Oostenrijk - Pitztal, 6 dagen Over de Fuldaer Höhenweg tot bij de Pitztalgletsjers

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Bergwandelvakantie vanuit hotel en langs berghutten

Bergwandelen met een unieke combinatie in één van de mooiste dalen van Tirol. Bergwandelen vanuit een luxe hotel naar de hoogste regionen van het Pitztal en het Naturpark Kaunergrat, met onderweg twee overnachtingen in mooi gelegen berghutten. Kijk op enkele van de laatste grote gletsjers op de grens met het Ötztal bij de Braunschweiger hut, zie de gletsjertong van nabij bij het Taschachhaus en geniet van waanzinnige uitzichten op weg over de Fuldaer Höhenweg naar de Rifflseehut. Ervaar het eenvoudige en pure berggevoel in de berghutten en geniet van luxe en wellness in het hotel in het dal.

Uniek aan deze reis

 • Luxe hotel in het dal en minitrek langs berghutten
 • Hoogste top van Tirol met grote gletsjer
 • Laatste resten ongerepte Alpen in Naturpark Kaunergrat
 • Pittige bergtochten op uitdagende paden
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Oostenrijk - Pitztal - Hotel met minitrek

In het kort ziet het programma voor deze bergwandelvakantie met minitrek er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst Plangeross, Pitztal
 • Dag 2: wandeling naar Braunschweiger hut, overnachting Plangeross
 • Dag 3: wandeling naar Taschachhaus en gletsjertong, overnachting Taschachhaus
 • Dag 4: wandeling Fuldaer Höhenweg naar Rifflseehut, overnachting Rifflseehut
 • Dag 5: terug naar het dal, gletsjerbezoek of extra wandeling, overnachting Plangeross
 • Dag 6: einde van de reis of verlenging in Plangeross

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Aankomst in het Pitztal, dat je een flink eind naar boven inrijdt. Vlak voor het gehucht Plangeross vindt je aan de beek gelegen hotel Seppl. Hotel Seppl is een klassiek viersterrenhotel met sfeervolle Tiroler inrichting, met veel hout. Er is een binnen- en buitenbad en er zijn diverse sauna’s. Zo kun je heerlijk bijkomen van de heenreis. Vanuit je kamer kijk je richting Pitztalgletsjer.
Kom je met de auto, dan kun je die tijdens je verblijf laten staan, want met je gastenkaart reis je gratis met openbaar vervoer en kabelbanen.

Overnachting in

Plangeross - Hotel Seppl

Dag 2

Een pittige inloopwandeling is de dagtocht naar de Braunschweiger hut. Je start vanuit Mittelberg over de Pitztaler Sagenweg en stijgt over een pittig steil pad naar de Braunschweiger hut. Na de forse klim kun je jezelf daar belonen met prachtige uitzichten over gletsjers en richting Ötztal, alsmede een heerlijke lunch. Je daalt af via de zeker in de voorzomer indrukwekkende Pitze watervallen. Zowel omhoog als omlaag zijn er passages gezekerd met staalkabels op de steilste stukken. Dit is een veel belopen, zware, maar erg fraaie route.
Wandeling: 10 km, 6 uur, 990 m stijgen en dalen, wandeling is makkelijk in te korten tot 7,5 km, 3-4 uur, 620 m stijgen en dalen (je loopt dan niet tot de hut).

Wil je rust en verlaten berglandschappen en een iets minder zware route, volg dan de dalbodem 2 km stroomafwaarts vanaf het gehucht Trenkwald. Over een steil bospad wandel je naar de boven de boomgrens gelegen verlaten Neurureralm. Over de hellingen van de Weisser Kogel stijg je verder naar de aan de voet van de Partleswand gelegen Mittelberglesee.
Wandeling 9 km, 4 uur, 940 m stijgen en dalen

NB: in het reisinformatiepakket staan nog diverse (makkelijker) wandelopties voor deze eerste dag

Overnachting in

Plangeross

Dag 3

De eerste wandeling van de huttentrektocht begint in Mandarfen aan het einde van het Pitztal. Je stijgt geleidelijk het Taschachtal in en vanaf de Taschachalm loop je omhoog, vergezelt door de ruisende gletsjerbeek. Na enige tijd zie je de hut al liggen en als je het spectaculaire morenenlandschap van de gletsjer bereikt, begint de echte klim naar de hut. Het uitzicht op de Taschachgletsjer is de moeite meer dan waard. ‘s Middags kun je nog een kortere wandeling maken vanuit de hut, maar je kunt natuurlijk ook op het zonneterras neerploffen…
Wandeling: 9 km, 740 m stijgen en 3 uur wandelen. De extra wandelingen duren 1 tot 2 uur.

NB: het kan zijn dat je eerst in de Rifflseehütte overnacht en daarna in het Taschachhaus. In de reisinformatie staat beschreven hoe je dan kunt lopen.

