ijsland

IJsland - IJsland compleet, 15 dagen IJslandse wandelparels langs de Ringweg

« Terug naar overzicht
Nieuw
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs guesthouses en hotels, per huurauto

Tijdens deze afwisselende wandelvakantie reis je met je huurauto via de Ringweg 1 heel IJsland rond en verken je te voet de mooiste wandelgebieden van het Land van Vuur en IJs.  We hebben kortere en langere wandelingen voor je uitgezet in bekende en minder bekende gebieden en zo krijg je een compleet beeld van het land.  Uiteraard is er tijd voor de ‘highlights’ zoals de vele beroemde watervallen, de geisers en pruttelpoelen en de gletsjers en ijsmeren. Maar de wandelingen in de omgeving van Sellfoss, Vik, in het noordoosten en bij Myvatn vormen de hoofdmoot van deze échte wandelreis. Het binnenland doe je op deze reis niet aan zodat je niet afhankelijk bent van openbaar busvervoer, je de reis met een gewone auto kunt doen en het reisseizoen wat langer is dan alleen maar de zomer. Kortom een echte ‘wandelrondreis’ die heel IJsland aan doet.

Uniek aan deze reis

 • De mooiste wandelgebieden van het zuiden en het noorden in één reis
 • Highlights en onontdekte wandelgebieden
 • Inclusief huurauto waardoor maximale flexibiliteit
 • Ook geschikt voor het voor- en najaar
 • GPS-tracks aanwezig
 • Huurauto inbegrepen
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

IJsland - Wandelrondreis per huurauto

In het kort ziet je programma voor de acht dagen van deze reis er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst op vliegveld Keflavik en ophalen huurauto. Rit naar Sellfoss/Hveragerdi. Overnachting Sellfoss/Hveragerdi. 
 • Dag 2: wandeling Hengill gebergte of Reykjanes. Overnachting Sellfoss/Hveragerdi.
 • Dag 3: wandeling Thingvellir, bezoek Geysir en Gullfoss. Overnachting Sellfoss/Hveragerdi.
 • Dag 4: rit via Seljalandfoss, Skogafoss en  Solheimajökull naar Vík. Overnachting Vík. 
 • Dag 5: wandeling Thakgil. Overnachting Vík.
 • Dag 6: wandeling Vik, bezoek Dyrholaey. Overnachting Vík.
 • Dag 7: rit via Skaftafell N.P. (wandeling)  en ijsmeer Jökulsarlon naar Höfn. Overnachting Höfn
 • Dag 8: rit langs Oostfjorden naar Borgarfjördur. Overnachting Borgarfjördur.
 • Dag 9: wandeling Brunavik. Overnachting Borgarfjördur.
 • Dag 10: rit via Dettifoss naar Myvatn. Overnachting Reykjahlid/Skutustadir
 • Dag 11: wandeling Reykjahlid – Hverfjell – Dimmuborgir. Overnachting Reykjahlid/Skutustadir
 • Dag 12: bezoek en korte wandelingen highlights Myvatn. Overnachting Reykjahlid/Skutustadir
 • Dag 13: rit via Husavik en Godafoss naar Akureyri. Overnachting Akureyri
 • Dag 14: rit naar Reykjavik, inleveren huurauto. Overnachting Reykjavik. 
 • Dag 15: transfer van Reykjavik naar luchthaven Keflavik, einde arrangement.

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Aankomst op de internationale luchthaven Keflavik, waar je je huurauto oppikt.  Vanaf het internationale vliegveld Keflavik, dat op het vulkanische schiereiland Reykjanes ligt kun je op 2 manieren naar je eerste overnachtingsplek rijden. De snelste route gaat via de noordkust van het schiereiland en via Reykjavik.  Interessanter is de route langs de zuidkust, die o.m. langs het beroemde zwembadcomplex Blue Lagoon voert en langs het vissersdorp Grindavik, waar de in 2021 actieve vulkaan Fagradalsfjall ligt. Einddoel van vandaag is het dorp Selfoss dat aan de rivier de Olfussa ligt, of hét tuinbouwdorp van IJsland Hveragerdi (afhankelijk van de accommodatie die voor je geboekt is).  Rit 110 km. 

Overnachting in

Selfoss of Hveragerdi

Dag 2

Vandaag heb je de keuze uit twee wandelingen, die je ook allebei kunt doen, omdat ze niet al te lang zijn. Een wandeling speelt zich af in het Hengillgebergte bij Hveragerdi. Je volgt het steeds maar warmer wordende beekje in het Reykjadalur en aan het einde van de dal kun je een warm bad nemen. Op diverse plaatsen borrelt, sist en stoomt het en kun je genieten van de zwavelgeuren en -kleuren. Na het bijzondere bad kun je nog een rondwandeling maken. Wandeling Reykjadalur: 8,5 km, 3 uur, 400 m stijgen en dalen.
Voor de andere wandeling rij je langs bemoste lavavelden in het Bláfjöllgebergte op het schiereiland Reykjanes naar het meer van Kleifarvatn, met zijn zwarte tufsteenafzettingen. Even verderop liggen de geothermische bronnen van Seltun. Hier kun je een wandeling maken naar de Ketilstigur. De zwartgrijze vallei zou zomaar een film locatie van Lord of the Rings kunnen zijn geweest… Wandeling Seltun: 6,5 km, 2 uur, 200 m stijgen en dalen.
Op de terugweg kun je nog even het mooie Strandakirkja aan de kust bezoeken. Rit: max. 115 km. 

Overnachting in

Selfoss of Hveraverdi

Dag 3

Vandaag verken je het gebied ten zuiden van de Langjökull-ijskap. Aan de rand van de binnenlandse hoogvlakte liggen hier drie highlights die samen de ‘Golden Circle’ vormen en die niet in een reis naar IJsland mogen ontbreken. In het nationale park van Thingvellir kun je een mooie wandeling maken (10,5 km, 3 uur, nauwelijks hoogteverschil). Behalve de met berkenbossen en wilgen begroeide kloven en touwlava’s kom je op de historische plekken, waar in 874 na Chr. de IJslandse kolonisten voor het eerst samen kwamen om op nationaal niveau te vergaderen. Aan de oevers van IJslands grootste meer, dat beroemd is vanwege haar kraakheldere water, vind je een verzameling markante scheuren in de aardkorst, het bewijs dat IJsland op de Mid-Atlantische rug ligt en langzaam uit elkaar schuift. Na de wandeling is een bezoek aan de indrukwekkende waterval Gullfoss en de spuitende geiser Strokkur een ‘must’. Op de terugweg kun je nog even naar de explosiekrater Kerid. Totale rit: 185 km (alleen naar Thingvellir: 95 km)

Overnachting in

Selfoss of Hveragerdi

Dag 4

Vandaag rij je over de Ringweg no. 1 oostwaarts naar de zuidelijkste dorp van IJsland. Er is onderweg het nodige te zien. De eerste stop is de Seljalandsfoss. Het water valt van de voormalige kustklif en je kunt achter langs de waterval lopen. Langs de indrukwekkende kliffen aan de zuidkant van de Eyjafjallajökull, rij je vervolgens verder naar de Skogarfoss. Hier kun je omhoog lopen naar het panoramaplatform en heb je een mooi zicht op de waterval. Bij helder weer zie je de met ijs bedekte vulkaan liggen die in 2010 actief was. Enkele kilometers verderop ligt de Solheimajökullgletsjer. Je kunt naar het indrukwekkende gletsjerfront lopen, waar je  oog in oog staat met zwarte, witte en blauwe ijsformaties. Wandeling Solheimajökull: 4 km, 1 uur, 100 m stijgen en dalen. Liefhebbers kunnen ook nog over de stenige spoelzandvlakte naar het wrak van de in 1973 gecrashte Amerikaanse DC3 lopen, een wandeling van 4 km, 1 uur, geen hoogteverschil. Aan het eind van de dag bereik je de volgende accommodatie bij Vík. Rit: 140 km.

