Wandelvakantie Nepal

Nepal - Panorama, 19 dagen Van jungle tot hooggebergte

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs comfortabele hotels en lodges

Dé ideale kennismaking met Nepal. Dagwandelingen in de uitlopers van de Himalaya, een 6-daagse trek nabij het Annapurna massief langs comfortabele MLN lodges, cultuurexcursies in de tempelsteden van de Kathmandu-vallei, en een verblijf in de prachtige natuur van het Chitwan Nationaal Park. Beleef de charme van Nepal tijdens deze prachtige wandelrondreis.

Uniek aan deze reis

 • 6-daagse MLN trektocht bij Annapurna
 • Begeleiding door toegewijde Nepalese gids
 • Comfortabele hotels
 • Natuurexcursies in Chitwan NP
 • Relatief lichte wandelingen
 • Verblijf in koningsstad Bhaktapur
 • Voettocht door Kathmandu Vallei
Zwaarte
Comfort

Vanuit Kathmandu via het Annapurna gebied naar Chitwan

Vanuit de Kathmandu Vallei, met z’n bijzondere cultuur en geschiedenis, naar het Annapurnagebied waar ijsbedekte Himalayatoppen tot in de hemel reiken. Bekijk het artikel op Op Pad.

Dag tot dag

Nepal - Panorama

Nepal wordt meestal geassocieerd met zware trektochten en expedities; het is echter ook een geweldig land voor een ‘lichte’ natuur- en cultuurvakantie, zoals deze 19-daagse Panorama reis.

Kathmandu en haar zustersteden Bhaktapur en Patan zijn letterlijk volgepakt met prachtige stoepa’s, pagodes en paleizen. Bij de uitbundig versierde tempels als Swayambunath, Pashupatinath en Bodnath maak je kennis met de religieuze gebruiken van de vriendelijke Nepali.

In de Kathmandu Vallei wandel je vanuit sfeervolle hotels – tegen een decor van besneeuwde toppen - ontspannen langs rijstterrassen. Vanuit Pokhara, aan de voet van het Annapurna Massief, verheft de beroemde Machhapuchhare, met zijn karakteristieke vissenstaart vorm, zich meer dan 6000m boven het spiegelende wateroppervlak van het Phewa meer. In dit decor maak je een trektocht langs comfortabele Mountain Lodges of Nepal (MLN).

De reis wordt besloten in het Chitwan National Park, waar je vanuit een mooie jungle lodge kennis maakt met het subtropische laagland van Nepal en mogelijk met de tijgers, beren en neushoorns die hier beschermd worden. Hoeveel afwisseling wil je hebben?

Uitbreidingsopties
Wil je vóór of ná deze reis wat langer in Kathmandu blijven dan kunnen we extra dagen in het hotel reserveren.

Dag 1

Op het vliegveld van Kathmandu word je opgewacht en naar het hotel in de toeristenwijk Thamel gebracht. Hier zijn talloze winkels en leuke restaurants. Op loopafstand van het hotel vinden we het prachtige Durbar Square van Kathmandu, met vele eeuwenoude tempels en andere monumenten.

Overnachting in

Kathmandu

Dag 2

Vandaag krijg je meer informatie over de rest van de reis en tref je waar nodig nog extra voorbereidingen. Verder kan je deze dag vrij besteden en uitrusten van de lange reis. Kathmandu is een prachtige stad om te verblijven: de stad zelf en de vallei er omheen zijn letterlijk zó volgepakt met tempels, stoepa's en andere heiligdommen dat je maanden nodig zou hebben om alles te zien. 

Hoogtepunten zijn Durbar Square, Bodnath (de grootste Boeddhistische stoepa van Nepal), Pashupatinath (de belangrijkste Hindoeïstische tempel van Nepal) en Swayambunath, een stoepa op een heuveltop waar een grote kolonie makaken (aapjes) ronddoolt en van waaraf je een mooi uitzicht over Kathmandu hebt. Ook kun je Patan of Bhaktapur bezoeken; in deze andere twee steden van de Kathmandu-vallei zijn ook vele heiligdommen te vinden.

Uiteraard kan je het ook heel anders aanpakken en genieten van de terrasjes of van de souvenirs die in Thamel te koop zijn. 's Avonds zijn er verschillende mogelijkheden voor een goed diner. Tegenwoordig kan je in Kathmandu terecht voor vrijwel alle keukens ter wereld: van Japans tot een Canadese pizza.

Overnachting in

Kathmandu

Dag 3

In ongeveer 2 uur tijd rijd je in een auto met privéchauffeur richting het Newari dorpje Panauti. Panauti is een 1700 jaar oud dorp in een vallei waar de rivieren Roshi Khola en Pungamati Khola bij elkaar komen. Eens in de 12 jaar is hier een groot festival waarbij veel pelgrims zich in de rivier wassen.

Het dorp ligt in een vruchtbare vallei en haar oude huizen en Newari tempels zijn van uitzonderlijke schoonheid. We nemen dan ook de tijd om rond te kijken. Het is een plek waar je een glimp kan opvangen van de traditionele leefwijze van de inwoners. Na de lunch word je afgezet in Khopasi en begint de korte wandeling (2 uur) naar Bhaltali. Al snel zie je het eindpunt op 1545m hoogte liggen, maar het is nog een pittig klimmetje.

Overnachting in

Balthali

Dag 4

Balthali is prachtig gelegen op de kruising van de Roshi en Ladkhu Rivier. Vandaag maak je een mooie wandeling van 3-4 uur in de buurt van het dorp. In deze rustige landelijke omgeving vol met rijstterrassen, zie je hoe het leven in de heuvels van Nepal zich al sinds eeuwen voltrekt. De bewoners van deze vallei zijn kleinschalige boeren die 's ochtends vroeg en op het einde van de dag naar de tempelpleinen van hun dorp gaan om samen te komen. Samen met de hoge pieken van de Himalaya in de verte en de aantrekkelijke bossen, is het een sfeervolle omgeving voor de eerste wandeldag.

