Oostenrijk - Salzkammergut, 8 dagen Wandelen in Oostenrijks mooiste merengebied

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs goede gasthofen

Vlakbij Salzburg, aan de rand van de Alpen, ligt het wonderschone Oostenrijkse merengebied. Het blauwgroene water van de meren weerspiegelt de steile bergen en de sfeervolle stadjes aan de oever. De wandelingen voeren je over groene almen en door ruisende bossen van meer tot meer, af en toe geholpen door boot of bus. Lopend langs een ruïne of kasteel, in dit op-en-top Oostenrijkse landschap, snap je dat hier ooit de Sissi films zijn opgenomen. De overnachtingen zijn in levendige plaatsjes aan de meren, waarvan Hallstatt zonder meer de mooiste is.

Uniek aan deze reis

 • Afwisselend landschap
 • Bezoek UNESCO site
 • Goede overnachtingsadressen
 • Mooie vergezichten
 • Veel uitzicht
 • Wandelen langs water
 • GPS-tracks aanwezig
 • Je hond mag mee
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Oostenrijk - Salzkammergut

In het Oostenrijkse merengebied, aan de rand van de Alpen, zijn de bergen nog niet zo hoog. Tijdens de wandelingen in deze vakantie kom je dan ook niet boven de 1300m. Maar omdat de meren vrij laag liggen en de bergwanden bij sommige meren steil zijn, waan je je toch echt in de bergen. Je maakt ontspannen wandelingen over goede, brede paden en weggetjes en er is regelmatig een uitnodigend terras om wat te eten of drinken.
Het merengebied is een geliefde plek om te wonen, met als voordeel dat het openbaar vervoer er goed en uitgebreid is. Daardoor is het eenvoudig om, bv. bij slecht weer, de routes in te korten. Ook is er veel cultuur te snuiven, in de vorm van talrijke kastelen, kerken, historische dorpjes en natuurlijk de zoutwinningsgeschiedenis.

Dag 1

Aankomst in het vriendelijke Fuschl aan de langwerpige Fuschlsee. We raden aan hier een extra nacht te boeken, zodat je tijd hebt voor de rondwandeling naar de kleine Filblingsee en Schloss Fuschl, bekend van Sissi. Wandeling: 16,5 km, 650 m stijgen en dalen, 6 uur lopen. Je kunt deze wandeling natuurlijk ook aan het einde van de reis maken.

Overnachting in

Fuschl am See

Dag 2

Na het ontbijt wandel je vanuit Fuschl naar naar de vervallen burcht van Wartenfels met fraai uitzicht over de Mondsee en Irrsee. Door het bos daal je vervolgens naar de weilanden rond de grotere Mondsee. Wandeling: 10,5 km, 330 m stijgen, 510 m dalen, 4 uur lopen.

Bij de ruine kun je een extra lus maken naar de Schober (1328 m). Er is een rondwandeling van ongeveer 2,5 km. Op deze wandeling zijn enkele stukken waar je moet kletteren over rotsen. Er hangen staalkabels. Doe dit alleen als je hier ervaring mee hebt en het droog weer is! Het is naar de top van de Schober ongeveer 350 m stijgen.

Overnachting in

Mondsee

Dag 3

Na het ontbijt neem je de bus naar Unterach (ca. 15 km) en start met de klim door de spectaculaire Burggrabenklamm kloof naar de Moosalm. Door het vrienderlijke almenlandschap verder naar de Schwarzensee, mooi gelegen tussen de bergen. Na een pauze op een leuk terras aan het water van de Schwarzensee, daal je af naar de Wolfgangsee. Wandelduur: 13,5 km, 430 m stijgen, 340 m dalen, 5 uur lopen.

Overnachting in

St Wolfgang am Wolfgangsee

Dag 4

De dag begint met een korte oversteek met het voetgangerspont naar Abersee. Over de oever van de Wolfgangsee loop je door het natuurgebied Blinklingmoos naar Strobl. Een relatief vlakke etappe, eerst langs de oever van het meer, dan langs de rivier de Ischl. Door het bos bereik je de Nussensee, een verborgen juweeltje. Het is dan niet ver meer naar het levendige Bad Ischl. Wandeling: 23 km, 210 m stijgen, 300 m dalen, 7 uur lopen.

Overnachting in

Bad Ischl

Dag 5

Vanuit Bad Ischl loop je door het Rettenbachtal naar de mooi gelegen Rettenbachalm. Je krijgt een steeds beter uitzicht op het markante Loser massief. De wandeling gaat deels langs de historische 'Soleleitung', een buis of kanaaltje waardoor opgelost zout vervoerd werd. Daarna verder over de Blaa Alm naar Altaussee op 750 m hoogte gelegen aan het gelijknamige meer.
Wandelduur: 18,5 km, 460 m stijgen en 200 m dalen, 6,5 uur lopen.

