Nepal - Manaslu, 18 dagen Rondom de ijsbedekte reus

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Wandelen

Trektocht langs eenvoudige lodges

De Manaslu trektocht omvat alles wat wandelen in Nepalese Himalaya tot een onvergetelijke ervaring maakt: mooie dorpen met verschillende etnische bevolkingsgroepen, een dichtbijgelegen achtduizender, vriendelijke boeddhistische bewoners en schitterende uitzichten op akkers, valleien en hoge bergen. Manaslu is één van de minder bezochte gebieden van Nepal en is daardoor nog zeer authentiek gebleven. In het begin tropisch warm en groen, op en om de hoge Larkya La enkel omringd door rots, sneeuw en ijs. Het Manaslu circuit is één van de mooiste tochten in Nepal!

Uniek aan deze reis

 • 13-daagse trektocht
 • Een van de minder bekende en daardoor authentiekere trektochten
 • Geweldige landschappen
 • Goede Nepalese Engelstalige gids
 • Zonder binnenlandse vlucht
Zwaarte
Comfort

Artikel | Top 10 kuitenbijters

Jammerende kuiten, zweet op de rug en het hart snel kloppend. Deze reis is één van de 10 pittige groepswandelreizen waarbij je soms best een beetje moet doorbijten. Maar het uitzicht is altijd weer de perfecte beloning. Lees verder...

Dag tot dag

Nepal - Manaslu

De trektocht rondom de Manaslu bezit alle ingrediënten die wandelen in Nepal tot een onvergetelijke ervaring maken: afgelegen dorpjes van hindoeïstische en boeddhistische bevolkingsgroepen, een zeer afwisselend landschap met op de achtergrond steeds de hoge besneeuwde toppen van de Himalaya. Voor het Manaslu-circuit is een speciale permit vereist. Dit betekent weliswaar een wat hogere reissom, maar ook dat we tijdens deze trek niet veel andere toeristen zullen tegenkomen. De eerste dagen volgen we het Buri Ghandaki-dal langs rijstterrassen en subtropische bossen. Daarna passeren we kleine, levendige Tibetaanse dorpen waar kloosters en chortens getuigen van het boeddhistische geloof. Het hoogste punt van de tocht is de 5105 m. hoge bergpas Larkya La. Deze pas ligt recht onder de top van de Manaslu, in een onwerkelijke wereld van rotsen, sneeuw en ijs. Het uitzicht is waanzinnig mooi. Langs uitgestrekte gletsjers en door jakweides dalen we vervolgens af in het leefgebied van de Gurungs. Hier domineren de Annapurna's de horizon. Tenslotte bereiken we het Marsyangdi-dal van waar een bus ons terugbrengt naar Kathmandu.

Dag 1

Vertrek vanuit Amsterdam naar Kathmandu. Aankomst de volgende dag.

Overnachting in

nachtvlucht

Dag 2

Op het vliegveld van Kathmandu word je opgewacht en naar het hotel in de toeristenwijk Thamel gebracht. Hier zijn talloze winkeltjes en leuke restaurantjes en op loopafstand van het hotel vinden we het prachtige Durbar Square van Kathmandu, met vele eeuwenoude tempels en andere monumenten. Ondanks dat de aardbeving van april 2015 zijn sporen heeft nagelaten, is het een bezoek zeker waard.

Overnachting in

Kathmandu

Dag 3

Vandaag is een vrije dag in Kathmandu. Deze levendige stad laat zich het beste te voet verkennen. Stoepa's, pagoden, paleizen en rijk bewerkte patriciërshuizen omzomen de drukke straten. Overal zie je de verwevenheid tussen het hindoeïsme en boeddhisme. Je kan de sfeer op Durbar Square gaan proeven. Rond het plein liggen dicht bij elkaar de Kumari Bahal (de residentie van de levende godin), de Narayan-tempel, Kasthamandap, de Shiva-Parvati-tempel en het oude koningspaleis. Pashupatinath is een van de belangrijkste hindoeïstische tempels van Nepal met een Shiva-tempel en verschillende crematieplekken aan de oevers van de Bagmati. Een van de meest in het oog springende stoepa's in Kathmandu ligt op een heuvel. Trappen bezet door bedelaars en bezocht door talrijke rhesusapen leidden naar de uitbundig versierde tempels van deze Swayambunath. De ogen van Boeddha kijken vanuit hier over de gehele stad en de omringende vallei. Aan de rand van de stad ligt eveneens de enorme Bodnath stoepa, die vooral 's ochtends en 's avonds door pelgrims bezocht wordt. Hier maak je kennis met de bijzondere religieuze gebruiken van de vriendelijke Nepalese bevolking. Verderop in de Kathmandu Vallei liggen twee andere koningssteden - Patan en Bhaktapur - die eenvoudig vanuit Kathmandu te bereiken zijn. Van deze twee heeft Bhaktapur haar middeleeuwse karakter het beste bewaard. Pottenbakkers, smeden en juweliers hebben elk een eigen stukje van de stad. De meeste inwoners zouden echter het beste te omschrijven zijn als ‘stadsboeren’. Ze leven van rijst- en graanbouw. Het Paleis met de 55 ramen, de pagode Nyatapola, het priesterhuis Puchhari met het beroemde pauw-venster, de gouden Poort, het zijn slechts een paar van de attracties van deze ongewone stad.

