Tour du Mont Fallere - wandeltrektocht

Italië - Aosta - Tour du Mont Fallère, 4 dagen Tussen machtige vierduizenders

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Minitrek langs 2 berghutten en hotel

Heerlijke korte huttentocht tussen het Val d'Aosta en de Grote Sint Bernhard. Wandel met schitterend uitzicht op Matterhorn, Gran Paradiso en Mont Blanc. Volg de perfect gemarkeerde route door groene almweiden met besneeuwde Alpenreuzen als behang. Verblijf in 2 prachtige berghutten, met heerlijk eten en sluit af in het middeleeuwse bergdorp Etroubles. Voor zowel volwassen als jonge berggeiten een dikke aanrader.

 

Uniek aan deze reis

 • De mooiste panorama wandelingen
 • Mooi gelegen en bijzondere berghutten
 • Leuk met het gezin
 • Lekker eten op grote hoogte
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

De Mont Blanc in vier reizen

De hoogste berg van West-Europa, de Mont Blanc (4808 meter en een beetje), duikt in meerdere wandelreizen van SNP op. Onbetwiste klassieker is de negendaagse Tour du Mont Blanc. Maar er zijn ook alternatieven. Lees verder...

Reisverhaal huttentocht Tour du Mont Fallere

Wil je meer weten over deze reis? Fotograaf en reisjournalist Lex van den Bosch liep de Tour du Mont Fallere met zijn 20-jarige nichtje Lieselotte. Lees hier het reisverhaal.  

Dag tot dag

Italië - Aosta - Tour du Mont Fallère

In het kort ziet je programma voor de komende 4 dagen er als volgt uit:

 • Dag 1 : wandeling van Etroubles naar Rifugio Chaligne
 • Dag 2 : wandeling naar Rifugio Monte Fallere
 • Dag 3 : wandeling naar Etroubles
 • Dag 4 : vertrek
Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Je eerste wandeling start vanuit het middeleeuwse bergdorp Etroubles op 1264m hoogte. Een pittige klim door dicht naaldbos brengt je al snel hogerop. Eenmaal boven de boomgrens wandel je door bergweiden met hier en daar een lariks, terwijl je geniet van mooie vergezichten. Ontspannen wandel je door naar Rifigio Chaligne (1936m), een voormalig vakantiehuis van een rijke Genuaanse familie. Vandaag de dag is het een smaakvol ingerichte hut met fantastisch uitzicht op Mont Velan en in de verte de markante top van de Matterhorn. 
Wandeling: 9,5 km, 4 uur, 810 m stijgen en 140 m dalen.

Overnachting in

Rifugio Chaligne

Dag 2

Bereid je voor op één van de mooiste panoramawandelingen die je ooit gemaakt hebt. Je begint met een pittige klim, die al snel beloond wordt door fraai uitzicht. Voor je het weet zie je de top van de Mont Blanc en de Matterhorn tegelijk aan de horizon. En dan moet de Pointe de Chaligne van 2608 m en zijn 360 graden uitzicht nog komen. Na een afdaling langs een almboerderij klim je naar Lac Fallère. Neem bij mooi weer een verkwikkende duik op 2415 m hoogte, of houd anders een siësta in het gras. Het is nog een uurtje over een mooi uitzichtspad naar de verrassende overnachtingsplek, op 2385 m, hoog boven het Val d'Aosta.
Wandeling: 11 km, 5,5 uur, 970 m stijgen en 500 m dalen.

Overnachting in

Rifugio Mont Fallère

Dag 3

Vanuit de hooggelegen Rifugio klim je naar de Monte Vertosan. Is dit volgens jou niet het hoogtepunt van deze ronde, dan toch zeker het hoogste punt met 2822m. Je hebt 360 graden uitzicht op vele vierduizenders, met de Mont Blanc als blikvanger. Wat volgt is een lange afdaling naar de bewoonde wereld, eerst nog pittig steil over een stenig pad, dan comfortabel over een karrenspoor in een fraai dal. Pas op het laatst zie je de eerste huizen van Etroubles.
Wandeling: 14 km, 6 uur, 440 m stijgen en 1550 m dalen.

Overnachting in

Etroubles

Dag 4

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft 2 nachten in schitterende gelegen, fraai verbouwde berghutten. Je verblijft hier op meerpersoonskamer met gedeelde badkamer. WiFi is hier afwezig, je hebt wel mobiel bereik. Je neemt zelf een lakenzak en handdoek mee. Je kunt ook voor een paar euro per nacht bij de hutten een lakenzak huren. Dekens / dekbedden zijn aanwezig.
De laatste nacht slaap je in een eenvoudig hotel in het bergdorpje Etroubles. Hier heb je een eigen kamer met badkamer.  

Maaltijden

De berghutten voorzien in alle maaltijden vanaf diner op dag 1 t/m lunch op dag 3. De smaakvolle diners worden bereid met lokale producten. Ontbijt en lunch zijn wat minder uitgebreid dan we in Nederland en België gewend zijn; we raden aan bv. mueslirepen, chocolade en noten mee te nemen vanuit huis of deze ter plaatse, voor de tocht begint, te kopen. 
In Etroubles is alleen het ontbijt inbegrepen en kun je 's avonds zelf een restaurant uitzoeken voor het diner of à la carte in het hotel eten.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 2x lunchpakket
 • 2x diner
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • bagagevervoer (niet mogelijk)

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (ca. EUR 0.50 tot 1,- p.p.p.n.)

Over de activiteiten

Je wandelt 10 tot 14 km per dag door bergachtig terrein. Op dag 1 en 2 stijg je meer dan je daalt, ca. 900m klimmen per dag. Dag 4 is juist pittig vanwege de lange afdaling naar Etroubles. Je daalt deze dag dik 1500m. De wandelpaden zijn goed begaanbaar en gemarkeerd, maar hier en daar wel steil en stenig. Er is geen bagagevervoer; je draagt voor 2 nachten bagage mee in je dagrugzak.

Het is niet mogelijk om dit arrangement solo uit te voeren. De wandeltochten brengen je langs ruig, bergachtig terrein, waardoor het voor de veiligheid beter is om deze reis niet alleen te maken.

Geschikt voor kinderen

De reis is geschikt voor kinderen vanaf ca. 10 jaar. Zij dienen wel enige bergwandelervaring te hebben en tredzeker te zijn. Bovendien moeten ze in staat zijn om met een rugzak met beperkte uitrusting te lopen. Met name bij de 2e berghut is veel speelgelegenheid en je kan op een aantal plaatsen onderweg een meertje induiken.

Extra dagen

Je kunt overal een extra dag boeken. Vanuit Rifugio Mont Fallere kan je eventueel de gelijknamige berg van net iets meer dan 3000m hoogte beklimmen. We hebben deze route niet beschreven en hij staat ook niet in de SNP Reis App. De route staat ter plaatse wel vrij goed aangegeven. Het is een pittige tocht met in de laatste 200 m enkele kettingen voor extra houvast. Het is ongeveer 3 km wandelen naar de top (en dus ook weer 3 km terug) en 650 m stijgen. 
Eventueel kunnen we ook al een nacht in Etroubles reserveren voorafgaand aan de trektocht. Dan kun je de wandeling van dag 1 in alle rust maken.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Beau Séjour (Etroubles)

Eenvoudig hotel aan de voet van een beboste berghelling aan de rand van Etroubles. Je kamer beschikt over TV en eigen badkamer. In het gezellige, met veel hout ingerichte restaurant kun je terecht voor lokale gerechten.

Hotel Cecchin (Aosta)

Hotel Cecchin ligt aan het rand van het historisch centrum van Aosta, vlakbij de triomfboog van Keizer Augustus. Je kamer beschikt over TV, airco, gratis wifi en eigen badkamer. Ontbijt en - indien gewenst - diner worden in de zomer buiten op het terras geserveerd.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Etroubles is ca. 1000km. Vanaf Brussel rijd je in ca. 800km naar Etroubles. Je kunt gratis parkeren bij het hotel in Etroubles of op een openbare parkeerplaats bij het startpunt van de wandeling.

Trein informatie

Het dichtstbijzijnde treinstation is dat van Aosta. Vanuit Nederland kun je waarschijnlijk alleen een ticket naar Turijn Porta Susa boeken. Vanaf Turijn reis je in 2 uur met de regionale trein naar Aosta. 

Je kunt zelf je treintickets boeken via onder meer de volgende sites:

via www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is

Na aankomst in Aosta neem je de bus naar Etroubles (17km). De aankomst van de dagtrein is te laat om nog de eerste berghut te kunnen bereiken. We kunnen vooraf een extra overnachting in Aosta voor je boeken. Je kunt na aankomst in Aosta ook nog dezelfde avond een taxi nemen naar Etroubles (de bus rijdt dan niet meer) en daar overnachten. Ook die overnachting kunnen wij voor je regelen.

Terugreis: je neemt vanuit Etroubles de bus naar Aosta. Deze vertrekt te laat om de dagtrein vanuit Aosta te kunnen halen. We kunnen achteraf een extra overnachting in Aosta voor je boeken. 

Klik hier voor de dienstregeling van de bus van Aosta naar Etroubles (buslijn 422 Aosta - Bosses - Gran San Bernardo, onder 'Centro Valle').

Op sommige dagen kun je evt. Martigny (Zwitserland) als treinbestemming kiezen. Op deze dagen rijdt er namelijk een bus van Martigny naar Etroubles. We kunnen in Etroubles een overnachting voor je regelen.
Klik hier voor de dienstregeling van de bus van Martigny naar Etroubles (buslijn Martigny - Aosta)

Je kunt dit arrangement starten op elke dag van de week in de periode eind juni - half september. Vóór eind juni is er nog flinke kans op sneeuw op de route en vanaf half september zijn de hutten gesloten. Eind juni en begin juli kun je nog wel losse sneeuwvelden op de route tegen komen. 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Italië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Neem in ieder geval het volgende mee op reis:

 • goede wandelschoenen
 • regenkleding
 • kompas is niet noodzakelijk, wel handig
 • lakenzak en kussensloop, evt. slaapzak
 • slippers of sloffen voor in de berghutten
 • handdoek
 • thermosfles voor koffie/thee onderweg
 • snacks, bv. mueslirepen
 • evt: wandelstokken
 • evt. gamaschen (bij sneeuw, vroeg in het seizoen)

Ga je binnenkort op reis naar Italië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/italie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/italie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen vaak contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Zie verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP. 
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Zie verder voor een algemeen advies de website van het LCR of ITG,

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Italië - Aosta - Tour du Mont Fallère

Tussen machtige vierduizenders

Minitrek langs 2 berghutten en hotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.