 

Overnachting in

Vík

Dag 5

Verscholen aan de voet van de ijskap Myrdalsjökull ligt de nauwe Takgil kloof (wat ‘dak van de kloof’ betekent). Een onverharde weg leidt naar deze in de luwte van de ijskap verborgen plek. Vanaf de camping aan het eind van de weg kun je een prachtige, maar pittige wandeling maken, die je naar een prachtig uitzichtpunt op de ijskap leidt.  Onderweg moet je twee keer de rivier doorwaden (dus handdoekje en waadschoenen zijn aanbevolen). Na een pittige klim die je langs markante tufsteenformaties leidt en bovenlangs de met groen mos begroeide wanden van de kloof, bereik je het plateau van Sker (750m) vanwaar je bij goed weer een prachtig zicht op de ijskap en de gletsjertong van de Höfdabrekkajökull hebt. Via dezelfde route wandel je terug naar het beginpunt. Lengte wandeling 15,5 km, 700m stijgen en dalen, duur 6,5 uur. Rit: 40 km onverharde weg. 
In het voor- en najaar (meestal vanaf half september en tot begin juni) kan de weg afgesloten zijn en is Takgil onbereikbaar. Dan kun je een van de 2 wandelingen van dag 6 doen. Je kunt dan ook een korte wandeling maken bij de Fjaðrárgljúfur, langs de randen van deze mooie kloof. Wandeling: 3 km, 1 uur, 100 m stijgen en dalen. Deze kloof ligt ca. 65 km ten oosten van Vík. 

 

Overnachting in

Vík

Dag 6

In de omgeving van Vík rijzen een paar markante rotsmassieven uit het laagland op. Ooit waren dit eilanden voor de IJslandse kust, maar de loop van de tijd hebben lavavelden en spoelzandvlaktes deze ‘eilanden’ voor wandelaars bereikbaar gemaakt. Je kunt vandaag 2 wandelingen doen: één vanuit Vík over de tafelberg Reynisfjall. Aan het eindpunt van dit plateau, dat loodrecht in zee steekt, zie je voor de kust de markante rotspieken Reynisdrangar uit het water oprijzen. Naar het oosten strekt zich de eindeloze spoelzandvlakte van de Mýrdalssandur uit en in het westen het zwarte strand van Reynisfjara.  Daar achter ligt een andere rotsformatie, de kaap van Dyrholaey (wandeling 7 km, 300m stijgen en dalen, duur 2,5 uur). Een ritje van 20 km om de lagune van Dyrhólaós brengt je aan de voet van deze rotspunt, die beroemd is vanwege de vele broedende klifvogels, waaronder de clowneske papagaaiduikers, en de prachtige rotspoort (de naam betekent ‘hoogland van de deur’). OP deze zuidelijkste punt van IJsland staat een markante witte vuurtoren: Haéy. (lengte wandeling: 4 km, 150m stijgen en dalen, duur 1,5 uur). Autorit: 40 km.  

Overnachting in

Vík

Dag 7

Na het ontbijt rij je over de grijze spoelzandvlakte van de Myrdalssandur en vervolgens door het schitterend bemoste lavaveld van Eldrhaun. Deze enorme hoeveelheid lava is het gevolg van de eruptie van de Lakivulkaan in 1783. Via Kirkjubaejarklaustur vervolg je de Ringweg 1 verder oostwaarts, onder meer langs het kleine plaggenkerkje van Núppstadur. Na de markante rotspunt van Lómagnúpur en de eindeloze zwarte spoelzandvlakte van Skeitharársandur, waar de weg bij elke uitbarsting van de vulkanen onder de Vatnajökull ijskap door enorme vloedgolven wordt weggespoeld, bereik je het Skaftafell Nationale park. In bosrijke Skaftafell, gelegen tussen twee gletsjers die van de ijskap afstromen, kun je diverse wandelingen maken. De mooiste wandeling is die waarbij je eerst de waterval van de Svartifoss met zijn bijzondere basaltformaties bezoekt. Vervolgens wandel je naar Sjónarnipa waar je een prachtig uitzicht hebt over de enorme Skaftafellsjökull en de hoogste top van IJsland, de Hvannadalshnukur 2110 m. Wandeling: 7,5 km, 2,5 uur, 240 m stijgen en dalen. 
Vervolgens rij je naar de ijsmeren van Fjallsárlón en Jökulsárlón, de een nog mooier dan de ander! In de meren drijven blauwwitte ijsbergen die van de ijskap zijn afgebroken. Je kunt een wandeling maken langs de oevers, 1 uur, 3 km, geen hoogteverschil.
Aan het einde van de middag bereik je je accommodatie in het dorp Höfn dat op een schiereilandje in de baai van de Hornafjördur ligt. Rit: 270 km.

 

 

Overnachting in

Höfn

Dag 8

Vandaag wacht je een lange reisdag langs de Oostelijke fjorden naar het stille en weinig bezochte uiterste noordoosten van IJsland. Iets voorbij Höfn kun je bij Lón een korte wandeling maken bovenlangs de brede loop van de Jökulsa i Lón, een van de vele indrukwekkende smeltwaterrivieren die uit de enorme ijskap van de Vatnajökull ontspringen. Je wandelt over kleine paadjes en deels cross country door weinig bezocht veengebied en over ene rotsplateau, vanwaar je mooi uitzicht hebt over de kloof en de delta van de rivier (lengte 8 km, 200m stijgen en dalen, duur 3 uur). De autorit voert je vervolgens langs baaien, fjorden en indrukwekkende basaltbergen, de oudste massieven van IJsland. Je passeert het vissersdorp Djúpivogur en na de Berufjördur kun je een stukje van de Ringweg afsteken door de onverharde weglangs de waterval en over de bergpas van Oxi te nemen. Dan bereik je Egilsstadir, de ‘hoofdstad van het Oosten’ die aan eenlanggerekte meer ligt, in een vriendelijke en landelijke omgeving.  Uiteindelijk rij je door de brede vallei van de Lagarfljót, waar je alleen boerderijen en schapen treft, en over de bergen van de Ósafjöll bereik je uiteindelijk het afgelegen gehuchtje Bakkagerdi aan de baai Borgarfjördur. De bergen die de baai omgeven bestaan deels uit kleurrijk rhyoliet. Lengte rit 320 km (260 als je de afsteek bij Oxí neemt).

Overnachting in

Bakkagerdi

Dag 9

Vanaf het haventje van Borgarfjördur, waar ook een fraaie vogelrots is en waar veel zeevogels te zien zijn, zoals zeekoeten, Noordse sternen en alken, kun je vandaag een pittige maar fraaie wandeling maken door de stille bergwereld van de Oostfjorden. De paden zijn goe, maar het landschap is stil, verlaten en indrukwekkend.  Doel is het strand en het baaitje van Brúnavik. Nog niet eens zo lang geleden woonden op ook hier mensen. Eerst klim je naar een 400m hoge pas tussen de heuveltoppen van de Gránipa en de Geitfell. Op de pas kijk je uit over de baai en de rhyolietbergen. Na een steile afdaling kun je pauzeren op het strand van Brúnavik. De bewoonde wereld is hier ver weg. Via een geleidelijke klim over een onverharde weg over de grillig verweerde en kleurrijke rhyolietkam van de Hofstrandarskard. Eenmaal boven kijk je weer uit over de weidse vallei en baai van Borgarfjördur en daal je weer af naar de beschaving. Lengte 17 km, 700m stijgen en dalen, duur 6,5 uur.

Overnachting in

Bakkagerdi

Dag 10

Vandaag laat je het kust achter je en reis je over de ringweg het binnenland van Noord-IJsland in. Doel van vandaag is het vriendelijke vulkanische gebied rondom het meer Myvatn.  Eerst rij je door het groene deltagebied van de rivieren de Lagarfljöt en de Jökulsá á Brú, een gebied van weilanden, vlechtende rivieren en moerassen.  Maar als je de Ringweg weer bereikt en de weg begint te stijgen verandert het landschap compleet. Je bent nu in de wereld van het IJslandse Hoogland, een uitgestrekt gebied van steen, gruis, lava en sneeuw.  De rivier de Jökulsá á Fjöllum, een van de langste rivieren van IJsland, heeft een diepe kloof uitgesleten in de lava- en basaltvelden. De enorme kracht van het water ervaar je het beste bij de Dettifoss, de grootste van het land.  Je kunt hier een korte maar inspannende wandeling maken, die voor een stukje hoogtevreesgevoelig is en waarbij je een stukje moet klauteren. De wandeling voert je langs de indrukwekkende waterval en onder door de kloof (lengte 10 km, 50m stijgen en dalen, duur 2,5 uur).  Je kunt ook een kortere wandeling op en neer naar de waterval maken. Na de Dettifoss is het nog maar een kort ritje naar Myvatn, wat letterlijk 'Muggenmeer' betekent en waar je overnacht in een van de gehuchtjes aan het meer: Reykjahlid aan de noordkant, of Skútustadir aan de zuidkant van het meer.  Lengte autorit: 250 km. 

Overnachting in

omgeving Myvatn

Dag 11

De omgeving van Myvatn is bijzonder fotogeniek en interessant voor liefhebbers van geografie én natuur. Het ondiepe water van het meer is bijzonder rijk voedselrijk en daarom heeft het gebied een grote aantrekkingskracht op allerlei vogelsoorten, zoals de Harlekijneend en de IJslandse brilduiker, endemische soorten voor IJsland. Het meer en de rivieren zitten vol zalm en forel en de begroeiing is welhaast weelderig te noemen. Ook liefhebbers van de vulkanische wereld komen hier volop aan hun trekken; het gebied is een van de hotspots van IJsland, waar de aarde nog warm is en steeds in beroering. Vandaag staat een afwisselende rondwandeling op het programma, vanuit Reykjahlid. Je wandelt door een jong lavaveld waar je in de spleten in de lava, waaronder de Stóragjá en de Grjótagjá, hete bronnen vindt. Dan wandel je over de rand van de explosiekrater van de Hverfjell, vanwaar je een prachtig uitzicht op de omgeving van Myvatn hebt.  Vervolgens wacht je het rotslabyrint van Dimmuborgir waar je een opvallend rijke flora treft en bizar gevormde lavaformaties. Onderlangs de ringkrater van de Hverfjell wandel je tenslotte naar Reykjahlid terug. Lengte 18 km, 300m stijgen en dalen, duur 5,5 uur.

Overnachting in

omgeving Myvatn

Dag 12

Een autoritje rondom het Myvatn meer en naar het jong-vulkanisch gebied van de Krafla, dat is wat er vandaag op het programma staat. De rit is niet lang en we hebben op vier plekken een korte rondwandeling voor je in petto, elk met een heel eigen karakter. Eerst rij je naar het geothermische gebied van Naumaskar, met haar vele stoombronnen, pruttelpoelen en sulfietbronnen. Hier kun je een korte rondwandeling van 2,5 km maken vanaf de stoombronnen van Hvervir over de heuvel Námafjall, hoog boven de stoompluimen en zwaveldampen (200m stijgen en dalen, duur 1 uur). Dan rij je naar de jonge vulkaan Krafla, die voor het laatst in 1984 actief was.  Hier ligt een futuristisch uitziende warmtekrachtcentrale en het kleine kratermeertje Viti en je kunt er een wandeling maken vanaf de hete bronnen van Leihrnjukur over de gelijknamige lavavelden (4 km, 75m stijgen en dalen, duur 1,5 uur). Op de terugrit naar Myvatn kun je even halt houden bij het warme bad van Jardbadhólar, ook wel de Blue Lagoon van het Noorden genoemd, voordat je aan het rondje rondom Myvatn begint. Bij de boerderij van Höfdi kun je een klein rondje langs de grillige oever volgen langs markante lavaformaties die in het water staan (2 km, geen hoogteverschil, 40 min). Verderop, bij Skútustadir vind je weer een ander vulkanisch verschijnsel: een reeks pseudo-kraters, die ontstaan zijn toen hete lava in contact met het koude water kwam en er als gevolg van de explosies die dat veroorzaakte kleine kraters zijn ontstaan. Ook hier kun je een rondje lopen (3 km, 50m stijgen en dalen, duur 1 uur). Via de westkant van het meer, waar de Laxá rivier via mooie stroomversnellingen uit het meer stroomt,  vervolg je tenslotte je rondje Myvatn. Autorit: 65 km 

Overnachting in

omgeving Myvatn

Dag 13

Op weg naar Akureyri is een omweg naar Húsavík beslist aan te raden. Dit is een van de grotere vissersdorpen aan de noordkust, en hét centrum voor walvissafari’s. Je kunt van hier uit een 3 uur durende safari’s doen op zoek naar diverse walvissoorten en zeevogels, zoals de papegaaiduiker. Er is ook een walvismuseum, en voor liefhebbers van warmwaterbaden ook een geothermisch  zeewater-spa.  Door het groene Adaldalur rij je vervolgens naar de imposante dubbele Godafoss, een van de mooiste watervallen van het noorden. Door diep uitgesleten U-dalen gaat het dan verder naar Akureyri, de ‘Hoofdstad van het Noorden’, dat achterin de diepe Eyafjördur ligt. Het is een levendig stadje met enkele aardige musea en een mooie botanische tuin. Net ten zuiden van het stadje kun je nog een korte wandeling maken tegen de flanken van de berg Súlur, naar een mooie rotspartij vanwaar je fraai uitzicht hebt op Akureyri, de fjord en de omliggende bergen (5,5 km, 200m stijgen en dalen, 1,5 uur). Autorit: 135 km

Overnachting in

Akureyri

Dag 14

De cirkel wordt vandaag gerond. De laatste etappe over de Ringweg 1 naar Reykjavik is meteen de langste (390 km) en neemt het grootste deel van de dag in beslag. Eerst rij je door de ruige arctische bergwereld van de Tröllaskagi naar de vallei bij Varmalid. In het vissersplaatsje Blönduós bereik je de kust van de Noordelijke IJszee weer. Na de Hrútaflördur verlaat je Noord-IJsland en steekt de ringweg de vochtige en vaak in mist gehulde hoogvlakte Holtavörduheidi over, waarna je na de gekleurde rhyolietberg Baula de westelijke kustvlakte bereikt. Voordat je bij Borgarnes de kust bereikt, kun je nog een bezoekje brengen aan het historisch belangrijke Reykholtsdalur, waar de grootste warmwaterbron van het land ligt, en een aantal mooie watervallen, waarvan de Hraunfossar en de Barnafoss de mooiste zijn (75 km extra rijden). Aan de voet van de tafelberg Akrafell ligt het visserstadje Akranes. Hierna heb je de keus om via de toltunnel onder de Hvallfjördur door te rijden of dat je de langere route langs de oever van deze fjord neemt (40 km extra),  Reykjavik is nu niet ver meer….  Je levert je huurauto in op het autoverhuurkantoor in de stad. Rit: 390 tot 470 km.
Als je nog wat van de levendige en kleurrijke hoofdstad wil zien is het raadzaam om de snelste route te nemen, aangezien die je al ca. 5,5 uur rijden kost.

Overnachting in

Reykjavik

Dag 15

Vandaag word je in ca 45. min. naar de luchthaven Keflavik gebracht en vlieg je terug naar Nederland.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis slaap je afwisselend in guesthouses en hotels, op kamers met eigen badkamer. De meeste accommodaties zijn geselecteerd vanwege hun gunstige ligging ten opzichte van de wandelingen, soms in een dorp, dan weer afgelegen, midden in de natuur. Vaak is dit op een boerderij. Soms slaap je in een cottage met eigen badkamer en een klein keukentje.

Over de maaltijden

Het ontbijt is bij deze reis inbegrepen. Voor de lunch en diner dien je zelf zorg te dragen.  Meestal is er een restaurant in de buurt van de accommodatie, soms heeft de accommodatie zelf een restaurant. Buiten Reykjavik zijn dat vaak wegrestaurants. In Vik, Akureyri, Selfoss en Reykjavik zijn meerdere restaurants.  Voor de lunch kun je onderweg boodschappen doen, vaak kan dat in goed geoutilleerde winkels bij een tankstation.

Inbegrepen

 • 14 dagen autohuur Cat A, Kia Rio (of gelijkwaardig), incl. onbeperkt km, CDW, diefstalvrijstelling, PAI en belasting
 • 14 overnachtingen in cottages, hotel en guesthouses, inclusief ontbijt
 • transfer naar de luchthaven op dag 15
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele entrees
 • brandstof huurauto
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Huurauto inbegrepen

Bij deze reis maak je gebruik van een huurauto. Hiervoor dien je in het bezit te zijn van een creditcard. Dit in verband met de borg voor de huurauto. De grootte van de huurauto is afhankelijk van de grootte van het gezelschap i.v.m. de bagageruimte.
Reis je met 2 personen dan huur je een Kia Rio of gelijkwaardig. Reis je met 3 of 4 personen, dan huur je een Kia Ceed Sportswagon of gelijkwaardig. 

De huurauto staat op de luchthaven van Keflavik voor je klaar en moet aan het einde van dag 14 worden ingeleverd in Reykjavik. Op dag 15 ga je met de luchthaven-shuttlebus naar Keflavik. 

 

Over de activiteiten

Tijdens deze reis maak je eenvoudige tot pittige (rond)wandelingen die uiteenlopen van 1 tot 7 uur, meestal over gemarkeerde paden. Met name op de verplaatsingsdagen maak je een of meerdere korte wandelingetjes bij een van de bezienswaardigheden, op andere dagen maak je een wandeling die het grootste deel van de dag beslaat. De hoogteverschillen variëren van vrijwel vlak tot maximaal 500m stijgen en dalen.  Het terrein is op sommige wandelingen licht glooiend, andere wandelingen kennen fikse stijgingen en dalingen. Soms wandel je over graspaden, dan weer over stenige paden (met scherpe lavastenen) of gruispaadjes. Bedenk dat het lavagesteente en het gruis scherp zijn en dat je daarom beslist goede stevige wandelschoenen nodig hebt met stevige zolen. Wandelstokken en gamaschen zijn aanbevolen.  Omdat je per auto rondreist ben je uiteraard heel flexibel bij het indelen van je dag!. De wandelingen zijn allemaal rondwandelingen zodat je steeds bij je auto begint en daar ook weer eindigt.  

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. 

Praktische informatie

Veerboot informatie


Voor alle veerbootverbindingen naar IJsland kunt u uitstekend terecht bij Overtocht.nl.
Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

Wij raden u aan uw overtocht pas te reserveren nadat uw SNP-arrangement bevestigd is.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Reykjavik (Keflavik Airport). Icelandair vliegt dagelijks rechtstreeks vanaf Amsterdam en Transavia 4x per week. 

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Tijdens deze reis maak je gebruik van een huurauto, die voor je klaar staat op het internationale vliegveld van Keflavik.  Op dag 14 lever je je huurauto bij aankomst in bij het autohuur kantoor in Reykjavik. Op dag 15 ga je per shuttlebus van de stad terug naar de luchthaven van Keflavik. 

Je kunt deze reis dagelijks starten van 1 juli t/m 15 oktober. In de maanden november, december, januari en februari kan het winterweer zeer slecht zijn en bovendien is het aantal uren dat het overdag licht is, te beperkt om het programma uit te voeren. Deze reis wordt dan ook in deze periode niet aangeboden.

De naam van het eiland doet vermoeden dat we te maken hebben met een koud klimaat. Hoewel het noorden nog net de poolcirkel raakt, is het klimaat echter mild te noemen. Dit is het gevolg van de Warme Golfstroom. De temperatuur ligt in de zomer gemiddeld tussen de 10º en 15 ºC. Soms kan de temperatuur oplopen tot zelfs 20º C. In het binnenland moet je rekening houden met temperaturen tussen 5º en 15 ºC. In de korte nacht kan het kwik flink dalen en tegen het einde van augustus moet je niet opkijken van nachtvorst. Het weer heeft een veranderlijk karakter en bijna dagelijks wisselen verschillende weertypen elkaar af. Zeer bijzonder is de lengte van de dagen. In juni en juli is het eigenlijk 24 uur per dag licht en in augustus wordt het ’s nachts weer enkele uren donker. In mei en september valt de avond tussen 21 en 22 uur. Door deze donkere nachten is de kans aanwezig dat je bij een heldere hemel, het noorderlicht kunt waarnemen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar IJsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Tijdens deze reis maak je gebruik van een huurauto (inbegrepen).

Tijdens de wandelingen heb je alleen een dag rugzakje nodig waarin ruimte moet zijn voor jouw lunchpakket, een warm kledingstuk, regenkleding en eventueel een fototoestel. In de winterperiode, als er sneeuw ligt, krijg je ter plaatse van de agent, sneeuwschoenen en stokken.

Paklijst:

 • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen (in verband met eventueel overgewicht of verlies adviseren wij je wandelschoenen tijdens de vlucht aan te trekken of in je handbagage te vervoeren). Vanwege het stenige terrein en de scherpe lavastenen zijn stevige zolen zeer aanbevolen.
 • regen- en winddichte wandelkleding, bijv. gore-tex jas, regenbroek en fleecevest
 • handschoenen, sjaal en muts
 • dag rugzakje
 • thermosfles (minimaal 1 liter)
 • eventueel: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
 • licht schoeisel (huttensloffen) voor in de accommodaties
 • zaklamp (niet in de zomer)
 • (Bad)handdoeken en zwemkleding
 • GELDIG paspoort of ID-kaart (mogen niet verlopen zijn)kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • eventueel: verrekijker en fototoestel
 • enige EHBO-benodigdheden die je eventueel nodig zult hebben, zoals bijv.: rekverband, sporttape of middelen voor afplakken blaren bv. "second skin"

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Voor een verblijf op IJsland hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die bij vertrek nog minstens 3 maanden geldig zijn.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van IJsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De levensverwachting in IJsland is de op één na hoogste ter wereld. Mannen worden gemiddeld 77 jaar oud, vrouwen gemiddeld 81. De gezondheid wordt ondersteund met een zeer goede gezondheidszorg, gezonde voeding met veel vis en regelmatig zwemmen in warm mineraalrijk water het hele jaar door in thermale openluchtzwembaden.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

IJsland is een land met zeer weinig criminaliteit, je kunt dan ook overal en altijd op je gemak zijn. Natuurlijk moet je geen problemen zoeken, spring zoals overal verstandig om met je geld en papieren. In geval van nood : het telefoonnummer voor politie, ambulance en brandweer is : 112. Voorzichtigheid in het verkeer is op de slechte wegen wel aan te raden.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

ijsland

IJsland - IJsland compleet

IJslandse wandelparels langs de Ringweg

Wandelvakantie langs guesthouses en hotels, per huurauto

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 701 klanten