Oostenrijk - Saalachtal, 7 dagen Te voet langs ’Almen en Klammen’

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs gasthofen

Tijdens deze wandelvakantie in het Saalachtal wandel je door het lieflijke bergland in het westen van het Salzburgerland, bekend om zijn ´klammen´, smalle kloven die door beekjes zijn uitgesleten in de hier voorkomende zachte kalksteen. Door deze klammen zijn spectaculaire paden aangelegd. Daarnaast passeer je bloemrijke almen, fraaie boerenhoeves en charmante dorpjes als Lofer en St. Martin.

Uniek aan deze reis

 • Oostenrijkse bergdorpjes
 • Supersmalle Klammen
 • Weidse Almen
 • GPS-tracks aanwezig
 • Je hond mag mee
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Oostenrijk - Saalachtal

Aan de voet van de Lofener Steinberge, met zijn indrukwekkende kalkwitte top van 2511 meter, ligt het Saalachtal; ook wel land van de ’klammen’ genoemd. Klammen zijn smalle kloven die door beekjes zijn uitgesleten in de hier voorkomende zachte kalksteen. Door deze klammen zijn prachtige paden aangelegd die je als het ware met het binnenste van het Salzburgerland laten kennismaken. Uiteraard loop je niet alleen door deze mysterieuze aardspleten. Daar buiten ligt een lieflijk hooggebergtelandschap met 'Almen und Wiesen, Dörfern und Höfen', waar je kunt genieten van prachtige uitzichten; genoeg ingrediënten voor een afwisselende wandelweek.

Dag 1

Aankomst in het vriendelijke plaatsje Lofer (639 m) met zijn bekende kerkje aan de voet van de Steinberg.

Overnachting in

Lofer

Dag 2

Je begint de week met een rondwandeling vanuit Lofer. Langs de Loferbach loop je het plaatsje uit en stijgt door een mooi natuurlijk bos naar het hoogste punt van vandaag, de Wechsel op 1048m. Vandaar is het niet ver meer naar de populaire kapel van Maria Kirchental (889m). Geleidelijk dalend bereik je de weilanden bij Hochmoos en loop je terug naar Lofer. Wandelduur: 10 km, 400m stijgen, 400m dalen, ca 4 uur lopen.

Na de wandeling kun je eventueel een bezoek aan het zwembad van Lofer brengen, of per fiets, bus of auto naar de fraaie Vorderkaiserklamm gaan (zie beschrijving dag 7).

N.B. Vanwege storm- en winterschade is het niet mogelijk om de gehele rondwandeling te maken. Je loopt nu via Hochmoor naar de kapel en via dezelfde weg terug. De wandeling wordt hierdoor 1/2 uur korter.

Overnachting in

Lofer

Dag 3

Met de kabelbaan ga je naar de Loferer Alm en je daalt, na een stuk af in het Unkenbachtal. Hier kun je een kijkje nemen in de fraaie Schwarzbergklamm, de eerste van acht kloven op deze ronde. Even verder doemt de Eiblklamm alweer op, die je volgt tot in het gehucht Friedlwirt. Je daalt nog wat verder af naar het Alpenbad van Unken (563 m) of Reith (585 m). Wandelduur: 21 km, 100m stijgen, 950m dalen, ca. 7 uur looptijd. In het voor- en naseizoen draait de kabelbaan niet elke dag. In dat geval word je met een taxi(bus) naar boven gebracht.

Overnachting in

Unken of Reith

Dag 4

Over de Wilden Weg wandel je op de rechteroever van het Saalachtal naar de Saalachschlucht. Je steekt de Oostenrijks-Duitse grens over en daalt af via de Innersbach naar Reith, waar je eventueel een kijkje in de Innersbachklamm kan nemen. Het is dan niet ver meer naar Unken. Wandelduur: 17 km, 440 m stijgen en dalen, ca. 6 uur lopen.

Overnachting in

Unken of Reith

Dag 5

Er wacht je vandaag een pittige, maar mooie, wandeling van waarbij flink geklommen en gedaald wordt. Door de Mayrbergklamm stijg je naar de Auer Wiesen. Via de Höhenstrasse (1100m) over de Jochingalm en de Hundalm afdaling naar St. Martin (634 m). Wandelduur: 19 km, 880m stijgen, 820m dalen, ca. 7 uur lopen.

Overnachting in

St. Martin

Dag 6

Vanaf St. Martin loop je vandaag naar de Litzlalm (1334 m). Vandaar ga je over een paadje door het Weissbachtal omlaag, door de Seisenbergklamm, naar Weissbach. Wandelduur: 17 km, 725m stijgen, 675m dalen, ca. 6 uur lopen.
Na de wandeling neem je de bus en rijd je 8 km terug naar St.Martin.

Overnachting in

St.Martin

Dag 7

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Heb je een extra dag in St. Martin of Lofer bijgeboekt dan kun je de bus nemen naar Weissbach en door het dal, zonder veel hoogteverschillen, teruglopen naar St.Martin of Lofer. Je komt langs de Lamprechts-Ofenlochhöhle en besluit de reis met de spectaculaire Vorderkaiserklamm (voor deze laatste klamm loop je wel 2,5 km dezelfde route op en neer. Wandelduur: 18.5 km, 350m stijgen en 390m dalen, ca. 6 uur lopen. Het is ook mogelijk een fiets te huren om de bezienswaardigheden te bezoeken. Je fietst dan over de mooi aangelegde, vrij liggende Saalachtal Radweg.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in prima hotels en gasthofen, op kamers met douche en toilet. We doen onze best een gasthof op een rustige plek voor j te reserveren, soms met een tuin, soms met uitzicht. In Lofer overnacht je in de dorpskern, in Unken en St. Martin ligt het standaard hotel buiten het dorp. In Unken heeft het standaard hotel een zwembad; in Lofer kun je gebruik maken van het zwembad in het dorp.

Over de maaltijden

Ontbijt en avondeten worden in de hotels voor je verzorgd. In de dorpjes kun je lunch inkopen doen en soms kun je ook in de een almhut lunchen.
Langs de Lech zijn een aantal picknick plaatsen aangelegd met de mogelijkheid een vuurtje te maken. Vaak ligt er hout klaar. Neem oude kranten en lucifers mee en koop wat worstjes voor een leuke pauze.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners
 • bagagevervoer op dag 3 en 5
 • Salzburger Saalachtalcard incl.diverse entrees, gebruik gondelbaan, gebruik openbare bus
 • wandelkaart en -boekje (ontvang je ter plekke)
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • lunches
 • buskaartjes
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Je wandelt in bergachtig gebied en overbrugt daarbij flinke hoogteverschillen. Je volgt de zogenaamde ’Route der Klammen’, route van de kloven. De paden waar je over loopt variëren van smalle bospaadjes tot brede boswegen. Rond dorpjes wandel je ook over asfaltweggetjes. In de Klammen zijn spectaculaire paden aangelegd. Je dient hier niet al teveel hoogtevrees te hebben, maar de relingen zijn stevig. Omdat het gebruik van de openbare bus gratis is deze week, kun je ook af en toe de wandelingen inkorten en de bus nemen.

Geschikt voor kinderen

Deze reis is ook geschikt voor kinderen ouder dan 12 jaar.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Indien je een extra dag in Lofer of St. Martin blijft kun je, wandelend of per fiets, de Vorderkaiserklamm en de Lamprechts-Ofenlochhöhle bezoeken.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Hohenstauffen (Salzburg)

Een zeer charmant, gastvrij familiehotel in Salzburg met zeer gunstige ligging bij het centraal station. Ook het centrum is te voet in ca. 10 minuten bereikbaar. Prettige retrosfeer in de inrichting, die niet standaard maar met een persoonlijke 'touch' is. Comfortabele kamers met douche en toilet. Een fijn hotel waar fietsers en wandelaars zich thuis kunnen voelen. 

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Lofer is ca 950 km. Je kunt jouw auto parkeren bij de eerste accommodatie. Op dag 6 neem je de bus naar Lofer om de auto op te halen en naar het gasthof in St. Martin te rijden.

Trein informatie

Van Salzburg reis je per bus (ca. 50 km, ca. 1.5 uur) naar Lofer. Check van te voren goed of er een bus aansluit op uw treinreis. Met name bij de dagtrein in het weekend, kan dit soms niet het geval zijn. Terugreis op dezelfde manier (St. Martin ligt vlak bij Lofer aan dezelfde buslijn). Klik hier voor dienstregeling van de bus.

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retour Salzburg.

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen kun je zelf je treintickets boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.


Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Dagtrein:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Salzburg Hbf      07:48 - 17:42 2
Salzburg Hbf   – Amsterdam CS 12:00 - 22:35    2

Nachttrein:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Salzburg Hbf 19:00 - 07:58 2
Salzburg Hbf – Amsterdam CS 20:11 - 09:59 1

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs van de dagtrein wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op. Indien je de nachttrein wenst te boeken, kan je dit apart aangeven.

Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor informatie over reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

Je kunt dit arrangement starten van begin juni t/m eind september/ begin oktober. Start op maandag wordt niet aangeraden omdat dan heel veel plekken waar je onderweg wat kunt eten of drinken gesloten zijn (Ruhetag hebben).

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Saalachtal ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Eventuele kosten dienen ter plaatse betaald te worden. Je wandelt door sommige kloven over stalen stellages. De hond moet dit natuurlijk aan kunnen!

Ga je binnenkort op reis naar Oostenrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/oostenrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/oostenrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kun je op vertoon van je paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advieskijk je op de website van het LCR of ITG.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Oostenrijk Lofer Saalachtal wandelen

Oostenrijk - Saalachtal

Te voet langs ’Almen en Klammen’

Wandelvakantie langs gasthofen

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.