Italië - Puglia, 8 dagen Het zinderende zuiden

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en B&B

Lichte wandelreis in het diepe zuiden van Italië. Apulië is een land voor fijnproevers in de ‘hak’ van de Italiaanse laars. Wandel langs een diepe sinkhole nabij Altamura, overdag slaperig maar 's avonds bijzonder levendig. Verken de mooiste stranden en kliffen, barokke steden, en mysterieuze ‘trulli'. Vanuit de uit de rotsen gehouwen Sassi verken je de verbijsterend mooie, oude stad Matera. Ontdek de rijke cultuur en de eerlijke keuken; koks uit Apulië zijn zelfs in Italië wereldberoemd.

Uniek aan deze reis

 • Eigenzinnige streek
 • (h)eerlijke keuken
 • Kustwandeling bij Otranto
 • Verblijf in grothotel in Matera
 • Zonderlinge trulli in Alberobello
Zwaarte
Comfort

Blog - Wandelen in Puglia, deel 1- 50 miljoen olijfbomen

‘It’s a dirty job, but somebody has gotta do it….’ Geen idee uit welke film deze quote eigenlijk komt, maar ik gebruik hem vaak wanneer ik aan vrienden vertel dat ik voor mijn werk op reis moet om weer een nieuwe wandeltocht te gaan voorlopen. Het blijft een van de leukste aspecten van mijn werk en ik zorg er dan ook standaard voor om één keer per jaar het kantoor te kunnen verlaten en de wereld in te trekken. Lees verder...

Dag tot dag

Italië - Puglia

Onze reis start in Altamura, een door toeristen weinig bezocht stadje nabij Nationaal Park Alta Murgia. 's Avonds wordt er druk geflaneerd in de smalle straten in het centrum rondom de kathedraal. De volgende dag maken we een eerste lichte wandeling langs het achthoekige, mysterieuze Castel del Monte. Op de omliggende landerijen wordt heerlijke wijn geproduceerd. Alberobello, onze verblijfplaats in het binnenland van Apulië, is de zelfbenoemde hoofdstad van de trulli. We maken een rustige wandeling langs deze zonderlinge bouwsels. We sluiten onzer heerlijke wandelweek af met een verblijf aan de Adriatische kust. Schuilderachtig Otranto is de perfecte uitvalsbasis voor een zeer fraaie kustwandeling en een duik in zee.  

Tussendoor maken we een uitstapje naar het verbijsterend mooie Matera, één van de oudste steden ter wereld. Een lokale gids leidt ons rond langs de fameuze grotwoningen, de 'sassi' en we wandelen in de diepe kloof waar Matera op uit kijkt. Overal worden we verwend door de eerlijke keuken van Apulië. De lokale koks weten als geen ander alledaagse ingrediënten om te toveren tot een geweldig bord eten.

 

Dag 1

Bij aankomst op het vliegveld van Bari of Brindisi staat een gecharterde bus klaar, die ons in ca. 1 resp. 2 uur naar onze accomodatie in het centrum van Altamura brengt. De meeste smalle straten in het centrum komen samen bij de prachtige Romaanse kathedraal uit de 13de eeuw. 's Avonds, nog later dan in de meeste andere Italiaanse steden, komt Altamura echt tot leven en heerst er een broeierige sfeer als de lokale bevolking door de oude straten slentert.

Overnachting in

Altamura

Dag 2

's Morgens maken we een wandeling in de buurt van het Castel del Monte, op ongeveer een uur rijden van Altamura.  Het stoere kasteel staat op de top van een heuvel aan de rand van Nationaal Park Alta Murgia. Rondom het kasteel worden fijne wijnen geproduceerd. We bereiken het wereldberoemde kasteel na een klim door een schaduwrijk bos. Na een bezoek dat ons meer leert over de rijke geschiedenis van het het kasteel wandelen we verder door ommuurde velden met kleine, oude trulli (zonderlinge bouwsels met kegelvormige daken). De uitzichten over het dunbevolkte landschap zijn weids. Na de wandeling keren we terug naar Altamura.
Wandeling: 7.5km, 220m stijgen en 130m dalen

