Italië - Trentino - Dolomiti di Brenta & Adamello, 8 dagen Heerlijk wandelen vanuit Madonna di Campiglio

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Bergwandelvakantie vanuit comfortabel hotel

Op 1500m meter hoogte, midden in het Parco Naturale Adamello Brenta, ligt het mondaine Madonna di Campiglio. Blikvangers zijn de imposante, lichtgrijze kalkkliffen van het Brenta Massief, zoals de meer dan 3000m hoge Cima Tosa. Het donkere, kristallijne gesteente aan de westkant van Madonna, oogt minder spectaculair, maar de vele verscholen bergmeertjes zijn een lust voor het oog. Met behulp van een goed netwerk van bussen en gondelbanen, maak je mooie, afwisselende bergwandelingen door de Dolomieten. Na gedane zaken keer je, net als vele andere wandelaars, terug naar een terrasje op het centrale plein, in afwachting van een heerlijke Italiaanse avondmaaltijd.

Uniek aan deze reis

 • Goed familiehotel in Madonna di Campiglio
 • Grote actieradius door gondelbanen en wandelbussen
 • UNESCO-werelderfgoed Dolomiti di Brenta
 • Zeer afwisselende wandelingen
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Italië - Trentino - Dolomiti di Brenta & Adamello

Madonna di Campiglio is ooit ontstaan rond een eenzaam klooster op een bergpas en inmiddels uitgegroeid tot een toeristische plaats die zich sterk richt op de wintersport. Men doet veel moeite om ook in de zomermaanden wandelaars een prettig verblijf te bieden. Het dorp is grondig opgeknapt en grotendeels autovrij, door de aanleg van een ringweg. Hoewel een deel van de appartementen in de zomer niet gebruikt wordt en met de luiken dicht staat, heerst er een gezellige, ontspannen sfeer met groepjes wandelaars en mountainbikers, die rondkeuvelen of wat drinken op een terras. Je verblijft er in een sfeervol familiehotel aan een rustig plein in het centrum, waar heerlijke Italiaanse maaltijden gekookt worden.
Door de ligging tussen twee zeer verschillende bergmassieven – aan de ene kant de loodrechte kalkkliffen van de Dolomiti di Brenta en aan de andere kant het kristallijne gesteente van de Adamello met veel bergmeerrtjes – zijn de wandelingen steeds afwisselend.
Groot pluspunt van wandelen vanuit een wintersportplaats zijn de gondelbanen, een perfect middel om snel hoogte te winnen en meteen te gaan wandelen met mooi uitzicht. Iedereen krijgt de Dolomeetcard, waarmee de hele week gratis gebruik kan worden gemaakt van gondels en bussen (en waarmee ook musea te bezoeken zijn). Hierdoor is het mogelijk om sommige wandelingen in te korten door zelf eerder af te dalen met de gondelbaan.

Dag 1

Aankomst in Madonna di Campiglio, op 1500m hoogte gelegen tussen de Dolomiti di Brenta en de Adamello.

Overnachting in

Madonna di Campiglio - Hotel Ariston

Dag 2

Met de gondel stijg je snel naar een glooiend plateau, op 2100m hoogte boven Madonna. Het uitzicht op de Brenta en de Adamello is hier gelijk ademstokkend mooi. Na een ronde over het plateau, via Rifugio Graffer, begint de afdaling naar het Vallesinella, met steeds wisselende uitzichten op oa. Cima Tosa, met 3136m een van de hoogste en markantste pieken van de Brenta Dolomieten. Onderweg lopen we door een gebied met spectaculaire Vauclusebronnen en watervallen: na de stilte in de bergen, hier een donderend geraas. Vanaf Rifugio Vallesinella (1516m) kun je met de bus terug naar Madonna of lopend over een mooi bospad.
Wandeling: 14 km, 260m stijgen en 810m dalen, 5,5 uur lopen (met 4 km in te korten door in Vallesinella de bus naar Madonna di Campiglio te nemen).