Overnachting in

Taschachhaus

Dag 4

Vandaag volg je de de Fuldaer Höhenweg, een bergwandelpad op een hoogte van zo’n 2400 m, omgeven door indrukwekkende Alpentoppen. Het pad loopt ruim boven de boomgrens over groene hellingen en af en toe moet je een blokkenveld doorsteken. De stukken met staalkabels zijn het spannendste vandaag, maar voor wandelaars die tredzeker zijn, is dit geen probleem. Lange tijd heb je nog zicht op de gletsjers achter in het Taschachtal en na enige tijd komt de Rifflseehütte in beeld. Ook vandaag is het uitzicht vanaf het terras van de hut op de Pitztalergletsjer fantastisch.‘s Middags kun je nog een wandeling rondom de Rifflsee maken en een stukje het achterliggende dal in.
Wandeling: 10 km, duur 3,5 uur en 270 m stijgen en 370 m dalen. De extra wandeling duurt 1- 2 uur.

Overnachting in

Rifflseehut

Dag 5

Vandaag zijn er meerdere opties. Je kunt met de kabelbaan terug naar het dal, nadat je eerst nog rustig de tijd hebt gehad om van het hooggebergte en de Rifflsee te genieten. Je kunt ook via een goed, maar vrij steil pad terug omlaag, al dan niet via de Rifflsee en Plodersee. Wandel over de dalbodem terug naar het hotel of neem de wandelbus.
Als je vroeg weer terug in het dal bent kunt je i
n de middag gebruik maken van je gastenkaart en met de Gletscherexpress, en vervolgens de kabelbaan, een bezoek aan de gletsjer brengen of nog een rondwandeling maken.

Overnachting in

Plangeross

Dag 6

Na het ontbijt eindigt het arrangement. Maar het is aantrekkelijk om nog een aantal nachten in het hotel bij de boeken. We hebben in de reisinformatie nog verschillende bergtochten voor je beschreven zodat je ook andere delen van het Pitztal kunt verkennen. Je maakt daarbij gebruik van gratis vervoer en kabelbanen met je gastenkaart.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Het accommodatieniveau is 3; dit is een combinatie van het comfort van het hotel (4) en de berghutten (1-2).

Hotel Seppl is een rustig gelegen en uitstekend viersterrenhotel. Het is sfeervol Tirools ingericht met veel hout, een eigen restaurant, fraaie lounges een binnen- en buitenbad en diverse sauna’s. De kamers zijn sfeervol ingericht en hebben een tweepersoons bed, met gescheiden matrassen en dekbedden. Je kunt kiezen tussen kamers met verschillend comfort. Alle kamers hebben een balkon met uitzicht op de gletsjer en bij aankomst ligt een badjas en slippers voor je klaar, voor als je naar het zwembad en de sauna wilt.

De beide berghutten zijn uiteraard een stuk eenvoudiger. Je overnacht hier op slaapzaaltjes (Lager) en het sanitair is simpel, gemeenschappelijk, maar schoon. Indien er plaats is kun je bij aankomst proberen een slaapplek op een kamer te krijgen. Indien je dat wilt raden we aan je op tijd bij de hut te melden. Extra kosten betaal je bij de hut.

 • Beide berghutten zijn populair. Het kan voorkomen dat de volgorde wordt omgedraaid. Het vinden van de juiste route is daarbij echter geen probleem. In het reispakket staat een doorgaande wandeling van de Rifflsee via het Taschachhaus terug naar het dal.
  Meer informatie over de kamertypes in Hotel Seppl is te vinden via de link bij het dag tot dagprogramma.

Over de maaltijden

In hotel Seppl overnacht je op basis van halfpension. ‘s Morgens is er een uitgebreid ontbijtbuffet en het avondeten, mogelijk tussen 18.00 en 20.00 is een uitstekend vijfgangendiner. Vanaf 16.00 is er klein buffet.
In de berghutten kun je kiezen uit diverse smakelijke maaltijden en ze serveren ook ontbijt. Je kunt hier zelf precies kiezen wat je wilt eten. Reden waarom we bij de hutten geen standaard maaltijden hebben gereserveerd. Voor onderweg kun je ook een 'Wanderjause' mee vragen. De etappes zijn zodanig dat je onderweg bij de hutten kunt lunchen, als je dat wilt. Je eten en drankjes in de hutten reken je ter plekke af (cash!).

Inbegrepen

 • 3x overnachting in 4* hotel
 • 2x overnachting in berghutten op slaapzaaltjes
 • 3x halfpension plus ('Verwöhnpension') in het hotel
 • Pitztal Sommercard met o.a. wandelbus en liften inclusief (nb: geldig op dagen met verblijf in het hotel)
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • maaltijden in de berghutten
 • lunches
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • eventuele toeristenbelasting (Kurtax)

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone en/of met de Nederlandstalige routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Op de wandelingen overbrug je aanzienlijke hoogteverschillen, tot rond 1000 meter per dag, al zijn de afstanden beperkt tot 10-12 km. Ook dien je voor de twee berghutovernachtingen een iets grotere rugzak met benodigdheden voor de nacht mee te nemen. Je wandelt grotendeels boven de boomgrens. Boven de almen zijn de paden uitgesproken stenig en alpien. Voor wandelaars die tredzeker zijn en geen hoogtevrees hebben vormen ze geen probleem. Een enkele keer tref je op de steilste stukken van de wandelingen staalkabels aan. Deze zijn er voor de zekerheid van de wandelaars, bijvoorbeeld bij nat weer, maar die trajecten zijn niet risicovol en alleen bij hevige hoogtevrees mogelijk problematisch. De paden zijn in het algemeen goed gemarkeerd en overal in het gebied vind je duidelijke richtingaanwijzers.

Geschikt voor kinderen

Deze tocht is te maken met kinderen of tieners. Vanaf een jaar of 10 met bergwandelervaring, of met sportieve tieners vanaf ca. 14 jaar is het mogelijk deze wandelingen te maken. De grootste uitdaging zijn de steile trajecten en de beheersing op de stukken met staalkabels. Tredzekerheid en overzicht hebben zijn wel een vereiste.

Extra dagen

Je kunt je verblijf in het Pitztal verlengen bij Hotel Seppl. Er zijn genoeg wandelingen en uitstapjes te maken, zeker met de mogelijkheden van de Pitztal Sommercard (gratis OV, Kabelbanen, diverse entrees, programma's van de VVV).

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Pitztal en hotel Seppl is ca. 890 km. Je kunt bij het hotel parkeren. Op de meeste snelwegen in Oostenrijk heb je een vignet nodig. Dit vignet is ter plekke te koop, maar ook in Nederland (o.a. bij de ANWB). 

Trein informatie

Vanaf Imst neem je de bus naar het Pitztal en de accommodatie (bushalte direct bij het hotel). Het is 35 km naar onze accommodatie. Klik hier voor informatie over busdiensten. 

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Dagtrein

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Imst Pitztal 09:07 - 20:20 3
Imst Pitztal– Amsterdam CS 07:40 - 20:28 4

Nachttrein:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Imst Pitztal 19:00 - 10:40 1
Imst Pitztal– Amsterdam CS 19:18 - 09:59 1

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

Kinderen t/m 14 jaar reizen gratis op internationale reizen via Duitsland naar Oostenrijk. Zij betalen alleen zitplaatsreservering van 4 euro per traject. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs van de dagtrein wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op. Indien je de nachttrein wenst te boeken, kan je dit apart aangeven.

Om een treinreis te kunnen boeken via SNP is het downloaden van de NS International App op je mobiele telefoon een voorwaarde. SNP geeft alleen mobiele treintickets uit, die via deze App beschikbaar zijn. Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over deze App en reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Deze reis te maken in de maanden juli tot en met medio september. We raden aan om de zaterdag als startdag te kiezen; dan is de kans het grootste dat we zowel hotelovernachtingen en de berghutten kunnen boeken. Vermijd huttenovernachtingen in de weekenden; dan zijn deze meestal zeer druk.
Wil je helemaal omhoog naar de gletsjer, hou er dan rekening mee dat de Gletsjerexpress en Wildspitzbahn pas vanaf ca. half juli geopend zijn.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar het Pitztal ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

In Oostenrijk is het op veel minder plaatsen dan in Nederland mogelijk met PIN te betalen. Zorg dus altijd voor voldoende contant geld. In beide berghutten is het mogelijk met cretditcard of bankpas te betalen. Maar ook hier is het veiliger toch voldoende contanten bij te hebben, voor het geval de internetverbinding een keer niet goed werkt.

Reken in beide hutten op rond 35-45 euro pp voor eten (ontbijt, avondeten), afhankelijk van wat je precies wilt eten (excl. drankjes).

 • bergwandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • warme én luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding
 • zonnebrandcrème, zonnebril en zonnehoedje 
 • handschoenen en muts
 • rugzak voor huttentrektocht (30 liter)
 • sloffen of hutslippers
 • slaapzak of lakenzak en kussensloop
 • zaklamp
 • mobiele telefoon
 • handdoeken
 • grote veldfles (minimaal 1,5 liter)
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • eventueel wandelstokken
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals rekverband, sporttape of middelen voor het afplakken van blaren

Ga je binnenkort op reis naar Oostenrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/oostenrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/oostenrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kun je op vertoon van je paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advieskijk je op de website van het LCR of ITG.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Pitztal

Oostenrijk - Pitztal

Over de Fuldaer Höhenweg tot bij de Pitztalgletsjers

Bergwandelvakantie vanuit hotel en langs berghutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.