Nepal Jiri en Gokyo

Nepal - Everest, 22 dagen Van Jiri naar de Gokyo-meren

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Trektocht langs eenvoudige lodges

Sherpa-dorpjes, eeuwenoude Tibetaanse kloosters, de groene uitlopers van de Himalaya, en de ruige en imposante Gokyo vallei. Deze klassieke trektocht die de route volgt die Everest eerstbeklimmers Hillary en Norgay volgden, voert u over rustige paden met weinig andere toeristen. De rijke sherpa cultuur en de landschappelijk zeer fraaie omgeving van de Gokyo vallei maken deze tocht een onvergetelijk avontuur.

Uniek aan deze reis

 • De klassieke Everest aanlooproute
 • Het afgelegen Gokyo dal
 • Professionele begeleiding
 • Verblijf in prettige hotels in steden
 • GPS-tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Nepal - Everest

Trektocht naar een van de mooiste uitkijkpunten op de hoogste berg ter wereld. U overnacht in lodges die verspreid langs de route staan. Vanuit Kathmandu rijdt u naar Jiri, waar uw tocht in het subtropische groen begint, en via een aantal passen steeds hoger gaat. Tegen de tijd dat u echt hoog komt bent u zo voldoende geacclimatiseerd en heeft u veel minder kans op hoogteziekte dan degenen die invliegen op Lukla. Bovendien is de tocht afwisselender. Het hoge gedeelte van de tocht voert naar de Gokyo-vallei waar een vijftal juwelen van meren het decor vormen, samen met Everest-uitzichten die vaak hoger aangeslagen worden dan die vanaf het meerbezochte Everest-basecamp. Vanuit Gokyo maakt u twee dagtochten naar geweldig mooie uitzichtpunten. Daarna loopt u terug naar Lukla en vliegt rechtstreeks terug naar Kathmandu.Deze pittige trekking brengt u regelmatig boven de 4000 m. Hoogste punt is 5553 m. Het zal duidelijk zijn dat een goede conditie en enige ervaring met bergwandelen eerste vereisten zijn. De acclimatiatie/opbouw van deze reis is goed. Tijdens deze tocht loopt u tussen 5 en 7 uur per dag. Met de pauzes en bezoeken aan tempels en bergdorpen hierbij opgeteld bent u per dag 7 tot 9 uur onderweg, waarbij u regelmatig stevig klimt en daalt.

Uitbreidingsopties
Wil je vóór of ná de trektocht wat langer in Kathmandu blijven dan kunnen we extra dagen in het hotel reserveren. Een of meerdere overnachtingen in koningsstad Bhaktapur is ook mogelijk.
Of je kan inlopen door een korte meerdaagse voettocht door de Kathmandu Vallei te maken (reiscode 284940, klik hier voor meer informatie).


 

Dag 1

Op het vliegveld van Kathmandu (op 1350m hoogte) word je opgewacht en naar je hotel in de toeristenwijk Thamel gebracht. Hier zijn talloze winkels en leuke restaurants en op loopafstand van het hotel vinden we het prachtige Durbar Square van Kathmandu, met vele eeuwenoude tempels en andere monumenten. Ondanks dat de aardbeving van april 2015 zijn sporen heeft nagelaten, is het een bezoek zeker waard.

Breng een bezoek aan Bodnath (de grootste Boeddhistische stoepa van Nepal), Pashupatinath (de belangrijkste Hindoeïstische tempel van Nepal) en Swayambunath, een stoepa op een heuveltop waar een grote kolonie makaken (aapjes) ronddoolt en van waaraf je een mooi uitzicht over Kathmandu hebt.

Uiteraard kan je het ook heel anders aanpakken en genieten van de terrasjes of van de souvenirs die in Thamel te koop zijn. 's Avonds zijn er verschillende mogelijkheden voor een goed diner. Tegenwoordig kan je in Kathmandu terecht voor vrijwel alle keukens ter wereld: van Japans tot een Canadese pizza.

Overnachting in

Kathmandu

Dag 2

Transfer met privé-vervoer naar Jiri (160 km). De snelheid ligt laag vanwege drukte en slechte wegen. Het wordt dan ook een lange dag met vele indrukken. Onderweg heb je prachtige uitzichten op verschillende gedeelten van de Himalaya, waarvan de bergen van Rolwaling, Langtang en Jugal Himal het meest opvallen. Je arriveert laat op de middag in Jiri, liggend op een hoogte van 2100m.

Overnachting in

lodge in Jiri

Dag 3

Je begint de trekking met de eerste etappe naar Deurali. Je maakt korte klimmetjes en afdalingen, en komt langs verschillende uitingen van Boeddhisme, zoals manistenen (stenen beschilderd met gebeden) en chortens (bolle ronde torentjes). Via een behoorlijk aantal dorpen, waaronder Shivalaya, bereikt je Khasrubas (hoogte 2300m) aan het eind van een gelijk al pittige eerste dag. Wandelduur: ca. 12 km, 1200m stijgen, 800m dalen, 7 uur lopen.

Overnachting in

lodge tussen Shivalaya en Deurali

Dag 4

Op de pas voor Bhandar heb je goede uitzichten over de Gauri Shankar (7135m) in Rolwaling Himal. Je daalt vervolgens af naar een rivier en begint in Kinja (1700m) aan de lange klim richting de 3530m hoge Lamjura La die je morgen zult bereiken. Halverwege de klim overnacht je in een lodge in Chhimbu (hoogte 2300m). Wandelduur: ca. 15 km, 1500m stijgen en dalen, ca. 8 uur lopen.

Overnachting in

lodge tussen Kinja en Sete

Dag 5

Vandaag staat de klim naar de eerste serieuze pas op het programma, de genoemde Lamjura La (3530m). Je klimt door prachtig gevarieerd bos waarin mos en varens op alle takken gedrapeerd zijn. Uiteraard zul je ook vele soorten vogels zien in deze bossen. Na de pas daal je af naar Junbesi (2560m), een aantrekkelijk Sherpadorp met een klooster. Wandelduur: ca. 14 km, 1450m stijgen, 1050m dalen, 7,5 uur lopen.

Overnachting in

lodge in Junbesi

Dag 6

Vandaag krijg je eindelijk je eerste uitzicht op de Everest, maar hij is nog zo ver weg dat hij kleiner lijkt dan de zesduizenders die dichterbij zijn en waar je volgende week vlak onderdoor zult lopen (Thamserku en Kusum Kangguru). Na het uitzichtpunt (een pas van rond 3000m) daal je eerst af en stijg je dan weer naar de 3071m hoge Trakshindo La (pas), waar zich het schitterende Trakshindo klooster bevindt. Daarna daal je af naar Nuntala (2220m), waar je de nacht doorbrengt. Wandelduur: ca. 15 km, 1150m stijgen, 1650m dalen, 7-8 uur lopen.

Overnachting in

lodge in Nuntala

Dag 7

Je daalt af naar de Dudh Kosi. Deze rivier wordt de 'melkrivier' genoemd omdat hij zo troebel is door alle gletsjerstof. De komende dagen volg je haar spoor. Een groot deel van de route loopt echter hoog boven de rivier en je stijgt vandaag dan ook tot Bupsa op 2360m. Wandelduur: ca. 11 km, 1050m stijgen, 950m dalen, 6-7 uur.

Overnachting in

lodge in Bupsa

Dag 8

Je wandelt vandaag hoog boven de rivier die zich door een nauwe kloof perst. De uitzichten over deze kloof zijn indrukwekkend. Nog indrukwekkender is de Cho Oyu in de verte. Met 8201m is dit de zesde hoogste berg ter wereld, en bij je tweede dagtocht vanuit Gokyo bevind je je direct aan de voet van deze berg . Tenslotte daal je af en lopend langs manimuren bereik je Surke (hoogte 2290m). Wandelduur: ca. 12 km, 1350m stijgen en dalen, 7 uur lopen.

Overnachting in

lodge in Surke

Dag 9

Hoog boven de westelijke oever van de Dudh Koshi wandelen we langs Ghat en slapen in Phakding (hoogte 2610m). In Phakding kom je ook wandelaars tegen die van Kathmandu naar Lukla zijn gevlogen en vanaf daar starten. Je zal merken dat ze meer moeite mee hebben met de wandeling dan jij, na een week inlopen. Wandelduur: ca. 9 km, 850m stijgen en 500m dalen, 5 uur lopen.

Overnachting in

lodge in Phakding

Dag 10-11

Namche Bazar is het centrum van de Khumburegio en het voelt als de hoofdstad van Sherpaland. Het ligt op 3440m hoogte tegen de berg geplakt en is het doel van de etappe van vandaag. Onderweg heb je mooie uitzichten op de 6367m hoge Kusum Kangguru en zelfs Everest kijkt nog even over de rand. In Namche is vaak een kleurrijke markt van Tibetanen die de Nangpa La overtrekken, de hoogste handelspas ter wereld. Wandelduur: ca. 10 km, 1300m stijgen, 550m dalen, 5,5 uur lopen.

De volgende dag heb je een rust/acclimatisatiedag in Namche.

Overnachting in

lodge in Namche Bazar

Dag 12

Aan de schaarser wordende vegetatie is te zien dat je op grotere hoogte komt. Onderweg zijn er wel veel dieren te zien, bijvoorbeeld de negenkleurige fazant (Nepals nationale vogel en een zeer indrukwekkende verschijning), de Tibetaanse sneeuwhoender, de Himalaya-"thar" (een soort berggeit) en het blauwschaap. Via Khumjung klim je naar Mong La, waarna je afdaalt naar Phortse (3810m). Onderweg heb je verbluffende uitzichten op Thamserku (6608m) en Ama Dablam (6856m), volgens velen de twee mooiste bergen van de Everestregio. Uiteraard laat Everest zelf zich ook niet onbetuigd; hij komt steeds dichterbij! Wandelduur: ca. 10 km, 1100m stijgen, 800m dalen, ca. 5,5 uur lopen.

Overnachting in

lodge in Phortse

Dag 13

Een korte klim voert je naar Dole, op een hoogte van 4200m, waar deze korte etappe alweer afgelopen is. Je stijgt hier slechts langzaam om geleidelijk aan de hoogte te wennen. Op weg naar Dole worden de rhododendrons steeds kleiner en je bevindt je niet ver meer van de boomgrens af. Wandelduur: ca. 4 km, 550m stijgen en 250m dalen, 2-3 uur lopen.

Overnachting in

lodge in Dole

Dag 14

Wederom een korte wandeldag, deze keer met de bestemming Machhermo (hoogte 4410m). Hier overnacht je, als er plaats is, in de mooiste lodge van de Gokyovallei. De uitzichten zijn schitterend, vooral wanneer je de bergrug achter het dorpje beklimt. Dit laatste is ook goed voor de acclimatisatie. Wandelduur: ca. 5 km, 550m stijgen, 200m dalen, 2-3 uur lopen.

Overnachting in

lodge in Machermo

Dag 15

Je klimt verder naar Gokyo op 4750 m. Onderweg passeer je het Eerste en Tweede Heilige Meer; het eerste meer is klein naar het tweede is al erg mooi met uitzichten op Taboche en Cholatse, twee bergen met pieken rond de 6500m. Cho Oyu wordt steeds duidelijker. Gokyo village ligt aan de oevers van het helderblauwe Derde Heilige Meer, schitterend gelegen tussen de besneeuwde toppen. Wandelduur: ca. 7 km, 500m stijgen, 150m dalen, 3 uur lopen.

Overnachting in

lodge in Gokyo village

Dag 16

Vandaag kan je zelf bepalen hoe je je dag invult. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een dagwandeling te maken in de Gokyo vallei. Dit is zonder meer één van de mooiste valleien van het Everest gebied. Een dagtocht naar de Gokyo Ri, een uitzichtspunt van net geen 5400m hoog, direct boven Gokyo Village is een aanrader.  Wandelduur: ca. 2 km, 600m stijgen en dalen, 3 uur lopen.

