Italië - Umbrië - noord, 7 dagen In de sporen van de Heilige Franciscus naar Assisi

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en agriturismi

Het noordelijk deel van de Via Francescana leidt je van het historische stadje Citta di Castello naar het religieuze Assisi, de geboorteplaats van de Heilige Franciscus. Onderweg bezoek je Gubbio, een van de mooist bewaarde middeleeuwse steden van Italië. Je wandelt door het prachtige landschap van Umbrië met bossen, akkers, wijn-, en olijfgaarden. Overal waar je komt vind je de sporen van Sint Franciscus, die hier van 1182 tot 1226 met zijn volgelingen leefde, in de vorm van kapelletjes, kerkjes, grotten en kloosters. Je overnacht in sfeervolle hotels, albergo's en agriturismi.

Uniek aan deze reis

 • Bezoek aan Gubbio en Assisi
 • Comfortabel pelgrimeren
 • Glooiend en lieflijk landschap
 • Goed gemarkeerde wandelroute
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Italië - Umbrië - noord

Deze trektocht door Umbrië laat je zowel genieten van het mooie landschap als van de rijke cultuur. Het Umbrische land is eeuwenlang bewerkt en is van een bijzondere schoonheid. Je loopt afwisselend door bossen, akkers, wijn- en olijfgaarden, met altijd wel een middeleeuws stadje op een heuveltop in zicht. Al wandelend door het prachtige landschap is het niet moeilijk voor te stellen dat Franciscus met zijn volgelingen hier zo’n 800 jaar geleden rondtrok. In de vele, vaak nog ommuurde middeleeuwse stadjes die je bezoekt lijkt het of de tijd heeft stil gestaan. Prachtige poorten, pleinen, palazzo's en kerken hebben hun oorspronkelijke karakter bewaard. Franciscus predikte een sober leven van vrijwillige armoede, zijn wandeluitrusting was dan ook van een geheel ander niveau dan de onze, zoals je kunt zien in de basiliek van Assisi. De Franciscanen bekommerden zich vooral om melaatsen, zwervers en andere armen, maar ook om dieren en planten. De dag van de grote processie, daags na zijn overlijden op 3 oktober 1226, werd later een feestdag en nog veel later Werelddierendag.

Dag 1

Aankomst in Città di Catello, een nog ommuurd middeleeuws stadje in Umbrië. Tijdens een speurtocht door de smalle straatjes van de historische binnenstad ontdek je pleinen, kerken, wel zes kloosters en allerlei winkeltjes. ’s Middags koel, ’s avonds aangenaam warm om te genieten op terrasjes en binnenplaatsen van typisch Umbrische dranken en maaltijden.

Overnachting in

Città di Castello

Dag 2

Je maakt een rondwandeling vanuit Città di Castello. De wandeling voert grotendeels over strade bianche, maar ook over bospaden en karrensporen tussen akkers en wijngaarden door. Deze omgeving staat zeer bekend om zijn witte truffels en truffelmarkten in november. Op het hoogste punt van de wandeling en ook daarna heb je prachtige uitzichten op de Tibervallei en de vruchtbare, in de diepte gelegen landerijen aan weerszijden van de rivier. Ook vandaag heb je gelegenheid de vele monumenten en musea van Città di Castello te bezichtigen.
Wandeling: 12 km, 250 m stijgen en dalen, wandelduur: ca. 4 uur

Overnachting in

Città di Castello

Dag 3

Na een korte transfer wandel je door bossen, landerijen en langs eenzame boerderijen richting Pietralunga. Je kunt zich op 2 plaatsen laten afzetten en zo kiezen voor een korte of lange wandeling. Je verblijft buiten Pietralunga in een prachtige, hooggelegen agriturismo.
Wandeling: 8 of 18 km, 300 of 700m stijgen, 350 of 500 m dalen, 3,5 of 6,5 uur.

Overnachting in

Pietralunga

Dag 4

Pietralunga is een op 566m hoogte gelegen landelijk plaatsje. In het oude centrum met zijn steile smalle straatjes zijn o.a. de pelgrimskerk Madonna dei Rimedi en de Pieve di Pietralunga een bezoek waard. Van Pietralunga wandel je via een landschappelijk mooie route langs de abdijen San Pietro en San Benedetto. De abdij van San Benedetto, uit de twaalfde eeuw, was ooit eens een belangrijk referentiepunt voor de pelgrims. Over gravelwegen en wandelpaden gaat het eerst soms flink omhoog om te eindigen bij de Ponte San Giorgio over het gelijknamige riviertje. Het laatste stukje naar Gubbio leg je per taxi af. De stad Gubbio is het waard om uitvoerig te bekijken. Het is één van de mooist bewaarde middeleeuwse stadjes, met prachtige gebouwen en kerken en waar nog vele traditionele feesten in ere worden gehouden.
Wandeling: 16 km, 400 m stijgen, 600 m dalen, ca. 6 uur lopen.

Overnachting in

Gubbio

Dag 5

's Morgens vroeg neem je de lijnbus naar Castello di Petroia. Hier begint de langste wandeling van de reis, vrijwel geheel over het 'Sentiero Francisco' door de Chiasciovallei naar het levendige dorp Valfabbrica. Onderweg kleine pelgrimskerken en prachtige uitzichten op het moerassige en vogelrijke Valfabbrica-stuwmeer.
Wandeling: 22 km, 600 m stijgen, 800 m dalen, ca. 7,5 uur.

Overnachting in

Valfabbrica

Dag 6

Van Valfabbrica wandel je naar Assisi, de geboorteplaats van Sint Franciscus. Je krijgt al snel het tegen een berghelling gelegen Assisi aan de horizon te zien. Het hoog boven de stad uitrijzende kasteel Rocca Maggiore en de basiliek van Sint Franciscus komen alsmaar dichterbij. Na een landelijk wonderschoon deel van de oude ‘Sentiero Francescano’ moet je letterlijk nog door een dal om vervolgens als een echte pelgrim via de Porta San Giacomo naar de basiliek te klimmen. Je overnacht in een rustig landelijk hotel met zwembad, net buiten het bruisende centrum, of er middenin.
Wandeling: 14,5 km, 500 m stijgen en dalen, ca 5,5 uur lopen.

Overnachting in

Assisi

Dag 7

Na het ontbijt eindigt het arrangement.
Als je vandaag verder gaat met de zuidelijke Via San Francesco heb je alle gelegenheid om Assisi met zijn vele bijzondere kerken en gebouwen te bezichtigen. De Basiliek van St. Franciscus met crypte, de Santa Chiara, de kathedraal van San Rufino, en de Minerva tempel zijn enkele van de vele monumenten in deze middeleeuwse stad.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in zeer uiteenlopende accommodaties. Soms is het een stadshotel, dan weer een kleine albergo of luxe agriturismo, midden in de natuur. Soms zijn de verblijven eenvoudig, dan weer wat luxer.

Over de maaltijden

Het ontbijt is overal inbegrepen, behalve in Valfabbrica. Hier kun je ontbijten in een bar of zelf inkopen doen bij bakker of supermarkt.
In de steden of stadjes (4x) laten we de keuze voor het diner graag aan jou over. In de afgelegen agriturismi (2x) wordt een diner geserveerd. De lunch koopt je onderweg zelf in.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • 6x ontbijt
 • 2 diners
 • bagagevervoer op dag 3,4,5 en 6
 • transfer op dag 3 en 4
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • ontbijt in Valfabbrica
 • lunches en overige diners
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • buskaartje Gubbio - Castello di. P. (dag 5) 
 • toeristenbelasting (ca. EUR 2,- pppn)

Over de activiteiten

De Via Francescana gaat voor een groot deel over Strade Bianche, gravelwegen, die zich door de heuvels slingeren. Verder loop je over bospaden en karresporen tussen de akkers. In de buurt van dorpjes en stadjes zijn asfaltweggetjes niet te vermijden. Doordat de route door heuvelachtig terrein voert moet je rekening houden met af en toe flinke hoogteverschillen.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Wij raden het fraaie plaatsje Gubbio aan. Als je niet verder gaat met Via San Francesco Zuid dan kun je eventueel een extra nacht in Assisi bijboeken om deze mooie stad te bekijken.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Camilla (Florence)

Dit driesterrenhotel is gelegen in de wijk San Lorenzo, in het centrum van Florence. De markthallen van San Lorenzo liggen praktisch om de hoek. De bekendste musea en bezienswaardigheden van Florence zijn binnen loopafstand. Kamers beschikken over TV, minibar, airco, gratis wifi en eigen badkamer.

Dharma Style Hotel (Rome)

Dharma Style Hotel in Rome ligt vlakbij Piazza della Repubblica en om de hoek bij treinstation Termini. Het hotel beschikt over een ontbijtruimte, receptie en biedt airco en gratis wifi, ook in de kamers. In je kamer vind je verder een eigen badkamer, TV en een minibar. 's Morgens staat er een uitgebreid ontbijtbuffet voor je klaar.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Città di Castello is ca. 1500 km.  Je kunt je auto parkeren op een (onbewaakte) openbare parkeerplaats in de buurt van het hotel. Aan het eind van het arrangement kun je per openbaar vervoer naar je auto terugkeren (ca. 2,5 uur reizen). Vanuit Assisi neem je de trein naar Arezzo en vervolgens de bus naar Citta di Castello. Een andere (maar meestal minder snelle) verbinding is per trein naar Perugia en vervolgens de lokale boemeltrein naar Citta di Castello.

