Montenegro - Baai van Kotor, 7 dagen De verborgen wandelpaden van Montenegro

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelen vanuit twee mooi gelegen hotels

Bijzondere wandelvakantie in het kleine, sympathieke Montenegro aan de Adriatische Zee. De eerste dagen verblijf je in een schitterend gelegen hotel in het bergachtige Nationaal Park Lovcen. Bij warm weer kun je buiten eten, met zicht op de hoogste piek van Lovcen. Bij koel weer is er binnen plek, rondom de open haard. Je wandelt naar de oude hoofdstad van Montenegro, het plezierige stadje Cetinje. Via het het stadje Kotor, met zijn nauwe straten en tien meter hoge stadsmuren (niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van Unesco) bereik je Perast, een geweldige plek in de bijzondere fjord. Je verblijft hier in een bijzonder hotel aan het water en geniet van de grote gastvrijheid.

Uniek aan deze reis

 • Beroemde baai van Kotor
 • Boottochtje door de fjord
 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Historisch Cetinje
 • Wandelen boven de blauwe zee
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Montenegro - wandelvakantie

Montenegro ('Zwarte Bergen' in het Venetiaans) is een leeg en bergachtig land, gezegend met een heerlijke kust en klimaat. Het land is 3,5 maal zo klein als Nederland en heeft minder inwoners dan Amsterdam. Montenegro was onderdeel van Joegoslavië en is tegenwoordig een zelfstandige republiek. Een klein land met een complexe historie en rijk cultureel erfgoed, dat ongeschonden uit de Balkan-perikelen is gekomen door steeds binnen de Joegoslavische republiek te blijven. Pas in 2006 besloot het kleine, trotse volk zich van de Serviërs af te scheiden.
Het wandeltoerisme is in het bergachtige Montenegro weliswaar in opkomst, maar een echt netwerk van gemarkeerde paden is er nog niet. SNP heeft door een kenner van het land een vijftal schitterende wandelingen laten uitzetten door de bergen en langs de fjord van Kotor. De combinatie van mooie afwisselende wandelingen, twee prima hotels en de ontspannen sfeer, maakt deze wandelvakantie uniek.

Dag 1

Per privé-taxi word je van de luchthaven van Tivat (of een andere luchthaven, als je daar een transfer voor hebt bij geboekt) naar je moderne en comfortabele hotel gebracht, op 1350 m hoogte. Het hotel ligt midden in het Nationale Park Lovcen, met stille beukenbossen en imposante bergen. Als je vroeg bent, kun je een inloopwandeling maken van circa 8 kilometer (niet beschreven, wel gemarkeerd).

Overnachting in

NP Lovcen

Dag 2

De eerste wandeling voert naar de historische hoofdstad Cetinje. Deze tocht is niet al te lang, zodat je nog voldoende tijd hebt om het koninklijk paleis, het klooster of eventueel een leuke galerie te bezoeken in dit plezierige stadje. De geschiedenis van Montenegro komt pas echt tot leven met een bezoek aan Cetinje. Een transfer terug naar je hotel is inbegrepen. Wandelduur: 11 km, 20 m stijgen, 650 m dalen, 4 uur lopen.

Overnachting in

NP Lovcen

Dag 3

Lovcen is een bijzonder gebergte. Vanwege de hoogte is het er alpien, maar vanwege de nabijheid van de zee is het er tevens mediterraan. Dat, gecombineerd met de vruchtbare kalkbodems, levert een enorme diversiteit op aan flora en fauna. Dwars door de bossen wandel je naar de top Jezerski vrh (1657 m hoog), waar het mausoleum van Njegos staat, ’s lands grootste dichter en staatsman. Omwille van het prachtige uitzicht wilde hij hier begraven worden. Deels via een andere weg keer je terug naar je mooi gelegen hotel. Wandeling: 11 km, 450 m stijgen en dalen, 5 uur lopen.

Overnachting in

NP Lovcen

Dag 4

Je wordt opgehaald en na een korte rit kijk je vanaf de bergpas Krstac (net geen 1000 m hoogte) uit over het fjord van Kotor, Europa’s meest zuidelijke fjord. De hele baai is om zowel cultureel-historische als landschappelijke redenen op de werelderfgoedlijst geplaatst. De taxi brengt je bagage naar het hotel en je begint een wonderschone wandeling.
Je wandelt vanaf de pas over een fraai oud pad naar beneden. Pas tegen het einde van de afdaling krijg je je doel voor ogen: Kotor. Dit is de hoofdstad van het fjord. De prachtige ommuurde stad ligt onder een oud kasteel, ingeklemd tussen water en bergen. De rest van de dag besteed je hier in het fraaie centrum om pas tegen etenstijd per bus of taxi naar het 9 km verderop gelegen Perast te gaan. Perast is een kalm zestiende-eeuws stadje waar het rustig slapen is. Je verblijft er in een sfeervol klein hotel direct aan het water. Wandelduur: 7,5 km, 0 m stijgen, 950 m dalen, 3,5 uur lopen.

