Oostenrijk - Salzburgerland, 8 dagen Wintersport in het Lammertal

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Actief in de sneeuw

Sneeuwwandel- en langlaufvakantie vanuit hotel

Aan de voet van het ruige Tennengebirge ligt midden in het dorpje Abtenau gasthof Post. Deze week ben je te gast bij de familie Windhofer en kan je o.l.v. deskundige SNP-reisleiders kennismaken met langlaufen en sneeuwwandelen in het dal van de Lammer en over de uitgestrekte witte almen van de Postalm. Vooral niet te zwaar, want er moet genoten worden deze week in het Salzburgerland!

Uniek aan deze reis

  • 2 reisleiders
  • Er is een 7-daagse en een 8-daagse variant
  • Gezellige gasthof
  • Zeer gevarieerde wintersport
Zwaarte
Comfort

Artikel | Ga toch sneeuwwandelen

Sneeuwschoenwandelen is een spannend en milieuvriendelijk alternatief voor skiën. 'Alles' over sneeuwschoenwandelen in tien vragen en antwoorden. Lees meer...

Dag tot dag

Oostenrijk - Salzburgerland

In het Lammertal, ver weg van de drukke alpiene skigebieden, heeft SNP het gastvrije hotel Gasthof Post gevonden. Dit sfeervolle hotel in Abtenau is je ‘thuis’ tijdens deze winterreis en de familie Windhofer zal je vanaf het eerste moment het gevoel geven dat je bij hen te gast bent. Overdag kan je heerlijk langlaufen en sneeuwwandelen in een winters zonnetje door een romantisch sneeuwlandschap aan de voet van het ruige Tennengebergte of een tocht maken over de uitgestrekte witte almen van de Postalm: het grootste aaneengesloten almengebied van Oostenrijk. Hoewel het Lammertal niet echt hoog ligt, tussen 700 en 1200 m, is er sprake van een ‘Schneeloch’ en dit betekent een zeer grote sneeuwzekerheid!

Door de aanwezigheid van een of twee reisleiders - dit is afhankelijk van de grootte van de groep - kan SNP je een zeer gevarieerde winterweek aanbieden met tal van activiteiten. In het dagprogramma worden wat suggesties gegeven. Dagelijks zal na het avondeten het programma met je worden besproken en kan je je keuze maken. Naast deze door de reisleider georganiseerde dagtochten, kan je een dagje "thuis" blijven en deelnemen aan de dorpswandeling door Abtenau, een bezoek aan Salzburg brengen of meedoen met een curlingwedstrijd.

Dag 1

Vertrek per dagtrein vanuit Nederland in de vroege ochtend. Aankomst in Golling in de vroege avond en bustransfer (30 min) naar Abtenau in het Lammertal. ’s Avonds genieten we van een heerlijke welkomstmaaltijd.

Overnachting in

Hotel gasthof Post in Abtenau

Dag 2-7 langlaufen

Deze tochten zijn een suggestie en afhankelijk van de mogelijkheden en de weersomstandigheden zal de reisleider een mooi afwisselend programma samenstellen.

• Voor de beginnende langlaufers is er in het begin van de week een langlaufcursus zodat je de basistechnieken leert kennen.
• Aan de voet van het Tennengebergte ligt de Auloipe, een 15 km mooi gespoorde loipe die je naar het kapelletje van Unterberg en langs de oevers van de Schwarzenbach voert. Tochtinformatie: afstand: 15 km, hoogteverschil: 150 m stijgen en dalen.
• In St. Martin am Tennengebirge ligt een mooi vlak weidegebied en een keur aan loipes. Wat te zeggen van de Obersteinloipe (8 km), de Göglloipe en de Lerchenloipe (4 km). Op de Panoramaloipe naar het Lammertal kunnen we het geleerde inmiddels goed in de praktijk brengen. In Lungötz nemen we weer de Postbus terug naar Abtenau. Tochtinformatie: afstand: 16 km, hoogteverschil: 300 m stijgen en dalen.
• Op de Postalm liggen de Lienbachloipe (5 km), de Labenbergloipe (10 km) en de Wieslerhornloipe (15 km): voor de verwende langlaufer een keur aan mogelijkheden. Tochtinformatie: afstand: 15 km, hoogteverschil: 200 m stijgen en dalen.

Dag 2-7 sneeuwwandelen

Deze tochten zijn een suggestie en afhankelijk van de mogelijkheden en de weersomstandigheden zal de reisleider een mooi afwisselend programma samenstellen.

• Via de besneeuwde hellingen aan de voet van de Karkogel wandelen we via de gehuchtjes  Auwinkl, Rocher en Döllerhof terug naar Abtenau. Tochtinformatie: afstand: 10 km, hoogteverschil: 100 m stijgen en dalen.
• Vanuit het dorp sneeuwwandelen  we naar het verlaten dal bij Unterberg en hier stijgen we langzaam naar de Seitenalm (949 m). Na een pauze in de knusse Stube lopen we verder en via de Rettenbachgraben dalen we weer af naar het dal van de Abtenau. Tochtinformatie: afstand: 12 km, hoogteverschil: 300 m stijgen en dalen.
• Op sneeuwschoenen maken we een rustige tocht over de besneeuwde hellingen ten noorden van het dorp. Door een afwisselende landschap van weilanden en kleine bossen wandelen via de Möselberg naar de Egelsee en weer terug naar Abtenau. Tochtinformatie: afstand: 12 km, hoogteverschil: 100 m stijgen en dalen.
• Met bus reis je naar St. Martin am Tennengebirge. Op sneeuwschoenen lopen we via de Schoberberg en het verstilde Lammertal naar Lungötz. In Lungötz nemen we weer de Postbus terug naar Abtenau. Tochtinformatie: afstand: 13 km, hoogteverschil: 400 m stijgen en dalen.
• Met de postbus rijden we na het ontbijt naar de tussen 1200 en 1900 m hoogte gelegen Postalm: het grootste almengebied van Oostenrijk. Op onze sneeuwschoenen dwalen we door dit bijzondere winterse landschap met uitzicht op de Wieslerhorn (1603 m), de Labenberg (1642 m) en de Windkogl (1550 m). Tochtinformatie: afstand: 12 km, hoogteverschil: 400 m stijgen en dalen.

Dag 2-7 overige excursies

In Abtenau worden diverse activiteiten georganiseerd door de lokale VVV:
• Op woensdag is er een basiscursus Nordic-walking.
• Op maandag is er een informatieve dorpswandeling.
• Eisstockschieten. Dit is een soort curling.
• Fakkelwandeling vanuit het hotel.

Dag 8

Vroeg in de ochtend worden we naar het station van Golling gebracht, waar we op de trein naar Nederland stappen.

NB: voor de verkorte reis met vertrek 22-1-22 is dit dag 7

Algemeen

Afhankelijk van de groepsgrootte zijn er een of twee SNP-reisleiders aanwezig. Hierdoor zijn we zeer flexibel en kunnen we een gevarieerde winterweek aanbieden. De SNP-reisleiders begeleiden de sneeuwwandel- en de langlauftochten. Heb je nog nooit gelanglauft, dan raden we je aan om in het begin van de week deel te nemen aan de cursus, die door een lokale langlaufleraar wordt gegeven. De eerste dagen kan je vervolgens ontdekken of het langlaufen je aanspreekt. De langlauf- en sneeuwwandeltochten worden op dag 2 t/m 6 aangeboden.
Als er 10 of meer deelnemers aan deze reis zijn, dan gaan er twee reisleiders mee. Bij een kleinere groep, minder dan 10, dan gaat er maar een reisleider mee en zal er afwisselend gelanglaufd en gesneeuwwandeld worden.

Let op: de reis die vertrekt op 22 januari 2022 is 1 dag korter en is een 7-daagse reis.

NB Programma

De uitvoering van het programma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. Eventuele wijzigingen zijn te allen tijde ter beoordeling van de reisleiding. Het programma aan het begin en het einde van de reis kan in verband met mogelijke veranderingen van vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In het centrum van Abtenau ligt hotel Gasthof Post. De familie Windhofer, die al meer dan 100 jaar het hotel voeren, en hun vriendelijke personeel zullen je vanaf het eerste moment het gevoel geven dat je zeer welkom bent in hun hotel. De kamers zijn modern ingericht en hebben alle douche/bad en eigen wc. De standaard tweepersoonskamers hebben een tweepersoonsbed met gescheiden matrassen. Wil je een kamer met aparte bedden, dan wordt er een eenpersoonsbedbank op de standaard kamer bij geplaatst. Deze kamers zijn beperkt beschikbaar en op aanvraag.
Behalve het gezellige restaurant is er een kleine bar, diverse aparte verblijfsruimtes en Stubes, een zwembad en een sauna. Er is ook een lift. Een avond wordt er voor de gasten een liedjesavond georganiseerd en speelt er een plaatselijke muzikant.

Over de maaltijden

In de sfeervol ingerichte eetzaal worden het zeer uitgebreide ontbijtbuffet en de avondmaaltijd geserveerd. De avondmaaltijd bestaat vaak uit een viergangenkeuzemenu met saladebuffet en er is eenmaal een speciaal Boerenbuffet met Freibier. Inkopen voor het lunchpakket kan je in de vlakbij gelegen kleine supermarkt doen. Je kan ook voor €5,- een lunchpakket bij de receptie bestellen. De thee voor in de thermos kost €1,-  en warm water is gratis. Eenmaal deze week staat 's middags koffie met Apfelstrudel voor je klaar!

Inbegrepen

• Alle overnachtingen
• Alle ontbijten en diners
• Gebruik zwembad en sauna
• Diverse excursies
• Transfers volgens programma
• Diensten SNP-reisleider(s)

Niet inbegrepen

• Heen- en terugreis (optioneel)
• Maaltijden tijdens heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
• Lunches
• Huur sneeuwandel- en langlaufmateriaal
• Verzekering en persoonlijke uitgaven

Over de activiteiten

Deze winterreis is ideaal voor mensen die houden van een vakantie waarbij inspanning en het comfortabele genieten hand in hand gaan. De tochten die we maken duren 4 tot 5 uur en gaan door een terrein met beperkte hoogteverschillen. Langlaufen en sneeuwwandelen zijn inspannender dan gewoon wandelen. Voor de beginnende langlaufers is er in het begin van de week een langlaufcursus zodat je de basistechnieken leert kennen. Deze cursus wordt door het VVV van Abtenau georganiseerd.
Je conditie moet dus wel in orde zijn zodat je ook nog kan genieten van het zwembad, de dorpswandeling, het Eisstockschieten en een bezoek aan een gezellige Stube!

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgezelschap bij de eerste accommodatie.

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand van Utrecht of Brussel naar Abtenau bedraagt 970 km. U kunt bij het hotel parkeren, 

Treininformatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan raden we je onderstaand schema aan. Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je groepsreis is bevestigd en voldoende deelnemers heeft.

Na aankomst word je per minibus naar de eerste accommodatie gebracht.

Treinschema

Vertrekdatum 19 feb. 2022

Heenreis Tijden      Treinnr.
Arnhem CS - Düsseldorf Hbf      07:45 - 09:33      RE 20013
Düsseldorf Hbf - Würzburg Hbf     10:10 - 13:05 ICE 623
Würzburg Hbf - Golling-Abtenau    13:54 - 18:39 EC 219

Terugreis Tijden      Treinnr.
Golling-Abtenau- München Hbf                        09:20 - 11:41      EC 218
München Hbf - Düsseldorf Hbf     12:50 - 17:36                    ICE 626
Düsseldorf Hbf   - Arnhem CS  18:26 - 20:14 RE 20032

 

Vertrekdatum 26 feb. 2022

Heenreis Tijden      Treinnr.
Arnhem CS - Düsseldorf Hbf  08:45 - 10:33     RE 20015
Düsseldorf Hbf - München Hbf                 11:08 - 16:07 ICE 625
München Hbf - Golling-Abtenau             16:17 - 18:39 EC 219

Terugreis Tijden      Treinnr.
Golling-Abtenau- München Hbf                         09:20 - 11:41                   EC 218
München Hbf - Düsseldorf Hbf  12:50 - 17:36 ICE 626
Düsseldorf Hbf   - Arnhem CS  18:26 - 20:14 RE 20032

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Oostenrijk ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.