Overnachting in

Altaussee

Dag 6

Langs de oever van de rivier de Traun wandel je naar Bad Aussee en door het ruige Koppental verder naar de Hallstätter See. Hier neem je de boot naar het wonderschone plaatsje Hallstatt, dat op de Cultuurerfgoedlijst van Unesco staat. Aan het eind van de dag, als het weer wat rustiger is in het toeristische Hallstadt, vind je jezelf terug op een terrasje aan het water.
Wandelduur: 23,5 km, 170 m stijgen en 380 m dalen, 7 uur lopen. De wandeling is met de bus in te korten.

Overnachting in

Hallstatt

Dag 7

Met het bootje steek je het meer over en volgt de oostelijke oever van de Hallstatter See, noordwaarts tot Bad Goisern. Van daar verder naar Bad Ischl, over een mooi wandelpad dat de historische zoutwaterleiding volgt. In Bad Ischl neem je de bus naar Fuschl (30 km).
Wandeling: 23 km, 130 m stijgen, 180 m dalen, 6,5 uur lopen. Ook deze wandeling is eventueel met de bus of trein in te korten.

Overnachting in

Fuschl am See

Dag 8

Je arrangement eindigt na het ontbijt.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in met zorg uitgekozen *** gasthofen en hotels, altijd met privé wc en badkamer. In sommige plaatsen waar je overnacht is het toeristich en kan het druk zijn, bijvoorbeeld in St. Wolfgang en Hallstatt.

Over de maaltijden

Elke ochtend wacht er een stevig ontbijt. Lunchpakketten kun je in de dorpjes kopen of je kan rond het middaguur op een terras van een gasthaus of alm neerstrijken. In de routebeschrijving staat elke dag wat de mogelijkheden zijn.
's Avonds kun je meestal dineren op de plek waar je overnacht, maar er zijn vaak ook andere eethuisjes of restaurants in de buurt.

Inbegrepen

 • 7 overnachtingen
 • 7 ontbijten
 • bagagevervoer op dag 2, 3, 4, 5, 6 en 7 (max. 20 kg pp)
 • bootjes op Wolfgangsee en Hallstättersee, volgens programma
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • busritten en overige transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting

Over de activiteiten

Een aantal wandelingen overbrugt een flink hoogteverschil, van het ene meer naar het andere meer. Andere wandelingen zijn vlakker en vaak langer, ze voeren door het dal of langs een meer. Alle wandelingen zijn eventueel in te korten door een stukje met de bus (of trein) te gaan.
Behalve over wandelpaden loop je vaak over boswegen en smalle verharde weggetjes. Een enkel optioneel stukje rond een topje kan wat lastiger te begaan zijn.

De genoemde wandelafstanden zijn tot aan het eindpunt van de wandeling, meestal in het centrum van het dorp. Afhankelijk van waar je overnacht, kunnen en dan nog enkele kilometers bijkomen om naar het hotel te lopen.

Ter plekke ontvang je de routebeschrijving in de vorm van een foto-stripverhaal met foto's. Alle afslagen en kruispunten zijn gefotografeerd, met een pijl voor de richting. Hiermee is de route eenvoudig te vinden. Aanvullende tekst is in het Duits. Er zijn ook 1:50.000 kaartjes opgenomen in deze routebeschrijving.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. We raden Fuschl am See aan vanwege de beschreven rondwandeling aldaar en omdat het leuke plek is om wat langer te verblijven.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Hohenstauffen (Salzburg)

Een zeer charmant, gastvrij familiehotel in Salzburg waar fietsers en wandelaars zich thuis kunnen voelen. Prettige retrosfeer in de inrichting, die niet standaard maar met een persoonlijke 'touch' is. Comfortabele kamers met douche en toilet.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Fuschl is ca. 975 km. U kunt uw auto parkeren aan de rand van het dorp, op de P&R parkeerplaats. Bij het hotel zijn maar een paar parkeerplaatsen.

Trein informatie

Na aankomst in Salzburg reis je per bus naar Fuschl am See (40 min reistijd). Klik hier voor de bustijden.

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Salzburg Hbf   . 08:08 - 17:42 2
Salzburg Hbf.– Amsterdam CS 10:00 - 20:28 1

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

Kinderen t/m 14 jaar reizen gratis op internationale reizen via Duitsland naar Oostenrijk. Zij betalen alleen zitplaatsreservering van 4 euro per traject. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Om een treinreis te kunnen boeken via SNP is het downloaden van de NS International App op je mobiele telefoon een voorwaarde. SNP geeft alleen mobiele treintickets uit, die via deze App beschikbaar zijn. Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over deze App en reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nll of www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

U kunt dit arrangement starten van half mei tot midden september, op alle dagen van de week behalve start op vrijdag. In het begin van het wandelseizoen zult u de meeste bloemen in bloei zien; september heeft meestal heerlijk wandelweer en beginnende herfsttinten.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Salzkammergut ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

In deze reis is het niet in alle standaard accommodaties toegestaan om een hond mee te nemen. Er zijn dan wel alternatieve hotels te boeken, die zijn echter duurder. Je betaalt dan een toeslag.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Graag willen we je wijzen op de volgende specifieke detailregels voor reizen naar Oostenrijk en de regels die van belang zijn voor een vakantie in dat land, op de website van het Oostenrijks verkeersbureau’s. Volg svp ook de links naar de detailinformatie!
https://www.austria.info/nl/praktische-info/coronavirus-informatie

Extra informatie over testen ter plaatse

 • Bij incheck in hotels, berghutten en horeca is een geldig testbewijs verplicht of bewijs van vaccinatie/ genezen. Tests ter plekke zijn gratis en er zijn ruime testmogelijkheden, o.a. bij apotheken.
 • Gasten moeten worden geregistreerd als zij langer dan 15 minuten blijven - binnen en buiten. Een negatief testresultaat moet aan het personeel worden voorgelegd. Regel svp je testresultaat vooraf aan het verblijf of bezoek; zo belast je het drukke personeel minder. De volgende tests zijn toegestaan:
  * Negatieve PCR test (geldigheidsduur: 3 dagen)
  * Negatieve antigeentest onder toezicht bij teststation, apotheek, enz. (geldigheidsduur: 2 dagen)
  * Antigeentests voor zelftesten (digitaal), geregistreerd in een app (geldigheid: 1 dag)
  * Zelftests ter plaatse zullen ook toegang verlenen. Deze test is echter alleen geldig voor het ene bezoek of de overnachting in kwestie.

Extra informatie voor overnachtingen in berghutten:

Detailinformatie is te vinden op de Website van de Oostenrijkse Alpenvereniging

 • Denk aan de testverplichting of een vaccinatiebewijs (zie boven)
 • Zonder reservering geen overnachting mogelijk (dat regelen wij dus voor je)
 • Op de meerpersoons slaapzalen zijn minder slaapplaatsen gerealiseerd. Je slaapt dus verder uit elkaar met in acht neming van de 1,5 meter. In sommige hutten zijn op de slaapzalen wandjes geplaatst tussen de verschillende slaapplaatsen.
 • Bezoek hutten alleen in goede gezondheid en met een geldige toegangstest of een bewijs van vrijstelling van de test!
 • Overnachten alleen mogelijk met eigen slaapzak en kussensloop (min. 60x80 cm). Er zijn géén dekens beschikbaar. We raden een lichte dons- of zomerslaapzak aan; geen huttenslaapzak of lakenzak dus!
 • Neem je eigen handdoek mee.
 • Neem zelftests mee voor meerdaagse tochten! (alleen nodig indien niet "Gevaccineerd" of "Genezen")
 • FFP2-maskerplicht voor gasten, behalve aan tafel
 • Personen van één gastengroep met overnachting kunnen samen aan één tafel worden ondergebracht zonder minimumafstand (max. 4 volwassenen en 6 minderjarigen)
 • 22.00 ‘Sperrstunde’: geen toegang meer en ‘huttenrust’.

Voor een verblijf in Oostenrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
De Nederlandse rij- en kentekenbewijzen worden erkend.

Tolvignet
Op Oostenrijkse snelwegen heeft u een tolvignet nodig. U kunt een vignet kopen op tankstations vóór de Oostenrijkse grens. Daarnaast zijn er trajecten waar u (tevens) tol moet betalen, bv de Brennerpass en sommige lange tunnels. Voor campers zwaarder dan 3550 kg is geen vignet meer nodig. In plaats daarvan betaalt u tol door middel van kilometerheffing via een GO-box. Deze box is verkrijgbaar bij de grens. Meer informatie via www.go-maut.at.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kunt u op vertoon van uw paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

LH_image_00025.jpg

Oostenrijk - Salzkammergut

Wandelen in Oostenrijks mooiste merengebied

Wandelvakantie langs goede gasthofen

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten