Noord-Macedonië - Ohrid, 8 dagen Wandelen langs het fotogenieke Meer van Ohrid

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotel en pensions

Je begint en eindigt deze wandelreis in het levendige stadje Ohrid, aan het op zevenhonderd meter hoogte gelegen Meer van Ohrid. Maak kennis met de stille bergwereld rond het meer en met bijzondere kerkjes met fresco's, kloosters en vissersdorpen. Aan de overkant van de enorme watervlakte schemert het mysterieuze Albanië. Je overnacht in sfeervolle familiepensions, waar je kennismaakt met de lokale bevolking. Ohrid is in de zomer gemakkelijk te bereiken met een rechtstreekse vlucht vanuit Nederland.

Uniek aan deze reis

 • Authentiek Macedonië
 • Contact lokale bevolking
 • Fresco's en ikonen
 • Vergezichten over fraai meer
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Noord-Macedonië - Ohrid

Macedonië is het fascinerende land in het hart van de Balkan waar de wieg van Alexander de Grote heeft gestaan. Het heeft een ongekend rijke natuur, cultuur en een bijzonder gastvrije bevolking. In afgelegen kloosters hebben ooit monniken het Cyrillische schrift ontwikkeld, dat nog steeds door de meeste Slavische volken wordt gebruikt. Natuurlijk bezoek je de beroemde fresco’s van de kerkjes aan het Meer van Ohrid, de stad die voor elke dag van het jaar een kerk heeft, en het vaak gefotografeerde kerkje van Sveti Jovan Kaneo, dat hoog boven het meer ligt. Ook wandel je door de prachtige bergwereld van Bistra en Galicica. Over panoramische paden, bloemenrijke bergweiden en langs scherpe rotsgraten wandel je er tot boven de boomgrens. Hoe verder je weg bent van Ohrid, des te authentieker Macedonië zich toont.
Hier vinden we, kortom, het echte geheim van de Balkan: ongekende gastvrijheid, traditionele gerechten, eeuwenoude handenarbeid, oorspronkelijke zigeunermuziek. De Balkan, zoals Den Doolaard haar beschreef.

Dag 1

Aankomst op het vliegveld van Ohrid en transfer naar je guesthouse. Ohrid, gelegen aan de oever van het gelijknamige mooie, blauwe meer, is een zeer bezienswaardige, historische stad. Het heeft onder andere een goed museum met iconen en een levendige flaneer-boulevard met vele terrasjes.

Overnachting in

Ohrid

Dag 2

Op deze eerste wandeling maak je kennis met het ruige karstlandschap van het Galicica Nationaal Park. Hoogtepunt is de pas op de eerste bergrug vanwege het magnifieke uitzicht op de langgerekte Dzhafa-vallei. Hier zie je allerlei karstverschijnselen: prachtige dolines, karren en karstbronnen. Je geniet er van de rust, de stilte, de ruigheid van het verlaten landschap van de transhumance waar schapen de zomerweiden begrazen, en van de rijke kalkminnende flora. Tijdens de klim en de afdaling heb je voortdurend spectaculair uitzicht op Ohrid, het meer en de hoge (besneeuwde) Albanese bergen aan de overkant. Een pittige maar prachtige wandeling: 16 km, 480 m stijgen, 600 m dalen. Wandelduur: 6 uur.

Overnachting in

Ohrid

Dag 3

Een korte transfer brengt je naar het dorpje Velestovo boven Ohrid. Tijdens de wandeling naar Elshani heb je ook vandaag weer geregeld een magnifiek uitzicht op het Meer van Ohrid, dat 500 meter lager ligt. Aan de overkant rijzen de (besneeuwde) Albanese bergen boven de nevel uit die op warme dagen boven het meer hangt. Als de wind uit de bergen opsteekt, kan het uitzicht kraakhelder zijn over het 366 vierkante kilometer grote meer. Ongeveer halverwege kom je door het bijna verlaten dorpje Konjsko, dat een tragisch verleden heeft, maar nu ook ontvolkt raakt door vergrijzing en een opdrogende dorpsbron. Aangekomen in Elshani word je naar een gastvrije lodge gebracht, met uitzicht over het meer (ritduur: circa één kwartier). Wandeling: 8 km, 130 m stijgen, 320 m dalen. Wandelduur: 3,5 uur.

Overnachting in

Lagadin bij Elshani

Dag 4

Na een korte transfer begint de wandeling in het bijna verlaten dorp Konjsko, en gaat wat hoger de bergen in van het Galicica National Park. Na een geleidelijke klim kom je in de lieflijke, groene vallei ‘Grebenine’ die omgeven is door oude beukenbossen of waarvan de hellingen begroeid zijn met stekelig struikgewas. Je wandelt over een ‘green road’ en een graspad over de lengte de vallei uit. Er volgt een korte, stevige klim door beukenbos naar een pas. De wandeling eindigt in Elšani na een lange, pittige afdaling over de berghelling van de laagte in de aardkorst met daarin het Meer van Ohrid. Geniet hier geregeld wat uitgebreider van de uitzichten onderweg. Na een korte transfer (circa 15 minuten) ben je terug in de lodge in Lagadin. Wandeling: 12 km, 500 m stijgen en 700 m dalen. Wandelduur: 5,5 uur.

