Griekenland - Rhodos, 8 dagen Wandelvakantie langs de rustige noordkust

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit twee gastvrije dorpshotels

Rhodos, het zonnige Griekse eiland voor de Turkse kust. Wandelen vanuit een gastvrij dorpshotel in een groen plaatsje aan de rustige noordkust en een mooi gelegen wijndorp bij de berg Ataviros. Over oude voetpaden en landweggetjes naar de antieke stad Kamiros, de top van Profitis Ilias of door het verrassende achterland. Via een statige burchtruïne langs wijngaarden en bossen met mooie uitzichten op de kust en het eiland Chalki. Spring op de fiets of e-bike en fiets naar de beroemde vlindervallei Petaloudes. Ontdek de rijke eilandgeschiedenis en mis de Middeleeuwse oude stad niet!

Uniek aan deze reis

 • Gastvrije dorpshotels afzijdig van toerisme
 • Historisch Rhodos stad en Kamiros
 • Verrassend groene wandelingen
 • Wijnwandelen bij Embonas
 • Zee of zwembad
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Griekenland - Rhodos

Aan de noordwestkust van het eiland Rhodos, ver van de toeristische drukte en aan de voet van een beboste heuvelrug, ligt het 500 inwoners tellende Kalavarda. Kalavarda heeft een knus dorpsplein waar je samen met de plaatselijke bevolking en de papas, de dorpspriester, van een ouzo met mezedes (Griekse tapas) kunt genieten. Achter de dorpsfontein ligt een mooi oud deel van het dorp met steegjes, trappen en de goed onderhouden kerk. De olijfgaarden in het achterland gaan over in de bossen van de hoogste berg in de omgeving, de Profitis Ilias: Rhodos is een verrassend groen eiland.
Meer landinwaarts ligt Embonas. In dit dorp met ruim 1000 inwoners wonen de belangrijkste wijnboeren van Rhodos. De wijngaarden liggen tegen de flanken van de hoogste berg van Rhodos, de Ataviros (1215 m).

Nota Bene: natuurlijk hebben de branden van zomer 2023 enorme schade aangericht. Gelukkig is ons wandelgebied hier niet door getroffen en is het landschap intact gebleven!

Dag 1

Aankomst op Rhodos. Transfer van het vliegveld naar het hotel. Indien je vroeg aankomt, dan heb je nog tijd voor een kennismakingswandeling (4 km) door het dorp Kalavarda (dorpsplein, dorpskerk) en langs wijngaarden en knoflookvelden naar het strand (visrestaurants).

Overnachting in

Kalavarda - Hotel Maistrali

Dag 2

Er zijn, deels ter plaatse, een aantal leuke wandelingen beschreven. Verder kun je vanuit Kalavarda ook makkelijk met de bus een dagje naar Rhodos stad (UNESCO werelderfgoed) of per boot naar het eiland Chalki.

Eigenlijk een 'must' vinden we de Kamiros-rondwandeling. Vanuit het dorp wandel je door het groen naar de opgravingen van de antieke stad Kamiros, in de oudheid één van de drie stadstaatjes op Rhodos en een prachtige opgraving. De terugweg gaat langs zee. Onderweg kom je langs meerdere restaurantjes.
Wandeling: 10 km, 160 m stijgen en dalen, ca. 3 uur exclusief het bezoek aan de opgravingen.

Overnachting in

Kalavarda - Hotel Maistrali

Dag 3

Een andere wandeling die je zeker moet doen gaat naar Salakos en Profitis Ilias. Je klimt door een stil en ruig gebied met weidse uitzichten op de bergen naar Salakos, een dorp met een intiem dorpsplein. Daarna wandel je over een oud keienpad omhoog tegen de flanken van de beboste Profitis Ilias. Bovenop deze berg kan de vervallen “Mussolini-villa” bekeken worden en een rondje gewandeld worden naar een uitzichtpunt op het oosten. Via het keienpad weer terug naar Salakos met op het einde nog een lusje door Butterfly River. Restaurants in Salakos en op de Profitis Ilias. Terug naar Kalavarda regelen we een transfer.
Wandeling: 17 km, 850 m stijgen en 650 m dalen, 5 uur (kan worden ingekort tot 8 of 14,5 km).

Wat makkelijker dan bovenstaande tocht is de rondwandeling Agia Anna. Een hele stille wandeling vanuit het dorp, heen door het groene dal van de Argiros naar een wijngaard en de kapel van Agia Anna. Via de heuvels met fraaie uitzichten afdalen naar het dal van de Kalavarda-rivier en terug naar het dorp.
Wandeling: 14 km, 300 m stijgen en dalen, 4 uur.

Overnachting in

Kalavarda - Hotel Maistrali

Dag 4

Er zijn meerdere extra wandelingen mogelijk, maar wellicht is dit ook een goede dag om wat verder weg te gaan.

 • De rondwandeling door het oude centrum van Rhodos-Stad is 6 km en nagenoeg vlak (heen en terug per bus). Zeer bezienswaardige oude, ommuurde stad met herinneringen uit de tijd van de Kruisvaarders, de Turken en de Italianen. Een bezienswaardig archeologisch museum en in de achterafsteegjes verstopte terrasjes maken dit een ontspannen dag.
 • Je kunt fietsen en aansluitend een wandeling maken naar de beroemde vlindervallei, Petaloudes. In het vlinderseizoen van eind juni tot eind september zijn er in een beekdal duizenden vlinders van de soort Spaanse Vlag. Fietsen ter plaatse te huur. 36 km fietsen, 4 km wandelen.
 • Fietstocht of transfer (15 km enkele reis) naar de haven van Kamiros Skala en bootretour naar Chalki. Het eiland heeft een pittoreske haven, enkele mooie stranden en je kunt wandelen naar een verlaten, oud stadje op een heuvel (circa 8 km, wandelkaart maar geen beschreven route). Afhankelijk van beschikbare boten, fietsen ter plaatse te huur of transfer ter plaatse te regelen met onze vertegenwoordigers.

Overnachting in

Kalavarda

Dag 5

Je wordt met een transfer naar de fraaie kasteelruïne van Kritinia gebracht. Van daaruit wandel je naar Embonas, horeca vind je bij het begin en in Kritinia. Na het bekijken van de imposante ruïne en het dito uitzicht op Chalki volgt een klim door een gebied met kleinschalige landbouw. Pauze op het knusse plein van Kritinia. Daarna loop je een stil natuurgebied binnen. Het decor is de 1215 meter hoge Ataviros met Embonas gelegen tussen de wijngaarden. Na een vallei klim je naar het dorp en het hotel met zwembad.
Wandeling: 10,5 km, 3, 5 uur, 500 m stijgen, 190 m dalen,

Overnachting in

Embonas - Hotel Ataviros

Dag 6

Om het gebied rond Embonas te verkennen hebben we een mooie wijngaardwandeling uitgezet. Deze dag is er ook ruimte om een proeverij te doen, het dorp te verkennen en even bij het zwembad van de omgeving te genieten. Je maakt een korte wandeling door de wijngaarden omhoog tegen de flanken van de Ataviros. Door het groen omlaag langs de afgelegen kapel van Agios Rafaël. Terug in Embonas voert de route langs enkele wijnkelders, zoals die van Emery (een van de grootste van Rhodos) maar ook langs enkele kleinere. In de regel ben je welkom om te komen proeven.
Wandeling door de wijngaarden: 6 km,  2-3 uur, 250 m klimmen en dalen.

Overnachting in

Embonas - Hotel Ataviros

Dag 7

Na een dagje wijnen en wennen rond Embonas is het tijd voor een steviger wandeling. Bij de 'Amartos-wandeling' wandel je door de heuvelachtige en groene omgeving van Embonas en Kritinia. Na  de Sint-Joriskapel volg je een klein pad door een beekdal en kom je bij het verlaten strand van Paleochora. Dan klim je over 150 treden naar het grotkerkje Agio Petro, waarna je via een klein pad bij het Amartosklooster komt.Je eindigt op het plein van Kritinia (met horeca!) waar je wordt opgehaald door de mensen van het hotel. Je kunt de wandeling inkorten door een bosgebied waar je vaak damherten kunt spotten.
Wandeling: 16,6 km, 4-5 uur, 650 m klimmen, 800 m dalen. 
Korte variant door de bossen: 12 km, 3-4 uur, 425 m klimmen, 600 m dalen.

Ter plaatse is nog een extra route beschikbaar door de bossen ten oosten van Embonas (14,5 km, 525 m klimmen en dalen). Je loopt door een heel stil gebied, in het eerste deel met nog een aantal afgelegen wijngaarden, daarna uitgestrekte natuurgebieden. Onderweg zijn er prachtige uitzichten op de Ataviros, de Profitis Ilias, de zee en het kasteel van Kritinia.

Overnachting in

Embonas - Hotel Ataviros

Dag 8

Transfer naar het vliegveld of verlenging van de reis.

Een mooie combinatie is een verblijf in Rhodos Stad, UNESCO werelderfgoed. We hebben een stadswandeling en er is veel cultuur om van te genieten.

NB Programma

De wandelingen van het dagprogramma zijn ter plaatse per dag uitwisselbaar, dus niet gekoppeld aan een specifieke dag. Alleen de verplaatsingsdag van Kalavarda naar Embonas ligt qua wandeltocht vast. De rondwandelingen vanuit Kalavarda en Embonas kun je zelf naar eigen inzicht op elke dag van je verblijf in die plaats doen. 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Kalavarda verblijf je 4 nachten in prima kamers in het kleinschalige hotel Maistrali, dat op 400 m van het dorpsplein en 900 m van het strand ligt. Er zijn ruime kamers met balkon of terrasje en goede sanitaire voorzieningen. Onder de veranda aan de voorzijde vind je een aangenaam terras voor ontbijt, een drankje na het wandelen of om te dineren.
Het hotel in Embonas is 3 nachten je thuisbasis. Het hotel ligt aan de rand van het dorp en de mooie kamers hebben uitzicht op de berg Ataviros. Dit hotel beschikt over een restaurant en een prachtig zwembad. Beide onderkomens worden gerund door gastvrije Griekse families.

Over de maaltijden

In Kalavarda kun je dineren in Hotel Maistrali maar ook in drie dorpstaverna’s en een restaurant aan zee, alle op 300 tot 900 m van het hotel. Het hotel kan een lunchpakket voor je maken of je gaat naar de broodjesbar van de benzinepomp (150 m).
Behalve in het hotel zelf, kun je in Embonas dineren bij enkele tavernas in het dorp. In Embonas vind je een supermarkt, diverse winkeltjes en een uitstekende bakker.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • Airconditioning
 • Transfers op Rhodos van en naar het vliegveld
 • Transfer Salakos - Kalavarda op dag 3
 • Bagagetransfer op dag 5
 • Transfer naar Kritinia op dag 5
 • Transfer na afloop wandeling dag 7
 • Digitale reisinformatie en routes in de SNP Reis app
 • Routebeschrijvingen en kaartmateriaal (ter plekke)

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Extra transfers bij verlenging Rhodos stad (optioneel bij te boeken)
 • Entrees
 • Persoonlijke uitgaven
 • Verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • Toeristenbelasting (ca. € 0,50 per kamer per nacht)

Over de activiteiten

De wandelingen die je maakt variëren in lengte, hoogte en bezienswaardigheden, maar gemiddeld tussen 6 en ca. 15 km. Er zijn per dag meerdere alternatieven mogelijk, die niet allemaal beschreven staan in het dagprogramma. Voor ieder is er dus wat wils! Je loopt afwisselend over landweggetjes en smalle paden, die in de regel goed begaanbaar en goed te vinden zijn. Soms moet je een rivierbedding doorkruisen, wat met waterdicht schoeisel geen probleem is. Hoger op de berghellingen  van o.a. de Profitis Ilias zijn er ook rotsachtige paden of paadjes die soms wat dichtgroeien door stekelige struiken. De grootste hoogteverschillen liggen rond 650 m stijgen en dalen. Tijdens de meeste wandelingen zijn de hellingen meestal kort maar soms wel steil.

Extra dagen

Je kunt extra rustdagen of wandeldagen zowel in Kalavarda als Embonas bijboeken (er zijn diverse extra wandelroutes en ook fietstochtjes). Nabij Kalavarda zijn twee aardige strandjes en een dag op non-actief in Embonas is geen beproeving, dankzij het heerlijke zwembad en de verschillende terrasjes in het dorp.
Tevens kun je extra overnachtingen boeken in een hotel in Rhodos-stad, gevestigd in eeuwenoude panden inde historische binnenstad. Behalve dat je zo meer tijd hebt om deze zeer bezienswaardige stad te bekijken, kun je ook excursies maken naar bijvoorbeeld het pittoreske eiland Symi of de Turkse stad Marmaro. Symi, met zijn pastelkleurige herenhuizen die als een amfitheater rond de haven zijn gebouwd, leent zich goed voor een flinke wandeling.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Saint Michel (Rhodos)

Klein hotel in een 700 jaar oud historisch pand, gelegen in het middeleeuwse centrum van Rhodos Stad aan een klein rustig plein. Met slechts een paar minuten lopen bent u bij de voornaamste bezienswaardigheden als de Ridderstraat, het archeologisch museum en de burcht.

Het charmante hotel heeft vijf kamers die de oude sfeer uitademen, allemaal anders zijn, maar voorzien van het comfort van een eigen badkamer met toilet, wastafel en douche, airconditioning, flatscreen TV, gratis WiFi en koelkastje.

Wil je naar dit hotel gebracht worden, dan is een extra transfer noodzakelijk. Anders dien je tussen vliegveld en hotel met de bus te reizen of zelf een taxi te nemen.

Transfers

Transfer bij verlenging Rhodos Stad

Indien je verlengt in Rhodos Stad, dan zijn er langere transfers nodig. Het komt er op neer dat je extra transfers hebt tussen het vliegveld en Rhodos stad v.v. Dit kun je met deze service bijboeken.

Voorwaarden: Deze transfer graag bij boeking reserveren! De prijs is voor maximaal 4 personen.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Rhodos.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven van charter, Transavia en lijndienstvluchten.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Houd er rekening mee dat met name in schoolvakantieperiodes de vertrek en aankomsttijden van charters zeer vroeg of laat op de dag kunnen zijn. 

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Je wordt bij aankomst van het vliegveld van Rhodos opgehaald en na afloop weer op tijd naar het vliegveld teruggebracht. Wel moeten wij daarvoor op de hoogte zijn van de vluchtgegevens! Denk er dus s.v.p. aan deze aan ons kenbaar te maken indien je zelf de vluchten regelt.

Autohuur optioneel

Huurauto nodig?
Boek deze tegelijk met uw vlucht. Wij bieden u via onze partner Sunny Cars scherpe prijzen.

klik hiervoor een overzicht van alle mogelijkheden, prijzen en aanbiedingen.
NB: U heeft een creditcard op naam van de bestuurder als borg nodig.

Voor boeking van een huurauto op de Sunny Cars site gelden de algemene voorwaarden van Sunny Cars. Klik hier om deze te lezen.

Deze wandeltocht op Rhodos is te boeken van medio april tot eind oktober, behalve tussen 8 juli en 21 augustus. Dan is het te heet om te wandelen.
Het voorjaar is een ideale wandelperiode. Alle bloemen beginnen uitbundig te bloeien, met het hoogtepunt in april. Het najaar wordt vaak gekenmerkt door heldere luchten, en na de eerste regen (meestal ergens in oktober) beleeft de natuur een tweede lente. In de zomermaanden (juni t/m midden september) moet je rekening houden met hoge temperaturen en felle zonneschijn. De (vroege) ochtend is dan in de regel de beste wandeltijd. Op je kamer is er gelukkig airco. Fietstochten zijn in deze periode vaak aangenamer, dus overweeg in Kalavarda eens een dagje fietshuur. In het najaar is het tot eind oktober meestal aangenaam warm en is het nog heerlijk zwemmen in het nog warme zeewater.

Kalavarda, Embonas en hun buurdorpen zijn niet toeristisch, hoewel er in Embonas wel wijntoerisme is. De horeca is er ook buiten het hoogseizoen geopend. In april of eind oktober kunnen de avonden en nachten fris zijn. Maar in het hotel zijn de kamers voorzien van verwarming (via de airco).

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Lesbos ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Er wordt gezorgd voor transfers van en naar het vliegveld en ook de voor enkele wandelingen benodigde transfers zijn inclusief de reissom. Wil je iets verder weg, dan kun je ter plekke prima fietsen huren (ca. € 7,50 per dag), ook handig voor boodschappen. Van en naar Rhodos Stad is het openbaar vervoer een goede optie. 
Ter plaatse kun je goed gebruik maken van de openbare busdienst of een enkele keer een taxi.

Ga je binnenkort op reis naar Griekenland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/griekenland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/griekenland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Griekenland is goed geregeld. Het is niet moeilijk om een Engels sprekende dokter te vinden. Zelfs in kleinere dorpen en op eilanden is altijd een Health Centre te vinden. Toeristen, die uit één van de EU landen komen hebben recht op gratis medische hulp. Echter, een goede reisverzekering is noodzakelijk, omdat daarmee ook bezoeken aan privé-klinieken en verblijven in (vaak betere) niet-staatsziekenhuizen vergoed worden. In vergelijking met Nederland gaat het er zeker in de staatsziekenhuizen allemaal wat chaotischer en minder servicegericht aan toe.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Malaria
In de Evrosdelta in het noordoosten van Griekenland komt tijdens de maanden mei t/m oktober mogelijk Malaria voor. Bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen in verband met Malaria zijn extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Grieken zullen over het algemeen altijd bereid zijn u belangeloos te helpen als u onverhoopt in de problemen komt. Wordt u toch bestolen of raakt u iets kwijt dan moet u daar voor uw verzekering een politieverklaring van kunnen overleggen. In Griekenland is dit vaak een omslachtige en tijdrovende activiteit. Lang niet altijd kan men u bij de politie (astinomía) in het Engels te woord staan en bureaucratie en achtergebleven automatisering zorgen voor een trage verwerking. Tip: doe geen aangifte van diefstal (=misdrijf) maar van vermissing (= geen misdrijf); dit verkort te procedure aanzienlijk en is voor uw verzekering in de regel voldoende.
Het landelijke alarmnummer voor politie, ambulance en brandweer is 112. Noteer via uw accommodatie het plaatselijke nummer van politie of dokterspost.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

2012-07-25_045_Lindos_Formaat_wijzigen.jpg

Griekenland - Rhodos

Wandelvakantie langs de rustige noordkust

Wandelvakantie vanuit twee gastvrije dorpshotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.