Oostenrijk - Salzburgerland, 8 dagen Sneeuwwandelen in het Lammertal

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Actief in de sneeuw

Sneeuwwandelvakantie vanuit hotel

Aan de voet van het ruige Tennengebirge ligt midden in het dorpje Abtenau gasthof Post. Deze week ben je te gast bij de familie Windhofer en maak je onder de enthousiaste en deskundige begeleiding van een SNP-reisleider sneeuwwandeltochten in het dal van de Lammer en over de uitgestrekte witte almen van de Postalm. Een perfect gebied voor een rustige sneeuwwandelweek. Vooral niet te zwaar, want er moet genoten worden deze week in het Salzburgerland!

Uniek aan deze reis

 • Gastvrij traditioneel hotel met veel voorzieningen
 • Ideaal rustig gebied voor sneeuwwandelen
 • Sneeuwzeker door aanwezigheid van een 'Schneeloch'
 • Zeer gevarieerde wintersport
Zwaarte
Comfort

Artikel | Ga toch sneeuwwandelen

Sneeuwschoenwandelen is een spannend en milieuvriendelijk alternatief voor skiën. 'Alles' over sneeuwschoenwandelen in tien vragen en antwoorden. Lees meer...

Dag tot dag

Oostenrijk - Salzburgerland

In het Lammertal, ver weg van de drukke alpiene skigebieden, heeft SNP het gastvrije hotel Gasthof Post gevonden. Dit sfeervolle hotel in Abtenau is je ‘thuis’ tijdens deze winterreis en de familie Windhofer zal je vanaf het eerste moment het gevoel geven dat je bij hen te gast bent. Overdag kan je heerlijk sneeuwwandelen in een winters zonnetje door een romantisch sneeuwlandschap aan de voet van het ruige Tennengebergte of een tocht maken over de uitgestrekte witte almen van de Postalm: het grootste aaneengesloten almengebied van Oostenrijk. Hoewel het Lammertal niet echt hoog ligt, tussen 700 en 1200 m, is er sprake van een ‘Schneeloch’ en dit betekent een zeer grote sneeuwzekerheid!

Door de aanwezigheid van een deskundige reisleider kan SNP je een zeer gevarieerde winterweek aanbieden met tal van activiteiten. In het dagprogramma worden wat suggesties gegeven. Dagelijks zal na het avondeten het programma met je worden besproken en kan je je keuze maken. Naast deze door de reisleider georganiseerde dagtochten, kan je een dagje "thuis" blijven en deelnemen aan de dorpswandeling door Abtenau, een dagje gaan langlaufen, een bezoek aan Salzburg brengen of meedoen met een curlingwedstrijd.

Dag 1

Wie per trein reist komt aan in Golling in de vroege avond en voor hen volgt een bustransfer (30 min) naar Abtenau in het Lammertal. ’s Avonds genieten we van een heerlijke welkomstmaaltijd.

Overnachting in

Hotel gasthof Post in Abtenau

Dag 2-7 sneeuwwandelen

Deze tochten zijn een suggestie en afhankelijk van de mogelijkheden en de weersomstandigheden zal de reisleider een mooi afwisselend programma samenstellen.

• Via de besneeuwde hellingen aan de voet van de Karkogel wandelen we via de gehuchtjes  Auwinkl, Rocher en Döllerhof terug naar Abtenau. Tochtinformatie: afstand: 10 km, hoogteverschil: 100 m stijgen en dalen.
• Vanuit het dorp sneeuwwandelen  we naar het verlaten dal bij Unterberg en hier stijgen we langzaam naar de Seitenalm (949 m). Na een pauze in de knusse Stube lopen we verder en via de Rettenbachgraben dalen we weer af naar het dal van de Abtenau. Tochtinformatie: afstand: 12 km, hoogteverschil: 300 m stijgen en dalen.
• Op sneeuwschoenen maken we een rustige tocht over de besneeuwde hellingen ten noorden van het dorp. Door een afwisselende landschap van weilanden en kleine bossen wandelen via de Möselberg naar de Egelsee en weer terug naar Abtenau. Tochtinformatie: afstand: 12 km, hoogteverschil: 100 m stijgen en dalen.
• Met bus reis je naar St. Martin am Tennengebirge. Op sneeuwschoenen lopen we via de Schoberberg en het verstilde Lammertal naar Lungötz. In Lungötz nemen we weer de Postbus terug naar Abtenau. Tochtinformatie: afstand: 13 km, hoogteverschil: 400 m stijgen en dalen.
• Met de postbus rijden we na het ontbijt naar de tussen 1200 en 1900 m hoogte gelegen Postalm: het grootste almengebied van Oostenrijk. Op onze sneeuwschoenen dwalen we door dit bijzondere winterse landschap met uitzicht op de Wieslerhorn (1603 m), de Labenberg (1642 m) en de Windkogl (1550 m). Tochtinformatie: afstand: 12 km, hoogteverschil: 400 m stijgen en dalen.

