Noord-Macedonië - wandelvakantie, 12 dagen Het hart van de Balkan

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit hotels

Op zoek in Macedonië naar het mysterie van de Balkan. Wandelvakantie in dit fascinerende land, samen met een Macedonische gids. De bergwereld van Bistra en Pelister en de befaamde kloosters aan het Meer van Ohrid. In de nauwelijks ontsloten bergen in het oosten hebben we intensief contact met de gastvrije bergbewoners en proeven we van de traditionele gerechten en de beste wijn.

Uniek aan deze reis

 • De natuur van de Macedonische bergen
 • Goede Engelstalige Macedonische gidsen
 • Intensief contact met de Macedonische bevolking
 • Perfecte mix van wandelen en cultuur
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Noord-Macedonië - wandelvakantie

Macedonië, het land in het hart van de Balkan waar de wieg van Alexander de Grote heeft gestaan, is een fascinerend land met een ongekend rijke natuur, cultuur en een bijzonder gastvrije bevolking. Tijdens deze rondreis leren we twee totaal verschillende kanten van dit land kennen. Natuurlijk bezoeken we de beroemde fresco’s van de kerkjes aan het Meer van Ohrid, de stad die voor elke dag van het jaar een kerk heeft. We bezoeken het vaak gefotografeerde kerkje van Sveti Naum, dat boven het meer ligt. En natuurlijk wandelen we door de prachtige bergwereld van Bistra en Galicica, waar we in comfortabele berghotels verblijven. Over panoramische paden, bloemenrijke bergweiden en langs scherpe rotsgraten wandelen we er tot boven de boomgrens.

Het tweede deel van de reis heeft een heel ander karakter. Onze Macedonische gids toont ons dan waar het ware hart van de Balkan klopt: in de zelden door toeristen bezochte bergen in het oosten van het land. Dit zijn de stille, bosrijke massieven van Belasica en Malesevski, tegen de grens van Bulgarije. We bezoeken hier afgelegen kloosters, waar de monniken de tijd nemen om ons uit te leggen dat in deze kloosters het Cyrillische schrift is ontwikkeld, dat nog steeds door de meeste Slavische volken wordt gebruikt.

We maken een wandeling naar het klooster van Trescovec, verscholen op een heuveltop tussen grillige granietformaties. Een welhaast mythisch decor waar een serene sfeer heerst. Ook brengen we de nacht door op een comfortabel wijndomein in Demir Kapija, waar we uiteraard een wijnproeverij hebben. We wandelen langs kleine akkertjes en boerendorpjes, zonder asfaltwegen, waar de kippen en geiten tussen de armoedige huisjes scharrelen. De bomen hangen vol met fruit. De heer des huizes verwelkomt ons met een glimlach en spreekt onze gids in rappe bewoordingen toe. We scharen ons rond de ‘vrsnik’, een eenvoudige haard. Na even porren in het vuur begint zich een heerlijke geur te verspreiden. Verse paprika’s, fruit en overheerlijke honing komen op tafel. Het zelfgebakken brood smaakt beter dan wat je ooit bij een bakker gekocht hebt. Onbegrijpelijk dat deze mensen in een afgelegen plek als deze zo’n heerlijke maaltijd kunnen serveren. Hier vinden we, kortom, het echte geheim van de Balkan: ongekende gastvrijheid, traditionele gerechten, eeuwenoude handenarbeid, oorspronkelijke zigeunermuziek. De Balkan, zoals Den Doolaard haar beschreef.

Dag 1

Heenreis naar Skopje. Vervolgens rijden we in twee uur naar het Nationale Park Mavrovo. Daar nemen we onze intrek in een hotel dat op twaalfhonderd meter hoogte ligt aan het gelijknamige stuwmeer, in het Bistra-gebergte.

Overnachting in

Mavrovo - Hotel Bistra

Dag 2

Na het ontbijt winnen we met onze bus aardig wat hoogte voordat we aan een mooie wandeling in het Bistra gebergte beginnen. De wandeling voert ons boven de 1700 meter over met grasland bedekte plateaus en bergkammen rond de Mali Sar, die in de zomer bezaaid zijn met talloze bergbloemen. Herders trekken sinds mensenheugenis met hun schaapskuddes deze bergen in om de zomerse hitte van de valleien te ontvluchten. Onze wandeling eindigt met een afdaling terug naar het hotel aan het Mavrovo-meer. Lengte: 11,5 km, 4,5 uur wandelen, 150m stijgen en 500m dalen.

