Arran

Groot-Brittannië - Schotland - Isle of Arran, 8 dagen Schotland in het klein

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels, lodge en guesthouses

Het eiland Arran wordt vaak “Schotland in het klein” genoemd vanwege de variatie aan landschappen en vele herinneringen aan een rijk verleden. 
Het is het meest toegankelijke eiland aan de Schotse westkust, slechts één uur treinen en één uur varen van Glasgow. Je wandelt in een week om het hele eiland heen, deels langs de heel gevarieerde kust van zandstranden, kiezelstranden en kliffen. Maar je doet ook het mooie binnenland aan, dat  bergachtig is, met karakteristiek Schotse valleien (‘glens’) en hoge met heide en varens bedekte toppen; de hoogste is de 874 meter hoge Goatfell. Het zuiden van het eiland biedt een vriendelijker beeld, met zacht glooiende weilanden en bossen. Onderweg passeer je ook de nodige historische bezienswaardigheden, van grotten langs de westkust die zijn gebruikt door zowel smokkelaars als predikers, tot steencirkels uit de ijzertijd en mooie kastelen in de baaien van Lochranza en Brodick. Geen twee dagen tijdens deze wandeltocht zijn hetzelfde!

Uniek aan deze reis

 • De steile kliffen van Drumadoon Sill
 • Fantastisch uitzicht vanaf Goatfell
 • Grotschilderingen in King's Cave
 • Het kasteel en de distilleerderij van Lochranza Bay
 • Maar ook het echte ‘Highland’-gevoel
 • Prachtige kustwandelingen
 • GPS-tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Groot-Brittannië - Schotland - Isle of Arran

In het kort ziet je programma voor de 8 dagen van deze reis er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst Brodick met ferry vanaf Ardrossan, overnachting Brodick
 • Dag 2: wandeling naar Whiting Bay, overnachting Whiting Bay
 • Dag 3: lijnbus naar Sliddery, wandeling naar Blackwaterfoot, overnachting Blackwaterfoot
 • Dag 4: wandeling naar Machrie Stonce Circle, transfer terug naar Blackwaterfoot overnachting Blackwaterfoot
 • Dag 5: lijnbus naar Dougarie, wandeling naar Lochranza, overnachting Lochranza
 • Dag 6: wandeling naar Corrie, overnachting Corrie,
 • Dag 7: wandeling over Goatfell naar Brodick, overnachting Brodick
 • Dag 8 einde arrangement en ferry naar Ardrossan

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

 

Dag 1

Aankomst in Ardrossan per trein of auto. Hier neem je de veerboot naar Brodick. Dit is een overtocht van een uur.  Afhankelijk van je  aankomsttijd heb je misschien nog de tijd om de stad te verkennen, Brodick Castle en haar tuinen  te bezoeken of  een korte strandwandeling te maken.

Overnachting in

Brodick

Dag 2

Na het ontbijt gaat je wandelronde over het eiland Arran van start. Je bagage wordt vervoerd naar de volgende accommodatie. Je volgt de lage route van de Arran Coastal Way met uitzicht over het Schotse vasteland en Holy Island. Je volgt hoofdzakelijk kleine voetpaden en af en toe een rustig weggetje. Je passeert Corriegills Point en Clauchlands Point. Vanaf Lamlash Bay duikt de route het kustbos in, dat kenmerkend zijn voor de relatief beschutte zuidoostkust van het eiland. Bij Kingscross Point ligt een Viking-begraafplaats. Verderop ligt het einddoel van vandaag, de vriendelijke en beschutte Whiting bay. Na de wandeling is er een korte transfer geregeld naar de accommodatie in Lamlash.
Lengte 17,5 km, 240 m stijgen en 210 m dalen, 5,5 uur.

Overnachting in

Lamlash

Dag 3

De dag begint met een korte rit per lijnbus naar Sliddery. Hier begin je aan het mooie kustpad  langs Preaching Cave begint. De route onderlangs de kliffen en over het kiezelstrand is pittig. Maar er zijn onderweg tal van plekjes voor een rustpauze.  Einddoel vandaag is het dorp Blackwaterfoot, waar je 2 nachten verblijft  en dat een aardig strand heeft, een prima plek voor een frisse duik in zee…. Lengte 9,5 km, 20 m stijgen en 50 m dalen, duur 4 uur.