Dag 2-7 overige excursies

In Abtenau worden diverse activiteiten georganiseerd door de lokale VVV:
• Op woensdag is er een basiscursus Nordic-walking.
• Op maandag is er een informatieve dorpswandeling.
• Eisstockschieten. Dit is een soort curling.
• Fakkelwandeling vanuit het hotel.
• Voor wie een dagje wil langlaufen zijn er in de buurt diverse loipes en er wordt voor beginners ook een langlaufcursus aangeboden.

Dag 8

Vroeg in de ochtend worden treinreizigers naar het station van Golling gebracht, waar je op de trein naar Nederland kunt stappen.

NB Programma

De uitvoering van het programma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. Eventuele wijzigingen zijn te allen tijde ter beoordeling van de reisleiding. Het programma aan het begin en het einde van de reis kan in verband met mogelijke veranderingen van vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In het centrum van Abtenau ligt hotel Gasthof Post. De familie Windhofer, die al meer dan 100 jaar het hotel voeren, en hun vriendelijke personeel zullen je vanaf het eerste moment het gevoel geven dat je zeer welkom bent in hun hotel. De kamers zijn modern ingericht en hebben alle douche/bad en eigen wc. De standaard tweepersoonskamers hebben een tweepersoonsbed met gescheiden matrassen. Wil je een kamer met aparte bedden, dan wordt er een eenpersoonsbedbank op de standaard kamer bij geplaatst. Deze kamers zijn beperkt beschikbaar en op aanvraag.
Behalve het gezellige restaurant is er een kleine bar, diverse aparte verblijfsruimtes en Stubes, een zwembad en een sauna. Er is ook een lift. Een avond wordt er voor de gasten een liedjesavond georganiseerd en speelt er een plaatselijke muzikant.

Over de maaltijden

In de sfeervol ingerichte eetzaal worden het zeer uitgebreide ontbijtbuffet en de avondmaaltijd geserveerd. De avondmaaltijd bestaat vaak uit een viergangenkeuzemenu met saladebuffet en er is eenmaal een speciaal Boerenbuffet met Freibier. Inkopen voor het lunchpakket kan je in de vlakbij gelegen kleine supermarkt doen. Je kan ook voor €5,- een lunchpakket bij de receptie bestellen. De thee voor in de thermos kost €1,-  en warm water is gratis. Eenmaal deze week staat 's middags koffie met Apfelstrudel voor je klaar!

Inbegrepen

• Heen- en terugreis (incl. aansluitende transfer treinstation - hotel v.v.)
• Alle overnachtingen
• Alle ontbijten en diners
• Gebruik zwembad en sauna
• Diverse excursies
• Transfers volgens programma
• Diensten SNP-reisleider

Niet inbegrepen

• Maaltijden tijdens heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
• Lunches
• Huur sneeuwandelmateriaal
• Verzekering en persoonlijke uitgaven

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Deze winterreis is ideaal voor mensen die houden van een vakantie waarbij inspanning en het comfortabele genieten hand in hand gaan. De tochten die we maken duren 4 tot 5 uur en gaan door een terrein met beperkte hoogteverschillen. Sneeuwwandelen is inspannender dan gewoon wandelen door het lopen door de sneeuw met toch wat grote 'schoenen' onder je voeten.
Je conditie moet dus wel in orde zijn zodat je ook nog kan genieten van het zwembad, de dorpswandeling, het Eisstockschieten en een bezoek aan een gezellige Stube!