Overnachting in

Altamura

Dag 3

We rijden wederom naar Alta Murgia Nationaal Park waar we de wandeling van vandaag starten vanaf de Pulo di Altamura, een gigantisch zinkgat van 80 meter diep met een diameter van 500m. In de steile wanden van dit indrukwekkende geologisch fenomeen zijn rotsen uitgehouwen die al in de prehistorie werden bewoond. Vandaag de dag zijn de grotten populair onder zeldzame vogels als nest en er groeien vele inheemse bloemen en planten. Na een rondje om het zinkgat en een wandeling door velden en graslanden bereiken we het archeologisch museum Lamalunga. Hier krijgen we het verhaal te horen over de 'man van Altamura', een soort Ötzi in Apulië. Deze Neanderthaler viel zo'n 150.000 jaar geleden in een grot nabij het zinkgat en zijn botten zijn opmerkelijk goed bewaard gebleven in het kalksteen. 
Na het bezoek aan het museum verplaatsen we ons in ca. 3 kwartier naar de stad Matera, net over de grens met Basilicata. De ligging van Matera aan de kloof van de Gravinarivier is ronduit indrukwekkend en de stad is beroemd om zijn 'sassi'. Deze wijk met in de rotsen uitgehouwen woningen stamt uit de prehistorie.  
Wandeling: 7.5km, 80m stijgen en 100m dalen

Overnachting in

Matera

Dag 4

Een lokale gids neemt ons mee door de sassiwijk en ontrafelt de geschiedenis - en de geheimen - van dit fascinerend stukje Matera. We ontdekken we te voet de verschillende plaatsen in de stad. 's Middags dalen we te voet af in de diepe kloof die Matera scheidt van de naastgelegen vlakte. Aan de overkant van de kloof hebben we schitterend uitzicht op de oude stad en de sassi. Strijk hierna neer op het terras en zuig onder het genot van een drankje de magische atmosfeer van Matera op.  
Wandeling: 3-6km, 130m stijgen en dalen

Overnachting in

Matera

Dag 5

We rijden in ca. 1.5 uur terug naar Apulië en maken een ochtendwandeling door de bossen even buiten Cisternino. We wandelen evenwijdig aan wat in vroeger tijden de kustlijn was. Vandaag de dag kunnen we de azuurblauwe zee van een afstand bekijken. Na de wandeling worden we in een half uur naar onze overnachtingsplaats Alberobello gebracht. Liefhebbers maken eerst nog een wandeling door de olijfboomgaarden buiten Alberobello waar je enkele fraaie oude trulli tegenkomt. Ochtendwandeling : 6 of 10 km; maximaal 220 m stijgen en dalen. Middagwandeling  6,5 km, 70 m stijgen en dalen. 

Overnachting in

Alberobello

Dag 6

Vanuit trulliland verplaatsen we ons in ca. 2 uur naar de Salento, het diepe zuiden van de hak van de Italiaanse laars. De trotse inwoners van deze streek produceren een aantal prima wijnen op hun wijngaarden die baden in het zonlicht. We starten onze wandeling nabij de vuurtoren op Punta Palascia. Op heldere dagen kun je vanaf de vuurtoren aan de overzijde van de Adriatische Zee de bergen van Albanië zien liggen. We wandelen langs de kust in de richting van Otranto. Op sommige punten komt de mediterrane vegetatie tot onze knieën. We passeren enkele bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en kunnen even landinwaarts gaan om een door rode aarde omgeven bauxietmeer te bekijken. Via de haven van Otranto, met zicht op het Castello Aragonese, bereiken we ons hotel.
Wandeling: 13km, 130m stijgen en 160m dalen

Overnachting in

Otranto

Dag 7

De bus brengt ons over de glooiende kustweg naar het startpunt van de wandeling in Marina Serra. Deze laatste wandeling start met een korte klim over het pad van de vijand, Sentiero del Nemico: de ideale plek om ongewenste indringers in vroeger tijden in een hinderlaag te lokken. Na nog wat 'tratturi' bereiken we het rotsachtige strandje in Novaglie. Hier begint het adembenemende Sentiero Cipolliane, één van de hoogtepunten van onze wandelweek. Het pad langs de grillige kliffenkust voert langs de diverse grotten waar het zijn naam aan ontleent. Uiteindelijk bereiken we de brug van Ciolo, de laatste geweldige zwemplek op deze reis. Na een duik of drankje stappen we in de bus die ons terugbrengt naar Otranto.
Wandeling: 10km, 350m stijgen en dalen

Overnachting in

Otranto

Dag 8

Na het ontbijt worden we - afhankelijk van het vluchtschema - in de loop van de dag naar het vliegveld gebracht voor onze terugvlucht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Altamura verblijven we in een bed & breakfast in het sfeervolle centrum van de stad. In sommige gevallen wordt de groep verdeeld over meerdere B&B's in het centrum. Het ontbijt is wel altijd gezamenlijk. Matera ontdekken we vanuit een uniek hotel dat is uitgehouwen uit de rotsen. In Alberobello en Otranto overnachten we in comfortabele hotels op loopafstand van het centrum. Je beschikt overal over een kamer met eigen badkamer. Tegen toeslag kun je een éénpersoonskamer boeken. In Altamura kan het gebeuren dat 2 éénpersoonskamers 1 badkamer met elkaar delen.

Over de maaltijden

Alle ontbijten en diners zijn inbegrepen. Op de eerste avond in Matera en Otranto en op de avond dat we in Alberobello zijn, wordt het diner geserveerd in de accommodatie. In Altamura en de 2e avond in Matera en Otranto dineren we in een goed restaurant.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners
 • transfers volgens programma
 • entree Castel del Monte
 • entree museum Lamalunga
 • gegidste rondleiding Matera 
 • diensten 1 SNP-reisleider
 • toeristenbelasting

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • lunches
 • overige entrees
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard

Over de activiteiten

We wandelen elke dag, maar er blijft voldoende tijd over om de rijke cultuur te ontdekken en te genieten van de Zuid-Italiaanse keuken. De wandelingen zijn niet lang en de hoogteverschillen blijven beperkt tot enkele honderden meters per dag. De wandeling voeren over gravelwegen en onverharde paden.
Alleen op basis van de dagafstanden en hoogteverschillen zouden we de reis classificeren met zwaarteniveau 1-2. Vanwege de stenige paden tijdens enkele wandelingen hebben we de reis ingeschaald op niveau 2. Het betreft met name de wandelingen op dag 4, 6 en 7; op dag 6 en 7 dient er ook soms wat gestruind te worden. 

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van Bari of in het hotel in Altamura.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Transavia naar Bari v.v.

Vluchtschema - vertrek 16 september en 21 oktober 2018
HV5821 Amsterdam Bari vertrek om 12.25 aankomst 14.55 uur
HV5821 Bari Amsterdam vertrek om 15.40 aankomst 18.25 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket binnen 3 weken voor vertrek.

 

Praktische informatie

Het reisseizoen in dit zuidelijke deel van Italië is heerlijk lang; onze reizen zijn gepland in het zeer aangename voor- en najaar waarin de temperaturen overdag al / nog flink kunnen oplopen.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Voor een verblijf in Italië hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien u met de eigen auto naar Italië rijdt, ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct uw verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Mazelen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft aan dat er in meerdere Europese landen een verhoging wordt gezien van het aantal mazelengevallen.
In Italië is een situatie gaande die enigszins vergelijkbaar is met die van Nederland in 2013/2014. Er zijn daar sinds begin 2017 tot nu toe 2400 gevallen van mazelen gemeld, verspreid over het land, met name onder niet-gevaccineerde personen. Daarom wordt er in Italië nu extra aandacht gevraagd voor de verspreiding van de ziekte en vaccinatie om deze te voorkomen. Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij Italianen thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het consultatiebureau of met een reizigersadvies- en vaccinatiebureau.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Rabiës (Hondsdolheid)
In de regio's Friuli, Venezia, Giulia, Veneto en Trento van Noord-Italië komt Rabiës (Hondsdolheid) voor. De kans op besmetting is klein, maar vermijd contact met zoogdieren.

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die u willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet u naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Matera_(2).jpg

Italië - Puglia

Het zinderende zuiden

Wandelvakantie langs hotels en B&B

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen