Griekenland - Lesbos, 8 dagen Grieks vogeleiland

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Vogels kijken

Ontspannen vogelreis vanuit hotel

Het Griekse eiland Lesbos ligt vlak voor de Turkse kust, op de vogeltrekroute naar het noorden. Begin mei is het eiland een waar paradijs voor vogelaars! Het is er dan nog niet heet en zowel de zomergasten als de doortrekkers zijn aanwezig. Het leuke van Lesbos is bovendien dat de afstanden tussen de verschillende vogelplekken niet groot zijn en je vrijwel overal kunt stoppen om te vogelen. Veel soorten zijn ook niet zo schuw en goed te benaderen. Dit alles staat garant voor een erg ontspannen en leuke vogelreis! Bovendien verblijven we tijdens deze vogelreis in een prima en comfortabel hotel.

Uniek aan deze reis

  • Geen massatoerisme
  • Meest ideale reismoment
  • Veel soorten in fraai landschap
  • Vogeleiland op trekroute
Zwaarte
Comfort

Vogellijsten en/of reisverslagen van deze reis

Van deze vogelreis zijn vogellijsten en/of reisverslagen van eerdere vertrekdata beschikbaar.

Dag tot dag

Griekenland - Lesbos

Lesbos behoort tot de grotere Griekse eilanden en wordt nog betrekkelijk weinig door toeristen bezocht. Het eiland heeft daarom dan ook veel van zijn schoonheid behouden en is nog niet door het massatoerisme aangetast. Het landschap is zeer gevarieerd: we zien droge heuvels met maquis, altijd groene steeneikbossen, valleien met olijfboomgaarden, riviermondingen en zoutmoerassen. Het gevarieerde landschap, de aanwezigheid van zoet water en de ligging voor de Turkse kust verklaren de vogelrijkdom van Lesbos.
In mei zijn de graslanden op Lesbos bedekt met een bloemenpracht van klaprozen, margrieten en orchideeën. Onze aandacht gaat echter vooral uit naar de vogelwereld en in het bijzonder naar de soorten van het zuidoostelijk Middellandse Zeegebied: de zwartkopgors, de Rüppels grasmus, de rouwmees, de bruinkeelortolaan, de maskerklauwier, de rotsklever, de Griekse spotvogel, de Balkansperwer, de Turkse boomklever en de Smyrna gors.
Op loopafstand van ons uitstekende en comfortabele hotel in Skala Kallonis ligt een riviermonding met zoutpannen. Het vlakke en natte terrein is aantrekkelijk voor doortrekkers. Deze wetlands zijn dan ook rijk aan soorten. Boven een meertje vliegen groepen witwang- en witvleugelsterns. In het drassige grasland foerageert een grote groep zwarte ibissen. Bij de smalle rietkraag kun je wachten tot de bijzondere soorten tevoorschijn komen. Eerst zien we een klein waterhoen rondscharrelen en later een woudaapje. Beide soorten worden op Lesbos elk jaar gezien! Op de zoutvlakte loopt een griel rond. Met wat geluk zien we hier ook de kuifkoekoek en onze eerste rosse waaierstaart. Verder is er kans op het zien van Eleonora’s valken: een merkwaardige roofvogel die in groepen jaagt, in de herfst broedt en op Madagaskar overwintert.

Dag 1

Na aankomst op het eiland installeren we ons in het hotel in Skala Kallonis, waar we de rest van de week zullen verblijven. ‘s Middags verkennen we de omgeving te voet. Zeer waarschijnlijk zien we de kuifleeuwerik, de griel, de steenuil, de Balkankwikstaart, de Spaanse mus, de ralreiger, het woudaapje, de witvleugelstern en de eerste zwarte ibissen.

Overnachting in

Skala Kallonis - Hotel Pasiphae

Dag 2

Vandaag bezoeken we enkele wetlands in de nabijheid van ons hotel. Het wemelt er letterlijk van de vogels en we maken kans op het zien van onder andere de zomertaling, de vorkstaartplevier, de ijsvogel, de zwarte ooievaar en misschien zelfs de breedbekstrandloper. In de namiddag zullen we een korte wandeling maken over een landweggetje waar vaak rotsklevers, blauwe rotslijsters, roodkopklauwieren en zwartkopgorsen worden waargenomen.

Overnachting in

Skala Kallonis - Hotel Pasiphae

Dag 3

Vandaag begeven we ons weer naar de vogelrijke wetlands. Ook in de zoutpannen komen enorm veel vogels voor. Dit gebied is landschappelijk zeer gevarieerd. We gaan in de zoutpannen op zoek naar onder meer de roodpootvalk, de Eleonora’s valk, de hop, de kalanderleeuwerik en de blonde tapuit. ‘s Middags rijden we naar het ‘klauwierenlaantje’ waar de scharrelaar, de kleine klapekster, de roodkopklauwier en de maskerklauwier voorkomen. Hopelijk krijgen we ze allemaal voor de lens!

Overnachting in

Skala Kallonis - Hotel Pasiphae

Dag 4

Vandaag rijden we naar de uiterste westzijde van het eiland. We stoppen bij het Ypsilou klooster en kunnen hier naast cultuur snuiven ook erg goed vogelen. Wie weet zien we de rode rotslijster, de Izabeltapuit, de arendbuizerd en de raaf. Later rijden we door naar het plaatsje Sigri. Hier kunnen we de volgende vogelsoorten bewonderen: het klein waterhoen, de grote karekiet, de kleine torenvalk en de vale spotvogel.

Overnachting in

Skala Kallonis - Hotel Pasiphae

Dag 5

We begeven ons vandaag naar de omgeving van Molivos. In de omgeving komen een aantal soorten voor die elders nagenoeg ontbreken, waaronder de Rüppells grasmus en de baardgrasmus. Over een geitenpaadje wandelen we naar een oud kapelletje waar we op zoek gaan naar de Smyrna gors. De Smyrna gors is met de Turkse boomklever de absolute specialiteit van het eiland. Hier hebben we ook kans op het spotten van de bruinkeelortolaan en de rouwmees.

Overnachting in

Skala Kallonis - Hotel Pasiphae

Dag 6

Vandaag gaan we naar de oostzijde van het eiland, naar Agiassos. In de bergen maken we kans om onder andere de slangenarend, de cirlgors en de raaf te zien. Onderweg bezoeken we een plek waar we naast de Turkse boomklever ook de middelste bonte specht, de wielewaal en de bergfluiter kunnen bewonderen.

Overnachting in

Skala Kallonis - Hotel Pasiphae

Dag 7

Vandaag rijden we naar Parakila waar we gaan vogelen bij de Devil's Bridge en in de moerassen van Parakila. Zeer waarschijnlijk vinden we hier nog soorten die we eerder gemist hebben. Nu we aan het einde van de week zitten, is er meer kans op het zien van echte zomervogels, zoals de Griekse spotvogel, Eleonora’s valk en de Rosse waaierstaart. In de middag rijden we naar de Potamia rivier voor onze laatste echte vogelexcursie. We proberen onze vogellijst aan te vullen waar mogelijk.

Overnachting in

Skala Kallonis - Hotel Pasiphae

Dag 8

Terugreis naar Nederland. Afhankelijk van het vliegschema bezoeken we onderweg naar de luchthaven nog een wetland.

NB Programma

De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers-)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met de groep, maar is uiteindelijk altijd ter beoordeling van de reisleider. Omdat wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

We verblijven de hele week in Hotel Pasiphae. Dit familiehotel ligt in het hart van het eiland Lesbos in het plaatsje Skala Kallonis. Het in 1990 gebouwde hotel Pasiphae is prachtig gedecoreerd en genoemd naar de dochter van de Zon, aangezien het op Lesbos bijna altijd zonnig is. Het zandstrand, de restaurants en de winkels liggen op een steenworp afstand van het hotel. De kamers zijn comfortabel, mooi ingericht en dragen allen een mythologische of historische naam. Het hele hotel is prachtig gedecoreerd met behulp van marmer, hout en warme kleuren. Het hotel heeft een mooie tuin en een ruim zwembad. Het personeel is vriendelijk en verzorgt onder andere de uitstekende traditionele maaltijden. Je verblijft zeven nachten in dit driesterrenhotel.

Over de maaltijden

Je verblijft deze reis op basis van halfpension. Het ontbijt in de accommodatie is uitstekend verzorgd en gevarieerd. We lunchen meestal in het veld en daarvoor doen we dagelijks zelf inkopen. De diners worden verzorgd door de accommodatie. Bij goed weer kan je buiten op een terras genieten van de typisch Griekse streekgerechten.

Inbegrepen

• Heen- en terugreis 
• Verblijf in Hotel Pasiphae
• Verblijf op basis van halfpension, beginnende met het diner op dag 1 en eindigend met het ontbijt op dag 8
• Transfers zoals beschreven in het programma
• Excursies zoals beschreven in het programma
• Diensten 2 SNP-reisleiders (bij 7 of minder deelnemers gaat er 1 reisleider mee)

Niet inbegrepen

• Lunches
• Verzekeringen
• Eventuele entrees
• Persoonlijke uitgaven

Over de activiteiten

De nadruk ligt tijdens deze reis op het observeren van vogels en ander wild. Meestal rijden we in een gebied rond en stoppen we op mooie plaatsen waar we ruim de tijd nemen om de kijkers en vogelgidsen voor de dag te halen. Op sommige dagen zijn er lichte wandelingen gepland met weinig hoogteverschillen. We doen het dan kalm aan en nemen uitgebreid de tijd de vogelwereld te bewonderen. Dat is immers het doel van de wandelingen! Je bent overigens vrij om op een dag af te haken van de groep en zelf je programma in te vullen.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van Mitilini.

Vluchtinformatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, vlieg je met een charter naar Mytilini v.v.

Vluchtschema
Vertrek en aankomsttijden zijn op dit moment nog niet bekend.

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.

Lesbos heeft een mediterraan klimaat met warme, droge zomers en natte, milde winters. Het voorjaar in april en mei is verreweg het mooiste jaargetijde. Het eiland is dan erg groen en wordt bedekt door een onvoorstelbare grote bloemenpracht. De temperaturen liggen in het voorjaar tussen de 17 en 20 graden Celsius. Op de meeste dagen schijnt de zon: Lesbos heeft immers gemiddeld 265 dagen zon per jaar. Periodes met slecht weer komen in het voorjaar voor, maar duren zelden langer dan een dag en vaak breekt de zon weer snel door de wolken heen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Lesbos ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien het grootste deel van de kosten bij de reissom zijn inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Alleen de lunches, eventuele entrees en persoonlijke uitgaven, bijvoorbeeld voor souvenirs en drankjes, zijn niet inbegrepen. Afhankelijk van je uitgavenpatroon is een bedrag van ongeveer €100,- tot €150,- voldoende. Op verschillende plaatsen bestaat de mogelijkheid om euro’s te pinnen.

Tijdens de gehele reis in Griekenland maken we gebruik van twee minibusjes. De twee reisleiders zullen de busjes besturen. Met de busjes verplaatsen we ons gedurende de hele reis. Onderweg dient de bus tevens als ‘schuilhut’, van waaruit in eerste instantie waarnemingen worden gedaan en vogels worden opgespoord. Uiteraard is het niet de bedoeling om vanachter het busraampje te ‘vogelen’. We zullen waar mogelijk de bus verlaten om de vogels rustig te kunnen waarnemen en/of te fotograferen.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis te beginnen. Het reisplezier is dan veel groter.

In het vliegtuig is de bagagebeperking 20 kilo per persoon. De ruimte voor bagage in de busjes is gering. we verzoeken je daarom je hoeveelheid bagage zoveel mogelijk te beperken. Denk er aan dat je een aantal belangrijke spullen in je handbagage stopt voor het geval dat je koffer zoek raakt of wanneer je niet direct bij je koffer kan wanneer we in de bus zitten. Er is overal meer dan voldoende ruimte voor je telescoop of foto-uitrusting.

Voor deze reis is geen speciale uitrusting nodig. Wel verzoeken we je bij het inpakken van je tas of koffer aan het volgende te denken:
 • Geldig paspoort of Europees identiteitsbewijs
 • Lunchpakket voor tijdens de heenreis
 • Plastic beker/(kleine) thermosfles voor tijdens de lunch
 • Schilmesje en lepel (voor fruit/yoghurt tijdens de lunch)
 • (Zak)mes
 • Stevige en goed ingelopen wandelschoenen
 • Verrekijker en eventueel telescoop
 • Rugzak/tasje voor overdag
 • Lichte regenkleding
 • Luchtige kleding
 • Zaklamp
 •(Reis)wekker
 • Zitmatje, doek of stuk plastic om op te zitten (bijv. tijdens kijken naar vogels/lunch in het veld)
 • Veldgidsen
 • Notitieboekje met schrijfgerei
 • Deze reizigersinformatie
 • Zonnehoed of pet met klepje en zonnebrandcrème
 • Zonnebril
 • Muggenolie
 • Fototoestel met voldoende geheugenkaartjes of (dia)filmpjes
 • (Kopieën van) reis-bagage verzekeringspapieren en bewijs ziektekostenverzekering
 • Contant geld
 • Persoonlijke EHBO benodigdheden; middel tegen diarree (bijv. diacure), pleisters, jodium, sporttape, persoonlijke medicijnen etc. (de reisbegeleider heeft een EHBO doos)

Het volgende mag NIET mee in de handbagage en moet dus worden opgeborgen in tas of koffer:
 •Statief, wandelstok e.d.
 •Scherpe voorwerpen (zakmes, pincet, nagelknipper, verbandschaar etc.)
 •Vloeistoffen

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door twee ervaren SNP-reisleiders die hun grote kennis van vogels graag met je delen. Zij besturen ook de huurbusjes. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.
De reis wordt begeleid door Ruud Wolterman en Frank van Groen (bij 7 of minder deelnemers gaat er 1 reisleider mee).
Ruud zet zich in zijn vrije tijd  ondermeer in voor natuurbehoud in zijn woonomgeving. Daarnaast heeft hij een passie voor reptielen en kweekt hij enkele soorten in zijn tuin. Ruud heeft ruime ervaring in het opsporen van reptielen in het open veld. Als reisbegeleider heeft hij een brede interesse en is energiek, sociaal, spraakzaam en humoristisch.
Frank is een vogelaar in hart en nieren. Hij begeleidt al vele jaren SNP-reizen "all over the world" en wist al reizende in de loop der jaren een uitgebreide soortenlijst op te bouwen. De vogelreizen naar de Bosporus en Zuid Spanje behoren tot zijn favorieten. Frank is gefascineerd door vogelgedrag en grote aantallen. Verder telt Frank ook beroepshalve vogels, zoals voor provinciale weidevogelmeetnetten. Ook is hij actief als vrijwilliger voor SOVON-vogelonderzoek en verzorgt hij cursussen voor de vogelwerkgroep in zijn woonplaats. Frank vindt het leuk zijn passie voor vogels te delen met anderen. Een telescoop op vogelreis behoort tot zijn standaarduitrusting, ideaal om rustig een vogel makkelijk aan medevogelreizigers te laten zien.


Voor een verblijf in Griekenland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Griekenland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Griekenland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Bij autohuur raden we u aan om voor een CDW-verzekering zonder eigen risico te kiezen en een aanvullende WA-verzekering af te sluiten die een hogere dekking dan standaard geeft. Als u uw auto huurt via SNP, dan is dit het geval.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Griekenland is goed geregeld. Het is niet moeilijk om een Engels sprekende dokter te vinden. Zelfs in kleinere dorpen en op eilanden is altijd een Health Centre te vinden. Toeristen, die uit één van de EU landen komen hebben recht op gratis medische hulp. Echter, een goede reisverzekering is noodzakelijk, omdat daarmee ook bezoeken aan privé-klinieken en verblijven in (vaak betere) niet-staatsziekenhuizen vergoed worden. In vergelijking met Nederland gaat het er zeker in de staatsziekenhuizen allemaal wat chaotischer en minder servicegericht aan toe.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Voor een verblijf in Griekenland hebt u geen vaccinaties nodig.

Malaria
In de Evrosdelta in het noordoosten van Griekenland komt tijdens de maanden mei t/m oktober mogelijk Malaria voor. Bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen in verband met Malaria zijn extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Grieken zullen over het algemeen altijd bereid zijn u belangeloos te helpen als u onverhoopt in de problemen komt. Wordt u toch bestolen of raakt u iets kwijt dan moet u daar voor uw verzekering een politieverklaring van kunnen overleggen. In Griekenland is dit vaak een omslachtige en tijdrovende activiteit. Lang niet altijd kan men u bij de politie (astinomía) in het Engels te woord staan en bureaucratie en achtergebleven automatisering zorgen voor een trage verwerking. Tip: doe geen aangifte van diefstal (=misdrijf) maar van vermissing (= geen misdrijf); dit verkort te procedure aanzienlijk en is voor uw verzekering in de regel voldoende.
Het landelijke alarmnummer voor politie, ambulance en brandweer is 112. Noteer via uw accommodatie het plaatselijke nummer van politie of dokterspost.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

balkankwikstaart.jpg

Griekenland - Lesbos

Grieks vogeleiland

Ontspannen vogelreis vanuit hotel

Zwaarte
Comfort
Vogels kijken
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 446 klanten