Extra's

Aanvullende opties

Reis je met de trein naar je bestemming? Boek deze groepstransfer treinstation - accommodatie v.v. (vanaf € 10,- per persoon)

Boek je zelf je treinreis dan kan je gebruik maken van onze groepstransfers op de eerste en laatste dag.. Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op de groepstransfer. (Check de informatie bij heen- en terugreis van deze reis hoe laat en van waar de groepstransfer vertrekt of check het treinschema van de SNP groepstreinreis). Zonder reservering gaan we er vanuit dat jezelf naar de eerste accommodatie reist.

Huur sneeuwschoenen

Wil je sneeuwschoenen (+ stokken) huren, dan dien je dit bij boeking te vermelden. De sneeuwschoenen en de stokken liggen dan ter plaatse voor je klaar. Je betaalt ter plaatse: ca. EUR 60 tot 65,- per 6 dagen huur.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgezelschap bij de eerste accommodatie.

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand van Utrecht of Brussel naar Abtenau bedraagt 970 km. U kunt bij het hotel parkeren, 

Treininformatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan raden we je onderstaand schema aan. Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je groepsreis is bevestigd en voldoende deelnemers heeft.

Na aankomst word je per minibus naar de eerste accommodatie gebracht.

Treinschema

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan boeken we een treinreis met het volgende schema voor je:

Groepstreinschema met vertrek 18 februari 2023

Bestemming Tijd Overstap
Arnhem CS – Golling Abtau 08:45 - 18:32 3
Golling Abtau  – Arnhem CS 09:04 - 19:27 2

Groepstreinschema met vertrek 25 februari 2023

Bestemming Tijd Overstap
Arnhem CS – Golling Abtau 09:45 - 19:58 3
Golling Abtau  – Arnhem CS 08:25 - 20:23 4

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen.

klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of www.interrail.euWij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je groepsreis is bevestigd en voldoende deelnemers heeft

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Oostenrijk ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.


 

Deze week maken we diverse keren gebruik van de gratis ski- en wandelbus. Voor de tolbus naar de Postalm moet € 1,- p.p. extra worden betaald.

Een sneeuwwandeluitrusting bestaat uit een paar sneeuwschoenen die worden bevestigd onder je eigen bergwandelschoenen en een paar (verstelbare) stokken als evenwichtssteun. Dankzij de grote oppervlakte van de sneeuwschoenen zak je minder diep in de sneeuw en kan je ontspannen lopen. Je schoenmaat is niet van belang, aangezien de binding in lengte verstelbaar is. Je bergschoenen moeten warm, goed geïmpregneerd en enkelhoog zijn. 

De sneeuwwandelschoenen met stokken kun je ter plaatse huren. De kosten hiervoor zijn ca. € 50,- per week.

Paklijst:

 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • EHBO sporttape 
 • Dagrugzak (35 liter) stevig en groot genoeg om eventueel je sneeuwschoenen op te vervoeren.
 • Bevestigingsriempjes voor de sneeuwschoenen aan je rugzak
 • Bergschoenen
 • Slippers voor binnen
 • Fleecejack
 • Handschoenen
 • Muts en evt. sjaal
 • Wind- en waterdicht jack
 • Zonnehoed of pet
 • Zonnebrandolie en lippencrème met UV-filter
 • Zonnebril
 • Zakmes
 • Snacks (bijv. mueslirepen, zakjes soep)
 • Thermosfles voor warme drank en drinkfles voor koude drank
 • Broodtrommel o.i.d. om lunchpakket in te doen
 • Lang ondergoed (kunststof of Merino)
 • Winddichte en sneeuwafstotende broek
 • Gamaschen om de sneeuw uit je schoenen te houden

Deze winterreis in het Lammertal wordt begeleid door een SNP reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Daarnaast hebben de reisleiders voor deze reis ook onze aanvullende winterscholing gevolgd, waardoor ze extra zijn getraind op het gebied van lawine- en sneeuwkunde. Maak kennis met de reisleiders.

Ga je binnenkort op reis naar Oostenrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/oostenrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/oostenrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kun je op vertoon van je paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advieskijk je op de website van het LCR of ITG.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

DSC_8064_Mark_Santer.jpg

Oostenrijk - Salzburgerland

Sneeuwwandelen in het Lammertal

Sneeuwwandelvakantie vanuit hotel

Zwaarte
Comfort
Actief in de sneeuw
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)