Overnachting in

Madonna di Campiglio - Hotel Ariston

Dag 3

Met de gondelbaan ga je naar Pradalago (2109m) en wandelt via een aantal kleine kaarmeertjes, in een grote bergkom onder de Cima Lasté van 2767m, naar het grotere Lago Malghette (1890m), waar je even kan neerstrijken op een terras om wat te drinken. Vanwege een ander gesteente is het landschap hier in de Adamello totaal anders, dan gisteren in de Brenta. Via het natuurgebiedje Fratta del Bagnol daal je af naar Madonna di Campiglio.
Wandeling: 17 km, 350 m stijgen en 900 m dalen, 6 uur lopen (eventueel met 4 km in te korten door met de gondel af te dalen)

Overnachting in

Madonna di Campiglio - Hotel Ariston

Dag 4

Je neemt de bus naar Pinzolo (30 min) en dan de kabelbaan naar Doss del Sabion op bijna 2100m hoogte. Hier begint een spectaculaire wandeling via Passo del Gotro en de venijnige Passo 12 Apostoli, naar Rifugio 12 Apostoli (2489m). Vanaf het terras van deze hut overzie je het ruige maanlandschap onder de hoogste kliffen van de Brenta Dolomieten. De afdaling gaat door het Val di Nardis, terug naar Pra Rodont (1500m), het middenstation van de kabelbaan. Wandeling: 16,5 km, 840m stijgen, 1400m dalen, 7 uur lopen.

Overnachting in

Madonna di Campiglio - Hotel Ariston

Dag 5

Vandaag met de Grosté gondel omhoog naar 2400m. Geleidelijk dalend naar de Campo Flavona, een schitterende bergweide, waaruit de bijzonder gevormde Monte Turrion Basso en Alto omhoogsteken. De route gaat om beide rotspartijen heen door de bloemrijke weide en weer terug naar de gondelbaan. Wandeling: 15 km, 780m stijgen en dalen, 5,5 uur lopen.

Overnachting in

Madonna di Campiglio - Hotel Ariston

Dag 6

Nogmaals met de gondel naar Pradalago voor een bijzondere wandeling langs 5 schitterende bergmeren. Hoog boven Lago Nambino stijg je geleidelijk naar Lago Serodoli en Lago Gelato in een alpien landschap op bijna 2400m hoogte. Langs het  kleinere Lago Lambin naar Passo Ritort, waar je uitkijkt op het gelijknamige Lago. We zijn vlakbij het terras van Rifugio 5 Laghi (waar je eventueel met de gondel kunt afdalen). De afdaling te voet gaat via Malga Ritort, een mooi gelegen alm.
Wandeling: 16 km, 380m stijgen, 980m dalen, 6 uur lopen (eventueel in te korten tot 12 km door met de gondel af te dalen).

Overnachting in

Madonna di Campiglio - Hotel Ariston

Dag 7

Nogmaals met de gondel naar Grosté (2400m), voor een van de mooiste wandelingen in het gebied, via Rifugio Tuckett (2273m) over het Sentiero del Fridolin naar Rifugio Brentei (2180m). Een schitterende route onderlangs de imposante kalkwanden van de Cima Brenta (3153m). De afdaling gaat via Rif. Casinei (1826m) naar Vallesinella. Met de shuttlebus ben je in enkele minuten terug in Madonna. Wandeling: 18 km, 380 m stijgen, 1290 m dalen, 7,5 uur lopen (eventueel met 7 km in te korten door gelijk van Rif. Tuckett af te dalen naar Rif. Casinei, bv. bij slecht weer)

Overnachting in

Madonna di Campiglio - Hotel Ariston

Dag 8

Einde van het arrangement

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Het hotel waar je verblijft is een comfortabel en sfeervol hotel (***S), gelegen op een rustige plek in het centrum van het mondaine Madonna di Campiglio. De kamers zijn modern ingericht en hebben uiteraard een eigen badkamer. In de kelder bevindt zich de wellness-afdeling, waar je na de inspanningen van de dag heerlijk kan bijkomen in sauna en zwembad(je). Verder bestaat de mogelijkheid tot een heerlijke massage. In de kelder is verder een droogkamer voor de wandelschoenen.