Overnachting in

Kathmandu

Dag 4

Vroeg in de morgen vertrekken we met onze eigen bus vanuit Kathmandu naar Barpak, een tocht die wel 9 uur kan duren. Vanuit de stad rij je over een bergpasje en laat de Kathmandu vallei achter je. Onderweg zie je bij goed weer de Ganesh Himal, Manaslu, Himal Chuli en Peak 29. Op enig moment verlaat je de asfaltweg hobbelt nog ca. 1,5 uur over een onverharde weg naar Barpak op 1900m hoogte.

De eerste 2 dagen van deze trek wijken af van het klassieke Manaslu Circuit, omdat op dat traject een weg wordt aangelegd. De route via Barpak en Laprak is landelijker, loopt hoger en biedt mooiere uitzichten dan de klassieke route.

 

Overnachting in

lodge in Barpak

Dag 5

Je begint de trektocht met een relatief korte wandeling, maar wel gelijk een flinke stijging. Vanuit Barpak begin je aan een gestage klim door een schitterend Rododendron bos. Bij Bosu Khang, met 2800m het hoogste punt van vandaag, is er een pauze om te genieten van de mooie plek. Dan volgt de afdaling naar het vriendelijke Gurung dorp Laprak op 2100m. Wandelduur: 5 uur lopen, 900m stijgen en 700m dalen.

Overnachting in

lodge in Laprak

Dag 6

Na een korte afdaling over de bekende/berucht Nepalese trappenpaden steek je de Machha Khola rivier over met een hangbrug en begint de klim naar het dorp Sing La. Er is uitzicht op vele sneeuw-bedekte bergen en een aantal dorpjes op de berghellingen. Daarna gaat het vooral nog naar beneden tot je in Machha Khola (900m) op de bodem van de machtige vallei van de Budhi Gandaki bereikt. Wandelduur: 7,5 uur lopen, 300m stijgen en 1500m dalen.

Overnachting in

lodge in Machha Khola

Dag 7

Je volgt de rivier omhoog tot aan de heetwaterbronnen van Tatopani waar je via een hangbrug naar de overkant gaat. Je steekt stroompjes over waar je, met het water, de koude wind van het Ganesh Himal massief naar beneden voelt stromen. Je slaapt op een hoogte van 1300m aan de rivier bij Jagat. Wandelduur: 6 uur lopen, 650m stijgen 250m dalen.

Overnachting in

lodge in Jagat

Dag 8

Je wandelt verder over de steile hellingen met uitgehakte paden en hangbruggen. De rijst heeft plaatsgemaakt voor gierst, boekweit en amaranth, met zicht op de 7000 meter hoge Shringi Himal. Het landschap wordt steeds bergachtiger en vanaf nu hebben alle dorpen hun mani’s (gebedsmuren) en kani’s (toegangspoorten). Je volgt een prachtig pad langs rotsen en afgronden naar het prachtig gelegen Deng (1800m) en kijkt uit op het voor toeristen gesloten Tsumpa-dal. Wandelduur: 7 uur, 800 m klimmen, 300 m dalen.

Overnachting in

Lodge in Deng

Dag 9

Vandaag is een lange dag omdat er weinig dorpjes en dus ook weinig geschikte overnachtingsplaatsen zijn in dit gebied. Je geniet van de bossen met rododendrons en weelderig begroeide eiken. Driemaal steek je de rivier over alvorens je Namrung (2700 m) bereikt. Wandelduur: 7 uur lopen, 950m stijgen, 250m dalen.

Overnachting in

Lodge in Namrung

Dag 10

Het landschap wordt steeds kaler en boven je zie je steeds vaker de gletsjers en toppen van de reuzen in de omgeving. Je bereikt het schitterend gelegen Lho (3200 m) met voor het eerst prachtig uitzicht op de top van de Manaslu (8163 m). Onderweg kan je eventueel het klooster Hinang Gompa bekijken. Wandelduur: 7,5 uur, klimmen 650 m, dalen 100 m.

Overnachting in

lodge in Lho

Dag 11

Vanaf Lho daal je eerst af naar de rivier Pungyen Khola. Je volgt deze een stuk naar boven tot je rechts over de morenenrand in het dorp Syaula arriveert. Het dorp is aangelegd om Tibetaanse vluchtelingen, die via Samdo de vallei binnenkwamen, te huisvesten. Het is dan nog 1,5 uur lopen naar Sama Gompa (3500 m) waar je overnacht. Wandelduur: 4 uur lopen, 500 m stijgen, 250m dalen. Om te acclimatiseren raden we aan de omweg langs het Punggen Klooster te maken dat op een schitterende plek op 4000m hoogte in een zijdal ligt.  De wandeling duurt dan 8 uur.