Overnachting in

Balthali

Dag 5

Vandaag wandel je van Balthali, via Namo Buddha, naar Dhulikel. Onderweg zie je kleinschalige landbouw, boerengehuchtjes en fantastische uitzichten over de vallei. 

De tempel van Namo Budhha, één van de 8 plaatsen waar je als boeddhist geweest moet zijn, ligt bovenop een heuvel (1700m). Het verhaal gaat dat de boeddha hier tijdens één van zijn levens een uitgehongerde tijgerin redde van de hongersdood door een stuk van zijn eigen been af te snijden en daarmee de tijgerin en haar jongen te redden. Voor boeddhisten staat dit verhaal symbool voor onbaatzuchtigheid en voor compassie voor alle levende wezens. Op de heuveltop is een prachtig Tibetaans klooster verrezen. De huizen in het dorp zijn gebouwd in 'pagoda-stijl' en hebben prachtige kleuren.

Vanaf hier stap je in een auto met privéchauffeur, die je in 1 uur naar Dhulikel brengt. Dit stadje is gelegen aan de doorgaande oost-west weg door het heuvelland van Nepal, maar op het centrale plein waan je je eerder in een middeleeuws stadje, met vele met Newari houtsnijwerk beklede huizen. Op het plein staan een mooie Vishnu-tempel met daarvoor twee garuda's en de Harisiddhi Tempel. 

Wandeling: 4 uur lopen, 400m stijgen en dalen.

Overnachting in

Dhulikel

Dag 6

Een korte rit van een uur brengt je naar Nala (1500m). Het dorp is een historische en religieus belangrijke plek waar je veel tempels in heel diverse bouwstijlen tegen komt. 

Je start de wandeling met een rustige klim richting Nagarkot.  Onderweg kom je door kleine dorpjes en zie je mensen aan het werk in de velden. Het pad voert door de bossen en om je heen hoor je vele vogels zingen. Nagarkot ligt aan de rand van de vallei op circa 2100 meter hoogte. Boven het dorp is het beste en bekendste uitzichtpunt voor de toppen van de Himalaya. Hiervandaan lijken de toppen van de Annapurna en de Mount Everest niet meer dan een dag lopen verwijderd. Wandeling: ca. 4 uur lopen, 650m stijgen, 50m dalen.

Wil je ergens een extra nacht toevoegen aan de reis? Nagarkot is een heerlijke plek voor een rustdag, vanwege het goede hotel en het geweldige uitzicht. Er is ook een korte rondwandeling te maken.

Overnachting in

Nagarkot

Dag 7

Vandaag kun je bij goed weer vroeg opstaan, om naar het dakterras van het hotel te gaan. De zonsopkomst biedt bij helder weer schitterende uitzichten op de Himalayatoppen in het noorden.

Na het ontbijt wandel je door groene bossen en kleine dorpjes. Je ziet hoe de ethnische groepen Tamang en Newar wonen en werken op prachtig aangelegde landbouwterrassen. Je loopt door tot een van de oudste tempels in Nepal, de Changunarayan, gebouwd in de 4e eeuw. Dit prachtige Hindoe tempel complex ligt op een heuvelrug midden in de vallei. Het is een van de belangrijkste Hindoe tempels en staat op de UNESCO lijst van werelderfgoed, maar helaas is het in de aardbeving van 2015 zwaar beschadigd. Wandeling 4,5 uur, 700m dalen, 100m stijgen.

Na de wandeling word je opgepikt door een auto, die je in 1 uur naar de koningsstad Bhaktapur brengt. Je overnacht je midden in het historische centrum.

Overnachting in

Bhaktapur

Dag 8

Vrije dag in Bhaktapur, een stad die bekend staat om haar vele tempels. Bhaktapur heeft van de drie koningssteden in de Kathmandu-vallei haar middeleeuwse karakter het beste bewaard. Het goed bewaarde oude centrum staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Pottenbakkers, smeden en juweliers hebben elk een eigen stukje van de stad. De meeste inwoners zouden echter het beste te omschrijven zijn als ‘stadsboeren’. Ze leven van rijst- en graanbouw. Het Paleis met de 55 ramen, de pagode Nyatapola, het priesterhuis Puchhari met het beroemde pauw-venster, de gouden Poort, het zijn slechts een paar van de vele bezienswaardigheden van deze bijzondere stad, waar het heerlijk slenteren is door het autovrije, historische centrum. Je hebt de hele dag de tijd om Bhaktapur te verkennen.

Overnachting in

Bhaktapur

Dag 9

Vroeg in de morgen, na het ontbijt, word je opgehaald voor een lange rit van 9 uur naar Pokhara. Het aantal kilometers is niet zo groot, maar de snelheid ligt, vanwege het slechte wegdek en de vele medeweggebruikers, laag. De route loopt langs de Trisuli rivier en onderweg stop je regelmatig om wat te eten of te drinken.

Aan het einde van de middag kom je aan in Pokhara, een gezellige stad aan het Phewa-meer. Bij helder weer zie je hier de gletsjers bovenop de Himalaya pieken liggen. Hier kan je de laatste voorbereidingen treffen voor de trektocht die morgen start. Alles is hier te koop en de keuze uit restaurants voor het diner is enorm.

Overnachting in

Pokhara

Dag 10

Vroeg in de morgen word je naar Sarangkot gebracht om de zonsopkomst boven het Anapurna-gebied te aanschouwen. Als het weer goed is, is dit een van de meest spectaculaire uitzichten op de Himalaya die je zult meemaken!

Daarna rijd je in een klein uur naar Phedi op 1200m hoogte. Dit is het startpunt van de 6 dagen en 5 nachten durende trektocht in de uitlopers van het Annapurna Massief. De komende dagen wandel je door vriendelijke dorpjes en geniet ondertussen van spectaculaire uitzichten op met sneeuw bedekte toppen: Annapurna, Hiunchiuli en Macchapuchhare, de heiligste berg van Nepal. Zoals op al onze trektochten in Nepal word je bagage vervoerd door dragers. 