Een andere mogelijkheid is een tocht richting het uiteinde van het dal, richting het vierde en het vijfde meer. Uiteraard kun je zelf kiezen hoe lang je wandelt. En natuurlijk kan je ook gewoon een rustdag nemen.

Overnachting in

lodge in Gokyo village

Dag 17

Vandaag wandel je van Gokyo naar Phortse. Wandelduur: ca.15,3 km, 500m stijgen, 1500m dalen, 7 uur lopen.

Overnachting in

lodge in Phortse

Dag 18

De tocht van vandaag voert van Phortse naar Monjo. Wandelduur: ca. 13,9 km, 900m stijgen, 1850m dalen, 7 uur lopen 

Overnachting in

lodge Monjo

Dag 19

Vandaag staat een wandeling van Monjo naar Lukla op de agenda. Wandelduur: ca.12,4 km, 750m stijgen, 700m dalen, 5,5 uur lopen.

Overnachting in

lodge in Lukla

Dag 20-21

Vandaag vlieg je met een binnenlandse vlucht terug naar Kathmandu of Ramechap (nabij Bhaktapur). Daar verblijf je dan twee nachten. Je kunt er ook voor kiezen door te wandelen naar Paplu.

Naar Kathmandu 
Als je terug vliegt naar Katmandu, heb je nog volop de tijd om de plekken van de stad te ontdekken die je op de eerste dag van je reis nog niet gezien hebt.

Naar Bhaktapur 
Bhaktapur is de meest bijzondere koningsstad in de Kathmandu Vallei omdat het haar oorspronkelijke karakter het beste wist te behouden. Een doolhof van smalle straatjes met mooie traditionele Newari huizen, kleine stupa's en tempeltjes, het majesteuze Durbar Square met grotere tempels en het paleis, en de schattige pleintjes waar de stadboeren hun rijst verwerken en natuurlijk het Potter square, oftewel het pottenbakkers plein. 

Doorwandelen naar Phaplu
Wil je liever niet terug vliegen vanuit Lukla, dan kun je van Lukla in 3-4 dagen naar Phaplu lopen. Vanaf hier is het 1,5 dag rijden naar Kathmandu. Op deze manier kan je, als je genoeg tijd hebt, het Everest gebied bezoeken, zonder binnenlandse vlucht.


 

Overnachting in

Kathmandu of Bhaktapur

Dag 22

Einde van het arrangement. Je wordt naar het vliegveld gebracht voor de thuisreis. Je kunt er ook voor kiezen om je reis te verlengen met een van onze andere arrangementen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Kathmandu overnacht je in een goed hotel op een kamer met eigen badkamer.
Tijdens de trektocht overnacht je in trekkers lodges. Deze lodges liggen in of bij de dorpjes en zijn opgetrokken uit hout of natuursteen. Je overnacht er op een eigen kamer (meestal met 2 losse bedden) in je slaapzak. Er zijn matrassen en kussens en, op grotere hoogte waar het 's nachts kan vriezen in je kamer, ook dekens om over de slaapzak te leggen. 
Het sanitair is simpel en dient meestal te worden gedeeld met andere gasten. Vaak is er een douche tegen betaling. Met wat geluk, en vooral zonneschijn, soms ook warm.                
In de eetzaal staat vaak een op hout of yak-mest gestookte kachel. Toch moet je zorgen voor warme kleding, want het tocht door alle kieren en gaten. Een donsjas is heerlijk.
Er is (tegen betaling) elektriciteit en vaak ook wifi, maar altijd kunnen (kortere of langere) storingen voorkomen. Je kan in Lukla of Namche een Everest Link data-tegoed kopen voor wifi in de lodges, dit is goedkoper dan in elke lodge apart betalen.

NB. Het is in trekkers lodges niet mogelijk om vooraf een éénpersoonskamer te boeken, maar als het niet druk is, is het in de praktijk soms wel mogelijk een kamer alleen te krijgen.

Over de maaltijden

In Kathmandu is het ontbijt inbegrepen. Voor de lunch en het diner zoek je een gezellig restaurant op.
Tijdens de trekking zijn er geen maaltijden inbegrepen, omdat het leuker is zelf een keuze te maken van de uitgebreide menukaart. Voor het ontbijt kan je o.a. kiezen uit pannenkoeken of havermout, voor lunch en avondeten tussen Dal Bhat (rijst, linzen en groente), noodles, lasagna, pizza, yak-burger en nog veel meer.

Overal kan je een thermosfles met thee laten vullen voor onderweg.
We adviseren om het kraanwater met tabletjes of jodium te zuiveren. Op steeds meer plekken kun je in winkeltjes je waterfles laten vullen met gezuiverd water (tegen kleine vergoeding).

NB. uiteraard zijn op veel plekken flessen bronwater verkrijgbaar. We raden af deze te kopen, omdat het afvalprobleem in Nepal aanzienlijk is.

Inbegrepen

 • 3 hotelovernachtingen Kathmandu en/of Bhaktapur, incl. ontbijt
 • 18 overnachtingen in trekkers lodges
 • binnenlandse vlucht Lukla - Kathmandu of Ramechap (zie 'Vervoer ter Plaatse')
 • entree voor Sagarmatha National Park en TIMS permit
 • transfers volgens programma met privé-auto en chauffeur
 • begeleiding door Nepalese Engelstalige gids tijdens trekking
 • bagagevervoer door dragers (tot 12 kg per persoon)
 • trekking kaart (wordt ter plekke overhandigd)
 • SNP reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele entree kosten
 • fooien voor de lokale staf
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • verzekering

Ter plaatse te betalen

 • visum Nepal (ca. 50 Euro, 1 maand geldig)

Over de activiteiten

Je wandelt over goede, brede, maar stenige en soms steile, eeuwenoude voetpaden, die hier nog steeds de enige verbindingswegen vormen. Regelmatig zitten er kunstig aangelegde, stenen trappenpaden in de route, waarvan de treden vaak net te hoog zijn om lekker te lopen. Op de paden en trappen ligt veel mest van lastdieren en ze zijn stoffig (tenminste in het droge trekking seizoen). Op paden langs steile rotshellingen altijd opletten voor steenslag van boven en niet treuzelen.
Soms voert het pad langs een afgrond. Door de breedte van de paden voorzien we weinig problemen voor mensen met hoogtevrees.
Af en toe steek je via een metalen hangbrug een rivier over. Deze hangbruggen zijn een beetje wiebelig, kunnen hoger dan 20 meter boven de rivier hangen, maar zijn van degelijke (Zwitserse) kwaliteit.