 

Deze week maken we diverse keren gebruik van de gratis ski- en wandelbus. Voor de tolbus naar de Postalm moet € 1,- p.p. extra worden betaald.

Een goede sneeuwwandeluitrusting bestaat uit een paar sneeuwschoenen die worden bevestigd onder je eigen bergwandelschoenen en een paar skistokken. Dankzij de grote oppervlakte van de sneeuwschoenen zak je minder diep in de sneeuw en kan je ontspannen lopen. Je schoenmaat is niet van belang, aangezien de binding in lengte verstelbaar is. Je bergschoenen moeten warm, goed geïmpregneerd en vooral stevig zijn (enkelhoog, B of C categorie). Daarnaast gebruik je twee verstelbare skistokken als evenwichtsteun.
Voor het langlaufen in gespoorde loipes heb je langlaufski’s nodig met schubben op de afzetzone (ook wel no-wax ski’s genoemd). De juiste lengte van de ski’s is afhankelijk van de voorspanning, je gewicht en je langlaufervaring. De juiste lengte wordt bepaald in de winkel waar je de ski’s koopt of huurt. De tegenwoordig meest gebruikte bindingen en schoenen zijn van Salomon, waarbij een stalen buisje onder de tenen in de binding wordt geklikt. De stokken die je gebruikt voor afzet en evenwicht kunnen het best in hoogte verstelbaar zijn. Ook hier geldt: hoe meer ervaring, hoe langer de stokken kunnen zijn. De langlaufuitrusting en de sneeuwwandelschoenen met stokken kan je ter plaatse huren. De kosten hiervoor zijn € 45,- per week.

Paklijst:

• Dagrugzak (25 liter)
• Bergschoenen
• Fleecejack
• Muts
• Sjaal
• Wind- en waterdicht jack
• Zonnehoed of pet
• Zwemkleding
• GELDIG paspoort
• Kopieën van reisdocumenten
• Zonnebrandcrème
• Zonnebril
• Thermosfles
• Lang ondergoed / Thermo-ondergoed
• Skipully
• Handschoenen
• Winddichte en sneeuwafstotende broek
• Skibril (eventueel)
• Lippencrème met UV-filter

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Graag willen we je wijzen op specifieke regels voor reizen naar Oostenrijk en de regels die van belang zijn voor een vakantie in dat land, op de 'website van het Oostenrijks verkeersbureau'.

Extra informatie voor bezoek berghutten is te vinden op de 'Website van de Oostenrijkse Alpenvereniging'

Deze winterreis in het Lammertal wordt begeleid door een of twee SNP reisleiders. Dit is afhankelijk van de groepsgrootte. Als er 10 of meer deelnemers aan deze reis zijn, dan gaar er twee reisleiders mee. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Daarnaast hebben de reisleiders voor deze reis ook onze aanvullende winterscholing gevolgd, waardoor ze extra zijn getraind op het gebied van lawine- en sneeuwkunde. Maak kennis met de reisleiders.

Voor een verblijf in Oostenrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
De Nederlandse rij- en kentekenbewijzen worden erkend.

Tolvignet
Op Oostenrijkse snelwegen heeft u een tolvignet nodig. U kunt een vignet kopen op tankstations vóór de Oostenrijkse grens. Daarnaast zijn er trajecten waar u (tevens) tol moet betalen, bv de Brennerpass en sommige lange tunnels. Voor campers zwaarder dan 3550 kg is geen vignet meer nodig. In plaats daarvan betaalt u tol door middel van kilometerheffing via een GO-box. Deze box is verkrijgbaar bij de grens. Meer informatie via www.go-maut.at.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kunt u op vertoon van uw paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

DSC_8064_Mark_Santer.jpg

Oostenrijk - Salzburgerland

Wintersport in het Lammertal

Sneeuwwandel- en langlaufvakantie vanuit hotel

Zwaarte
Comfort
Actief in de sneeuw
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 779 klanten