Speyside way

Groot-Brittannië - Schotland - Speyside Way, 9 dagen Te voet over de Whisky Trail

« Terug naar overzicht
Nieuw
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en guesthouses

Tijdens deze wandelvakantie volg je de Schotse rivier de Spey van haar monding in de Noordzee tot diep in de Highlands. Je start bij de vogelrijke monding waar zeehonden op de kiezelstranden liggen en jagen op zalm. Dan volg je de fraaie rivier stroomopwaarts door een vriendelijk heuvelland met akkers en bossen. Aangename dorpjes en fraaie vergezichten vergezellen je op de goede paden, die deels een voormalige spoorlijn volgen. Soms is de vallei breed en stroomt de Spey kalm richting zee, terwijl ze zich op andere plekken met kracht door de nauwe beboste vallei perst. Je passeert dorpjes die het hart van de ware whisky liefhebber sneller doen kloppen: Dufftown, Rothes, Craigallachie, Aberlour… Je bent hier in het hart van het beroemdste whiskygebied van Schotland: de Speyside. Meer dan 60 destilleerderijen liggen in dit kleine gebied, soms midden in de dorpjes, andere in een afgelegen hoekje van de valleien van de Spey, de Fiddich, de Livet of de Avon. Enkele ervan kun je bezoeken. Als je wandelreis vordert verandert het landschap drastisch: akkers en bossen maken plaats voor veen en heide.  Twee uitdagender wandelingen voren je over de hogere toppen en het afgelegen dorpje Tomintoul tot je uiteindelijk het charmante plaatsje Grantown on Spey bereikt, waar de reis eindigt.

Uniek aan deze reis

 • afwisselende landschappen, van kust tot hooglanden
 • eindigen in stijlvol hotel in het sfeervolle stadje Grantown on Spey
 • kans om whisky destilleerderijen te bezoeken
 • relatief rustig stuk van de Highlands
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Groot-Brittannië - Schotland - Speyside Way

In het kort ziet je programma voor de 9 dagen van deze reis er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst Fochabers, overnachting Fochabers
 • Dag 2: lijnbus naar Buckie, wandeling naar Fochabers, overnachting Fochabers
 • Dag 3: wandeling naar Craigallachie, overnachting Craigallachie
 • Dag 4: wandeling via Dufftown naar Aberlour, lijnbus naar Craigallachie, overnachting Craigallachie
 • Dag 5: wandeling naar Ballindalloch, overnachting Ballindalloch
 • Dag 6: wandeling naar Tomintoul, overnachting Tomintoul
 • Dag 7: wandeling naar Nethy Bridge, overnachting Nethy Bridge
 • Dag 8: wandeling naar Grantown on Spey, overnachting Grantown on Spey
 • Dag 9 einde arrangement 

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

 

Dag 1

Aankomst in het vriendelijke plaatsje Fochabers, waar je verblijft in een gastvrij dorpshotel. Fochabers ligt in de vlakke kuststreek, op enkele kilometers van de plek waar de River Spey in de Noordzee uitmondt.

Overnachting in

Fochabers

Dag 2

Na het ontbijt neem je de bus naar het havenplaatsje Buckie. Hier begint de Speyside Way, langs de Noordzeekust. Op het kiezelstrand bij het plaatsje Portgorden, dat door de graaf Gordon is gesticht, maak je kans om groepen Grijze en Gewone zeehonden van dichtbij te zien rusten. Bij Spey Bay mondt de River Spey uit in de Noordzee. Op deze plek lag vroeger een zalmfabriek. De zalmen werden pal naast de fabriek uit het water van de Spey gevist.  De monding van de visrijke Spey is een natuurgebied dat rijk aan vogels is en ook zeehonden zwemmen de rivier op, op zoek naar vis. De visrijke kust trekt ook dolfijnen en daarom is in de oude gebouwen van de visfabriek het Scottish Dolphin Centre ingericht. Een prachtige pauzeplek! Dan wandel je langs de River Spey, die hier wild kronkelt terug naar Fochabers.  De drassige oevers van de rivier zijn dicht begroeid, maar af en toe heb je toch een mooi uitzicht over de ‘vlechtende’ rivier.
Wandeling: 17,5 km, 60 m stijgen, 40 m dalen, 4,5 uur.

Overnachting in

Fochabers

Dag 3

De wandeling van vandaag voert je over de beboste flanken van de Speyside Valley naar het plaatsje Craigellachie. Je wandelt hoofdzakelijk over stille weggetje en bospaden.  Regelmatig heb je mooi uitzicht op de vallei en de rivier, en terugkijkend naar het noorden de Noordzee in de verte. De omgeving is bosrijk en rondom Cragellachie zie je indrukwekkende beuken in het bos en in de velden staan.  Midden in Cragellachie ligt een whisky destilleerderij met dezelfde naam.  Whiskyliefhebbers mogen een bezoekje aan de whiskybar van de Highlander Inn niet missen!
Wandeling: 21,5 km, 370 m stijgen en 320 m dalen, 6,5 uur.

Overnachting in

Craigallachie

Dag 4

Vandaag laat je de Speyside Way even achter je en kun je kiezen uit een korte wandeling naar Dufftown, of de wandeling verlengen via een mooie route naar Aberlour. Een mooi pad over het oude talud van de spoorlijn naar Dufftown, leid je door de groene en beboste vallei van de Fiddich, naar de ‘Capital of Malt Whiskys’.  Dufftown kent maar liefst zes destilleerderijen waarvan die van Balvenie en Glenfiddich de grootse en beroemdste zijn. De destilleerderij van Glenfiddich kun je bezoeken. Het dorp zelf is een aardig marktplaatsje met een mooie klokkentoren. Na Dufftown vervolg je de wandeling over een mooie heuvel met heidevelden en bosschages en verderop door naaldbos, naar Aberlour, dat eveneens twee beroemde destilleerderijen kent. Hier neem je de bus terug naar Cragellachie, een paar minuten rijden. Je kunt het laatste stuk ook wandelend over de Speyside Way afleggen, maar dat wandel je morgen ook al. 
Wandeling: 16,5 km, 240 m stijgen en dalen, 5 uur (tot Dufftown: 8,5 km, 100 m stijgen, 2,5 uur).

Overnachting in

Craigellachie

Dag 5

Vandaag wacht je een gemakkelijke, maar redelijk lange, wandeling door de vallei van de River Spey. De hele wandeling voert over het oude traject van de spoorlijn naar Grantown. Je passeert het vriendelijke dorp Aberlour en verder een aantal kleine gehuchtjes en diverse destilleerderijen, zoals die van Knockando, Tamdhu, Dalluainie en Cragganmore.  Je kunt deze niet bezoeken, alleen die van Cardhu, iets van de route af, is te bezichtigen.  De River Spey en haar vallei tonen eerst een lieflijk, bijna parkachtig landschap. Verder stoom opwaarts wordt het landschap bosrijker en wordt de rivier wilder. Het treinstationnetje van Tamdhu is fotogeniek.  Na Cragganmore loop je een klein stukje over de weg tot je in Ballindalloch een afgelegen hotel bereikt.
Wandeling: 22,5 km, 130 m stijgen en 40 m dalen, 5,5 uur.
Noot: als je niet in Ballindalloch slaapt, wordt je na de wandeling naar Tomintoul gebracht waar je overnacht.

Overnachting in

Ballindalloch of Tomintoul

Dag 6

Vandaag een ware ‘change of scenery’!  Tussen het gehuchtje Ballindalloch en het dorp Tomintoul ervaar je het ware gevoel van de Highlands. Heuvels met eindeloze heidevelden, waar je kans maakt op edelherten, Schots sneeuwhoen en houtsnip! Valleitjes met meanderende beekjesvormen vriendelijke intermezzo’s.  De vergezichten over de groene valleien van Avon en Tamnavullich zijn prachtig. Ver in het zuiden liggen de bergen van de Cairngorms.  Halverwege de wandeling passeer je de grens van dit uitgestrekte nationale Park, verreweg het grootste van Groot-Brittannië. Onderweg passeer je de afgelegen en gerenommeerde destilleerderij van Glenlivet, dat op een uitgestrekt landgoed ligt. De lange wandeling, die vooral over kleine paadjes door de hei voert,  eindigt in het dorpje Tomintoul, dat ver van alles ligt en de toegang vormt tot het noordelijke deel van de Cairngorms. 
Wandeling: 22,5 km, 620 m stijgen en 460 m dalen, 7 uur.

Overnachting in

Tomintoul

Dag 7

Vandaag het tweede deel van het tweeluik door de verlaten hooglanden, als je van Tomintoul door de met heide bedekte heuvels van Dorback Estate naar Nethy Bridge in de vallei van de Spey wandelt.  En we hebben een extra dimensie toegevoegd aan het echte ‘highland-gevoel’. Vandaag moet je een aantal keren een beekje doorwaden en er is een stukje door een ruig heidegebied waar nauwelijks een paadje is. Een beetje extra avontuur dus…. Onderweg maak je goede kans om roedels edelherten te zien, en ook reeën en Schotse sneeuwhoenders kom je geheid tegen.  In het vriendelijke dorpje Nethy Bridge bereik je de bewoonde wereld weer. Lengte 22,5 km, 230 m stijgen en 350 m dalen, 6,5 uur.

Overnachting in

Nethy Bridge

Dag 8

Met deze korte en gemakkelijke wandeling door het vriendelijke en afwisselende landschap van de brede vallei van de Spey eindig je je avontuur in de Speyside.  Je loopt nog een stukje langs de rivier en eindigt in het levendige en vriendelijke stadje Grantown on Spey, waar een klein museum is dat je over de geschiedenis en de cultuur van de Schotse Highlands leert.
Wandeling: 10 km, 40 m stijgen en 30 m dalen, 2,5 uur.

Overnachting in

Grantown on Spey

Dag 9

Einde van het arrangement.  Grantown heeft een goede busverbinding met Aviemore, waar je de trein of bus naar Edinburgh of Inverness kunt nemen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in goede B&B's, guesthouses en hotels op kamers met privé badkamer. De accommodaties hebben alle een verschillende uitstraling en zijn allen zeer gastvrij. De accommodatie in Ballindalloch ligt wat afgelegener, de overige accommodaties liggen in grotere of kleinere dorpjes. Met name het laatste hotel in Grantown on Spey is heel aangenaam en comfortabel. 

Over de maaltijden

Bij deze reis is het ontbijt inbegrepen. Elke ochtend wordt er in de accommodatie een Schots ontbijt voor je verzorgd. Er is altijd een buffet van koude gerechten en een ‘cooked breakfast’-menu. In Craigallachie, Nethy Bridge en Tomintoul kun je niet in de accommodatie dineren, maar zijn er meerdere restaurants of pubs op loopafstand van de accommodatie. In Fochabers, Ballindalloch en Grantown kun je dineren in het hotel.  De lunch kun je inkopen in de plaatsjes waar je verblijft of die je onderweg passeert. In sommige gevallen kun je een lunchpakket bestellen in de accommodatie (Ballindalloch). 

Inbegrepen

 • alle overnachtingen in hotels en B&B
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer 
 • digitale reisinformatie 
   

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • alle lunches
 • alle diners
 • transfers per lijnbus (op dag 2, dag 4)
 • eventuele entrees (zoals musea en destilleerderijen)
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • busrit van Kinloch Rannoch naar Pitlochry of Rannoch Station: ca GBP 6,- pp  (op zondag kan dit alleen per taxi: ca GBP 35,- per rit)

Over de activiteiten

De wandelingen voeren afwisselend over onverharde (bos)wegen, gravel- en graspaden over een vlak voormalig spoorwegtracé, stille asfaltweggetjes en smallere paden door heide, veen en bos. Deze kleinere paden kunnen stenig en modderig zijn. Die kleinere paadjes tref je vooral op de wandeling van dag 4, dag 6 en dag 7. Goede waterdichte wandelschoenen (bij voorkeur hoogsluitend) en gamaschen zijn daarom aanbevolen. De afstanden variëren 16 tot 23 km; alleen de wandeling van dag 8 is korter: 10 km. De wandelingen op dag 6 en dag 7 zijn de inspannendste, met de ruigste paadjes. Die dagen ga je diep de Highlands in. Op dag 6 overbrug je tot 750m stijgen en dalen. Op dag 7 wacht je een stukje waarbij je een aantal keren een beek moet doorwaden en een stukje struinen door een drassig veengebiedje. De overige dagen zijn de hoogteverschillen beperkt (van vrijwel vlak tot 350m stijgen en dalen).
Bedenk dat het weer in Schotland een verzwarende factor kan zijn: regen, mist en wind kunnen de wandelingen aanzienlijk inspannender maken.  Bij kalm weer in de zomermaanden kunnen midges een extra factor zijn om rekening mee te houden.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Met name Grantown is een wat grotere plaats waar je prima een extra dagje kunt spenderen. Wil je wat meer tijd besteden om whisky's van de Speyside te ontdekken, dan is een extra dag in Craigallachie aan te raden. Bedenk wel dat maar enkele destilleerderijen te bezoeken zijn en zonder auto niet altijd even gemakkelijk te bereiken zijn.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route van Newcastle naar Fochabers is  ca. 500 km (via veerverbinding IJmuiden-Newcastle). In Fochabers kun je gratis, maar onbewaakt, parkeren.
 
Terugreis
Vanaf Grantown on Spey reis je het gemakkelijkst met de bus naar Inverness (of met de bus naar Aviemore en van daar verder met de trein naar Inverness), waar je de trein naar Elgin neemt en daar de bus naar Fochabers.

Klik hier voor meer informatie over de treindienstregeling in Schotland. 
Klik hier voor openbaar vervoer in Schotland in het algemeen.
NB. Bus- en treintickets zijn goedkoper als je ze (ver) van tevoren via internet koopt. 
 

Veerboot informatie

Een comfortabele route is 's nachts met de veerboot van IJmuiden naar Newcastle (klik hier voor meer informatie). Deze komt in de ochtend aan en er is een bus naar het station. Je kunt deze dag nog per trein via Edinburgh in Aberdeen komen, waar je vervolgens de trein naar Elgin neemt en van daar de bus naar Fochabers.

Terugreis:
Vanaf Grantown-on-Spey neem je de bus naar Aviemore (meerdere bussen per uur). Hier neem je de trein naar Edinburgh, waar je overstapt op de trein naar Newcastle.

Voor meer informatie over de treindienstregeling in Schotland: klik hier.
Voor openbaar vervoer in Schotland in het algemeen: klik hier. Let op: op zondagen rijden er in Schotland over het algemeen minder bussen dan op andere dagen.

Voor alle veerbootverbindingen naar Engeland en Schotland kun je uitstekend terecht bij Overtocht.nl.

Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

Wij raden u aan uw overtocht pas te reserveren nadat uw SNP arrangement bevestigd is.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een heenvlucht op Aberdeen of Inverness. Terug vlieg je het best vanaf Edinburgh of Inverness.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. 
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Heenvlucht op Aberdeen (ABZ):
Vanaf het vliegveld neem je de bus (citylink) naar het busstation Aberdeen Union Square, waar ook het treinstation vlakbij ligt (rit duur 40 min.). Vanaf het station reis je per trein naar Elgin (duur ca. 1,5 uur). In Elgin neem je de bus vanaf het busstation (10 minuten lopen van het treinstation) naar Fochabers (duur ca. 20 min). 

Heenvlucht op Inverness (INV):
Vanaf het vliegveld neem je de bus of taxi naar het treinstation Inverness Airport (5 minuten). Hier stap je op de trein naar Elgin (duur ca 40 min.). In Elgin neem je de bus vanaf het busstation (10 minuten lopen van het treinstation) naar Fochabers (duur ca. 20 min).

Terugreis:
Vanaf Grantown on Spey pak je de bus naar Aviemore. Er zijn meerde bussen per uur (duur 30 of 45 minuten). In Aviemore stap je op de trein naar Edinburgh Haymarket (duur ca 2,5 uur), waar je op de tram naar het vliegveld Edinburgh stapt. Of je neemt de trein naar Inverness (duur ca 30 min.). In Inverness pak je de bus naar het vliegveld (duur ca 15 min.)

Voor meer informatie over de treindienstregeling in Schotland: klik hier.
Voor openbaar vervoer in Schotland in het algemeen: klik hier

Je kunt dit arrangement starten van 15 april  t/m 15 oktober. Schotland kent een mild en vochtig klimaat, maar de Speyside ligt in de luwte van de bergen van de Cairngorms en heeft daarom voor schotse begrippen een relatief zonnig en droog weertype. Dit neemt overigens niet weg dat je in alle seizoenen kans maakt op een regenachtige dag, buien of instabiel weer. Ook hier geldt het Schotse adagium: '4 seasons in a day'... Maar verhoudingsgewijs is het er gemiddeld gezien vaker droog dan in de bergen of aan de westkust.
Schotland is een populaire wandelbestemming, en dat de hoeveelheid beschikbare accommodaties beperkt is. Boek voor die periode dan ook tijdig!

De Bank Holidays zijn vrije maandagen, waardoor een lang weekend ontstaat en het overal druk wordt met bezoekers en veel gesloten is. Je kunt deze weekenden beter mijden voor uw vakantie.
Klik hier voor de juiste data van Bank Holidays.
NB. Er zijn afwijkende Bank Holidays in Engeland, Schotland en Wales!

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Schotland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Voor deze wandelvakantie zijn de volgende zaken van belang:

 • goede regenkleding,
 • warme en luchtige wandelkleding,
 • goede (berg)wandelschoenen met een goed profiel en waterdicht
 • gamaschen
 • eventueel uitschuifbare wandelstokken
 • dagrugzak (25 liter)
 • insectenwerende middelen
 • zonnebrandcreme
 • ehbo-kit

Tijdens de reis wordt je bagage vervoerd. Je wandelt daarom alleen met een kleine dagrugzak met daarin voldoende ruimte voor een warme trui of vest, regenkleding, lunchpakket en drinken. 

Ga je binnenkort op reis naar Groot-Brittannië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/verenigd-koninkrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/groot-brittannie-en-noord-ierland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB.
Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Midges in Schotland
Midges zijn kleine steekvliegjes die, samen met muggen, op windstille dagen in groten getale rondvliegen boven de Schotse Moors. Insectenwerende middelen met DEET of een fijnmazig muggennet helpen hiertegen.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Speyside Way

Groot-Brittannië - Schotland - Speyside Way

Te voet over de Whisky Trail

Wandelvakantie langs hotels en guesthouses

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.