Overnachting in

Mavrovo - Hotel Bistra

Dag 3

Per bus rijden we dwars door het Bistra-gebergte naar de zuidzijde van het massief. Onderweg nemen we een kijkje bij een van de schaapsherders die in de zomer in de bergen verblijven. Dan stappen we uit in het bergdorpje Galiènik. Dit dorp is beroemd om zowel zijn traditionele bruiloftsfeesten als om de uitstekende schapenkaas. Nadat we in het dorp hebben rondgekeken, dalen we af naar de hoofdweg, waar de bus wacht. Via een prachtige route langs het meer van Debar en tussen de ongenaakbare bergen, die de grens met Albanië vormen, rijden we naar Ohrid. Lengte wandeling: 7 km, 3,5 uur, 100m stijgen, 700 m dalen. We verblijven in een prima hotel aan de boulevard van de stad. Het diner is in een goed restaurant. 

Overnachting in

Ohrid - Hotel Tino

Dag 4

Vanuit het dorp Velestovo, hoog boven het Meer van Ohrid, maken we een wandeling tegen de beboste flanken van het Galicica-gebergte, dat is uitgeroepen tot Nationaal Park. Via de stille bergdorpjes Konsjko en Elzani wandelen we naar het dorpje Peštani, aan het Meer van Ohrid. Tijdens de wandeling hebben we geregeld een magnifiek uitzicht over het Meer van Ohrid, dat vijfhonderd meter onder ons ligt. Aan de overzijde rijzen de Albanese bergen boven de nevel uit die op warme dagen boven het meer hangt. Als de wind uit de bergen opsteekt, kan het uitzicht over het grote meer (366 vierkante kilometer in omtrek) kraakhelder zijn. Na de wandeling is er een korte transfer terug naar Ohrid. Lengte wandeling: 10 km, 4,5 uur wandelen, 150 m stijgen en 500 m dalen. 's Middags is er een korte wandeling door het beroemde centrum, door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed, met zijn kenmerkende architectuur en vele orthodoxe kerken en fresco’s. Vanavond dineren we in een ander restaurant.

Overnachting in

Ohrid - Hotel Tino

Dag 5

Na het ontbijt rijden we nogmaals naar Peštani en maken in de ochtend een wandeling via het hoger gelegen 'Pole' (weiland), hoog boven het meer, naar Trpejca. In dit vriendelijke vissersdorpje genieten we van een prima lunch in een visrestaurantje aan het meer. Daarna varen we met een klein vissersbootje in ongeveer een uur naar het beroemde en vele malen gefotografeerde klooster van Sv. Naum, dat fotogeniek op een vooruitstekende rotspunt boven het meer ligt. De kerk, met daarin het graf van de heilige Naum, is rond het jaar 900 gebouwd en heeft mooie fresco’s. Ons bezoek aan het klooster wordt gevolgd door een roeiboot-tocht langs de vogelrijke en ecologisch interessante bronnen van de Zwarte Drim. Na een korte pauze rijden we terug naar Ohrid, aan de andere zijde van het meer. Het diner is vanavond niet inbegrepen, zodat je zelf een keuze kunt maken uit een van de vele restaurants van de stad. Lengte wandeling: 10 km, 4,5 uur wandelen, 450 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Ohrid - Hotel Tino

Dag 6

Per bus rijden we via een slingerende weg omhoog naar de bergpas Livada (1568 meter), de waterscheiding tussen het Meer van Ohrid en het Meer van Prespa. Vanaf de kam van het Galicica-gebergte hebben we een prachtig uitzicht over de Meer van Ohrid. Een aantal minuten later zien we aan de andere kant van de berg het andere meer: het Meer van Prespa, dat op 850 meter boven de zeespiegel ligt. Dan rijden we naar de oostzijde van dit meer, naar het kleine klooster van Georgius in Kurbinovo, met bijzondere fresco’s uit 1191, die tot de mooiste van het land worden gerekend. Bovenlangs het meer wandelen we naar het klooster van Slivnica, met een kerk met muurschilderingen uit de zeventiende eeuw. Na de wandeling vanuit Kurbinovo naar Slivnica, rijden we om het bergmassief van Pelister heen naar ons hotel, niet ver van de stad Bitola, aan de voet van het Pelister-gebergte. Lengte van de wandeling: 8 km, 3,5 uur wandelen, 300 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Trnovo - Hotel Shator

Dag 7

Vandaag kunnen we volop genieten van de rijke en unieke flora en fauna van het Nationaal Park van Pelister. We maken een wandeling vanaf het hooggelegen hotel Molika in een van de mooiste delen van het Nationaal Park. Het pad leidt ons door de bossen en 'granietrivieren' (indrukwekkende puinhellingen) van het Nationaal Park waar de endemische Molika-spar langs het pad groeit. We eindigen onze wandeling over een pad uit de 1e wereldoorlog. Lengte van de wandeling: 11 km, 500 m stijgen en 500 m dalen, 4,5 uur wandelen.

Overnachting in

Trnovo - Hotel Shator

Dag 8

Na een rit door de wijde en vruchtbare vallei van Pelagonië naar de stad Prilep. Van daar rijden we over een smal bergweggetje door een een fraai granietlandschap naar het hoog gelegen klooster van Treskavec. Het klooster ligt verscholen tussen de markante granietblokken, op de plek waar tot de zevende eeuw de oude stad Kolobaise heeft gelegen. Op deze bijzondere en afgelegen plek heerst een onmiskenbaar mythische sfeer. De enige (jonge en goed Engels sprekende) monnik die er leeft, ontvangt ons gastvrij. De opgravingen van de zesde-eeuwse basilica, de fresco’s, de geheimzinnige necropolis en het prachtige uitzicht, maken Treskavec een unieke plek. Na een bezichtiging van het klooster nemen we afscheid van de monnik van Treskavec en wandelen via een andere route over de granieten bergkam van de Zelenik terug naar Prilep. Onderweg hebben we een prachtig uitzicht over de vlakte bij Prilep, waar onder meer tabak wordt verbouwd, en kunnen we van de vogelrijkdom van deze bergen genieten. Na het bezoek aan de overblijfselen van het middeleeuwse fort van Marko, dalen we af naar Prilep. Na de wandeling reizen we naar de geroemde Tikves-wijngaarden rondom de nauwe kloof van Demir Kapi, waar de Vardar zich door een kalkrug boort. Hier verblijven we op een fraai wijnlandgoed, waar we dineren en een kleine wijnproeverij hebben. Lengte wandeling: 9 km, 150 m stijgen en 700m dalen, 4 uur wandelen.

Overnachting in

Demir Kapija - Popova Kula

Dag 9

Na het ontbijt nemen we eerst een kijkje bij de nauwe kloof van Demir Kapija. Vervolgens rijden we via de stad Strumica en een kronkelige weg door de bergen van Ograzden, naar het dorpje Dvorište. Dit ligt achterin een eenzaam dal, op een steenworp van de Bulgaarse grens. Hier zien we de traditionele huizen van hout en leem. Vanuit Dvorište maken we een wandeling naar Berovo, dwars door de beboste heuvels van het Malesevski-massief, met een rijk vogel- en wildbestand. We passeren afgelegen boerderijtjes en kleine akkertjes. Lengte van de wandeling: 14 km, 5 uur wandelen, 500 m stijgen, 400 m dalen.

Overnachting in

Berovo - Hotel Manastir

Dag 10

Een korte rit brengt ons bij het plekje Prso, waar we de wandeling starten, die ons door een gebied voert met veel uitzichten en oude eikenbomen, naar een buurtschap met een zeer authentiek karakter. Vervolgens gaat de wandeling naar Budinarci. Vandaag maak je ook kennis met de traditionele cultuur van deze afgelegen streek. Lengte van de wandeling: 11,5 km, 4,5 uur wandelen, 200 m stijgen en 350m dalen.

Overnachting in

Berovo - Hotel Manastir

Dag 11

Een lange rit van ongeveer drie uur biedt ons de gelegenheid om vanuit de mysterieuze bergen van de Balkan geleidelijk met beide benen op de hedendaagse grond terecht te komen: de laatste dag is voor de hoofdstad Skopje. Nadat we zijn ingecheckt in het hotel midden in de stad, is er gelegenheid om de stad te bezoeken: interessant zijn onder andere het prachtig gelegen museum voor hedendaagse kunst bij de burcht, de oude stad met de Sv. Spas-kerk en het centrum met de 'Stenen Brug' over de rivier de Vardar, met een aantrekkelijke oever en aangrenzend park. ’s Avonds is er een afsluitend diner in een goed restaurant met muziek.

Overnachting in

Skopje

Dag 12

Ontbijt, transfer naar het vliegveld en vertrek naar Nederland.

NB Programma

Let op: de vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Het kan voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Onvoorziene omstandigheden dwingen ons soms om een programma tijdens het seizoen aan te passen. Wij controleren onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen immers voortdurend. Als deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Vanwege het warme weer in de zomermaanden is het belangrijk om voor goede luchtige wandelkleding te zorgen en bescherming tegen de zon. Met name tijdens de reis van eind augustus kan het zo warm zijn dat we het wandelprogramma in het oosten wat moeten aanpassen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

We verblijven in goede hotels, op tweepersoonskamers met douche en wc. Tegen betaling van een toeslag kun je ook voor eenpersoonskamers kiezen. De hotels zijn, ook voor westerse begrippen, redelijk tot goed. 
De eerste nachten verblijven we in het plaatsje Mavrovo, in het Bistragebergte, in Hotel Bistra. Dit is een modern berg- en wintersporthotel tat in chalet-stijl gebouwd is. Er is veel met hout gewerkt en er is een gezellige lounge, bar en een goed restaurant. De kamers zijn goed, ruim en comfortabel ingericht. Voorts beschikt het hotel over een binnenzwembad en sauna en fitness complex. Het hotel beschikt ook over een zonneterras met mooi uitzicht over het Meer van Mavrovo. Klasse ****, 2 nachten. 
Gelegen aan het rustige einde van de boulevard van Ohrid, aan het gelijknamige meer, ligt het moderne en comfortabele Hotel Tino. Het hotel ligt op loopafstand van het historische centrum en biedt vanaf het terras en de meeste kamers een prachtig uitzicht over het meer. Een hotel met prima kamers, een gezellig terras, bar en restaurant.  De kamers zijn prima en comfortabel en voorzien van een moderne badkamer, airco, verwarming, tv, internetaansluiting, etc. Het hotel beschikt ook over een kleine spa met jaccuzi. Klasse ***, 3 nachten.
Aan de voet van het Pelistergebergte en ca 10 kilometer buiten de stad Bistra verblijven we in het in een rustige, groene omgeving gelegen hotel Shator. Het hotel is omgeven door een groene tuin en is in natuursteen opgetrokken. De kamers zijn ruim en comfortabel, de ontvangst zeer gastvrij. Het hotel beschikt over een prima restaurant met terras. Klasse ***, 2 nachten.
Net buiten het dorp Demir Kapija ligt op een heuvel met prachtig zicht op de omgeving het wijndomein Popova Kula. Het gebouw is omgeven door wijngaarden en een groot grasveld en beschikt over een gerenommeerd restaurant, een wijnwinkel. Er worden ook wijnproeverijen gehouden. De kamers zijn zeer comfortabel.  Klasse ****, 1 nachten.
Aan de rand van het dorp Berovo, pal tegenover het historische Vrouwenklooster ligt hotel Manastir. Dit in een traditionele stijl opgetrokken huis herbergt kleine, maar smaakvol ingerichte kamers. Het hotel beschikt over een gezellige tuin en dito bar. Klasse ***, 2 nachten.
Holiday Inn is een modern en luxe hotel, op de meest centrale locatie van Skopje gelegen, tegenover de beroemde Stenen Brug. De kamers zijn uiterst comfortabel, met luxe badkamers, alle voorzien van alle comfort. Klasse ****, 1 nacht.

Over de maaltijden

De reis is op basis van halfpension, wat betekent dat ontbijt en diner inbegrepen zijn (uitgezonderd  1 diner in Ohrid). Meestal dineren we in het restaurant van het hotel, soms in een goed restaurant in de plaats waar we verblijven (zoals in Ohrid en in Skopje). Hier proeven we van de goede en smaakvolle keuken van de Balkan, waar de beste streekproducten, vaak op ecologische wijze geproduceerd worden voorgeschoteld: veel verse vis en groente en fruit en heerlijke kruidige vleesgerechten.  Ook in Skopje dineren we in een restaurant. Op dag 5 is het diner niet inbegrepen. Dan kun je dineren in een van de vele restaurants van Ohrid.
De lunches zijn niet inbegrepen; op de meeste dagen kun je zelf in een lokaal winkeltje of op de markt inkopen doen voor de picknick middenin de natuur. Op sommige dagen kun je in een plaatselijk restaurant lunchen. Op dag 5 is de lunch in een visrestaurant in Trpejce wel inbegrepen.  Op dag 8 is er op het wijndomein van Popova Kula ook een kleine wijnproeverij geregeld.

Inbegrepen

 • alle overige transfers ter plaatse per minibus of landrover, conform programma
 • overnachtingen in hotels op kamers met douche en wc
 • alle ontbijten en diners vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 12 (excl. diner op dag 5)
 • lunch op dag 5 
 • boottocht dag 5
 • wijnproeverij  op dag 8
 • diensten 1 Engelstalige Macedonische reisleider, diverse lokale gidsen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis en aansluitende transfers (optioneel)
 • overige entrees
 • lunches (uitgez. lunch op dag 5)
 • diner dag 5
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

De wandelingen voeren over het algemeen over goede paden en landweggetjes. Ook oude geplaveide, nu in onbruik geraakte voetwegen komen we tegen. De kleinere bergpaden zijn soms smal of overwoekerd en kunnen steil zijn. Losse stenen op het pad zijn geen uitzondering. De wandelingen zijn nooit moeilijk, maar kennen wel behoorlijke hoogteverschillen. Het tempo is zodanig dat u onderweg genoeg tijd heeft om te fotograferen of om u heen te kijken. De duur van de wandelingen ligt gemiddeld tussen de 3 en 6 uur (zuivere wandeltijd); de lengte varieert van 7 tot 15 kilometer. Soms zijn we een hele dag op pad, dan weer is er alleen een ochtend- of een middagwandeling gepland. De hoogteverschillen per dag variëren tussen 200 en 500 m stijgen en/of dalen. Tweemaal dalen we 700 meter. Een goede wandelconditie en hoogsluitende wandelschoenen zijn voor deze reis dan ook een vereiste. Uitschuifbare wandelstokken zijn aanbevolen vanwege de soms stenige en op sommige stukken steile paden. Natuurlijk kun je ook in het hotel blijven en je dag zelf invullen. Ons programma is immers vrijblijvend.

Extra's

Aanvullende opties

Maak je geen gebruik van de door SNP aangeboden vlucht? Boek deze transfer luchthaven - accommodatie v.v.

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar wil je wél gebruik maken van onze groepstransfers op de eerste en laatste dag, reserveer dan deze bij boeking (geen extra kosten). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema en je naar en van dezelfde luchthaven reist als de door SNP geboekte vlucht.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van Skopje of in de eerste accommodatie.

De transfer van het vliegveld naar de eerste accommodatie (en van de laatste accommodatie naar het vliegveld) is dan niet voor je geregeld.  Wil je hier wél gebruik van maken, dan dien je deze service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’).  Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema. 

Vluchtinformatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Austrian Airlines via Wenen of Lufthansa via Frankfurt naar Skopje v.v.

Vluchtschema
OS 378 Amsterdam Wenen vertrek om 07.00 aankomst 08.50 uur
OS 775 Wenen Skopje vertrek om 10.25 aankomst 11.55 uur
OS 776 Skopje Wenen vertrek om 12.40 aankomst 14.15 uur
OS 375 Wenen Amsterdam vertrek om 17.20 aankomst 19.15 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

Bij onze groepsvluchten is ruimbagage inbegrepen. 