Overnachting in

Blackwaterfoot

Dag 4

Een dag vol geschiedenis… Je volgt de route langs de westkust van Arran noordwaarts. Op een van de kliffen ligt het 2000 jaar oude Doon Fort. Dan wandel je langs de 600 miljoen jaar oude Triassic Cliffs waar dinosaurussen hun sporen in het gesteente hebben achter gelaten. De Kings Cave, genoemd naar de 14e eeuwse Schotse koning Robert I (ook wel Robert the Bruce genoemd) die deze plek regelmatig bezocht schijnt te hebben, is nog maar 10.000 jaar oud en ontstaan toen door het smelten van de ijskap boven Schotland het eiland 30m omhoog kwam.  De wandeling eindigt bij de Standing Stones of Machrie, een plek waar je meters hoge stenen uit de Bronstijd en liefst zes steencirkels bij elkaar liggen. Bij een tearoom bij een golfbaan word je aan het eind van de middag opgepikt en naar Blackwaterfoot terug gebracht. Lengte 13,5 km, 130 m stijgen en dalen, duur 4 uur.

Overnachting in

Blackwaterfoot

Dag 5

Na het ontbijt neem je de lijnbus naar het gehuchtje Dougarie waar je eerst een stuk over de rustige kustweg wandelt, pal langs het water. Vanaf Imacher volg je het pad over het keienstrand,  een wat lastiger stuk, Vanaf Whitefarland wordt de route weer verhard en volg je de kustweg, onder meer langs het leuke dorpje Pirnmill. Na Catacol Bay vervolg je de Coastal Way weer, hoog boven de kust, met meer spectaculaire uitzichten in westelijke richting over de Kilbrannan Sound naar Kintyre. Ook dit stuk is weer wat lastiger en vaak modderig.  Aan het eind van de dag bereik je de beschutte baai van Lochranza, met haar kasteel dat met zijn muren in het water staat.  Hier ligt ook de beroemde distilleerderij van de Lochranza whisky. Lengte 20 km, 150 m stijgen en 140 m dalen, 6 uur.

Noot: als de enige accommodatie in Lochranza vol is, wordt je na de wandeling naar Corrie gebracht waar je dan 2 nachten slaapt. De toeslag voor 2x gebruik van de taxi bedraagt ongeveer 75 pond en wordt op je reisovereenkomst toegevoegd.

Overnachting in

Lochranza of Corrie

Dag 6

Vandaag wandel je weer hoofdzakelijk langs de kust, als je de noord kust van het eiland volgt. Het is een prachtige route met uitzicht over de eilanden Inchmarnock en Bute. Je wandelt  onderlangs de steile hellingen van the Cock of Arran angs de kust en onder de wanden van Corloch door langs Fallen Rocks. Dan volgt een stuk door een bos en passeer je de Standing Stones voor Sannox Bay voordat je over de weg het kleine dorpje Corrie bereikt. 19 km, 100 m stijgen en dalen, duur 5 uur. 

Noot: Als je in Corrie overnacht hebt word je na het ontbijt naar Lochranza terug gebracht.

Overnachting in

Corrie

Dag 7

De apotheose van je wandeling rond het eiland Arran! Als het weer het toelaat is de beklimming van de hoogste top van het eiland, de 874 m hoge Goatfell,  een absolute topwandeling. Het is een  prachtige granieten heuvelrug, 500 miljoen jaar geleden gevormd uit de Highland Fault, met fantastische uitzichten in alle richtingen. De wandeling voert je, flink klimmend, weg van de kust door het steile dal van de kleine beek Corrie Burn.. Na de klim wacht een gestage afdaling en door Merkland Wood naar Brodick, waar de wandeling eindigt. Lengte 14,5 km, 850 m stijgen en dalen, duur 6,5 uur,
Als het weer  slecht is of je niet te veel wilt klimmen, is er ook een mooi laaggelegen alternatief pad dat door het bos loopt, langs de tuinen en het kasteel van Brodick. Lengte 10,5 km, 160 m stijgen en dalen, duur 2,5 uur. 

Overnachting in

Brodick

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement. Je neemt de ferry van Brodick terug naar Ardrossan op het Schotse vasteland, waar je auto wacht, of je de trein naar Glasgow of Paisley Gilmore Street neemt. 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in goede B&B's, guesthouses en hotels op kamers met privé badkamer. Het zijn kleine privé-gerunde  accommodaties met gastvrije en echt ‘wandelminded’ gastheren. Sommige accommodaties beschikken over was- en droogfaciliteiten. 

Over de maaltijden

De overnachtingen zijn op basis van logies en ontbijt. Elke ochtend wordt in de accommodatie waar je verblijft een uitgebreid ontbijt geserveerd, met warme en koude gerechten.  Voor het avondeten kun je kiezen uit een leuke pubs en restaurants inde buurt van de accommodatie of dineer je in de accommodatie zelf. Sommige hotels en guesthouses hebben een eigen restaurant. In Brodick, Lamlash en Blackwaterfoot kun je lunchinkopen doen in een van de winkeltjes. In Corrie kun je een lunchpakket in de accommodatie bestellen; in Lochranza kan dat niet (en moet je in Blackwaterfoot dus lunchinkopen voor twee dagen kopen).

 

Inbegrepen

 • alle overnachtingen in hotels en B&B
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer 
 • taxitransfers op dag 2 (einde van de wandeling) en dag 4 (einde wandeling) 
 • digitale reisinformatie 

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • alle lunches
 • alle diners
 • overige transfers (per lijnbus of trein)
 • ferry van en naar Arran 
 • eventuele entrees
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

De wandelingen voeren afwisselend over onverharde wegen, stille landweggetjes en smallere paden door heide, veen en bos. Deze paden kunnen stenig en modderig zijn. Goede waterdichte wandelschoenen (bij voorkeur hoogsluitend) en gamaschen zijn daarom aanbevolen. De afstanden zijn beperkt, variëren van 10 tot 20 km, zodat je het op de meeste dagen rustig aan kunt doen. De hoogteverschillen zijn niet al te groot (150 tot 400m stijgen en dalen per dag, verdeeld over meerdere klimmetjes en afdalingen. Alleen als je op dag 7 voor de beklimming van de Goatfell kiest wacht je een lange klim en afdaling (850m hoogteverschil). Op dag 7 loop je over kleine paadjes over rotsachtig terrein. Op dag 2 loop je deels door een kustbos, deels over keien en deels over vlonderpaden. De kustwandelingen (dag 3, 4 en 6 en stukjes van dag 5) zijn eigenlijk nog het inspannendst, met name waar het pad over de kiezelstranden loopt: het terrein is hier oneffen met veel keien.  
Bedenk dat het weer in Schotland een verzwarende factor kan zijn: regen, mist en wind kunnen de wandelingen aanzienlijk inspannender maken. Bij rustig weer zijn de midges vaak een verstorende factor; al heb je op Arran het geluk dat het vaak waait en je dus relatief weinig last hebt van deze lastpakken.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. 

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Als je met de eigen auto wilt reizen is de veerbootverbinding IJmuiden - Newcastle, een goede optie. Deze nachtboot vaart dagelijks. De ferry's arriveren 's ochtends in Newcastle en vertrekken 's avonds vanuit Newcastle terug naar IJmuiden. De rit van de haven van Newcastle naar de ferryhaven van Ardrossan is 300 km.

Bij de ferryhaven van Ardrossan is een lang-parkeren parking (betaald). We raden niet aan om de auto mee op de boot naar Arran, omdat dit het ferryticket fors verhoogd en vanwege beperkte capaciteit lang van tevoren moet worden geboekt. Houd er rekening mee dat op zaterdag de laatste ferry naar Arran om 22.00 uur vertrekt, op zondag is de laatste ferry om 20.00. Op beide dagen gaat er ook een ferry om 18.00 uur. 

Veerboot informatie

Een erg comfortabele route is 's nachts met de veerboot van IJmuiden naar Newcastle (klik hier voor meer informatie). Deze komt in de ochtend aan en er is een bus naar het station van Newcastle. 

Voor alle veerbootverbindingen naar Engeland en Schotland kun je uitstekend terecht bij Overtocht.nl.

Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

Wij raden je aan de overtocht pas te reserveren nadat uw SNP arrangement bevestigd is. Kies voor de ferry van IJmuiden naar Newcastle. Aan boord zijn er de volgende faciliteiten: bars, restaurant, entertainment, seashop.

Vanaf Newcastle reis je per trein via Glasgow verder naar Adrossan. Houd er rekening mee dat op zaterdag de laatste ferry naar Arran om 22.00 uur vertrekt, op zondag is de laatste ferry om 20.00. Op beide dagen gaat er ook een ferry om 18.00 uur.

Voor meer informatie over de treindienstregeling in Schotland: klik hier.
Voor openbaar vervoer in Schotland in het algemeen: klik hier
Klik hier voor meer informatie over de ferry-overtocht van Ardrossan naar Arran. 
Klik hier voor meer informatie over de treindienstregeling in geheel Groot-Brittannië 

Wij raden u aan uw overtocht pas te reserveren nadat uw SNP arrangement bevestigd is.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Glasgow.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven van Transavia en lijndiensten.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf Glasgow Airport is er een goede busverbindingen naar treinstation Paisley Gilmour Street Station (dat aan de lijn naar Ardrossan ligt). Van daar gaan rechtstreekse treinen naar de Ardrossan ferryhaven (duur ca. 40 minuten). Op zaterdagen gaat deze trein elk half uur, op zondag om het uur of om de 2 uur (en vertrekt de laatste trein met aansluiting op de ferry om 16.55 uur).

Vanaf Ardrossan neem je de ferry van Caledonian MacBrayne naar Brodrick, Arran. Kijk hier voor de tarieven, reserveringen en vaarschema’s. Houd er rekening mee dat op zaterdag de laatste ferry naar Arran om 22.00 uur vertrekt, op zondag is de laatste ferry om 20.00 uur. Op beide dagen gaat er ook een ferry om 18.00 uur. 

Terugreis:
Vanaf Brodick neem je de ferry terug naar Ardrossan.  De eerste ferry gaat om 07.00 uur (op zondag om 09.45). Verder is er een ferry om 09.45 en om 12.30 uur.  
De trein naar Paisley Gilmour Street) Station vanuit Ardrossan gaat op weekdagen en op zaterdags om het half uur en op  zondag om het uur of om de 2 uur.
Let op: Op zondagen gaat de eerste ferry om 11.05 en kun je niet eerder dan 14.15 op de luchthaven van Glasgow zijn. 

Voor meer informatie over de treindienstregeling in Schotland: klik hier.
Voor openbaar vervoer in Schotland in het algemeen: klik hier

Je kunt dit arrangement starten van half april tot half oktober. Bedenk dat de zomermaanden druk op Arran en dat de hoeveelheid beschikbare accommodaties beperkt is. Boek voor die periode dan ook tijdig! 

De Bank Holidays zijn vrije maandagen, waardoor een lang weekend ontstaat en het overal druk wordt met bezoekers en veel gesloten is. Je kunt deze weekenden beter mijden voor uw vakantie.
Klik hier voor de juiste data van Bank Holidays.
NB. Er zijn afwijkende Bank Holidays in Engeland, Schotland en Wales!

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Schotland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal. 
Carmacal Schotland Isle of Arran

Voor deze wandelvakantie zijn de volgende zaken van belang:

 • goede regenkleding,
 • warme en luchtige wandelkleding,
 • goede (berg)wandelschoenen met een goed profiel en waterdicht
 • gamaschen
 • eventueel uitschuifbare wandelstokken
 • dagrugzak (25 liter)
 • insectenwerende middelen
 • zonnebrandcreme
 • ehbo-kit

Tijdens de reis wordt je bagage vervoerd. Je wandelt daarom alleen met een kleine dagrugzak met daarin voldoende ruimte voor een warme trui of vest, regenkleding, lunchpakket en drinken. Het maximale gewicht van je bagage is 20 kg. per persoon. Wij raden je aan je bagage in een softpack rugzak of weekendtas te vervoeren. 

Ga je binnenkort op reis naar Groot-Brittannië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/verenigd-koninkrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/groot-brittannie-en-noord-ierland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB.
Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Midges in Schotland
Midges zijn kleine steekvliegjes die, samen met muggen, op windstille dagen in groten getale rondvliegen boven de Schotse Moors. Insectenwerende middelen met DEET of een fijnmazig muggennet helpen hiertegen.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

isle of arran

Groot-Brittannië - Schotland - Isle of Arran

Schotland in het klein

Wandelvakantie langs hotels, lodge en guesthouses

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.