Klik hier voor de treintijden in heel Italië (voor etappe Assisi - Arezzo)
Klik hier voor de bustijden Arezzo-Citta di Castello

Klik hier voor de treintijden in heel Italië (voor etappe Assisi - Perugia)
Klik hier voor de treintijden van de lokale stoptrein in Umbrië. Klik op de PDF met de dienstregeling voor Perugia-Sansepolcro voor de treintijden van Perugia naar Citta die Castello.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Perugia, Rome of Florence.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven van Transavia en lijndiensten.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Na aankomst op het vliegveld van Perugia, Rome of Florence reis je met het openbaar vervoer verder door naar je bestemming. Houd  bij de keuze van je vlucht rekening met deze reistijd. Kies daarom bij voorkeur een ochtendvlucht heen en/of een middagvlucht terug. Je kunt natuurlijk ook altijd een extra overnachting boeken in Rome of Florence vooraf of na afloop van je reis.

Vanaf de luchthaven Perugia:
Je neemt een bus of taxi naar het station Perugia P.S.G. (5 km) en vandaar de trein of de bus naar Citta di Castello (55 km)

Vanaf de luchthaven Florence (FLR):
Je neemt de bus naar het centrum (30 min) en reist per trein in ca. 3 uur naar station Perugia P.S.G. Vandaar per lokale boemel naar Citta di Castello (dienstregeling op aparte website). Dagelijks rijden meerdere treinen tussen deze steden.
Het is sneller om de trein van Florence naar Arezzo te nemen (1 uur) en daar de bus naar Citta di Castello (40 km).

Vanaf de luchthaven Rome Leonardo Da Vinci/Fiumicino (FCO) ):
Je reist per trein, via Roma Termini, in ca. 4 uur naar station Perugia P.S.G. Vandaar per lokale boemel naar Citta di Castello (dienstregeling op aparte website). Dagelijks rijden meerdere treinen tussen deze steden.

Vanaf de luchthaven Rome Ciampino (CIA):
Vlieg je met een prijsvechter als Ryanair of Easyjet dan kun je gebruik maken van een speciale shuttlebus (Terravision) van de luchthaven rechtstreeks naar het treinstation Roma Termini. De bus vertrekt iedere 40 minuten. Mocht je met een andere maatschappij vliegen dan reist je per bus (Cotral) van de luchthaven Ciampino naar het metrostation Anagnina. Je neemt van station Anagnina (eindhalte metrolijn A), de metro naar Roma Termini. Van hier reis je in ca. 4 uur naar station Perugia P.S.G. Vandaar per lokale boemel naar Citta di Castello (dienstregeling op aparte website). Dagelijks rijden meerdere treinen tussen deze steden.

Terugreis:
Vanaf Assisi neem je een taxi naar de luchthaven van Perugia (10 km).

Vanaf Assisi reis je in ca. 2 uur per trein naar Rome. Dagelijks rijden meerdere treinen tussen deze steden. Op station Rome Termini stap je over op de trein naar Rome Leonardo Da Vinci, of pak je de metro naar Rome Ciampino.

Vanaf Assisi reis je in 2-3 uur per trein naar Florence. Dagelijks rijden meerdere treinen tussen deze steden. In Florence neem je de bus naar het vliegveld (30 min)

Klik hier voor de treintijden in heel Italië (voor etappe Assisi - Perugia)
Klik hier voor de bustijden Arezzo-Citta di Castello
Klik hier voor de treintijden van de lokale stoptrein in Umbrië. Klik op de PDF met de dienstregeling voor Perugia-Sansepolcro voor de treintijden van Perugia naar Citta die Castello.

Je kunt dit arrangement starten van begin april tot begin augustus en van eind augustus tot eind oktober. Voor- en najaar bieden heerlijk wandelweer. De warmte van de zomermaanden kan het wandelen aanzienlijk verzwaren.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Umbrië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Hans Franse woont in Umbrië en schreef een leuk boek over het leven in Umbrië: 'Van nieuwe truffels en oude heiligen'. Bestellen bij www.freemusketeers.nl .

Ga je binnenkort op reis naar Italië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/italie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/italie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen vaak contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Zie verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP. 
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Zie verder voor een algemeen advies de website van het LCR of ITG,

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

achterland_van_gubbio.jpg

Italië - Umbrië - noord

In de sporen van de Heilige Franciscus naar Assisi

Wandelvakantie langs hotels en agriturismi

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.