Overnachting in

Lagadin bij Elshani

Dag 5

Na een korte transfer naar Elshani wandel je vanuit het dorp over smalle paadjes naar het levendige vissersdorp Peshtani aan het meer van Ohrid. Na genoten te hebben van een kop koffie aan het water, begint een klim. Deze gaat door struikgewas en bossen naar het weidegebied van de prachtige en vogelrijke hoogvlakte van Trpecko Pole. Hier vind je een uitstekende picknickplek bij een drinkplaats voor het vee, een waterbron, een kapelletje en een paardentrekstation om de herders van voorraden te voorzien. Vanaf hier loop je via een lange, maar niet moeilijke afdaling naar het volgende vissersdorp Trpejca. Wandeling: 11,5 km, 370 m stijgen, 550 m dalen. Wandelduur: 4 uur.

Overnachting in

Trpejca

Dag 6

Je loopt het vissersdorpje Trpejca uit, over een beboste heuvel, om al snel geleidelijk af te dalen naar de camping ‘Ljubanishta’. Dit is een restant van recreatie uit de communistische tijd, gelegen aan het meer van Ohrid. Over rustige asfaltweggetjes waarover meer bezoekers komen (in de weekenden kan het drukker zijn), loop je vervolgens door een fruitteeltgebied naar het fraaie klooster Sveti Naum. Dit is genoemd naar een van de belangrijkste heiligen van de Macedonisch-orthodoxe kerk en ligt op de grens met Albanië. Bij het klooster liggen ook de bronnen van de rivier de Zwarte Drin die hier krachtig het Meer van Ohrid in stroomt. Met een motorbootje vaar je langs de oostoever in circa drie kwartier terug naar Trpejca. Wandeling: 8,5 km, 200 m stijgen en dalen. Wandelduur: 3 uur.

Overnachting in

Trpejca

Dag 7

Transfer van Trpejca naar Leskoec (circa 45 minuten). Je wandelt naar het Sveti Petka-klooster bij Velgoshti, vlakbij Ohrid. De tocht gaat over de groene flanken van de bergen langs kleine, verborgen kerkjes en door een fraaie kloof die gaandeweg steeds groener wordt. Bij het klooster word je opgehaald en naar het guesthouse in Ohrid gebracht. Wandeling: 9 km, 450 m stijgen en 350 m dalen. Wandelduur: 4 uur. 

Overnachting in

Ohrid

Dag 8

Na het ontbijt word je naar het vliegveld van Ohrid gebracht. Hier eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Ohrid is een wat groter stadje dat ook cultureel gezien interessant is en waar relatief veel toeristen op af komen. Hier overnacht je aan het begin en eind van de reis in een gastvrij guesthouse middenin het historisch centrum. Nabij het dorp Elshani ben je te gast bij een vriendelijk familiepension dat in een groene omgeving ligt ca 50m boven het Meer van Ohrid en met mooi uitzicht over het meer. Trpejca is een vriendelijk, autovrij vissersplaatsje aan het meer. Hier overnacht je in een appartement, bij een restaurantje, pal aan het meer. Je hebt elke nacht een kamer met privé badkamer.

Over de maaltijden

Het ontbijt wordt elke dag voor je verzorgd in de accommodatie waar je verblijft. Voor het avondeten kun je een restaurantje in de omgeving zoeken. In Ohrid zijn tal van restaurants binnen handbereik. In Trpejce heeft het pension waar je verblijft een prima (vis)restaurant. Op dag 3 en 4 is in het pension een heerlijke avondmaaltijd inbegrepen, omdat deze accommodatie wat verder van andere restaurants ligt.
De lunch koop je dagelijks zelf in.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 2 diners
 • boottocht op dag 6
 • transfer van en naar vliegveld Ohrid
 • transfers volgens programma
 • bagagevervoer op dag 3, 5 en 7
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele entrees
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Omdat Macedonië nog geen echte wandelcultuur kent, is het niet goed mogelijk aansluitende wandelingen te maken en zijn op een aantal dagen 's ochtends en/of 's middags transfers in het programma opgenomen. Je maakt niet al te lange of zware wandelingen over (on)verharde weggetjes en (soms) stenige wandelpaden. Alleen de wandelingen op dag 2 is wat inspannender. Soms loopt u in schaduwrijk bos, maar ook hele stukken zonder schaduw. Zorg voor goede bescherming tegen de zon. Vanwege het soms afgelegen terrein is het minimum aantal deelnemers 2.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Ohrid is een wat grotere plaats die ook cultureel gezien interessant is (oa. een wereldberoemd iconen museum). Vanuit Elshani kunt u eventueel nog een wandeling doen (niet beschreven, wel gemarkeerd).

Extra's

Verlengingshotels

Aristocrat Palace Hotel (Skopje)

In een rustige wijk op 12 min lopen van het centrum van Skopje ligt Aristocrat Palace Hotel. Een goed en comfortabele stadshotel met een mooi uitzicht over de stad aan een zijde en de hellingen van de Mt Vodno aan de andere zijde. Het hotel heeft kleine appartementen, plus één- en tweepersoonskamers. De kamers zijn voorzien van moderne badkamer, minibar, satelliet tv, airco en internetverbinding. Het hotel beschikt over een kleine tuin met terras en een bar.

Transfers

Transfer Skopje Airport - hotel in Skopje (vanaf € 55,- per boeking)

U kunt deze transfer van vliegveld Skopje naar uw hotel in Skopje reserveren indien u een extra nacht boekt in Skopje.

Voorwaarden: Prijs is per rit, max 3 personen. Bij meer personen is er een toeslag. Als u een transfer tussen 20:00 en 07:00 uur nodig heeft dan geldt daar een toeslag voor van €15 per transfer voor.

Transfer van Skopje naar het hotel in Ohrid (vanaf € 138,- per boeking)

U kunt deze transfer van (vliegveld) Skopje naar het eerste hotel in Ohrid reserveren indien u een vlucht naar Skopje kiest.

Voorwaarden: Prijs is per rit, max 3 personen. Bij meer personen is er een toeslag.

Transfer van hotel in Skopje naar Skopje Airport (vanaf € 55,- per boeking)

U kunt deze transfer van het hotel in Skopje naar vliegveld Skopje reserveren indien u een extra nacht boekt in Skopje.
 Als u een transfer tussen 20:00 en 07:00 uur nodig heeft dan geldt daar een toeslag voor van €15 per transfer voor.

Voorwaarden: Prijs is per rit, max 3 personen. Bij meer personen is er een toeslag.

Transfer van hotel in Ohrid naar Skopje (vanaf € 138,- per boeking)

U kunt deze transfer van het hotel in Ohrid naar (vliegveld) Skopje reserveren indien u een vlucht naar Skopje kiest.

 

Voorwaarden: Prijs is per rit, max 3 personen. Bij meer personen is er een toeslag.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Ohrid of Skopje. We boeken deze vluchten via onze agent. Er zijn verschillende chartermogelijkheden vanuit Amsterdam, Brussel of Eindhoven mogelijk. Chartervluchten tijden onder voorbehoud van eventuele wijzigingen. Tot begin mei worden de vluchten naar Ohrid niet uitgevoerd en wordt de optioneel bij te boeken transfer Skopje – Ohrid vv  sterk aanbevolen.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf het vliegveld van Ohrid (OHD) word je opgehaald en naar je guesthouse gebracht. Op de laatste dag word je weer op het vliegveld afgezet.

Heen via Skopje (SKP):
Skopje ligt ca. 180 km van Ohrid. Eerst moet je per bus of taxi van het vliegveld naar de stad reizen. Deze transfer kun je eventueel bijboeken. Er gaat 5x per dag een bus van Skopje naar Ohrid (laatste aan het einde van de middag). Je kunt ook een transfer van het vliegveld van Skopje naar je guesthouse in Ohrid bijboeken. Het is ook mogelijk om bij late aankomst een extra nacht in Skopje te boeken, met een transfer van het vliegveld van Skopje naar het hotel, en de volgende dag door te reizen naar Ohrid.

Terugreis:
Je kunt met de bus en taxi vanuit Ohrid aan het einde van de ochtend op het vliegveld van Skopje aankomen. Als je vroeger vliegt kun je een transfer boeken.

U kunt dit arrangement starten van 15 april t/m 15 oktober. In juli en augustus kan het erg warm zijn in Macedonië. De nabijheid van het meer brengt dan vaak wel wat verkoeling.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Macedonië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook mooi het verschil tussen twee verschillende vluchtopties.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Ga je binnenkort op reis naar Noord-Macedonië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/noord-macedonie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/noord-macedonie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Voor een verblijf in Macedonië van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Macedonië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Gezondheidszorg
N.B.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat u informeren over de risico’s op besmetting met Rabiës (Hondsdolheid), de Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Macedonië is een veilig land, maar houdt u er rekening mee dat onderhuidse spanningen tussen Macedoniërs en Albanezen soms de kop op steken en mn in de steden tot opstootjes en demonstraties kunnen leiden.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

de_steile_oever_meer_van_Ohrid_-_shutterstock-ollirg.jpg

Noord-Macedonië - Ohrid

Wandelen langs het fotogenieke Meer van Ohrid

Wandelvakantie langs hotel en pensions

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.