De zwaarte zit vooral in de dagen op grote hoogte, als de lucht ijl is en er flink gestegen en gedaald moet worden. Grootste uitdaging is hier het voorkomen van hoogteziekte. Dit doe je door langzaam te acclimatiseren en veel te drinken. In het programma dat we aanbieden acclimatiseer je goed en hebben de meeste mensen geen problemen met de hoogte. Het wordt aangeraden om tijdens de etappes vóór het hoogste punt (5400m), na aankomst in de lodge nog een flink stuk te klimmen, voor een betere acclimatisatie ('walk high, sleep low'). Daarnaast dien je rustig aan te doen, ook als je conditie genoeg hebt om harder te lopen. Veel stoppen, foto's maken, rustig tempo lopen, niet te snel willen stijgen.
Het ruwe bergklimaat, met grote temperatuurschommelingen en mogelijk harde wind, is ook een factor van betekenis.

Het zal duidelijk zijn dat dit een pittige tocht is, waarvoor een zeer goede conditie, ervaring met lopen in de bergen en enig doorzettingsvermogen eerste vereisten zijn.

Extra dagen

Tijdens dit arrangement kun je rustdagen inbouwen door ergens in plaats van 1 nacht, 2 nachten te blijven. Als dit tijdens een trekking is, komen er extra kosten bij voor gids en drager.
Je kan je verblijf in Nepal ook verlengen door deze reis te combineren met een ander arrangement.

Speciale verzekering

Bij wandelreizen in Nepal is het noodzakelijk een reisverzekering af te sluiten waarbij een helikopter-redding is inbegrepen in de polisvoorwaarden. 

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht Kathmandu.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.

Dit arrangement is te boeken van half februari tot eind april en vanaf half september tot eind november.
Het klimaat op het Indische subcontinent wordt bepaald door de moesson: van mei tot en met september regent het er veel en zijn de bergen in nevelen gehuld. Daarom adviseren wij om Nepal in het voor- en najaar te bezoeken. De wintermaanden zijn ook uitstekend voor vakanties waarbij je niet op al te grote hoogte komt. Het is dan weliswaar wat kouder maar de lucht is over het algemeen helderder dan in het voor- het najaar. Tijdens de moesson is een trektocht ondoenlijk.
Nepal ligt ter hoogte van de Canarische Eilanden: het kan in de dalen dus behoorlijk warm worden. In het voor- en najaar is het in de Himalaya vrijwel altijd droog en de temperatuur loopt overdag op tot 20/25ºC, heerlijk wandelweer dus. Vanzelfsprekend neemt de temperatuur ’s avonds en op grotere hoogten af. ’s Nachts kan dan vorst tot -10ºC voorkomen. In november en december kan het kwik zelfs tot tot -20ºC dalen op grotere hoogtes! Soms komt mist voor: dan is het ook overdag aan de koude kant en blijft het kwik bij 10ºC steken. Je moet dus altijd op zomer en winter voorbereid zijn.

Over onze lokale partner
Onze lokale partner organisatie in Nepal is zeer begaan met het welzijn van de lokale bevolking op het platteland van Nepal en organiseert de volgende projecten: 
De Pasang Lhamu Foundation (http://pasanglhamufoundation.org/), opgericht door onze lokale partner, is mede-initiatiefnemer voor het ziekenhuis van Lukla, verstrekt studiebeurzen aan kansarme kinderen, voorziet afgelegen dorpen van groene stroom en probeert lokale gemeenschappen te laten profiteren van bergtoerisme. 
Yeti Foundation (http://yetifoundation.org/) heeft vele dorpen geholpen na de aardbeving in april 2015.
De Maiti Trek genereert aandacht voor de problemen rond vrouwen- en kinderhandel. Met de opbrengst van de eerste editie ($25.000) zijn 500 kinderen van winterkleiding voorzien. 
In 2014 is het Black Ice Himalaya project ondersteunt, waarbij in het Everest gebied onderzoek wordt gedaan naar veranderende patronen in gletsjers, onder invloed van het veranderende klimaat.
Elk jaar verzamelt men in het Everest gebied achtergelaten afval (blikjes, lege zuurstoftanks, glas en plastic) en vervoert dit naar Kathmandu.
De partner van SNP in Nepal heeft de status van Travelife Certified behaald.

Travelife is een toonaangevende organisatie die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint en certificeert op het gebied van verduurzaming. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen.  Denk hierbij aan verantwoord management, sociaal-economische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf opnieuw getoetst.  

CO2 compensatie

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Everest ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.
 

Tijdens deze vakantie heb je geld nodig voor maaltijden, persoonlijke uitgaven (drankjes, souvenirs ed.) en fooien voor de lokale staf. Het prijsniveau in Nepal is lager dan in Europa, maar hoger dan in veel andere Aziatische landen. Dit komt door hoge inflatie en omdat veel geïmporteerd moet worden en hoog de bergen in vervoerd. Op plekken waar veel buitenlandse bezoekers komen, zoals het Everest gebied, zijn de prijzen hoger dan elders. 

Rupee en Paisa
De munteenheid van Nepal is de Rupee (NPR). Deze is onderverdeeld in 100 Paisa. Er zijn bankbiljetten van 5, 10, 20, 50, 500 en 1000 rupees. Muntgeld zie je in praktijk niet.
Er zijn geldautomaten in de grotere steden, zoals Kathmandu en Pokhara en plaatsen met veel toeristen, zoals Jomson, Bhaktapur, Lukla en Chitwan. Creditcards worden alleen in de betere gelegenheden geaccepteerd. Omdat geldautomaten in Nepal storingen kunnen vertonen, raden we aan om niet alleen op creditcard of pinpas te vertrouwen. Je kan beter een deel van het geld dat je nodig denkt te hebben (bv. 300 euro), van huis meenemen (in kleine coupures van 20 euro) en ter plekke wisselen. 
NB. Ter voorkoming van betaalpasfraude en vergroting van de veiligheid hebben banken soms besloten om het gebruik van de betaalpas buiten Europa standaard te blokkeren. Vergeet niet deze blokkade voor vertrek (meestal via internetbankieren) op te heffen.

Geld wisselen
Op de luchthaven van Kathmandu kun je geld wisselen of pinnen. Wisselen kan ook bij grote hotels en wisselkantoren in Kathmandu (met name in de wijk Thamel). Zorg ervoor dat de biljetten die je ontvangt niet kapot en vies zijn, omdat deze vaak met tegenzin geaccepteerd worden. Het heeft geen zin om Rupees mee naar huis te nemen of terug te wisselen. Het best deel je ze op de laatste dag, voor je naar het vliegveld gaat, uit aan bedelaars.

Prijzen maaltijden
In wat achteraf gelegen straatjes van de steden kan je al voor 5 euro eten, ga je naar en plek waar meer buitenlanders komen, dan loopt de prijs snel op. Ga, inclusief drankjes, uit van 15-20 euro per dag (lunch en avondeten), Tijdens trektochten zijn de maaltijden in trekkers-lodges niet inbegrepen, zodat je zelf een keuze kunt maken uit het uitgebreide menu. Bij een bekende trekking, zoals Everest, Annapurna of Poon Hill, betaal je 20-25 euro per dag voor 3 maaltijden + drankjes (hoe hoger je komt, hoe duurder). Minder bekende trekkings, zoals Manaslu hebben (nog) wat lagere prijzen.

Andere uitgaven
In de trekkers-lodges betaal je vaak (niet overal) een klein bedrag voor extra services die op steeds meer plekken worden aangeboden, zoals opladen van telefoon of camera, wifi, warme douche. Ook hier geldt weer: hoe meer buitenlanders, hoe hoger de prijzen, met als topper het Everest gebied, waar je op 10 euro per dag moet rekenen.

Fooien
Het geven van fooien is in Azië zeer gebruikelijk. Daarbij is er voor gidsen en dragers alleen in het trekking-seizoen werk en moeten ze dan genoeg verdienen voor de rest van het jaar, vaak voor hun hele familie. Daarom raden wij aan een fooi te geven, indien iedereen zijn werk goed heeft gedaan.

Wat is een goede fooi?
Dat is lastig te bepalen. Er is in ieder geval sprake van een traditionele hiërarchie bij de staf. De Engelssprekende hoofdgids is de baas en dient ongeveer net zo veel te krijgen als de chauffeur (op een lange rijdag, voor een kort ritje minder). De hulpgidsen staan lager op het trapje en de dragers onderaan. Het staat eenieder vrij om hier vanaf te wijken, bv. omdat je vindt dat de dragers het zwaarste werk doen. Daarbij dien je wel te bedenken dat ook in Europa lager opgeleid/zwaarder werk vaak minder beloond wordt dan hoger opgeleid/lichter werk. 
Je geeft de fooi (liefst in Rupees, maar kan ook in Euro), aan het eind van de reis, altijd aan iedereen individueel, met een bedankje.

Een goede fooi voor de hoofdgids en chauffeur is 10 euro per gewerkte dag als je met 2 personen op pad bent en 17,50 euro als je met een groep van 10-14 mensen bent. Reken voor de hulpgids op 12 euro per dag (alleen bij een groep). Dragers maak je blij met 4-5 euro per gewerkte dag (er is altijd 1 drager per 2 westerlingen).

Voorbeelden: loop je met 2 personen 10 dagen met gids en drager en rijdt de chauffeur 2 lange dagen, dan zou de gids 100 euro kunnen krijgen, de chauffeur 20 euro en de drager 45 euro. Totaal 165 / 2 = 82,50 euro per persoon.
Loop je met een groep van 10 personen, 10 dagen met gids, hulpgids en 5 dragers en rijdt de chauffeur 2 lange dagen, dan zou de gids 175 euro krijgen, de chauffeur 35 euro, de hulpgids 120 en de dragers 5x45 euro. Totaal : 555 / 10 = 55,50 euro per persoon in de groep.
Nogmaals, dit is een indicatie, maar hiermee heb je enig houvast.

Ook bij de Landeninformatie Nepal in MijnSNP staat vermeld hoeveel geld je onderweg ongeveer nodig hebt en wat redelijke fooien zijn.

 

Alle transfers zijn inbegrepen. Je wordt bij aankomst opgehaald van de luchthaven en op de dag van vertrek weer weggebracht. De transfer van Kathmandu naar Jiri op dag 2 gaat in een eigen auto met chauffeur. Vanaf Lukla vlieg je terug naar Kathmandu of Ramechap en wordt teruggebracht naar het hotel.
Tijdens de binnenlandse vlucht is in totaal 15 kg bagage per persoon toegestaan (dit is dus inclusief handbagage).

De vlucht van Lukla naar Kathmandu of Ramechap kan alleen plaatsvinden wanneer de weersomstandigheden dit toelaten. Als het weer slecht is kan deze vlucht geannuleerd worden. In dat geval zijn eventuele meerkosten als gevolg van de vertraging voor eigen rekening.

We kunnen het programma eventueel zodanig aanpassen dat je géén gebruik maakt van een binnenlandse vlucht. Zie hiervoor dag 20-21.

NB. In het programma van deze reis zijn één of meerdere binnenlandse vluchten opgenomen. Alle Nepalese luchtvaartmaatschappijen zijn - zonder onderscheid -  door de EU op de 'zwarte lijst' gezet. Hierop staan luchtvaartmaatschappijen vermeld die (nog) niet voldoen aan de EU-normen voor veiligheid of daarvan (nog) geen voldoende bewijs hebben geleverd. Met deze actie hoopt de EU de Nepalese autoriteiten aan te sporen om serieus werk te maken van de veiligheid.
De luchtvaartmaatschappijen die wij voor onze reizen in Nepal gebruiken zijn Yeti Airlines en Tara Airlines. Van alle maatschappijen in Nepal hebben deze de beste reputatie en bedrijfsstandaard op het gebied van veiligheid. In een onafhankelijke audit die onlangs werd uitgevoerd door een grote mondiale touroperator werden deze twee maatschappijen als beste beoordeeld en als veilig bestempeld.
Volgens de ANVR-richtlijnen is het mogelijk om deze reis uit te voeren als wij als reisorganisatie onze klant hierover van te voren informeren. Bij boeking ontvang je een informatieverklaring die je zorgvuldig dient door te lezen, te ondertekenen en terug te sturen, voordat wij de vluchten voor je kunnen aanvragen.

Wij raden aan om uitgerust en met een goede basisconditie aan je vakantie naar Nepal te beginnen. Maak voorafgaand aan de reis enkele stevige wandeltochten, in de heuvels van bv. Eifel of Ardennen of nog beter: de Alpen (SNP biedt er leuke wandeltrips aan).  
Voor vertrek ontvang je het boekje 'Te gast in Nepal' voor een eerste inleiding. Lees ook goed de Landeninformatie Nepal (in MijnSNP). Daarnaast raden we aan een recente reisgids te kopen om je verder in te lezen. Ter plekke ontvang je goed kaartmateriaal van de te bezoeken gebieden.

 • e-ticket
 • uitgeprinte visum aanvraag
 • 3 pasfoto's voor trekkingpermits (bij aankomst afgeven aan lokale agent)
 • reisverzekering met dekking voor helikopter-redding
 • GELDIG paspoort (tot half jaar na terugreis)
 • kopieën van reisdocumenten
 • EHBO (o.a. breedspectrum antibioticum, diacure, sporttape, paracetamol)
 • waterzuiveringstabletjes of jodium
 • toiletartikelen (biologisch afbreekbaar)
 • dagrugzak (35 liter)
 • regenhoes voor rugzak
 • plunjezak, duffelbag, stevige weekendtas of trekkingrugzak
 • stevige bergwandelschoenen (*)
 • snow spikes (stuk rubber met stalen puntjes, dat je over je schoen kan trekken, tegen uitglijden op sneeuwvelden)
 • lichte (sport) schoenen en slippers (voor na de wandeling)
 • slaapzak (met comfortbereik tot -10oC, e.v.t. in Kathmandu te koop of te huur)
 • (kunststof) handdoek
 • aantal fleece truitjes om los of over elkaar aan te kunnen trekken
 • (afrits-) wandelbroek
 • muts, handschoenen, sjaal
 • donsjack voor frisse avonden (e.v.t. te koop in Kathmandu voor relatief lage prijs)
 • lang (wollen) ondergoed
 • wind- en waterdicht jack + regenbroek
 • zonnehoed of pet en zonnebril
 • zonnebrandolie en lippencrème met UV-filter
 • hoofdlamp en reservebatterijen
 • veldflessen (bij voorkeur 1 thermosfles voor thee en 1 waterfles)

(*) Het type wandelschoen is afhankelijk van de drager. Heb je bv. zwakke enkels, dan wil je graag hoogsluitende, stevige schoenen, anderen hebben liever lagere, soepele schoenen. Wat altijd belangrijk is, is een goede, stevige (Vibram) zool, met veel grip en waar je geen stenen doorheen voelt. Koop wandelschoenen een maatje groter, zodat je tenen in de afdaling niet tegen de voorkant komen. Bovendien zwellen voeten wat op tijdens een lange wandeling.
Tot slot: maak een paar weken voor vertrek een flinke wandeling op je schoenen om te kijken of ze nog goed zijn. Het komt namelijk regelmatig voor dat schoenen die wat langer niet gebruikt zijn, spontaan uit elkaar vallen na een uurtje lopen.

Tijdens de binnenlandse vlucht is in totaal 15 kg bagage per persoon toegestaan, dit is dus inclusief handbagage. Stop zware voorwerpen in je jas- en broekzakken.

Tijdens de trektocht kan iedereen tot maximaal 12 kg bagage afgeven aan de dragers. Verpak deze bagage bij voorkeur in een plunjebaal, duffelbag of rugzak, waterdicht en makkelijk herkenbaar. Houd er rekening mee dat er niet altijd zachtzinnig met de bagage wordt omgesprongen. Over het algemeen is het goed mogelijk om de bagage te beperken tot 12 kilo, zodat je zelf niet meer hoeft te dragen dan een dagrugzakje met de spullen die je onderweg nodig hebt. Bagage die je op de trektocht niet nodig hebt kun je afgeven in het hotel in Kathmandu en krijg je na afloop van de trekking terug.

Juli 2019
Wegens overbelasting van het vliegveld van Kathmandu heeft de Nepalese overheid besloten dat de meeste vluchten naar Lukla vertrekken vanaf Ramechap.
Dit vliegveld ligt 5 uur rijden oostwaarts van Kathmandu. De dag dat je vertrekt naar Lukla begint dus vroeg, met een lange rit naar Ramechap. Op de dag dat je terugkomt uit Lukla is er ook weer een lange rit. Om deze rit wat korter te maken (ca. 4 uur), zullen we proberen de laatste nacht(en) niet in Kathmandu te laten zijn, maar in het fraaie stadje Bhaktapur.

Op deze wandelvakantie word je begeleid door een, Engels sprekende, Nepalese gids en een drager. Onze vaste groep van lokale Engels sprekende gidsen hebben ruime ervaring met trektochten in Nepal en kennen de meeste routes zeer goed. Hierdoor kunnen zij je vertellen over de lokale gebruiken en cultuur van de bergbewoners en als tolk optreden naar de lokale bevolking. Een unieke kans om in contact te komen met de Nepalese cultuur en bevolking.

Voor een verblijf in Nepal heb je een paspoort nodig dat na vertrek uit dit land nog minstens 6 maanden geldig is. Wij raden aan om een kopie van je paspoort mee te nemen op reis en dit apart van je paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

NB. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem  daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Nepal. Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. 

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij o.a. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Visum Nepal
Voor een verblijf in Nepal heb je een een visum nodig. Je paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten en nog 6 maanden geldig zijn op de dag van gepland vertrek uit Nepal.
Je kunt een visum kopen bij aankomst op de luchthaven van Kathmandu (na het eerst digitaal aangevraagd te hebben) óf vooraf in Nederland bij de ambassade of een visumbureau.

NB. Check altijd de laatste info t.a.v. de visumbepalingen op de website van het Nepalese consulaat waarop je up-to-date informatie aantreft. Klik hier.

Visum op luchthaven Kathmandu
Een toeristenvisum kun je bij aankomst op de luchthaven van Kathmandu verkrijgen. In de laatste 15 dagen voor aanvang van je reis dien je hiervoor een online aanvraagformulier in te vullen (klik hier ). Bij aankomst in Kathmandu wordt deze aanvraag in het systeem opgezocht. 
Wacht met aanvragen totdat je het informatiepakket van SNP hebt ontvangen en kijk op het vluchtschema op welke dag je precies in Nepal aankomt. Zorg dat je alle benodigde gegevens bij de hand hebt als je het formulier begint in te vullen (incl. een digitale pasfoto).

Invullen visum aanvraag
Begin met het uploaden van je pasfoto (blokje linksboven) en ga verder met persoonlijke gegevens.
Er wordt 2x om een adres in Nepal gevraagd. Hier kan je het hotel in Kathmandu vermelden. De adressen worden op een voor ons vreemde manier gevraagd. 'PIN number' is postcode, 'Ward' een 2-cijferig nummer (voor Kathmandu centrum 02), 'Municipality' en 'District' zijn allebei Kathmandu. Onderaan geef je de plek aan waar je in Nepal arriveert. Dit zal meestal 'TIA' zijn, het vliegveld van Kathmandu (Tribhuvan International Airport). Na controle op Submit drukken.

Op het vliegveld aangekomen, ga je eerst in de rij staan om je visum te betalen bij de Cash Counter: 50 euro (of US$50) voor een verblijf van max. 30 dagen, cash en gepast te betalen. Met het bonnetje ga je in de rij voor de Immigration staan. Hier krijg je het visum in je paspoort. Als er meerdere vliegtuigen na elkaar geland zijn, kan dit lang duren (lees: meerdere uren).

NB. Als je thuis niets hebt geregeld voor het visum, dien je eerst aan te sluiten in de rij Filling the Application Form en daarna in de Cash Counter en Immigration rijen. Het proces duurt dan nog langer.

Visum regelen in Nederland
Bij het Nepalese Consulaat in Amsterdam kun je voor vertrek in Nederland reeds een visum verkrijgen. De kosten hiervoor zijn echter hoger dan dat je ter plekke een visum regelt. Het grote voordeel is dat je na aankomst op de luchthaven van Kathmandu veel sneller door de douane bent. Klik hier voor de link naar het Nepalese Consulaat.

Visum India
Indien je via New Delhi in India naar Nepal reist, heb je een visum voor India nodig. Dit dien je zelf te regelen. Meer informatie vind je onder het kopje 'Praktische Informatie' bij de reizen naar India.

NB. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of consulaat van Nepal en India. Wanneer je niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee je je kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief gebruik te maken van de Executive Service of van de Pre-Check inclusief invulservice. Klik hier voor de link naar de CIBT website.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
De gezondheidsvoorzieningen in Nepal zijn niet te vergelijken met die in de Westerse wereld. Ook komen er ziekten voor die bij ons niet (meer) bestaan. Zorg dat je niet vertrekt zonder je te laten informeren over vaccinaties en met een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Een helikopterredding moet gedekt zijn door de verzekering. Ter plekke heb je cash geld of een creditcard nodig om door een helikopter te worden meegenomen. Kan je niet betalen dan treedt er vertraging op omdat er dan eerst garantstelling door bv. verzekering of SNP geregeld moet worden.

Economy Class Syndrome
In vliegtuigen is de lucht extreem droog. Hierdoor verlies je ongemerkt veel vocht. Het gevolg hiervan is dat je bloed dikker wordt en makkelijker klontert. Dit, in combinatie met lang stilzitten, kan bloedpropjes in je aderen tot gevolg hebben. Deze bloedpropjes kunnen als ze op de verkeerde plek terechtkomen beroertes en zelfs de dood veroorzaken. Tijdens lange vluchten moet je hier serieus rekening mee houden en veel water en vruchtensap drinken. Als je dit niet vanzelf wordt aangeboden moet je er bij de bemanning om vragen (NB. het drinken van alcohol en koffie werkt averechts). Als je genoeg drinkt moet je ook regelmatig naar de wc, wat goed is voor de bloedsomloop. Daarnaast geven vliegtuigmaatschappijen instructie voor oefeningen die je zittend op je stoel kunt doen om je bloed in beweging te houden.

Hygiëne en drinkwater
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Let op met wat je eet, het moet vers bereid zijn. Wees erg voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes. Drink alleen gekookt of (met bv. jodium) gedesinfecteerd water. 
NB. Gebotteld mineraalwater wordt overal te koop aangeboden, maar levert enorm veel plastic afval op. Water uit de kraan of van bronnetjes in de bergen, is na zuivering prima te drinken. Neem hiertoe waterzuiveringstabletjes mee. Water zuiveren gaat ook prima met betadine jodium: 7 druppels per liter, schudden en 1 uur wachten voor het drinken. Een andere optie is om een Grayl waterfilter mee te nemen. Hiermee haal je in een oogwenk potentiële ziektekiemen uit het water.