De wandeling van vandaag brengt ons via de terrasde heuvels omhoog naar Dhampus. Het pad, een 'Nepalese trap' gaat steil omhoog door subtropische bossen met veel (korst)mossen, varens en orchideeën. Dhampus is een dorp op 1700m hoogte, dat ver uitgestrekt over de helling ligt. Je hebt er mooi uitzicht op een aantal 7 en 8 duizenders. Wandeling: 2,5 uur lopen, 500 m stijgen en bijna niet dalen.

We komen voor de lunch bij de lodge aan. Vanuit hier heb je een geweldig zicht op de Anapurna pieken. Na de lunch is er een optionele wandeling naar het oude dorp van Dhampus mogelijk.

Overnachting in

MLN Basanta lodge in Dhampus

Dag 11

Al snel is het weer klimmen geblazen. Ditmaal naar Pothana op een bergrug van 2000m hoogte. De route loopt afwisselend door rhododendronbossen en langs bewerkte akkers, met veel gierst. In het dorp wonen veel Tibetaanse handelaren die hier hun souvenirs verkopen.

Na een pauze op een terrasje dalen we door het subtropische bos met de mooiste orchideeën en magnolia's af in het dal van de Modi Khola. Deze rivier ontspringt op de Annapurna. Via weinig belopen paden bereik je de rustig gelegen lodge (op ca. 1500m hoogte), waar je gelijk kan aanschuiven voor een heerlijke lunch. Na de lunch heb je de tijd om de pitoreske dorpen van Tanchok en Patleket te ontdekken. Daarna kan je, gezeten voor je kamer, genieten van het uitzicht op Annapurna South. 

Wandeling: 4,5 uur, 400m stijgen, 650m dalen.

Overnachting in

MLN Mala of Gurung lodge in Majgoan

Dag 12

De hele wandeling is vandaag over paden waar eigenlijk alleen dorpelingen lopen. Dit is een groot contrast met de trekkerspaden, omdat er helemaal geen theehuizen langs de route zijn. Je krijgt daarom wat versnaperingen mee.

Al vrij snel begint een steile afdaling door dicht bos over een pad van trappen. Na een wat vlakker gedeelte over mooi aangelegde terrassen, waar gierst en boekweit wordt verbouwd, komt het tweede zijdal in zicht. De wandeling heeft stukken met pittige dalingen en klimmen. Met wat geluk zien we een apenfamilie, meestal grijze Langoeren met lange staarten, door de bomen rennen en springen. Onderweg loop je rond en rond dorpen die al eeuwenlang onveranderd zijn. Over een krakkemikkige hangbrug gaan we verder naar het vriendelijke Landrung (1550m), waar de lunch weer klaar staat. Wandeling: 4,5 uur lopen, 350m stijgen en dalen.

Aan het eind van de middag kan je nog wat door het dorp slenteren en een biertje drinken op een bloemrijk terras.

Overnachting in

MLN La Bee lodge in Landrung

Dag 13

Vandaag wordt een pittige dag. Eerst een afdaling over trappenpaden naar de Modi Khola rivier gevolgd door een lange, lange klim naar Ghandrung (of Ghandruk) op 1940m hoogte. Op de velden rond het dorp wordt tarwe en gerst verbouwd en zie je buffels en geiten grazen. De relatieve welvaart van het Gurung dorp Ghandruk komt van de Gurkha's die in het Britse leger hebben gediend. 

Het geheim voor vandaag is 'rustig aan doen'. Kies een tempo dat je minimaal een half uur kan volhouden zonder te stoppen en zonder teveel te hijgen. Houd regelmatig een korte pauze, drink veel, geniet van de omgeving...en uiteindelijk bereik je het bijzondere dorp Ghandrung, met 2 dorpskernen. Wandeling: 4,5 uur lopen, 700m stijgen en 350m dalen.

In de middag kan je bij het informatie centrum(pje) van het Annapurna Conservation Area Project (ACAP) dat dit gebied beschermt, langs gaan, of het Gurung Culture Museum. Maar gewoon voor je kamer genieten van het imposante uitzicht op de bergen om je heen is ook een optie.

Overnachting in

MLN Himalaya lodge in Ghandrung

Dag 14

Na nog een keer omgekeken te hebben naar de hoge toppen Annapurna South, Machhapuchhare en Annapurna III,  begin je de daling naar het dorpje Kimche en verder de Modi Khola vallei in. Onderweg kom je volgeladen ezel- en muildierkaravanen tegen die goederen van en naar de diverse Gurka dorpen vervoeren. Een deel van de route gaat over een zandweg, waar je af en toe aan de kant moet voor een zwoegende bus. Vanaf Shauli Bazaar volgen je het pad langs de Modi rivier tot aan de lodge. Voor de laatste maal word je gastvrij ontvangen in een mooi gelegen K&D lodge. Wandeling: 4 uur, 50m stijgen, 900m dalen

Na de lunch heb je de mogelijkheid om naar het dorp van Birethanti te wandelen. Ook kan je er voor kiezen te relaxen aan de oevers van de rivier.

Overnachting in

MLN Sanctuary lodge in Birethanti

Dag 15

Vandaag sta je vroeg op. Langs akkers loop je naar Birethanti, een mooi dorp bij de samensmelting van de Bhurundi en de Modi Khola rivieren. Na drie uur lopen bereik je Nayapul, waar een auto klaar staat op je op te halen. Het wordt een lange rit en het chaotische verkeer is een schril contrast met de rust van de bergen die je achter je laat. Via Pokhara rijd je in ca. 7,5 uur naar het laaggelegen Chitwan Nationaal Park, op de grens met India. Je verblijft in totaal 3 nachten in dit beroemde nationaal park

Overnachting in

Resort nabij Chitwan NP

Dag 16-17

Vanuit je hotel maak je diverse excursies (lopend, per jeep en per boot) onder leiding van een ervaren Nepalese jungle gids. Tijdens de tochten door het park heb je de kans om wilde dieren te zien zoals neushoorns, krokodillen en apen. Ook komt de Bengaalse tijger in Chitwan voor en is het park zeer vogelrijk. Alle excursies en maaltijden tijdens het verblijf in Chitwan zijn inbegrepen.

Op de eerste volle dag van je verblijf hier start je met een kanotocht op de Rapti rivier, gevolgd door een avontuurlijke wandeling door de jungle naar het Crocodile Breeding Center. Hier kan je zien en leren hoe men haar uiterste best doet om het uitsterven van deze dieren te voorkomen. Na de lunch is het tijd voor een jeepsafari door het park, waarbij je op zoek gaat naar de vele dieren die in het park leven. Sluit deze dag af met een drankje in de bar of een welverdiende duik in het zwembad.

De volgende dag ga je in de ochtend op zoek naar de mooiste vogels in de bossen. Na de lunch is het tijd voor een wandeling door de jungle. Voor het diner, geniet je van een levendige culturele voorstelling van de Tharu gemeenschap.

Overnachting in

Resort nabij Chitwan NP

Dag 18

Vandaag een mooie rit van ca. 6 uur terug vanuit het laagland richting de bergen. Na aankomst is er nog tijd om in Kathmandu rond te kijken.

Overnachting in

Kathmandu

Dag 19

Je wordt naar de luchthaven gebracht voor de thuisreis. Aan de rechterzijde van het vliegtuig heb je bij daglicht nog uitzicht op de Himalaya toppen in het noorden.

Eventueel kun je je verblijf in Nepal verlengen met een van onze korte arrangementen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht steeds in goede hotels en lodges, op kamers met een eigen badkamer. In de steden zijn dit middenklasse stadshotels. Tijdens de trektocht door de Kathmandu Vallei zijn dit soms wat eenvoudiger hotels, wel mooi gelegen.

Bij de trektocht vanuit Pokhara overnacht je in Mountain Lodges of Nepal. Dit zijn fraai gelegen, kleinschalige lodges met schitterend uitzicht vanuit een mooi aangelegde tuin. De kamers zijn ruim en stijlvol ingericht. Ondanks de afgelegen ligging, komt er warm water (van zonnepanelen) uit de douche, worden er prima maaltijden geserveerd en kan je aan de bar een goede borrel bestellen. In de lounge is een open haard, maar op de kamers is geen verwarming. Daarom liggen er, voor koude avonden, donsjassen, mutsen en handschoenen klaar.  

De laatste dagen overnacht je bij National Park Chitwan in een schitterend gelegen resort met mooi aangelegde tuin. Een heerlijke plek om te ontspannen bij het zwembad.

Over de maaltijden

De eerste dagen en de laatste dag is alleen het ontbijt inbegrepen. Voor de lunch en het diner zoek je een gezellig restaurantje op. In de MLN lodges en bij Chitwan zijn alle maaltijden inbegrepen.
Overal kan je een thermosfles met thee laten vullen voor onderweg. We adviseren om het kraanwater met tabletjes of jodium te zuiveren. Op steeds meer plekken kun je in winkels je waterfles laten vullen met gezuiverd water (tegen kleine vergoeding).
NB. uiteraard zijn op veel plekken flessen bronwater verkrijgbaar. We raden af deze te kopen, omdat het afvalprobleem in Nepal aanzienlijk is.

Inbegrepen

 • hotelovernachtingen (10x), incl. ontbijt
 • verblijf in MLN lodges en Chitwan (8x), incl. ontbijt en avondeten
 • lunches (6x) in MLN lodges en Chitwan
 • transfers volgens programma met privé-auto en chauffeur
 • bagagevervoer door jeep en dragers (max. 12 kg per persoon)
 • ACAP en TIMS permit, entree Chitwan NP
 • reisbegeleiding door Nepalese Engelstalige gids
 • trekkingkaart (wordt ter plekke overhandigd)
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • overige entreekosten (bv. Durbar Square van Bhaktapur en Patan)
 • fooien voor de lokale staf 
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • verzekering

Ter plaatse te betalen

 • visum Nepal (ca. 50 Euro, 1 maand geldig)
 • entree Bhaktapur (ca. 15 Euro)

Over de activiteiten

Voor deze wandelvakantie zijn een goede conditie en enige wandelervaring vereist. De dagafstanden zijn niet lang, maar de hoogteverschillen aanzienlijk.
Je wandelt over goede, brede, maar stenige en soms steile, eeuwenoude voetpaden en onverharde wegen. Regelmatig zitten er kunstig aangelegde, stenen trappenpaden in de route, waarvan de treden vaak net te hoog zijn om lekker te lopen. Op de paden en trappen ligt veel mest van lastdieren en ze zijn stoffig (tenminste in het droge trekking seizoen). 
Soms voert het pad langs een afgrond. Door de breedte van de paden voorzien we weinig problemen voor mensen met hoogtevrees. Af en toe steek je via een metalen hangbrug een rivier over. Deze hangbruggen zijn een beetje wiebelig, kunnen hoger dan 20 meter boven de rivier hangen, maar zijn van degelijke (Zwitserse) kwaliteit. 

Je komt op deze tocht door Nepal niet ver boven de 2000 meter en zult dan ook geen problemen hebben met hoogteziekte.

Extra dagen

Tijdens deze reis kun je rustdagen inbouwen door ergens in plaats van 1 nacht, 2 nachten te blijven. Als dit tijdens een trekking is komen er extra kosten bij voor gids en drager.
Je kan je verblijf in Nepal ook verlengen door deze reis te combineren met een ander arrangement.

Speciale verzekering

Bij wandelreizen in Nepal is het noodzakelijk een reisverzekering af te sluiten waarbij een helikopter-redding is inbegrepen in de polisvoorwaarden. 

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht Kathmandu.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.

