ijsland

IJsland - IJsland compleet, 15 dagen IJslandse wandelparels langs de Ringweg

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs guesthouses en hotels, per huurauto

Tijdens deze afwisselende wandelvakantie reis je met je huurauto via de Ringweg 1 heel IJsland rond en verken je te voet de mooiste wandelgebieden van het Land van Vuur en IJs.  We hebben kortere en langere wandelingen voor je uitgezet in bekende en minder bekende gebieden en zo krijg je een compleet beeld van het land.  Uiteraard is er tijd voor de ‘highlights’ zoals de vele beroemde watervallen, de geisers en pruttelpoelen en de gletsjers en ijsmeren. Maar de wandelingen in de omgeving van Sellfoss, Vik, in het noordoosten en bij Myvatn vormen de hoofdmoot van deze échte wandelreis. Het binnenland doe je op deze reis niet aan zodat je niet afhankelijk bent van openbaar busvervoer, je de reis met een gewone auto kunt doen en het reisseizoen wat langer is dan alleen maar de zomer. Kortom een echte ‘wandelrondreis’ die heel IJsland aan doet.

Uniek aan deze reis

 • De mooiste wandelgebieden van het zuiden en het noorden in één reis
 • Highlights en onontdekte wandelgebieden
 • Inclusief huurauto waardoor maximale flexibiliteit
 • Ook geschikt voor het voor- en najaar
 • GPS-tracks aanwezig
 • Huurauto inbegrepen
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

IJsland - Wandelrondreis per huurauto

In het kort ziet je programma voor de acht dagen van deze reis er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst op vliegveld Keflavik en ophalen huurauto. Rit naar Sellfoss/Hveragerdi. Overnachting Sellfoss/Hveragerdi. 
 • Dag 2: wandeling Hengill gebergte of Reykjanes. Overnachting Sellfoss/Hveragerdi.
 • Dag 3: wandeling Thingvellir, bezoek Geysir en Gullfoss. Overnachting Sellfoss/Hveragerdi.
 • Dag 4: rit via Seljalandfoss, Skogafoss en  Solheimajökull naar Vík. Overnachting Vík. 
 • Dag 5: wandeling Vik, bezoek Dyrholaey. Overnachting Vík.
 • Dag 6: rit via Hjörleifshöfdi en Fjadrárgljúfur naar Kirkjubaejarklaustur. Overnachting Kirkjubaejarklaustur
 • Dag 7: rit via Skaftafell N.P. (wandeling)  (en eventueel verder via ijsmeer Jökulsarlon naar Höfn). Overnachting Skaftafell of Höfn
 • Dag 8: rit langs Oostfjorden naar Borgarfjördur. Overnachting Borgarfjördur.
 • Dag 9: wandeling Brunavik. Overnachting Borgarfjördur.
 • Dag 10: rit via Dettifoss naar Myvatn. Overnachting Reykjahlid/Skutustadir
 • Dag 11: wandeling Reykjahlid – Hverfjell – Dimmuborgir. Overnachting Reykjahlid/Skutustadir
 • Dag 12: bezoek en korte wandelingen highlights Myvatn. Overnachting Reykjahlid/Skutustadir
 • Dag 13: rit via Husavik en Godafoss naar Akureyri. Overnachting Akureyri
 • Dag 14: rit naar Reykjavik. Overnachting Reykjavik. 
 • Dag 15: rit naar luchthaven Keflavik, inleveren huurauto, einde arrangement.

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Aankomst op de internationale luchthaven Keflavik, waar je je huurauto oppikt.  Vanaf het internationale vliegveld Keflavik, dat op het vulkanische schiereiland Reykjanes ligt kun je op 2 manieren naar je eerste overnachtingsplek rijden. De snelste route gaat via de noordkust van het schiereiland en via Reykjavik.  Interessanter is de route langs de zuidkust, die o.m. langs het beroemde zwembadcomplex Blue Lagoon voert en langs het vissersdorp Grindavik, waar de in 2021 actieve vulkaan Fagradalsfjall ligt. Einddoel van vandaag is het dorp Selfoss dat aan de rivier de Olfussa ligt, of hét tuinbouwdorp van IJsland Hveragerdi (afhankelijk van de accommodatie die voor je geboekt is).  Rit 110 km. 