Overnachting in

lodge in Sama Gompa

Dag 12

Je volgt het dal van de Buri Gandaki verder in noordwaartse richting over yakweiden met tientallen meters lange manimuren. Het is een geleidelijke klim waarbij de hoogte al goed merkbaar wordt. Door de Kani van Samdo bereik je rond lunchtijd de trekkers-lodge en tevens het laatste bewoonde dorp Samdo op 3800 meter hoogte. Wandelduur: 4 uur lopen, 350m stijgen, 50m dalen. In de middag als de zon achter de berg verdwijnt beklim je de met vlaggetjes getooide ‘huisberg’ (200m) niet alleen om de laatste zonnestralen op te vangen maar ook voor de schitterende uitzichten en een goede acclimatisatie.

Overnachting in

lodge in Samdo

Dag 13

De volgende dag stijg je een flink stuk over zijmorenen langs de Larkya Khola. Je loopt  nu in de regenschaduw van de berg met aan je linkerhand schitterende uitzichten op North en Larkya Peak van het Manaslu massief. Aan je rechterhand de kale steenwoestijnen die aan de Tibetaanse hoogvlakte doen denken. De hoogte wordt nu steeds meer merkbaar op de tocht naar Dharamsala bij Larkya Phedi op 4450 meter hoogte, waar je de koudste nacht door zult brengen. Wandelduur: 4 uur, 700m stijgen, 50m dalen.

Overnachting in

Lodge in Dharamsala/Larkya Phedi

Dag 14

Vandaag wacht het hoogtepunt van de trektocht, de Larkya Pas op 5105 meter. De gids zal vertellen dat Larkya geleidelijk betekent. Maar hoe geleidelijk ook..de hoogte maakt het toch zwaar. Je begint deze lange dag dan ook voor het ochtendgloren. Het uitzicht met allerlei verstopte bevroren meertjes is waanzinnig en uiteindelijk zul je de met gebedsvlaggetjes en steenmannetjes getooide pas bereiken. Vanaf de pas volgt de lange en lastige, maar werkelijk schitterende afdaling naar Bimthang (3800 m). Geniet van de enorme massieven (oa Annapurna), ijskappen, gletsjers en morenenruggen om je heen. Wandelduur: 9-10 uur, 650m stijgen, 1300m dalen.

Overnachting in

lodge in Bimthang

Dag 15

Wederom een geweldige dag langs de melkwitte gletsjerrivier de Dudh Khola met uitzicht over het Peri Himal massief en de imponerende westzijde van de Manaslu. Langs gletsjers, over morenen en door met baardmossen behangen rododendronbossen bereik je het grote Gurung-dorp Tilje (2300 m). Wandelduur: 6 uur lopen, 1500m dalen, 100m stijgen. Afhankelijk van omstandigheden kan je ook een dorp eerder, in Gawa, overnachten.

Overnachting in

lodge in Gawa of Tilje

Dag 16

Je volgt de Dudh Khola naar beneden tot aan de plek waar deze samengaat met de Marsyangdi. Bij de gebedsmolens in de kani van Dharapani neem je afscheid van het authentieke Manaslu-circuit. Aan de overzijde van de brug zie je de modernere lodges van het Annapurna Circuit al liggen. Het laatste stuk gaat door over een spectaculair pad door een smalle kloof naar Tal, Chamje of Jagat (al naar gelang de behoefte; hoe meer je loopt, hoe minder je morgen in de hobbel-jeep hoeft te zitten). 6 tot 7,5 uur lopen, 1400m dalen, 300m stijgen.

Overnachting in

tussen Tal en Jagat

Dag 17

Een lange reis terug naar Kathmandu. Eerst een paar uur hobbelen in een jeep naar Besisahar. Dan nog 6-7 uur over de asfaltweg, waar de snelheid niet hoog ligt door vele gebruikers van de weg. Laatste overnachting in de hoofdstad, tenzij je hier een extra nacht bijboekt.

Overnachting in

Kathmandu

Dag 18

We worden naar de luchthaven gebracht voor de terugvlucht naar Nederland. Aan de rechterzijde van het vliegtuig heb je bij daglicht nog uitzicht op de Himalaya toppen in het noorden.
Meestal arriveer je dezelfde dag in Amsterdam. Soms is de aankomst de volgende dag.

Eventueel kun je je verblijf in Nepal verlengen met een van onze individuele arrangementen, Bv. een korte meerdaagse voettocht door de Kathmandu Vallei (reiscode 284940, klik hier voor meer informatie)

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Kathmandu overnacht je in een goed hotel op een kamer met eigen badkamer.
Tijdens de trektocht overnacht je in trekkers-lodges. Deze lodges liggen in of bij de dorpjes en zijn opgetrokken uit hout of natuursteen. Je overnacht er normaal gesproken op een kamer met 2 losse bedden, in je slaapzak. Er zijn matrassen en kussens en, op grotere hoogte, ook dekens om over de slaapzak te leggen.
Het sanitair is simpel en dient bijna altijd te worden gedeeld met andere gasten. Vaak is er een douche (met wat geluk, en vooral zonneschijn, soms ook warm).               
In de eetzaal staat vaak een op hout of yak-mest gestookte kachel. Toch moet je zorgen voor warme kleding, want het tocht door alle kieren en gaten. Een donsjas is heerlijk.
Er is elektriciteit en soms ook wifi (tegen vergoeding), maar altijd kunnen (kortere of langere) storingen voorkomen.

NB1. Het is in trekkers lodges niet mogelijk om vooraf een éénpersoonskamer te boeken.

NB2. Op de Manaslu trekking zijn de voorzieningen onderweg nog duidelijk minder dan op meer belopen trekkings als de Annapurna en in het Evererst gebied. Met name de trekkers-lodge in Dharamsala is niet op zijn taak berekend, maar er is niets anders. Soms slaap je hier in een tent.

NB3. Manaslu is een zogenaamde  'restricted area' waarvoor een speciale permit nodig is. Om deze permit aan te vragen dien je je paspoort bij aankomst in Nepal af te geven aan een medewerker van onze lokale partner. Die heeft ongeveer een dag nodig om de permits te regelen. Het is niet mogelijk om de permit met een paspoort kopie aan te vragen.

Over de maaltijden

In Kathmandu is het ontbijt inbegrepen. Voor de lunch en het diner zoek je een gezellig restaurantje op.
Tijdens de trekking zijn er geen maaltijden inbegrepen, omdat het leuker is zelf een keuze te maken van de menu-kaart. Voor het ontbijt kan je oa. kiezen uit pannekoeken of havermout, voor lunch en avondeten tussen Dal Bhat (rijst, linzen en groente), noodles, lasagna, pizza, yak-burger en nog veel meer.

Overal kan je een thermosfles met thee laten vullen voor onderweg.
We adviseren om het kraanwater met tabletjes of jodium te zuiveren. Op steeds meer plekken kun je in winkeltjes je waterfles laten vullen met gezuiverd water (tegen kleine vergoeding).
NB. uiteraard zijn op veel plekken flessen bronwater verkrijgbaar. We raden af deze te kopen, omdat het afvalprobleem in Nepal aanzienlijk is.

Inbegrepen

 • 3 hotelovernachtingen, incl. ontbijt
 • alle transfers volgens programma
 • 13 overnachtingen in trekkers lodges
 • trekking permit Manaslu
 • entrees Manaslu Conservation Area en Annapurna Conservation Area en TIMS permit
 • reisbegeleiding door lokale Engelstalige reisleider
 • lokale gidsen tijdens de trekking
 • transport van 12 kg bagage (per persoon) door dragers
 • fraaie wandelkaart van het Manaslu gebied (wordt ter plekke overhandigd)
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • overige maaltijden
 • eventuele entreegelden
 • fooien voor de lokale staf 
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • verzekering

Ter plaatse te betalen

 • visum Nepal (ca. 50 Euro, 1 maand geldig)

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Je wandelt over goede, brede, maar stenige en soms steile, eeuwenoude voetpaden. Regelmatig zitten er kunstig aangelegde, stenen trappenpaden in de route, waarvan de treden vaak net te hoog zijn om lekker te lopen. Op de paden en trappen ligt veel mest van lastdieren en ze zijn stoffig (tenminste in het droge trekking seizoen). Op paden langs steile rotshellingen altijd opletten voor steenslag van boven en niet treuzelen.
Af en toe voert het pad langs een afgrond. Door de breedte van de paden voorzien we weinig problemen voor mensen met hoogtevrees.
Af en toe steek je via een metalen hangbrug een rivier over. Deze hangbruggen zijn een beetje wiebelig, kunnen hoger dan 20 meter boven de rivier hangen, maar zijn van degelijke (Zwitserse) kwaliteit.
 
De zwaarte zit vooral in de dagen op grote hoogte, als de lucht ijl is en er flink gestegen en gedaald moet worden. Grootste uitdaging is hier het voorkomen van hoogteziekte. Dit doe je door langzaam te acclimatiseren en veel te drinken. In het programma dat we aanbieden acclimatiseer je goed en hebben de meeste mensen geen problemen met de hoogte. Het wordt aangeraden om tijdens de etappes vóór het hoogste punt, de Larkya La (5105m), na aankomst in de lodge nog een flink stuk te klimmen, voor een betere acclimatisatie ('walk high, sleep low'). Daarnaast dien je rustig aan te doen, ook als je conditie genoeg hebt om harder te lopen. Veel stoppen, foto's maken, rustig tempo lopen, niet te snel willen stijgen.
Het ruwe bergklimaat, met grote temperatuurschommelingen en mogelijk harde wind, is ook een factor van betekenis.

Het zal duidelijk zijn dat een goede conditie en ervaring met lopen in de bergen eerste vereisten zijn.

Extra dagen

Eventueel kun je na afloop van deze groepsreis extra dagen in Kathmandu bijboeken of je vakantie verlengen met een van onze individuele arrangementen. Maatwerk is altijd mogelijk.

Speciale verzekering

Bij wandelreizen in Nepal is het noodzakelijk een reisverzekering af te sluiten waarbij een helikopter-redding is inbegrepen in de polisvoorwaarden. 

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid naar Nepal, dan ontmoet je de groep op het vliegveld van Kathmandu of in het hotel aldaar. Bespreek dit tevoren met SNP.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Turkish Airlines via Istanbul  naar Kathmandu v.v.

Vluchtschema 2024: 

TK1954 Amsterdam - Istanbul vertrek 14.40 aankomst 19.15 uur
TK726 Istanbul - Kathmandu vertrek 20.20 aankomst 06.10 uur *

TK727 Kathmandu - Istanbul vertrek 12.25 aankomst 18.25 uur *
TK1955 Istanbul - Amsterdam vertrek 19.35 aankomst 21.20 uur

 

* Een sterretje (*) achter de vluchtgegevens betekent dat je de volgende dag aankomt 

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

Bij onze groepsvluchten is ruimbagage inbegrepen. 

Het klimaat op het Indische subcontinent wordt bepaald door de moesson: van mei tot en met september regent het er veel en zijn de bergen in nevelen gehuld. Daarom adviseren wij om Nepal in het voor- en najaar te bezoeken. De wintermaanden zijn ook uitstekend voor vakanties waarbij je niet op al te grote hoogte komt. Het is dan weliswaar wat kouder maar de lucht is over het algemeen helderder dan in het voor- het najaar. Tijdens de moesson is een trektocht ondoenlijk.
Nepal ligt ter hoogte van de Canarische Eilanden: het kan in de dalen dus behoorlijk warm worden. In het voor- en najaar is het in de Himalaya vrijwel altijd droog en de temperatuur loopt overdag op tot 20/25 ºC, heerlijk wandelweer dus. Vanzelfsprekend neemt de temperatuur ’s avonds en op grotere hoogten af. ’s Nachts kan dan vorst tot -10 ºC voorkomen. In november en december kan het kwik zelfs tot tot -20 ºC dalen op grotere hoogtes! Soms komt mist voor: dan is het ook overdag aan de koude kant en blijft het kwik bij 10ºC steken. Je moet dus altijd op zomer en winter voorbereid zijn.

Over onze lokale partner
Onze lokale partner organisatie in Nepal is zeer begaan met het welzijn van de lokale bevolking op het platteland van Nepal en organiseert de volgende projecten: 
De Pasang Lhamu Foundation (http://pasanglhamufoundation.org/), opgericht door onze lokale partner, is mede-initiatiefnemer voor het ziekenhuis van Lukla, verstrekt studiebeurzen aan kansarme kinderen, voorziet afgelegen dorpen van groene stroom en probeert lokale gemeenschappen te laten profiteren van bergtoerisme. 
Yeti Foundation (http://yetifoundation.org/) heeft vele dorpen geholpen na de aardbeving in april 2015.
De Maiti Trek genereert aandacht voor de problemen rond vrouwen- en kinderhandel. Met de opbrengst van de eerste editie ($25.000) zijn 500 kinderen van winterkleiding voorzien. 
In 2014 is het Black Ice Himalaya project ondersteunt, waarbij in het Everest gebied onderzoek wordt gedaan naar veranderende patronen in gletsjers, onder invloed van het veranderende klimaat.
Elk jaar verzamelt men in het Everest gebied achtergelaten afval (blikjes, lege zuurstoftanks, glas en plastic) en vervoert dit naar Kathmandu.
De partner van SNP in Nepal heeft de status van Travelife Certified behaald.

Travelife is een toonaangevende organisatie die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint en certificeert op het gebied van verduurzaming. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen.  Denk hierbij aan verantwoord management, sociaal-economische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf opnieuw getoetst.  

CO2 compensatie

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Manaslu ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.
 

Tijdens deze vakantie heb je geld nodig voor maaltijden, persoonlijke uitgaven (drankjes, souvenirs ed.) en fooien voor de lokale staf.
Kijk hieronder bij Reisdocumenten Nepal voor meer info.

Ook bij de Landeninformatie Nepal in MijnSNP staat vermeld hoeveel geld je onderweg ongeveer nodig hebt en wat redelijke fooien zijn. 

In Nepal maken we voor de verplaatsingen tussen Kathmandu en de Manaslu trekking gebruik van een gecharterde bus. Comfortabeler en met veel minder wachttijden dan wanneer we van openbaar vervoer gebruik zouden maken.

Wij raden aan om uitgerust en met een goede basisconditie aan je vakantie naar Nepal te beginnen. Maak voorafgaand aan de reis enkele stevige wandeltochten, in de heuvels van bv. Eifel of Ardennen of nog beter: de Alpen (SNP biedt er leuke wandeltrips aan).  

 • e-ticket
 • uitgeprinte visum aanvraag
 • 3 pasfoto's voor trekkingpermits (bij aankomst afgeven aan locale agent)
 • reisverzekering met dekking voor helikopter-redding
 • GELDIG paspoort (tot half jaar na terugreis)
 • kopiën van reisdocumenten
 • EHBO (oa. breedspectrum antibioticum, diacure, sporttape, paracetamol)
 • waterzuiveringstabletjes of jodium
 • toiletartikelen (biologisch afbreekbaar)
 • dagrugzak (35 liter)
 • regenhoes voor rugzak
 • plunjezak, duffelbag, stevige weekendtas of trekkingrugzak
 • stevige bergwandelschoenen (*)
 • snow spikes (stuk rubber met stalen puntjes, dat je over je schoen kan trekken, tegen uitglijden op sneeuwvelden)
 • lichte (sport)schoenen en slippers (voor na de wandeling)
 • slaapzak (met comfortbereik tot -10, evt in Kathmandu te koop of te huur)
 • (kunststof) handdoek
 • aantal fleece truitjes om los of over elkaar aan te kunnen trekken
 • (afrits)wandelbroek
 • muts, handschoenen, sjaal
 • donsjack voor frisse avonden (evt te koop in Kathmandu voor relatief lage prijs)
 • lang (wollen) ondergoed
 • wind- en waterdicht jack + regenbroek
 • zonnehoed of pet en zonnebril
 • zonnebrandolie en lippencreme met UV-filter
 • hoofdlamp en reservebatterijen
 • veldflessen (bij voorkeur 1 thermosfles voor thee en 1 waterfles)

(*) Het type wandelschoen is afhankelijk van de drager. Heb je bv. zwakke enkels, dan wil je graag hoogsluitende, stevige schoenen, anderen hebben liever lagere, soepele schoenen. Wat altijd belangrijk is, is een goede, stevige (Vibram) zool, met veel grip en waar je geen stenen doorheen voelt. Koop wandelschoenen een maatje groter, zodat je tenen in de afdaling niet tegen de voorkant komen. Bovendien zwellen voeten wat op tijdens een lange wandeling.
Tot slot: maak een paar weken voor vertrek een flinke wandeling op je schoenen om te kijken of ze nog goed zijn. Het komt namelijk regelmatig voor dat schoenen die wat langer niet gebruikt zijn, spontaan uit elkaar vallen na een uurtje lopen.

Tijdens de trektocht kan iedereen tot maximaal 12 kg bagage afgeven aan de dragers. Verpak deze bagage bij voorkeur in een plunjebaal, duffelbag of rugzak, waterdicht en makkelijk herkenbaar. Houd er rekening mee dat er niet altijd zachtzinnig met de bagage wordt omgesprongen. Over het algemeen is het goed mogelijk om de bagage te beperken tot 12 kilo, zodat je zelf niet meer hoeft te dragen dan een dagrugzakje met de spullen die je onderweg nodig hebt. Bagage die je op de trektocht niet nodig hebt kun je afgeven in het hotel in Kathmandu en krijg je na afloop van de trekking terug.

Deze reis wordt begeleid door een, Engels sprekende, Nepalese gids.  

Onze vaste groep van lokale Engels sprekende gidsen hebben ruime ervaring met trektochten in Nepal en kennen de meeste routes zeer goed. Zij worden ieder jaar geschoold op het gebied van EHBO, oriëntatie, hoogteziekte en het begeleiden van groepen. Onze gidsen komen stuk voor stuk uit de berggebieden van Nepal en spreken de lokale dialecten op de trekkingroutes. Hierdoor weten ze veel over de lokale gebruiken en cultuur van de bergbewoners en kunnen als tolk optreden naar de lokale bevolking. Een unieke kans om in contact te komen met de Nepalese cultuur en bevolking.

Ga je binnenkort op reis naar Nepal bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/nepal. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Visum Nepal
Voor een verblijf in Nepal heb je een een visum nodig. Je paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten en nog 6 maanden geldig zijn op de dag van gepland vertrek uit Nepal.
Je kunt een visum kopen bij aankomst op de luchthaven van Kathmandu (na het eerst digitaal aangevraagd te hebben) óf vooraf in Nederland bij de ambassade of een visumbureau.

NB. Check altijd de laatste info t.a.v. de visumbepalingen op de website van het Nepalese consulaat waarop je up-to-date informatie aantreft. Klik hier.

Visum op luchthaven Kathmandu
Een toeristenvisum kun je bij aankomst op de luchthaven van Kathmandu verkrijgen. In de laatste 15 dagen voor aanvang van je reis dien je hiervoor een online aanvraagformulier in te vullen (klik hier ). Bij aankomst in Kathmandu wordt deze aanvraag in het systeem opgezocht. 
Wacht met aanvragen totdat je het informatiepakket van SNP hebt ontvangen en kijk op het vluchtschema op welke dag je precies in Nepal aankomt. Zorg dat je alle benodigde gegevens bij de hand hebt als je het formulier begint in te vullen (incl. een digitale pasfoto).

