Lake District

Groot-Brittannië - Lake District, 9 dagen De Cumbrian Mountains

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs B&B's en guesthouses

Het Lake District is een van Engelands favoriete wandelbestemmingen. Het landschap, met zijn stervormige patroon, kent steile, rotsachtige bergruggen en brede gletsjerdalen, veelal opgevuld met prachtige meren. De wandeltocht voert door de Tarn Hows, een van Lakelands ongerepte natuurgebieden. Je overnacht in gastvrije bed & breakfasts en guesthouses, veelal in de vrije natuur gelegen. Tijdens deze reis neem je je bagage meer in je rugzak, tenzij je bagagevervoer hebt bijgeboeken. Per boeking doen we een donatie aan Nurture Lakeland, een organisatie die ijvert voor het behoud van het bijzondere landschap in het Lake District.

Uniek aan deze reis

 • Afwisseling bergen en meren
 • Donatie aan Nurture Lakeland
 • Engelands nummer 1 wandelbestemming!
 • Onverwacht mooie Fells
 • Start en einde in het mooie plaatsje Ravenglass aan de Ierse Zee
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Groot-Brittannië - Lake District

In het kort ziet je programma voor de acht dagen van deze reis er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst Ravenglass, overnachting Ravenglass
 • Dag 2: wandeling naar Eskdale, overnachting Eskdale
 • Dag 3: wandeling naar Coniston, overnachting Coniston
 • Dag 4: rondwandeling Coniston, overnachting Coniston
 • Dag 5: wandeling naar Grasmere, overnachting Grasmere
 • Dag 6: wandeling naar Borrowdale, overnachting Borrowdale
 • Dag 7: wandeling naar Wasdale Head, overnachting Wasdale Head
 • Dag 8: wandeling naar Ravenglass, overnachting Ravenglass
 • Dag 9: einde arrangement
Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Aankomst in het vriendelijke plaatsje Ravenglass, dat aan de zanderige baai van de monding van de River Esk ligt die hier in de Ierse Zee uitmondt. Hier begint ook het stoomtreintje dat door de vallei van Eskdale rijdt. Het dorpje ligt op het enorme landgoed van Muncaster Estate.

Overnachting in

Ravenglass

Dag 2

Na het ontbijt hijs je je rugzak om de schouders en gaat je ronde door de Cumbrian Mountains van start. Deze eerste dag is een rustige inloopdag en wandel je door een vriendelijk cultuurlandschap. Je verlaat Ravenglass langs een wad-achtige kust. Op weg naar het binnenland in kom je over de landerijen van Muncaster Castle, een imposant kasteel met fraaie tuinen en een vermaard uilencentrum. En ook, niet te vergeten, een mooi lunchcafé. Daarna stijg je naar de Muncaster Fell, een smalle bergrug, vanwaar je vrij uitzicht hebt over de bergen voor je en de kustvlakte achter je.  Daarna volg je de heldere stroom van de River de Esk door een fraai en oud Brits landschap, met eeuwenoude eiken en een statig landhuis. In Eskdale passeer je de twaalfde-eeuwse St.Catherine’s Church voordat de wandeling in het gehuchtje Boot eindigt.  Wandeling: 14 km, 300 m stijgen, 250 m dalen, 5,5 uur.

Overnachting in

Eskdale (Boot)

Dag 3

De stevige wandeling van Eskdale naar Coniston begint met een geleidelijke klim naar een drassig hoogland, vanwaar je terugkijkt over het immer groene Eskdale, met zijn kenmerkende, droog gestapelde, stenen muren. Dan daal je via een drassig pad af door een sparrenbos naar een in het idyllisch dal van Dunnerdale gelegen inn. Na een versnapering aldaar wacht je een pittige klim naar de ruige hooglanden en de 600m hoge Walna Scarr pas. Tenslotte daal je af over de kale flanken van de Old Mann of Coniston, naar het levendige dorpje Coniston dat nabij het Coniston Water ligt. Wandeling: 18 km, 660 m stijgen en 760 m dalen, 7,5 uur.