De reizen vinden plaats in het voorjaar wanneer de sneeuw in de bergen gesmolten is en in de hogere delen de bergbloemen bloeien, en in de nazomer, als de grootste hitte voorbij is en het weer nog stabiel en zonnig. In de lagere delen van het land, waar een mediterraan klimaat heerst is het dan warm, en vrijwel altijd droog en zonnig. De dagtemperaturen lopen daar uiteen van 25°C tot 30°C in de omgeving van Demir Kapija. De meeste wandelingen spelen zich echter hoger in de bergen af en in de omgeving van Ohrid, waar het wat koeler is. In het voor- en najaar loopt de temperatuur overdag tussen de 1000 en 2000 meter uiteen van 15°C tot 20°C, rond het meer van Ohrid is het dan tussen de 20°C en 25°C. Plaatselijke verschillen zijn hier wat groter, maar in het voor- en najaar is het hier toch ook overwegend stabiel en zonnig weer. De kans op een lokale onweersbui is in de bergen echter altijd aanwezig.
Vanwege de kans op warm weer is het met name in september belangrijk om voor goede luchtige wandelkleding en bescherming tegen de zon te zorgen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Macedonië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal. 

 

Het prijspeil in Macedonië stijgt snel maar is toch nog veel lager dan in West-Europa. De hoeveelheid geld die je uitgeeft blijft daarom beperkt tot ca. €200,-, want alleen voor persoonlijke uitgaven en lunches heb je geld nodig. De Macedonische munt is de Denar. De koers is afhankelijk van de plaats waar je deze of pint. In alle grotere plaatsten zijn pinautomaten. Op steeds meer plekken kun je met een pinpas of creditcard betalen. Maar in de kleinere dorpen kan dat op veel plaatsen nog niet

In Macedonië reizen we per gecharterde bussen rond. Op sommige dagen een luxe uitvoering, op andere dagen een eenvoudig minibusje. Op het Meer van Ohrid charteren we één dag een klein bootje om naar een van de kloosters te gaan.

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar wil je op dag 1 na aankomst op het vliegveld wél van de transfer met onze bus gebruik maken, dan dien je dit als extra service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’).   Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.

http://reiseauskunft.bahn.de/bin/query.exe/en

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan dat je vermoeid aan de start verschijnt. Door middel van een paar stevige wandelingen in de weken voorafgaand aan de reis kun je evt. je wandelconditie wat bijspijkeren. Bovendien kunnen zo je voeten en schoenen weer aan elkaar wennen.

Tijdens de wandelingen draag je een dagrugzakje waarin ruimte moet zijn voor: een warm kledingstuk, regenkleding, de lunch, een grote(of meerdere kleine) veldfles(sen) en eventueel een fototoestel en verrekijker.

 • max 20 kg bagage
 • GELDIG paspoort
 • kopieën van paspoort, reis- en ziektekostenverzekering
 • pinpas
Voor de wandelingen
 • stevige, hoogsluitende en goed ingelopen wandelschoenen, met een stevige zool met flink profiel.
 • warme en luchtige wandelkleding kleding
 • regenkleding
 • lichte lange wandelbroek
 • aanbevolen: telescopische wandelstokken
 • zonnebrandolie en zonnebril
 • dagrugzakje (min 25 liter)
 • 1 of 2 grote veldfles(sen) (minimaal 1,5 liter)
 • eventueel: verrekijker, fototoestel, etc
 • enige EHBO-benodigdheden zoals bijv. : rekverband, sporttape, pijnstillers, middelen tegen blaren, middelen tegen maag- en darmklachten.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren Engelstalige Macedonische reisleder(ster). Hij/zij heeft in het verleden al diverse SNP groepen begeleid en kent het land en de wandelingen uitstekend. Hij/zij vertelt je uitvoerig over de cultuur, historie, zeden en gewoonten van zijn land en met deze gids als intermediair kunnen we intensief contact leggen met de plaatselijke bevolking. De reisleider wordt bovendien op enkele wandelingen ter zijde gestaan door lokale gidsen.

Ga je binnenkort op reis naar Noord-Macedonië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/noord-macedonie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/noord-macedonie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Voor een verblijf in Macedonië van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Macedonië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Gezondheidszorg
N.B.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat u informeren over de risico’s op besmetting met Rabiës (Hondsdolheid), de Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Macedonië is een veilig land, maar houdt u er rekening mee dat onderhuidse spanningen tussen Macedoniërs en Albanezen soms de kop op steken en mn in de steden tot opstootjes en demonstraties kunnen leiden.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

ohrid.jpg

Noord-Macedonië - wandelvakantie

Het hart van de Balkan

Wandelvakantie vanuit hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.