Dit arrangement is te boeken van half februari tot eind april en vanaf half oktober tot half december.
Het klimaat op het Indische subcontinent wordt bepaald door de moesson: van mei tot en met september regent het er veel en zijn de bergen in nevelen gehuld. Daarom adviseren wij om Nepal in het voor- en najaar te bezoeken. In maart en april staan bovendien de beroemde Nepalese rhododendronbossen in bloei.
De wintermaanden zijn ook uitstekend voor vakanties waarbij je niet op al te grote hoogte komt. Het is dan weliswaar wat kouder maar de lucht is over het algemeen helderder dan in het voor- het najaar. Tijdens de moesson is een trektocht ondoenlijk.
Nepal ligt ter hoogte van de Canarische Eilanden: het kan in de dalen dus behoorlijk warm worden. In het voor- en najaar is het in de Himalaya vrijwel altijd droog en de temperatuur loopt overdag op tot 20/25 ºC, heerlijk wandelweer dus. Vanzelfsprekend neemt de temperatuur ’s avonds en op grotere hoogten af. ’s Nachts kan dan vorst tot -10 ºC voorkomen. In november en december kan het kwik zelfs tot tot -20 ºC dalen op grotere hoogtes! Soms komt mist voor: dan is het ook overdag aan de koude kant en blijft het kwik bij 10ºC steken. Je moet dus altijd op zomer en winter voorbereid zijn.

Over onze lokale partner
Onze lokale partner organisatie in Nepal is zeer begaan met het welzijn van de lokale bevolking op het platteland van Nepal en organiseert de volgende projecten: 
De Pasang Lhamu Foundation (http://pasanglhamufoundation.org/), opgericht door onze lokale partner, is mede-initiatiefnemer voor het ziekenhuis van Lukla, verstrekt studiebeurzen aan kansarme kinderen, voorziet afgelegen dorpen van groene stroom en probeert lokale gemeenschappen te laten profiteren van bergtoerisme. 
Yeti Foundation (http://yetifoundation.org/) heeft vele dorpen geholpen na de aardbeving in april 2015.
De Maiti Trek genereert aandacht voor de problemen rond vrouwen- en kinderhandel. Met de opbrengst van de eerste editie ($25.000) zijn 500 kinderen van winterkleiding voorzien. 
In 2014 is het Black Ice Himalaya project ondersteunt, waarbij in het Everest gebied onderzoek wordt gedaan naar veranderende patronen in gletsjers, onder invloed van het veranderende klimaat.
Elk jaar verzamelt men in het Everest gebied achtergelaten afval (blikjes, lege zuurstoftanks, glas en plastic) en vervoert dit naar Kathmandu.
De partner van SNP in Nepal heeft de status van Travelife Certified behaald.

Travelife is een toonaangevende organisatie die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint en certificeert op het gebied van verduurzaming. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen.  Denk hierbij aan verantwoord management, sociaal-economische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf opnieuw getoetst.  

CO2 compensatie

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Panorama ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.
 

Tijdens deze vakantie heb je geld nodig voor maaltijden, persoonlijke uitgaven (drankjes, souvenirs ed.) en fooien voor de lokale staf. Het prijsniveau in Nepal is lager dan in Europa, maar hoger dan in veel andere Aziatische landen. Dit komt door hoge inflatie en omdat veel geïmporteerd moet worden en hoog de bergen in vervoerd. Op plekken waar veel buitenlandse bezoekers komen, zoals het Everest gebied, zijn de prijzen hoger dan elders. 

Rupee en Paisa
De munteenheid van Nepal is de Rupee (NPR). Deze is onderverdeeld in 100 Paisa. Er zijn bankbiljetten van 5, 10, 20, 50, 500 en 1000 rupees. Muntgeld zie je in praktijk niet.
Er zijn geldautomaten in de grotere steden, zoals Kathmandu en Pokhara en plaatsen met veel toeristen, zoals Jomson, Bhaktapur, Lukla en Chitwan. Creditcards worden alleen in de betere gelegenheden geaccepteerd. Omdat geldautomaten in Nepal storingen kunnen vertonen, raden we aan om niet alleen op creditcard of pinpas te vertrouwen. Je kan beter een deel van het geld dat je nodig denkt te hebben (bv. 300 euro), van huis meenemen (in kleine coupures van 20 euro) en ter plekke wisselen. 
NB. Ter voorkoming van betaalpasfraude en vergroting van de veiligheid hebben banken soms besloten om het gebruik van de betaalpas buiten Europa standaard te blokkeren. Vergeet niet deze blokkade voor vertrek (meestal via internetbankieren) op te heffen.

Geld wisselen
Op de luchthaven van Kathmandu kun je geld wisselen of pinnen. Wisselen kan ook bij grote hotels en wisselkantoren in Kathmandu (met name in de wijk Thamel). Zorg ervoor dat de biljetten die je ontvangt niet kapot en vies zijn, omdat deze vaak met tegenzin geaccepteerd worden. Het heeft geen zin om Rupees mee naar huis te nemen of terug te wisselen. Het best deel je ze op de laatste dag, voor je naar het vliegveld gaat, uit aan bedelaars.

Prijzen maaltijden
In wat achteraf gelegen straatjes van de steden kan je al voor 5 euro eten, ga je naar en plek waar meer buitenlanders komen, dan loopt de prijs snel op. Ga, inclusief drankjes, uit van 15-20 euro per dag (lunch en avondeten), Tijdens trektochten zijn de maaltijden in trekkers-lodges niet inbegrepen, zodat je zelf een keuze kunt maken uit het uitgebreide menu. Bij een bekende trekking, zoals Everest, Annapurna of Poon Hill, betaal je 20-25 euro per dag voor 3 maaltijden + drankjes (hoe hoger je komt, hoe duurder). Minder bekende trekkings, zoals Manaslu hebben (nog) wat lagere prijzen.

Andere uitgaven
In de trekkers-lodges betaal je vaak (niet overal) een klein bedrag voor extra services die op steeds meer plekken worden aangeboden, zoals opladen van telefoon of camera, wifi, warme douche. Ook hier geldt weer: hoe meer buitenlanders, hoe hoger de prijzen, met als topper het Everest gebied, waar je op 10 euro per dag moet rekenen.