Overnachting in

Perast

Dag 5

Met een bootje word je naar de overkant van de fjord gebracht. De wandeling aan de overkant voert door koele kastanjebossen omhoog. Bovenop is het droger en is de vegetatie geheel anders. De afdaling gaat over een Habsburgs militair pad, langs een oude gevangenis. Langs het water loop je naar het al bekende Kotor. Hier neem je de bus of taxi terug naar Perast. Wandelduur 15 km, 730 m stijgen en dalen, 6,5 uur lopen.

Overnachting in

Perast

Dag 6

Vanuit Perast word je omhoog gebracht naar Ledenice. Je wandelt naar Ubalac, een bergdorpje dat slechts twee permanente inwoners telt. Vanaf Ubalac voert een prachtig pad naar het fort van Sveti Andrija. Dit Habsburgse fort biedt het fraaiste uitzicht over de Boka. Vanaf het fort voert een schaduwrijk pad naar beneden. Pal boven Perast kom je de bossen uit. Wandeling: 12 km, 200 m stijgen, 800 m dalen, 5 uur lopen.

Er is een tweede wandeling beschreven die je kunt doen als je een extra dag hebt bij geboekt.
Er is een taxi (eigen kosten) nodig naar het beginpunt Crkvice en terug vanaf eindpunt Ledenice. Vanuit Crkvice wandel je over een prachtig vlak militair pad, aangelegd door de Habsburgse troepen, dwars door een bizar en ondoordringbaar terrein van kalksteen, lokaal ook wel de 'stenen zee' genoemd. Je passeert wederom twee forten uit de negentiende eeuw, op weg naar eindpunt Ledenice. Wandeling: 12 km, 240 m stijgen, 650 m dalen, circa 4,5 uur lopen.

Overnachting in

Perast

Dag 7

Na het ontbijt word je naar het vliegveld van Tivat gebracht (of een andere luchthaven, als je daar een transfer voor hebt bij geboekt).
Eventueel kun je deze wandelreis in Montenegro verlengen met het wandelarrangement in Dalmatië (Kroatië, reiscode 324010) of met een stadsverlenging in de wonderschone kuststad Dubrovnik.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Het eerste deel van de week overnacht u midden in de stille natuur van Lovcen NP. Het hotel, opgetrokken uit natuurlijke materialen, is modern en sfeervol ingericht met een goed restaurant. Vanaf het terras heeft u een geweldig uitzicht op de hoogste toppen van het berggebied.

Het tweede deel van de week bent u te gast in het centrum van Perast, in één van de charmantste hotels van Montenegro. De ligging is ronduit perfect. Perast biedt de beste panorama’s (op zeeniveau) over de baai van Kotor, met het eilandje Otocic Sveti Dorde in de baai vlak voor de deur en de steile rotswanden die oprijzen achter de mooie 16e-eeuwse klokkentorens van Perast. Tel daarbij de vriendelijke service, mooi gerenoveerde kamers in een traditioneel natuurstenen gebouw, en bovenal een restaurant dat nog lang in het geheugen gegrift zal staan. Pal voor de deur ligt het terras. U kunt er letterlijk met de voeten in het water uw maaltijd nuttigen: heerlijke gamba’s of mossels uit de baai met verse pasta en een goed glas wijn.

Let op: kies je voor kamertype 'tweepersoonskamer met gescheiden bedden" dan verblijf je in de eerste accommodatie op de berg Lovcen in een tweepersoonskamer met groot bed plus een  sofa-bed; in Perast verblijf je in een luxer appartement in het dorpje, op loopafstand van de accommodatie. Het appartement heeft geen lift en je bereikt het via trappensteegjes. Je ontbijt dan wel in het hotel. 

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een ontbijt voor u klaar.
Lunchinkopen kunt u in Perast in een lokaal winkeltje doen. Onderweg is er tijdens de wandelingen niet veel te krijgen. In Lovcen NP kunt u na de 1e wandeling prima in Cetinje lunchen. Tijdens de 2e wandeling vindt u nabij de top een leuk restaurantje om wat te eten. Eventueel kunt u door het hotel een lunchpakket laten maken.
In Lovcen NP wordt er 's avonds een prima maaltijd geserveerd. In Perast is het restaurant van het hotel zeer aan te bevelen, maar er is meer keuze in het plaatsje.

Inbegrepen

 • 6 overnachtingen
 • 6 ontbijten
 • 3 diners
 • taxitransfer op dag 1 van vliegveld Tivat naar Lovcen NP
 • taxitransfer op dag 7 van Perast naar Tivat
 • taxitransfers op dag 2, 4 en 6
 • boottochtje op dag 5
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • 2 busritjes Kotor-Perast
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • 2 busritjes Kotor-Perast (ca 5,- pp)

Over de activiteiten

In Lovcen NP wandelt u door een bosrijke en bergachtige omgeving over onverharde wegen en stenige paadjes. Tijdens de wandelingen rond de Baai van Kotor ziet u steeds weer de helderblauwe zee, met eilandjes erin en omringd door steile bergwanden. De wandeling hier, op één na, beginnen op hoogte. U hoeft dan ook niet veel te klimmen, maar u daalt wel veel. Wandelstokken kunnen dan handig zijn (al moet u wel weten hoe ze te gebruiken). De dagtochten zijn door deze opbouw zelfs op warme dagen nog goed te doen. De enige lange klim gaat door schaduwrijk bos. Er zijn geen hoogtevreesgevoelige passages. Het terrein bestaat uit militaire paden (stenen wegen van 1 tot 1,5 meter breed en veelal vlak), bergpaden en soms een stukje (on)verharde weg.

Extra dagen

Zowel Lovcen NP als Perast lenen zich uitstekend voor een rustdag. Het is heerlijk toeven in de rustige natuur resp. het oude plaatsjes aan zee. Als u slechts op één plek een extra nacht kunt bijboeken, dan raden we Perast aan. Deze plek is zo uniek, dat u er niet meer weg wilt. Bovendien is er nog een extra wandeling in de omgeving van Perast beschreven (hiervoor is wel extra transfer nodig, die ter plaatste geregeld en betaald kan worden).
U kunt eenvoudig 1 of 2 dagen in het wonderschone Dubrovnik (Kroatië), aan dit wandelarrangement koppelen. De busverbinding is prima (ca. 80 km).

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Aquarius

Hotel Aquarius is een kleinschalig familiehotel in de mooie Kroatische stad Dubrovnik in de wijk Lapad, zo'n 4km buiten het centrum. Lapad is een bruisende, leuke wijk met veel restaurantjes. Er zijn tevens enkele kleine stranden. Met de bus ben je in 10 minuten in het centrum. Je verblijft op een goede kamer met airco, minibar, TV en eigen badkamer. Het hotel biedt verder een restaurant, gratis wifi en een klein zwembad.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Tivat, Podgorica of Dubrovnik.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Na aankomst op het vliegveld van Tivat wordt u opgehaald en naar het eerste hotel in Lovcen NP gebracht (ca. 60 km). Na afloop wordt u van Perast weer naar Tivat teruggebracht (ca. 25 km).

Als u vliegt op Podgorica of Dubrovnik, dan dient u een transfer bij te boeken naar het eerste hotel. Hier kunt u niet met openbaar vervoer komen.
Na afloop kunt u een transfer boeken van Perast naar Podgorica of Dubrovnik. Maar er zijn ook andere mogelijkheden.
U neemt vanuit Perast de bus of taxi naar Kotor (15 km) en vandaar de bus naar het vliegveld van Podgorica (100 km) of dat van Dubrovnik (60 km). Deze busverbindingen gaan zeker 3x per dag.

Autohuur optioneel

 

U kunt dit arrangement starten van 15 april tot eind oktober, uitgezonderd de periode van half juli tot eind augustus. Het voorjaar begint vroeg, met soms nog wat sneeuw in de bergen tot begin mei, maar heerlijke wandeltemperaturen en een uitzonderlijke bloemenpracht. In de zomermaanden kan het zeer warm worden en is het drukker aan de kust, duidelijk een minder geschikte periode voor dit wandelarrangement. Het najaar is perfect om te wandelen en de zee is tot laat in het jaar op zwemtemperatuur.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Montenegro ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Ga je binnenkort op reis naar Montenegro bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/montenegro. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/montenegro/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.

N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. 

N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

In Montenegro kan doorgaans veilig gereisd worden voor zover de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden (belangrijke sommen geld en dure voorwerpen in een kluis van het hotel deponeren, vermijden 's nachts geld uit bankautomaten te halen, etc.). Kleine criminaliteit (zakkenrollen en gauwdiefstal) komt vooral in de steden voor. Bedenk ook dat Montenegro in een aardbevingsgebied ligt.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

kotor_montenegro2.jpg

Montenegro - Baai van Kotor

De verborgen wandelpaden van Montenegro

Wandelen vanuit twee mooi gelegen hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.