Overnachting in

Selfoss of Hveragerdi

Dag 2

Vandaag heb je de keuze uit twee wandelingen, die je ook allebei kunt doen, omdat ze niet al te lang zijn. Een wandeling speelt zich af in het Hengillgebergte bij Hveragerdi. Je volgt het steeds maar warmer wordende beekje in het Reykjadalur en aan het einde van de dal kun je een warm bad nemen. Op diverse plaatsen borrelt, sist en stoomt het en kun je genieten van de zwavelgeuren en -kleuren. Wandeling Reykjadalur: 9 km, 3 uur, 400 m stijgen en dalen.
Voor de andere wandeling rij je langs bemoste lavavelden in het Bláfjöllgebergte op het schiereiland Reykjanes naar het meer van Kleifarvatn, met zijn zwarte tufsteenafzettingen. Even verderop liggen de geothermische bronnen van Seltun. Hier kun je een wandeling maken naar de Ketilstigur. De zwartgrijze vallei zou zomaar een film locatie van Lord of the Rings kunnen zijn geweest… Wandeling Seltun: 6,5 km, 2 uur, 200 m stijgen en dalen.
Op de terugweg kun je nog even het mooie Strandakirkja aan de kust bezoeken. Rit: max. 115 km. 

Overnachting in

Selfoss of Hveraverdi

Dag 3

Vandaag verken je het gebied ten zuiden van de Langjökull-ijskap. Aan de rand van de binnenlandse hoogvlakte liggen hier drie highlights die samen de ‘Golden Circle’ vormen en die niet in een reis naar IJsland mogen ontbreken. In het nationale park van Thingvellir kun je een mooie wandeling maken (8 km, 2,5 uur, nauwelijks hoogteverschil). Behalve de met berkenbossen en wilgen begroeide kloven en touwlava’s kom je op de historische plekken, waar in 874 na Chr. de IJslandse kolonisten voor het eerst samen kwamen om op nationaal niveau te vergaderen. Aan de oevers van IJslands grootste meer, dat beroemd is vanwege haar kraakheldere water, vind je een verzameling markante scheuren in de aardkorst, het bewijs dat IJsland op de Mid-Atlantische rug ligt en langzaam uit elkaar schuift. Na de wandeling is een bezoek aan de indrukwekkende waterval Gullfoss en de spuitende geiser Strokkur een ‘must’. Op de terugweg kun je nog even naar de explosiekrater Kerid. Totale rit: 185 km (alleen naar Thingvellir: 95 km)

Overnachting in

Selfoss of Hveragerdi

Dag 4

Vandaag rij je over de Ringweg no. 1 oostwaarts naar de zuidelijkste dorp van IJsland. Er is onderweg het nodige te zien. De eerste stop is de Seljalandsfoss. Het water valt van de voormalige kustklif en je kunt achter langs de waterval lopen. Langs de indrukwekkende kliffen aan de zuidkant van de Eyjafjallajökull, rij je vervolgens verder naar de Skogarfoss. Hier kun je omhoog lopen naar het panoramaplatform en heb je een mooi zicht op de waterval. Bij helder weer zie je de met ijs bedekte vulkaan liggen die in 2010 actief was. Enkele kilometers verderop ligt de Solheimajökullgletsjer. Je kunt naar het indrukwekkende gletsjerfront lopen, waar je  oog in oog staat met zwarte, witte en blauwe ijsformaties. Wandeling Solheimajökull: 4 km, 1 uur, 100 m stijgen en dalen.  Aan het eind van de dag bereik je de volgende accommodatie bij Vík. Rit: 140 km.