Fooien
Het geven van fooien is in Azië zeer gebruikelijk. Daarbij is er voor gidsen en dragers alleen in het trekking-seizoen werk en moeten ze dan genoeg verdienen voor de rest van het jaar, vaak voor hun hele familie. Daarom raden wij aan een fooi te geven, indien iedereen zijn werk goed heeft gedaan.
Wat is een goede fooi?
Dat is lastig te bepalen. Er is in ieder geval sprake van een traditionele hiërarchie bij de staf. De Engelssprekende hoofdgids is de baas en dient ongeveer net zo veel te krijgen als de chauffeur (op een lange rijdag, voor een kort ritje minder). De hulpgidsen staan lager op het trapje en de dragers onderaan. Het staat eenieder vrij om hier vanaf te wijken, bv. omdat je vindt dat de dragers het zwaarste werk doen. Daarbij dien je wel te bedenken dat ook in Europa lager opgeleid/zwaarder werk vaak minder beloond wordt dan hoger opgeleid/lichter werk. 
Je geeft de fooi (liefst in Rupees, maar kan ook in Euro), aan het eind van de reis, altijd aan iedereen individueel, met een bedankje.

Een goede fooi voor de hoofdgids en chauffeur is 10 euro per gewerkte dag als je met 2 personen op pad bent en 17,50 euro als je met een groep van 10-14 mensen bent. Reken voor de hulpgids op 12 euro per dag (alleen bij een groep). Dragers maak je blij met 4-5 euro per gewerkte dag (er is altijd 1 drager per 2 westerlingen).

Voorbeelden: loop je met 2 personen 10 dagen met gids en drager en rijdt de chauffeur 2 lange dagen, dan zou de gids 100 euro kunnen krijgen, de chauffeur 20 euro en de drager 45 euro. Totaal 165 / 2 = 82,50 euro per persoon.
Loop je met een groep van 10 personen, 10 dagen met gids, hulpgids en 5 dragers en rijdt de chauffeur 2 lange dagen, dan zou de gids 175 euro krijgen, de chauffeur 35 euro, de hulpgids 120 en de dragers 5x45 euro. Totaal : 555 / 10 = 55,50 euro per persoon in de groep.
Nogmaals, dit is een indicatie, maar hiermee heb je enig houvast.

Ook bij de Landeninformatie Nepal in MijnSNP staat vermeld hoeveel geld je onderweg ongeveer nodig hebt en wat redelijke fooien zijn.

Alle transfers zijn inbegrepen. Je wordt bij aankomst opgehaald van de luchthaven en op de dag van vertrek weer weggebracht. Tussendoor zijn alle ritten ook in een eigen auto met chauffeur.

Wij raden aan om uitgerust en met een goede basisconditie aan je vakantie naar Nepal te beginnen. Maak voorafgaand aan de reis enkele stevige wandeltochten, in de heuvels van bv. Eifel of Ardennen of nog beter: de Alpen (SNP biedt er leuke wandeltrips aan).  

 • e-ticket
 • uitgeprinte visum aanvraag
 • 3 pasfoto's voor trekkingpermits (indien je vooraf geen pasfoto naar SNP hebt gemaild)
 • reisverzekering met dekking voor helikopter-redding
 • GELDIG paspoort (tot half jaar na terugreis)
 • kopieën van reisdocumenten
 • EHBO (o.a. breedspectrum antibioticum, diacure, sporttape, paracetamol)
 • waterzuiveringstabletjes of jodium
 • toiletartikelen (biologisch afbreekbaar)
 • dagrugzak (35 liter)
 • regenhoes voor rugzak
 • plunjezak, duffelbag, stevige weekendtas of trekkingrugzak
 • stevige wandelschoenen (*)
 • lichte (sport)schoenen en slippers (voor na de wandeling)
 • (kunststof) handdoek (bv. voor als je onderweg wilt pootje baden)
 • aantal fleece truien om los of over elkaar aan te kunnen trekken
 • (afrits-) wandelbroek
 • muts
 • lang (wollen) ondergoed
 • wind- en waterdicht jack + regenbroek
 • zonnehoed of pet en zonnebril
 • zonnebrandolie en lippencrème met UV-filter
 • hoofdlamp en reservebatterijen
 • veldflessen (bij voorkeur 1 thermosfles voor thee en 1 waterfles)

(*) Het type wandelschoen is afhankelijk van de drager. Heb je bv. zwakke enkels, dan wil je graag hoogsluitende, stevige schoenen, anderen hebben liever lagere, soepele schoenen. Wat altijd belangrijk is, is een goede, stevige (Vibram) zool, met veel grip en waar je geen stenen doorheen voelt. Koop wandelschoenen een maatje groter, zodat je tenen in de afdaling niet tegen de voorkant komen. Bovendien zwellen voeten wat op tijdens een lange wandeling.
Tot slot: maak een paar weken voor vertrek een flinke wandeling op je schoenen om te kijken of ze nog goed zijn. Het komt namelijk regelmatig voor dat schoenen die wat langer niet gebruikt zijn, spontaan uit elkaar vallen na een uurtje lopen.

(**) Voor de K&D trektocht vanaf Pokhara kan je een aantal zaken van de organisatie te leen krijgen, zoals wandelstokken, duffelbag, waterflessen, poncho, dagrugzak. Omdat je ook een trektocht in de Kathmandu vallei maakt, waar niets te leen is, zal je toch alles van huis mee moeten nemen.

Bij de trektocht in de Kathmandu Vallei wordt de bagage vervoerd door een jeep.
Tijdens de trektocht bij de Annapurna kan iedereen tot maximaal 12 kg bagage afgeven aan de dragers. Verpak deze bagage bij voorkeur in een plunjebaal, duffelbag of rugzak, waterdicht en makkelijk herkenbaar. Houd er rekening mee dat er niet altijd zachtzinnig met de bagage wordt omgesprongen. Over het algemeen is het goed mogelijk om de bagage te beperken tot 12 kilo, zodat je zelf niet meer hoeft te dragen dan een dagrugzakje met de spullen die je onderweg nodig hebt. Bagage die je op de trektocht niet nodig hebt kun je afgeven en krijg je na afloop van de trekking terug.

Op deze wandelvakantie word je begeleid door een Engels sprekende Nepalese gids en een drager. Onze vaste groep van lokale Engels sprekende gidsen hebben ruime ervaring met trektochten in Nepal en kennen de meeste routes zeer goed. Hierdoor kunnen zij u vertellen over de lokale gebruiken en cultuur van de bergbewoners en als tolk optreden naar de lokale bevolking. Een unieke kans om in contact te komen met de lokale cultuur en bevolking.

Ga je binnenkort op reis naar Nepal bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/nepal. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Visum Nepal
Voor een verblijf in Nepal heb je een een visum nodig. Je paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten en nog 6 maanden geldig zijn op de dag van gepland vertrek uit Nepal.
Je kunt een visum kopen bij aankomst op de luchthaven van Kathmandu (na het eerst digitaal aangevraagd te hebben) óf vooraf in Nederland bij de ambassade of een visumbureau.

NB. Check altijd de laatste info t.a.v. de visumbepalingen op de website van het Nepalese consulaat waarop je up-to-date informatie aantreft. Klik hier.

Visum op luchthaven Kathmandu
Een toeristenvisum kun je bij aankomst op de luchthaven van Kathmandu verkrijgen. In de laatste 15 dagen voor aanvang van je reis dien je hiervoor een online aanvraagformulier in te vullen (klik hier ). Bij aankomst in Kathmandu wordt deze aanvraag in het systeem opgezocht. 
Wacht met aanvragen totdat je het informatiepakket van SNP hebt ontvangen en kijk op het vluchtschema op welke dag je precies in Nepal aankomt. Zorg dat je alle benodigde gegevens bij de hand hebt als je het formulier begint in te vullen (incl. een digitale pasfoto).

Invullen visum aanvraag
Begin met het uploaden van je pasfoto (blokje linksboven) en ga verder met persoonlijke gegevens.
Er wordt 2x om een adres in Nepal gevraagd. Hier kan je het hotel in Kathmandu vermelden. De adressen worden op een voor ons vreemde manier gevraagd. 'PIN number' is postcode, 'Ward' een 2-cijferig nummer (voor Kathmandu centrum 02), 'Municipality' en 'District' zijn allebei Kathmandu. Onderaan geef je de plek aan waar je in Nepal arriveert. Dit zal meestal 'TIA' zijn, het vliegveld van Kathmandu (Tribhuvan International Airport). Na controle op Submit drukken.

Op het vliegveld aangekomen, ga je eerst in de rij staan om je visum te betalen bij de Cash Counter: 50 euro (of US$50) voor een verblijf van max. 30 dagen, cash en gepast te betalen. Met het bonnetje ga je in de rij voor de Immigration staan. Hier krijg je het visum in je paspoort. Als er meerdere vliegtuigen na elkaar geland zijn, kan dit lang duren (lees: meerdere uren).

NB. Als je thuis niets hebt geregeld voor het visum, dien je eerst aan te sluiten in de rij Filling the Application Form en daarna in de Cash Counter en Immigration rijen. Het proces duurt dan nog langer.

Visum regelen in Nederland
Bij het Nepalese Consulaat in Amsterdam kun je voor vertrek in Nederland reeds een visum verkrijgen. De kosten hiervoor zijn echter hoger dan dat je ter plekke een visum regelt. Het grote voordeel is dat je na aankomst op de luchthaven van Kathmandu veel sneller door de douane bent. Klik hier voor de link naar het Nepalese Consulaat.

Visum India
Indien je via New Delhi in India naar Nepal reist, heb je een visum voor India nodig. Dit dien je zelf te regelen. Meer informatie vind je onder het kopje 'Praktische Informatie' bij de reizen naar India.

NB. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of consulaat van Nepal en India. Wanneer je niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee je je kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief gebruik te maken van de Executive Service of van de Pre-Check inclusief invulservice. Klik hier voor de link naar de CIBT website.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
De gezondheidsvoorzieningen in Nepal zijn niet te vergelijken met die in de Westerse wereld. Ook komen er ziekten voor die bij ons niet (meer) bestaan. Zorg dat je niet vertrekt zonder je te laten informeren over vaccinaties en met een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Een helikopterredding moet gedekt zijn door de verzekering. Ter plekke heb je cash geld of een creditcard nodig om door een helikopter te worden meegenomen. Kan je niet betalen dan treedt er vertraging op omdat er dan eerst garantstelling door bv. verzekering of SNP geregeld moet worden.

Economy Class Syndrome
In vliegtuigen is de lucht extreem droog. Hierdoor verlies je ongemerkt veel vocht. Het gevolg hiervan is dat je bloed dikker wordt en makkelijker klontert. Dit, in combinatie met lang stilzitten, kan bloedpropjes in je aderen tot gevolg hebben. Deze bloedpropjes kunnen als ze op de verkeerde plek terechtkomen beroertes en zelfs de dood veroorzaken. Tijdens lange vluchten moet je hier serieus rekening mee houden en veel water en vruchtensap drinken. Als je dit niet vanzelf wordt aangeboden moet je er bij de bemanning om vragen (NB. het drinken van alcohol en koffie werkt averechts). Als je genoeg drinkt moet je ook regelmatig naar de wc, wat goed is voor de bloedsomloop. Daarnaast geven vliegtuigmaatschappijen instructie voor oefeningen die je zittend op je stoel kunt doen om je bloed in beweging te houden.

Hygiëne en drinkwater
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Let op met wat je eet, het moet vers bereid zijn. Wees erg voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes. Drink alleen gekookt of (met bv. jodium) gedesinfecteerd water. 
NB. Gebotteld mineraalwater wordt overal te koop aangeboden, maar levert enorm veel plastic afval op. Water uit de kraan of van bronnetjes in de bergen, is na zuivering prima te drinken. Neem hiertoe waterzuiveringstabletjes mee. Water zuiveren gaat ook prima met betadine jodium: 7 druppels per liter, schudden en 1 uur wachten voor het drinken. Een andere optie is om een Grayl waterfilter mee te nemen. Hiermee haal je in een oogwenk potentiële ziektekiemen uit het water.

Warm blijven
Ook als het overdag warm is, koelt het op hoogte 's avonds snel af. Zorg dat je op tijd kleren aan doet. Ook binnen in de trekkers-lodges is het koud. Isolatie is iets onbekends, de wind waait overal doorheen en als de kachel aan is, moet je er vlak bij zitten. Als je het te vaak en te lang koud hebt moet je lichaam te hard werken, terwijl dat lichaam het al moeilijk heeft met de hoogte, het onbekende eten, mindere hygiëne, etc. Een donsjas is boven de 2000m een must, net als een warme muts (ook 's nachts), wollen ondergoed, paar lagen fleeces, buffje om je nek warm te houden (of als masker te gebruiken tegen stof), handschoenen, dikke sokken en een wind- en waterdichte jas.

Voor verwarming en koken wordt van oudsher voornamelijk hout gebruikt (en boven de boomgrens gedroogde Yak-mest). Om de hellingbossen te beschermen wordt er al tientallen jaren op aangedrongen meer gas en kerosine te gebruiken en minder hout. Dit beleid werpt duidelijk vruchten af op plekken die goed te bereiken zijn. Elders is de aanvoer van voldoende gas en kerosine lastig. Daar hebben de bewoners het recht om dood hout te verzamelen voor kachel en fornuis, dit geldt ook in Nationale Parken bij Annapurna en Everest.

Hoogteziekte
De Himalaya begint waar andere bergen ophouden. Naarmate je hoger komt, daalt de luchtdruk en daardoor de hoeveelheid zuurstof die je inademt. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Ons lichaam is niet automatisch ingesteld op een verblijf boven de 2500 - 3000m hoogte. Gun je lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Belangrijk hierbij is dat je veel water en thee drinkt (1 liter EXTRA per 1000 hoogtemeters, dus op 3000m zo'n 4 liter, maar géén alcohol en koffie) en niet te snel stijgt. Goede acclimatisatie krijg je door overdag hoger te lopen, dan je 's nachts slaapt.

Ondanks goede voorbereiding kan je boven de 2500 - 3000m last krijgen van hoogteziekte, ook wel AMS (acute mountain sickness) genoemd. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Als je niet verder stijgt gaat dit na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid, hoesten met schuim, zware hoofdpijn, oedeem of hardkloppingen, dien je zo snel mogelijk af te dalen. Ernstige hoogteziekte ontstaat vaak 's nachts tijdens de slaap. Als er 's avonds al klachten zijn, wees dan 's nachts extra alert. Iemand met hoogteziekte kan soms niet meer helder denken en moet gedwongen worden om af te dalen. Laat iemand nooit alleen achter en ga samen naar beneden. De gidsen weten uiteraard precies waar ze op moeten letten en houden je in de gaten. Onderschat het niet, alle klachten op grote hoogte zijn hoogteziekte, totdat het tegendeel is bewezen. Als je met hoogteziekte verder stijgt kan je er aan overlijden. Als je afdaalt is er na 500m dalen vaak al verbetering merkbaar.

Als je thuis al last hebt van ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, of als je zwanger bent, dan raden we dringend aan om, vóór het boeken van een vakantie naar grote hoogte, je huisarts te raadplegen. Slaappillen en andere kalmeringstabletten zijn op grote hoogte uit den boze, vanwege hun negatieve effect op de ademhaling. Op alle reizen streven we naar een langzame stijging en voldoende tijd om te acclimatiseren, daarom raden we niet aan om medicijnen (zoals Diamox) te nemen om te proberen hoogteziekte te voorkomen. Wil je dit toch overwegen, overleg dan met je huisarts. 

EHBO en brillen
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape en rekverband.
Draag je een bril, hang deze met een koordje om je nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van je bril. Het is in Nepal vaak stoffig en winderig, hetgeen voor lensdragers vervelend kan zijn. Neem in dat geval een reservebril mee.

Honden en apen
Honden liggen overdag vaak te slapen, om je 's nachts wakker te houden. Soms lopen ze ook lange stukken mee…probeer ze terug te sturen. Blijf zoveel mogelijk bij honden uit de buurt (vlooien) en zorg in ieder geval dat je niet gebeten wordt. Dit geldt ook voor apen, die het, vooral in Kathmandu, gemunt hebben op mensen met eten. Rabiës komt veel voor en na een honden- of apenbeet moet je binnen 24 uur in een modern ziekenhuis zijn voor een medicijn. Dat valt niet mee in Nepal en al helemaal niet halverwege een trekking...

Lezen
Lezenswaardige boekjes over gezond blijven in het buitenland, o.a. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte' zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij bol.com.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings-) inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. 
Klik hier voor de informatie van de GGD betreffende Nepal. Maak (minimaal een maand voor vertrek) een afspraak bij GGD of huisarts voor de benodigde vaccinaties. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist (bv. malaria komt in Nepal alleen voor in delen van de Terai, het laaggelegen deel tegen de grens met India).

Verplicht
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Nepal binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Nepal zelf komt geen Gelekoorts voor.

Nepal is altijd een veilige bestemming voor toeristen geweest, diefstal en beroving komen zeer weinig voor. Wel is het verschil in rijkdom tussen bezoekers en lokale bevolking vaak groot, breng daarom niemand (met name kinderen) in verleiding, door nonchalant met (dure) spullen te zijn.

In Kathmandu gelden de normale voorzorgen voor een grote stad. In sommige wijken wordt het, als de winkeltjes dicht gaan, heel donker. Het is dan beter om een taxi te nemen. Wees er op bedacht dat de stroom altijd kan uitvallen en neem een zaklamp mee.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

KD_IMG_8083.jpg

Nepal - Panorama

Van jungle tot hooggebergte

Wandelvakantie langs comfortabele hotels en lodges

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.