Groot-Brittannië - Pembrokeshire, 8 dagen De ruige rotskust van Zuidwest-Wales

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs B&B's

Je volgt een deel van het vermaarde Pembrokeshire Coast Path tijdens deze wandelvakantie in Wales. Je komt door een landschap met een schitterende afwisseling van steile kliffen met zeevogelkolonies, beschutte baaien en uitgestrekte ongerepte zandstranden. Daar tref je niet alleen kleine vissersplaatsjes als Newport en Fishguard, maar ook de imposante kathedraal van het kleine stadje St. Davids. 

Uniek aan deze reis

 • Afwisseling van kliffen en stranden
 • Echte kustwandeling
 • Mooie stadje St. Davids met kathedraal
 • Veel zeevogels
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Groot-Brittannië - Pembrokeshire Coast Path

Het vermaarde Pembrokeshire Coast Path is een bijna driehonderd kilometer lang natuurmonument van rotskliffen, kleine strandjes en schilderachtige vissersdorpjes. De kapen en baaien langs de uiterste westrand van Wales, thuisbasis van de grijze zeehond, worden onophoudelijk bewerkt door de beukende golven. Tijdens deze zwerftocht kun je niet om de rijke zeevogelkolonies heen: drieteenmeeuwen en Noordse stormvogels bevolken luidruchtig de steile kliffen. Het plaatsje St. Davids vormt een aparte attractie. Dit kleinste stadje van Groot-Brittannië, spiritueel centrum van Wales, kent een schitterende kathedraal. Ook kun je er excursies maken naar de vogelrijke Ramsey Islands of op zoek gaan naar walvissen en dolfijnen. Je overnacht in sfeervolle accommodaties, waar je altijd een hartelijke ontvangst wacht. De onderkomens liggen echter vaak niet direct aan de kust, op mooie dagafstanden. Daarom word je een aantal keren op weg gebracht naar het startpunt van de wandeling, of na de wandeling opgepikt en naar je accommodatie gebracht,. 

Dag 1

Aankomst in Pembrokeshire. Newport is een klein plaatsje aan de monding van de rivier de Afon Nyfer.

Overnachting in

Newport of Dinas

Dag 2

Na het ontbijt word je naar Moylgrove gebracht. Van hier loop je via het kustpad terug naar Newport. Je begint vanaf Ceibwr Bay te wandelen over kliffen tot 150 m hoog, met spectaculaire uitzichten op verwrongen gesteenten en langs zeevogels. Je eindigt op de vlakke Newport Sands aan de monding van de Afon Nyfer. Wandeling: 15 km, 240 m stijgen en 250 m dalen, 6 uur.

Overnachting in

Newport of Dinas

Dag 3

Je volgt het kustpad naar het grotere plaatsje Fishguard met de wijken Lower Town en Upper Town. Lower Town heeft een historisch haventje en is een gewilde filmlocatie. Vanuit Upper Town is de laatste poging verijdeld tot een invasie van Engeland (1797, door de Fransen). Je loopt rond het fraaie schiereiland Dinas Island, genietend van de geel gekleurde gaspeldoorn in het voorjaar en de paars gekleurde heidevelden in de zomer. Wandeling: 20,5 km, 300 m stijgen en dalen, 7 uur. Afhankelijk van de plek waar je overnacht, is het nog een stuk lopen in Fishguard.

Overnachting in

Fishguard

Dag 4

Langs de bijzonder grillige rotskust, met een flink aantal korte stijgingen en afdalingen, loop je langs Strumble Head, een honderden miljoenen jaren oude vulkaan. Uit het gesteente van het achterland van Pembrokeshire ('blue stone country') werden in de bronstijd de stenen gehakt voor de beroemde 'stone circle' van Stonehenge. Aan het einde van de wandeling word je door een taxi opgehaald vanaf Trefasser Cross en word je in circa 25 minuten naar het vriendelijke dorpje Trefin gebracht, dat vlakbij de kust ligt.  Wandeling: 18 km, 290 m stijgen en 260 m dalen, 6 uur.

Overnachting in

Trefin

Dag 5

Een taxi brengt je terug naar Trefasser en je vervolgt het kustpad vanaf de plek waar je het gisteren hebt verlaten. Enkele schitterende zandbaaitjes wisselen de rotsachtige kliffen af. Wandeling: 16 km, 180 m stijgen en 220 m dalen, 5,5 uur.

Overnachting in

Trefin

Dag 6

Vanuit Trefin loop je over het kustpad eerst naar Porthgain. Aan het haventje staan nog steeds indrukwekkende ruïnes van 19e eeuwse bedrijfsgebouwen toen hier de overslag plaatsvond van lei- en wegensteen. Daarna loop je verder over mooie delen van het Pembrokeshire Coast Path naar Whitesands Bay. Hier kun je de bus nemen of nog 3,3 km doorlopen over asfaltwegjes naar St. Davids, een leuk stadje verscholen in de Alun-vallei. Wandeling: 20 km, 280 m stijgen en dalen, 6,5 uur.

Overnachting in

St. Davids

Dag 7

Na een busritje naar Whitesands Bay vervolg je daar het kustpad naar het toeristische dorpje Solva. Onderaan de kliffen liggen onbereikbare strandjes, die vooral in de herfst worden bevolkt door zeehonden. In Solva wacht een taxi op je voor de rit terug naar St. Davids. In plaats van wandelen kun je vandaag ook het vogelrijke Ramsey Island bezoeken of een dolfijnen- of walvissafari maken (www.ramseyisland.co.uk). Wandeling: 21 km, 150 m stijgen en dalen, 7 uur.

Overnachting in

St. Davids

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in eenvoudige maar gastvrije bed & breakfasts, in kamers met privé badkamer. Wegens kleinschalige accommodaties moet er wel eens worden uitgeweken naar andere accommodaties. In Trefin kan het voorkomen dat je op een kamer verblijft die de w.c. moet delen met een andere kamer (6 wc's op 4 kamers). Elke kamer heeft wel een eigen douche.
In een typische Engelse B&B zijn alle kamers verschillend van vorm en grootte. Helaas zitten er ook kleinere kamers tussen en we kunnen niet garanderen dat je daar niet terecht kunt.

Let op:  In Trefin (kan het voorkomen dat je op een kamer verblijft die de w.c. moet delen met een andere kamer (6 wc's op 4 kamers). Elke kamer heeft wel een eigen douche.
In Trefin  maak je zelf je ontbijt klaar, wel worden alle ingrediënten geleverd (inclusief fruit, eieren, yogurt etc.)

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een stevig Engels ontbijt voor je klaar. Je kiest zelf een restaurant of pub voor het avondeten, al kan het voorkomen dat je op een afgelegen plek overnacht. Dan kun je ter plekke dineren. De lunch kun je onderweg inkopen of je kunt een lunchpakket bestellen bij de B&B. In Trefin (dag 4 en 5) maak je zelf je ontbijt klaar, wel worden alle ingrediënten geleverd (inclusief fruit, eieren, yogurt etc.)

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer op dag 3, 4 en 6 (1 koffer per persoon, max. 15 kg)
 • taxi transfers: ochtend dag 2, namiddag dag 4, ochtend dag 5, namiddag dag 7
 • digitale reisinformatie 
 • originele wandelkaart (ontvang je ter plekke)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • overige transfers per lijnbus of taxi (dag 1, namiddag dag 6, ochtend dag 7, dag 8)
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • lokale transfers per lijnbus (ca. € 30,- p.p.)

Over de activiteiten

Tijdens deze reis volg je het mooiste gedeelte van het kustpad in Wales. Omdat de accommodaties meestal niet op mooie dagafstanden aan de kust liggen, maar in plaatsjes in het binnenland, is busvervoer onontbeerlijk. De Coastal Bus, met namen als Poppit Rocket en Puffin Shutle, rijdt met kleine busjes op en neer tussen de dorpjes en de kust (zie hier). Men probeert hiermee het autoverkeer in het National Park te verminderen. Je overnacht meestal 2 maal op dezelfde plek en het dagprogramma is zo samengesteld dat de bustijden mooi aansluiten op de wandelingen. De ritten duren 10-30 minuten. Het voordeel van deze opzet is dat je makkelijke een rustdag kunt inlassen of de wandeling (bv. bij slecht weer) kunt inkorten. Je wandelt over stranden, kliffen en (on)verharde weggetjes. Er zitten gemene korte, steile klimmetjes in het kustpad, dat overigens erg goed wordt onderhouden. Je zult soms van het kustpad een stukje landinwaarts moeten lopen naar accommodatie of bushalte.

Extra's

Verlengingshotels

Rodney Hotel (Bristol)

Dit hotel in Bristol brengt u terug naar de vervlogen tijd van Koning George en laat deze herleven. Het Rodney Hotel beschikt over 31 kamers die allen de naam dragen van één van de schepen die samen de vloot vormden onder de vlag van Admiraal Rodney. Deze admiraal was een grote held in Bristol ten tijde dat het pand gebouwd werd. Bij het hotel hoort een ommuurde tuin waar u rustig kan zitten met een drankje of kan genieten van uw maaltijd.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Moylgrove is ca. 600 km (via veerverbinding Hoek van Holland - Harwich). Je kunt in de buurt van de accommodatie op de openbare weg parkeren. Aan het eind van de week reis je per bus van St. Davids naar Newport om de auto op te halen (reistijd ca. 1,5 uur, 1 overstap in Fishguard). Je kunt uiteraard de auto al ophalen als je in St. Davids aankomt.
Klik hier voor informatie over de bus en trein in Wales.

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan reis je van Amsterdam in ca. 11 uur naar Haverfordwest  (3x overstappen, incl. overstap in Londen). Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Van Haverfordwest neem je de bus (lijn T5) naar Newport, Pembrokeshire (er is nog een ander Newport in Wales), reistijd ca. 1 uur. De laatste bus vertrekt om 19.45 (op zondagen al om 17.10). Aan het eind van het arrangement neem je de bus van St. Davids naar Haverfordwest (1 uur). Er gaat dagelijks een bus vanuit St.Davids die om 7.45 vertrekt en om 8.38 in Haverfordwest aankomt.

Klik hier voor informatie over de bus en trein in Wales.


LET OP dat je voldoende overstaptijd in London heeft (min 1 uur) om met de metro van het ene station naar het andere te reizen. Eventueel kan je een nacht in London bijboeken om een stadsbezoek aan deze wandelvakantie te koppelen.

Veerboot informatie


Voor alle veerbootverbindingen naar Engeland en Wales kunt u uitstekend terecht bij Overtocht.nl.
Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

Wij raden u aan uw overtocht pas te reserveren nadat uw SNP arrangement bevestigd is.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Cardiff of Bristol.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

 

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Aansluitend reis je per lokale trein van Cardiff of Bristol naar Haverfordwest (3 of 3,5 uur).
Van Haverfordwest neem je de bus (lijn T5) naar Newport, Pembrokeshire (er is nog een ander Newport in Wales), reistijd ca. 1 uur. De laatste bus vertrekt om 19.45 (op zondagen al om 17.10). Aan het eind van het arrangement neem je de bus van St. Davids naar Haverfordwest (1 uur). 

Klik hier voor informatie over de bus en trein in Wales.

Je kunt dit arrangement starten van 1 mei t/m 15 okt.  Buiten de zomer is het overigens erg mooi aan de kust van Wales, met als speciale attractie dat het in het voorjaar vogelbroedseizoen is en in het najaar de zeehonden pups hebben.
De Bank Holidays zijn vrije maandagen, waardoor een lang weekend ontstaat en het overal druk wordt met bezoekers en veel gesloten is. Je kunt deze weekenden beter mijden voor je vakantie.
Klik hier voor de juiste data van Bank Holidays.
NB. Er zijn afwijkende Bank Holidays in Engeland, Schotland en Wales!

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Wales ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Ter plekke zijn er een aantal transfers per taxi voor je geregeld, van de accommodatie naar de start van de wandeling of vanaf het eind van de wandeling naar de accommodatie. Dit betreft: dag 2 voor de wandeling van Newport naar Molygrove, op dag 4 na de wandeling van Trefasser Cross naar Trefin, voor de wandeling van dag 5 van Trefin naar Trefasser Cross, dag 7 na de wandeling van Solva naar St.Davids. Na de wandeling van dag 6 en voor de wandeling van dag 7 kun je de lijnbus nemen. 

Ga je binnenkort op reis naar Groot-Brittannië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/verenigd-koninkrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/groot-brittannie-en-noord-ierland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB.
Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Midges in Schotland
Midges zijn kleine steekvliegjes die, samen met muggen, op windstille dagen in groten getale rondvliegen boven de Schotse Moors. Insectenwerende middelen met DEET of een fijnmazig muggennet helpen hiertegen.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

xx

Groot-Brittannië - Pembrokeshire

De ruige rotskust van Zuidwest-Wales

Wandelvakantie langs B&B's

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.