 

Overnachting in

Vík

Dag 5

In de omgeving van Vík rijzen een paar markante rotsmassieven uit het laagland op. Ooit waren dit eilanden voor de IJslandse kust, maar de loop van de tijd hebben lavavelden en spoelzandvlaktes deze ‘eilanden’ voor wandelaars bereikbaar gemaakt. Je kunt vandaag 2 wandelingen doen: één vanuit Vík over de tafelberg Reynisfjall. Aan het eindpunt van dit plateau, dat loodrecht in zee steekt, zie je voor de kust de markante rotspieken Reynisdrangar uit het water oprijzen. Naar het oosten strekt zich de eindeloze spoelzandvlakte van de Mýrdalssandur uit en in het westen het zwarte strand van Reynisfjara. Daar achter ligt een andere rotsformatie, de kaap van Dyrholaey (wandeling 8 km, 300 m stijgen en dalen, duur 3 uur). Een ritje van 20 km om de lagune van Dyrhólaós brengt je aan de voet van deze rotspunt, die beroemd is vanwege de vele broedende klifvogels, waaronder de clowneske papagaaiduikers, en de prachtige rotspoort (de naam betekent ‘hoogland van de deur’). Op deze zuidelijkste punt van IJsland staat een markante witte vuurtoren: Haéy. (lengte wandeling: 4,5 km, 150m stijgen en dalen, duur 1,5 uur). Autorit: 40 km.  

Overnachting in

Vík

Dag 6

Op weg naar Kirkjubaejarklaustur (80 km rijden) kun je onderweg twee wandelingen doen: een leidt over de uit de uitgestrekte spoelzandvlakte van Myrdalssandur oprijzend plateau van Hjörleifshöfdi. Vanaf de met gras bedekte heuvelrug heb je een prachtig uitzicht op de eindeloze zwarte vlakte en op de ijskap van de Myrdalsjökull (4 km, 250 m stijgen en dalen, 1,5 uur). De tweede wandeling die je kunt maken is een korte wandeling die bovenlangs de rand van de mooie kloof van Fjadrárgljúfur voert. Het smeltwater van de Myrdalsjökull gletsjer heeft hier een diepe, smalle kloof in het relatief zachte vulkanische tufsteen gesleten (wandeling: 2,5 km, 1 uur, 100 m stijgen en dalen).  Via het uitgestrekte en met mos bedekte lavaveld Eldhraun, dat is ontstaan tijdens de geruchtmakende uitbarsting van de Laki-spleetvulkaan in 1783 en 1784, rij je vervolgens naar Kirkjubaejarklaustur. Hier kun je nog een korte wandeling maken van 4 km, 100 m stijgen en dalen, 4 uur.  

Overnachting in

Kirkjubaejarklaustur

Dag 7

Na het ontbijt vervolg je de Ringweg 1 verder oostwaarts, onder meer langs het kleine plaggenkerkje van Núppstadur. Na de markante rotspunt van Lómagnúpur en de eindeloze zwarte spoelzandvlakte van Skeitharársandur, waar de weg bij elke uitbarsting van de vulkanen onder de Vatnajökull ijskap door enorme vloedgolven wordt weggespoeld, bereik je het Skaftafell Nationale park. In bosrijke Skaftafell, gelegen tussen twee gletsjers die van de ijskap afstromen, kun je diverse wandelingen maken. De mooiste wandeling is die waarbij je eerst de waterval van de Svartifoss met zijn bijzondere basaltformaties bezoekt. Vervolgens wandel je naar Sjónarnipa waar je een prachtig uitzicht hebt over de enorme Skaftafellsjökull en de hoogste top van IJsland, de Hvannadalshnukur 2110 m. Wandeling: 7,5 km, 3 uur, 240 m stijgen en dalen. Je overnacht in een guesthouse aan de rand van het Nationale Park. Rit 60 km. 

Het kan ook zijn dat er een accommodatie in Höfn voor je geboekt is. Dan rij je na de wandeling bij Skaftafell naar de ijsmeren van Fjallsárlón en Jökulsárlón, de een nog mooier dan de ander! In de meren drijven blauwwitte ijsbergen die van de ijskap zijn afgebroken. Je kunt een wandeling maken langs de oevers, 1 uur, 3 km, geen hoogteverschil. Aan het einde van de middag bereik je je accommodatie in het dorp Höfn dat op een schiereilandje in de baai van de Hornafjördur ligt. De rit is dan langer: 190 km.

Overnachting in

Skaftafell of Höfn

Dag 8

Vandaag wacht je een lange reisdag langs de Oostelijke fjorden naar het stille en weinig bezochte uiterste noordoosten van IJsland.  Eerst rij je naar de ijsmeren van Fjallsárlón en Jökulsárlón, de een nog mooier dan de ander! In de meren drijven blauwwitte ijsbergen die van de ijskap zijn afgebroken. Je kunt een wandeling maken langs de oevers, 1 uur, 3 km, geen hoogteverschil. Iets voorbij Höfn kun je bij Lón een korte wandeling maken bovenlangs de brede loop van de Jökulsa i Lón, een van de vele indrukwekkende smeltwaterrivieren die uit de enorme ijskap van de Vatnajökull ontspringen. Je wandelt over kleine paadjes en deels cross country door weinig bezocht veengebied en over ene rotsplateau, vanwaar je mooi uitzicht hebt over de kloof en de delta van de rivier (lengte 6,5 km, 200 m stijgen en dalen, duur 2 uur). De autorit voert je vervolgens langs baaien, fjorden en indrukwekkende basaltbergen, de oudste massieven van IJsland. Je passeert het vissersdorp Djúpivogur en na de Berufjördur kun je een stukje van de Ringweg afsteken door de onverharde weglangs de waterval en over de bergpas van Oxi te nemen. Dan bereik je Egilsstadir, de ‘hoofdstad van het Oosten’ die aan een langgerekte meer ligt, in een vriendelijke en landelijke omgeving.  Uiteindelijk rij je door de brede vallei van de Lagarfljót, waar je alleen boerderijen en schapen treft, en over de bergen van de Ósafjöll bereik je uiteindelijk het afgelegen gehuchtje Bakkagerdi aan de baai Borgarfjördur. De bergen die de baai omgeven bestaan deels uit kleurrijk rhyoliet. Lengte rit 440 km (380 als je de afsteek bij Oxí neemt).

Noot: Als je in Höfn overnacht hebt, is de rit van vandaag 125 km korter. 

Overnachting in

Bakkagerdi

Dag 9

Vanaf het haventje van Borgarfjördur, waar ook een fraaie vogelrots is en waar veel zeevogels te zien zijn, zoals zeekoeten, Noordse sternen en alken, kun je vandaag een pittige maar fraaie wandeling maken door de stille bergwereld van de Oostfjorden. De paden zijn goe, maar het landschap is stil, verlaten en indrukwekkend.  Doel is het strand en het baaitje van Brúnavik. Nog niet eens zo lang geleden woonden op ook hier mensen. Eerst klim je naar een 400m hoge pas tussen de heuveltoppen van de Gránipa en de Geitfell. Op de pas kijk je uit over de baai en de rhyolietbergen. Na een steile afdaling kun je pauzeren op het strand van Brúnavik. De bewoonde wereld is hier ver weg. Via een geleidelijke klim over een onverharde weg over de grillig verweerde en kleurrijke rhyolietkam van de Hofstrandarskard. Eenmaal boven kijk je weer uit over de weidse vallei en baai van Borgarfjördur en daal je weer af naar de beschaving. Lengte 16 km, 700 m stijgen en dalen, duur 6 uur.

Overnachting in

Bakkagerdi

Dag 10

Vandaag laat je het kust achter je en reis je over de ringweg het binnenland van Noord-IJsland in. Doel van vandaag is het vriendelijke vulkanische gebied rondom het meer Myvatn.  Eerst rij je door het groene deltagebied van de rivieren de Lagarfljöt en de Jökulsá á Brú, een gebied van weilanden, vlechtende rivieren en moerassen.  Maar als je de Ringweg weer bereikt en de weg begint te stijgen verandert het landschap compleet. Je bent nu in de wereld van het IJslandse Hoogland, een uitgestrekt gebied van steen, gruis, lava en sneeuw.  De rivier de Jökulsá á Fjöllum, een van de langste rivieren van IJsland, heeft een diepe kloof uitgesleten in de lava- en basaltvelden. De enorme kracht van het water ervaar je het beste bij de Dettifoss, de grootste van het land.  Je kunt hier een korte maar inspannende wandeling maken, die voor een stukje hoogtevreesgevoelig is en waarbij je een stukje moet klauteren. De wandeling voert je langs de indrukwekkende waterval en onder door de kloof (lengte 5,5 km, 50 m stijgen en dalen, duur 2 uur).  Je kunt ook een kortere wandeling op en neer naar de waterval maken. Na de Dettifoss is het nog maar een kort ritje naar Myvatn, wat letterlijk 'Muggenmeer' betekent en waar je overnacht in een van de gehuchtjes aan het meer: Reykjahlid aan de noordkant, of Skútustadir aan de zuidkant van het meer.  Lengte autorit: 250 km. 

Overnachting in

omgeving Myvatn

Dag 11

De omgeving van Myvatn is bijzonder fotogeniek en interessant voor liefhebbers van geografie én natuur. Het ondiepe water van het meer is bijzonder rijk voedselrijk en daarom heeft het gebied een grote aantrekkingskracht op allerlei vogelsoorten, zoals de Harlekijneend en de IJslandse brilduiker, endemische soorten voor IJsland. Het meer en de rivieren zitten vol zalm en forel en de begroeiing is welhaast weelderig te noemen. Ook liefhebbers van de vulkanische wereld komen hier volop aan hun trekken; het gebied is een van de hotspots van IJsland, waar de aarde nog warm is en steeds in beroering. Vandaag staat een aantal afwisselende rondwandelingen op het programma. Je wandelt vanuit Reykjahlid door een jong lavaveld waar je in de spleten in de lava, waaronder de Stóragjá en de Grjótagjá, hete bronnen vindt (6 km, 75 m stijgen en dalen, duur 2 uur). Een andere wandeling voert door het rotslabyrint van Dimmuborgir, waar je een opvallend rijke flora treft en bizar gevormde lavaformaties, en over de rand van de explosiekrater van de Hverfjell, vanwaar je een prachtig uitzicht op de omgeving van Myvatn heb (11 km, 250 m stijgen en dalen, duur 4 uur). Ook zijn er 2 kleine wandelingen uitgezet in het bosrijke parkschiereiland Höfdi en tussen de pseudokraters van Skútustadir (1,5 en 3,5 km, nauwelijks hoogteverschil, duur 45 min en 1,5 uur). 

Overnachting in

omgeving Myvatn

Dag 12

Een autoritje rondom het Myvatn meer en naar het jong-vulkanisch gebied van de Krafla, dat is wat er vandaag op het programma staat. De rit is niet lang en we hebben op vier plekken een korte rondwandeling voor je in petto, elk met een heel eigen karakter. Eerst rij je naar het geothermische gebied van Naumaskar, met haar vele stoombronnen, pruttelpoelen en sulfietbronnen. Hier kun je een korte rondwandeling van 2,5 km maken vanaf de stoombronnen van Hvervir over de heuvel Námafjall, hoog boven de stoompluimen en zwaveldampen (200m stijgen en dalen, duur 1 uur). Dan rij je naar de jonge vulkaan Krafla, die voor het laatst in 1984 actief was.  Hier ligt een futuristisch uitziende warmtekrachtcentrale en het kleine kratermeertje Viti en je kunt er een wandeling maken vanaf de hete bronnen van Leihrnjukur over de gelijknamige lavavelden (3,5 km, 75m stijgen en dalen, duur 1,5 uur). Op de terugrit naar Myvatn kun je even halt houden bij het warme bad van Jardbadhólar, ook wel de Blue Lagoon van het Noorden genoemd, voordat je aan het rondje rondom Myvatn begint. Bij de boerderij van Höfdi kun je een klein rondje langs de grillige oever volgen langs markante lavaformaties die in het water staan (2 km, geen hoogteverschil, 40 min). Verderop, bij Skútustadir vind je weer een ander vulkanisch verschijnsel: een reeks pseudo-kraters, die ontstaan zijn toen hete lava in contact met het koude water kwam en er als gevolg van de explosies die dat veroorzaakte kleine kraters zijn ontstaan. Ook hier kun je een rondje lopen (5,5 km, 50 m stijgen en dalen, duur 1,5 uur). Via de westkant van het meer, waar de Laxá rivier via mooie stroomversnellingen uit het meer stroomt,  vervolg je tenslotte je rondje Myvatn. Autorit: 65 km 

Overnachting in

omgeving Myvatn

Dag 13

Op weg naar Akureyri is een omweg naar Húsavík beslist aan te raden. Dit is een van de grotere vissersdorpen aan de noordkust, en hét centrum voor walvissafari’s. Je kunt van hier uit een 3 uur durende safari’s doen op zoek naar diverse walvissoorten en zeevogels, zoals de papegaaiduiker. Er is ook een walvismuseum, en voor liefhebbers van warmwaterbaden ook een geothermisch  zeewater-spa.  Door het groene Adaldalur rij je vervolgens naar de imposante dubbele Godafoss, een van de mooiste watervallen van het noorden. Door diep uitgesleten U-dalen gaat het dan verder naar Akureyri, de ‘Hoofdstad van het Noorden’, dat achterin de diepe Eyafjördur ligt. Het is een levendig stadje met enkele aardige musea en een mooie botanische tuin. Net ten zuiden van het stadje kun je nog een korte wandeling maken tegen de flanken van de berg Súlur, naar een mooie rotspartij vanwaar je fraai uitzicht hebt op Akureyri, de fjord en de omliggende bergen (5,5 km, 200m stijgen en dalen, 1,5 uur). Autorit: 135 km

Overnachting in

Akureyri

Dag 14

De cirkel wordt vandaag gerond. De laatste etappe over de Ringweg 1 naar Reykjavik is meteen de langste (390 km) en neemt het grootste deel van de dag in beslag. Eerst rij je door de ruige arctische bergwereld van de Tröllaskagi naar de vallei bij Varmalid. In het vissersplaatsje Blönduós bereik je de kust van de Noordelijke IJszee weer. Na de Hrútaflördur verlaat je Noord-IJsland en steekt de ringweg de vochtige en vaak in mist gehulde hoogvlakte Holtavörduheidi over, waarna je na de gekleurde rhyolietberg Baula de westelijke kustvlakte bereikt. Voordat je bij Borgarnes de kust bereikt, kun je nog een bezoekje brengen aan het historisch belangrijke Reykholtsdalur, waar de grootste warmwaterbron van het land ligt, en een aantal mooie watervallen, waarvan de Hraunfossar en de Barnafoss de mooiste zijn (75 km extra rijden). Aan de voet van de tafelberg Akrafell ligt het visserstadje Akranes. Hierna heb je de keus om via de tunnel onder de Hvallfjördur door te rijden of dat je de langere route langs de oever van deze fjord neemt (40 km extra),  Reykjavik is nu niet ver meer…. Rit: 390 tot 470 km.
Als je nog wat van de levendige en kleurrijke hoofdstad wil zien is het raadzaam om de snelste route te nemen, aangezien die je al ca. 5,5 uur rijden kost.

Overnachting in

Reykjavik

Dag 15

Je rijdt naar de luchthaven Keflavik (ca 45 minuten rijden), waar je de huurauto inlevert.. Van hier vlieg je terug naar Nederland.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis slaap je afwisselend in guesthouses en hotels, op kamers met eigen badkamer. De meeste accommodaties zijn geselecteerd vanwege hun gunstige ligging ten opzichte van de wandelingen, soms in een dorp, dan weer afgelegen, midden in de natuur. Vaak is dit op een boerderij. Soms slaap je in een cottage met eigen badkamer en een klein keukentje.

Over de maaltijden

Het ontbijt is bij deze reis inbegrepen. Voor de lunch en diner dien je zelf zorg te dragen.  Meestal is er een restaurant in de buurt van de accommodatie, soms heeft de accommodatie zelf een restaurant. Buiten Reykjavik zijn dat vaak wegrestaurants. In Vik, Akureyri, Selfoss en Reykjavik zijn meerdere restaurants.  Voor de lunch kun je onderweg boodschappen doen, vaak kan dat in goed geoutilleerde winkels bij een tankstation.

Inbegrepen

 • huurauto gedurende de hele reis, ongelimiteerd aantal kilometers, CDW (WA-verzekering), PAI (reis- en ongevallenverzekering), belasting, tweede bestuurder is toegestaan, inclusief airport pick-up kosten
 • 14 overnachtingen in cottages, hotel en guesthouses
 • alle ontbijten van dag 2 t/m dag 15
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele entrees
 • brandstof huurauto
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Huurauto inbegrepen

Bij deze reis maak je vanaf dag 1 gebruik van een huurauto. De huurauto staat op de luchthaven van Keflavik voor je klaar. Op dag 15 lever je de huurauto in op Keflavik airport.

Voor de autohuur dien je in het bezit te zijn van een creditcard. Dit in verband met de borg voor de huurauto. De grootte van de huurauto is afhankelijk van de grootte van het gezelschap i.v.m. de bagageruimte. Reis je met 2 personen dan huur je een auto van cat. A (VW Polo, Kia Rio). Reis je met 3 personen, dan deel je een grotere auto van cat. B (VW Golf, Kia Ceed). Reis je met 4 personen, dan deel je een auto van cat. N (Kia Ceed Stationwagon, Skoda Oktavia Stationwagon).

Bij deze reis geldt dat er een CDW (Coliosion Damage Waver)  verzekering voor schade inclusief is. Bij deze verzekering geldt een eigen risico van ISK 195.000 (ca. € 1278,-).    Je kunt ter plekke een extra verzekering afsluiten: SCDW (kost 1900 ISK per dag (ca € 9,-) en verlaagt het eigen risico tot 49.500 ISK (ca. € 324,-). Kijk bij de voorwaarden op de site welke schades sowieso NIET onder de CDW dekking vallen. Voor de huurvoorwaarden van de autohuur: zie hier. Tweede bestuurder is inbegrepen. De huurprijs is inclusief airport pick-up kosten.

Over de activiteiten

Tijdens deze reis maak je eenvoudige tot pittige (rond)wandelingen die uiteenlopen van 1 tot 7 uur, meestal over gemarkeerde paden. Met name op de verplaatsingsdagen maak je een of meerdere korte wandelingetjes bij een van de bezienswaardigheden, op andere dagen maak je een wandeling die het grootste deel van de dag beslaat. De hoogteverschillen variëren van vrijwel vlak tot maximaal 500m stijgen en dalen.  Het terrein is op sommige wandelingen licht glooiend, andere wandelingen kennen fikse stijgingen en dalingen. Soms wandel je over graspaden, dan weer over stenige paden (met scherpe lavastenen) of gruispaadjes. Bedenk dat het lavagesteente en het gruis scherp zijn en dat je daarom beslist goede stevige wandelschoenen nodig hebt met stevige zolen. Wandelstokken en gamaschen zijn aanbevolen.  Omdat je per auto rondreist ben je uiteraard heel flexibel bij het indelen van je dag!. De wandelingen zijn allemaal rondwandelingen zodat je steeds bij je auto begint en daar ook weer eindigt.  

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. 

Extra's

Excursies

humpback-whale.jpg

Walvisexcursie Husavik (vanaf € 84,- per persoon)

Ontdek de prachtige natuur van de Skjálfandi-baai Húsavík, waar je walvissen, dolfijnen en zeevogels in hun natuurlijke habitat kunt zien. De professionele en hooggekwalificeerde bemanning begeleidt je en neemt je mee op een soepele vaart in een traditionele IJslandse eikenhouten boot om het thuis van de walvissen te verkennen. Op de terugweg geeft onze bemanning je warme chocolademelk en kaneelbroodjes om de tour af te ronden.

Praktische informatie

Veerboot informatie


Voor alle veerbootverbindingen naar IJsland kunt u uitstekend terecht bij Overtocht.nl.
Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

Wij raden u aan uw overtocht pas te reserveren nadat uw SNP-arrangement bevestigd is.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Reykjavik (Keflavik Airport). Icelandair vliegt dagelijks rechtstreeks vanaf Amsterdam en Transavia een aantal keer per week. 

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Tijdens deze reis maak je gebruik van een huurauto, die voor je klaar staat op het internationale vliegveld van Keflavik.  Op dag 15 lever je de huurauto  weer in op de luchthaven van Keflavik. 

Je kunt deze reis dagelijks starten van 15 mei t/m 15 oktober. In de maanden november t/m maart kan het winterweer zeer slecht zijn en bovendien is het aantal uren dat het overdag licht is, te beperkt om het programma uit te voeren. In april is de conditie van de wegen vaak slecht en ligt er meestal nog teveel sneeuw op de wandelpaden. Deze reis wordt dan ook in deze periode niet aangeboden.

De naam van het eiland doet vermoeden dat we te maken hebben met een koud klimaat. Hoewel het noorden nog net de poolcirkel raakt, is het klimaat echter mild te noemen. Dit is het gevolg van de Warme Golfstroom. De temperatuur ligt in de zomer gemiddeld tussen de 10º en 15 ºC. Soms kan de temperatuur oplopen tot zelfs 20º C. In het binnenland moet je rekening houden met temperaturen tussen 5º en 15 ºC. In de korte nacht kan het kwik flink dalen en tegen het einde van augustus moet je niet opkijken van nachtvorst. Het weer heeft een veranderlijk karakter en bijna dagelijks wisselen verschillende weertypen elkaar af. Zeer bijzonder is de lengte van de dagen. In juni en juli is het eigenlijk 24 uur per dag licht en in augustus wordt het ’s nachts weer enkele uren donker. In mei en september valt de avond tussen 21 en 22 uur. Door deze donkere nachten is de kans aanwezig dat je bij een heldere hemel, het noorderlicht kunt waarnemen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar IJsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal. 
Carmacal 315035

Tijdens deze reis maak je gebruik van een huurauto (inbegrepen vanaf aankomst op Keflavik, tot afleveren op vliegveld Keflavik, op dag 15).

Tijdens de wandelingen heb je alleen een dag rugzakje nodig waarin ruimte moet zijn voor je lunchpakket, een warm kledingstuk, regenkleding en eventueel een fototoestel. 

Paklijst:

 • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen (in verband met eventueel overgewicht of verlies adviseren wij je wandelschoenen tijdens de vlucht aan te trekken of in je handbagage te vervoeren). Vanwege het stenige terrein en de scherpe lavastenen zijn stevige zolen zeer aanbevolen.
 • regen- en winddichte wandelkleding, bijv. gore-tex jas, regenbroek en fleecevest
 • handschoenen, sjaal en muts
 • dag rugzakje
 • thermosfles (minimaal 1 liter)
 • eventueel: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
 • licht schoeisel (huttensloffen) voor in de accommodaties
 • zaklamp (niet in de zomer)
 • (Bad)handdoeken en zwemkleding
 • GELDIG paspoort of ID-kaart (mogen niet verlopen zijn)kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • eventueel: verrekijker en fototoestel
 • enige EHBO-benodigdheden die je eventueel nodig zult hebben, zoals bijv.: rekverband, sporttape of middelen voor afplakken blaren bv. "second skin"

Ga je binnenkort op reis naar IJsland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/ijsland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Huur je ter plekke een auto kijk dan op: https://www.anwb.nl/vakantie/ijsland/reisvoorbereiding/verkeer. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, infrastructuur en pechhulp.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in IJsland is prima geregeld. De meeste ziekenhuizen en specialisten zijn te vinden in de hoofdstad Reykjavik.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, jodium, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed, zie verder de SNP Reiswijzer in Mijn SNP

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

ijsland

IJsland - IJsland compleet

IJslandse wandelparels langs de Ringweg

Wandelvakantie langs guesthouses en hotels, per huurauto

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.