Overnachting in

Coniston

Dag 4

Achter Coniston ligt een dal vol bergmeertjes en relicten van oude kopermijnen, omsloten door een 800 m hoge bergkam. Je begint met de beklimming van de 803 m hoge Old Man of Coniston, de bekendste top in de omgeving. Al na een half uur laat je het lieflijke Engelse landschap achter je en komt in de ruige kale Fells terecht (een woord afgeleid van het Noorse Fjell, geïntroduceerd door de Vikingen rond het jaar 1000). Vanaf de Old Man loop je verder over de brede kam, met enorme vergezichten, naar de bijna even hoge Swirl How. Daarna daal je af langs het fraaie bergmeer Levers Water, in de negentiende eeuw een waterreservoir om de mijn-machinerie aan te drijven. Wandeling: 12 km, 800 m stijgen en dalen, 6 uur lopen (af te korten tot een wandeling naar Levers Water van 7 km, 400 m stijgen en dalen, 2,5 uur), Als het weer te slecht is of als je geen zin hebt de bergen in te gaan, dan raden we een vlakke wandeling langs het meer van Coniston aan (4-6 km), gevolgd door een boottocht naar Brantwood, het huis van de negentiende-eeuwse schrijver John Ruskin. Hier kun je de fraai aangelegde tuin en het huis met een interessante kunstcollectie bezoeken, af te sluiten met een High Tea met uitzicht op de Old Man (of de wolken er omheen).

Overnachting in

Coniston

Dag 5

Vandaag wacht je een wandeling met een voortdurend wisselende karakter, Je verlaat Coniston via een korte maar pittige klim naar het hoogland van Coniston Fell. Vanaf de boerderij van High Tilberthwaite wordt het landschap lieflijker.  Dit is het groene en weelderig beboste Little Langdale. Via het mooie kerkje van Chapel Stile en de wild stromende beek die door de kloof van de Raven Crag stroomt klim je voor de laatste keer vandaag naar het ruige hoogland. Voor je ligt het mooie meer van Grasmere, met daarachter het gelijknamige dorpje, dat midden in het hart van het Lake District ligt. Dit toeristische plaatsje biedt tal van winkeltjes, restaurants en pubs.  Het verschil met de stilte van de fells kon niet groter zijn. Lengte 15 km, 550m stijgen en dalen, wandelduur 6 uur. 

Overnachting in

Grasmere

Dag 6

Een kortere, maar prachtige wandeling door klassiek Lakeland-landschap leidt je over de bergrug Greenup Edge naar Borrowdale.  Wellicht heb je vanochtend nog even tijd om eerst in Grasmere het huis van de dichter Wordsworth in Dove Cottage of en de beroemde Ginger Bread Shop te bezoeken! Bij mooi weer start je de wandeling met een fikse klim  over de bergkam van Helm Crag en Gibson Knot en heb je prachtig uitzicht aan weerskanten en het mooie Grasmere achter je. Bij slecht weer kun je voor een gemakkelijker route door de vallei van Easedale kiezen. Lengte 14 km, 640 m stijgen en 620 m dalen, duur 6 uur.

Overnachting in

Borrowdale

Dag 7

Borrowdale is misschien wel de mooiste vallei van het Lake District, met zijn rotsen en loofbomen. Dit is een heerlijk ensemble van gehuchten, Seatoller (de natste plaats van Engeland), Longthwaite, Rosthwaite en Stonethwaite. Mooie paden langs de rivier verbinden de dorpjes en hun pubs met elkaar. ‘Thwaite’ oud-Noors is voor paddock, een omheining voor paarden. Via de boerderij van Seathwaithe klim je naar de prachtige Sty Head Pass,  met 496 m hoogte een van de belangrijkste bergpassen van de Cumbrian Mountains. Qua absolute hoogte stelt het misschien niet zo veel voor, maar het ruige rootslandschap geeft je het gevoel dat je hoog in de Alpen bent.  Voor je ligt de vallei van Wasdale, de meest afgelegen vallei van het Lake District. Ver daarachter zie je bij helder weer de Ierse Zee kijkt vangt u nog een glimp van de zee op, in de verte. Vanaf de pas kun je (bij goed weer!)  een van de imposante bergen van de Cumbrian Mountains beklimmen; de Great Gable (899m hoog). Over een mooi aangelegd pad voor transport per paard, daterend uit de middeleeuwen, daal je af in Wasdale, waar je overnacht in een afgelegen Inn, waar de bakermat van het Engelse ‘mountaineering’ ligt. Wandeling: 11,5 km (of 14,5 km met extra klim naar Great Gable), 400m stijgen en dalen (of 800m stijgen en dalen incl. Great Gable), 4 of 6,5 uur wandelen.

Overnachting in

Wasdale Head

Dag 8

Het slotakkoord van je trekking door de Cumbrian Mountains en het Lake District leidt je weer naar Ravenglass aan de Ierse Zee. Voordat je uit Wasdale Head vertrekt kun je eerst nog een snelle blik werpen in het kleinste kerkje van Cumbria. Eerst wacht een steile klim naar de top Illgill Head. Vanaf de 609m hoge top kijk je prachtig uit over het in de diepte gelegen Wastwater, dat een groot deel van de valleibodem van Wasdale vult. Recht voor je ligt de, vaak in de wolken gehulde, hoogste top van Engeland: Scafell Pike (978m hoog). Je volgt de geleidelijk dalende brede kam van Whin Rigg en via de bossen van Irton Park bereik je geleidelijk aan het laagland van de kust. Tenslotte volg je het pad langs de Eskdale spoorlijn en de vriendelijke River Mite tot je uiteindelijk Ravenglass weer bereikt. Hier kan de rugzak devinitief van de schouders en kun je genieten van een welverdiende pint of een high tea met scones! Wandeling: 19 km, 500m stijgen en 600m dalen, duur 7 uur.

Overnachting in

Ravenglass

Dag 9

Het arrangement eindigt na het ontbijt in Ravenglass.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Bij deze reis verblijf je in kleinschalige B&B’s, Inns en hotels, waar je hartelijk ontvangen wordt en de typische Engelse gastvrijheid ervaart. Sommige van deze accommodaties hebben maar enkele kamers (van verschillende afmetingen), zodat we op elke overnachtingsplaats met meerdere adressen werken. De accommodaties liggen in kleine en fraaie dorpjes of midden in de natuur of in kleine gehuchtjes (zoals in Boot, Borrowdale en Wasdale Head. Coniston en Grasmere zijn wat grotere dorpen met diverse faciliteiten.

Over de maaltijden

De dag begint met een stevig ‘cooked breakfast’, waar je het grootste deel van de wandeling op kunt teren. Voor wat extra’s voor onderweg kun je in de dorpen inkopen doen, behalve in Eskdale (Boot), Borrowdale en Wasdale Head. Hier kun je van te voren wat inslaan of de gastheer/vrouw vragen een lunchpakket samen te stellen. Op een aantal dagen kom je tijdens de wandeling een Inn tegen. Na aankomst kun je altijd zelf koffie en thee zetten op de  kamer of in de zitkamer. Voor het avondeten is er altijd een eethuis of pub in de buurt waar je voor niet te veel geld goed kunt eten en het ook nog gezellig is  (maximaal 15 min lopen) of kun je dineren in de accommodatie.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen in B&B's, guesthouses of hotels in kamers met eigen badkamer
 • donatie aan Nurture Lakeland
 • digitale reisinformatie 

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • lunches
 • diners
 • bagagevervoer (optioneel bij te boeken)
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone en/of met de Nederlandstalige routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

In de dalen wandel je door een typisch, oud Engels landschap van afwisselend bos en weiland over Public Footpath's. In de bergen (fell's) ben je al snel boven de boomgrens en loop je over soms drassige paden door open weideland, waar de geharde Lakeland schapen lopen. De paden zijn goed te belopen (behalve na zware regenval), maar de stijgingen en dalingen zijn pittig en vaak steil. Per dag klim en daal je tussen de 500 en 800m, meestal verdeeld over meerdere klimmen. Op dag 2 zijn de hoogteverschillen beperkter. De wandelingen zijn niet al te lang; dagelijks van 12 tot 19 km.  Vooral als het mistig is geeft een GPS of route app (of kompas) extra zekerheid.

Let op: Op deze reis wandel je met je eigen rugzak, maar je kunt bagagevervoer bijboeken. Omdat het bagagevervoer op de meeste dagen om de bergen  heen moet rijden zijn de afstanden groot en is bagagevervoer kostbaar. Daarom zit het niet standaard bij deze reis inbegrepen, maar kun je het optioneel  bijboeken. Zie onder 'extra's'.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Grasmere is een leuke plaats met veel faciliteiten. 

Extra's

Transfers

Bagagevervoer

Bij de reis is het bagagevervoer vanwege de lange afstanden en daarmee relatief hoge prijs niet standaard inbegrepen. Wil je toch dat we het bagagevervoer voor je regelen, dan kun je deze service bijboeken. Het betreft bagagetransfers op dag 2, dag 3, dag 5, dag 6, dag 7 en dag 8.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per persoon. Per persoon is 1 stuks bagage van maximaal 20 kg. toegestaan.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Ravenglass is ca. 220 km (via veerverbinding IJmuiden - Newcastle) of 330 km (via veerverbinding Rotterdam - Hull). Je kunt je auto parkeren op de openbare parking van het dorpje (betaald parkeren).

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan reis je met de Eurostar via Brussel naar Londen-St.Pancras station. Vervolgens vanaf London-Euston station naar Lancaster en dan lokale trein naar Ravenglass . De treinrit van Amsterdam naar Ravenglass duurt ca 10 uur, met 4x overstappen. Terug reis je eveneens vanaf Ravenglass via Lancaster naar London-Euston en verder vanaf Londen-St.Pancras via Brussel naar Nederland. We raden je onderstaand schema aan. 
Treinreizigers die niet via Londen willen reizen, raden we aan om de nachtboot van IJmuiden naar Newcastle te nemen. Na aankomst in Newcastle reis je 3,5 tot 4 uur per metro en trein via Carlisle naar Ravenglass.

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Klik hier voor treintijden.
Klik hier voor informatie over openbaar vervoer in Noord-Engeland.

Veerboot informatie

De nachtboot van IJmuiden naar Newcastle is een comfortabele verbinding met Noord-Engeland.
Voor alle veerbootverbindingen naar Engeland kun je uitstekend terecht bij Overtocht.nl.
Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

Wij raden je aan je overtocht pas te reserveren nadat uw SNP arrangement bevestigd is.

Vanuit Newcastle neem je de trein naar Ravenglass (ca. 3,5 uur reistijd).

Klik hier voor informatie over openbaar vervoer in Noord-Engeland.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Manchester.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf het vliegveld van Manchester neem je de trein. Reistijd naar Ravenglass is ca. 3,5 uur, met 1 of 2x overstap (in alle gevallen in Lancaster, soms ook in Manchester Picadilly Circus).
Terug reis je ook per trein vanaf Ravenglas via Lancaster naar Manchester airport.

Voor meer informatie over de actuele treindienstregeling: klik hier
Klik hier voor informatie over openbaar vervoer in Noord-Engeland.
NB. op zon- en feestdagen rijdt het openbaar vervoer minder frequent

Je kunt dit arrangement starten van 15 mei t/m 10 oktober. Hou er rekening mee dat in de bergen van de Cumbrian Mountains het weer snel om kan slaan; neem daarom (wandel)kleding mee voor alle weertypes. Een windstopper en goede regenkleding zijn onontbeerlijk. Maar ook warme en zonnige dagen komen in de zomerperiode zeker voor! 
De Bank Holidays zijn vrije maandagen, waardoor een lang weekend ontstaat en het overal druk wordt met bezoekers en veel gesloten is. Je kunt deze weekenden beter mijden voor je vakantie.
Klik hier voor de juiste data van Bank Holidays.
NB. Er zijn afwijkende Bank Holidays in Engeland, Schotland en Wales!

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Lake District ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

 

 Een bedrag van 5 GBP per persoon wordt afgedragen aan de Nurture Lakeland Foundation, die zorg dragen voor het onderhoud van de wandelpaden in het Lake District. Meer informatie vind je op: https://www.lakedistrictfoundation.org/what-we-do/

Vanwege de vaak stenige en modderige paden en fikse hoogteverschillen zijn goede, hoogsluitende wandelschoenen, gamaschen en uitschuifbare wandelstokken sterk aanbevolen.  Voor je bagage heb je een rugzak van 40-50 liter nodig (tenzij je bagagevervoer bijboekt, dan volstaat een dagrugzakje van ca. 20 liter). Qua wandelkleding moet je rekening houden met alle weertypes: van warm tot koud.   Goede regenkleding en ene goede windstopper zijn ook zeer aanbevolen.

Tijdens deze reis draag je zelf je bagage op je rug, maar je kunt ook bagagevervoer bijboeken (zie onder 'Extra's').  Maar omdat de bagagevervoerder vaak om de bergen heen moet rijden zijn de afstanden van het bagagetransport groot en is de prijs hiervoor aanzienlijk. 

Een rugzak van 40-50 liter is in principe voldoende om je kleding, toiletartikelen etc. mee te nemen. 

Ga je binnenkort op reis naar Groot-Brittannië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/verenigd-koninkrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/groot-brittannie-en-noord-ierland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB.
Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Midges in Schotland
Midges zijn kleine steekvliegjes die, samen met muggen, op windstille dagen in groten getale rondvliegen boven de Schotse Moors. Insectenwerende middelen met DEET of een fijnmazig muggennet helpen hiertegen.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

zicht_op_Waste_Water_JM.jpg

Groot-Brittannië - Lake District

De Cumbrian Mountains

Wandelvakantie langs B&B's en guesthouses

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.