Warm blijven
Ook als het overdag warm is, koelt het op hoogte 's avonds snel af. Zorg dat je op tijd kleren aan doet. Ook binnen in de trekkers-lodges is het koud. Isolatie is iets onbekends, de wind waait overal doorheen en als de kachel aan is, moet je er vlak bij zitten. Als je het te vaak en te lang koud hebt moet je lichaam te hard werken, terwijl dat lichaam het al moeilijk heeft met de hoogte, het onbekende eten, mindere hygiëne, etc. Een donsjas is boven de 2000m een must, net als een warme muts (ook 's nachts), wollen ondergoed, paar lagen fleeces, buffje om je nek warm te houden (of als masker te gebruiken tegen stof), handschoenen, dikke sokken en een wind- en waterdichte jas.

Voor verwarming en koken wordt van oudsher voornamelijk hout gebruikt (en boven de boomgrens gedroogde Yak-mest). Om de hellingbossen te beschermen wordt er al tientallen jaren op aangedrongen meer gas en kerosine te gebruiken en minder hout. Dit beleid werpt duidelijk vruchten af op plekken die goed te bereiken zijn. Elders is de aanvoer van voldoende gas en kerosine lastig. Daar hebben de bewoners het recht om dood hout te verzamelen voor kachel en fornuis, dit geldt ook in Nationale Parken bij Annapurna en Everest.

Hoogteziekte
De Himalaya begint waar andere bergen ophouden. Naarmate je hoger komt, daalt de luchtdruk en daardoor de hoeveelheid zuurstof die je inademt. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Ons lichaam is niet automatisch ingesteld op een verblijf boven de 2500 - 3000m hoogte. Gun je lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Belangrijk hierbij is dat je veel water en thee drinkt (1 liter EXTRA per 1000 hoogtemeters, dus op 3000m zo'n 4 liter, maar géén alcohol en koffie) en niet te snel stijgt. Goede acclimatisatie krijg je door overdag hoger te lopen, dan je 's nachts slaapt.

Ondanks goede voorbereiding kan je boven de 2500 - 3000m last krijgen van hoogteziekte, ook wel AMS (acute mountain sickness) genoemd. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Als je niet verder stijgt gaat dit na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid, hoesten met schuim, zware hoofdpijn, oedeem of hardkloppingen, dien je zo snel mogelijk af te dalen. Ernstige hoogteziekte ontstaat vaak 's nachts tijdens de slaap. Als er 's avonds al klachten zijn, wees dan 's nachts extra alert. Iemand met hoogteziekte kan soms niet meer helder denken en moet gedwongen worden om af te dalen. Laat iemand nooit alleen achter en ga samen naar beneden. De gidsen weten uiteraard precies waar ze op moeten letten en houden je in de gaten. Onderschat het niet, alle klachten op grote hoogte zijn hoogteziekte, totdat het tegendeel is bewezen. Als je met hoogteziekte verder stijgt kan je er aan overlijden. Als je afdaalt is er na 500m dalen vaak al verbetering merkbaar.

Als je thuis al last hebt van ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, of als je zwanger bent, dan raden we dringend aan om, vóór het boeken van een vakantie naar grote hoogte, je huisarts te raadplegen. Slaappillen en andere kalmeringstabletten zijn op grote hoogte uit den boze, vanwege hun negatieve effect op de ademhaling. Op alle reizen streven we naar een langzame stijging en voldoende tijd om te acclimatiseren, daarom raden we niet aan om medicijnen (zoals Diamox) te nemen om te proberen hoogteziekte te voorkomen. Wil je dit toch overwegen, overleg dan met je huisarts. 

EHBO en brillen
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape en rekverband.
Draag je een bril, hang deze met een koordje om je nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van je bril. Het is in Nepal vaak stoffig en winderig, hetgeen voor lensdragers vervelend kan zijn. Neem in dat geval een reservebril mee.

Honden en apen
Honden liggen overdag vaak te slapen, om je 's nachts wakker te houden. Soms lopen ze ook lange stukken mee…probeer ze terug te sturen. Blijf zoveel mogelijk bij honden uit de buurt (vlooien) en zorg in ieder geval dat je niet gebeten wordt. Dit geldt ook voor apen, die het, vooral in Kathmandu, gemunt hebben op mensen met eten. Rabiës komt veel voor en na een honden- of apenbeet moet je binnen 24 uur in een modern ziekenhuis zijn voor een medicijn. Dat valt niet mee in Nepal en al helemaal niet halverwege een trekking...

Lezen
Lezenswaardige boekjes over gezond blijven in het buitenland, o.a. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte' zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij bol.com.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings-) inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. 
Klik hier voor de informatie van de GGD betreffende Nepal. Maak (minimaal een maand voor vertrek) een afspraak bij GGD of huisarts voor de benodigde vaccinaties. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist (bv. malaria komt in Nepal alleen voor in delen van de Terai, het laaggelegen deel tegen de grens met India).

Verplicht
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Nepal binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Nepal zelf komt geen Gelekoorts voor.

Nepal is altijd een veilige bestemming voor toeristen geweest, diefstal en beroving komen zeer weinig voor. Wel is het verschil in rijkdom tussen bezoekers en lokale bevolking vaak groot, breng daarom niemand (met name kinderen) in verleiding, door nonchalant met (dure) spullen te zijn.

In Kathmandu gelden de normale voorzorgen voor een grote stad. In sommige wijken wordt het, als de winkeltjes dicht gaan, heel donker. Het is dan beter om een taxi te nemen. Wees er op bedacht dat de stroom altijd kan uitvallen en neem een zaklamp mee.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

het_gokyo_dal_gezien_vanaf_gokyo_ri.jpg

Nepal - Everest

Van Jiri naar de Gokyo-meren

Trektocht langs eenvoudige lodges

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten