Oostenrijk, Duitsland - Alpenoversteek, 9 dagen Van Beieren naar Karinthië over de Hohe Tauern

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Bergwandelvakantie langs hotels

Deze tocht vanaf de Königssee naar Karinthië voert je dwars door de Oostenrijkse Alpen en je wandelt over de Hohe Tauern. Je loopt via het Nationaal Park Berchtesgaden door de bergen en over de groene weides naar het indrukwekkende Hochkönig-gebergte. Via het groene Gasteiner dal bereik je de bergketen Hohe Tauern, vanuit waar je naar Karinthië met haar meren loopt. Geniet tijdens deze reis van Duitsland naar Oostenrijk van de idyllische alpenweiden, diepe ravijnen en groenblauwe meren in een hoog alpiene omgeving. Op de meeste dagen begin je met een korte transfer of busrit (ca. 30 min), waardoor je de mooiste delen van deze Alpenoversteek loopt. Per bus kun je soms wandelingen inkorten.
Start- en eindpunt van de tocht zijn uitstekend per trein bereikbaar, dus de trein is het ideale, en duurzame, vervoermiddel voor je heen- en terugreis.

Uniek aan deze reis

 • Indrukwekkende kloven en Klammen
 • Nationaal Park Berchtesgaden
 • Hohe Tauern Nationaal Park
 • Wandelparadijs Nockberge
 • Schitterend Karinthisch merenlandschap
 • GPS-tracks aanwezig
 • Je hond mag mee
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Video | Alpenoversteek

Wil je een voorproefje van deze afwisselende trektocht? SNP'ers Jan Mark en Marleen gingen op verkenning.

Dag tot dag

Oostenrijk, Duitsland - Alpenoversteek

In het kort ziet het programma er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst in Schönau am Königssee
 • Dag 2: wandeling door het Berchtesgaden Nationaal Park naar Weißbach
 • Dag 3: hoogtewandeling naar Dienten
 • Dag 4: wandeling door het beroemde Gasteinertal naar Bad Gastein
 • Dag 5: wandeling door het Nationaal Park Hohe Tauern naar Mallnitz
 • Dag 6: wandeling door het Seebachtal naar Obervellach 
 • Dag 7: wandeling langs de diepblauwe Millstätter See naar Döbriach
 • Dag 8: wandeling door wandelparadijs Nockberge naar Feld am See 
 • Dag 9: einde van het arrangement

Op enkele dagen wordt je na het ontbijt met een transfer een stuk op weg gebracht, enkele andere dagen neem je een bus. Zo loop je alleen de mooiste trajecten van deze Alpenoversteek. 

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

 

 

Dag 1

Aankomt in Schönau am Königssee. Hier verblijf je in een comfortabel pension of hotel.

Overnachting in

Schönau am Königssee

Dag 2

De dag start met een transfer van 20 min. naar Ramsau. De wandeling gaat door een sprookjesachtig bos naar de idyllische Hintersee. Omgeven door steile rotswanden, wandel je dieper en dieper het veelzijdige Berchtesgaden Nationaal Park in. Na een pauze op de traditionele Bindalm steek je de grens naar Oostenrijk over. Met als slot de spectaculaire Seissenbergklamm. Door een smalle kloof met kolkend water loop je over bruggen en houten plankieren naar Weißbach, je overnachtingsplaats voor vandaag.

Wandeling 20 km, 5,5 uur, 510 m stijgen en 560 m dalen

Overnachting in

Weißbach

Dag 3

Met een korte transfer reis je ’s ochtends naar Hintermoos/Maria Alm. Hier start de wandeling en klim je naar de Pinzgauer Grasberge. Hier wacht je een fantastische hoogtewandeling langs boerenalmen, uitgestrekte alpenlandschappen, rustieke houten hutten en een hemels uitzicht. Het traditionele bergdorp Dienten aan de voet van de Hochkönig is de bestemming van de wandeling van vandaag.

Wandeling 11,5 km, 5 uur, 990 m stijgen en 950 m dalen

Overnachting in

Dienten am Hochkönig

Dag 4

De dag start met een transfer. Je wandelt langs de rivier de 'Ache' naar het sfeervolle dorp Bad Hofgastein. Hier start een heerlijke route over de Gasteiner Höhenweg. Gemoedelijk wandelen over dit populaire panoramapad. Via een stevige klim door het bos komt je aan bij het oergezellige Gasthof Poserhöhe. Wie omhoog gaat zal ook weer naar beneden moeten. Na een evenzo stevige afdaling loop je via de romantische Kaiser Wilhelm Promenade zo het mondaine kuuroord Bad Gastein in.

Wandeling 17 km, 5 uur, 870 m stijgen en 620 m dalen

Overnachting in

Bad Gastein

Dag 5

Na je ontbijt neem je eerst een stuk de bus. De wandeltocht door de Alpen vandaag laat het hart van menig wandelaar sneller kloppen. Via een eeuwenoud muilezel pad dat Salzburg al eeuwenlang met Karinthië verbindt, wandel je door het Nationaal Park Hohe Tauern. Door het unieke berglandschap kom je steeds hoger op de 2.450 m hoge "Mallnitzer Tauern". Trakteer jezelf op een welverdiend rustmoment in de rustieke Hagener Hütte voordat je aan de afdaling naar het authentieke dorp Mallnitz begint.

Wandeling 18,5 km, 6 uur, 890 m stijgen en 1280 m dalen

Overnachting in

Mallnitz

Dag 6

De wandeltocht door de Alpen gaat verder door het Seebachtal langs de Stappitzer See, waarbij de glinsterende Ankogel gletsjer boven je uit torent. Vandaag loop je door twee je bijzondere kloven. Via paden direct langs de bulderende beek en over houten trappen en vlonders heb je een werkelijk spectaculair zicht op het woeste water. Een lange maar ontspannen (want relatief weinig hoogtemeters) wandeling.

Wandeling 19 km, 5 uur, 170 m stijgen en 670 m dalen

Overnachting in

Obervellach

Dag 7

De dag begint met een korte busrit naar het zuiden door het rustige Mölltal naar Spittal an der Drau. De Jacobsweg leid je bergopwaarts naar Wolfsberg, over de Millstätter-kam en langs het natuurgebied Egelsee naar de diepblauwe Millstätter See. Vervolgens loopt de wandeling om de Millstätter See heen naar de bestemming van vandaag, de vakantie- en badplaats Döbriach.

Wandeling 18 km, 5 uur, 410 m stijgen en 370 m dalen

Overnachting in

Döbriach

Dag 8

Het wandelparadijs Nockberge roept: direct aan het begin van de dag wandel je naar het sterrenbalkon, waarschijnlijk het beste uitkijkpunt over het meer en de besneeuwde hoge Alpen. Biosfeerpark Nockberge biedt prachtige wandelroutes door ongerepte natuur, met talrijke bronnen en groene weides. Er zijn gevarieerde wandelroutes mogelijk. Zo kun je ervoor kiezen om de top van de legendarische berg Mirnock te bewandelen of om er een ontspannen wandeling omheen te maken. Bij aankomst in Feld am See kun je een duik nemen in het koele water van de idyllische Brennsee.

Wandeling 11 km, 5 uur, 620 m stijgen en 480 m dalen

Overnachting in

Feld am See

Dag 9

Vandaag eindigt je arrangement, tenzij je nog dagen hebt bijgeboekt. Het Karinthische merengebied is heerlijk voor enkele relaxte dagen.

Mocht je je auto bij het beginpunt van de reis hebben staan, dan kun je in ca. 5 uur met het openbaar vervoer terugreizen. Dit is vrijwel altijd de goedkoopste optie.

De comfortabelste optie is om (LET OP:  alléén op zaterdag) een transfer bijboeken naar het beginpunt van de reis, waar je ook extra hotelovernachtingen kunt boeken. Selecteer daarvoor onder 'verlengingshotels' <Hotel in Schönau am Königssee>.

Mocht je zelf een taxi willen boeken, houd er rekening mee dat de kosten hiervoor hoog zijn (vanaf € 400,-). De rit duurt minimaal 2 uur en de taxi moet ook weer terug. Tip: https://www.taxi-villach.at/ 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis door de alpen overnacht je in gezellige 3* dorpshotels en pensions. De comfortabele kamers zijn voorzien van een eigen badkamer. Bij voorkeur boeken we kamers in typische kleinschalige familiehotels. De hotels in Bad Gastein zijn wat groter, dat heeft alles te maken met het kuren. Omdat we in de overnachtingsplaatsen met meerdere hotels werken, kunnen we vooraf niet precies aangeven in welke accommodatie je overnacht. Je ziet dit op je boekingsbevestiging.

De tweepersoonskamers in de Oostenrijkse hotels en pensions hebben meestal een tweepersoonsbed-ombouw met gescheiden matrassen en dekbedden. Soms zijn er ook slechts tweepersoonsmatrassen.

Over de maaltijden

Bij deze reis is een ontbijtbuffet inbegrepen. Bij het ontbijt kan je broodjes voor de lunch meenemen. Bij de ene overnachtingsplek betaal je een paar euro, bij een ander is het gratis. Voor het avondeten kun je terecht bij de accommodatie, of in een restaurant in de buurt.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer
 • transfers op dag 2, 3 en 4
 • toegang tot de Groppensteinschlucht (voucher/ ticket bij 1e hotel)
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • gebruik van openbaar vervoer
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • eventuele toeristenbelasting (Kurtax)

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone en/of met de Nederlandstalige routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Door gebruik te maken van transfers en bussen loop je grotendeels in alpien terrein en vermijdt je zoveel mogelijk de dalen. Voor deze reis met dagelijkse wandelingen van maximaal 6-7 uur is een goede basisconditie vereist. Je wandelt via gevarieerde wandel- en bergpaden en deels over onverharde wegen en soms stenige paden met aanzienlijke hoogteverschillen. In sommige delen in de hoge bergen is tredzekerheid noodzakelijk. In enkele gevallen is het mogelijk om de iets langere wandelingen in te korten door met het openbaar vervoer verder te reizen.

Extra dagen

Extra dagen zijn alléén mogelijk vóóraf aan de start of na afloop van de reis in Schönau, of na afloop van de reis in Feld am See. Dit heeft te maken met het bagagetransport tijdens deze reis.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht – Schönau am Königssee/ Berchtesgaden is ca. 860 km. Je kunt de auto parkeren op een van de grote openbare parkeerplaatsen bij de Königssee of Berchtesgaden (vanaf € 8,- per dag). Deze kunnen enige kilometers van je hotel zijn! Let op: betalen via de app Parkster. Overige parkeerplaatsen zijn beperkt in deze omgeving. Parkeren bij het hotel of in een van beide plaatsen tijdens de gehele reis is helaas niet mogelijk.

De reis eindigt in Feld am See. Vanaf hier reis je per bus en trein terug naar Schönau am Königssee of Berchtesgaden. 

 • Transfer: de snelste en makkelijkste manier om terug bij de auto te komen is om de optionele transfer bij te boeken. Let op: deze wordt alléén op zaterdag aangeboden.
 • Openbaar vervoer: vanaf hier neem je de bus of een taxi naar Villach en vandaar per trein terug naar Berchtesgaden/ Schönau am Königssee waar je auto geparkeerd staat (ca. 5 uur, via meestal twee overstappen). NB: op zondag zijn er minder OV verbindingen en is de terugreis langer. 
 • Taxi: mogelijk maar bijzonder prijzig. De rit duurt minimaal 2 uur.

Trein informatie

Vanaf Berchtesgaden reis je met de bus of taxi in een korte rit naar Schönau am Königssee (ca. 15 minuten, afhankelijk van het starthotel).
Vanaf eindpunt Feld am See reis je per taxi of bus in ongeveer een half uur naar Villach Hbf (bussen vanaf ca. 06.00, ca. € 8,-; taxi ca. € 60,-), waar je met een internationale trein makkelijk verder kunt reizen.

Treinschema

De trein is bij deze reis de handigste manier om te reizen. Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Berchtesgaden Hbf   . 08:08 - 19:28 3
Villach Hbf.– Amsterdam CS 08:33 - 21:59 1

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

Kinderen t/m 14 jaar reizen gratis op internationale reizen via Duitsland naar Oostenrijk. Zij betalen alleen zitplaatsreservering van 4 euro per traject. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nll of www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

De tijd dat deze reis te boeken is, de zomerperiode, is ook de meest geschikte tijd. Eerder of later is het vanwege de hoogte op sommige trajecten lastig wandelen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Oostenrijkse Alpen ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

wandelvakantie Oostenrijkse alpen auto en trein

Tijdens deze reis is het op minder plaatsen dan in Nederland mogelijk met PIN te betalen. Hierdoor raden we aan om voldoende contant geld mee te nemen.

Voor het wandelen in de bergen is een goede conditie en voorbereiding een voorwaarde om met plezier in de bergen op stap te gaan. Direct na boeking ontvang je van ons de bergwandelreiswijzer ter voorbereiding van je huttentocht. 

Het is in principe mogelijk om je viervoeter mee te nemen op deze wandeltocht. Voor de wandelroute an sich zijn er geen problemen. Maar je moet je er wel van bewust zijn dat onderweg je de toegang met hond geweigerd kan worden op sommige almen, afhankelijk van het vee dat er staat. Dit kan soms betekenen dat  je moet omlopen. Dit is helaas onmogelijk van tevoren door ons aan te geven want dit is de beslissing van landeigenaren/ boeren onderweg. En het is weer ingegeven door ongelukken in het verleden met weidevee en honden.

Indien je je hond mee wilt nemen, dien je dit bij boeking aan ons door te geven. Vermeld hierbij ook het ras en de grootte van de hond. De eventuele extra kosten kunnen ter plaatse worden betaald.

2024 Werkzaamheden Tauern Autobahn
Er worden gedurende 2024 diverse werkzaamheden aan diverse tunnels op deze snelweg uitgevoerd. Daarom kan er vertraging ontstaan. Dit is met name van toepassing indien je een transfer van eindpunt terug naar beginpunt hebt geboekt.

Ga je binnenkort op reis naar Oostenrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/oostenrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/oostenrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Ga je binnenkort op reis naar Duitsland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/duitsland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/duitsland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kun je op vertoon van je paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advieskijk je op de website van het LCR of ITG.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Wandelreis over de Gasteiner Höhenweg

Oostenrijk, Duitsland - Alpenoversteek

Van Beieren naar Karinthië over de Hohe Tauern

Bergwandelvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.