Invullen visum aanvraag
Begin met het uploaden van je pasfoto (blokje linksboven) en ga verder met persoonlijke gegevens.
Er wordt 2x om een adres in Nepal gevraagd. Hier kan je het hotel in Kathmandu vermelden. De adressen worden op een voor ons vreemde manier gevraagd. 'PIN number' is postcode, 'Ward' een 2-cijferig nummer (voor Kathmandu centrum 02), 'Municipality' en 'District' zijn allebei Kathmandu. Onderaan geef je de plek aan waar je in Nepal arriveert. Dit zal meestal 'TIA' zijn, het vliegveld van Kathmandu (Tribhuvan International Airport). Na controle op Submit drukken.

Op het vliegveld aangekomen, ga je eerst in de rij staan om je visum te betalen bij de Cash Counter: 50 euro (of US$50) voor een verblijf van max. 30 dagen, cash en gepast te betalen. Met het bonnetje ga je in de rij voor de Immigration staan. Hier krijg je het visum in je paspoort. Als er meerdere vliegtuigen na elkaar geland zijn, kan dit lang duren (lees: meerdere uren).

NB. Als je thuis niets hebt geregeld voor het visum, dien je eerst aan te sluiten in de rij Filling the Application Form en daarna in de Cash Counter en Immigration rijen. Het proces duurt dan nog langer.

Visum regelen in Nederland
Bij het Nepalese Consulaat in Amsterdam kun je voor vertrek in Nederland reeds een visum verkrijgen. De kosten hiervoor zijn echter hoger dan dat je ter plekke een visum regelt. Het grote voordeel is dat je na aankomst op de luchthaven van Kathmandu veel sneller door de douane bent. Klik hier voor de link naar het Nepalese Consulaat.

Visum India
Indien je via New Delhi in India naar Nepal reist, heb je een visum voor India nodig. Dit dien je zelf te regelen. Meer informatie vind je onder het kopje 'Praktische Informatie' bij de reizen naar India.

NB. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of consulaat van Nepal en India. Wanneer je niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee je je kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief gebruik te maken van de Executive Service of van de Pre-Check inclusief invulservice. Klik hier voor de link naar de CIBT website.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
De gezondheidsvoorzieningen in Nepal zijn niet te vergelijken met die in de Westerse wereld. Ook komen er ziekten voor die bij ons niet (meer) bestaan. Zorg dat je niet vertrekt zonder je te laten informeren over vaccinaties en met een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Een helikopterredding moet gedekt zijn door de verzekering. Ter plekke heb je cash geld of een creditcard nodig om door een helikopter te worden meegenomen. Kan je niet betalen dan treedt er vertraging op omdat er dan eerst garantstelling door bv. verzekering of SNP geregeld moet worden.

Economy Class Syndrome
In vliegtuigen is de lucht extreem droog. Hierdoor verlies je ongemerkt veel vocht. Het gevolg hiervan is dat je bloed dikker wordt en makkelijker klontert. Dit, in combinatie met lang stilzitten, kan bloedpropjes in je aderen tot gevolg hebben. Deze bloedpropjes kunnen als ze op de verkeerde plek terechtkomen beroertes en zelfs de dood veroorzaken. Tijdens lange vluchten moet je hier serieus rekening mee houden en veel water en vruchtensap drinken. Als je dit niet vanzelf wordt aangeboden moet je er bij de bemanning om vragen (NB. het drinken van alcohol en koffie werkt averechts). Als je genoeg drinkt moet je ook regelmatig naar de wc, wat goed is voor de bloedsomloop. Daarnaast geven vliegtuigmaatschappijen instructie voor oefeningen die je zittend op je stoel kunt doen om je bloed in beweging te houden.

Hygiëne en drinkwater
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Let op met wat je eet, het moet vers bereid zijn. Wees erg voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes. Drink alleen gekookt of (met bv. jodium) gedesinfecteerd water. 
NB. Gebotteld mineraalwater wordt overal te koop aangeboden, maar levert enorm veel plastic afval op. Water uit de kraan of van bronnetjes in de bergen, is na zuivering prima te drinken. Neem hiertoe waterzuiveringstabletjes mee. Water zuiveren gaat ook prima met betadine jodium: 7 druppels per liter, schudden en 1 uur wachten voor het drinken. Een andere optie is om een Grayl waterfilter mee te nemen. Hiermee haal je in een oogwenk potentiële ziektekiemen uit het water.

Warm blijven
Ook als het overdag warm is, koelt het op hoogte 's avonds snel af. Zorg dat je op tijd kleren aan doet. Ook binnen in de trekkers-lodges is het koud. Isolatie is iets onbekends, de wind waait overal doorheen en als de kachel aan is, moet je er vlak bij zitten. Als je het te vaak en te lang koud hebt moet je lichaam te hard werken, terwijl dat lichaam het al moeilijk heeft met de hoogte, het onbekende eten, mindere hygiëne, etc. Een donsjas is boven de 2000m een must, net als een warme muts (ook 's nachts), wollen ondergoed, paar lagen fleeces, buffje om je nek warm te houden (of als masker te gebruiken tegen stof), handschoenen, dikke sokken en een wind- en waterdichte jas.

Voor verwarming en koken wordt van oudsher voornamelijk hout gebruikt (en boven de boomgrens gedroogde Yak-mest). Om de hellingbossen te beschermen wordt er al tientallen jaren op aangedrongen meer gas en kerosine te gebruiken en minder hout. Dit beleid werpt duidelijk vruchten af op plekken die goed te bereiken zijn. Elders is de aanvoer van voldoende gas en kerosine lastig. Daar hebben de bewoners het recht om dood hout te verzamelen voor kachel en fornuis, dit geldt ook in Nationale Parken bij Annapurna en Everest.

Hoogteziekte
De Himalaya begint waar andere bergen ophouden. Naarmate je hoger komt, daalt de luchtdruk en daardoor de hoeveelheid zuurstof die je inademt. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Ons lichaam is niet automatisch ingesteld op een verblijf boven de 2500 - 3000m hoogte. Gun je lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Belangrijk hierbij is dat je veel water en thee drinkt (1 liter EXTRA per 1000 hoogtemeters, dus op 3000m zo'n 4 liter, maar géén alcohol en koffie) en niet te snel stijgt. Goede acclimatisatie krijg je door overdag hoger te lopen, dan je 's nachts slaapt.

Ondanks goede voorbereiding kan je boven de 2500 - 3000m last krijgen van hoogteziekte, ook wel AMS (acute mountain sickness) genoemd. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Als je niet verder stijgt gaat dit na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid, hoesten met schuim, zware hoofdpijn, oedeem of hardkloppingen, dien je zo snel mogelijk af te dalen. Ernstige hoogteziekte ontstaat vaak 's nachts tijdens de slaap. Als er 's avonds al klachten zijn, wees dan 's nachts extra alert. Iemand met hoogteziekte kan soms niet meer helder denken en moet gedwongen worden om af te dalen. Laat iemand nooit alleen achter en ga samen naar beneden. De gidsen weten uiteraard precies waar ze op moeten letten en houden je in de gaten. Onderschat het niet, alle klachten op grote hoogte zijn hoogteziekte, totdat het tegendeel is bewezen. Als je met hoogteziekte verder stijgt kan je er aan overlijden. Als je afdaalt is er na 500m dalen vaak al verbetering merkbaar.

Als je thuis al last hebt van ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, of als je zwanger bent, dan raden we dringend aan om, vóór het boeken van een vakantie naar grote hoogte, je huisarts te raadplegen. Slaappillen en andere kalmeringstabletten zijn op grote hoogte uit den boze, vanwege hun negatieve effect op de ademhaling. Op alle reizen streven we naar een langzame stijging en voldoende tijd om te acclimatiseren, daarom raden we niet aan om medicijnen (zoals Diamox) te nemen om te proberen hoogteziekte te voorkomen. Wil je dit toch overwegen, overleg dan met je huisarts. 

EHBO en brillen
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape en rekverband.
Draag je een bril, hang deze met een koordje om je nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van je bril. Het is in Nepal vaak stoffig en winderig, hetgeen voor lensdragers vervelend kan zijn. Neem in dat geval een reservebril mee.

Honden en apen
Honden liggen overdag vaak te slapen, om je 's nachts wakker te houden. Soms lopen ze ook lange stukken mee…probeer ze terug te sturen. Blijf zoveel mogelijk bij honden uit de buurt (vlooien) en zorg in ieder geval dat je niet gebeten wordt. Dit geldt ook voor apen, die het, vooral in Kathmandu, gemunt hebben op mensen met eten. Rabiës komt veel voor en na een honden- of apenbeet moet je binnen 24 uur in een modern ziekenhuis zijn voor een medicijn. Dat valt niet mee in Nepal en al helemaal niet halverwege een trekking...

Lezen
Lezenswaardige boekjes over gezond blijven in het buitenland, o.a. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte' zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij bol.com.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings-) inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. 
Klik hier voor de informatie van de GGD betreffende Nepal. Maak (minimaal een maand voor vertrek) een afspraak bij GGD of huisarts voor de benodigde vaccinaties. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist (bv. malaria komt in Nepal alleen voor in delen van de Terai, het laaggelegen deel tegen de grens met India).

Verplicht
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Nepal binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Nepal zelf komt geen Gelekoorts voor.

Nepal is altijd een veilige bestemming voor toeristen geweest, diefstal en beroving komen zeer weinig voor. Wel is het verschil in rijkdom tussen bezoekers en lokale bevolking vaak groot, breng daarom niemand (met name kinderen) in verleiding, door nonchalant met (dure) spullen te zijn.

In Kathmandu gelden de normale voorzorgen voor een grote stad. In sommige wijken wordt het, als de winkeltjes dicht gaan, heel donker. Het is dan beter om een taxi te nemen. Wees er op bedacht dat de stroom altijd kan uitvallen en neem een zaklamp mee.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

2015-12-N-1157.JPG

Nepal - Manaslu

Rondom de ijsbedekte reus

Trektocht langs eenvoudige lodges

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.