjes zijn niet inbegrepen. Je kunt in de hutten versnaperingen voor onderweg kopen.

Inbegrepen

 • 2 overnachtingen in hotel op basis van logies en ontbijt 
 • 2 overnachtingen in berghutten 
 • alle maaltijden vanaf diner dag 2 t/m lunchpakket dag 4
 • transfers op dag 2 en 4 van Arties naar startpunt trekking en van eindpunt trekking terug naar Arties 
 • digitale reisinformatie 

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • diners op dag 1 en dag 4
 • lunch op dag 2 en 5
 • bagagevervoer 
 • persoonlijke uitgaven 
 • verzekeringen 
   

Over de activiteiten

Je loopt in hooggebergte, wat een bergwandelervaring noodzakelijk maakt. De wandelingen zijn niet lang (9 tot 10 km), maar de hoogteverschillen aanzienlijk, tot 950m stijgen en 1080m dalen per dag, en het terrein is ruig en hoog-alpien. Je wandelt over bergpaadjes, die vaak zeer stenig zijn. Omdat je hier op grote hoogte wandelt kun je hier, met name na sneeuwrijke winters, tot ver in de zomer sneeuwvelden op je pad tegen komen. Het gebruik van wandelstokken is sterk aanbevolen. In het voorjaar zijn gymschoenen die nat mogen worden ook handig, wanneer de beken hoog staan vanwege het smeltwater. Je wandelt met een rugzak met daarin extra kleding en een lakenzak voor 2 overnachtingen in twee berghutten. 

Het is niet mogelijk om dit arrangement solo uit te voeren. De wandeltochten brengen je langs ruig, bergachtig terrein, waardoor het voor de veiligheid beter is om deze reis niet alleen te maken. 

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Reis je per auto, dan is de afstand van Utrecht naar Arties 1300 km.  Het hotel in Arties heeft een eigen parking (onbewaakt en niet afgesloten). Het arrangement eindigt weer in Arties.  

Trein informatie

Per trein reis je naar Montréjeau-Gourdan-Polignan (in Frankrijk), of naar Barcelona-Norte.

Naar Montréjeau-Gourdan-Polignan:
Vanuit Amsterdam gaat er o.m. om 8.15 een trein die via Parijs-Nord / Montparnasse (overstap met metro) en Toulouse-Matabiau om 19.45 in Montréjeau-Gourdan-Polignan aan komt. 
Terug gaat er een trein om 10.23 vanaf Montréjeau-Gourdan-Polignan, die via een overstap in Toulouse-Matabiau en Parijs-Montparnasse / Nord (overstap met metro) om 22.30 in Amsterdam aankomt.  

Naar Barcelona:
Je kunt met de trein (Thalys en TGV) dagelijks naar Barcelona-Sants reizen (duur ca 12,5 uur, 1x overstap in Parijs-Nord naar Parijs-Lyon (per metro), vertrek 09.15 uur, aankomst 21.45 uur).
Let op, als je de trein naar Barcelona neemt, heb je altijd een extra overnachting in Barcelona nodig, zowel op de heen- als op de terugweg. 

Voor meer informatie over de SNCF treinen en bussen kijk hier.

Hoe kom ik vanaf het treinstation bij de eerste accommodatie 

Vanaf treinstation Montréjeau-Gourdan-Polignan neem je de SNCF bus naar Bagnéres de Luchon en van daar een taxi naar Arties (afstand 40 km, duur 50 minuten). Deze bus rijdt ‘s avonds 1x (om 21.00 uur) en doet er 50 minuten over. Je kunt vanaf Montréjeau-Gourdan-Polignan ook een taxi nemen die je rechtstreeks naar Arties brengt (65 km, duur ca 1 uur).  

Vanaf Barcelona-Norte:
Vanaf station Barcelona Sants neem je de metro naar busstation Barcelona Norte. Er gaat een paar keer per dag een rechtstreekse bus van treinstation Barcelona station Norte naar Vielha, vertrek dagelijks  o.a. om 09.00 uur en 16.00 uur,  (duur ca 5 uur). Vanuit Vielha neem je een taxi of lokale bus naar Arties (8 km).  

Per bus van Viellha naar een paar keer per dag een bus naar treinstation Barcelone station Norte (o.a. vertrek 09,15 en 13.30, duur 5,5 uur). 

Voor meer informatie over de bussen van Barcelona naar Vielha, kijk hier.

Je kunt dit arrangement dagelijks starten van 1 juni t/m 31 augustus. Houdt er wel rekening mee dat je tijdens de wandelingen door Aigues Tortes N.P. in de vroege zomer kans maakt sneeuwvelden op je pad te treffen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Catalonië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Tijdens de reis word je tweemaal met een taxi vervoerd: 's ochtends op dag 2 vanuit Arties naar het beginpunt van de minitrekking, en aan het eind van dag 4 vanaf het eindpunt van de trekking terug naar Arties.

Voor de overnachting in de berghutten dien je zelf, naast wat toiletartikelen en kleding voor 2 overnachtingen het volgende mee te nemen in je dagrugzak:

 • een lakenzak
 • kussensloop
 • handdoek
 • evt. zaklamp en oordoppen

Een rugzak van ca 35 liter is daarom aan te bevelen. Dekens zijn in de hut aanwezig evenals crocks waarmee je door de refugio mag lopen (bergschoenen en rugzakken moeten in het voorportaal blijven staan; er zijn mandjes om je spullen in over te doen).

Je wandelt over bergpaden, die vaak stenig zijn. Goede hoogsluitende bergwandelschoenen zijn dan ook sterk aanbevolen, evenals wandelstokken, goede regenkleding en gamaschen en warme kleding. In de eerste helft van de zomer zijn waterschoentjes (of gymschoenen die nat mogen worden) aanbevolen, omdat de beken dan vaak nog hoog staan vanwege het smeltwater.

Voor de overnachtingen  in de berghut dien je zelf, naast wat toiletartikelen en kleding voor 2 overnachtingen, een lakenzak, kussensloop en handdoek mee te nemen in je dagrugzak. Een rugzak van ca 35 liter is daarom aan te bevelen.  Matrassen, dekens en kussens zijn in de hutten aanwezig. Je wandelt over bergpaden, die vaak stenig zijn. Goede hoogsluitende bergwandelschoenen zijn dan ook sterk aanbevolen, evenals telescopische wandelstokken, goede regenkleding en gamaschen. In de eerste helft van de zomer zijn gymschoenen die nat mogen worden aanbevolen, omdat de beken dan vaak nog hoog staan vanwege het smeltwater.

Ga je binnenkort op reis naar Spanje bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/spanje. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/spanje/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check voor verdere informatie de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

transpyreneeen

Spanje - Catalonië - Aigües Tortes

Korte trekking door het mooiste Park van de Pyreneeën

Minitrekking vanuit hotel en langs 2 berghutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.