Over de maaltijden

Iedere morgen is er een uitgebreid ontbijtbuffet.  ’s Avonds heb je in het sfeervolle restaurant een heerlijk Italiaans viergangendiner. Lunchinkopen doe je in het dorp. 

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners
 • 14-daagse Dolomeetcard (ontvang je ter plekke)
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden 
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (ca. EUR 2,- pppn)

Over de activiteiten

Tijdens deze week maak je pittige bergwandelingen, waarbij je elke dag gebruik maakt van gondelbanen en bussen om de actieradius te vergroten. Omdat je op de meeste dagen de wandeling start bij het bergstation en eindigt in het dal, daal je meer dan dat je klimt. Op de hogere gedeelten wandel je over vaak stenige, steile bergpaden. Lager in het dal zijn er meer brede bospaden en (on)verharde weggetjes.
Omdat je over een Dolomeetcard beschikt, is het op een aantal dagen mogelijk eerder af te dalen met de bij de prijs inbegrepen gondel en hiermee de wandeling in te korten.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement een extra (rust)dag boeken. Naast de 6 beschreven wandelingen, zijn er nog vele andere wandelmogelijkheden in de omgeving, bv. in het wat verder gelegen Val Genova. Ook behoort een dagje Trento - mooie cultuurstad aan de Adige - tot de mogelijkheden (70 km met de auto of ca. 2 uur met bus, enkele reis).

Extra's

Verlengingshotels

Hotel America (Trento)

Prima stadshotel in het oude centrum van Trento, op slechts 500m van de Piazza Duomo. Je kamer beschikt over airco, TV en gratis wifi. Hotel America ligt aan de rand van het voetgangersgebied, op een paar honderd meter van het treinstation. In het hotel vind je o.a. een bistro en een bar.

B&B Anfiteatro (Verona)

In het hart van Verona, nabij het beroemde amfitheater en het huis van Julia, vind je B&B Anfiteatro op de eerste verdieping van een 19e eeuw gebouw. De kamers zijn verschillend ingericht, maar allemaal smaakvol, met hoge plafonds en warme tinten. Kamers beschikken over eigen badkamer, airco en TV. 's Morgens is er een ontbijtbuffet, maar je kunt er ook voor kiezen je ontbijt op de kamer bezorgd te krijgen. 

Praktische informatie

Met de auto

De afstand Utrecht - Madonna di Campiglio is 1125 km. De auto kan in de garage van het hotel staan.

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retour Trento

Je kan zelf je treintickets boeken via onder meer de volgende sites:

via www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is

Wanneer je per dagtrrein reist kom je te laat aan om nog door te reizen naar je eerste accommodatie. Hetzelfde geldt voor de terugreis. We raden daarom aan extra nachten in Trento bij te boeken. Vanaf Trento reis je met de bus in ca. 2 uur naar Madonna di Campiglio. Klik hier om de bustijden op te zoeken.

Je kan dit arrangement starten van eind juni tot begin september. Eind juni en in september is het meestal prima wandelweer, maar kan het voorkomen dat één of meerdere gondelbanen nog niet of niet meer in bedrijf zijn. De eigenaren van het hotel kunnen je in dat geval adviseren over alternatieven, zoals een andere gondelbaan of de wandeling wat aanpassen.
Voor meer informatie over de dienstregeling van de gondels klik je hier

SNP organiseert in hetzelfde hotel en gebied een groepswandelreis met vergelijkbaar programma. Wil je niet tegelijk met de groep op lopen, bekijk dan de vertrekdata en het dagprogramma van de groepsreis op:

groepsreis Dolomiti di Brenta & Adamello (reiscode 121540)

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Trentino ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Ga je binnenkort op reis naar Italië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/italie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/italie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen vaak contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Zie verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP. 
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Zie verder voor een algemeen advies de website van het LCR of ITG,

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

AdamelloBrenta-F-002.jpg

Italië - Trentino - Dolomiti di Brenta & Adamello

Heerlijk wandelen vanuit Madonna di Campiglio

Bergwandelvakantie vanuit comfortabel hotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.